Mitä sinulla on salkussa?

Kolmas vuosi sijoittamista takana. Eipä ole aiheuttanut mitään hurraa huutoja (-21 kesän jälkeen) tämä touhu. No jatketaan räpiköintiä, kun ei näitä rahoja kannata tililläkään pitää, vaikka nykyään ihan ok korkoa saisikin. :man_shrugging:

:finland: Qt: 9.8%. (Tuotto: +72%)

  • Löytyy Mallisalkusta. Valtaako kosketusnäytöt koko maailman? Meneekö kaikenmaailman Flutterit ohi oikealta ja vasemmalta? Torppaako Ingmanien iso omistusosuus mahdollisen ostotarjouksen?

:finland: Fortum: 9.7%. (Tuotto: -22% +osingot)

  • 6% osinkotuotto. Löytyy Mallisalkusta. Tulevaisuudessa joka niemen nokassa on tuulivoimalan potkuri pyörimässä ja ydinvoimalatkin pörräävät siihen päälle. Miten käy Fortumin bisnes-mallille, kun sähköä on tarjolla yllinkyllin ja on täten puoli-ilmaista?

:finland: TietoEvry: 9%. (Tuotto: +3% +osingot)

  • IT-juggernautti. Yli 6% osinkotuotto. Löytyy Mallisalkusta. Saadaanko arvoa vapautettua jakamalla yhtiö pienempiin osiin?

:finland: Sampo: 7.6%. (Tuotto: +31% +osingot)

  • Boring is good. 5-6% osinkotuotto. Mandatum listataan itsenäiseksi yhtiöksi ja Sampo tulee olemaan vielä pykälää hiotumpi timantti. Nalle lopetti hpj hommat, mutta eiköhän Sampo jäänyt ihan hyviin käsiin. Topin ostoa ollaan odoteltu jo vuosikaudet. Milloin saadaan homma maaliin? Hastings: Uhka vai mahdollisuus?

:finland: Tokmanni: 5.7%. (Tuotto: -21% +osingot)

  • Yli 4% osinkotuotto. Ruotsiin laajentuminen tapahtui yllättävänkin aikaisin. Lisäksi löytyy myös Miny ja Click shoes, joten laakereille ei ainakaan ole jääty lepäämään.

:finland: Scanfil: 5.4%. (Tuotto: +64.5% +osingot)

  • Yli 3% osinkotuotto. Yllättävän laadukas firma. Scanfil salkussa on vähän sama, kuin kaurapuuro aamupalaksi. Tuskin menee pahasti metsään. Hieman jännittää, kun Petteri Jokitalo lopettaa tj hommat, mutta annetaan uudelle sällille mahdollisuus.

:finland: Kamux: 5%. (Tuotto: -23% +osingot)

  • 2% osinkotuotto. Pajuharju puikoissa ja keskitytään enemmän kannattavuuteen kasvun sijaan. Aika näyttää, että jääkö Saksan ja Ruotsin valloitukset ns “piippuun”. Löytyy Mallisalkusta.

:finland: Valmet: 4.6%. (Tuotto: +1%. +osingot)

  • Pölhölän Laadukkain konepaja? 5% osinkotuotto. Löytyy Mallisalkusta.

:finland: Gofore: 4.6%. (Tuotto: +5% +osingot+siirto AOT:lle, josta jäi kulujen jälkeen +2.5% käteen.)

  • Suomi it-firmojen julkisenpuolen ykköstykki. 1.6% osinkotuotto.

:finland: KH group: 3.9%. (Tuotto: +1.5% +osingot)

  • Vähän kaksijakoiset fiilikset yhtiön uusista tuulista. Eipä tosin ole hinnalla pilattu. Löytyy Mallisalkusta.

:finland: Digia: 3.3%. (Tuotto: +1% +osingot)

  • 3% osinkotuotto. Digia tippui pois Mallisalkusta. Olisi vissiin pitänyt peesata.

:finland: Cargotec: 3.3%. (Tuotto: +59% +osingot)

  • 5% osinkotuotto. Raskaista nostureista sekä myöhemmin MacGregorista luopumisen jälkeen Hiab ja Kalmar eriytetään omiin yhtiöihin. Tuleeko tästä sitten hullua hurskaammaksi? Aika näyttää.

:finland: Harvia: 3%. (Tuotto: +20% +osingot)

  • Yli 3% osinkotuotto. Löytyy Mallisalkusta. Tapsa otti hatkat. Odotan jännityksellä, että mitä “metkuja” uusi toimari keksii.

:finland: Puuilo: 1.9% (Tuotto: +17.5% +osingot)

  • Yli 5% osinkotuotto. Suomen kannattavin halpakauppa.

:finland: Aktia: 1.1% (Tuotto: 0% +osingot)

  • 4.5% osinkotuotto. Edellinen toimari sai lähtöpassit. Korkokate ja kokenut tuleva toimari luo uskoa tulevaisuuteen. Aikoinaan tuli ostettua Aktiaa, kun foorumilla oli lyhyt Aktia-mania. :see_no_evil:

:sweden: Smart Eye: 1.1%. (Tuotto: -74% +1x ok veivi)

  • Onko hillotolppa todellinen vai pelkkä kangastus? En pidättele hengitystä odotellessa. Kuka puupää näytti vihreää valoa sille, että tämä ostetaan OST:lle? :man_facepalming:

:finland: Vincint: 0.7%. (Tuotto: -44.5%. (+osingot)

  • 2% osinkotuotto. Yhdistyminen Bilotin kanssa sai nihkeän alun, kun kysyntä on hiipunut.

:finland: Solteq: 0.4%. Tuotto: -79%.

  • Uusi jämptin oloinen toimari on suurin syy, että miksen ole heittänyt pyyhettä kehään. Annetaan vielä mahdollisuus. Nämä on OST:lla, eikä possalla ole arvoakaan juuri mitään, joten… :man_facepalming::man_shrugging:

:finland: Orthex: 0.4% Tuotto: -32.5% (+osingot)

  • Ipo jämäerä. Inflaatio kiusaa muovikippojen valmistajaa. Muovin hinta on onneksi laskenut huipuistaan. 1.5% osinkotuotto.

:finland: Kreate: 0.3%. Tuotto: -10.5% (+osingot)

  • Ipo jämäerä: 5.5% osinkotuotto. Projektit valmistuvat yllättävänkin hyvään tahtiin, mutta kannatavuus kärsii indeksisuojaamattomien hankkeiden takia.

:euro: Käteinen: 19%. Käteistä mielestäni turhan paljon, vaikka maksoinkin taloyhtiön kattoremonttilainan kerralla pois kuleksimasta. Ajatus 6% korosta ei pahemmin lämmittänyt mieltä.

Yhteenveto

Tehdyt myynnit:

Metso (Outotec) lähti pois salkusta hieman heppoisin perustein. Ei olisi pitänyt myydä. :no_mouth:

Goforea kevennetty OST:lta, jotka ostettu halvemmalla AOT:n puolelle.

Lisäykset:

-Goforea tosiaan lisätty/siirretty kolmeen otteeseen.
-Kamuxia lisätty kolmeen otteeseen viime kesän lopulla. :eyes:
-QT grouppia lisätty kertaalleen.
-Fortumia lisätty näköjään neljään otteeseen. :sweat_smile:
-KH grouppia lisätty kertaalleen.
-TietoEvryä lisätty kertaalleen.
-Tokmannia lisättyä kertaalleen.
-Puuiloa lisätty kertaalleen.
-Smart eyetä merkattu annista.

Maantieteellistä hajautusta en ole vieläkään saanut aikaiseksi ja sen kyllä huomaa salkun kehityksestä. :grimacing:
Pyn Elite idean olen haudannut tällä erää. 10k€ on itselleni turhan iso kertalaaki.
Ruotsiin voisi hajauttaa, jonkin indeksirahaston avulla. Heikko SEK-EUR suhde kannattaisi varmaankin hyödyntää. :thinking:
Jenkkeihin olen harkinnut esim Handelsbanken USA etf:ää.
Se on sitten eri asia, että saanko näitä ikinä aikaiseksi. :sweat_smile:

48 tykkäystä

Salkun koostumus muuttuu hitaasti, mutta on kuitenkin muuttunut sitten viime kerran. Voitoissa huomioitu valuuttakurssien muutokset.

:sweden: AQ Group (tuotto: kurssivoitto +186 %, osingot 3,6 %)

  • Osuus osakesalkusta 24,5 %
  • Eletroniikkateollisuuden kysyntätilanne on säilytys erittäin vahvana ja Ukrainan sota avaa uutta kysyntää puolustustarvikkeille. Globalisaation tyrehtyminen sataa AQ:n laariin, jonka toimipisteet sijaitsevat lähellä asiakkaita.

:sweden: Betsson (tuotto: kurssivoitto +116 %, osingot 8,2 %)

  • Osuus osakesalkusta 18,6 %
  • Rahapelien tarjoaminen netissä on erittäin kannattava, skaalautuva ja verraten vähän investointeja vaativa bisnes. Yritysostoja tehdään kvartaalin kassavirralla. Raportit sisältävät hengästyttävän määrän kertomuksia regulaatiomuutoksista, kun eri maat asettavat toimintaehtoja. Hyvä hajautus vähentää kuitenkin riskejä.

:sweden: JM Ab (tuotto: kurssitappio -1,1 %, osingot 8,5 %)

  • Osuus osakesalkusta 25,78 %
  • Rakentaminen on ilmeisen alamaissa tällä hetkellä, vaikka JM on yksi vahvimpia ja kannattavimpia rakennusalan yhtiöitä. Rakennusten rakentaminen kestää muutamia vuosia ja nyt aloittamatta jääneet rakennukset laskevat liikevaihtoa vielä vuosien ajan. Asumisen tarve sinänsä riippuu makrotekijöistä, kuten väestön kasvusta ja kaupungistumisesta. Asuntorakentamisen tyrehtyminen nostaa asuntokannan keski-ikää ja kasvattaa kysyntää tulevaisuudessa. Uskon että laadukkaat tontit joita JM omistaa vesialueiden, puistojen ja julkisen liikenteen solmukohtien lähellä säilyttävät arvonsa.

:us: Macy’s (tuotto: kurssivoitto +25,4 %, osingot 8,7 %)

  • Osuus osakesalkusta 27,02 %
  • Yhtiö on tehnyt onnistuneen käänteen perinteisestä tavaratalofirmasta kohti monikanavaista konsernia. Tulos vaihtelee suhdanteiden mukaan, mutta johdolla on näyttöjä toiminnan sopeuttamisesta kysyntätilanteiden muuttuessa. Vähittäismyyntisektorilla on armoton kilpailu, mikä laskee hyväksyttäviä arvostuksia markkinoilla.

:sweden: Nilörngruppen (tuotto: kurssitappio -22,6 %, osingot 5,4 %)

  • Osuus osakesalkusta 4,1 %
  • Nilörngruppen on vaatemerkkivalmistaja, jolla on historiassaan ollut hyvä kannattavuus. Tällä hetkellä vaatemyynti ei oikein vedä korkean inflaation seurauksena kuluttajien karsiessa ei-tarpeellisia ostoksia. Tämä iskee arvoketjussa eteenpäin Nilörniin. Toimitusjohtaja kuitenkin uskoo markkinan palautumiseen eikä ole tehnyt konsernissa kustannussopeutustoimia.
36 tykkäystä

Avataanpas ekaa kertaa omaakin buntsibum hype salkkua ilman sen kummempia perusteluita. Pienimmästä isompaan :cat:

Rahastoista löytyy Storebrandin Usa ja Eurooppa indeksit sekä Handelsbankenin Kestävä Energia.

Osakkeet:

Fortum
Nordea
Kemira
Metso
CapMan
F-Secure
Talenom
Verkkokauppa
WithSecure

Näillä mennään kohti jyrkännettä ja siitä alas :muscle:t4:

28 tykkäystä

image

Tuollasella salkulla liikkeellä. Ei suurta menestystä viiimeiseen puoleentoista vuoteen

28 tykkäystä

Tällä sisällöllä pusketaan kohti syksyä. Tällä hetkellä YTD +5,83%. Ei nyt mikään huipputuotto, mutta huonomminkin voisi mennä. Ja osingot tuohon vielä päälle. Ihan tyytyväinen olen sisältöön.

Tarkoitus lisätä syksyn mittaan ainakin Valmetia. Olen enemmän osta ja pidä tyyppiä. Jotain myyntejä tuli kuitenkin hiljattain tehtyä. Alphabet meni myyntiin, oli noussut muun Nasdaqin kanssa aika reippaasti tänä vuonna. Jos korjausliikettä tulee alaspäin, niin palauttelen Googlen salkkuun.

25 tykkäystä

Helsingin pörssin mörniessä olen myynyt salkusta pienempiä yrityksiä kuten KH-Group ja Stockmann sekä ostanut isompia yrityksiä kuten Neste ja Kesko.

Nordnetin salkku muodostaa 62% sijoitusvarallisuudestani. Lisäksi löytyy PYN-Elite rahastoa 139 777 euron arvosta (+55,3%), high yield korkorahastoa 102 332 € (+2,3%), erinäisiä lainoja suoraan yrityksille 234 363 € (+60 825 €), kiinteistörahastoja 182 309 € (+77 329 €) ja lopuksi listaamattomiin yrityksiin sijoituksia 147 277 € (-3 323 €). Viimeinen on pakkasella lähinnä kulujen vuoksi, uusia rahoituskierroksia ja sitä myöden laskennallisia arvonmuutoksia ei ole ollut.

Käteistä löytyy 41 079 euroa. Yhteensä saadaan sijoitusvarallisuudeksi yhteensä 2 231 455 euroa.

Käppyröitä sijoitusvarallisuuteni kehityksestä löytyy Salkkujen tuotto-%-ketjusta.

114 tykkäystä

Tankkereita, paljon tankkereita :heart_eyes::sweat_smile:

Mutta listataanpa kokojärjestyksessä:

Cool Company
Okeanis Eco Tankers
Hafnia
Petrobras (PBR.a)
Nordea
Neste
Golar LNG
Scorpio Tankers
Nokia
Telia
Lamor
GameStop

14 tykkäystä

Laitetaanpa nyt tarkempi listaus. En ole aikaisemmin itseasiassa koko “sijoitusuran” aikana katsonut näitä suhteita sen tarkemmin. Tässä olisi per 31.7.2023. Erittäin pankki/finanssipainotteinen, mutta minkäs teet. Siellä tehdään tällä hetkellä kovaa tulosta :slight_smile: Toki sektoririski on korkea…

image

28 tykkäystä

Nokian paino kohdillaan :grinning: :grinning: :grinning:

70 tykkäystä

Nokia jättää salkkuun ikuiset arvet.

10 tykkäystä

Julkaisin näitä omia katsauksiani salkkuuni aikaisemmin Sharevillessä, mutta pistän nyt jatkossa tänne Inderesin foorumille myös kuvankaappausten kera, koska Sharevillessä on nykyään aika hiljaista ja tykkään tästä Inderesin foorumialustasta enemmän. Aikaisemmat katsaukset voi lukea Sharevillestä seinältäni ja salkun tapahtumia voi seurata myös siellä reaaliajassa.

AOT Nordnetissa (4.8.2023):

OST Nordnetissa (4.8.2023):

Positiivista vuoden alusta:

  • Salkku on pärjännyt selvästi paremmin kuin vertailuindeksi OMXHGI. Indeksi on pärjännyt n. 5 prosenttiyksikköä huonommin kuin oma salkkuni vuoden alusta, tosin miinuksella taitaa olla oma salkkunikin hieman vuoden alusta.
  • Koroista saa taas järkevää tuottoa. Olenkin laittanut n. 60 000 eur käteistä Evli Likvidi B:hen (josta saanee lähes 5 % tuottoa) ja Nordnetin salkun ulkopuolella on myös n. 50 000 eur Seligsonin rahamarkkinarahastossa n. 3,4 % tuotolla. Lyhyen aikavälin käteisen n. 30 000 eur pidän Svean tilillä 3,25 % korolla. Evlin rahastoa aion pitää pidemmän aikaa (ainakin vuoden) eli sieltä en käteistä osakeostoihin ota niin kauan kuin sen tuotto on samalla tasolla kuin nyt. Rahamarkkinarahastosta saatan ottaa rahaa ulos, jos ostopaikkoja tulee osakemarkkinoille tai OST-tilin 50 keuron katto nousee 100 keuroon. Svean käteispositio on vain käteispuskuri, jonka uskon tyhjenevän lyhyellä aikavälillä hyvinkin nopeastikin, jos OST-tilin katto nousee tai löydän ostettavaa osakkeista.
  • Wärtsilä on noussut mukavasti. Tätä ostelinkin aika paljon viime vuoden puolella, jopa vähän liikaakin, joten keventelin wärreä hyvällä voitolla hieman alkuvuodesta OST-tilin puolella. Molempiin salkkuihin jäi wärreä kyllä vielä ihan sopivan kokoiset erät enkä ole niitä myymässä.
  • Kamux on noussut vuoden alusta n. 26 % kirjoitushetkellä, mutta on vielä reilusti miinuksella salkussani ja edelleen “toivotaan, toivotaan” -laarissa. Mutta ehkä jotain valoa on nyt tunnelin päässä… En tiedä vielä mitä teen Kamuxilla, jos se nousee plussalle. On ollut vähän petetyn tuntuinen olo Kamuxin kanssa, joten tekisi mieli myydä koko roska, mutta jos business taas lähtee rullaamaan ja Harvialta tullut toimari laittaa firman timmiin kuntoon niin voisin myös jatkaa omistajana. Ehkä myyn Kamuxin sitten pois esim. OST-tililtä, mutta jätän AOT:lle tms.
  • Suomessa on viimeinkin porvarihallitus, joka korjannee edellisen vassarihallituksen aiheuttamia tuhoja. On ollut myös hupaisaa seurattavaa kun edellinen vassarihallitus yrittää nyt oppositiosta epätoivoisesti vajavaisin argumentein kaataa hallitusta vasemmisto-median kanssa mitä ihmeellisimmillä tavoilla, mutta media kaivanee tässä vain omaa hautaansa syvemmäksi ja syö omaa uskottavuuttaan kaivamalla vanhoja viestejä kymmenien vuosien takaa. Opposition räksytys jatkunee vielä pitkään, kuten toisaalta demokratiassa pitääkin.

Vähemmän positiivista vuoden alusta:

  • Intrum ja Telia ovat olleet alkuvuoden salkkuni surkeimmat osakkeet, etenkin Intrum. En kuitenkaan niitä ole myymässä, mutta en myöskään ostamassa kaksin käsin lisää - jonkinlaista uskoa yrityksiin vielä on ja ei niiden business nyt niin isosti ole muuttunut tai tuloksentekokyky kadonnut kokonaan (toisin kuin esim. Lehto), ajat vain ovat vaikeat inflaation ja korkojen nousun myötä. Intrum ei maksa ensi vuonna osinkoa, mutta toivottavasti taas tulevina vuosina palaa osingonmaksuun kun velkaa on saatu pienennettyä. Telian nykyosinko ei ole myöskään kestävällä pohjalla, epäilisin sitä leikattavan joku 30-50 % tulevina vuosina. Tämä tulee näkymään hieman salkkuni osinkotuloissa negatiivisesti, mutta ei dramaattisesti hajautuksen takia.
  • Myös muut teleoperaattorit AT&T ja Verizon ovat mörnineet melkoisesti kuten myös Citycon, mutta ihan ok tulosta nämä kuitenkin vielä tekevät ja osingon leikkauksia ei kaiketi ole odotettavissa.

En ole tehnyt korkorahastojen oston lisäksi oikeastaan mitään isompia peliliikkeitä. Veivasin alkuvuodesta hieman muutamaa osaketta ja myin joitain osakkeita pois. Näihin lyhyen aikavälin osta-myy -veivauksiin kuului mm. Volkkari, Tokmanni, UPM, Fortum, Kojamo ja Stora Enso. Noita kaikkia saatan ostaa joskus takaisin salkkuun, jos arvostus on kohdillaan. Mutta on sellainen kutina Q2-tulosten pohjalta että näitä voi saada halvemmalla lähitulevaisuudessa, etenkin metsäyhtiöitä ja Kojamoa. Intelin ja Pfizerin myin pois, koska näkemykseni yhtiöistä muuttui ja niitä tuskin takaisin salkkuun otan. Pfizerin kohdalla epäilen, että tulevina vuosina se voi saada aika paljon paskaa niskaan viime aikoina enemmän keskusteluun nousseiden korona-rokotteiden haittavaikutusten takia - tästä enemmän pfizerin myyntiin liittyvässä kommentissani. Myyntivoittoa on näistä kaikista myynneistä kertynyt tämän vuoden alusta mukavat 3760 eur, josta varmaan melkein puolet puhdasta nettoa OST:n puolella - ei mitään kovin isoja tuottoja, mutta mukavaa pientä pyysingmäistä veivailua.

Veivausten lisäksi en muutoin ole paljoa ostoja tehnyt, lähinnä keskihintaa alentaen lisäillyt hyvin vähän mörnijöitä kuten Citycon, AT&T, Verizon ja Telia. Kauppoja on alkuvuodesta silti kertynyt jo n. 30 kpl. Euromääräisesti eniten sijoituksia olen tehnyt Evli Likvidi B:hen n. 60 000 euron edestä. Jatkan varmaan ylimääräisen käteisen lisäämistä juuri tähän Evlin rahastoon.

Osakesalkkujeni (AOT + OST) yhteenlaskettu markkina-arvo on pysytellyt hieman 600 000 euron rajan yläpuolella ollen tänään 627 523 e, kasvua n. 33 600 euroa vuoden alusta, tosin pitää ottaa huomioon, että lasken tähän nyt mukaan myös rahastot Nordnetissa eli 60 000 euron sijoituksen Evli Likvidi B -rahastoon, joka edellisenä vuotena käytännössä oli käteispositio svean tilillä. Jos tätä rahastoa ei oteta mukaan niin kokonaisuudessaan salkkujen arvo on siis luonnollisesti laskenut, koska uusia osakesijoituksia en ole paljoa tehnyt ja pörssi on yleisesti lasketellut.

Salkun kurssikehityksen sijasta seuraan isommalla mielenkiinnolla osinkojen kehitystä, johon voin kurssikäyrää enemmän vaikuttaa ostamalla lisää kasvavaa osinkoja maksavia firmoja. Osinkovirtaa tälle vuodelle pitäisi tulla n. 30 700 euroa bruttona (23 600 eur nettona) suht varmoilla ennusteilla, eli ensimmäistä kertaa yli 30 000 euron rajapyykin. Ensi vuonna kokonaisosingot ennusteiden mukaan hieman tippuu, jos en osta lisää osakkeita. Näillä näkymin osinkoja tulee vuonna 2024 noin tonnin vähemmän bruttona eli 29 328 euroa: tähän olen huomioinut Intrumin nollaosingon ja Telian osingon puolituksen, mutta muiden osingot pääsääntöisesti nousevat ennusteissa hieman. Positiivista vuonna 2024 kuitenkin tulee olemaan, että korkotulot paikkaavat osinkotuloja hyvin: passiivista tuloa tulee osingot + korot melko varmasti yli 30 000 euroa myös vuonna 2024.

Osinkojen lisäksi ajattelin siis alkaa seuraamaan myös koroista saatavaa tuottoa. Vielä viime vuonna 2022 sain korkotuloja vain 832 e bruttona ja kaikki tämä Svean tililtä (jossa oli paras korko, koska muualla se oli melko lailla nolla tai negatiivinen) lähes 100 000 eron sijoituksella. Tänä vuonna korkotulot ovat ihan eri luokkaa, arvioisin jopa 3000-5000 euroa bruttona. Koska Evli Likvidi B -rahaston juokseva tuotto on 4,78 % viimeisimmän kuukausikatsauksen perusteella, tuottoa tulee 60 000 euron sijoituksella 2868 eur vuoden aikana. Rahamarkkinarahastosta taas tulee ehkä n. 1700 eur tuottoa 50 000 euron sijoituksella vuoden aikana. Svean tililtä taas saattaa tulla tuottoa vajaa 1000 euroa. Koska kaikki nämä korkosijoitukset eivät ihan koko vuotta ole olleet käytössä ja olen siirrellyt rahaa niiden välillä sekä loppuvuodesta niihin tullee vielä hieman lisää rahaa tai saatan siirtää niistä rahaa osakkeisiinkin, vaikea arvioida tarkasti korkotuloja, mutta ihan huomattava tulo se tulee olemaan.

Vanhoja korkotuottoja kaivellessa mielenkiintoista oli huomata kuinka montaa eri pankkia olin käyttänyt aikojen saatossa yrittäessä saada parasta korkoa: Bank Norwegian, TF-Bank, Instabank, Hypo, Nordax ja Svea. Lisäksi mielenkiintoista oli huomata, että vuosina 2014-2016 minulla ei ollut käytännössä mitään käteispuskuria, josta olisi saanut korkotuloja vaan muistaakseni kaikki rahat meni silloin melko lailla suoraan osakkeisiin.

Loppuvuodesta näillä näkymin lisään tulevat palkka- ja osinkotulot Evli Likvidi B -rahastoon. Noin 10-20 % salkun kokonaisarvosta koroissa kuulostaa minulle ihan järkevältä tällä hetkellä. Muutoin odottelen OST-tilin katon nostoa 100 000 euroon, jolloin nostan Svean tilin tyhjäksi ja Seligsonin rahamarkkinarahastosta osan pois. Vaikka kurssit ovat vähän lasketelleet, en edelleenkään löydä markkinoilta oikein mitään todella halpaa, joten odottelen josko tässä tulisi jotain paniikkia ja vielä parempia ostopaikkoja ennen kun laitan enemmän rahaa osakkeisiin. Erityisesti seurailen metsäyhtiöitä UPM ja Stora, koska siellä kaikki näyttää nyt niin synkältä. Mutta jos mitään droppia ei tule, jatkan korkorahasto-linjalla vielä jonkin aikaa ja tutkin myös pitkän koron rahastoja, jos niihin kannattaisi jo sijoittaa.

Alla vielä perinteisesti salkun, osinkojen ja korkotulojen kehitys alusta asti:

Salkun markkina-arvon kehitys:
01.03.2011: 0 e
01.04.2011: 21 000 e
01.12.2011: 40 000 e
01.01.2012: 50 000 e
01.12.2012: 74 000 e
01.04.2014: 100 000 e
01.12.2014: 140 000 e
01.11.2015: 174 000 e
01.08.2016: 211 000 e
01.12.2016: 256 000 e
01.12.2017: 308 000 e
01.12.2018: 330 000 e
23.03.2019: 355 833 e
28.11.2020: 503 148 e
01.01.2021: 502 015 e
02.07.2021: 601 904 e
31.12.2021: 609 729 e
04.06.2022: 596 525 e
31.12.2022: 593 880 e
04.08.2023: 627 523 e

Osinkojen kehitys bruttona:
2011: 1370 e
2012: 3170 e
2013: 3770 e
2014: 4270 e
2015: 6450 e
2016: 9320 e
2017: 11 260 e
2018: 13 920 e
2019: 17 150 e
2020: 17 600 e
2021: 22 650 e
2022: 27 740 e
2023: 30 700 e (ennuste)
2024: 29 328 e (ennuste)

Korkotulojen kehitys bruttona:
2011: 434 e
2012: 149 e
2013: 161 e
2014: 0 e
2015: 0 e
2016: 0 e
2017: 732 e
2018: 773 e
2019: 402 e
2020: 461 e
2021: 553 e
2022: 832 e
2023: 3000 - 5000 e (ennuste)

139 tykkäystä

Pari kuukauden jälkeen tarkistus omaan salkkuun. Piirakka havainnollista paremmin kuin prosenttilukemat, että pienet rivit salkussa ovat niin voimattomia vaikuttamaan kokonaisuuteen. Olen lisännyt isoimpia kurssien laskiessa ja tulos on se, että ne ottavat valtaa salkussa. Taitaa olla 70%:sti osinkopainotteinen salkku.
Ehkä pitää lopettaa isoimpien rivien lisääminen ja tyytyä siihen, että rivi on miinuksella mutta kokonaisuus korjaantuu osinkojen avulla.
Pyrin suurentamaan pieniä osuuksia tulevina kuukausina.

25 tykkäystä

Otetaanpa oma salkku auki, kun kesän aikana tullut jonkin verran tapahtumia. Prosentit ovat osuus koko salkusta.

Rahastot:

Danske Invest Teknologia 28%

Tämä on ensimmäinen oma sijoituskohteeni, johon laitoin ensimmäisiä kesätyörahoja joskus vajaa 10v sitten. Alunperin oli aktiivinen rahasto, mutta nykyään passiivinen ja kulutkin putosivat. Tätä tuli jossain vaiheessa kevennettyä hajautuksen vuoksi, joka oli tuottojen kannalta jälkikäteen arvioituna huono ratkaisu.

Indeksirahasto Ruotsi 1%

Tätä tuli nappailtua koronan alkuaikoina pienillä summilla säännöllisesti. Tarkoitus alkaa taas kuukausisäästämään tähän työkuvioiden vakiinnuttua.

Spiltan Investmentbolag 4%

Ruotsalaisiin sijoitusyhtiöihin keskittyvä (ja keskittynyt) rahasto. Isoimpina omistuksina Investor, Industrivärden, Lundbergs ja Kinnevik. Kiehtovia yhtiöitä pureutua näiden omistuksiin. Näennäisesti keskitetty salkku tarjoaa kuitenkin pinnan alla ika kivasti hajautusta, vaikka omistusten perkaaminen onkin melkoinen työmaa, koska nämä omistavat luonnollisesti toisiaan ristiin + muuta mukavaa. Tämä on kuukausisäästössä.

Seligson Phoebus 1%

Tämä on salkun uusin tuttavuus. Tätä on tullut seurattua jonkin aikaa ja Oldenburgin filosofia kättelee omaani aika kivasti. Suurin syy aktivoitumiseen oli kuitenkin n. 5%:n “takuutuotto”, jonka LähiTapiolalta saa alempien vakuutusmaksujen muodossa.

AOT

Tämän tilin olen leikkisästi nimennyt osinkosalkuksi ja se tuottaa jo ihan kivaa osinkovirtaa tasaisesti ympäri vuoden. Tämä ohjaa myös yhtiövalintaa, mutta mukana on edelleen muutama hieman matalamman yieldin osake, jotka olen poiminut aikanaan arvolaarista

Aflac 7%

Tätä Jenkkien vakuuttajaa otin salkkuun jossain 2020 kesällä kun kurssi oli mielestäni poskettoman halpa. Positio on lähes tuplaantunut ostohetkestä. Tästä tekisi mieli luopua, mutta tälle vuodelle on realisoitu jo liikaa voittoja, joten menee varmaan jonnekin ensi talveen.

Intrum 6%

Tämän hetkisen salkun murheenkryyni. Alunperin ostin OST:lle koronakuopasta. Nykyinen rivi -25%, mutta veivausten ja osinkojen jälkeen maltillinen -5%.

Automatic Data Processing 6%

Tähän oikeastaan pätee kaikki samat teesit kuin Aflaciin, toimialaa lukuunottamatta.

Cibus 4%

Cibus on poimittu tuottamaan salkkuun euromääräistä osinkovirtaa. Tavoitteena olisi rakentaa AOT:sta “himmeli”, jonka osinkotuotot sijoitetaan rahastoihin tai lyhennetään lainaa ikäänkuin automaattisesti. Kurssin palauduttua, pienen täydennysoston ja osinojen jälkeen hieman plussalla. Salkun tuorein uusi yhtiö

Altria 4% ja British American Tobacco 3%

Röökikaksoset ovat mukana aivan puhtaasti korkean osinkotuoton takia. Kasvunäkymiähän näillä ei ole, mutta ei tupakointi tule maailmasta loppumaan minun elinaikanani

W. P. Carey 3%

WPC:tä tituleeraataan yhdeksi jenkkien laadukkaimmista REIT-yhtiöistä ja mukavahan tätä on omistaa. Miinuksena verkkainen osingonkasvatustahti, joka on minimaalinen 0,1%/quarter

OST

Osakesäästötilille olen pyrkinyt hankkimaan pääosin kotimaisia yhtiöitä, joissa näen paikan arvon vapautumiselle lähiaikoina. On siellä tosin muutamia ulkomaisiakin yhtiöitä piipahtanut, viimeisimpänä Alphabet, josta lisää myöhemmin.

Nokian Renkaat 7%

Renkaissa näen hyvää tuottopotentiaalia ja luotan yhtiön roadmappiin. Arvon purkautumista dotellessa saa ihan reilua osinkotuottoa. Tarkempia perusteluita löytää lisää ketjusta.

Fortum 6%

Tätä ostin aikanaan koronakuopan jälkimainingeista jollain 14€:lla ja myin myöhemmin jossain 22€ tienoilla pois. Keväällä palasin kuitenkin omistajaksi, mutta keskihinta on 10% korkeammalla kuin nykykurssi. Aika samanlainen keissi kuin Renkaat, mutta realistinen upside on mielestäni pienempi

Talenom 5%

Myös Talenom tarttui uunituoreelle osakesäästötililleni maaliskuussa 2020. Positio valahti tappiolle kurssin lasketeltua ja myöhempien lisäysten tapahduttua 10€:n ja 8,5€:n korvilla. Tätä olisi kyllä ollut muikea myydä (tai edes keventää) silloin 17€ kieppeillä. Edelleen näen firmassa kuitenkin mielenkiintoista potentiaalia menestyä ulkomailla, vaikka takapakkia on tullut ja maalitkin osin vaihtuneet.

Neste 4%

Myös Neste on tappiolla viimeistä erää lukuunottamatta. Tässä kuitenkin sisällä myös onnistuminen, sillä normaalisti otan aika merkittävän kokoisen position heti alkuun, mutta nyt oli kyseessä vain n. 1/3 tavoitteesta. Tätä olen ajatellut omistaa vähän lyhyemmän ajan kuin aiemmin mainittuja, vaikka Nesteellä onkin megatrendi puolellaan.

Gofore 3%

Tämä laatuyhtiö on tuntunut aina kalliilta, mutta keväällä tuli tartuttua Goforeenkin hinnan puhkaistua 25€ rajan. Jälkeen olen tehnyt pienen lisäyksen, mutta tilaa olisi kasvattaa osuutta Goforesta.

Oroco 2%

Oroco on salkun murheenkryyni ostettuani ensimmäisen erän aivan liian korkealta. Myös seuraavat erät ovat sulaneet kiitettävästi. Keskihintaan 1,64 päästäkseen pitäisi tämän yli tuplata nykytasoilta. Orocoa pidän kuitenkin salkussa siihen asti kunnes kaivos myydään.

Käteinen 7%

Käteiseen lasken sekä sijoitustilillä olevan että erilaiset puskurit. Osalle on tiedossa tulevaisuudessa käyttöä ja toisille toivottavasti ei. Käyttötiliä en tähän kuitenkaan laske. Puskurit olen päättänyt laskea mukaan siksi, että niistä saan korkotuottoa + niiden käyttökohteet laskevat velkaisuuttani nettovarallisuutta laskiessa. Sijoittamiseen en todennäköisesti niitä kuitenkaan tule käyttämään.

Sijoitustileillä on käteistä enää noin prosentin verran, mutta puskureissa sitten 6%.

2023 Kauppoja

Global Atomic

Tästä oli lähellä tulla suurin yksittäinen onnistuminen. Mieli teki myydä jo talvella, mutta verot ja opinto-/asumistuen menetys olisivat lohkaisseet voitoista leijonan osan. Kurssin laskettua talvesta merkittävästi päätin seurata yhtiötä rauhassa, mutta aiempaa tarkemmin. Helmikuussa sitten nasahti yhtiön sinkkibisnekseen lommo kun maanjäristys ravisteli Turkkia. Heinäkuussa puolestaan yhtiön Nigerissä, jossa sijaitsee yhtiön uraanikaivos, tapahtui vallankumous. Jopa 800% voitolla ollut positio lunastettiin lopulta hieman reilulla 100% tuotolla.

Alphabet

Tämä oli onnistunut arvotreidi ja suht lyhyellä pidolla sain 30%:n tuoton. Toki hieman pidemmällä maltilla olisi tuotto ollut vielä 10%-yks. parempi. Vuoden harvoja valopilkkuja OST:lla

ETF:t

Aiemmin kaavailin salkkuani hyvinkin ETF-painotteiseksi, mutta päädyin silti myymään Kehittyvien (IS3N) ja Robotiikan (2B76) ETF:t. 2B76 tuotti hyvin koronan pohjilta, mutta sen kiertonopeus oli varsin korkea sekä minua häiritsi korkea USA + ohjelmistopainotus, kun alkuperäinen teesi oli Aasia ja fyysiset robotit. IS3N puolestaan lähti korkean Kiinapainon takia. Tuotto oli kuukausisäästämisen ansiosta tasoa “ihan ok”

Evolution

Tämä on sitten hyvin epätyypillinen tuottojuhta. Evoa on tullut veivattua useamman kerran ja kokonaisvoitot vastaavat jopa 5%:a salkkuni kokonaisarvosta. Suurimmat tuotot ovat kuitenkin jääneet pöydälle, koska tutustuin Evoon ensimmäisen kerran joskus 2020 (ennen Foorumille liittymistäni) kun tutkin NetEntiä, mutta Evo oli juuri ilmoittanut ostavansa. Missasin tämän timantin oikein kunnolla

Pitkästä laskumarkkinasta huolimatta salkkuni on ottanut osumaa vain n. 15% ATH:sta, mitä pidän ihan hyvänä suorituksena. Toki omistukset eivät myöskään tule nousumarkkinassa ampumaan taivaisiin, mutta silloin saattaa olla erilaisia yhtiöitä salkussa. Toisaalta nyt olisi tarkoitus keskittää ostoja enemmän rahastoihin, sillä rahastot - suorat osakkeet -tasapainolauta on pahasti kallellaan kohti osakkeita

28 tykkäystä

On salkkupäivityksen aika kun isoin omistus Sampokin on vihdoin julkaissut (todella hienon) Q2-tuloksen. Ytd on pysynyt aikalailla samalla tasolla (vasta noin viikko sitten oli 9% :frowning: ). Muutamasta pienestä rivistä päästiin eroon, ja tilalle lisäykset isompiin riveihin laskeviin kursseihin. Suurin virhe tässä kvartaalista oli öljy-longista luopuminen joka lähti saman tien nousuun myynnin jälkeen. Olen ollut aika kärsivällinen tuon treidin kanssa viime syksystä lähtien, mutta ei ilmeisesti tarpeeksi.

Olin kyllä väärässä henk. koht. ennusteissani miten indeksit kehittyy tänä vuonna. Kun nostin osakepainon vuoden alusta lähtien, näin enemmän nousuvaraa HEX:ssä, ja muissa pörsseissä pääosin pientä jos ollenkaan. Suomen pörssiin sijoittaminen tuntuu muutenkin mukavammalta kun Inderes tarjoaa mahtavan tiedonlähteen, ja on varmempi olo osto- ja myyntipäätöksissä kun tietää yhtiöistä enemmän. Mutta pörssien ero sen kun kasvoi koko ajan huonompaan suuntaan. Olisin todennäköisesti pikkuhiljaa jo tyhjentämässä salkkua jos olisin saanut vaikka Daxin tämän vuoden tuotot. Mutta nyt kun tuottoa ei ole kerännyt niin paljon kun ajattelin, ja on huima ero muihin pörsseihin, niin hirvittää se ajatus, että jos muut pörssit alkaa tulla alaspäin, niin seuraako Helsingin pörssikin perässä. Tämä pattitilanne ei ole yhtään mukava itselle, mutta yritän pysytellä rauhassa ilman mitään isompia liikkeitä toistaiseksi.

22 tykkäystä

Salkun kvartaalikatsauksen aika. Vaikeasta alkuvuodesta on toivuttu hyvin. Vaikka virheitä on sattunut sen jälkeenkin, Esim. Fortum ja pitkät korot - ne sekä lukuisat pienemät tappiot on katkaistu ennen niiden suurempaa vaikutusta.

Varsinkin pitkät korot Euroopassa alkavat vaikuttamaan jälleen houkuttelevilta. EKP näyttää jatkavan korkojen nostoja taantumassakin samalla kun manner on vaikutusalttiimpi korkojen vaikutukselle muuttuvakorkoisten asuntolainojen takia. Laajoista koron laskujen puolesta vedon lyöminen -24 aikana alkaa tuntumaan loogiselta. Kuitenkin bear steepening:n takia aloitusposition avaaminen tuntuu vaikealta. Yhdysvaltojen kohdalla sama treidi tuntuu itsetuhoiselta sillä Powellin FED tulee todennäköisesti olemaan viimeinen keskuspankki, joka laskee korkoja samalla kun valtion laajat tukipaketit tulevat tukemaan paikallista taloutta vielä vuosia. Kiina on jokeri jonka vaikutus voi olla odottamaton. Maa näyttää olevan “balance sheet” - taantumassa ja korkojen laskuista on rajallisempi hyöty. Väittäisin, että tuo on metallien hinnan laskujen takana.

Yksi kevään suurimmista ohi menneistä mahdollisuuksista oli sijoittaa infrapaketista hyötyviin yhtiöihin. Valuaatiot ja kurssikäyrät alkavat olemaan jo perus Asphalt co:ssa epämielyttävällä tasolla. Mahdollisuuksia tuntuu olevan pitkäaikaiselle sijoittajalle laajalti valuaatioiden tuntuessa olevan Euroopassa järkeviä sekä maailmanlaajuisestikkin small cap-yhtiöissä. Toistaiseksi kuitenkin äärimmäisten houkuttelevien kohteiden löytäminen tuntuu vaikealta. Niinpä olen katsellut viimeaikoina enemmän erikoistilanteita, kumuloinut hitaasti yhtiöitä, joita pidän laadukkaana yrittäen portfolion rakenteen suhteen noudattaa jonkinlaista Barbell - strategiaa.

Muutamia kiinnostavia ajatuksia mistä osaa olen tutkinut vähemmän, osaa enemmän.

  1. Offshore öljypalveluyhtiöt, capex sykliä on vaikea pysäyttää kun se on päässyt liikkeelle. ( TDW, RIG, VAL jne ).

  2. Maakaasu ja LNG yhtiöt. Matalat hinnat ovat vähentäneet porausta samalla kun LNG:n kulutuksen pitäisi kasvaa tulevina vuosina. LNG tarjonnan tiukkuudesta on jo pieniä merkkejä Australian lakkouhkailujen ammuttua Dutch TTF:n katosta läpi.

  3. Britti yhtiöt. Varsinkin small ja mid cap yhtiöitä lontoon pörssissä myydään surutta laitaan vaikka liikevaihdosta suurin osa tulisi saaren ulkopuolelta. Valuuttariski alkaa tuntumaan valuaatioiden edessä hyväksyttävältä.

  4. Lentokoneiden valmistuksen lisääntyminen. Lentokäyttäytyminen alkaa olemaan vähitellen pre-pandemian tasolla. Alalla näyttää olevan pientä investointi velkaa suurien lentoyhtiöiden tehdessä ennätyksellisiä tilauksia. ( USAP, SPR ).

  5. Merikonttien kuljettajat. 2020-2022 korkeat rahtihinnat putsasivat Danaosin tapaisten yhtiöiden taseet samalla kun yhtiöt saivat lukittua korkeampia Day rateja tuleville vuosille. Uusien päästösäädöksien johdosta seilaavien aluksien pitää seilata hitaammin, joka vähentää käytettävää kapasiteettiä. Käsittääkseni uudet laivatilaukset ovat järkevillä tasoilla, joten sektori vaikuttaa edellisiä vuosi vähäriskisemmältä.

  6. Likvitoitavat lääkeyhtiöt. Näitä on tullut viimeaikoina vastaan aika paljon. Käytännössä nämä tarkoittavat lääkekehitysyhtiöitä joiden kehitys kariutuu ja nettokassalle pitää keksiä uusi kohde. Näitä voi pelata kahdella tavalla.
    A. Kun yhtiö ilmoittaa strategisesta arvioinnista lyö vetoa siitä, että spredi kurssin ja NAV:n välillä pienenee. Riskinä on ja mitä todennäköisemmin johto yrittää lahjoittaa sulautumisella varat puoli-ilmaiseksi jollekkin toiselle kehitysyhtiölle. → Kurssi tipahtaa päivässä -30 %.
    B. Vähä riskisempi ja houkuttelevampi tapa. Kun yhtiö on ilmoittanut omistaja-arvoa tuhoavasta järjestelystä lyö vetoa siitä, että osakkeenomistajat estävät järjestelyn läpi menon. Tälläisessä tilanteessa johdon pitää joko jatkaa kassan polttoa G & A kuluihin yrittääkseen samaa uudestaan tai likvitoidakseen yhtiö.

Tuotto H1

Viimeisen parin viikon aikana olen laskenut osakepainon 70 % → 50 % sillä SP 500 näyttää vihdoin sulamisen merkkejä. Pyrin mahdottomaan pyrkiessäni ajoittamaan, tekemään tutkimusta sekä pelaamaan Baldurs Gate kolmea. Todennäköisesti jostain pitää tinkiä.

18 tykkäystä

Salkun tilanne tällä hetkellä!

Turpaan on tullu huolella vuoden alusta mutta pysytään suunnitelmassa. Pitkää peliä pelataan…

Varmaan siivoan Telian salkusta tämän vuoden puolella ja korjaan tappiot talteen!

Jotain rönsyjä myös poistoon, ajatuksissa Tokmanni ja Kamux tai sitten lisään ja Puuilo kuuluu vähän samaan sarjaan!

Nesteen ja Valmetin kohdalla tulee vuoden vaihteessa 10 vuoden hodlailut täyteen, ehkä pieniä kevennyksiä niin saa maksimi verohyödyt. Valmet ostohinta ekat 200kpl 6.26 ja Neste 4.44.

Ehkä kevennän myös Cityconia samasta syystä kuin Telia…

Jotain tietenkin sitten tilalle,ostettavaa löytyy ainakin Helsingin pörssisstä,kai se joskus korjaa… Ehkä??

Mukavaa lauantai-illan jatkoa foorumilaisille!!!

Ps. Sihautin just kolmannen oluen :smiley: :smiley:

43 tykkäystä

Pakko kysyä, että missä on tollanen salkkunäkymä?

2 tykkäystä

Kuvankaappauksen alareunassa on Aktian logo eli eiköhän se Aktian salkkunäkymä ole.

7 tykkäystä

Salkussa ei ole tapahtunut suurempia muutoksia viime aikoina paitsi käteiskassan melko runsas kasvu. Intrumia, Nimbusta ja Valmettia lukuun ottamatta kaikki ainakin näillä näkymin pitkässä pidossa. Automobiles ETF pienellä painolla salkussa mukana lähinnä koska autot kiinnostaa ja halusin siltä suunnalta jotain omistettavaa.

18 tykkäystä

Tässä osaketilanne, ylin isoimpana, alin pienin. Alimmat kolme alle 2%, muut isompia.

Lyhytaikaisia vieraita Atlantic Sapphire, ja Teslashortit. Voin toki pitää pidempäänkin, mutta Atlantic vain rekyylinmetsästystä ilman mitään oikeaa näkemystä. Perusnäkemys karhuinen, siksi defensiivisempi terveysteknologia, lääkekehitys dominoi nyt. (Tai siis toimialana defensiivinen, nämä toki korkeariskisiä alkuvaiheen yrityksiä)

Osakepaino suhteellisen pieni, tarkoitus tankata jos tulee kunnon korjauksia. Muutenkin kohtuu aktiivista kauppaa ja lista elää.

20 tykkäystä