Mitä sinulla on salkussa?

Sijoittamista kohta vuosi takana ja salkku lähes 50k€ nyt 47k€. Tän vuoden ytd tuotto 15% ilman osinkoja. Alussa kovalla jenkkiosake painolla mutta osinkoihin tutustuminen vei mennessään. Sp500kin tekisi mieli myydä ja ostaa sillä osinko osakkeita🙄. Säästöillä ja palkkatuloilla alotettu jolla saatu ihan hyvä startti tähän hommaan. Unelmissa elellä osingoilla ja kierrellä maailmaa tulevan vaimon kanssa jokin kaunis päivä. Tällä hetkellä osinkoja tulee 2300€ vuodessa eli n 190€ kuukaudessa. Ost kaikki muut sijoitukset paitsi volvo ja sp500. Siellä sitten osinkojen uudelleen sijoittamista… Spotify ensimmäinen osake ikinä sieni retken aikana ostettu ja kivasti 90% plussalla siitä en aio luopua😄

46 tykkäystä

EXCEL_S1sYVhFchX

Rumat on luvut kuten monella muullakin, mutta minkäs teet. Pidin nenästä kiinni ja lisäsin kaksi uutta tapausta vaikkei mukavalta tuntunutkaan. Meni jopa velan puolelle hetkellisesti, keväällä laukeavat määräaikaistilit kuittaavat sitten nekin.

En osaa ajoittaa ostoja pohjiin, joten en sitä edes yritä. Sinne päin riittää. Admicomia eksyy pieniä osuuksia salkkuun aina, kun laskee 5-10% lisää.

Revenio

Ulkoisesti tuotteiden kysyntä on laskenut hetkellisesti ja kurssi sen mukana. Sisäisesti ei ole ilmennyt suuremmin negatiivista kehitystä, joten odotellaan parempia aikoja. Kyllä se siitä.

Visa

Pitänyt pintansa hyvin inflaation aikana, siirtyy melko suoraan tulokseen. En usko, että edes jenkkien taantuma olisi suuri isku tälle.

Kone

Kiina on edelleen epävarma markkina ja kasvu rajallista. Pidemmän päälle laadukas firma.

Fortum

Pitihän sitä salkkuun edes vähän ottaa, enempää ei ole tarkoitus ostaa hetkeen. Erottuu liikaa joukosta muuten foorumilla ilman jokaisen tankkauksen kohdetta.

Admicom

Rakennussektori on rymissyt alaspäin ja mietin mikä yritys sieltä sopisi omaan salkkuun. Päädyin Admicomiin, koska heille ei sinällään ole väliä parin vuoden päästä pölyn laskeuduttua onko asiakkaana rakennusfirma A, B tai C. Mikä liekään silloin vielä pystyssä. Tulevaisuus montun jälkeen vaikuttaa lupaavalta.

Kuriositeettinä omistan myös kolme kappaletta osaketta suomalaisesta urheiluseurasta. Niitä ei pysty lisäämään piirakkaan, koska arvo on mittaamaton.

21 tykkäystä

“In Palantir, Tesla and Kempower I trust”

Vilautanpas huvikseni ekaa kertaa salkun sisältöä täällä.

Reilun vuoden olen nyt sijoittamista harjoitellut. Ihan tyhjästä en lähtenyt liikkeelle. Pesämunaa oli kertynyt jonkin verran aiemmin kun olin säästänyt pariin pankin suosittelemaan indeksiin. Lähinnä ymmärtämättä mitään asiasta.

Melko sekalainen salkkuhan tuo on ja aika lailla fiilispohjalta rakennettu. Mitään isompaa strategiaa minulla ei tässä ole, olen aika hetkessä eläjä muutenkin. Kaikki sijoitukset ovat kuitenkin sellaisia ettei tarvitse olla koko ajan seuraamassa niitä tai miettimässä myyntipaikkoja. Pitkään pitoon nuo on pääosin tarkoitettu.

Salkun arvo muutama kymppi. Reilun vuoden tuotto on n. 15%. Aloitin 2022 keväällä joten alkukyykkäys oli melkoinen :slight_smile: . Sieltä on noustu lähinnä jenkkiosakkeiden avulla hyvin pinnalle.

Onhan tuo varmaankin melko riskinen salkku, mutta minua ei vuoristorata haittaa. Tuleepahan elämään automaattisesti jotain jännitettävää :grinning: . Elämäntilanne on myös sellainen ettei tarvitse hirveästi stressaa jos välillä käydään pohjamudissa.

Ainoa osake mistä muutaman sanan haluan sanoa on Palantir, joka on leijonanosa salkusta. Jotenkin tuntuu että sillä on vahva tulevaisuus edessä. Niiden tuotteet tuntuvat olevan sellaisia joita muut eivät pysty rakentamaan. Ainakaan ilman hirveitä kustannuksia ja pitkää aikahorisonttia. Toivon että tämä osake moninkertaistaa siihen laitetun sijoituksen. Mielenkiinnolla seurataan miten käy.

Nyt lähitulevaisuudessa on tarkoitus kasvattaa Suomi -indeksin ja Intia etf:n osuutta kuukausisäästöllä. Ja sitten jos jää ylimääräistä sijoitettavaa niin jotain lisäyksiä osakkeisiin silloin tällöin.

20 tykkäystä

2023 Q3 salkkupäivitys:

Evolution gaming 11.3 %
Kamux 10.1 %
Harvia 7.5 %
QT 6.6 %
Svenska Handelsbanken 6.1 %
Talenom 5.8 %
Sampo 4.8 %
Tractor Supply 4.6 %
Puuilo 4.2 %
Tieto 4.1 %
EQ 3.9 %
Revenio 2.9 %
Fortum 2.4 %
Exel 2.3 %
Berkshire Hathaway 1.4 %
Admicom 1.1 %
Fastenal 1.0 %
Gofore 0.8 %
Efecte 0.6 %
Sandvik 0.5 %
Graco 0.5 %
Nordea 0.4 %

Käteinen 2.9%
Loput rahastoja ja ETF:iä (Seligson, Pyn Elite, Splitan, EUNL, Seligson & Co OMX Helsinki 25)

Uudet yhtiöt salkuuun: Gofore, Admicom
Lisäykset: Revenio, Talenom, Tieto, Fortum
Uusi ETF: Seligson & Co OMX Helsinki 25
Kevennykset: -
Salkusta myyty pois: Valmet
Nopeat veivit: Qt

Kvartaalin aikana tuli tehtyä runsaasti ostoja kotoisessa pörssissä kurssien laskiessa. Näillä arvostustasoilla onkin ollut miellyttävämpää tehdä kauppoja. Myynnit jäivät onneksi vähemmälle. Käteisen osuus salkussa on nyt 2.9 prosenttia (10% on itselleni neutraali) johon tässä markkinatilanteessa olen kohtuu(?) tyytyväinen. Päätin jo varhaisessa vaiheessa, että tässä laskumarkkinassa en jää himmailemaan ostojen kanssa vaan aloittelen ostot reippaasti jo aikaisessa vaiheessa. Katsotaan miten tällä kertaa käy, jääkö euroja tällä(kin) kertaa lojumaan liikaa kassanpohjalle, kun markkinat ovat jo selkeästi nousseet vai tyhjeneekö sotakassa reilusti ennen pohjia.

Q3:n aikana salkkuun löysi tiensä kaksi uutta yhtiötä: Gofore ja Admicom. Molempien positiot ovat toistaiseksi pienet. Admicomin positiota lähdin rakennusalan ahdinko huomioon ottaen rakentamaan todennäköisesti jo liian aikaisessa vaiheessa. Odotellaan rakennussektorin hiipumisen vaikutuksia ja sijoitellaan tarvittaessa putoavaan puukkoon lisää. En ainakaan myöhästynyt tällä kertaa Admicomin kyydistä kuten kävi listauksen yhteydessä. Ensimmäistä kertaa elämässäni ostin kotoisen pörssimme omaan ETF:ään. Tarkoitukseni on jatkossa pyrkiä sijoittaan hieman enemmän ETF:iin joten tämä kvartaali tuntui oikealta OMX Helsinki 25:n ostojen aloittamiselle. Kasvatetaan positiota lisää, jos indeksi vielä kyykkää lisää. Valmet myytiin alle vuoden pidolla pienellä voitolla. Huomattavasti suurempi voitto olisi ollut tarjolla muutamaaa kuukautta aiemmin, mutta silloin ei tuntunut olevan niin kiirettä päästä rivistä eroon. Valmet ei ollut alunperinkään tarkoitettu pitkäikäiseksi riviksi.

Tällä hetkellä salkussani on liikaa rivejä (osakkeita ei rahastoja). Olen aina kokenut, että n. 20 osaketta tai hieman vähemmän on omaan salkuuni sopiva määrä. Lukumäärän kasvaessa homma jotenkin tuntuu hajoavan, koska kaikkien yritysten seuraamiseen ei ole riittävästi aikaa. Selkeästi pienempi määrä taas ei välttämättä ole suotuisa yöunieni laadulle. Tavoitteeni onkin jatkossa pienentää rivien määrä 15-20 välille ja hakea lisähajautusta lisäämällä hieman rahastojen/ETF:ien osuutta. Kuluneen kvartaalin aikana rivien määrä tosin jopa lisääntyi yhdellä salkussani. Seurantalistallani on toki useita sellaisia yhtiöitä joita ei löydy salkustani (suomalaisista mm. Vaisala). Kamux ja Exel odottelevat puolestaan mahdollista exitiä. Exelin asemaa salkussani olen pohtinut varmaankin jo kymmenisen vuotta :slight_smile: 2022 huipuissa meninkin jo keventelemään reippaahkosti, mutta palasin position kasvattamiseen kurssin tipahdettua alle viiden euron. Tässä markkinatilanteessa/arvostustasolla en ole kuitenkaan myymässä yhtiötä pois.

Laitetaan vielä tänne muistiin, että Indereksen sivuilta laskettu Indereksen seuraamien yhtiöiden P/B 2023 mediaani on 1.56, osta-suosituksia Indereksellä on 24 kpl ja myy 10 kpl. CNN:n Fear & Greed index on tällä hetkellä 30 (Fear).

28 tykkäystä

Salkku/sijoituspäivitys minultakin:

Fortum - 24,9%
Qt - 19,3%
Nordea Eurooppa passiivinen B tuotto - 11,4%
Neste - 10,4%
Nordea North America Enhanced Kasvu - 9,8%
Kempower - 9,0%
Incap - 6,3%
Nordea Japani kasvu - 4,6%
Nordea Suomi Passiivinen B kasvu - 3,6%
Käteinen 0,7%.

Pientä veivailua ja lyhyttä pitoa on tapahtunut salkussa Starbreezen ja Wärtsilän osakkeilla.

24 tykkäystä

Avataas jälleen salkkua.

Salkussa on ollut sitten viime avauksen 28.5. muutamia liikkeitä. (Olen yrittänyt värjätä piirakkakuvion firmojen tunnusväreillä, mutta pitää miettiä toista ratkaisua, kun suomalaisten firmojen lempivärit on sininen, vihreä ja oranssi. :smiley: )

Salkkua on viety hieman industriaalisempaan suuntaan.

Kevensin Remedyn painoa 10 %:iin. Se on edelleen yksi pääsijoituksista, mutta halusin rajata riskejä. Uskon yhtiön yksinpelistrategiaan, mutta suhtaudun hieman varovaisesti yhtiön moninpeleihin. Ne voi yllättää moneen suuntaan, hyvässä tai pahassa. Yhtiö on edelleen herkullinen itsenäinen osaaja maailmassa, missä isot alustat rohmuavat itsenäisiä studioita omiin talleihinsa.

Sen lisäksi salkusta myin hieman spekulatiiviset INBK:t ja rikkaasti arvostetun ruotsalaisen Momentum Groupin (huippuyhtiö joten jään ehdottomasti seuraamaan mielenkiinnolla).

Uusina tulokkaina salkussa on tilitoimistofirma Aallon Group sekä mörnijä, jota en kuvitellut koskaan omistavani eli Outokumpu. Admicomin painoa olen lisännyt hitusen.

Muutoin painot ovat eläneet kurssimuutosten mukana.

Hodlarissa löytyy myös lisää Fortumia, Qt:ta, Boreota ja Harviaa joten jos yhdistäisi hodlarin ja puuhasalkun olisi mainittujen paino jonkin verran suurempi.

Välttelin vuosia makroon enemmän sidottuja suuryhtiöitä Helsingin pörssissä. 2020 alussa salkku oli lähes kokonaan teknologiapainotteinen. Ja teknologialla on edelleen suuri rooli, onhan Qt suurin sijoitus Inderesin ulkopuolella. Admicom on palannut salkkuun tauon jälkeen tänä vuonna. Revenion paino on romahtanut kurssiromahduksen myötä, joskin yhtiön nykyhinnoittelu on vallan mielenkiintoinen.

Uskon teollisuuden renessanssiin ja ilmastonmuutoksen fyysisiin ratkaisuihin Euroopassa ja pohjoismaissa. Tällä teemalla salkkuun tarttui viime vuoden syksyllä Wärtsilää ja tänä keväänä Fortumia. Outokumpu saastuttaa kuin viimeistä päivää, mutta se on monia kilpailijoitaan puhtaampi länsimainen vaihtoehto. En väitä, että näissä yhtiöissä olisi samanlaista moninkertaistumisen mahdollisuutta kuin salkun monilla muilla yhtiöillä on pitkässä juoksussa, mutta omaan silmääni osakkeet ovat edullisia (Wärtsilä on noussut viime syksystä enkä henk.koht nykykurssista ole niin innoissani). Niihin on ladattu melko pessimistinen skenaario sisään. Osin syystäkin, onhan talouden näkymät jossain määrin synkentyneet etenkin Suomessa lyhyellä aikavälilllä. Mutta nuo kaikki ratkaisee oikeita fyysisen maailman ongelmia. Ilmastonmuutosta ei taklata pelkällä softalla.

Outokumpu vaatii avukseen “pientä” protektionismia, mutta sellainen ei nykymaailmassa ole lainkaan ennenkuulumatonta, edes Euroopassa jonka suhteellinen osuus maapallon BKT:sta on viime vuosikymmeninä surkastunut siinä missä Yhdysvallat on onnistunut sinnittelemään 25 % mahtiasemassaan. Meillä itseasiassa tarvittaisiin protektionismia oikein kunnolla!

Noh tällaisten toiveiden varaan ei sijoitusstrategiaa pidä rakentaa, joten näiden boomer-mörnijöiden osuus on reilu reilu 10 % salkusta eli vallan maltillinen. Fortumin ja Outokummun pääoman tuotoista ei kannata paljoa puhua, kunhan eivät tuhoaisi omistaja-arvoa jatkossa. Kumpu tosin ilmoitti massiivisesta investointiaikeesta, eli enköhän pääse sitäkin pian näkemään :smiley: Haluaisin kyllä sen verran vielä puolustaa Hesan pörssin pahamaineisia boomer-mörnijöitä, sillä monen fokus on parantunut merkittävästi viime vuosina…

Tiedostan myös, että olen höpissyt miten strategiani on ostaa kannattavasti kasvavia yhtiöitä edukkaalla arvostuksella, joilla on pitkä kasvulatu edessä. Aika näyttää nämä liikkeet (etenkin Fortum ja Kumpu) strategiasta rönsyämistä ja virhe, vaiko ihan tervettä ajassa elämistä ja evoluutiota. En haluaisi liikaa lukittua yhteen tyyliin. Kasvuyhtiöiden kultakausi oli nollakoroissa enkä näe vastaavanlaisia tilaisuuksia samalla tavalla kuin 2018–2020. Tai sitten sijoitussilmäni ovat päässeet rapistumaan. Tykkään etsiä mahdollisuuksia sieltä minne muut sylkevät, joskin Fortum on nyt makuuni huolestuttavan suosittu yksityissijoittajien parissa.

Mielestäni älykkään altistuksen pohjoismaiseen teollisuuteen/talouteen ja kestäviin ratkaisuihin antaa sarjayhdistijät, joiden tukkuribisnekset ovat melko pääomatehokkaita. Yleensä. Nyt Momentumin myynnin jälkeen omistan tässäkin joukossa kahta alisuorittajaa. Christianin kannattavuuskäänne on kylläkin edennyt lupaavasti ja osake kivunnut sitä mukaa ylöspäin. Sen sijaan Boreon pääoman tuotto jäkättää 11 % maissa ja yhtiön altistus rakennussektorilla näyttäytyy nyt hieman kurjassa valossa. Boreota rassaa kaiken kukkuraksi melkoinen velkataakka.

Näytän usein tätä arvoansa varoitusmerkkiä Vartissa, kenties tätä pitäisi omankin salkun yhtiöiden kohdalla pitää aina esillä? :smiley:


Pörssien laskiessa tänään taas herkullisesti on tietysti hyviä miettiä seuraavia siirtoja.

Uskon henkilökohtaisesti, että moukaroidussa kotipörssissä on nyt hyvä ostopaikka. Pidän myös täysin mahdollisena, että jatkossa on vieläkin parempi ostopaikka. Tämä on ollut Varttien rivien välistä luettava ajatus myös, vaikka en sitä näillä sanoilla ole suoraan sanonutkaan. :smiley:

Pieni reunapörssi tuskin pyristelee vastavirtaan jos muukin maailma hyytyy. Tämä tarjoaa tietysti loistavan tilaisuuden kasvattaa ja avata omistuksia omistaja-arvoa luovissa kasvajissa sekä reindustrialisaatioteemaan sopivissa mörnijöissä. Omassa salkussa on paljon pieniä yhtiöitä. Useimmat seilaavat omaan makuuni edullisesti ja alle käyvän arvonsa, mutta saatan olla väärässä. Jos puhutaan barbaarisesti kertoimista, Qt:n EV/EBIT on alle 20x ensi vuoden ennustein. Yhtiö tekee jotain 30-40 % sijoitetun pääoman tuottoa ja kasvulatua pitäisi riittää pitkälle tulevaisuuteen. Fortum seilaa EV/EBIT 5,6x 2024e, joskin markkina on isoissa tehokas ja eiköhän tuosta meidän ennusteet vielä pääse sähkönhinnan mukana leikkuriin. Defensiivisen, mutta 15-20 % vuosikasvua yritysostoilla tavoittelevan Aallon Groupin EV/EBIT on ensi vuonna noin 10x. Yhtiön strategia ostaa Tili Pekka&Pirkko OY toimistoja EV/EBIT 5x kertoimin transloituu ~15 % pääoman tuotoksi. Boreo, jonka pitäisi ainakin uudelleensijoitetun pääoman osalta päästä yli 15 % tuottoon, treidaa 2024e EV/EBIT 11x jos huomioidaan myös hybridi.

Mutta, markkina on lyhytjänteinen herkästi: henkisesti kannattaa varautua vielä hyviin löylyihin.

Hyvän alkuvuoden jälkeen salkku onkin romahtanut lähelle vuoden aloituspistettä. Yhden tai kahdenkaan vuoden kehityskululla ei ole niin väliä, mutta tuo 3 vuoden tuotto alkaa valumaan jo pettymyksen puolelle. Se ei ole tosiasiassa edes noinkaan epätyydyttävä, koska Nordnet laskee väärin Inderesin henkilökunta-annissa saatujen osakkeiden tuoton. Käytännössä salkku mörnii lähellä vuoden 2020 lopun tasoja, mutta viiden vuoden tuotto on tyydyttävämpi +112 %. Joskin alle 20 % per annum havittelemani tason pitkässä juoksussa.

Salkussa on hieman käteistä. Sen lisäksi sitä on jemmattu säästötilille, ja limiitti on täysin koskematon. Täten osakkeiden lisähalpuutus on vallan tervetullutta nuorehkolle nettosäästäjälle. Luonnollisesti käteinen on helppo tuhrata tosi nopeasti, joten sen kanssa saa olla malttia. Nyky-ympäristössä osakkeisiin ei ole samanlainen kiire, kuin ennen 2021 kun aliarvostukset hävisivät nopeasti.

Ranskalaiskenraali Fochin huhutaan sanoneen epätoivon hetkillä syksyllä 1914 Pariisin edustalla, että “(armeijani) Rintama paineen alla oikealla. Keskusta murtumassa. Mahdoton manööveröidä. Tilanne on erinomainen. Siis hyökkään”. (vapaasti kääntäen)

Sijoittamiskieleen kääntäen tilanne on salkussani tänä päivänä: “Kurssit paineen alla. Osinkoja leikataan. Käteinen on suositusten takana jumissa. Nyt on ostajan markkinat. Siis ostan lisää”.

135 tykkäystä

Oma henkilökohtainen osakesalkku on nyt muutettu niin että suurinpiirtein 60 % Fortumia ja 40 % Taaleria.Pieni tuumaustauko oman salkun suhteen ja tuntui että noissa saattaisi arvo säilyä ja jopa kasvaa,tappioita tullut tarpeeksi kikkailujen yhteydessä.Väliin ollut 10 yhtiötä salkussa nyt kaksi,joku Bioretecin myynti kyllä pelottaa vaikka voittoa tulikin mutta ehtiikö ostaa takaisin ennen kuin raketoi,vähän kyllä pelimiehenä ostellut noita itseltä myytyjä rouvalle ettei niin harmita omat poistomyynnit.

19 tykkäystä

Suomi-salkkuni muistinvaraisessa suuruusjärjestyksessä

  • Kreate
  • Apetit
  • Nokia
  • Oriola
  • Exel
  • Duell
  • Mandatum
  • MustiGroup
  • UPM-Kymmene
  • KH Group
  • Nokian Renkaat
  • Fortum

Tähän asti sijoitussuunnitelma on ollut valita Suomen pörssistä 6-8 yhtiötä, mihin keskittää sijoitukset, mutta nyt suunnitelmasta poikettu lähinnä siitä syystä, että pari isompaa turskaa on kerätty, mikä on heikentänyt luottamusta omaan yhtiövalintaan. Tarkoitus on kyllä salkkua tiivistää, mutta nyt on vähän heitelty tikkaa sinne tänne.

VIime kerrasta poistunut Terveystalo

18 tykkäystä

Siili solutions 20,9%
Pepsico 14,7%
Sampo 14,2%
Wärtsilä 13,3%
Revenio 12,5%
Qt 9,9%
Huhtamäki 8,7%
Mandatum 5,4%

Reveniota, Huhtamäkeä ja Mandatumia tankkailtu tänä vuonna. Nyt säästellään käteistä ensi kevääseen ainakin :slight_smile:

20 tykkäystä

Veri virtaa salkussa ja sijoitusaste on pääosin kurssien laskun myötä jo 208%.

45 tykkäystä

Tuon näköisen salkun voisi ehkä helpoiten myöskin ottaa, tosin Elisaa varten en velkaa ottaisi…Telian kylläkin…
Omat top 7/19 tyyliin, mikä laskee, nousee vielä takaisin; Nokian renkaat, Sanoma ( potentiaali oppimisessa pelien ym. Appsien kautta?), oriola, Robit, Martela , Nokia ja Anora. Martelahan on varsin toivoton tapaus alhaisella P/S luvulla. Alkaa kohta tuntua, että joku yrityskauppa on ainoa toivo. Isku? Tai vaikka jenkki Steelcase, joka on tänä vuonna noussut enemmän kuin Apple. 10% liikevoittoa Usassa, mutta tekee tappiota Euroopassa. Jospa Martela olisi se puuttuva palanen saada palaset täälläkin kohdalleen :grin:

4 tykkäystä

Mainittakoon että Elisat ovat perintöosakkeita, joten niitä en koskaan ole ostanut. Olen jättänyt sukukalleutena salkkuun alusta lähtien, saahan niitä vastaan hyvää lainoitusarvoa js kohtuullista osinkotuottoa.

Kaikki muut osakevalinnat ovat ns. omia.

9 tykkäystä

Tässä oma salkkuni sisältö. Paljon on yrityksiä, joita haluaisin sinne lisätä, mutta pitäisi olla jotain millä ostaa :slight_smile: . Lisäksi toimialafocus on liian keskittynyt finaan ja haluaisin lisätä eri toimialoja salkkuun lisää.


21 tykkäystä

Mitä ammuit? :sunglasses:

7 tykkäystä

Tässä syksyllä lisäilyt olleet mm.

  • Lindex Group (takaisin salkkuun, nollasta isoimmaksi)
  • Gofore (uutena, toiseksi suurin)
  • Fortum (aluksi 11.7-11.9e hinnoista, tämä meni stop-lossiin välillä laskussa, mutta entrysin uudestaan hieman pienemmällä painolla tuossa 10.3e)
  • Tieto (ostoja 21.x alaspäin)
  • Mandatum
  • KH Group

Salkussa käyneitä, mutta stop-lossilla poistuneita:

  • Evolution, pieni satsi rouvan salkussa meni stop-lossiin. Lapsilla on salkuissa ilman SL. Omassa salkussa positio on permaholdissa kuitenkin. (Samalta sektorilta löytyy isompana myös BETCO, joka vaikuttaa hyvin mukavalta.)
  • Efecte, pieni erä omasta ja rouvan salkusta stop-lossiin. Harkitsen, entryänkö vielä jossain vaiheessa.
  • Carasent oli myös pieni seurantapositio, mutta Aeternumin eli pääomistajan aikeisiin liittyvät uutiset saivat siirtymään toistaiseksi sivuun.

Kurssien vahtaaminen ja stop-lossit:
Ehkä yleisesti sanoisin, että hieman turhan tarkkaan on tullut päivystettyä muuttuvia kursseja ja leikittyä tuolla stop-lossilla.
Kuitenkin aiemman kokemuksen mukaan pitkässä myyntipaineessa on toisaalta perusteltua käyttää sitä, kunhan pitää huolta ettei jää osakkeesta rannalle (jos on tosissaan sen kanssa). Tämä pelasti mielestäni aika paljon salkkua, kun lähdettiin vuoden vaihteesta 21-22 eteenpäin salkun ollessa täynnä foorumin kasvusuosikkeja.

Käteispainosta:
Viime vuonna alkuvuoden raskaiden myyntien jälkeen osakepaino taisi olla aika pieni, sanotaanko 50% tai alle vaihdellen reilustikin. Viime vuoden lokakuun dipissä kuitenkin nostin sijoitusastetta luokkaan 70%, jolla mentiin tämän vuoden kesään asti. Tämän vuoden elokuusta alkaen tähän viikkoon on aika lailla laitettu loput markkinoille (kts. alla).

Kasvu vs. arvosijoittaminen:
Tällä hetkellä markkinoiden odotuksissa, itseni mukaan lukien, on että korkotaso asettuisi pidemmäksi aikaa aiempaa korkeammalle. TINA tuskin palailee, ellei talous happane ennakoitua nopeammin kohti syvää taantumaa.
Olin pitkin kesää ja alkusyksyä hyvin paljon innostunut halventuneista kasvuosakkeista. Kuitenkin pitkin syksyä noussut korkotaso ja -näkymät tuleville vuosille saavat intoa hieman laskuun, sillä epäilen nähdäänkö enää huikeita kertoimien venyttelyjä ylöspäin. Hyvin on muistissa, kuinka aikaa ennen koronaa ym. P/E 20 saattoi olla kallista ja EV/S 10x oli parhaista kasvukesseistäkin itsellä aivan kipurajan yläpäässä. Ollaan siis palattu normaaliin. Kannattaako siis nyt ostaa EV/S 8x kertoimella parastakaan kasvukeissiä, kun se tuntuu tähän nähden kalliilta.
Tähän liittyen pitää myöskin pohtia vaihtoehtoja suhteessa riskiin “arvon ja kasvun välillä”. Uskoakseni matalien kertoimien mörnijöillä on nyt ostaessa kuitenkin kohtalaista nousuvaraa talouden epävarmuuden hellittäessä. Uskon, että korkojen kääntyessä maltilliseen laskuun nähdään sekä mörnijöissä että kasvutähdissä maltillista kertoimien venymistä ylöspäin, mutta epäilen saavatko kasvulaput niin isoa suhteellista hyötyä tästä kuin aiemmin. TÄssä tilanteessa arvomörnijät tuntuvat jossain määrin turvallisilta ja vakaan osingon tuoma takuutuotto voi muodostaa myös merkittävän osan tuotosta.
Markkinoiden hullutteluissa arvomörnijät eivät välttämättä tarjoa sen parempaa suojaa downsidelta (muistetaan esim. koronadippi 2020 ja vaikkapa Sampo vs. Qt kurssin käyttäytyminen). Eli tämä sijoittaminen on todennäköisyyspeliä ja takapuolituntumaa tarvitaan.
Mikäli alkaa näyttää siltä, että talous happanee isommin ja keskuspankit siirtyisivät odotettua nopeampiin koronlaskuihin ja mahdolliseen fiskaalielvytykseen, voisi kasvulapuissa olla saatavissa parempaa tuotto-riskisuhdetta kuin arvomörnijöissä.

Salkkukatsaus:
Pitkän alustuksen jälkeen vielä katsaus, miten tämä näkyy nyt osakesalkun valinnoissa ennen alkavaa tuloskautta. Korostan sitä, että pyrin olemaan pitkäjänteinen sijoittaja, mutta mietin myös säännöllisesti ovatko salkussa parhaat tuotto-riskisuhteen keissit. Tätä kautta salkkuun voi syntyä rotaatiota erilaisissa tilanteissa ja suhdanteissa.

Seikkoja, jotka mahdollistavat “monitoroinnin” osavuosikatsauksia tiheämmin ja siten pienentävät osakkeenomistajan riskiä:

  • Evolution: Gross Gaming Revenue -tilastot, pelaajastatistiikat, eri pankkien trackerit ym.
  • Gofore: Julkaisee liiketoimintakatsausta kuukausittain. Pienentää yllätysten mahdollisuuksia.
  • Nordea / OmaSP: Korkotaso ym. luottokorttitilastot jne.
  • Fortum: Sähkön hintafutuurit

Tokihan Lindexiin liittyen saadaan myös vähittäiskaupan dataa jne.

En käy tässä keissejä tarkemmin läpi, mutta Mandatum ja KH Group vaatii vielä tarkempaa perehtymistä ajan kanssa. Alustavasti kuitenkin niissä vaikuttaisi olevan potentiaalia.


Lindex groupin olen tähän kirjannut vaan yleisesti “spinoffiksi”, vaikka todellisuudessa merkittäviä osakkeeseen oletettavasti vaikuttavia yritysjärjestelyjä on odotettavissa ensi vuonna:

  • Lindex
  • TietoEVRY
  • Magnora
  • OmaSP
  • (Gofore, jos tulee lisää M&A)


Käsitys syklisyydestä on kai suhteellista. Suurin osa firmoista kuitenkin kärsii huonosta taloussuhdanteesta.

image

Mielestäni salkun painotettu ka. P/E tämän vuoden oletetulla tuloksella vaikuttaa ihan hyvältä suhteessa salkun kasvuprofiiliin, eli ei pelkkää osinkomörnijää. Tokihan yksittäisissä yhtiöissä voi olla kertaluontoisia eriäkin tänä vuonna (Esim Magnora).
Tuo keskiarvo pitää taas päivittää ennusteiden päivittyessä tuloskaudella :slight_smile:

134 tykkäystä

Millä työkalulla seurailet omaa salkkua :slight_smile: Hyvännäköset graafit :+1: . BETCO myös mielenkiintoinen, itsellä kanssa EVOA salkussa.

2 tykkäystä

Tätä pohjaa olen vähän tuunannut eteenpäin

4 tykkäystä

Salkku ei ollutkaan huippuunsa hiottu, sillä salkussa on tapahtunut muutoksia sisällön ja painotusten osalta puolen vuoden aikana. Osa orgaanisesti, osa epäorgaanisesti.

image
Ekana salkun poistujat:
Kamux tuli myytyä pois @5,585€. Ei ollut luottoa käytetyn autokaupan nopeaan elpymiseen, joten myin ajatuksella saan voittoja ja löytyy parempaa ostettavaa. Olin muuten väärässä autokaupan osalta. Tästä huolimatta kurssi on myyntejäni alempana. En tiedä miksi, mutta taputtelen itseäni selkään onnistuneesta myynnistä, koska vahingossa onnistuminen on helpoin tapa menestyä.
Tecnotree hävisi myös salkusta @0,4510. Totesin, että ehkä en haluakaan rakentaa taloudellista tulevaisuuttani afrikkalaisten yhtiöiden maksuhalukkuuden varaan. Epäilen, että myynti näyttäytyy joskus vielä suurena virheenä, mutta koska kurssi on tällä hetkellä alempi kuin myyntihetkellä pidän itseäni tämänkin suhteen onnistujana.
Wärtsilä hävisi salkusta @12,04€. Hinta oli mielestäni lähellä oikeaa ja pelkäsin vähän konepajojen omistamista. Tuokin laskenut. Myyntipäätökset laskumarkkinassa ovat muuten yllättävän usein hyviä päätöksiä, jos peräpeilistä katsoo vain kurssikehitystä. Toki omien myyntien osalta toki kyseessä on vain omat hyvät näkemykset. Ennustin tosin syksylle taantumaa Suomen teollisuuteen ja ei osunut lankulle ainakaan siinä mittakaavassa kuin oletin. Pörssilasku tuolta osin täysin sattumaa. Ei sen tosin niin väliä, kunhan on oikeassa.
Valmet. Samat syyt kuin yllä. 30€ Valmetista tuntui liian oikealta hinnalta, että se tässä markkinassa olisi perusteltu osa salkkua.

Salkun tulokkaat:
Valmet Ainoa yhtiö, joka on päässyt molempiin ensimmäisiin sarakkeisiin. Alle 23€ Valmetista tuntui sitten liian vähältä, joten palautin salkkuun. Yhtiössä ei oikein muutoksia omasta mielestäni.
Mandatum ostin Mandatumia, kuten nähtävästi joka ikinen tälle foorumille tunnukset omaavat. Koin, että yhtiö on teknisessä myyntipaineessa alkutaipaleella, mikä tarjoaa jonkinlaista suojaa laskulle. Lisäksi osinko, vaikkakin yli tuloksen, tarjoaa suomalaisille liian suuren houkutuksen. Lisäksi nousupainetta viimeistään, kun nousee indekseihin. Pidin suhteellisen riskittömänä sijoituksena, vaikka en täysin luota yhtiöön. Todennäköisesti myyty ennen kuin seuraavan kerran avaan salkkuani.
Neste Ostin jostain syystä ensimmäiset jo yli 36 € hinnoilla, vaikka muistelen kärkkyneeni 35€ tasoa. Ja seuraavat erät sitten saikin alle 35€, 34€, 33€ ja 31€ tasoilta. Sitä ESG:tä, mistä kaikki puhuvat. Öljy-yhtiön muodossa tietenkin. Joo, ei avaudu itsellekään.
Wulff Yllätyin itsekin, että Wulff on näköjään tuore tulokas salkkuun. Tuntuu, että se on siellä mörninyt jo vuosia. Noh, yhtiö on halpa ja tieteellisen tarkan analyysini mukaan tulos ei ole romahtamassa. Kurssi tosin on myös omien ostojeni jälkeen.

Salkun pysyjät:
Nordeapositiota olen täydentänyt yhdellä ostolla. Koen olleeni oikeassa silloisen pankkikriisin turhuudesta, mutta nähtävästi kaikki muut olivatkin yhtä mieltä aiheesta ja kurssi on näillä tasoilla muista syistä. Moraalisen oikeassaolon kuitenkin kirjaan tästäkin.
Fortum osuus on kasvanut, koska olen sopuloinut muiden Nordnettiläisten mukana. Kurssilaskun syyksi joku väittää sähköfutuurien laskua, mutta en usko ennustajiin, joten oletan sähkönhinnan olevan kuitenkin sellaisella tasolla, että Fortum pystyy suhteellisen defensiivisenä yhtiönä hyvään tulokseen. Lisäksi Mäkinen on sanonut, että Fortumin vihreällä energiaportfoliolla on arvoa. Olen samaa mieltä, vaikka en tiennyt, että Fortum ei teekään sähköään fossiilisilla Uniperista poistuttuaan. ESG:tä siis tämäkin. Impakti-sijoittajaksi tässä melkein ryhtynyt, vaikka ihan kaikkea kunniaa maailmanpelastuksesta en vielä itselleni hamua.
Huhtamäki on edelleen salkussa, koska luotan ihmisten kahvimukien tärkeyteen.
Nokia on jäänyt salkkuun mörnimään. Kassa on kunnossa ja pitäisi sen kai jotenkin performoida. Ellei petä, koska on sijoitusmaailman kepu.
Citycon on tippunut salkun seitsemänneksi suurimmaksi. Syynä on lähinnä osakkeen umpisurkea performointi. Näin olen hyvin vähillä toimenpiteillä onnistunut vähentämään huonosti suoriutuneen osakkeen painoa salkussa. Winners focus on winning vai miten se menikään. Todellisuudessa yllätyin, kun huomasin, että ei ole enää suurimpia omistuksiani. Ostan todennäköisesti siis tänään lisää.
(Muut sisältävät Wulffin ja Valmetin, jotka käsittelin ylempänä)

34 tykkäystä

Salkku Q3:sen jälkeen (pyöristettynä):

Voxtur 43%
Oroco 24%
Mind 25%
Deep-South Resources 3,7%
Plug 3,7%

Aika rumaa jälkeä ollut salkussa viimeiset kuukaudet, vaikkakin lisäykset ovat kompensoineet salkun sulamista! :melting_face: :grin: Näin keskitetystä salkusta ei kannata ottaa ollenkaan mallia! :+1:t3:

26 tykkäystä

Excelillä väänsin hieman erilaisen salkkukatsauksen kun työviikon päätteeksi oli vähän tylsää.
Kuvaajassa on osuus salkusta nykyarvona sekä samaisen osakerivin tappio-% salkun arvosta. Helppo tehdä tämmöisiä kuvaajia kun ei tarvitse miettiä, että olisiko jokin rivi positiivinen.

27 tykkäystä