Mitä sinulla on salkussa?

Prosentuaalinen osuus salkusta on pienempi kuin esimerkiksi tämän vuoden alussa. Sitä ei ole tarkoitus kasvattaa. Varsinkin tuollaisissa Kindredin ja Evon tyyppisissä laskuissa tietysti toivois, että vipua ei olisi käytössä ollenkaan.

Sharevillessa saisi olla salkku näkyvillä mikäli ostot ja myynnit pystyisi piilottamaan. En tykkää, että niillä tukitaan oma ja varsinkin muiden uutisvirta. Omien (ja muiden jos seuraa paljon kauppaa käyviä) tekstien löytäminen on melko työlästä, vaikkakin kaupankäynti on vähentynyt paljon. Valitettavasti Shareville ei taida päivittyä koskaan mihinkään suuntaan ja mitään tarvittavaa tietoa (jota ei löytyisi täältä) ei juurikaan ole, joten sen käyttäminen on jäänyt käytännössä unholaan.

4 tykkäystä

Vuoden viimeisen päivityksen aika. Salkku onkin muuttunut melko paljon edellisestä päivityksestä.

Edellinen päivitys osui OST:n ATH-hetkeen, ja lokakuun huippulukemista (72 %) on tultu kohtuullisen paljon alaspäin. Suurimpana syynä laskuun oli QT:n kurssilasku. Näin muutama päivä ennen vuoden loppua YTD salkulle 58,24 %. Edelleen olen tulokseen tietysti erittäin tyytyväinen.

AOT:n puolella tilanne on päinvastainen, siinä missä edellisessä päivityksessä YTD oli kaksi prosenttia, on pohjilta noustu 17,3 prosenttiin. Nousu oli pitkälti Nvidian, Hyzonin ja Ethereumin ansiota, näistä irtauduin ennen loppuvuoden alamäkeä.

Evolution olisi tarjonnut mahdollisuudet salkun tuloksen huomattavaan parannukseen, sillä tankkasin suurella kädellä alle 1000 SEK hinnoista, mutta valitettavasti omat paperikädet pettivät laskun jatkuessa ja myin osan pienellä tappiolla. Näin Evolution-seikkailu jäi pitkälti ±0-tulokseen.

Yhteenlaskettu AOT + OST näyttää seuraavalta, ja yhteenlaskettu YTD on 24,84 %. Näin Helsingin indeksin kanssa on kuljettu aika käsi kädessä. Näiden lisäksi on vielä noin 5 % siivu kuukausisäästettäviä osta ja unohda -indeksi-ETF:iä toisessa pankissa, mitä en tuonut tähän kaavioon mukaan.

Kuten kokonaiskaaviosta huomaa, on hevosia vaihdettu edelliseen salkkupäivitykseen verrattuna aika runsaalla kädellä. Loppuvuonna siirsin salkun painopistettä myrskykestävään suuntaan painottamalla TietoEvryn ja Tokmannin kaltaisia alhaisen / kohtuullisen PE:n osingonmaksajia. Molemmat ovat osakkeita joilla näen pohjan tulevan vastaan mahdollisessa laskumarkkinassa aika nopeasti, mutta toisaalta joilla on myös kasvupotentiaalia. Tecnotree on tullut alas huipuistaan, mutta uskoisin kurssin korjaavan takaisin ylöspäin, ja pidän arvostustasoja edelleen matalina.

Harviaa kevensin huomattavasti 58 euron tuntumassa, tuottotavoitteen tullessa lyhyellä tähtäimellä täyteen. QT:n osuus puolestaan laski kurssilaskun ja keventämisen myötä, kun korkea PE-kerroin alkoi jännittää liikaa. Sampoa kevensin (kenties hieman turhankin suurella kädellä), kun halusin salkkuun myrskyn keskellä käteistä.

Remedy on yritys jonka kanssa myönnän olevani hieman vaaleanpunaiset lasit silmillä ja tuotteiden suuri fani. Usko yritykseen ja sen johtoon on kuitenkin omalla kohdalla hyvin korkea ja Remedyn tankkauspaikkaa olin odotellut koko vuoden. Edelleen korkeahkosta arvostuksesta huolimatta nappasin kiinni loppuvuoden alennusmyynnistä, joskin hieman liian aikaisin, halvemmallakin olisi saanut. Mikäli nousee tässä lähitulevaisuudessa vielä yli 40 euroon, kevennän nykyisestä positiosta hieman pois.

Solteqissa, Evolutionissa, Innofactorissa, Roviossa, Spinnovassa ja Inderesissä on sisällä swingipositiot. Nämä kaikki ovat osakkeita, jotka ovat kokeneet viime aikoina kovat kurssilaskut, ilman että yrityksessä on mikään kovin pahasti pielessä. Näiden odotan nousevan takaisin ylemmäs jos markkinasentimentti kääntyy takaisin positiiviseksi.

Tällä hetkellä salkussa on taas 100 % osakepaino sisällä. Uskoisin, että markkinasentimentti on nyt jälleen ainakin hetken myönteinen ja tammiralli voi hyvinkin koittaa. Siitä huolimatta lähden vuodeen 2022 kokonaisuudessaan varovaisen karhuisissa tunnelmissa.

28 tykkäystä

Koitan mennä vuoteen vähän erilaisella painolla ja olla poissa ns. Crowded trade suomipositioista.

Löytyy

-Netum (Kasvaa orgaanisesti kovaa ja kannattavin it-pulju hesan pörsästä, yrityskauppa alla josta tulee ens vuotee jo yksinään kivasti)

-Vincit (Halpa ja kasvaa)

-Aallon group (Vakaa kasvaja)

-Terveystalo

-Siili (Halpa ja kovaa kasvua tulokseen ensi vuodelle)

-Digia (Halpa ja omien ostot jauhaa kurssia ylös)

-Kamux (Aika crowded mutta suurinosa ilmoista päästetty pois)

-Bilot (Ilmat otettu pois ja 2022 uuteen nousuun)

-Tieto (Vakaa mörnijä, voi odottaa 10-15%) tuottoa 2022, swingaan pois tarvittaessa jos piikkaa hinta 30€++

-Innofactor (Halpa mutta ei juuri kasva, jotain kikkaa huutaa ens vuodelta. Yrityskauppaa?) Tämä suht crowded.

Uskon että näistä löytyy ainakin yksi joka ottaa hyviä pinnoja ylöspäin 2022 ja suurinosa tuottaa kohtuullisesti, tappiot koitan rajata -10% niissä missä olen väärässä. :chart_with_upwards_trend::tada::chart_with_downwards_trend:

19 tykkäystä

Kuten salkun tuoton laitoin vuoden päättymisen kunniaksi toiseen ketjuun, on hyvä laittaa myös salkun sisältö, jolla lähdetään koluamaan vuotta 2022.

Q4 aikana tullut painotuksissa melkoisia muutoksia, kun salkun isoimmista on leikelty hieman käteistä. Vielä syyskuun lopussa Harvian paino oli 25.8% ja QT 25.4%.

Käteistä tosiaan lisätty, ei niinkään siksi, että en uskoisi omistamiini yhtiöihin, vaan siksi, että yleisellä tasolla arvostustasot tuntuvat varsin kireiltä, ja koko markkinan niiatessa uskon kaikkien yhtiöiden arvon laskevan. Arvaamaan en lähde milloin tämä tapahtuu, mutta itselleni runsas käteispaino on eräänlaista voittojen suojelua. Saatan laittaa myös kaiken peliin varsin nopeasti.

image

25 tykkäystä

Vuosi 2021 lähenee loppuaan, joten olisi taas oman salkun välipäivien vuosikatsauksen aika. Strategiana edelleen buy and hold, joten tällainen vuosittainen katsaus riittää oikein mainiosti. Edelleen tarkoituksena on pitää omistukset väh. 2025 asti ja mielellään 2030, mutta tiedostetaan miten vaikea tuonne asti on ennustaa yhtiöiden todellisia kilpailuetuja. Tämä strategia tuo kuitenkin mielenrauhaa siinä mielessä ettei tarvitse jokaista markkinan rasahdusta säikähtää.

YTD 2021 (AOT) 21,63%

Suurimmat omistukset

Evolution 13,8%
Sampo 7,4%
Fortum 7,0%
Zignsec 6,8%
Embracer 6,4%
Solteq 6,4%
Konecranes/Cargotec 6,3%

Viime päivityksestä Tikkurila, TietoEvry ja Loomis ovat lähteneet salkusta ja vuoden aikana moni pienempi osuus laitettu ulkoilutukseen. Liika sählääminen ja sohiminen joka paikkaan on pyritty laittamaan minimiin ja keskittämään salkkua, niihin joista on oikeasti tietoa ja ymmärrystä.

Vuoteen on mahtunut paljon ja moni Tukholman pörssin kasvuihmeisiin tänä vuonna sijoittanut varmasti tietää mikä tunne on ollut aika ajoin mahanpohjassa… Siihen nähden tuo reilu 21% vuosituotto on ollut jo saavutus, kun matkaan on mahtunut Kambin -50% laskettelut ja laskeviin kursseihin ostelut mm. Embracerissa. Vuosituottoa saa pitkälti kiittää Tikkurilan myyntiä ja muutamaan IPOon osallistumista ja niistä irtautumista. Tuosta saadaan kuitenkin kahden kalenterivuoden tuotoksi noin 44% niin ollaan tyytyväisiä siihen. Tämän vuoden aikana oppinut olla olematta kateellinen muiden salkuille ja keskittymään omaan tekemiseen. Tärkeä oivallus on ollut ettei kaikessa tarvitse olla itse mukana ja jos naapuri tekee tuottoa toisaalla niin se ei ole minulta pois. Ollaan iloisia kaikkien puolesta, jotka ovat tulleet markkinoille mukaan ja pääsevät siellä tuottoa tekemään.

Vaikka viime vuoden lopussa Buffetin teesejä nostettiin esiin, niin pakko myöntää että aika pahasti ne alkuvuodesta unohdettiin ja annettiin FOMOlle valta… Osa rohkeista liikkeistä kannatti, kuten EVO mutta osa tällä haavaa ei kuten Kambi. Tämäkin on osa oppimatkaa joka on kuljettava, jos haluaa kasvaa sijoittajana ja osakepoimijana. Korkeisiin kursseihin ostelut ja isot miinuspäivät kokeneena on opettanut nöyryyttä sekä varovaisuutta. Nyt tulee paljon tarkemmin mietittyä mitä salkkuun ottaa mukaan ja millä hinnalla. Tällä hetkellä on erittäin vaikea löytää uutta ostettavaa markkinoilta.

Omikron, 10v härkämarkkina, inflaatio ja koronnostot.
Näin mahdollisesti myöhään härkämarkkinaan hypänneenä ilmassa on paljon asioita, joiden vaikutusta ei oma pää välttämättä tahdo täysin ymmärtää. Viime vuosikymmen on ollut sijoittajalle kulta-aikaa, mutta nyt on mahdollisesti uusia tuulia saapumassa myös tänne pohjolaan. Pidän kuitenkin itseäni melko hyvin perillä olevana markkinoista, mutta tätä inflaation kasvun ja korkojen noston vaikutuksia en pysty täysin sisäistämään. Samalla tietäen, että markkinoilla on tällä hetkellä todella paljon löyhää rahaa sellaisten sijoittajien toimesta joiden tietopakkiin ei kuulu edes mikä on PE-luku, niin ehkä paras ratkaisu tällä hetkellä on pitää nykyinen paino salkussa, säästää edelleen kuukausittain indekseihin ja seurata rauhassa mitä tuleman pitää. Turha lähteä makroa ajoittamaan. Omasta mielestäni salkussa on kuitenkin sopivassa suhteessa laatua ja kasvua.

Vuosi 2022 voi tuoda vastaan ihan mitä tahansa… Omalta kohdaltani ainakin suuri epävarmuus siitä mitä tuleman pitää. Laatuosakkeet on pitkälti omaan makuun kohdilleen tai lievästi koholle arvostettu. Uskonko ensi vuodelle ylituottoon Sampon, Fortumin tai Valmetin kohdalla? En, mutta tasaista ja luotettavaa osinkoa ne tarjoavat omaan keskihintaan ostettuna, joten tiettynä turvasatamana nämä toimivat. Mikäli kasvuyhtiöitä ei ensi vuonna lyödä lisää maanrakoon ja komponenttipula helpottaa, odotan mielenkiinnolla mitä oman salkun omistukset mm. SmartEye, Zignsec ja Solteq tarjoavat.

Kiitos koko Inderesin yhteisölle kuluneesta vuodesta! Tsempataan ja opetetaan toisiamme, niin tehdään jatkossakin hyviä osakepoimintoja!

42 tykkäystä

Onko Kamuxin markkinoita nopeampi kasvu sinun mielestä uppoava laiva? Osakekurssi on ollut kuin Ruotsalainen sukellusvene mutta en ihan näin pahasti liiketoimintaa kuvaisi.

11 tykkäystä

Tässä tulikin yllättäviä kiireitä, enkä kerennyt vastaamaan kommentoijille. Menee varmaan osittain sijoitusstrategian puolelle, mutta ehkä kuitenkin sopii paremmin tälle langalle.

Taustaa itsestä sen verran että 50€/kk on koko elämän mennyt indeksirahastoihin, mutta lukion aikana päätin lähteä vaihtoon jolloin käytännössä sijoitukset menivät nollille. Sen jälkeen en käynyt töissä, joten rahaakaan ei sijoittamiseen ollut ennen armeijan loppumista. Sen jälkeen olen saanut kartutettua tämän 10k€ osakesalkun sekä ~5k€ ASP-tilin kasaan. ASP-tilillä tarkoitus hyödyntää tuota 4% riskitöntä lisäkorkoa ja sinne varmasti tulee allokoitua lisää varoja ensiasunnon ostoa varten. Rahastoista tarkoitus kasvattaa salkun kivijalkaa osta ja unohda -taktiikalla kuukausisäästämisen muodossa. Ensimmäiset suorat osakesijoitukseni tein viime syksynä, ja sitäkin on tarkoitus jatkaa. Tiedostan kyllä sen että tuotot pitkässä juoksussa olisivat parempia indeksirahastoissa, mutta minkäs teet kun suorat osakkeet kiinnostavat niin paljon.

Tiedostan arvostuskertoimien olevan selkeästi koholla, mutta omassa tilanteessa koen riski-tuotto suhteet järkeviksi. Salkun koko on pieni, joten jos isompaa korjausliikettä tapahtuu, niin se ei euro-määräisesti vaikuta juuri mitään. Uutta rahaa tulisi siinä kohdassa varmasti kaadettua (ensiksi tienattua ekstra-töinä) pörssiin. Toisaalta jos käteispainoa pitäisi korkealla nyt, voisi missata isojakin tuottoja kurssien rallatellessa koilliseen. Toisin sanoen näin pienellä salkulla koen kohtuu järkevänä pitää korkeaa osakepainoa. Ja suuri kiitos @Takkuparta palautteesta!

Tässä tiivistyykin oma sijoitusstrategia melko hyvin. Rahastoista selkeä kivijalka, ja osakkeet hajautettuina eri toimialojen laadukkaisiin yrityksiin. Zaptec on suurella painolla salkussa, mikä nostaa riskiä, ja olenkin miettinyt position pienentämistä jonka avulla saisi yhden uuden position johonkin muuhun yritykseen. Toisaalta “I like the stock”, ja rajallisien (aika)resurssien kohdentaminen on tapahtunut pitkälti muutamaan yritykseen, erityisesti Zaptecciin.

Osakkeet AOT:n puolella tehty OP:n omistaja-asiakkaan 1% palkkiolla kuukausisäästäen. Tässä taustalla se että välillä tulee opintojen ohella tehtyä eksta-töitä, joista saadun palkan (max 200€) laitan suoraan tänne. Jotenkin helpompi motivoitua kaupan kassalla istumiseen kun voi ajatella ansaitsevansa yhdestä työvuorosta vaikka neljä Tokmannin osaketta. Kiitos palautteesta @Wondadog ja kiitos myös muuten huikeasta työstä foorumin eteen.

Laitetaan harkintaan, just nyt sain unelmaduunin sijaisuuden, joten menee varmasti ensi vuoden puolelle. Sullakin hieno salkku, vaikkakin hieman keskittyneempi kuin itsellä. Toisaalta jos Nordnet käytössä niin toimeksiantokulutkin ovat %-pienemmät.

Menee ehkä selittelyn puolelle, mutta selittelen silti. Ensinnäkin koen että näin isor määrät rahastoja eivät tuo lisäarvoa, mutta toisaalta en koe niistä olevan juuri haittaakaan. Sitä paitsi näin on helpompi myydä sitten 50 vuoden päästä vähiten voitolla olevia rahastoja, kun on mistä valita! Vitsit sikseen. Rahastojen kivijalka on USA ja haluankin pitää sitä vähintään 10% painolla salkussa. Pohjoismaat-indeksin ottaisin myös samalla painolla mukaan, jos sellainen olisi tarjolla Nordnetissä, joten se selittää Tanskan, Suomen ja Ruotsin indeksirahastot. Kehittyvät markkinat haluaisin noin 5% painoon salkusta, ihan vain hajautusta tuomaan. Muut rahastot (2x teknologia ja spiltan investmentbolag) ovat tuomassa painotusta voimakkaammin eri toimi-aloille. Teknologiat yhdistän varmaankin ensi vuonna yhteen, mutta en vielä koska pitää olla tarkkana tulorajojen kanssa. Kiitos palautteetsa @Needles

Been there done that too. Tällä hetkellä Norndetin kulut mulla 7€ joten alle 600€ positioiota en ole halunnut ottaa enää alun sekoilujen jälkeen. Näistä vois kirjoitella pitemminkin sijoitus-virheet ketjuun… Kiitos sullekkin palautteesta! @bob69

19 tykkäystä

Nokiaa. Sen verran, että sinne ei muuta mahtunutkaan.

13 tykkäystä

Tämä kokoonpano jää tänä vuonna indeksistäkin. Suurin omistus Neste on muiden “viheryhtiöiden” tapaan ottanut reilusti pataan. Käytännössä kaikki muut omistukset ovat nousseet reippaasti (parhaana luonnollisesti Harvia :harviaraketti: ). En harmistu, onhan Nesteen nousu ollut huimaa, ja luvassa lienee lisää tuulta purjeiden alle tulevaisuudessa. Vakaasti ensi vuoteen.

19 tykkäystä

Salkku on vähän elänyt, kun mm. Fodelia, Harvia, Kamux, Rovio, YIT ja osa IPOista ovat lähteneet ainakin toviksi parempiin taskuihin.

Osa salkusta siirretty Nordeasta Nordnettiin heinäkuussa, joten järkevää tuottokäppyrää ei pidemmältä ajalta saa:

13 tykkäystä

Pakkohan tähän tuottoon on olla tyytyväinen tällä kokemuksella, kuitenkin vain pari vuotta takana harrastusta ja koko ajan tietoa karttuu enempi ja ylimääräinen häsellys vähenee, en sano että se on poistunut kokonaan mutta ainakin se on vähentynyt :sweat_smile: Näiden tuottojen ansio kuuluu Tecnotreelle, Fortumille, Nordealle ja Qt:lle jota kerkesin minäkin veivailla alle satasessa, toisaalta jos vain olisin nekin holdaillut niin lopputulos olis varmasti sama. Tässä sen nyt konkreettisesti itsekin näkee että hyvää yhtiötä holdailemalla pääsee samaan lopputulokseen, ellei ole ammattitreidaaja. :slight_smile: Nordeat myös myyty.
Paljon on tuuriakin ollut alkuun mukana matkan varrella että on vahinkossa myynyt oikeaan aikaan jotain toista yhtiötä joka onkin hetken päästä kyykännyt.

Nykyisin salkku kostuu kolmesta yhtiöstä.

Tecnotree 68,03% kasvatettu omistusta edelleen kun kurssi niiasi joulukuussa, nyt koko potti 34990kpl :hot_face: mutta edelleen otetaan tietoista riskiä isoista tuotoista.

Fortum 24,04% Fortum edelleen pysynyt muuttumattomana tähän en ole liikuttanut edellisestäkään päivityksestä. Osinkoyhtiö. 650kpl.

Tokmanni 8,07% Tokmannia ostin kun kurssi lähti laskemaan, olisi alempaakin saanut mutta tehty mikä tehty, näitä 300kpl erä kh.19,42. Maksaa myös osinkoa.

Harviat sai lähteä :pensive: kun piti jotain myydä että sai Tecnotreetä ostettua, mutta päädyin hajautuksen vuoksi lopuilla ostamaan Tokmannia, kun sitä ei Aot:llä ole ja Harviaa taas on vielä kiva potti jäljellä.

Siinä lopuksi vielä kaikki omistukset excelille laskettuna Osakesäästötilillä ja kahdella Arvo-osuustilillä, josta toisella nuo käteiset ns. “pelisalkussa” jos tekee mieli yrittää veivailua. :sweat_smile:

Kaikki omistukset

28 tykkäystä

dec
Salkun kasvupuoli näyttää tältä. Suhteellisen kovalla luotolla voi edetä näiden kanssa tulevaa kohti.

Lisäksi löytyy vielä vähemmistöosana salkusta osinkomyllyjä ja normaalia suurempi käteispositio.

18 tykkäystä

Harvia 32%
Evolution 17%
Qt 10%
Orthex 8%
Oma Sp 7%
Hyzon 6%
Kamux 5%

Käteinen 14%

21 tykkäystä

4 vuotta sitten aloitin rahastoihin säästämään. Nyt keväällä ensi kertaa kokeilin osakepoimintaa. Tällä hetkellä salkussa

Sampo 16 %
Alibaba 16 %
Intel 8 %
Prosus (Tencentin vuoksi) 8 %
Revenio 8 %
Lisäksi vuoden listautumisista jäänyt salkkuun minimimäärät Spinnovaa ja Lamoria
Loput OP:n ja Nordnetin indeksirahastoja

Osakepoimintojen suhteen vähän epäonnistunut vuosi, mutta toivotaan, että näistä vielä jotain tulee. Ajattelin alkuvuodesta myydä ehkä n. 60-80 % rahastoista ja niillä rahoilla hankkia vielä yhden tai kaksi uutta poimintaa tehdä. Tai sitten lisäilen Sampoa, jos en löydä mitään kiinnostavaa.

Kommentteja/vinkkejä/ym. otetaan mieluusti vastaan!

12 tykkäystä

Avaisitko vielä tarkemmin, miksi haluat myydä indeksirahastot ja ostaa niillä yksittäisiä osakkeita? Rahastot ovat luultavasti reilusti plussalla, joten joutunet maksamaan paljon veroja. Jos haluat kasvattaa yksittäisten osakkeiden painoa salkusta, senhän voisi vaihtoehtoisesti tehdä myös niin että sijoittaisit tulevia tuloja enemmän suoraan osakkeisiin.

52 tykkäystä

Taloudellisesti niiden myymisessä ei kyllä varmaan ole järkeä veroseuraamusten (ja erityisesti oppirahojen suhteen, mitä tullee maksettua runsaasti varsinkin alkuvaiheessa tehdessäni siirtymää kohti osakepoimintaa) vuoksi. Olen jo varsin tykästynyt osakepoimintaan ja haluaisin, että käteiskassaa olisi hieman, jos löydän keväällä ostettavaa. Olen siis opiskelija ja valmistun keväällä, jolloin alan säännöllisiä tuloja saamaan. Vaikka rahastot ovat prosentuaalisesti mukavasti plussalla, niin varsinaista luovutusvoittoa tulisi vain hieman alle 5000 €, joten aivan valtavaa määrää veroja ei sentään tulisi maksettavaksi.

4 tykkäystä

Kannattaa laskea miten paljon uusien hankintojen tulee nousta, ennen kuin olet kuolettanut rahastojen myynnistä aiheutuneet veroseuraamukset.
Nimimerkin perusteella sijoittajan ura on alussa. Silloin monesti on tarve säätää kovasti ja myydä lappuja, että pääsee ostamaan muita lappuja. Itse tämän tehneenä voin kertoa, että siinä vaan häviää rahaa. Harkitse tarkkaan mitä ostat ja pyri pitämään niistä kiinni. Rahastot tuo siihen rinnalle tylsää, mutta turvallista tuloa.

39 tykkäystä

Kävin aiemmassa julkaisussa muutamat pienet syyt, miksi luotan näihin yhtiöhin. Muutoksena parin kuukauden vanhaan piirakkaan on Abbvien ja Vicin myynnit Tecnotreen tieltä, kun jotkut myivät sitä niin halvalla. Olen 18 vuotias, joten pappaosakkeiden mukaan ehtii hypätä myöhemmin.

Apple, Microsoft ja Harvia ovat kasvaneet todella suuriksi positioiksi noin 9kk aikana. Yhteensä 59% portfoliosta! Näiden kanssa on kuitenkin helppoa nukkua öisin, joten pienennän niiden osuutta kasvattamalla Orthex, Kamux, Tecnotree, Sampo osastoa, enkä myymällä. Tulevaisuudessa mahdollisesti myös uusia avauksia, mutta nykyisiä ei ole tällä hetkellä tarkoitus myydä, kunhan yritykset jatkavat samaan suuntaan.

44 tykkäystä

Salkku_jakauma

Avataanpa tännekin salkkua omalta osaltani ensimmäistä kertaa. Valtaosa salkusta on omasta mielestäni kohtalaisen varovaisesti hinnoitelluissa tapauksissa, joissa turvamarginaalia voi ajatella edes jonkin verran löytyvän. Myös osinkovirta tarjoaa hieman pelivaraa kurssilaskuissa. Ilkkaa saakin jo huomattavalla kymmenien prosenttien alennuksella verrattuna pelkästään käteiskassaan ja Alma-omistuksiin. Johto ei teoillaan ole täysin allekirjoittanutta vakuuttanut, mutta alennus mielestäni oikeuttaa kyydissä istumisen.

Kiinteistöpuolelle syntyy verrattain suuri altistus SUPRn, Cityconin, WPCn sekä epäsuorasti Titaniumin kautta. SUPR (ruokakauppakiinteistöt) ja WPC (hajautetumpi kiinteistösalkku) jauhavat tasaisen tappavasti omalla koneistollaan. Puhtaasti esimerkiksi Cibuksen jo kalliiseen arvostukseen verrattuna SUPR ansaitsisi mielestäni hieman nykyistä suuremmat kertoimet, sillä EPRA NTA pyörii 108p tuntumassa ja osakekurssi noin 122p. Ruokakauppakiinteistöissä tuottovaade on pysynyt muita kiinteistöjä hieman korkeammalla ja SUPR portfoliossa WAULT huiteleekin 15 vuodessa ja vuokrista 89% sisältävät inflaatioon sidotut tai kiinteät korotukset. Yhtiö keskittyy muutenkin ns. ”omnichannel”-ruokakauppakiinteistöihin, joiden tulisi pitää pintansa myös ruokakaupan siirtyessä enemmän verkkoon. Myös WPC on ollut inflaatiosta jopa maltillisesti mielissään, kun moni vuokrien tarkistuksista on osunut näille hetkille eli hyvin otolliseen aikaan. Citycon puolestaan toimii salkussani enemmän tasepelinä Ilkan tapaan. Mielestäni yhtiö tekee tällä hetkellä oikeita asioita (fokuksen siirtäminen kauppakeskuksissa enemmän juuri ruokakauppoihin jne.) ja mm. omien ostot, maltillisten rajoitusten puitteissa tosin. Citykanin johdon esiintyminen oli mielestäni CMDllä hyvin vakuuttavaa ja lisäsi luottoa tekemiseen.

Digia ja Orion ovat salkun hieman jähmeämpi pariskunta, jonka kasvu ei ainakaan ennusteilla tule lähivuosina olemaan erityisen vauhdikasta, mutta liiketoiminta on toisaalta kohtalaisen iskunkestävää. Mikäli jonkinlaista laskutrendiä markkinoilla olisi edessä, en olisi kaksikosta erityisen huolissani. Mielestäni Orionin tutkimusputki tarvitsisi kuitenkin kipeästi uusia lähtöjä huomioiden, kuinka moni kehitysprojekti kariutuu ennen aikojaan. Tällä hetkellä tuoteputken tulosvastuu lepää lähes täysin ARASENSin ja ARANOTEn harteilla, jotka molemmat keskittyvät darolutamidiin hoitona eturauhassyövässä.

Salkun kasvuosasto Glaston, Tecnotree, Titanium ja Admicom ovat vakuuttaneet tekemisellään ja koko nelikko on päätynyt vasta hiljattain syksyn aikana salkkuun. Liiketoiminnan kehittymistä on aikaa odottaa näin parikymppisenä.

Oroco ja Ethereum ovat riskisempiä ”uhkapelikohteita”, ja vanhasta Ethereum-positiosta on salkussa enää rippeet kyseisen erän korkeiden myyntikustannusten vuoksi. Orocon kanssa ehtii hyvin odottelemaan mahdollista buy outtia eikä maassa oleva kupari mihinkään katoa, sen oikea arvottaminen onkin sitten oma taiteenlajinsa :grin:.

Salkun koko on tällä hetkellä noin 45k, josta opintolainaa 2,6k. Käteispaino nouseekin lähitulevaisuudessa merkittävästi uuden lainaerän ja joulukuun palkkojen saapuessa. Tarkoituksena hieman kasvattaa käteisen osuutta ja antaa yhtiöiden rullata rauhassa eteenpäin. Mielestäni matala käteispaino on salkulle hyväksyttävä, kun huomioi tulevien palkkojen, opintolainaerien sekä osinkojen suuren prosentuaalisen vaikutuksen salkun kokoon. Myös pieni kultapositio tuo turvaa salkkuun.

Hieman pohdintaa on aiheuttanut ASP-tilin avaaminen ja sille säästäminen. Nyt tilin avaamiselle voisi olla otollinen aika, kun sain opintojen kylkeen töitä tuomaan jatkuvia palkkatuloja. Toisaalta ASP-tilille säästetyt varat ovat pois salkusta ja mahdollisen pörssiromahduksen sattuessa hyvän tuotto-odotuksen osakkeet ovat erinomainen paikka rahoille. Samalla nykyistä kurssitasoa ajatellessa riskittömän ja varman perus- ja lisäkoron saaminen rahoille tuntuu aika lailla no brainerilta. Pörssikurssien romahtaessa todennäköisesti myös asuntojen hinnat tippuisivat, jolloin ASPin avulla tarjoutuisi mahdollisuus päästä kohtalaiseenkin asuntoon kiinni halvalla, valtion takaamalla lainalla. ASPin tuomat rajoitukset asunnon vuokraamiseen hieman himmentävät sen hohtoa, mutta eivät kuitenkaan maailmaa kaada. Todennäköisesti ASPille ja sijoitussalkkuun tulee laitettua jatkossa esimerkiksi 30/70 suhteella, mutta lopullisia suunnitelmia en ole vielä tehnyt.

Kommentit, neuvot ja yleinen haastaminen on tervetullutta, lähin tavoite on saada nettona 100k kasaan mahdollisimman pian. Sitä odotellessa painetaan koulua ja töitä päälle sen minkä ehtii, nuorena vielä jaksaa niin parempi takoa kun rauta on kuumaa :smiley:

31 tykkäystä

Tuo aspi kannattaa aloittaa asap! Sinnehän ei tarvitse lyödä minimissään kun joku 150eur / kvartaali jos oikein muistan. Kuitenkin sitä pitää kerryyttää ajallisesesti se 2 vuotta vähintään. Monelle tuohon aspiin tulee herättyä vasta sitten kun asunnon osto onkin jo ajankohtainen.

Itsekin heräsin liian myöhään, joten ostin edellisen asunnon vähemmistöomistajana, jotta aspia käyttää sitten omaan enemmistökämppään seuraavaksi. Nyt on aspi kasassa, rahat siellä kiinni vajaa 13000e, mutta asunnon osto ei ole ajankohtainen. Enpähän voi noita rahoja pörssipajatsoon hävitä, vaikka melkein mieli tekisi :grinning_face_with_smiling_eyes:

12 tykkäystä