Mitä sinulla on salkussa?

Hieno salkku ja tosi fiksun kuuloinen sijoitusfilosofia taustalla @Gazza :blush: noilla omistuksilla on vaikeaa mennä metsään

4 tykkäystä

Suomi-salkkuni. Rahastoja tässä ei ole mainittuna, pelkät osakepoiminnat. On hyvin teknologiapainotteinen ja spekulatiivinen. Näistä tykkään itse. Qt:n kyydissä olen ollut pisimpään ja se on kannattanut. Tutkin yritystä joskus sen pörssiuran alussa. Vahva ekosysteemi kantaa.

18 tykkäystä

Ensimmäinen postaus foorumille. Sijoittajaura alkoi noin 2013 Seligsonin rahastoilla. Yksittäisiä yrityksiä tuli ensimmäisen kerran mukaan noin 2015. Ensimmäisinä olivat Fortum, Revenio ja muutamat muut suomalaiset yritykset. En kuitenkaan seurannut tarkasti yritysten fundamentteja, vaan enemmän mentiin mututuntumalla. Koronaromahduksessa tein ensimmäisen siirron loistavasti ja myin ihan ilman mitään foorumien seuraamisia tms, suurimman osan osakkeista ja rahastoista ajoissa pois, siten että alimmillaan salkku ytd oli n.-5%. Totuus oli kuitenkin, että olin tämän jälkeen hukassa kartalta; luulin laskun jatkuvan, joten takaisin hyppääminen tapahtui sitten pahasti viiveellä. Romahdus käynnisti kuitenkin innon tarkempaan perehtymiseen markkinaan, laadukkaisiin yhtiöihin jne. Salkku muotoutui pitkälti nykyisen suuntaiseksi kesän ja syksyn 2020 aikana. YTD n.30%, 5v n.170%. Ikää 30-40v ja salkun koko 6 nro. Allamainittujen lisäksi on hieman viritystä kiinteistöpuolella.

Haluan vielä kiittää tässä samalla tätä foorumia ja koko Inderesin tiimiä hienosta sisällöstä.

Harvia 23,7 % (Petri Kajaani ja Saapasjalkakissa fanclub)
Redeye mallisalkusta 6 yritystä 16,7% (Hajautusta Ruotsiin)
Kamux 9,4% (PK fanclub)
OP Rahastot (painottaen ilmasto ja Kiina) 9,2% (Hajautus)
Sievi 5,4%
Evo 4,7%
Qt 4,4%
Orthex 4,1% (PK fanclub)
Remedy 3,4%
Efecte 3,2%
Pyn elite 3,2% (Aasia)
Suominen 2,9%
Fodelia 2,5% (PK fanclub)
Tecnotree 2,4 %
Listaamattomat 1,7%
Seligson 1,6%
Cash 1,5%

31 tykkäystä

Salkku onkin kokenut viime päivityksestä pienoisen muodonmuutoksen. Hajautusta on lisätty Mr. Marketin salliessa kiinnostavista yhtiöistä, jotka ovat olleet jopa aliarvostettuja. Ihmeitä tapahtuu näemmä tässäkin markkinatilanteessa.

Tuntuu erittäin haastavalta tällä hetkellä tarttua korkean arvostuksen yhtiöihin, jotka tuntuvat myös olevan syklin huipulla. Mm parhaiden varainhoitotalojen arvostus tuntui minulle liian korkealta kurssien ollessa 30 % alempana. Olen yrittänyt verhoutua assettien taakse, jotka ovat tällä hetkellä aliarvostettuja tai maltillisesti hinnoiteltuja.


Muutama sana ei inderesin seuraamista yhtiöistä:

Vontier

Vontier on erilaisiin liikenne teknologioihin erikoistunut teollisuusyritys. Viidestä liiketoiminta-alueesta ehkä kiinnostavin on Gilbarco Veeder-Root, polttoaineautomaattien johtava valmistaja. Kiinnostavaa toiminnassa on se, että GVR on hyvässä asemassa kasvaa epäorgaanisesti ja myydä vanhoille asiakkailleen myös latausasemia. Tästä on jo merkkejä yhteistyönä latausasemien valmistajien kanssa.

Yrityksen tämän hetkisessäkään kunnossa ei ole valittamista. Viimeisimmän neljänneksen bruttomarginaali oli noin 44 % ja nettomarginaali 13 %. Samaan aikaan velkaantuneisuus laski 1.9 x nettovelka/Ebitda tasolle vahvalla kassavirralla. Näillä tekijöillä arvostuksen pitäisi olla ainakin verrokkitasolla, mutta seurannan puute ja irtautuminen entisestä emoyhtiöstä näyttävät pitävän aliarvostusta (turvamarginaalia) yllä. 2021 P/E on 12-13.

Kiitokset @Heikki_Keskivali yhtiön tuomisesta tietooni!

Cango

Törmäsin yhtiöön etsiessäni alhaisella velkaantuneisuudella ja korkealla kannattavuudella varustettuja yrityksiä.
Cangolla on toiminta-alueelle täydellisesti sopiva nettialusta, jolla se tuo kuluttajat, autokauppiaat, valmistajat, rahoittajat ja vakuutusyhtiöt kauniisti yhteen. Liikevaihto on kasvanut 65 milj > 315 milj dollariin 2016-2020 välissä samalla kun nettomarginaali on pyörinyt 30% molemmilla puolilla. Yritysarvo on 300-700 miljoonan dollarin välissä riippuen lasketaanko 10 miljoonan osakkeen omistus Li autossa käteisvaroiksi ja vastaaviksi. Tuokin ihan kiinnostava assetti.

Syy arvostukseen on Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen tilanne. Pidän epätodennäköisenä, mutta pystyn näkemään skenaarion, jossa Kiinalaiset yhtiöt poistetaan yhdysvaltojen listoilta/ VIE mallin omistajuus kielletään. Tämän riskinkin edessä pidän Cangoa erittäin houkuttelevana yhtiönä. Jos P/E olisi tuplat se olisi edelleenkin halpa. Harvinaista, että tälläistä pääsee edes ostamaan tulokseen eikä liikevaihtoon perustuvalla kertoimella. Yritän vielä painia sen kanssa vähennänkö positiota sillä riskiä tässä on mutta yritän oikeuttaa itsepetosta sillä, että pääomasta voi menettää vain 100 % mutta tuotto on lähes ääretön. :grin:

17 tykkäystä

Vanha viisaus lentoyhtiöiden omistamisesta on, että niillä voi tulla helposti miljonääriksi, kunhan aloittaa miljardöörinä.

Mielestäni lentoyhtiöitä voi ostaa ainoastaan silloin, kun niiden kurssi on todella alhaalla ja empiiristen kokemusten perusteella kaikki koneet ovat täynnä. Kun kurssi tuon perusteella sitten nousee, niin äkkiä karkuun. Toisaalta voi sitä jännittää rulettipöydässäkin.

32 tykkäystä

QT Group 80.9%
Harvia 18.4%
Netum 0.7%

Näillä mennään :star_struck:

31 tykkäystä

Mikä tuon Netumin rivin pointti on? :smiley:

Kaksi isointa riviä ymmärrän.

6 tykkäystä

ALF :us: 77,18%
MUDS :us: 10,24%
VYGG :us: 6,20%
HYZN :us: 4,54%
FARON :finland: 0,11%
Käteinen 1,73%

Nämä OST:llä. Lisäksi eläkevakuutuksen kautta rahastoja.

7 tykkäystä

Aika riskisen oloinen salkku kyllä. Varsinkin OSTille, jossa mahdolliset tappiot jää vähentämättä, mutta jos on hyvässä kohdassa tankannut ja pokka kestää, niin mikäs siinä. Ootko ihan varma, ettei Faroni vaan ole liian suurella painolla :smiley:

11 tykkäystä

Olen reilun vuoden mittaan pistänyt n. 10,5K OST:lle, viimeisen erän maaliskuussa. Nyt on n.27K. On ollut huonompia ja parempia sijoituksia ja sitten yksi täysosuma (ALF), minä takia paino näyttää nyt suhteettomalta. Faronin myynnistä jäi pieni häntä. Aion palata siihen luultavasti myöhemmin. :upside_down_face:

3 tykkäystä

image
Tässä 17-vuotiaan lukiopojan salkku. Varat on kerätty kesätyörahat säästämällä. Sijoittamisen aloitin viime kesänä, joten en ihan päässyt kiinni isoimpiin “korona-alennuksiin”, mutta salkku on siitä huolimatta kasvanut hurjaa vauhtia. :star_struck:

Ensimmäiset yritykset, jotka ostin olivat Neste ja Remedy, mutta muista riveistä saan kyllä kiittää foorumia. Kaikkien yhtiöiden olisi tarkoitus olla pitkässä pidossa, ja usko onkin hyvin vahva näiden kaikkien kasvuun. Tässä seuraavaksi odottelen q2-tuloksia, ja Harvialta ne hyvät uutiset jo kuultiinkin. :grinning_face_with_smiling_eyes: Tarkoituksena olisi laittaa tulevaisuudessakin suuri osa tuloista salkkuun.

Salkun arvo on nelinumeroinen

165 tykkäystä

Hyvää duunia! Jatka samaa rataa.

10 tykkäystä

Viimeisen 4kk aikana salkusta poistuneet Siemens ja Sagaxin pref. Uusina pieni siivu nordeaa ja Tecnotreetä.

Muita kauppoja Fortumin, Kemiran, Cityconin, Capmanin ja Siemens energyn lisäykset. Elisan, Jinkon ja muutaman IPOn veivaus.

Pienimmät positiot niin pieniä, ettei niillä juurikaan merkitystä mutta saavat toistaiseksi olla mukana roikkumassa. Käteis/talletusten paino edelleen suuri yht reilu 40%.

Tavoitteena on ollut yhtiömäärän karsiminen ja ETF:ien painoarvon kasvattaminen. ETF kk säästäminen jatkuu ja osakkeista suurin lisäysmielenkiinto tällä hetkellä Fortumissa.

Osakkeiden arvo 6 numeroinen luku.

8 tykkäystä

Jaa-a… Merkitty sitä jonkin verran. Myyty osa ja hiukan jäi salkkuun. Kaise siellä voi olla?! :face_with_hand_over_mouth:

No niinpä tietysti; voihan se siellä olla. Jakauma vaan on sen verran mielenkiintoinen, että piti kysyä.

Ja jottei mene ihan ot:ksi, niin todetaan, että 50% salkusta on Qt:ssa ja Tecnotreessä. Harvian omistajaksi palaaminen kiinnostaa.

5 tykkäystä

Omassa salkussa ei ole tapahtunut sen suurempia muutoksia. Yhtiömäärä on kasvanut, mutta itseäni ei haittaa, sillä niiden omistaminen tekee niiden seuraamisesta paljon mielenkiintoisempaa! YTD on n. 25 prosenttia. Loppuvuosi voisi mennä vaikka +/- 0, ei harmittaisi yhtään. ETF+Sampo+Fortum -kombo on yli 50 prosenttia salkusta – ajatuksena olisi trimmata tätä ja lisätä salkun riskitasoa. ETF:t (lähes kaikki) on kuitenkin koskemattomia, sillä niiden myymisestä lankeaisi “tähtitieteelliset” veroseuraamukset :rofl:. Sekä Fortum ja Sampo ollut hyvän aikaan salkussa, ja jonkinlainen tunneside niihin on muodostunut… Tosin yleensä olen myymällä vain onnistunut laskemaan salkun tuottoa.

Vuoden tähän asti suurin epäonnistuminen oli Kiina ETF:n ostaminen helmikuussa, sen rivi näyttää -15 %. Lisäksi myin Taalerit juuri ennen Aktia-diiliä, en edes katsonut paljonko siinä tuli hävittyä. Muilta osin osakepoiminnat ovat menestyneet suhteellisen hyvin. Tästä iso kiitos foorumille ja Inderesille.

11 tykkäystä

Osakesäästämistä nyt 4kk takana ja aika avata myös omaa salkkua, johon olen nyt yhtä riviä lukuunottamatta ihan tyytyväinen :sweat_smile:

:finland: Harvia 36%
:finland: Optomed 19,5%
:finland: Orthex 15%
:finland: Spinnova 13,5%
:finland: Tecnotree 10%
:finland: Puuilo 3%
:sweden: Lohilo 3%

Näitä on tarkoitus lisäillä tasaiseen tahtiin ja katsella avoimin mielin yhtiöitä.

Salkussa käyneitä on: Aktia, Elisa, Finnair, Fortum, Kindred, Merus, Metso Outotec, Nightingale, Nokia, Qt, Rovio, UPM ja Wärtsilä. Wärtsilän olen ajatellut palauttaa takaisin jossain vaiheessa.
AOT:llä myös rahastoja noin 15% salkun arvosta.

Jos jollakin olisi aloittelijalle tipsiä, niin kaikki otetaan vastaan :+1:t2:

20 tykkäystä

Missä tehty näin kivan näköinen taulukko? Aika selkeä vs piirakka.

Hyvällä painolla käteistä ja säästöjä sulla. Romahdusta odotellessa?

3 tykkäystä

Itse excelillä väkertänyt. Niin paljon tuota pikkusilppua, ettei piirakkana saisi mitään selvää :slight_smile:

Käteispainoni on tällä hetkellä pienimillään ainakin 10 vuoteen mihin asti nykyiset seurantaexcelit yltävät. Siihen maailman aikaan kun talletuksille sai reilun 5% korkoja tuollainen käteis/osakepaino jotenkin ok. Nyt viime vuosina kun talletuksille ei korkoja juuri maksella niin yrittänyt haalia jonkinlaista osinkoa maksavia yhtiöitä salkkuun talletustilien tilalle/lisäksi.

4 tykkäystä

Suorien osakkeiden määrä minusta melko sopiva. Saa riittävästi hajautusta ja aikaa ei kulu loputtomasti salkun yritysten seuraamiseen. Itse yrityksiin en ota kantaa, koska en niin perinpohjaisesti ole kaikkiin tutustunut.

Aika paljon mahtuu kauppaa 4 kuukauden sisälle. Ota huomioon, että välityspalkkiot syövät tuottoja ja AOT tulee voitoista veroseuraamukset maksettavaksi. Jos haluaa riskiä hajauttamisen kautta pienentää pienillä kuluilla niin rahastojen osuutta voit salkussa nostaa. Joka tapauksessa mieti nyt sijoitusuran alussa vähän strategiaasi: suorat osakkeet vs rahastot, treidaus vs pitkä salkku, kuinka paljon voit sijoittaa jottet riskeeraa nykyistä elintasoasi. Googlettelemalla löydät myös valmiita sijoitusstrategia pohjia.

Tsemppia sijoitusuralle ja pidä pää kylmänä niin nousuissa kuin laskuissa. Kannattaa lisäilyn yhteydessä peilata yrityksen arvostustasoja tulevaisuuden näkymiin. Nyt ollaan reilu vuosi menty aika kovaa ylös. :+1:

PS. suorat osakkeet ei sulje tietenkään pois rahastoja ja päinvastoin, eikä treidaus pitkää salkkua. Molempaa voi tehdä mutta pitää löytää itselle sopiva tasapaino.

10 tykkäystä