Mitä sinulla on salkussa?

Päivitystä muistoksi, osakesäästötilin sisältö ja kohmeloista pohdintaa vuoden alussa.

Tuottoa kahdessa vuodessa sisään tungetulle rahalle 38%, sen kummemmin ei jaksa laskea YTD tuottoja sun muita. Kamuxin ja Tokmannin lasku on hieman rokottanut tuottoja huipuistaan. Keskihinnoista Kamux +3%, Tokmanni +14%, Harvia +195%, Orthex +4%, Tecnotree +19%, Vincit -13%. Näiden lisäksi arvo-osuustilillä makailee Talenomia +190% ja siellä pyörinyt joitain IPOja.

Puolessa vuodessa näyttäisi Sampo vaihtuneen Orthexiin, Exel heitetty menemään, Tecnotree tullut mukaan uutena, Kamuxia ja Tokmannia lisätty. Myös Puuilo käväisi salkussa, mutta vaihtui tuttuun ja turvalliseen (ja halvempaan) Tokmanniin.

Tecnotree jokerina päänisisäisen sijoitussuunnitelman ulkopuolelta, sillä en omaa kovin kattavaa hajua mitä tekevät. Joku saattaakin arvata suurimmista yhtiöistä mm. Lynchin ajatusten kolahtaneen omaani ja että haluan lähtökohtaisesti ymmärtää täysin mistä sijoituskohteideni liiketoiminta koostuu.

Kamuxin suuri paino on suuren harkinnan alla, tällä hetkellä tuotto on aikalailla ±0 ja olen huomannut ensimmäistä kertaa miettiväni yhtiön kohdalla, kannattaako painon olla juuri nyt näin suuri. Voisihan tuolla olla vähän erilaisempaakin yhtiötä lisänä. Harvian uskon pysyvän nykyisessä kappalemäärässään, Orthexia en ainakaan näe myyväni, Tokmannia ostan sopivan hinnan tullen lisää ja myyn mikäli Europris tai Puuilo muuttuisi houkuttelevammaksi sen tilalle. Tecnotree on kuulemma hyvä sijoituskohde ja Vincitillekin saattaisi löytyä samalta sektorilta perustellumpi sijoituskohde, sen kummempaa suunnitelmaa niille ei ole.

Potentiaalisia tulevaisuuden ostoja seurannan alta olisi mm. Tieto, Innofactor, Solteq, Remedy, Dovre, Boreo ja Avidly. Katsellaan mielenkiinnolla mitä vuosi tuo tullessaan.

13 tykkäystä

2022 here I come! Inflaatio ja korot, bring it on!

21 tykkäystä

Vuosi meni paremmin kuin vuosi sitten luulin, mutta huonommin kuin vuoden edetessä toivoin :smiley: Tuotoiksi jäi vähän reilu 40 %, johon täytyy tällaisena hölmönä sopulina olla tyytyväinen.

Salkussa tätä nykyä seuraavaa:

QT :finland: 32 % - Arvostuskertoimet hiertää siinä määrin, että tuskin odotan tonniin asti kevennyksiä :slight_smile:
Evolution :sweden: 19 % - Uskomaton firma, jonka hintalappu on yhä kohtuullinen. Katsotaan jos vielä lisää löytäisi tiensä salkkuun.
Zaptec :norway: 13 % - Tuotti 2021 aikana jotakuinkin indeksin verran, mutta liikevaihto kasvaa sellaista haipakkaa, että pulju halpenee silmissä. Kaikki EV-latausfirmat eivät todellakaan pärjänneet menneenä vuona yhtä hyvin.
Powerband Solutions :canada: 8 % - 100x on vasta alkusoittoa, jos liiketoiminta etenee kuvitellusti. Korkea riski, kun näytöt kannattavasta liiketoiminnasta vielä puuttuvat, mutta sisäpiiri ostaa lappua jatkuvalla syötöllä.
Nekkar :norway: 7 % - Halpa ja alallaan dominantti yritys, paljon optionaalisuutta, ESG ja loistava tulevaisuus. Haaveilen lisäilystä.
Qleanair :sweden: 6 % - ESG:tä kohtuullisilla kertoimilla. Liiketoiminnassa lupaavaa kehitystä, vaikka vähän hitaasti.
Hav Group :norway: 4 % - ESG:tä naurettavan alhaisilla kertoimilla, vaikka yritys suorittaa mainiosti. Hajautus/diworsification Nekkarista.
Kamux :finland: 3 % - Lievä luottamuspula muodostunut viime kvartaaleina, vaikka liiketoiminnan kehitys onkin ollut ihan ok. “Hiljaiset signaalit” huolettaa, mutta pienehkössä salkussa pienehkö positio on saanut vielä jäädä.
Gravity 3 % :kr: - naurettavan edullista mobiilipelaamista. Yritysjohto ajattelee pitkäjänteisesti ja konservatiivisesti ja suorittaa kannattavan kasvun strategiaansa kiitettävästi. IP-riippuvaisuus huolettaa, mutta työn alla.
Zignsec 2 % :sweden: - Megatrendit, “hypergrowth”, selkeät suunnitelmat, edullinen hinta. Lisäilyt mielessä tässäkin.
Efecte :finland: 2 % - Hyvän mielen SaaS, joka tosin päätyi salkkuun vähän kevyin perustein. Seurataan.
Inderes <1 % :finland: - Tukipositio, jota on tarkoitus kasvattaa joskus. Onhan tässä aikaa :slight_smile:

Palataan asiaan vuoden päästä.

20 tykkäystä

Laitetaanpas omakin tilinpäätös jakoon. YTD noin 12%, ihan ymmärrettävä “ulospuhallus” varsin hullun 2020 jälkeen. Vuonna 2017 alkaneen sijoitusurani CAGR on nyt toistaiseksi 17%. Sijoitusstrategiastani löytyy tarkemmin täältä:

Omistukset alla

Lisäksi tarkastelin salkkuani hieman sektorijakauman suhteen. Se näyttää tältä

Sektorijakauma21

Varsin tyytyväinen olen salkkuuni, vaikka isoja tappioitakin on koettu tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kommentteja?

25 tykkäystä

En ole aiemmin eritellyt täällä omistussalkkuni sisältöä.

Ohessa salkkuni sisältö suurimmasta pienimpään, hajautusta löytyy… toki isoin paino on osakkeissa. Ensimmäisissä kuvioissa ei näy käteisen kokonaismäärää. Tästä puuttuu myös muutaman listaamattoman yrityksen omistukset (pieni määrä).

image
Luultavasti sijoituksistani on liian suuri määrä Euroopassa.


Jos yritys on kiinnostava ja sen arvostus mielestäni sisältää potentiaalia ja/tai tekee hyvää tuottoa, saatan ostaa sitä pienehkön määrän ihan seurannan helpottamiseksikin. Lähes kaikki positiot ovat tällä hetkellä plussan puolella hankintahintaan kuluineen nähden. Vaihdoin tämän viimeisen chartin hiukan havainnollisemmaksi lisäämällä toisen arvoasteikon kokonaiskertymälle.

16 tykkäystä

Vielä kun Salkkujen tuotto-% -ketjun viestistä puuttui muutamat Excelit niin heitän ne tähän ketjuun :slight_smile:





Tässä eka nyt kiinnostuneille, jotka seuraa Medifilmin matkaa 1 MEUR omaan pääomaan mun tämänhetkinen Exceli, joka trackaa miten tavoitteisiin päästään. Ekana toteutuneilla luvuilla Excel + ennusteet ja alla mun alkuperäinen Excel.

Ja sitte portfolion koostumus tässä, ja siihen päälle tämmönen pieni Exceli minkä oon väsännyt porfolion omistuksista :slight_smile:

Excelistä muutama sananen:

  1. CAGR:na on käytetty eri yhtiöiden kohdalla niille kaikista kuvaavinta arvoa. Oon yrittänyt mahdollisimman systemaattisesti käyttää joko 12kk fwd. CAGR:ia ensi vuoden ennustettuun nettotulokseen nähden (jolloin myös 12kk fwd. P/E:stä tulee vertailukelpoisempi CAGR:iin nähden), tai sitten strategiakauden ennustettua CAGR:n keskiarvoa (ks. Inderesin analyysiraportit jokaisen yhtiön kohdalla erikseen)
  2. 12kk fwd. P/E on otettu suoraan jokaisen yhtiön yhtiösivuilta tämän vuoden close-kurssilla.
  3. Osinkotuotossa on mulla sellainen turvamarginaali, että käytän joko hankintahinnan mukaista osinkotuottoa tai osinkotuottoa nykyiselle markkinahinnalle, riippuen siitä kumpi vaihtoehdoista antaa heikomman arvon.
31 tykkäystä

Taas aika päivittää tilanne muutaman kuukauden tauon jälkeen.

Nordnetissä oleva salkku on suurin salkuistani ja siellä myös tapahtuu eniten kauppoja. Syksyn aikana omistuin muutamaan IPO:on (Norrhyrdo, Lamor, Lifeline SPAC ja Kempower). Lamorin myin pois käytännössä ±0, mutta ostin jo takaisin ja tarkoitus on pitää osakkeita pitkässä pidossa.

Kempowerin antiin osallistuin vivulla, merkkarin maksimimäärän osakkeita. Kevensin n. 10 % positiosta muutaman kaupankäyntipäivän jälkeen, loput on tarkoitus pitää pitkään.

Kevensin ETF-positioita myymällä kokonaan Nordnetissä olevat kehittyvien markkinoiden ja maailman ETF:t. Tilalle ostin suoria osakkeita lähinnä Suomesta. Lisäksi siivosin salkusta Vowin ja Vow Green Metalsin, molemmista realisoitui runsaasti voittoa.

Ostojen osalta kuukausittaiset ostot Seligsonin Global Brandsiin ja Handelsbankenin kestävään energiaan jatkuivat. Kotimaisista osakkeista viimeaikaiset hankinnat ovat kohdistuneet Lamoriin, Orthexiin ja Inderesiin. Näistä viimeksimainittu alkaa mielestäni saavuttamaan “oikean” tason, jolla osaketta voi ostaa salkkuun pidempäänkin pitoon.

Osingot ja korot:

Osinkotulot kasvoivat hieman 2 293 € → 2 368 €. Vertaislainasalkun tuotto jäi luottotappioiden jälkeen 1 780 euroon (viime vuonna 2 483 €) ja tarkoitus onkin irtautua vertaislainoista kokonaan mahdollisimman nopeasti. Mielestäni vertaislainojen alentuneet korkotasot eivät riittävästi heijasta niiden korkeaa riskiprofiilia.

Alla salkun osinkokertymä sijoitusuran alusta alkaen:

Salkun tuotto:

Salkku “mörni” vuonna 2021 +32,22 % ja vertailuindeksi +32,58 %. Käytännössä tuotto oli siis identtinen vertailuindeksin (EUNL ETF) kanssa. 5.11.2014 alkaen salkkuni on tuottanut 204,99 % ja vertailuindeksi 143,17 %.

Tuottograafi:

Osake- ja rahastosalkkujen sisältö:

Salkussa on “vähän kaikkea”. Toisaalta tekisi mieli tiivistää salkkua, mutta verotuksen takia myyminen on vaikeaa. FAANG-yhtiöt salkussani menevät aika lailla omalla painollaan. Keskityn sitten seurannassa tarkemmin pienempiin yhtiöihin ja niihin, jotka ovat salkun suurimpia.

Osake- ja rahastosalkut % salkusta
Revenio Group Oyj 11,10%
Incap 7,84%
PYN Elite 7,58%
Zaptec 5,39%
Seligson & Co Global Brands 4,88%
Harvia 4,74%
Investor A 3,56%
Qt Group 3,42%
Novo Nordisk B 3,17%
Inderes 3,12%
Remedy Entertainment 3,05%
iShares MSCI Core World SRI ETF 2,94%
BNPP Circular Economy ETF 2,34%
Neste 2,28%
Kamux 2,13%
Orthex 2,12%
DSV Panalpina 2,11%
NextEra Energy 2,10%
iShares MSCI Core EM ETF 2,02%
Sampo Plc A 1,98%
Alphabet C 1,96%
Linde 1,95%
Boreo 1,89%
Cibus Nordic 1,81%
Talenom 1,72%
Huhtamäki 1,64%
Microsoft 1,52%
Amazon 1,50%
Handelsbanken Kestävä Energia 1,28%
Kahoot 1,19%
Starbucks 1,19%
Kempower 1,18%
Cerence 1,12%
Lamor 0,68%
Hyzon Motors 0,37%
Käteinen 1,13%

Osakesalkun jakauma pylväsdiagrammina:

Lisäksi salkussa on henkilöstörahastoa, joka ei näy ylläolevassa listauksessa. Henkilöstörahasto on kooltaan n. 2x Reveniosijoitus.

Kryptot:

Salkussa on edelleen pieni määrä kryptoja, osuus nettosijoitusvarallisuudesta on 0,27 %. Salkussa olevat krytot: BinanceCoin, Bitcoin, Chainlink, Crypto.com Coin, Ethereum, Kadena ja Tezos.

Euroina omaisuusluokkien koko sijoitusvarallisuuden osalta:

Omaisuusluokka %
Osakkeet 69,71% 331 682,19 €
Osakerahastot 11,27% 53 646,27 €
Vertaislainat 2,74% 13 055,51 €
Kryptovaluutat 0,27% 1 300,88 €
Henkilöstörahasto 15,08% 71 741,89 €
Käteinen 0,92% 4 392,36 €
Yhteensä: 100,00% 475 819,11 €

Asunnot ym. merkittävät omaisuus-erät mukaanlukien bruttovarallisuus oli 31.12.2021 päättyneellä “tilikaudella” 833 833,09 € ja nettona 553 423,00 €.

34 tykkäystä

Vuosi saatu päätökseen ja Excelkin jotenkuten päivitetty ajan tasalle. Muutin strategiaa kovan alkuvuoden jälkeen kohti hajautetumpaa salkkua, joka pystyisi kestämään hieman paremmin mahdollisessa turbulenssissa. Salkussa nyt vuoden lopussa 23 listattua ja 12 listaamatonta firmaa sekä yksi rahasto, alla tarkempia tietoja salkusta. Vaikka salkku on hajautettu, nään sen pystyvän selvään yli/alituottoon indeksiin nähden, eli mielestäni on edelleen tärkeää olla osakepoimija.

Maantieteellinen hajautus salkussani on melko Suomi-painotteinen johtuen siitä, että kirjoitan tällä hetkellä gradua eikä ole aivan mahdottomasti ylimääräistä aikaa käyttää analysointiin. Tällöin Inderesin analyysit ja muutenkin suomalaisista osakkeista saatava informaation saannin helppous vrt. muut maat on pakottanut salkkua Suomen suuntaan. Tunnuslukujen valossa salkkuni on kohtalaisen maltillisesti arvostettu, sillä esim. (hieman mutkia oikoen laskettu… eli neg. tulosta tekevät firmat poislukien) portfolion painotettu PE 2022 ennusteilla painuisi n. 12x maastoon. Tämä samalla, kun seuraavan parin vuoden odotettu liikevaihdon kasvu on n. 12 % per annum.

Tuotoille on oma ketjunsa, mutten jaksa sinne erillistä viestiä kirjoittaa niin todettakoon, että jokaisella AOT/OST:llä pl. Degiron AOT tämän vuoden tuotot ovat olleet todella hyviä. Tosin, jo huhtikuussa salkku kipusi lähelle 70 % YTD-tuottoa (kiitos esim. Plug Power, Robit ja NEL). Sen jälkeen sitten loppuvuonna lasketeltiinkin ihan huolella (kiitos esim. PatientSky, Omnicar ja AroCell). Tarkkaa kokonaistuottoa en osaa vuodesta sanoa kun omistuksia niin monilla eri tileillä, mutta kyllä se siellä n. 35-40 % hujakoilla pyörii. Omaisuus kasvoi hieman vähemmän, n. 25% (opiskeijana osa tuotoista mennyt elämiseen, kun ei ole töitä tehnyt yms.).

Alla vielä tarkempia kommentteja omistuksista eriteltynä osuuksien suhteessa, ettei tekstit niin sotke viestiä:

Sijat 1 - 5:

PYN Elite - salkun ainut vakituinen kulmakivi. Petri on salkunhoitajana näyttänyt kivenkovaa taitoa Aasian osakemarkkinoilla ja näen tämän hyvänä hajautuksena kehittyville markkinoille. Joskus varmasti edessä Petrin eläköityminen ja silloin täytyy punnita, mitä tehdä tämän suhteen. Siihen asti saa lojua salkussa, ellei jotain katastrofaalista tapahdu.

Kreate – itselle vuoden mielenkiintoisin IPO. Arvostus on edelleen varsin maltillinen ja yrityksessä tuntuu olevan hyvä tekemisen meininki. Tilauskantaa saatu hyvin kasvatettua parilla suuremmalla projektilla ja uskon, että johdon strategiset tavoitteet on jopa mahdollista saavuttaa. Kurssissa tällöin sellainen n. 60 % nousuvara. Vaikka kaikki unelmat eivät toteutuisi, suuremman kurssilaskun vaara on (yrityskohtaisista syistä) mielestäni melko pieni ja nukun yöni hyvin tämän kanssa. Näillä näkymin tavoitteena irtautua keskipitkällä (3-5v) aikavälillä.

Wulff – Staples-yritysosto loi hyvän arvonluontimahdollisuuden. Integraatio etenee ja vaikuttaa siltä, että Wulff on onnistumassa sen suhteen hyvin. Osake ehkä yllättävänkin maltillisesti arvostettu ja siksi myös tässä näen downsiden kohtalaisen pienenä. Ei mitään kummempaa tässä. Uskon irtautuvani tästä parin seuraavan vuoden sisällä.

Oroco – edellisiin verrattuna täysin erilainen firma. Eiköhän tarina monelle foorumilla kävijälle jo ole tuttu eli puhdas riskisijoitus kuparin määrän ja tulevan hintakehityksen puolesta. Tavoitteena tälle oli n. 4 % osuus salkusta, mutta kurssien laskiessa tuli tankattua vähän yli suunnitelmien. Jos päästään n. break eveniin niin paino tiputetaan sinne neljän pinnan liepeille. Mahdollisia kevennyksiä tehdään myös (tai kokonaan poismyynti) esim. Brazilesinporaustulosten jälkeen. Alustavasti tavoite pitää majorille myyntiin asti.

Enersense – kurssi on laskenut huomattavasti kesän lukemista. Kurssihuippujen jälkeen epävarmuus on lisääntynyt ja tulostavoitteet on saavutettu lähinnä erinäisillä Excel-oikaisujen avulla. Tämän lisäksi toteutettu muutama yrityskauppa, joiden todellinen arvo selviää vasta vuosien kuluttua ja siten myös osaltaan lisää epävarmuutta. Kuitenkin kurssi on mielestäni suhteessa laskenut jo liikaa ja täten onnistuessaan Enersensellä on jo melko lyhyelläkin aikavälillä (alle 1v) melko suuri nousupotentiaali. Laskuvaraa kuitenkin edelleenkin on, mutta näen riski/tuottosuhteen selvästi positiivisena. Oletettavasti pysyy salkussa ainakin viitisen vuotta, sillä monet Enersensen nyt tekemät investoinnit tuovat toivottavasti hyviä tuloksia vasta monien vuosien jälkeen. Vihreän siirtymän puolesta betsit.

Sijat 6 - 10:

Kaspi.kz – tästä olenkin luonut jo oman ketjun tänne foorumeille. Arvostus on viime aikoina kiristynyt, mutta edelleen ihan kohtalainen. Venäjän ja Ukrainan tilanne hieman kiristää, sillä Kaspi on suunnitellut laajentuvansa seuraavaksi juuri Ukrainaan. Nykyinen kurssi on kuitenkin täysin hyväksyttävä jo pelkästään Kaspin bisneksellä Kazakstanissa. Huikeat kasvuluvut ja (lähes) täydellinen SuperApp. Toivottavasti tekeminen pysyy hyvänä ja löytyy salkusta vielä vuosienkin päästä.

Listaamattomat – kohteista osa on ostettu ihan profit-mielessä, osa enemmän tai vähemmän toiminnan kannatusta Lynchmäisiin kokemuksiin pohjautuen. Nämä listaamattomat firmat ovat aakkosjärjestyksessä Finda Oy, Injeq Oy, Maslog Oy, Oceanvolt Oy, Pyynikin käsityöläispanimo Oy, Sangen Oy (Tornion Panimo), Oy Slurp Ab, Smile Company Oy, Solar Water Solutions Oy, Soul Mate Company Oy, Think Drinks Oy (Chalupa-ketjut yms.) ja VSP Oy.

Evolution – shorttiraportti loi hyvän ostopaikan. Olen pidempään ollut on-off Evolutionin kanssa ja aina myynyt siellä 1500 kruunun paremmalla puolella. Shorttiraportti ei omasta mielestäni ollut hirveän paha, joten ostin mielelläni lisää tonnin molemmin puolin. Jos taas päästään 1500 kruunun paremmalle puolelle, saatan myydä osan. Kuitenkin pitkällä aikavälillä edelleen korkea potentiaali niin ei ehkä viitsi kaikkea myydä. Jos (ja kun) Evolution on saanut koko jenkkimarkkinoiden potentiaalin näytettyä, on aika miettiä mitä lopuilla lapuilla tekee.

Innofactor – arvostus laskenut selvästi viime aikoina. Monen muun foorumilaisen tapaan ostanut tätä lähinnä siksi, että kurssi laski suuromistajien myynneistä johtuen mielestäni hieman liikaa. Tavoitteena irtaantua kuitenkin kevään aikana, jos arvostus palautuu järkevämmälle tasolle. Laskuvaraa mielestäni melko maltillisesti, joten ei haittaa vaikka jäisi salkkuun pidemmäksikin aikaa.

Intrum – vakaata tekemistä kohtalaisella arvostuksella. Hyvää osinkoa (yli 5%) maksava firma. Ei ehkä suurin nousupotentiaali, mutta verotuksellisista syistä en viitsisi myydä ja onhan tuo osinko jo itselle ostohintaani verrattuna yli 10%, kelepaa. Salkussa mahdollisesti siis vielä todella pitkään.

Sijat 11 - 15:

Valmet – vahvaa tekemistä tilauskannan kanssa. En hirveästi firmaa edes seuraa, aikoinaan isäni ostama ja verotuksellisista syistä pitänyt salkussa. Tuntuu kuitenkin pärjäävän hyvin, joskin arvostuskin sitä jo peilaa. Syklinen yhtiö, joten saatan jopa myydä jos talous kuumenee entisestään.

Rush Factory – pandemian jälkeisen maailman (jos sellaista edes on) lottokuponki. Painiskelin monen koronasta kärsineen firman kesken, että minkä valitsisi salkkuun. Rush Factory ehkä yksi riskisimmistä vaihtoehdoista, mutta tuottopotentiaali on myös todella kova, joten siksi tämä valikoitui salkkuun. NoHo ja Scandic saattavat myös ilmestyä salkkuun, jos tähdet ovat oikeassa asennossa. Irtautuminen alustavasti sitten, kun Rush Factoryn tuloskunto on punnittu pandemian jälkeisten COR-tapahtumien ja Project2020:n kautta.

UPM – samat selitykset kuin Valmetissa. Ei siitä sen enempää.

Rapala – Kurssi laskenut jonkin verran ja Rapalan puolivuosittainen tiedottaminen ei suuremmin auta kurssia. Kuitenkin positiivisia uutisia on alalta ylipäätään tullut ja todennäköisesti hyviä uutisia luvassa kevään tulosjulkkarissa. Tässä alustavasti tavoitteena irtautua kevään aikana.

Robit – hyvää tuloskäännettä tehty viimeiset vuodet. Tehtaissa tehdään kapasiteetin laajennustoimia, joten vaikuttaa kulkevan hyvin. Hieman paremmin toivoisin sen vain vielä näkyvän luvuissa… Tässä olen pitkällä aikavälillä Erkkiä härkämäisempi ja kyllä kurssi voi vaikka tuplata, jos kaikki menee hyvin. Siksi siis mukana vähintään 3v jos kaikki sujuu hyvin.

Sijat 16 - 20:

Omnicar – paljon potentiaalia, mutta liian aggressiivinen kasvutahti? Lokakuussa 2020 lanseerattu Omnicar Service on ainakin arvostelujen ja liikevaidon kasvun perusteella ollut selvä onnistuminen. Kulupuoli on kuitenkin hieman hämärämpänä ja kova laajentuminen pitää tulosta pakkasella. Myös uusi aluevaltaus autojen myyjäksi on todella kova riskitekijä. Toivottavasti vauhtisokeus ei ole liikaa iskenyt. Potentiaalia tässä on multibaggeriksi, mutta kyllä alaspäinkin helposti päästään.

Exel – hieman ollut vaikeuksia viime aikoina, varsinkin jenkkimarkkinoilla. Kesällä kurssi kuitenkin ollut huomattavasti ylempänä ja toivon ongelmien olleen väliaikaisia. Keskipitkällä aikavälillä näen hyvän kasvupotentiaalin ja kurssin olevan selvästi nykyistä korkeammalla.

HKScan – lottolappu kevätralliin. Firman tuloskäänne on ollut jo vuosia tekeytymässä ja aina jotain kapuloita sattuu rattaisiin, ettei koko potentiaalia pystytä käyttämään. Firman omistus lihantuottajilla, joten omat näkemykset eivät ole tällöin täysin yhtäläiset. Kuitenkin jos tuloskäänne vielä paranee, olisi kurssi sikahalpa (pun intended). Onhan tuo P/S-lukukin vain joku 0,1.

Solaria – hieman tuntemattomampi firma foorumeilla. Firmalla on kova pipeline erilaisia aurinkoenergiafarmiprojekteja ympäri Espanjaa ja naapureita. Arvostus on lyhyellä aikavälillä melko korkea, mutta kasvu tuntuu pysyvän hyvänä joten en usko että tätä paljoa halvemmalla näillä näytöillä edes saisi. Pitkän aikavälin betti.

Argeo – tuottopotentiaali hurja, laskupotentiaali hurja. Argeo saanut ”hieman” odotettua hitaammin merenpohjan kuvantamiseen liittyviä projektisoppareita tehtyä. Jos kuitenkin joskus päästäisiin edes samalle pallokentälle johdon antamien tavoitteiden kanssa, niin on tämä osake superhalpa. En tähän kuitenkaan paljoa usko, siksi osuuskin pieni. Lähiajat näyttävät kuinka hyvin Argeo saa sopimuksia solmittua.

Sijat 21 - 26:

S&T – firmasta julkaistiin mielestäni epäpätevä shorttiraportti. Omalta osalta tämä on siis lähinnä vain odottelua tasokorjaukselle raporttia edeltävään aikaan. Firma on muuten melko tylsä ja vakaa, eikä kertoimien nousun lisäksi tässä ole kauheasti mitään nousuajureita (imo). Tasaisen hyvä firma ollut historiassa.

Käteinen – osuus melko pieni uuteen vuoteen lähdettäessä. Tuli myytyä Plug Powereita sun muita ja siksi ensi vuonna suuri verovelvoite. Veroja tulee maksettavaksi yli 10 % (!!?!?!) salkun bruttoarvosta. Näihin vähintään pitää käteiset löytää kevään aikana. Pitkällä aikavälillä haluaisin pitää käteispainon ainakin 15 % paremmalla puolella. Jos kurssit tuntuvat täysin tässä vielä karkaavan taivaisiin niin kyllä melkein kaikki on myytävissä.

NagaCorp – toinen pienempi ja paljon eksoottisempi koronabetti. Kyseessä siis kambodzalainen kivijalkakasino-operaattori. Bisnes koronan takia ollut nyt heikkoa, mutta jos asiat palaavat kohti normaalia on tässä mukavaa tuottoa tiedossa. Firman perustaja myös ostellut hurjasti osakkeita. Tulevien vuosien aikana myös avautuu uusia kasinoita Kambodzaan ja Venäjän Vladivostokkiin, joiden kapasiteetti nostaisi firman liikevaihtoa merkittävästi – toivottavasti myös markkina-arvoa. Toivottavasti pääsen irtautumaan seuraavan viiden vuoden sisään kohtalaisella voitolla.

Agronomics – lihan korvikkeiden ja täten vihreämmän sekä eettisemmän tulevaisuuden puolesta. Firmalla salkussaan monia mielenkiintoisia alkuvaiheen firmoja, ml. suomalainen Solar Foods. Pitkän aikavälin panostus.

AroCell – salkun toinen riippakivi. Olen tästä oikeasti melko nollilla, kun myin huipulla suurimman osan pois ja jätin melkeinpä vain ”voitot” sisään. Olihan tuo FDA:n päätös shokki, mutta toivotaan että joskus vielä tämäkin nousisi.

Helium One – heliumia Afrikassa etsivä (ja tulevaisuudessa toivottavasti sitä tuottava) yritys. Heillä mahdollisesti todella suuri heliumesiintymä käsissään. Todella riskinen sijoitus. Odotellaan rauhassa tuloksia.

Näiden lisäksi tarkkailulistalla lähemmäs 50 yritystä, pitäs varmaan joskus vähän karsia tuotakin. Päälimmäisinä voisin mainita esim. Boreon, NoHon, Xiaomin, Gravity Co:n, Keslan, Lamorin, Solwersin, Smart Wires Technologyn, PatientSkyn ja Semler Scientificin.

22 tykkäystä

Kolme kuukautta edellisestä salkkupäivityksestä ja melko vähillä tapahtumilla menty loppuvuosi. On osallistuttu Inderes-antiin sekä lisätty kaksi kertaa Evoa sekä kaksi kertaa Voxturia. Veromyynteinä luovuttiin kokonaisuudessaan Smart Eye:stä sekä Kindredistä. Kolmessa kuukaudessa toimeksiantojen määrä on siis ollut maltillinen 7 kpl.

kuva

Kolme isointa ovat pysyneet edelleen samoina: Qt, Evo ja Sampo. Näistä Evon osuus hieman noussut hankintojen myötä. Neljänneksi onkin sitten melko nopeasti kivunnut Voxtur, minkä osuus alkaa olla osakkeen tuotto/riskiprofiiliin nähden sellainen, että lisäyksiä ei ainakaan tällä tietoa ole ihan heti tulossa. Viiden prosentin kerhossa jatkavat Nordea, MO, Fortum ja Kamux, joka oli liipaisimella vuodenvaihteen alla potentiaalisena veromyyntikohteena. Tällä kertaa jätettiin vielä salkkuun. Pienillä osuuksilla edelleen mukana myös Harvia ja Tokmanni sekä minipositiolla Inderes.

Tarkoituksena oli vähentää turhaa kikkailua/toimeksiantoja ja siinä onnistuin varsin mallikkaasti, sillä osto- (148 → 37) ja myyntitapahtumien (27 → 11) määrät putosivat edellisvuodesta huomattavasti. Näihinkin määriin ehti silti mahtua myös huonoja ratkaisuja, kun fomo iski muutamaan otteeseen.

Alkuvuoden (helmikuu) aikana sijoitusportfolioni laajenee myös asuntosijoittamiseen, kun saan laitettua edellisen oman asuntoni vuokralle. Paperityöt on vielä tekemättä, mutta ainakin tähän mennessä hommat ovat sujuneet varsin helposti ja valitsemani vuokralaiset vaikuttivat oikein sopivilta. Toivotaan, että viihtyvät pitkään ja saadaan hyvä alku vuokranantajan “uralle”.

21 tykkäystä

Salkku tuppaa muuttumaan jatkuvasti sen verran ettei koskaan tule tehtyä kunnon salkkukatsausta (tällä lauseellahan voisi aloittaa postauksen myös Sijoitusvirheet-ketjussa), mutta otin nyt vihdoin aikaa tilaston tekemiseen. Vuonna 2021 tein yhteensä näköjään 371 kauppaa joka tuntuu ehkä vähän suurelta määrältä. Toki noista kaupoista lähes 10% liittyy listautumisiin, mutta silti.

Pääsalkku on noin kolme kertaa kakkossalkkua suurempi ja salkun arvo on nyt noin +96% hankintahinnoistaan. Suurin osa nykypositioista on kaivettu syvältä koronakuopasta, mutta silti salkussa tapahtui melkoisesti liikettä vuoden 2021 aikana: Pihlikset ja Bilotit lähtivät uusille omistajille, Nordea tuli mukaan alkuvuodesta, QT:sta otin omani ja voitosta maksettavat verot pois syyskuun alussa myymällä 20% lapuista, ja Telioista myin 25% huhtikuun alussa. Loputkin Telioista olivat lähdössä myöhemmin kesäkuun alussa, myyntipäätös kypsyi parin viikon aikana ja siihen löytyi selkeät järki- ja tekniset perusteet, mutta kauppa jäi kuitenkin toteuttamatta. Tämä oli selkeä sijoitusvirhe. Lisäksi salkussa käväisi noin 25 muuta yritystä (puolet näistä IPOja), osa useammankin kerran. Vähemmälläkin venkslauksella olisi selvitty.

Pääsalkku 1.1.2022:

Fortum 17,6%
Kesko 14,4%
QT 11,9%
Sampo 11,8%
Nokia 8,2%
Nordea 7,7%
Tokmanni 7,1%
Telia 6,8%
Taaleri 6,0%
Neste 4,7%
Remedy 3,9%

Ja sitten ns. “kakkossalkkuun”. Kutsuin tätä aiemmin pelisalkuksi, mutta nykyään salkku sisältää jo sen verran vakaampaakin sisältöä ettei pelkästä pelailusta enää viitsi puhua. Mutta eipä täälläkään juuri tyynempää purjehduskeliä ole ollut nähtävissä. Kymmeniä lappuja on salkussa käynyt, turhan moni lähtenyt liian nopeasti lähinnä koska ei ole ollut tarpeeksi aikaa tutkia sijoitusta. Ja tietämättömyyden aiheuttamasta epävarmuudestahan pääsee helpoiten eroon myymällä laput nopeasti pois. Toki moneen myyntiin on löytynyt myös järkiperuste. Ja monet nopeasti myydyt laput on tietysti sitten vaihdettu parempiin osakkeisiin.

Esimerkiksi WISH:iä ostin kahdesti, huhtikuussa ja toukokuussa, ja molemmilla kerroilla myin kolmen päivän jälkeen. Voittoa noista jäi noin 40 euroa. Hetkellisesti myyntien jälkeinen pieni nousu ehkä harmitti, mutta jos olisin pitänyt molemmat positiot tähän päivään asti, niin voisin huomenna maanantaina realisoida lähes 7000€ tappiot. Paysafesta otin tappiota noin 10000€ ja Kindredristä 4700€, joten tässä kohtaa vilpitön anteeksipyyntöni verottajan suuntaan. Verotettavaa voittoakin vuodesta toki jäi, vaikka lähes kaikki tappiolla olleet tulikin vuoden mittaan realisoitua.

Kirklandit ostin helmi-maaliskuun vaihteessa ja Unumit nyt marras-joulukuussa, ja saattaapi olla että jäävät salkkuun pidemmäksikin aikaa. Evon kyytiin jäi hyppäämättä vuoden 2020 lopulla ja se harmitti välillä kovastikin, onneksi nyt joulukuun alussa tarjoutui uusi mahdollisuus. Greenlane on noin kolminkertaistunut hankinta-arvostaan, joten en usko sitäkään ihan heti myyväni. Katsotaan siis jos vuonna 2022 tulisi veivailtua vähän vähemmän. En kyllä lupaa mitään, pari siirtoa on jo suunnitteilla alkavalle viikolle!

Kakkossalkku 1.1.2022:

Kirkland Lake Gold Ltd 20,2%
Unum Group 19,7%
Evolution AB 13,8%
Greenlane Renewables Inc. 11,7%
Lifeline SPAC I Oyj A 9,4%
Xbrane Biopharma AB 5,9%
ZignSec 5,8%
Robinhood Markets 5,8%
Vow ASA 4,9%
New Placer Dome Gold Corp 2,7%

Salkkujen ulkopuolelta löytyy myös kaikenlaista: Sijoitusasunto, Titaniumin hoivaa, kourallinen kryptoja, Seligsonin rahastoja, viittä eri listaamatonta yritystä, Taalerin/Aktian Impaktia, erinäisiä fyysisiä arvoesineitä joille pystyn määrittämään rahallisen arvon… Välillä tuntuu että pennoset voisivat olla vähän keskitetymminkin maailmalla, mutta sitten taas muistaa, kuinka hauskaa ja opettavaista näiden seurailu ja analysointi lopulta onkaan!

18 tykkäystä

Tällaisella salkulla vuoteen 2022.

Osakkeet ja rahastot %
EUNL 26 %
Pyn Elite 13 %
Käteinen 12 %
Harvia 6 %
Tecnotree 6 %
Sampo 6 %
Tokmanni 5,9 %
Qt 4,8 %
Tietoevry 3,7 %
Etherium 1,8 %
Bitcoin 1,8 %
Novo Nordisk 1,5 %
Investor AB 1,5 %
Capman 1,3 %
Revenio 1,3 %
Konecranes 1,3 %
Cargotec 1,3 %
Talenom 1,3 %

Kommentit/vinkit?

29 tykkäystä

Veivasin tässä joulukuun aikana salkusta kaiken sälän pois. Myyntiin meni sektori-ETF:t, kryptot ja pienet indeksi-ETFt joita joskus kk-säästöstä ostanut. Lisäksi Baba, joka ainoa tappiollinen.

Salkkuun jäi Spp global ja SXR8 joita yhteensä noin 60%. Lisäksi BRKb 10%. Loput supereita, eurooppaa, japania ja kehittyviä. Kaikki rahat siis isoissa indekseissä plus Buffetin kelkassa mukana. Tällä voi mennä vaikka hautaan asti. Lisäilen pikkuhiljaa ja odottelen.

Edit: kehittyneitä muutettu muotoon kehittyviä. Puhelin korjailee itsekseen.

Ps. En kovin lujaa usko kehittyvien tuottavan kehittyneitä paremmin jatkossakaan.

5 tykkäystä

Eli ymmärsinkö oikein, että kehittyvät markkinat vain SPP Globalissa? Sen indeksirahaston vertailuindeksi on MSCI ACWI index, jossa on vain reilu 10 % kehittyvissä markkinoissa.

Tästä tuli mieleen sellainen huomio, että indekseissäkin on eroja kehittyvien markkinoiden määritelmän osalta. Esimerkiksi Etelä-Korea kuuluu MSCI Emerging Markets -indeksiin, mutta FTSE -indekseissä Etelä-Korea on FTSE Developed indeksissä.

1 tykkäys

Nokialla mentiin vuosi 2021 ja Nokialla mennään vuosi 2022.

32 tykkäystä

kuva

Näillä eväin maaliskuuhun saakka. Vuosi 2020 ytd miinus. Vuosi 2021 ytd miinus. Jos en myy niin uskon että päästään mahdollisesti jopa 5% ytd tuottoihin 31.12.2022.

16 tykkäystä

Kaksi salkkua 60% / 40% jaolla, isommassa muutamaa erilaista indeksi ETF:ää ja n.12% käteistä.

Pienemmässä sisältö vaihtelee, mutta nyt hyvin keskitetysti muutamaa kotimaista:

  • Tokmanni 39%
  • Oma Säästöpankki 34%
  • Kesko 27%

Tokmanni ja Kesko tuli ostettua ajatuksella että nyt voisi olla kesän huipuista pudottu tarpeeksi ja voisi nousuvaraa löytyä, mutta kuitenkaan ei oteta älytöntä riskiä. Oma SP ollut toistaiseksi salkun paras sijoitus ja saattaa jäädäkin salkkuun pidemmäksi aikaa jos kasvu pysyy hyvänä.

Viime vuonna isompi salkku tuotti +27% ja pienempi +58%, ihan tyytyväinen saa olla. EM:iin ja Eurooppaan sijoittavat indeksit painoi vähän tuottoja isommassa salkussa, mutta ehkä ne joskus sitten antaa takaisinkin :smiley:

18 tykkäystä

chart

Tällä lähdetään uuteen sijoitus vuoteen 2022!

Vuodessa on paljon tapahtunut ja viime vuoden tuotot ovat siellä 40% luokassa

17 tykkäystä

Salkun sisältö siirtyi loppuvuonna hieman vahvempaan arvoyhtiöpainotukseen. Samat yhtiöt siellä kuitenkin edelleen pyörivät kuin aiemmin 2020-2021 aikana. Keskeisimpiä muutoksia Pihlajalinnan voimakas ylipainottaminen, Kamuxin puolitus, Boreon myynti ja Kreaten lisäys. Omistin välissä myös Sieviä, mutta möin pois. Sievi ja Boreo ovat alkaneet taas hieman houkuttaa hinnan laskettua.

Salkkuun sujahtaneet NoHo ja Rush Factory yhdessä Pihlajalinnan painotuksen kanssa kuvastavat näkemystäni paluusta kohti normaalia koronan suhteen. Aktiivisen testauksen odotan silti jatkuvan, koska uusia variantteja sekä tehohoidon kantokykyä halutaan pitää silmällä. Muutoin terveydenhuolto on tehostunut etäpalveluiden lisääntymisen kautta ja odotan peruspalveluiden asiointimäärien palautuvan vuoden 2022 aikana lähemmäs koronaa edeltävää tasoa. Mielestäni Pihlajalinnan 2021-2023 P/E-kertoimet voivat nykyhinnalla aivan hyvin olla 11-13 luokkaa, mikä olisi matala taso niin defensiiviselle mutta kasvavalle yhtiölle, joka voi taas seuraavalla hallituskaudella saada sitä hyvää SOTE-jatkokehittelyn kautta. NoHoa omistin melko jatkuvasti ennen koronaa (ja valitettavasti sen alussa) ja haluan olla mukana pitkän aikavälin kehityskulussa. Mielestäni riskitaso on nyt laskenut tasolle, jolla uskallan hypätä uudelleen kyytiin. Rush Factory on salkun riskinen mauste, joka voi tarjota sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä satumaisia tuottoja tai karvaita pettymyksiä. Toimiala on kiinnostava sen erinomaisen pääomantuoton vuoksi, mutta skaalaaminen ei ole helppoa eivätkä vuodet ole veljiä keskenään. Voi osoittautua arvoansaksi.

Toisaalta salkkuni syklisyys on lisääntynyt esim. Aspon, Avidlyn, OmaSP:n ja Kreaten kautta. Odotan niiden pärjäävän hyvin viime vuosia vahvemman talouskasvun ja inflaation ympäristössä. Tulos kasvaa liikevaihdon mukana ja inflaatio sulattaa velkoja. Yhtiöissä on myös tällä hetkellä hyvä tekemisen meininki. Yritysostoilla vahvistetaan kehittyvää tekemistä. Samaan kategoriaan soljuisi jälleen Keslakin, jos saan jostain vapautettua käteistä esim. tammirallin aikana. Defensiivisellä puolella ainakin aiemmin mainittu Pihlajalinna sekä Aallon group, jolla on myös hyvää tulospotentiaalia. Jäljelle jää edullisilla hinnoilla napatut Relais, Tecnotree, Netum ja Vincit, jotka edustavat hyvää pitkän aikavälin potentiaalia siedettävällä arvostuksella, mikäli laatu osoittautuu kestäväksi.

Osakesalkkuni tuotto vuonna 2021 oli lopulta 52,73% eli biittasin OMXHGI:n nyt viidettä vuotta putkeen. Aiemmista vuosista poiketen minulla oli vähemmän aikaa seurata aktiivisesti erikoistilanteita ja yleistä tunnelmaa, minkä vuoksi askartelin vähemmän swingien ja ajoittamisen parissa, jotka ovat perinteisesti tuoneet kohtuullisen kokoisen palan kokonaistuotosta. Onneksi alkuvuosi meni vielä totuttuun tapaan ja ehdin tehdä edes Tecnotreen heilunnalla lisätuottoa.

Edit: kuvaan jäi vanhentunut vertailuindeksin tuottoprosentti. Oikea on 25,34 % eli tuottoero 27,39 %.

21 tykkäystä

Se näyttäisi olevan lähemmäs puolivuotta edellisestä, joten tehdään taas salkkukatsaus.
Näitä suosittelen itsensä seuraamista varten myös muille, mukava palata ajassa taaksepäin, että mitäs sitä olikaan ajatellut tuohon aikaan.

Edelliseen verrattuna muutoksia ei ole pääomistuksiin tullut, Harvia, Evo ja QT menee suurimpina edelleen, tosin Evoa olen pikkuisen lisännyt ja QT:ta taas keventänyt 150€ ja 160€ kohdilla. Pienempiä positioita on vähän vaihdeltu ja ennen vuoden vaihdetta veromyyntinä tappiolliset Kamux ja Kindred lähtivät pois.

Näiden muutoksien myötä salkuissa käteistä tällä hetkellä 19%, joka on enemmän kuin ikinä ennen ja vaikka aikaisemmin käteinen onkin poltellut suuresti, on nyt jotenkin hankala lähteä ostamaan/lisäämään mitään.

Salkussa olevista voisin hyvin lisätä Efecteä, Solteqia tai Technotreetä, mutta 2:den ollessa hyvin tuoreita positioita pidän pienen jäähdyttely tauon ja annan ajallisen hajautuksen tulla mukaan.

Salkun ulkopuolelta kiikarissa Zignsec, johon tarttunen jossain kohtaa.

Kun salkku kasvaa vielä pääoman lisäämiselläkin kovaa vauhtia, niin siitäkin lienee syytä mainita.
Loppuvuodesta 2021 salkkuun käteisen lisääminen oli vähän vajaavaista ja en pysynyt ihan tavoitteessani sen suhteen. Voimakkaammat kurssiheilunnat toi liikaa volaa niin salkkuun, kuin mieleenkin, joten rahan lisääminen oli holdissa ja keräilin sitä säästöön yleisesti, josta voin tarvittaessa rahaa lisätä myös sijoituksiin.

Tässä tämän hetken salkku josta käteinen tiputettu pois.

Näillä komboilla salkut tuottivat 2021 43% ja indeksin voittaminen on kyllä tavoitteena tänäkin vuonna.

22 tykkäystä

Kokonaissalkku

Vuoden aikana ei tapahtunut montaa muutosta, vaikkakin salkku on hyvin erilainen kuin vuosi sitten. Kaksi uutta yhtiötä sinne saatiin. S-pankin rahastot saivat lähteä kun tarvi ostaa auto, mutta ainakin koko sijoitusvarallisuus löytyy nyt samasta paikasta ja seuraaminen on helppoa. En usko kuluvana vuonnakaan kovin suuriin muutoksiin salkussa, en myöskään yhtä hyvään vuoteen kuin viime vuosi. Nousuun kuitenkin uskon vielä. Sit vähän perusteluja:

Fortum: Liiketoiminta kehittyy hyvään suuntaan ja uskon johtoon sekä strategiaan. En osaa olla kovin huolissani Venäjä-riskeistä, sielläkin tuntuu olevan esim. tuulivoima ihan myönteisessä…tuulessa :sweat_smile: Tietenkin vielä pätee sama kuin vuosis sitten, sähköä kuluu maailmassa koko ajan enemmän ja sen tuottamisessa riittää voitettavaa. Odotan maltillista arvonnousua ja ~5-6% osinkotuottoa.

Harvia: Hyvin menee, mutta menköön. Loistava johto ja strategia, hyvä brändi, yritysostot ja niistä saadut synergiat, tuotantolaajennukset… Näen tässä niin paljon hyvää, että uskon olevan ja lisääntyvän salkussa heittämällä vielä monta vuotta. Tämän kurssin odotan nousevan indeksiä paremmin, osinko on sivuseikka minulle vielä.

Kempower: Salkun uusin ja pienin omistus, katsotaan miten tämän kanssa menee. Tällä hetkellä on mielestäni liian kallis uusille ostoille, joten odottelen ja katson mitä tapahtuu. Tuote vaikuttaa hyvältä ja onhan siinä autoilun sähköistymisen megatrendi alla, mutta paljon on avoimia kysymyksiä. Seuraan tarinaa vielä vähän sivummalta. Nousu tosiaan lähti vähän käsistä, toivon pientä takapakkia ja sitten vasta lisää nousua.

Sampo: Ei tule yllättämään, tekee loistavaa tulosta vuodesta toiseen ja ollaan jo aika lähellä puhdasta vakuutuskonsernia. Samat jaarittelut johdosta ja strategiasta tähän. Odotan vielä Fortumiakin maltillisempaa nousua, mutta hyvää osinkotuottoa.

Tecnotree: Alun perin hankin aika paperikäsillä pidettäväksi, mutta jatkuvasti tuntuu tulevan hyviä uutisia ja jälleen johto osaa vakuuttaa minut. Tuotteita minun on vaikeaa ymmärtää (vrt. Harvia tai Kempower), joten tämän osalta foorumi erittäin tärkeässä osassa seurantaa ajatellen. Tältä odotan vielä aika reipasta kurssinousua.

Rahastot: Salkussa oikeastaan vain muistuttamassa minua siitä, miten hyvään tulokseen voi päästä käyttämättä paljoa aikaa :grin:

Selvästi yrityksen johdolla on minulle tosi suuri merkitys, en osaisi omistaa osaketta jos johto tuntuu epäpätevältä. Kiva tietty, jos joku isompi ajuri myös taustalla (hyvinvointi, sähköistyminen tms.) ja oma asiakastyytyväisyys on monesti myös mukana päätöksenteossa. Esim. hyvin menestyneeseen Kamuxiin en suostu koskemaan omien surkeiden kokemusten takia.

Ja muuten, Google Translate on aivan mahtava apu vieraskielisten uutisten lukemisessa, itse en osaa sanaakaan esim. venäjää, saksaa tai ranskaa, mutta translaten läpi uutiset/tiedotteet tms. saa aika hyvin luettua. Merkkirajoitus vähän ärsyttää.

20 tykkäystä