Osakesijoittaminen

Mitä sinulla on salkussa

Abauttiarallaa 4 vuotta osakesäästämistä takana, suurin osa hankinnoista kuitenkin tehty maalis-elokuun tienoilla viime vuonna. Ei sen kummempaa strategiaa, momentumsijoittajuudeksi voisi kenties kutsua pääasiallisen hankinta-ajankohdan perusteella. Silmät ja korvat pyrin pitämään maailman menon suhteen auki, mutta myönnän; enemmän sijoitustoimintani on ollut kohellusta “silmät kiinni ja sinnepäin”-tyylillä. Suuria summia ei ole tähän harrastukseen laittaa, mutta toiveissa siltikin jonkinmoinen lisäturva to the edge of eläkepäivät, jotka vääjäämättä lähestyvät.

Tässä tämänhetkinen tilanne salkussa: (ja hei, eka kuvallinen viesti foorumille, suattaap mennä poskelleenkin)

Edit: korjattu ärsyttäviä kirjoitusvirheitä 3 kpl.

image

28 tykkäystä

Tiivistetty on kunnolla edellisestä päivityksestä parisen kuukautta sitten. Jotenkin tuntuu, että nukun suhteellisen rauhallisin mielin tällä koostumuksella tällä hetkellä. Noin vuosi sitten oli parhaimmillaan n.15 lappua salkussa keskimäärin ja painotukset oli ku laiva ilman tutkaa ja potkuria. Kiitos Inderes ja foorumi :grin:
chart(1)

30 tykkäystä

No niin, taas on aika tarkastella muutoksia. Oman strategian mukaisesti kasvuyhtöitä on lisätty, ja niiden lisääminen jatkuu tasaisesti jatkossakin. Eli salkkuun on H1/2021 aikana tullut Harvia, Kamux ja surullinen satsi Orthexia. Myyty mm. Digia ja Tietoevry sekä tietenkin Taaleri juuri ennen Aktia-diiliä.

Pidän salkkua melko defensiivisenä, rakettituottoa ei ole odotettavissa, mutta ei tässä ihan hirveästi voi hävitäkään. Sitten vielä sana kasvuyhtiöistä, jotta itsekin muistan mitä on tarkoitus ostaa: mm. Incap, Inderes, Marimekko, Remedy, Paradox Interactive… johonkin näistä saattaa Sammosta perjantaina tulevat osingot mennä.

27 tykkäystä

Hei, millä appilla teette nuo hienot piirakat? :grin:

6 tykkäystä

Excelillä nuo askarrellaan.

6 tykkäystä

Tämmöinen itsellä. Prosentit ovat osuuksia sijoitetusta pääomasta, eivätkä edusta tämän hetkistä osuutta salkusta. Oletan Rovion järkyttävän kanssasijoittajia, joten mainittakoon hankintahinta (4,68€).

Harvian alapuolella: Herantis Pharma (1%), ZignSec (1%), Smart EYE (1%), HKScan (0,8%)

Mikäli hieman erikoiset painotukset kummastuttavat: Mittaan omaa käsitystäni yhtiöistä ja niiden toimintaympäristöstä muutamalla kysymyksellä (likert-asteikko) ja omistusosuus on painotettu vastausten mukaan. Ajatuksena se, että parhaan ymmärryksen ja pisimmän aikavälin sijoitukset ylipainottuvat, samalla kun pelipaperit ja huonommin ymmärtämäni laput alipainottuvat. Tavoitteena 25%:n vuosituotto, joka viime vuonna onnistui hyvin. Tänä vuonna vasta reilut 10%:a, mutta onhan tässä vuottakin vielä reilusti jäljellä.

25 tykkäystä

QT 86.8%
Harvia 13.2%

Uutena Netum merkintä 700kpl.

Lisäyksiä muutama kerta Harviaa. Ei myyntejä. Kokenut tämän “hajauttamisen” riittävän vaikka välillä ollaankin menty suuntaa jos toiseen :star_struck:

38 tykkäystä

Otetaan päivitys omaan salkkuun. Vanhaan viestiin olikin ihan kiva verrata, miten on tullut edettyä.
Itse yhtiöt ei niin esittelyjä kaipaa, joten avataan omia ajatuksia mitä on muuttunut.

Edellisellä kerralla on ollut tavoitteena kasvattaa omaa pääomaa kuukausittain, joka on mennyt suunnitelmien mukaan. Säästösumma tällä hetkellä on n. 3% salkun kokonaisarvosta ja jatkan samalla summalla eteenpäin.

Pienet ETF osuudet, jotka viimeksi mietityttivät on myyty, joka on tuntunut oikealta päätökseltä.
Myös kaikki jenkki osuudet on myyty, kun olen vähän taipuvainen seuraamaan kursseja ja se vie ilta-aikaa, jonka mieluummin pyhitän perheelle.

Salkku on myös muotoutunut vielä enemmän kasvuyhtiöitä hakevaksi ja hajautusta on vähän vähennetty.
Olen nykyiseen tilanteeseen aika tyytyväinen, joten suuria muutoksia ei ainakaan ole luvassa.

Tässä kuva jakaumasta, QT, Evo ja Harvia menevät karkuun, vaikka pienempiä yrittää kasvattaa omalla pääomalla. :rocket:
Mukana ei ole käteistä (joka aika nollassa), eikä OST tiliä, jossa n. 7% tämän pääsalkun arvosta.

Tuottoa on YTD 41%, johon olen tietenkin erittäin tyytyväinen vaikka isohkoja miinuksia on painamassa muutamista jo myydyistä yhtiöistä, mutta ne ovat opettaneet katkaisemaan tappiot.

33 tykkäystä

Ohessa tämän päivän tilanne…

Aktia Bank 1,30 %
Aplagon 0,45 %
AroCell AB (publ) 0,69 %
Attendo AB 0,77 %
Autoyhtiöt Autocall 4,15 %
Bilot Oyj 0,41 %
BITCOIN BTC 4,65 %
BNP 5Y Leveraged 05/02-2026 8,00 %
BULL KAHOOT X3 NORDNET N 0,24 %
Carnival Corporation 1,83 %
Citycon Oyj 1,96 %
Evolution AB 0,59 %
Eq Yhteiskuntakiinteistöt 1 T 7,43 %
Fortum Corporation 3,72 %
Kahoot ASA 1,09 %
Kamux 1,44 %
Metso Outotec Oyj 4,51 %
Neles Corporation 1,32 %
Nokia Oyj (FI) 0,95 %
Nokia x4 Booster 2 1,82 %
Nordea Bank Abp 3,39 %
Nordea Maailma 5,28 %
Outokumpu Oyj 1,56 %
PANORO ENERGY 0,70 %
PATIENTSKY GROUP 1,09 %
Pyynikin Käsityöläispanimo Oyj 0,38 %
Sampo Plc A 4,48 %
Tesla Inc 0,97 %
UB Metsä A 5,04 %
UB Pohjoismaiset liikekiinteistöt 3,79 %
UPM-Kymmene Oyj 8,28 %
Wärtsilä Oyj 2,31 %
YIT Oyj 1,16 %
Käteinen $ 1,12 %
Käteinen € 14,90 %

11 tykkäystä

H1-päivitystä kehiin pikaisessa muodossa:

  • Ensimmäinen vuosipuolisko on ollut vahva, YTD +42%

  • Salkun pöhisijät ovat suorittaneet lujaa, yksi toisensa perään tulee hyviä uutisia

  • Harvia noussut salkun #1 :harviaraketti:

  • Otettu näkemystä, Zignsec ylipainoon

Hajautuksen hyödyt, vaikka teknot ja butsibum-kasvulaput korjasivat alkuvuodesta, niin niiden rommaaminen ei ole läsnä tuottokäyriä tarkastellessa.
image

36 tykkäystä

Tässä meikäläisen salkkujen tilanne, yhteensä n. 124k euroa

Catena Media saavuttanut salkussani kohtalaisen ison osuuden, mutta ei ole aikomusta keventää lähiaikoina. Uskon online gamblingin kasvuun. Jenkkimarkkinoiden laajentuminen jo näkynyt tuloksissa huimasti. Lisäksi muita positiivisia ajureita, kun yhä useampi osavaltio avaamassa ja tulevaisuudessa mahdollisesti Aasian ja Etelä-Amerikan avautumiset. Yhtiön velkatilanne parantunut erittäin voimakkasti kiitos onnistuneen annin. Arvostuskertoimet vielä verrokkeja erittäin huomattavasti jäljessä, kun edellisten kvartaalien taso säilyy. Ennemmin tekisi mieli lisätä entisestään. Keventelyä ihan vain salkun tasapainottamiseksi voinen harkita n. 200SEK hinnoissa, mikäli sinne tänä vuonna vielä päästään, mutta tarkoituksena pysyä salkussa kyllä tositarkoituksella ja pidempäänkin.

Tavoitteena omistaa laatuyhtiöitä, jotka tekevät positiivista tulosta ja taustalla hyviä ajureita. Muutamia kikkailuita myös huvin ja urheilun vuoksi.

14 tykkäystä

Toukokuussa opo kasvoi nostot ja talletukset mukaanluettuna 2,7%. Vipu nousi 38%:sta 42:een. Salkun multippeleita alettu säätään hieman alemmaksi. Osakkeita 13.

Riskintuntu korkeiden kerrointen teknoissa nousi, joten kevensin Efecteä ja Qt:tä. Kevensin myös Kamuxin ja Tecnotreen ylipainoa. DCRB pois salkusta. Lisäilin Fondiaa, Innofactoria, Solteqia sekä Bittiumia. Uutena salkkuun halpa Wulff ja edullinen Vincit.

Tänä vuonna salkussa ollut jo kaksi n.20% “korjausliikettä”. Yksi oli maaliskuussa toinen toukokuussa. Molemmat aiheuttaneet sydämentykytyksiä, mutta onneksi molemmista myös toivuttu. Kesäkuussa tarkkana ja mahdollisesti kevennetään vipua. Tecnotree jatkaa suuressa ylipainossa, jota vähitellen puretaan.

Tecnotree: Tuotestrategia ja pilvitoimitukset etenee. Partneriverkkoa rakennetaan. Työntekijöitä palkataan, tilauskanta vahvistuu, uusia asiakkaita ja flirttailua fintechin suuntaan. Maltillisesti hinnoiteltu ja käänne näyttää kestävältä. Viking sai dumpattua koko pinkkansa. Ylipainoa pois.

Kamux: Kohtuu hintainen ja homma toimii. Korona tuntuu vain kasvattavan myyntiä. Saksan ja Ruotsin luottamus noussut. 2021-2023 kovaa kasvua. Käytettyjen autojen nettimyynti yleistyy euroopassa Auto1 ja Aramiksen myötä, joten kansa valmis Kamuxille. Kesä, Saksa aukeaa, suuri potentiaali. Ylipainoa pois.

Efecte: Käänne ja kansainvälistyminen jatkuu. Q1 kasvu ohjeistuksen ristiriitaisuus hämmentää, tuleeko kasvua vai ei? Rekryjä paljon ja partneriverkko vahvistuu. Kevennetty.

Bittium: Q2 luvattiin olevan selkeästi parempi kuin Q1. Medical. Lisää liiketoimintakohtaista fokusta. Huttunen tankkaa :sweat_smile:. SafeMove Espanjan turvaluokitus saatiin. Espanjan SDR? Tough Mobilella komponenttipula, mutta kysyntää on. Uusi SecureCall appi. Mexsat Inmosatin hoiviin. Korona helpottaa. Lisätty.

Harvia: Kirami osto! Kasvu jatkuu. Healthy living trendi. Harvia porskuttaa kaikilla maatieteellisillä alueilla. Hyvin menee.

QT: Q1 vahvaa kasvua! Paljon rekryjä. Froglogic. Mahtifirma, mutta “kansainväliset” kertoimet. Ei pysty kokonaan luopumaan vaikka hirvittää. Kevennetty.

Solteq: Softwarella hurjaa 43% kasvua. Kansainvälisten toimintojen starttausvuosi. Utilities puoli rockkaa. Robotiikan yhtiöittäminen yllätysbonussektorina. Luotto vahvistunut. Pääomistaja möi, funda muuttumaton – ostopaikka!? Lisätty.

Innofactor: Suuri tilauskanta. Suomessa menee hyvin ja odotan Ruotsin, Norjan ja Tanskan parantavan suoritustaan. Kasvua odotettavissa ehkä myös yrityskaupalla? Kertoimilla nousuvaraa verrokkien tasolle kunhan muut maat tekevät osansa. Lisätty.

TietoEvry: Vakaa toimija kasvavalla IT-palvelusektorilla. Oikaistut kertoimet edulliset. Olen seurannut huonosti. Tieto hävisi ison kilpailutuksen enkä tajunnut sitä pitkään aikaan. Pitäisikö olla huolissaan? Kevennetty.

Tokmanni: Vahvaa kasvua. Uudet myymälät lappiin, ruokakuljetukset. Kunnianhimoiset, mutta uskottavat kasvusuunnitelmat. Suomen ja ulkomaan yhteistyö kiinnostava. Kohtuu hintainen.

Fondia: Modernisoivat lakialaa kehittämällä digitaalista-alustaa, joka nopeuttaa ja tehostaa lakipalveluita sekä tuo ne laajemman asiakaskunnan ulottuville. LDaaS kasvoi. Ruotsissa hyvä alkuvuoden myynti joten usko koko vuoden positiiviseen tulokseen. Käänneyhtiö? Henkilöstön pysyvyys? rekryt? Lisätty.

Vincit: Edullinen it-palveluyhtiö. Omilla tuotteilla kannattavuutta, myyntioptio? Potentiaalia. Omien ostot. Uutena salkkuun.

Wullf: Selvisi hyvin koronavuodesta. Tuplasi lv:n Stapleskaupalla. Korona väistyy ja messut voi alkaa. Sisäpiiri ostaa. Halpa. Uutena salkkuun.

20 tykkäystä

Tässä oma Nordnetin pelisalkku, jossa noin 30% varallisuudesta. OP:ssa varsinainen sijoitussalkku, mutta se onkin huomattavasti tylsempi.

Aktia - Inderesin suositushintaan sijoitushetkellä mukavasti matkaa. Lisäksi mukavan tasainen paatti mahdollisesti tulevaan markkinoiden ristiaallokkoon.
Nokia (Long-warrantti) - Käänneyhtiö, jolla myötätuulena 5G:n yleistyminen.
Ford - F-150 pickup näyttää muodostuvan menestystuotteeksi. Hitosti velkaa, mutta fundalla on USA:ssa ollut niin pieni paino viimeaikoina että eiköhän tämä jatka nousuaan.
Harvia - Inderesin suosituksesta. Kiitokset tästä tähdestä!
Incap - Inderesin suosituksesta. Kiitokset tästä tähdestä myös!
Kahvi (long) - Brasiliassa tulossa huono sato, Kolumbiassa levottomuuksia.
Lemonade (short) - Firma, joka väittää disruptoivansa vakuutusalan AI:llä, mutta tekee huonoa tulosta ja AI:n kanssakin on vähän niin ja näin, miten laajasti oikeasti käyttävät tuota. Uskomattoman yliarvostettu tulokseen nähden.
Oroco - Lottolappu
Oma Säästöpankki - Mörninnän jälkeen tänään vaihdettu Outokumpuun, jolla teräksen nousevat hinnat auttamassa.
Tesla (short) - Big short! VW, Ford ja GM ottavat etumatkaa kiinni ja Euroopassa VW meni jo viime kuussa ohi. Markkina-arvo tulee sulamaan kuin lumiukko kesän helteessä kunhan vuoden loppuun mennessä alan vanhat herrat laittavat sähköautoa markkinoille niin pirusti. Autopilot aina kahden vuoden päässä. Upea firma, jonka markkina-arvo kohtaa nyt realiteetit.
Tecnotree - Inderesin suosituksesta.
Coinbase (short) - Bitcoin on teknohypellä kuorrutettu Ponzi-huijaus, joka tulee ja menee. Hyvä shortti tähän mennessä. Laskenut vakaasti ja varmasti. Kunhan Tether-skandaali vielä tässä kuussa etenee New Yorkin syyttäjänviraston käsissä niin ai että kun tää tuottaa.
Peloton (short) - Hyvä firma, jonka markkina-arvo kohosi poskettomiin sfääreihin korona-aikana. Tulee sulamaan kunhan ihmiset kyllästyvät (niin kuin ovat aina kyllästyneet) tähän kuntoilulaitteeseen.
Wulff Group - Vakaa firma, jolla erittäin hyvä meno päällä nyt.

12 tykkäystä

Largantil

Oma pääsalkkuni. Lisäksi perheessä 4 muuta salkkua. Yhteisarvo n 450 TEUR, Harviaa kaikesta n 35%.
Harvia buffetmaisesti erittäin pitkänä sijoituksena enkä enää hätkähdä laskuista ja päinvastoin tämän yhtiön kanssa käytän lisäyspaikkoina.
Optomed-Dovre-Tecno-Solteq-Smart Eye (tämä osuus kohdassa muut 4%painolla) on myös pienyhtiöistä valintoja, joissa näen erityisen hyödyn pitkässä omistuksessa.
Kuutti on ja pysyy, koska Mr Varelius on puikoissa.
Metso Outotec tulee vielä näkemään kukoistuksensa supersyklin edetessä (metallien tarve, kaivos investoinnit yms)
Sampo edustaa jnklaista omaa käteispankkia.

45 tykkäystä

Siinäpä se. Rahastojen osuutta on tarkoitus kasvattaa kuukausittain ja jossain vaiheessa myydä nuo Evo longit pois.

20 tykkäystä

Nyt alan olemaan tyytyväinen salkun sisältöön. Ei heilahte juurikaan pörssin viimeaikaisen poukkoilun mukana. Pientä siivoa mista voisi vielä tehdä pienimmille osuuksille, mutta se jääköön loppuvuoteen tai jos jotain muuta ostettavaa löytyy. Mestarit saa kommentoida mitä rönsyjä lähtisi karsimaan. :smiley:

18 tykkäystä

Ohhoh. Oma veikkaus on että jos parikymppisillä on tuon kokoinen salkku, ne ovat suuremmilta osin perintöä tai vanhempien säästämää pääomaa. Mutta että itsehankituilla rahoilla ja 6-numeroinen omaisuus niin kova suoritus.

Saanko udella, minkälaista oli tuo uhkapeli, millä salkkua olet kasvattanut onnistuneesti tappioistakin huolimatta? Treidejä isolla summalla vai isoja panostuksia riskilappuihin jotka onnistuivat tms?

8 tykkäystä

Askartelin ajan kuluksi salkun sisällön visuaaliseen muotoon.

Salkussa on liikaa nimiä ja osasta on tarkoitus irtautua lähitulevaisuudessa. Tavoitteena käteisen lisääminen, riskin pienentäminen, impulsiivisen fomottamisen, säätämisen ja peesaamsen vähentäminen.

Jostain syystä salkkuun on päätynyt vain yhtiöitä luonnonvarasektorilta, mikä ei ole ollut itsetarkoitus, ja muualle hajauttaminen on suunnitelmissa.

Salkku

Tumma viiva = sisään laitettu raha
Värillinen palkki = omistuksen nykyinen arvo

Painotukset

Näyttökuva 2021-06-02 kello 16.45.35

PS. Oroco oli salkussa vielä viime viikolla, mutta paperikätenä menin myymään. Voittoa tuli kuitenkin miellytävät ~200%.

9 tykkäystä

BBS-Bioactive Bone Substitutes 7,85 %
Harvia 16,10 %
Incap 12,61 %
Qt Group 28,49 %
Robit 1,05 %
Solteq 17,06 %
Tecnotree 16,84 %

Yhteensä +23,04 % tuotto

13 tykkäystä

Valtavan hieno suoritus! Aikamoista riskipeliä tavallaan olet pelannut, itse en ikimaailmassa uskaltaisi lähteä tuollaiseen. Toki se voi johtua tiedon ja taidon puutteesta :grin: Mutta ehkä vähän maltillisempaan kasvuun tähtäämälläkin voi päätyä ihan hyvään lopputulokseen.

2 tykkäystä