Osakesijoittaminen

Mitä sinulla on salkussa

Edellisestä salkkupäivityksestä on vierähtänyt taas noin kuukausi, ja tällä kertaa salkussa on tapahtunut peräti muutoksiakin.

Kuten aiemmin Ostin/myin-ketjuun tavalliseen tapaani kerroin välittömästi kauppojen jälkeen, myin loputkin Admicomit pois (ne olivat n. 2,5 % painolla salkusta) ja ostin Orthexia tilalle n. 2 % painolla. Nykyään salkku näyttää siis tältä. Edelleen FNV, Microsoft, Berkshire, Rovio, Alibaba sekä Herantis Pharma ovat mukana vaikkakin niin pienellä painolla ettei niiden nimille riitä tilaa tuossa piirakassa. Olen yleensä unohtanut nimetä aina jonkun firman, joten jos jokin jäi mainitsematta niin mukana se on edelleen: Admicom on tosiaan ainoa myynti viimeisen kuukauden aikana. :smiley:

Admicomin myynti

Admicom on monella tapaa pörssin erinomaisimpia yhtiöitä: se kasvaa nopeasti omassa nichessä digitalisoiden valittuja toimialoja eikä selkeää haastajaa ole vielä näköpiirissä. Yhtiö on tarkka kuluista, mutta panostaa kasvuun. Sen kannattavuus on poikkeuksellinen liikevoittomarginaalin ollessa yli 40 %. Perus Helsingin pörssin yhtiö saa olla iloinen, jos se saa liikevoittomarginaalinsa yli 10 %:iin. Tässä on vissiin ero.

Kuitenkin päädyin (aiempien keventelyiden päätteeksi) luovuttamaan omistajuuden kapulan seuraavalle. Miksi? Admicomin kasvuvauhti hidastuu selkeästi, mutta samalla osakkeen hinnoittelu (P/E 2021e 50x) on hyvin kireä. Toisekseen, Admicom on Jyväskylän kasvuihme, mutta rajoittuneisuus Suomeen ilman selkeitä mahdollisuuksia kansainvälistyä tai edes laajentua uusille toimialoille rajoittaa huomattavasti sen potentiaalia jatkaa ripeää kasvua. Toisin sanoen, ellei ihmeitä tapahdu, ei korkeita arvostuskertoimia sulateta kuin kasvamalla orgaanisesti eikä esim. laajentamalla TAMia tai tekemällä vekkulia yritysostoa.
Toki pitkässä juoksussa toivon yhtiön löytävän uusia ajureita, mutta nyt näyttää olevan sopiva hetki katsoa tarinaa sivusta.

Noh, kun katsoo tuota salkkuni koostumusta niin joku voisi kysyä miksi sitten vaikkapa Qt, joka tekee jo tulosta ja sitä voi jo arasti vilkuilla P/E-luvulla (niin kökkö kuin se onkin mittarina :smiley: ) esimerkiksi vuoteen 2022e, joka on peräti 60x, saa kellua tuolla mukana? Qt:lla on oman vaatimattoman näkemykseni mukaan huomattavasti enemmän optionalisuutta eli mahdollisuuksia laajentua uusille tonteille, joko tuotekehityksen tai yritysostojen kautta. Qt:ssa on myös tämä loistava elementti, miten se kasvaa asiakkaidensa myynnin mukana (kassaan kilahtaa jokunen euro kun auto täynnä Qt:n näyttöjä rullaa ulos tehtaalta tai rasvakeitin on valmis tuotantolinjalla). ’

Potentiaalia piisaa. Tämä voi olla kökkö vertaus, mutta miksi Qt ei joskus voisi olla graafisten käyttöliittymien skenessä samanlainen “välttämättömyys”, mitä Adobe on luovaa työtä tekeville?

Toisekseen, Qt:n kasvuodotukset ovat parantuneet yli ajan, siinä missä esimerkiksi Admicomilla ne ovat muuttuneet vaatimattomimmiksi viime aikoina. Yleensä superlaadukkaissa firmoissa, kuten nuo molemmat ovat, tuppaa olemaan niin että keventelyitä kannattaa alkaa harrastamaan siinä vaiheessa kun kasvuvauhtinäkymä hidastuu tai ongelmia ilmaantuu horisonttiin. Toistaiseksi Qt:n kehitys on ollut erinomaista.

Mieluummin missaan keventelyt ATH:ssa hyvällä firmalla, jolla menee hommat sörsseliksi, kuin myyn hyvää firmaa vain siksi että se on noussut ellei arvostus veny aivan tolkuttomaksi ja missaan tulevaisuuden kasvun. Olen oppinut jotain vuosien varrella jatkuvista Revenio-myynneistäni.

Pitkässä juoksussa katsoen Admicomin kymmenkertaistuminen 4,5 miljardin arvoiseksi Saas-taloksi tuntuu hyvin kaukaiselta ja epärealistiselta, mutta voisiko Qt olla joskus 25 miljardin euron arvoinen globaali saas-talo (10x nykyarvo)? Ajatus ei tunnu mahdottomalta, vaikka se vie eittämättä aikaa ja vaatii melkoisia onnistumisia kasvussa yhtiöltä sekä uusien markkinoiden avaamista todennäköisesti… Huom. jottei kukaan ymmärrä tätä väärin niin tämä ei ole ennustus eikä mikään perusoletus, vaan pohdintaa vain yhtiön mahdollisuuksista 10-15 vuoden säteellä. Suurin osa firmoista ei pysty moninkertaistamaan kokoluokkaansa 10-15 vuoden aikahorisontilla, mutta Qt voisi olla juuri sellainen joka pystyy siihen.

Uusi tulokas Orthex

Orthexissa rivin avaus oli vasta pieni osa salkusta, joskin yhtiössä on paljon herkullisia piirteitä. Vahva brändi, sitoutunut toimari isolla possalla, hyvät näytöt kasvusta ja mukava kannattavuus (ROE 30 %). Orthexilla on mielenkiintoisia mahdollisuuksia konsolidoida fragmentoitunutta markkinaa Euroopassa. Osakkeen arvostus on kohtuullinen (P/E 2022e 16x), mikä sai ajatuksen vaihtaa Admicomit tähän kasvajaan tuntumaan hyvältä. Voisiko Orthex olla tulevaisuudessa 10x arvokkaampi jos se kasvaa Euroopan dominantiksi peluriksi kippojen saralla? Ei kuulosta mahdottomalta, joskin taas kerran se vaatii paljon töitä ja hermoja.


Salkkuyhtiöiden tunnuslukuja

Huolimatta inflaation ja korkojen nousujen uhkasta salkkuni profiilille (onhan tuo aika kasvupainotteinen epeli…), en ole överihuolestunut asioista vuosien päähän katsoen.

Yleensä kun jos saa käsiinsä edullisesti laadukkaita kasvavia firmoja jotka allokoivat pääomia rakentavasti, pitäisi tapahtua hyviä asioita. En silti näidenkään kanssa jättäisi makroa seuraamatta, koska oikeasti talousympäristön ylikuumeneminen olisi arvostuksille kinkkistä. Toisekseen on hyvä huomata, että näille yhtiöille viimeksi eilen hekumoimani “roaring twenties”-skenaario ei ole välttämättä vain hyvästä. Siinä skenaariossa (raju talouskasvu, matalahkot korot ja inflaatio) loistaa ne himmeätkin helmet pörssissä. On melko selvää, että heikon talouskasvun ympäristössä kannattaa omistaa Qt:ta tai Remedya, mutta jos BKT kasvaa 4-8 % niin konepajat, sykliset yms. voivat näyttää yllättävän hyviltä hetken aikaa tarjoten oikean vaihtoehdon näille superyhtiöille. Olen rakentanut salkkuni pitkälti sillä oletuksella, että talouskasvu on pitkässä juoksussa hitaampaa ja korot pysyvät suht alhaalla ja tämä perusoletus voi tulla näpeille, mutta olen henkisesti varautunut parin vuoden mörnintään. Se on turhauttavaa, mutta olen kokenut sen aiemminkin ja selvisin siitäkin vuosien kokemuksesta ihan hyvin.

Mietin aluksi, että rakentaisin Terry Smithin tyylisen hienon taulukon, mutta “interest coveragen” ja kassakonversion laskeminen tuntui turhalta kun tiedän kaikki firmat suht vähävelkaisiksi kassakoneiksi. :smiley:

Alla olevassa taulukossa on vain ne yhtiöt, jotka ovat Inderesin seurannassa (olen mökillä etänä niin en päässyt blummalta hakemaan muille firmoille lukuja vaikka voisihan ne suht nopeasti netistä etsiä). Tuo porukka vastaa 87 % salkusta, eikä ulkomaalaistenkaan luvut noille kauheasti kalpene.

Sievi on sijoitusyhtiö, joten jätin kasvuvauhdin ja ebitin pois lukujen heitellessä paljon.

Useat noista kasvavat ripeää vauhtia. Kasvu ei toki saa olla itsetarkoitus: on paljon yhtiöitä, joiden ei edes kannata yrittää temppuilla miellyttääkseen sijoittajia. Kuitenkin käsittääkseni kasvufirmoista ne parhaat pitkän aikavälin tuotot revitään, ei mörnijöistä.

Kasvun kannattavuus onkin avainasia. Nuo tekevät leveää kannattavuutta, joskin tuo Kamuxin alhainen kannattavuus pistää silmään mutta onhan liiketoiminta hyvin erilaista. Kenties paras yksittäinen mittari, mikäli yhtiö ei ole supervelkainen eikä kikkaile tulostaan liian hyvän näköiseksi, on oman pääoman tuotto ROE ja siinä salkussa olevat firmat loistavat. Yli 30 % lukema on jo erinomainen (Helsingin pörssin tyypillinen firma tekee ehkäpä noin 10-15 % ROE:ta). Jos nuo pystyvät pitämään noista tuotoista kiinni ja investoivat rahat takaisin liiketoimintaan samoilla tuotoilla niin ihmeitä tulee tapahtumaan vuosien varrella. Ymmärrätte viimeistään nyt, miksi olen niin osinkovastainen näiden yhtiöiden suhteen…

Salkusta yli puolet koostuu Qt:sta ja Remedystä, joista kumpikaan ei optimoi tulostaan vielä vuosikausiin, minkä takia liikevaihdon kasvu on oleellisempaa seurata. Remedyn kasvu on luonteeltaan pomppuista, eikä vuodet 2021 ja 2022 kuvaa sen oikeaa potentiaalia. Remedyllä taitaa olla myös porukan kovin kannattavuuspotentiaali: tuollaiselle pelifirmalle hyvällä säkällä jopa 70 % liikevoittomarginaali on mahdollinen paikoittain, mutta pidän sitä hyvin epätodennäköisenä, että se koskaan pääsisi siihen.


Salkun arvostus

Koska salkussa on profiililtaan hyvin erilaisia yhtiöitä, on koko salkun tasoisten tunnuslukujen katselu helposti hieman harhaanjohtavaa. Toisaalta sellainenkin tarkastelu kertoo jotain salkusta: onko se täytetty halvoilla mörnijöillä, osinkokoneilla vai tappiollisilla kasvuyhtiöillä?

Salkun mediaani P/E on nyt n. 25 vuoden 2022e tuloksin laskettuna, mikä on tainnut hieman laskea. Tätä selittänee nousseet tuloskasvuennusteet. Koko salkun arvo jaettuna firmojen “minulle kuuluvalla EPSillä” eli koko tuloksesta on myös n. 35x. Tuota voisi salkun yhtiöiden laatua ja kasvuvauhtia katsoen pitää ihan ”ok”:na. Osinkotuotto on n. 0,6 %, mikä on raivostuttavaa.

(Lisäys: kiitos nimim. @Ummon joka huomautti väärin lasketusta P/E:stä!)

Kuitenkin salkun kaksi suurinta kaveria eli Qt ja Remedy ovat sellaisia, että P/E-luku ei kerro oikeastaan mitään tässä vaiheessa eikä toivottavasti vielä pitkään aikaan. Siinä vaiheessa kun yhtiötä on mielekäs tarkastella P/E-luvulla, on kasvun paras vaihe jo takana. :smiley: Toistaiseksi näille EV/SALES on paras mittari yhdistettynä puisevaan pohdiskeluun niiden kypsän vaiheen kannattavuuspotentiaalista.


Muutama sana hajautuksesta, tai sen puutteesta

Salkulle on viimeisen parin vuoden aikana päässyt tapahtumaan niin, että se on suvainnut keskittyä käytännössä neljään firmaan joista kaksi suurinta on yli puolet salkusta. Remedy ja Qt olivat valmiiksi suurella painolla ja niiden paino on vain lisääntynyt ansaitun kurssinousun myötä. Neljännes salkusta yhdessä firmassa on minulle vielä ihan mukavuusrajojen sisällä, onhan nuo kuten monta kertaa mainittu melkoisen laadukkaita.

Toisaalta raju keskittyminen tarkoittaa, että iso vastoinkäyminen jommallekummalle kyllä tuntuu ja näkyy. Pysyypäähän nöyränä, koska salkun tuotot pyyhkiytyy nopeasti jos 25 %:in painolla olevalle firmalle tulee eteen kuoppa.

Tykkään miettiä sijoittamisessa asioita yleensä jo muutaman askeleen päähän. Onneksi noita hevosia on sentään kaksi ja uusia laadukkaita kandidaatteja on paljon “putkessa”. Rajusti keskitetyillä salkuilla on mielestäni se heikkous, että ne näyttävät kyllä komeilta silloin kun ne osuu oikeisiin firmoihin, mutta rahan allokoiminen uusiin kohteisiin on kimurantimpaa. Kuvitelkaa vaikka salkku, josta puolet olisi yhdessä superlaadukkaassa osakkeessa josta yrittäisi hajauttaa muualle. Kuinka nopeasti 50 % käteispossan pystyy oikeasti sijoittamaan laadusta tinkimättä? Mikä kiusaus olisi nopeasti polttaa käteinen ostoihin?

Toistaiseksi nykyinen hajautus tuntuu mukavalta ja nukun yöni hyvin, mutta pitäähän tuota tilannetta tarkkailla. Myös Qt ja Remedy menevät joskus konkurssiin ja joka päivä pitää miettiä, alkaako niiden tarinat purkaantumaan kuin villapaita väärästä kohtaa. Äänivaltani yhtiöissä on sellainen, etten voi kauheasti vaikuttaa yhtiöiden menoonkaan (enkä tietysti työni takia saisikaan :smiley: ) joten ainoa vaihtoehto on tarkkailla, istua kyydissä tai äänestää jaloilla…

119 tykkäystä

Hieno päivitys taas kerran Verneri!

Oletko aiemmin missään avannut että miksi säilytät salkussasi näitä pyöristysvirheitä? Ovatko nämä kannatusomistuksia firmoissa missä haluat olla mukana, muttet usko niiden olevan parhaita kurssinousijoita? Vai kenties sen vuoksi että salkkua on pakko aina joskus vähän veivailla ja jos myy ja ostaa pieniä osuuksia, niin isot tulee jätettyä rauhaan? :thinking:

10 tykkäystä

Kiitos! :hugs:

Ja hyvä kysymys!

Olin ennen sen kannalla, että salkussa olisi hyvä olla jopa alle 10 yhtiötä jotka tuntee kaikki erinomaisesti. Keskittäminen pariin firmaan kuulostaa aina niin hienolta ja ammattimaiselta! Mutta sillä tavalla myös tuhotaan omaisuuksia, koska firmoille tulee aina yllätyksiä, joita ei voi etukäteen ennustaa. Hajauttaminen voi olla niille, jotka eivät tiedä mitä tekevät kuten Buffett sanoo mutta minua ei hävetä myöntää, etten aina tiedä mitä teen. :sweat_smile:

12 vuoden ”sijoitusurani” aikana salkku on aina hakeutunut kohti suunnilleen 15 firman kokoa, vaikka kuinka välillä ”putsasin” rivejä. Salkun kokoluokka alkaa myös sellainen, että voi ottaa pikkusiivuja tuonne esteettisen ympyrän aitioon järkevin kaupankäyntikuluin. Eri firmoilla on siellä eri rooleja ja sieltä voi myös pinkaista yli 5 % painon omaavien kerhoon joita pidän jo ”vakavina” sijoituksina koska ne alkaa tuntua enemmän.

Esimerkiksi Qt ja Remedy molemmat aloittivat tuolta nurkasta ja nostin painoa sitä mukaan kun opin firmoista lisää ja tulin luottavaisemmaksi niitä kohtaan. Harvoin haluaa heti ostaa uutta firmaa isoon painoon, vaan etenen rauhassa askel askeleelta.

Toisaalta esimerkiksi alle 1 % painolla olevalla Franco-Nevadalla saa mukavan altistuksen metallien hintojen mahdolliselle nousulle, erityisesti kullan, jos ne alkaisivat laukkamaan. Se on siis pieni suojaus tuolla, ja fiksusti rakennettu firma muutenkin.

Osa noista on kyllä enemmän juuri mainitsemiasi kannatussijoituksia. Pelaajana tykkään omistaa pelifirmoja mutta en usko että Nintendo tai Microsoft 10-kertaistuu 10
vuoden säteellä joten paino saa jäädä toistaiseksi pienemmäksi.

Nintendo, Paradox, Orthex, Microsoft ja Berkshire ovat kaikki kuitenkin laadultaan sellaisia, että oikeaan hintaan ostettuna ne voisivat olla isommassakin roolissa salkussa.

Olen miettinyt tuota veivaamisen tarvetta. Olen saanut sen tukahdetettua melko hyvin, koska kyllä vaan vielä parempi fiilis tulee katsellessa salkun pitkän aikavälin tuotoksia mitkä pohjautuu suurilta osin kurinalaisuuteen ja oman strategian noudattamiseen. Näen turhan veivailun ristiriidassa tavoitteideni kanssa. :woozy_face: Haetaan viihdettä muualta elämästä.

50 tykkäystä

Hmm mitenhän sitä muotoilisi kysymykseni. Teillä kun on Ekan kanssa aina tollaista miehistä sikarin ja viskin tuoksuista keskustelua/nokittelua firmoista niin onko ikinä kiusausta lähteä vaikka öljybuumiin mukaan? Ymmärrän ettei spekulatiivinen VetyBuumi tms nappaa, mutta seuraat kuitenkin sen verran makroja ettei esim keväinen raaka-aineiden raketointi tai hyvin potentiaalinen jatkuva öljybarrelin kallistuminen tule yllätyksenä, niin eikö siellä mikään sisäinen piru houkuttele lähtemään näille vesille?

Eli mitenhän tän summaisin🤔. Onko sulla sellaisia Buffetmaisia kriteerejä tuntea firma läpikotaisin, toimitusjohtajaa myöden, että joku ulkomaalainen eri sektorista löytyvä lafka ei vaan sovi sijoitussuunnitelmaan. Tai onko joku öljy, tankkeri tms sektori moraalisesti liian kyseenalainen ala tupata rahojaan.

En nyt yritä hehkuttaa öljyä tai tankkereita kunhan pohdin ääneen. Ehkä pointtina se että kun moni sijoittaa pääasiassa sektoriin x tai sektoriin y niin se johtuu usein siitä että sitä seuraa eniten, mutta kun noi youtube VernerVartit käsittelee kuitenkin taloutta laidasta laitaan niin miten houkuttelevana näät hyppäämisen täysin uusille vesille ja koko forumin järkyttymisen kun peesaat sun pahinta vastustaajasi Ekaa ja siirrät kesälomarahasi Panoroon. Ei ole sijoitussuositus.

6 tykkäystä

Haha, @Pohjolan_Eka on mun ykkössparraaja täällä. :sweat_smile:

Kyllä välillä houkuttaa. Taisin jo viime kesän korvilla todeta (ellen muista väärin: nyt en lähde viestihistoriaa kaivamaan) että teknojen jo noustua melkoisesti ja elvytyksen parantaessa taloustilannetta ei olisi niin ihme, mikäli sykliset lähtisi pian perään. Tai tällä hetkellä öljysektorilla voi olla hyvinkin otettavaa kuten Eka argumentoi.

Olen silti oppinut, että miettimällä firmoja 5-10 vuoden päähän osuu keskimäärin paremmin kuin yrittämällä spekuloida tällaisilla lyhyen aikavälin liikkeillä. Harvemmin kun esimerkiksi syklistä raaka-ainefirmaa haluaisi omistaa yli syklin… Tai katsokaa vaikka Outokumpua: ymmärrän viehätyksen osakkeessa kun se välillä triplaa lyhyessä ajassa, mutta iso kuva on harvinaisen masentavaa katseltavaa omistaja-arvon kehityksen kannalta.

Sen sijaan panostamalla ennakoitavampiin firmoihin, joilla on lupaava kasvun kiitorata edessä ja mukava myötätuuli takana on paljon enemmän turvamarginaalia. Ei siinä mielessä, että ne olisi halvempia (yleensä niistä saa maksaa korkeita kertoimia) vaan siinä mielessä, että ajoitus voi mennä päin mäntyä ja silti aika korjaa virheen firman fundamenttien kuroessa arvostuksen kiinni. En ole niin hyvä sijoittaja ettenkö tarvitsisi tällaisia apukeinoja. :sweat_smile: Jos ostaa mörnijää liian kovalla hinnalla, niin virheestä ei pääse kuin koira veräjästä ei sitten millään.

Toki, oma tyyli on muuttunut paljon vuosien varrella ja se elää koko ajan. Varmasti siis kun täällä avoimesti kerron sijoituksistani, tulee muille joskus epäuskon hetkiä. Harvemmin yhteen tyyliin kannattaa jämähtää. Siksi salkustani löytyy nytkin monenlaisia firmoja, vaikka yhteinen nimittäjä onkin kasvu ja laadukkuus esimerkiksi oman pääoman tuotolla mitattuna.

28 tykkäystä

Olen aina hieman ihmetellyt myös tuota että @Verneri_Pulkkinen ei ota salkkuunsa ns. syklisiä osakkeita (Incapin lisäksi). Jos seuraa työkseen makroa päivittäin ja tekee makrokoosteita kolme kertaa viikossa, niin luulisi omaavan jonkinmoista pysyvää kilpailuetua makroennustamisessa tai vähintäänkin ehtivän ensimmäisten joukkoon myymään suositusten ulkopuolisia ulkomaisia yhtiöitä, jos makrotilanne muuttuu.

Toisaalta makroennustaminen on silti pirun hankalaa ja pitkäjänteiselle sijoittajalle voi olla järkevämpää sekä tuottojen että stressin kannalta ostaa laadukkaita hyvää vauhtia kasvavia ison kilpailuedun omaavia yhtiöitä ja jättää ne rauhaan salkun pohjalle. Ymmärtääkseni Verneri on mukana nimenomaan tällä strategialla. Lisäksi siitä on pakko olla etua huippuyhtiöiden löytämisessä, kun hengaa Inderesin analyytikkojen kanssa päivittäin :smiley:

Itse taas olen nyt tässä vuoden sisällä ollut erittäin aggressiivisella strategialla liikenteessä ja koko salkku on kiertänyt jo useaan kertaan läpi, kun olen ostanut ja myynyt. Tarkoituksenani on toki ollut omistaa osakkeita pidemmällä aikavälillä, mutta kun sijoitusteesini ovat joko toteutuneet ennätysnopeasti tai pettäneet muutaman kuukauden sisällä, niin olen sitten joutunut myymään.

Alkuvuodestahan olin teknosijoittaja, mutta teknot ovat kaikki nykyään niin pirun kalliita, että kiinnostuksen on suuntautunut toisiin paikkoihin. Käytän nykyään useita tunteja päivässä raaka-ainemarkkinoita tutkien ja osaamista kehittäen. Tämä ei kuitenkaan ole kestävää, koska raaka-aineiden parhaat ostopaikat ovat jo menneet ja sijoitusten riskit kasvaneet. Emme välttämättä ole syklin huipulla vielä, mutta emme kyllä takuulla ole myöskään pohjilla! Toki on hyvinkin mahdollista että tietyissä raaka-aineissa (Esim. öljy, uraani, kupari) tulemme näkemään ison hintapiikin lähivuosina kun tarjontaa ei kyetä nostamaan vastaamaan kasvavaa kysyntää, mutta itse haluan tämän mielummin puoli-ilmaisena optiona.

Tämä aggressiivinen sijoitustyyli ei muuten välttämättä enää toimi kovin pitkään, koska minusta alkaa vaikuttaa että kaikki omaisuuserät ovat siirtymässä lopulliseen kuplaan. Tänä vuonna vielä varmaankin pääsee kolminumeroisiin tuottolukuihin, mutta vuodesta 2022 tulee näillä näkymin ennätysvaikea. Pitäisi siis keksiä uusi sijoitusstrategia ensi vuodelle. @Verneri_Pulkkinen ja zoomerit osaavat holdata kalliita teknoja kvartaalista toiseen, mutta minä en kyllä siihen ikinä tule pystymään vaan kasvu pitää saada edullisesti. Minä haluan siis säästää ja syödä kakun samaan aikaan, sillä arvosijoittaja on arvosijoittaja, vaikka kasvua ostaisi :smiley:

Eipä ole koskaan tullut Verneria ajateltua vastustajana, vaan enemmänkin valistuneena kanssasijoittajana, joka jakaa hirmuisen mielenkiintoisia juttuja (yleensä makrosta). Jos vastustaja pitää nimetä niin se on ehdottomasti @timontti! Miksikö? Koska minä olen sellainen Aku Ankkamainen sijoittaja, jolle käy aina kaikenlaista ja joka törmäilee osakkeesta toiseen ja kun kaikki näyttää menevän hyvin niin tulee tehtyä jokin typerä virhe joka tuhoaa aiemmat onnistumiset. Tämä Olohuoneen Oraakkeli taas on sijoittamisen Hannu Hanhi, joka onnistuu myymään ennen koronan huippuja ja ostamaan pohjilta ja samalla löytämään Qt:t, Evot ja Smart Eyet salkkuun ennen muita. :smiley: Unohtakaa jo sitä SP500 vastaan kisaaminen, todellinen sijoittamisen loppubossi on Aston Livingstone -indeksi.

Tämä on supermielenkiintoista että sanot pariin firmaan keskittämisen kuulostavan hienolta ja ammattimaiselta, kun omaan korvaan siitä tulee mieleen lähinnä liikaa riskiä ottavat bullerot ja amatöörit. Todellinen ammattilainenhan lähes väistämättä hajauttaa! Lisäksi keskitetty salkku luo aivan järkyttävää volatiliteettia ja riskikorjattu tuotto on korkeintaankin keskiverto. Käytän esimerkkinä omaa salkkuani (tuotot tässä ilman velkavipua, joka on tuottanut suurinpiirtein yhtä hyvin):

Kuten ylempää näkee, ne huimat voitot mitä Solteq ja NattoPharma alkuvuodesta toivat, kävin häviämässä Lion E-Mobilityyn. Onneksi Panoro on mainiossa nousukiidossa öljyn hyvän hintakehityksen ansiosta ja nykyisissä yhtiössä riittää kyllä aliarvostusta ja positiivisia triggereitä että 100%+ tuotot ovat vielä vuoden loppuun mennessä mahdollisia. Huomattavasti helpommalla olisi tosin päässyt holdaamalla koko vuoden vaikkapa Qt:tä ja Evoa :smiley:

Salkussa on siis tällä hetkellä enää kaksi yhtiötä (Medexus Pharmaceuticals, Panoro Energy), koska en kykene löytämään tarpeeksi nopeasti uusia elefantteja salkkuun (100% odotettu tuotto seuraavan 12kk aikana maltillisella riskillä). Haluaisin tietysti 5-10 osaketta, mutta kun kaikki on kallista niin minkäs teet. 2022-2023 aikana pitää varmaan alkaa siirtymään käteiseen tai SPAC-sijoituksiin, jos ei uusia törkeät vaatimuksen täyttäviä kohteita löydy salkkuun. Tämä siksi että en yksinkertaisesti suostu laskemaan tuotto-odotuksiani ja ostamaan laatuyhtiöitä kalliilla, vaikka kuinka lupaisitte että vuoteen 2025 mennessä ne olisivatkin maksaneet itsensä takaisin.

50 tykkäystä

Kiitos kun jaksat kirjoittaa pitkällisesti näitä ajatuksia auki. Näitä on ilo lukea.

Salkussa näyttää olevan erittäin laadukkaita yhtiöitä ja kun noita oman pääoman tuottoja, liikevaihdon kasvua ja kannattavuutta lukee, niin ei voi olla yhtiöiden toimintaa ihailematta.

Näillä kasvuraketeilla tuo tulospohjainen arvostus näyttää aina hieman korkeahkolta. Sitten luinkin tämän kohdan ja jäin oikein miettimään, että onpas yllättävän matalat tulospohjaiset kertoimetkin.
"Salkun mediaani P/E on nyt n. 25x vuoden 2022e tuloksin laskettuna, mikä on tainnut hieman laskea. Tätä selittänee nousseet tuloskasvuennusteet. Koko salkun arvo jaettuna firmojen “minulle kuuluvalla EPSillä” eli koko tuloksesta on myös n. 25x. "

Tuo mediaani nyt ei taida kertoa yhtään mitään, kun kaksi isointa on kirjaimellisesti yli puolet salkun koosta.
Mutta millä laskutoimituksella tuo salkun yhteenlaskettu PE on 25?
2022 tulosennusteilla Remedyn PE=51,8 ja Qt:n PE=59,9
Tämä häiritsi minua sen verran paljon, että laskin Inderesin 2022 ennusteilla ja Qt, Remedy, Kamux, Incap, Revenio, Orthex, Sievi ja käteinen osuus salkusta on melkein 90% ja näiden tulos koko salkusta toisi PE-luvun 36? Vaikka nuo muutamat pienet osuudet olisivat halpoja PE-luvulla (tuskin), niin eivät ne koko salkun PE-lukua juuri hetkauta 36 → 25.

8 tykkäystä

Itse (kauheana amatöörinä) en ole tajunnut ROEn hienoutta vielä - ainakaan yleispätevästi käytettynä. Kuinka monta helsingin pörssin yhtiötä menee tuohon kategoriaan, että se pystyy investoimaan tuottonsa takaisin liiketoimintaan vastaavalla tuotto odotuksella? Kamux ja remedy? Ja remedykin niin kauan kun ei tule mitään jackpotteja ja kassa räjähtäisi, jonka jälkeen se ei enään pystyisi investoimaan kaikkea takaisin, ainakaan ilman yritysostoja.

Yritysjärjestelyt toki tuo monia muitakin yhtiöitä varmaan tähän ryhmään, mutta tässä lähinnä pohdin orgaanista kasvua.

PS. Ja ymmärrän toki tuon kuvailemasi ideaali tilanteen ja sen herkullisuuden, mutta eikö korkean ROEn yhtiöt yleensä ole juuri sellaisia, jotka eivät juurikaan pysty investoimaan tulostaan uudelleen, vaan joutuvat jakamaan sen osinkoina ulos. Näin ei tasekaan pääse paisumaan, ja “helppo” pitää ROE korkeana ensivuonnakin.

PSS. Eli pointtini voisi kiteyttää, jos P/B on kuollut, eikö ROEkin ole?

6 tykkäystä

kuva
Hiukan erilainen salkku verrattuna muihin ketjussa oleviin :grinning:

Mites tähän on päästy…
Osakesäästötilin avaus ja ensimmäisten osakkeiden osto itselläni 30.3.2020.
Fortumilla lähdettiin liikkeelle muutamalla tonnilla varovaisesti. Ylimääräistä rahaa ei älyttämästi ollut pari vuotta sitten suuren asuntolainan oton johdosta.

Alkuun varovaisesti liikeelle ja hiukan harjoittelemaan miten homma toimii. Sampoa, Nestettä ja Kemiraa tuli myös ostettua muutamalla tonnilla, koski olivat vakaita yrityksiä mielestäni.

Kaikki nousivat hitaasti, mutta varmasti. Tähän en kuitenkaan tyytynyt vaan aloin etsiskellä yrityksiä, jotka voisivat nousta nopeammin, mutta suuremmalla riskillä.

Tästä alkoikin “toinen vaihe” omassa osakesalkussani eli sähellys.
Noin puolen vuoden ajan tuli myytyä ja ja ostettua vähän kaikkea. Osa oli pidempää salkussa. Osa taas alle viikon. Tämän aikana tuli omistettua: Wärtsilä, Nokia, EQ, Finnair, Konecranes, Eezy, Revenio Group, Qt, Nanoform, Optomed, Efecte, Next Games, Enersense, Relais Group, Harvia, Remedy ja Solteq.

Osto ja myynti maratonin aikana jäin kuitenkin ihan hyvin plussalle vaikka välittäjä kiittikin välissä. Onneksi ei tarvinnut kuitenkaan voitoista maksaa veroja :+1:

“Kolmas vaihe”
Jossain kohtaa alkoi tuntua siltä, että nyt tämä sähläys saa loppua ja hetken mielijohteesta päätin, että nyt valitsen yhden edellä mainituista yhtiöstä ja laitan kaikki massit siihen kiinni.
Onnekseni tuli valittua melkoinen kurssikiituri eli Qt :v:
Qt nousu jatkui itselläni hienosti noin puoli vuotta ja salkun arvo tuplaantui. Qt tuli lopulta myytyä noin 104 € hintaan jolloin nousu oli jo alkanut takkuilu hiukan.

“Neljäs vaihe”
Oli uuden “riskin” aika. Selailin foorumeita läpi ja sattumalta tuli vastaan Optomed ja AroCell. Iso kiitos aktiivisille henkilöille molemmissa foorumeissa :+1:
Taustoja sekä yrityksiä tarkasteltuani uskoin, että näillä voisi olla hyvä tulevaisuus, jos hommat menee putkeen. Päätin, että näillä mennään ja laitoin kaikki salkun varat sekä ylimääräiset käteiset näihin kiinni.

“Nykyinen tilanne”
Molemmat osakkeet ovat nousseet ostohetkestä 20-30%.
Salkun arvo (noin 45k) on edelleen tuplaantunut ja vähän ylikin “Tallettamasi summaan” nähden.
Näillä olisi tarkoitus mennä pitkälle, mutta uusia mahdollisuuksia etsin jatkuvasti.

Mitäs tässä on sitten oppinut reilu vuoden aikana?
Mieti ennen kuin myyt. Isoimmat “virheet” olen tehnyt myydessä liian aikaisin.
Lähes jokainen jota omistin aikaisemmin on tuplaantunut tai jopa triplaantunut myyntihetkestä.
Miksen aloittanut aikaisemmin? Tosin koronakuopasta oli hyvä aloittaa.

Katsotaan mihin matka vie näillä kahdella vai olisiko sittenkin pitänyt hajauttaa useampaan :thinking: se jää nähtäväksi…

21 tykkäystä

Poistinkin viestini. Mutta suositan hajautusta laadukkaisiin yhtiöihin.

Epäreilua ehkä siksikin verrata, että Vernerillä on jotain 3 kauppaa ja minulla 300 vuoden alusta…ja Verneri tekee päivittäin hienoja katsauksia ja minä en.

Mutta olen eri mieltä erittäin keskitetystä salkusta. Tai siitä pari osaketta kuulostaa hienolta.

5 tykkäystä

Eiköhän molemmat toimi, tiettyyn pisteeseen asti. Tuo jatkuva kauppa vaatii isompaa kassaa etteivät kulut syö liikaa tuottoa.

2 tykkäystä

Keskitetyn salkun järkevyys riippuu siitä kuinka paljon aikaa niiden valitsemiseen. Jos perusteena on nimimerkki Massikeisarin (toivottavasti ei ole oikeasti kenellekään sellaista) pari viestiä foorumilla tai redditissä ja päälle vartti googlelusta, metsäänhän siinä mennään. Mutta tiedostettuja riskejä voi olla kannattavaa ottaa, jos tuntee firman ja tuotto on myös korkeampi.

Edit: Ettei mene pelkäksi puheeksi ja tässä ketjussa ollaan, noudatan itsekin sitä mitä muille sanon. Revenion osuus tällä hetkellä noin 65% salkusta ja ihan hyvin nukun yöt.

3 tykkäystä

Tykkään tästä ajattelusta :+1:

11 tykkäystä

Kiitos huomiosta! :sweat_smile: Sen P/E 25x sai laskuvirheellä, kun ei laske Qt:ta mukaan. Oikea 35x. Korjaan tuonne ylös. :man_facepalming:t3::moyai:

9 tykkäystä

Hyvä pointti!

Monesti näin onkin ja se on ihan loogista: tietyn kokoluokan jälkeen tuloksen kasvattaminen esimerkiksi 30 % vauhtia on vain harvinaisen vaikeaa, rajallisella maapallolla.

KONEhan on hyvä esimerkki korkean ROE:n firmasta joka ei pysty investoimaan tulosta järkevästi takaisin ja niinpä se jakaa tuloksen osinkoina omistajilleen.

Mutta monella pienemmällä kasvuyhtiöillä on toisin. Esimerkiksi Kamuxin osuus Euroopan käytettyjen autojen markkinasta on jotain 0,xx% eli tilaa kasvaa ja investoida tuottavasti rahat takaisin liiketoimintaan pitäisi riittää pitkäksi aikaa.

Qt ei softayhtiönä sinänsä ime kauheasti pääomaa alkupanostusten jälkeen, joten se voi käyttää massiivisen kassavirtansa oman harkintansa mukaan yritysostoihin tai kasvattaa entisestään tuotekehityspanoksia.

Ylipäätään softafirmoille ROE on monesta syystä jo vähän ongelmallinen mittari, ne kun on melko pääomakevyitä, etenkin jos ne ei aktivoi taseeseen mitään. Tässä mielessä kyllä, ROEkin on P/B:n ohella puutteellinen pääomakevyissä softafirmoissa. Useimmilla aloilla tarvitaan kuitenkin ihan fyysistä pääomaa, eli kyllä se ROE suurimman osan ajasta toimii hyvänä mittarina.

23 tykkäystä


Tässäpä pientä päivitystä. Muutaman kuukauden aikana ei ole tapahtunut valtavan suuria muutoksia. Olen lisäillyt mahdollisuuksieni mukaan lähinnä Harviaa ja Tokmannia. Olen pyrkinyt pidemmällä aikavälillä vähentämään Nesteen painoa salkussa ostamalla muita hyviä yhtiöitä, mutta Neste sen kuin jatkaa nousuaan :sweat_smile: Kolmen kuukauden tuotto näillä on hyvä mutta maltillinen 12,58 %.

16 tykkäystä

26 tykkäystä

Mielenkiintoista nähdä suomalaisittain harvinaiset Air Liquide ja Brembo. Varsinkin ensiksimainittu taitaa olla ihan Euroopan laadukkaimpia firmoja. Olet varmaan lukenut Anders Oldenburgin analyysejä näistä? (Ehkä eniten arvostamani suomalainen sijoittaja.)

7 tykkäystä

AOT n 145K ja on 30% kaikista sijoituksista eli,

Neste 34%

Citycon 16%

Sampo 11%

Kone 9%

Olvi 7%

Metso Outotec 7%

YIT 5%

Telia 5%

Valmet 5%

Näillä mennään ja muut Taalerin pääomasijoituksissa,asunto VI exit ehkä kesän aikana niin saattaa painotukset muuttua radikaalisti…

7 tykkäystä

Juu tietysti on ollut inspiraation lähde. AO on viisas mies hullussa maailmassa. Olen myös sitä mieltä, että minun salkun Air Liquiden omistus tuu siirtymään pian Phoebuksen puolelle.

3 tykkäystä