Mitä sinulla on salkussa?

Hienon näköistä kehitysta, pääsisipä joskus samaan👍

21 tykkäystä

Edellisestä salkkupäivityksestä on reilu 4 kk aikaa, joten aika jakaa salkun sisältö taas Foorumille.

Uusia yhtiöitä salkussa:

:us: Atkore
:us: Intuitive Surgical
:us: Eli Lilly
:finland: Mandatum
:norway: Magnora
:sweden: Nibe

Poistuneita yhtiöitä:
:finland: Boreo
:finland: eQ
:finland: Incap
:norway: Orkla
:norway: Zaptec

Tarkoitus noilla vaihdoilla oli nostaa yhtiöiden laatutasoa. Tarkoitus on omistaa vallihaudan omaavia laatuyhtiöitä. Eli Lillyssä houkuttelee huikean potentiaalin omaava tuoteportfolio ja kehitysputki sekä pelko siitä, että yhtiö vie markkinaa (ei tietenkään kokonaan, mutta varmasti ottaa oman osuutensa) Novolta, joka on salkkuni isoimpia omistuksia.

Zaptecin myin, sillä alkuperäinen sijoitusteesi ei enää pätenyt. Yhtiö ilmoitti sen jälkeen myyvänsä Charge365 -yksikkönsä, joka oli alkuperäinen ideani omistaa yhtiötä. eQ:n osalta käytännössä vaihdoin hevosen Mandatumiin. Tämä ei mahdollisesti ole laadullisesti parempaa liiketoimintaa, mutta arvostustaso on houkuttelevampi ja Mandatum silti on laadukas yhtiö sekin. Boreossakaan ei sinänsä vikaa, mutta seurannan aloitus -raportin jälkeen “vaihdoin” ne Nibeen.

Incapin kanssa ei lopulta mennyt kovin hyvin, vaikka n. 100 % voitolla osakkeet myinkin. Istuin oikeastaan koko matkan reilusta 3 eurosta lähes 20 euroon ja sitten laskettelin takaisin alle 6,5 euroon. Tiedostin suurimpaan asiakkaaseen littyvät riskit, mutta verotuksellisista syistä sitten en lähtenyt myymään, vaikka olinkin vähällä keventää omistustani jossain 18 euron kohdilla.

Nordnetin salkuun olen ostellut lisää aiempia yhtiöitä, mm. Inderesiä, Keysight Technologiesia, Goforea ja Nibeä.

Avasin jokin aika sitten myös Nordnetin sijoitusvakuutuksen, jossa on pienhkö osa sijoitusvarallisuudesta.

Osake- ja rahastosalkut % salkusta
Novo Nordisk B 7,76 %
PYN Elite 6,95 %
Seligson & Co Global Brands 6,70 %
Revenio Group Oyj 6,38 %
Inderes 5,60 %
BNPP Circular Economy ETF 4,39 %
Microsoft 4,10 %
Alphabet C 4,05 %
Investor A 3,98 %
Lamor 3,92 %
Apple 3,49 %
Harvia 3,10 %
Huhtamäki 2,97 %
Oma Säästöpankki 2,96 %
Intuitive Surgical 2,87 %
Air Liquide 2,87 %
Kesko A 2,79 %
Neste 2,62 %
SPDR Emerging Markets SmallCap ETF 2,49 %
Bufab 2,42 %
West Pharmaseutical Services 2,25 %
Veolia Environnement 2,01 %
Automatic Data Processing 1,89 %
NIBE Industrier B 1,83 %
iShares Global Semiconductors ETF 1,75 %
Brookfield Asset Management 1,15 %
Costco Wholesale 1,09 %
Eli Lilly 0,89 %
Atkore 0,81 %
Mandatum 0,64 %
Keysight Technologies 0,63 %
Gofore 0,57 %
Kempower 0,46 %
Seligson & Co Aasia Indeksirahasto 0,37 %
JPM Global Equity Multi-Factor ETF 0,36 %
SPDR USA SC Value Weighted ETF 0,34 %
Rightmove 0,28 %
Magnora 0,27 %
Käteinen 0,02 %
Yhteensä 100,00 %

Yllä oleva salkku kattaa 63,15 % sijoitusvarallisuudesta.

Henkilöstörahastoon menee vaihteleva osa palkoista ja sen osuus on 32,36 % sijoitusvarallisuudesta.

Vertaislainojen suhteen ei ole tullut suurempia muutoksia. PeerBerryssä on edelleen jumissa pieni määrä ukrainalaisia lainoja. Nämä palautuvat pikku hiljaa ja arviolta 3,5 kk kuluttua loputkin palautuvat ja voin nostaa loputkin rahat ulos. Mintoksessa on myös lähinnä defaultiin menneitä lainoja, joista palautuu hiluja silloin tällöin. Palautuvat rahat olen sijoittanut uudelleen markkinoille. Merkkasin myös Mintoksen kautta bondia, jonka kuponkikorko on 13 %. Vertaislainojen osuus on 0,29 % sijoitussalkusta, mutta portfolion arvon määrittäminen on hankalaa, sillä lainasalkun sisältö ei ole kovin kurantti.

Kryptot ovat raketoineet viime aikoina. Niiden osuus on jo 0,24 % salkusta. Palautin pari kassillista pulloja kauppaan ja ostin niillä Ethereumia muutama viikko sitten.

Sijoitusasunnon osuus (nettona) on 3,95 %. Varsinaisesti tämä ei ole sijoitus, vaan asunto on lähisukulaisteni käytössä ilman erityistä korvausta.

Käteisen osuus on 0,01 % sijoitusvarallisuudesta. No, ainakaan ei olla sijoitussalkun suhteen velkavivun puolella.

38 tykkäystä

Tuossa jokin aika sitten salkusta ostettiin pois osuuteni eräästä listaamattomasta yrityksestä ja nyt on helpompi näyttää mitä salkussa on. Olen ihan itse tehnyt noita jaotteluita eri kategorioihin omaksi ilokseni ja vähän painoja seuratakseni. Aika monta pientä riviä siellä on ja niiden osalta pitäisi tehdä ensi vuoden aikana päätöksiä joko poistamisesta tai kasvattamisesta. Tosin, eipä nuo pienet rivit sinällään tuolla leipää pyydä.

Näiden likvidien lisäksi lasken sijoitusvarallisuuteen kuuluvaksi yhden kaksion Helsingissä (1960 rakennettu talo), kahdeksan autohallipaikkaa Helsingissä ja Espoossa sekä kaksi autoa. Autoja en laske likvideiksi tässä markkinatilanteessa. Keväämmällä ehkä sitä olisivatkin.

24 tykkäystä

Pistetäämpä oma salkku nyt myös näytille, kun kaikki käteinenkin on puskettu markkinalle. Eli tällä lähdetään vuoteen 2024:

  • Revenio 10,15%
  • Metso 9,14%
  • Oma SP 8,47%
  • Gofore 7,74%
  • TietoEVRY 7,62%
  • Terveystalo 7,48%
  • Orthex 7,13%
  • Puuilo 6,56%
  • Incap 6,45%
  • Remedy 6,41%
  • Nokia Tyres 6,05%
  • Harvia 5,94%
  • Uraani ETF URNU 5,85%
  • KH Group 5%

Eli osakepaino 99,99% :sweat_smile: Eli kuten totesin niin nyt on käteiset markkinalla.

Salkusta poistui Kamux ja Valmet. Valmetissa ei ollut mitään vikaa, mutta päätin lähteä yhden konepajan taktiikalla ja valinta osui nyt Metsoon. Jonkin verran tuli vielä syksyn mittaan treidattua, mutta ei ole minun juttu se. Syksyn treidit ja veivailut onnistui kyllä ihan hyvin ja sain avattua pari riviä niillä tuotoilla. Mutta päivät kun on raksalla töissä niin mahdottomuushan se on kyttäillä markkinaa ja iskun paikkoja. Kaikki muut yhtiöt on pitkällä tähtäimellä, mutta TietoEVRYstä en ole vielä varma. Näin kurssilaskun houkuttelevana ja odotan ainakin tammirallin sen kanssa. Harviaa olisi mukava myös lisäillä, mutta omaan makuun sopivaa lisäyspaikkaa ei ole tullut aikoihin. Viimeksi 2022 kun pyörittiin alle 15€ hinnoissa.

Lisäksi joka kuukausi kilahtaa summat pariin rahastoon ja siivu käteiskassaan, joten keväällä päästään taas lisäämään järkevän kokoisia osakeostoja.

Näiden lisäksi on huomattava summa kiinni eräässä joukkovelkakirjassa, johon sijoitin ennen kuin kiinnostuin osakepoiminnasta. Tämä sijoitus erääntyy vuoden päästä. Se summa olisi tarkoitus hajauttaa osakkeisiin ja rahastoihin aikanaan.

Ja edit. Voi helvata mikä moka :person_facepalming: Mun Ecxelistä ja tuosta listalta puuttuu NoHo :rofl:. Mut se asettuu tuonne Tyresin ja Harvian väliin. Vähänhän nuo painotukset muuttuu, mutta pitää korjailla myöhemmin kuntoon.

39 tykkäystä

Kai täältä nimimerkin suojista uskaltaa ujosti jakaa salkun sisältöä.
Toivottu olevan pääosin suht defensiivinen ja melko hyvin maantieteellisesti-/toimiala hajautettu epävarmassa taloustilanteessa, mutta kuitenkin mukana muutamia riskisempiäkin sektoreita (esim. Crypto & Blockchain ETF) ja yhtiöitä (Bioretec) tuomaan mielenkiintoa.

Uusimpina tällä viikolla palattu kiinteistösektoriin todella pienesti ja tarkkaillen Citycon/Cibus hankinnoilla. Tarkkaillaan ja kasvatellaan rauhassa.

Suurimmasta pienempään, osuus salkusta:

  • iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) - 14%
  • iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist) - 9%
  • Investor B - 9%
  • Evolution - 8%
  • VanEck Crypto and Blckchn Innvtrs UCITS ETF USD A - 8 %
  • Fortum Oyj - 7%
  • Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF - Acc - 7%
  • iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD Acc - 7%
  • Sampo Oyj A - 6%
  • Nordea Bank Abp - 5%
  • Kesko Oyj B - 5%
  • Vincit Oyj - 5%
  • TietoEVRY Oyj - 4%
  • Bioretec Oy - 4%
  • Citycon Oyj - 1%
  • Cibus Nordic Real Estate - 1%

Kaikki ajatukset otetaan mielenkiinnolla ja ilolla vastaan. :slight_smile:

29 tykkäystä

Eläkesalkku 10.12.2023

Sijoitussuunnitelma: Rahastoihin menee vakiosumma kuukaudessa, ETFiä ostetaan kerran vuodessa. Osakkeisiin on varattu könttäsumma, mitä ei kasvateta. Lisäostot tulee tehdä osingoilla ja myynneillä. Oston jälkeen pitää odottaa kuukauden verran ennen seuraavaa ostoa. Pitkällä aikavälillä salkkuni tulee koostumaan pääosin indeksirahastoista sekä laadukkaista osinkoa maksavista osakkeista. Osakkeita pyritään hankkimaan pääosin Suomesta, jotta mahdollisimman suuri osa osingoista saadaan verovapaasti.

Indeksirahastot ovat viimeisen puolen vuoden aikana nousseet salkussani peräti kymmenellä prosenttiyksiköllä, mikä oli kieltämättä yllätys. Toki tilanne on sikäli erittäin mieluisa, sillä salkun indeksirahastot antavat suojaa omia hölmöilyjä vastaan osakepoiminnassa.

Handelsbankenin rahastojen kohtalo on ollut itselle epäselvä, joten hajautuksen takia (ja palkankorotuksen myötä) tuli avattua myös joitain Nordnetin sekä Storebrandin matalakuluisia indeksirahastoja. Samoin muutaman ylimääräisen tuloerän myötä tuli hankittua pari uutta ETF:ää (SPYI, SXR8) salkkuun. Tällä hetkellä salkusta löytyy peräti 12 eri indeksirahastoa ja ETF:ää, joten kaikki munat ei todellakaan ole samassa korissa :smiley:

Salkun suurimmat omistukset ovat tällä hetkellä Handelsbanken USA Indeksi, PYN Elite (sektorissa “Muut rahastot”) sekä Handelsbanken Eurooppa Indeksi.

Osakesalkussa on tapahtunut yllättävän paljon viimeisen puolen vuoden aikana, vaikka tavoitteena on olla pitkäjänteinen omistaja. Toki omassa prosessissa on (toivon mukaan) tapahtunut jotain kehitystä ja jotkin yritykset eivät ole enää tuntuneet hyviltä sijoituksilta. Ainakaan nykyisellä hinnalla.

Ostettu uutena: Admicom, Valmet, Neste, Walt Disney, VICI, BAT
Lisätty: Fortum, TietoEvry, Nordea, Altria, Berkshire Hathaway B
Myyty: Olvi, Uponor, Sampo, Alibaba, Medical Properties Trust, Intel, Realty Income

Salkku on jatkanut boomeroitumista ja suomettumista. USA-osakkeiden määrä on laskenut kuudesta viiteen ja määrä luultavasti jatkaa laskuaan: pidän Walt Disneyta lyhyemmän tähtäimen sijoituksena. Tajusin myös lopettaa säätämisen Alibaban kanssa, kun sain omani takaisin ja Hesuli tarjosi useita hyviä mahdollisuuksia. Suurimpana tavoitteenani onkin ollut löytää kotimaisia ja laadukkaita osinkoyhtiöitä alennuksesta. Jälkikäteen ajateltuna tämä vuosi on mennyt ihan hyvin ostojen suhteen, ainoastaan käsien päällä istuminen Revenion 17,5 euron dipissä on jäänyt harmittamaan. Ehkä Valmetia olisi voinut lisätä vielä siivun 20 euron korvilta, mutta nämä on näitä.

Pörssilistatut osakkeet Osuus salkusta Tyyppi
Fortum Corporation 8,6% Osinko
Nokian Tyres Plc 8,4% Osinko
Nordea Bank Abp 8,1% Osinko
TietoEVRY Corporation 7,0% Osinko
Marimekko Corporation 6,3% Osinko
Tokmanni Group Oyj 5,7% Osinko
Admicom Oyj 5,6% Osinko & Kasvu
Titanium Oyj 5,1% Osinko
Neste Corporation 4,9% Osinko
Valmet Corporation 4,2% Osinko
Berkshire Hathaway B 3,6% Kasvu
Altria Group 3,6% Osinko
VICI Properties 3,1% Osinko
Walt Disney 2,9% Kasvu
British American Tobacco ADR 2,7% Osinko
Käteinen 20,41%

Osakkeiden YTD tällä hetkellä + 9,4%

Kotimaisissa osakkeissa ostot ovat tänä vuonna jakautuneet enemmänkin aliarvostettuihin osinkokoneisiin (Fortum, Tieto & Nordea) kuin laadukkaisiin osingonkasvattajiin (Valmet, Neste). Ensi vuodelle voisikin olla hyvänä tavoitteena löytää salkkuun pari yritystä lisää tuosta jälkimmäisestä kategoriasta. Koska salkusta löytyy jo paljon yrityksiä, niin yritän pritää kriteerit korkealla ja näitä ominaisuuksia pitäisi ehdokkaalta löytyä:

  • Helposti ymmärrettävä liiketoiminta
  • Hyvää oman ja sijoitetun pääoman tuottoa pidemmältä ajalta
  • Vähän velkaa
  • Turvallinen osinko, mielellään pidemmältä ajalta kasvava.
  • Kotimainen, mutta mittavasti liiketoimintaa myös ulkomailla
57 tykkäystä

Ajatuksia salkusta vuoden lopussa

Vuosi 2023 on ollut sijoittamisen kannalta mielenkiintoinen. Osakkeet ovat halventuneet Suomessa lisää, vaikka maailmalla yleinen nousumarkkina alkoi jo syksyllä 2022. Koroille herkkä Suomen avotalous, joka on kuin eristynyt saari pohjolassa, ei ole saanut sijoittajilta armoa. Mutta Helsingin pörssin melkein 200 yhtiön valikoimasta löytyy aina arvoa luovia yhtiöitä, joita on vaivan väärti omistaa.

Helsingin pörssi starttasi vuoteen 11 000 pisteessä, laski syksyllä alle 9000 pisteen ja on nyt palannut takaisin 10 000 pisteen tuntumaan. 13 000 pisteen huiput syksyllä 2021 ovat edelleen kaukana. Samalla SP500 on muutaman prosentin päässä ATH:sta 4600 pisteessä ja DAX teki hetki sitten kaikkien aikojen huiput.

Olen hyödyntänyt osakkeiden alennusmyyntejä Suomessa:

Kuten kuvaajasta näkee, kumulatiivisesti olen ollut tänä vuonna ehdottomasti netto-ostaja etenkin syksyä kohden. Vuoden suuri onnistuminen on ollut Incapin osakkeiden myynti ~18 euron hinnoin. Yhtiön suurimman asiakkaan osuus myynnistä (⅔-osaa) ei vain päästänyt mielenrauhaan. Riski realisoituikin sitten poikkeuksellisen nopeasti jo myöhemmin keväällä.

Toinen suuri kevennys on ollut Remedyn myynti loppukesästä 25 euron hintoihin. Yhtiö pysyy salkun suurimpien joukossa, mutta arvostus on haastava erinomaiselle studiolle: 340 MEUR yritysarvo studiolle, avainhenkiköille&tiimille sekä IP:lle, jonka tekeminen generoi viime vuonna 44 MEUR liikevaihtoa.

Tänä vuonna salkkuun on päässyt paljon uusia bisneksiä. Erityisen tyytyväinen olen läpi vuoden kestäneisiin Admicomin dipistä sipaisuihin. Rakennuslama voi edelleen syventyä ja Admicomin kasvu hyytyä hetkeksi tyystin, mutta kaiken kaikkiaan erinomaiseen softabisnekseen EV/EBIT 12-15x kertoimin mukaan pääsy on todennäköisesti hyvä diili pidemmän päälle. Tämä on nyt toinen kierros Admicomin omistajana.

“I resist making predictions”

Olen miettinyt paljon Warren Buffettia ja hänen tyyliä puhua vertauskuvin hienoja yritysten käyvästä arvosta. Hän todnäk. pystyy diskonttaamaan kassavirrat päässään, mutta silti useimmat ostot tapahtuu joillain P/E 10-15x kertoimilla. Jos ostaa laadukasta (pääoman tuotto on kestävästi korkeampi kuin sijoittajan tuottovaade) bisnestä 10 viiva max 15 kertaa tuloksen verran, ei sijoitus todennäköisesti mene kovin pieleen.

OSAKKEENOSTOHINTA
(Kiitos inspiraatiosta @Tommi_Saarinen :smiley: )

Tämä vuosi on Helsingin pörssissä mahdollistanut paljon juuri tällaisia ostoja, jos katsotaan tämän vuoden Inderesin ennusteita: Aallon Group EV/EBIT 11,5x, Admicom kuten juuri yllä mainittu, Outokumpu P/E 6-9x normalisoidulla tuloksella, Fortum P/E 10-12x lähivuosien tulostasolla, Nurminen P/E 6-8x lähivuosina olkoonkin että yhtiön normaalia tulostasoa ei tiedä kukaan, Mandatum P/E 12x lähivuosien tulostasolla jne. Ruotsista tarttui kevään pankkipaniikin pyörteissä mukaan vekkuli sarjayhdistelijä Christian Berner Tech Trade Ab noin P/E 10x toteutuneella tuloksella, joka ei lainkaan vastaa yhtiön kannattavuuspotentiaalia.

Toki en menisi väittämään pääoman tuottomielessä Outokumpua ja Fortumia (Mandatumin tuotto paranee ajan kanssa kun laskuperusteinenkorkokantaliiketoiminta ajetaan alas) missään nimessä laadukkaiksi: päinvastoin! Mutta Fortumin vesivoima on arvokasta ja yhteiskunnan sähköistymisen trendi voi ajaa sähkön hintaa ylöspäin. Toisaalta Outokumpu toimii salkussa villinä korttina: lisääntyvä protektionismi ja terästullit satavat yhtiön laariin. Ukrainakin pitää rakentaa tulevaisuudessa uudelleen. Christian Berner on kannattavuuskäänteen puolimatkassa, vaikka näytöt uudelta toimarilta ovat toistaiseksi vakuuttavia. Täten laatupuheista huolimatta salkkuun on livahtanut vähän erilaisella kulmalla yhtiöitä tänä vuonna.

Ostoksissa pitäisi siis olla turvamarginaalia, mikä tekee villin tuloskasvun ennustamisen tarpeettomaksi. Sivujuonteena jäi mieleen, miten Nordean jalat maassa pitävä CFO, skottiherrasmies Ian Smith ei halunnut haastattelussani inderesTV:ssä spekuloida korkojen tulevalla suunnalla. Tästä @Kasper_Mellas vitsaili toimistolla, että hänkin voisi analyytikkona ottaa linjan “I resist making predictions”. En tiedä voiko analyytikko lopettaa ennusteiden tekemisen, mutta sijoittajalla on luxus ostaa yhtiöitä vain silloin kun ne ovat hyviä sijoituksia vaikka tuloskasvu lähes pysähtyisi. Ainoa mitä pitää odottaa, on nykyisen tulostason ylläpitäminen mikä ei useille yhtiöille pitäisi olla vaikeaa ellei kohdemarkkina surkastu kroonisesti tai ole hirveän kilpailtu, kuten Nokialla.

Paljon negatiivista oli etenkin syksyllä osakkeiden hinnoissa jo sisällä. Ja tai kun aurinko paistaa taas risukasaan, uskon markkinan hinnoittelevan suopeammin omistuksiani. Sitä hetkeä odotellen aion jatkaa ostoja nykytasoilla sitä mukaan, kun palkkaa ja osinkoja kilahtaa tilille.

Salkun tila

Salkussa on nyt 17 eri yhtiötä. Qt:ta, Fortumia, Boreota ja Harviaa ja tietenkin Inderesiä löytyy myös Hodling-salkusta joten niitä on todellisuudessa piirun verran enemmän. Etenkin Harvian kohdalla tämä on mukavaa, koska laadukasta kiuasyhtiötä sopisi aina omistaa enemmän.

Salkun kärki on pysynyt aikalailla samana, mutta Mandatum on kiilannut neljännesksi suurimmaksi kun hieman innostuin ostoissa ja painoin tilin miinukselle. Kamux ja Boreo ovat kutistuneet heikon kurssikehityksen myötä. Yhtiöiden operatiivinen kehitys on jättänyt myös paljon toivomisen varaa, joten lasku on kyllä osin ansaittua.

Pidemmälle katsoen useamman yhtiön kanssa voi olla innoissaan. Joskus taloustilanne normalisoituu inflaation väistyessä, korkojen “normalisoituessa” ja taantuman muuttuessa perus verkkaiseksi kasvuksi. Useimpien omistamieni yhtiöiden kilpailuedut ovat käsitykseni mukaan edenneet hyvään suuntaan, mahdollistaen arvon luonnin omistajille.

Vastaavasti mielikuvani Boreon ydinbisnesten laadusta on heikentynyt, vaikka uudetyritysostot vaikuttavat hyviltä. Kamux on ollut minulle jo useamman vuoden kuin nuorena otettu tatuointi, joka ei nykyisellään kuulu ihoon eikä salkkuun ja odottaa poistoaan suosituksen muuttuessa, ellei Pajuharju saa ihmeitä aikaiseksi.

Yritän aina miettiä missä yhtiöt makaa 5–10 vuoden säteellä. Joukosta erityisesti Qt ja Remedy voivat olla tuntuvastikin suurempia yhtiöitä. Myös Admicomilla, KH Groupilla (joka on kyllä myös vähän tatutointi mutta pienen positition takia tatska on kuin paidan olla piilossa) ja Aallonilla on aineksia kasvuun orgaanisesti ja yritysostoin, aika näyttää miten käy. Nurmisesta en tiedä, mutta luotan tiimiin ja tykkään sinisistä supervetureista. Kaikki logistiikkaan päin oleva on mahdollista. Fortumin funktio on tuottaa kassavirtaa ja katsotaan mitä tehdään, kun arvostus korjaantuu mielekkäälle tasolle. Uudistunut yhtiö on herkullisessa asemassa vihreässä siirtymässä vesivoiman ansiosta. Myös Wärtsilä on herkullisessa asemassa vihreässä siirtymässä. Mandatum “purkaa” itseään ja kymmenisen vuoden päästä omistan puhtaammin käsittääkseni laadukasta varainhoitotaloa ja henkivakuutusbisnestä, jos hommat sujuu sinne päin. CB:llä ja etenkin Boreolla on edessä kannattavuutensa todistaminen ja kasvu vasta toissijaisesti.

Tänä vuonna salkku on noussut toistaiseksi päälle 11 %, mikä on lievä toipuminen viime vuoden -40 % töräyksestä. Yhden vuoden tuotolla ei kuitenkaan ole niin merkitystä. Kolmen vuoden kumulatiivinen tuotto on heikot 11 % myös. Viiden vuoden tuotto sen sijaan on makoisampi +300 % ja kymmenen vuoden +700 % tarkoittaen noin 23 % vuotuista tuottoa. Tämä on erinomainen taso, jota eniten selittää Admicomin (ensimmäinen omistajuus 2018–21), Remedyn ja Qt:n kaltaiset onnistumiset. En nykyisellään odottaisi miltään salkkuyhtiöltä kymmenkertaistumista kymmenessä vuodessa, mutta tottakai yritän koko ajan löytää mahdollisia moninkertaistujia. Nyt salkussa painaa aiempaa enemmän osinkomörnijät, joten tuotot tulevat tuloskasvun lisäksi arvostustasojen korjaamisesta.

Joskus on aikoja, kun saa potentiaalisia teknologiaraketteja halvalla, kuten 2018–19. Joskus on aikoja, kun saa osinkomörnijöitä halvalla, kuten 2022–23. Ajat muuttuvat ja salkku elää siinä mukana. Myös selektiivisesti kasvuyhtiöissä oli etenkin 2022 mahdollisuuksia. Ydinidea on silti ostaa jotain vähemmällä, mitä se tuottaa ajan kanssa kassavirtaa. Simppeliä, vaikka käytännössä vaikeaa.

163 tykkäystä

Rohkaistuin itsekin laittamaan arvo-osuustilini sisällön näytille. Meni pienimmästä suurimpaan, mutta haitanneekko tuo.

37 tykkäystä

Minäkin laitan salkkua jakoon. Tulevan vuoden - kahden strategia olisi laittaa pienempia sijoituksia lihoiksi ja nostaa Markelin paino n. 50 prosenttiin salkusta, vähentää aktiivista seurantaa ja venkslaamista ja luottaa Tom Gayneriin, Warren Buffetiin ja Mark Leonardiin.

23 tykkäystä

Mitä nämä yhtiöt olivat?

Teknologiaraketteja sai halvalla vai pörssi kuplaantui ja jo valmiiksi kalliista osakkeista oltiinkin valmiita maksamaan entistä enemmän?

2 tykkäystä

Esimerkiksi Suomessa 2018 Remedy pörräsi 7-8 euron tienoilla, Qt kävi alimmillaan kuudessa eurossa muistaakseni. Admicom listautui kympillä, koska heille joku älypää oli kertonut kymmenen euroa per osake olevan hyvä hinta osakkeelle (näin olen kuullut). :smiley: Aidosti halpoja hintoja silloin potentiaaliin nähden. Efecte taisi 3-5 euroa, jne.

Megateknot olivat paljon alemmalla tasolla yms. Sanoisin että mahdollisuudet oli ihan eri tuolloin teknologian saralla. :stuck_out_tongue:

28 tykkäystä

Ajattelen saman tyyppisesti R&D yksiköistä; sekä hiljainen että konkreettinen informatio kehitynee yhteisessä yksikössä optimaalisemmin, kuin pelkän verkon välityksellä, sillä ideat ja tieto vaihtuvat myös kahvitauoilla jne.

Suurilla ns. Megakonserneilla tosin usein yksiköitä on desentralisoitu eri maihin ja hajautettuna, ehkä luonnolisen kasvun myötä jopa eri mantereille.

Nokian talvirenkaan ovat toimialallaan erittäin laadukkaita, mutta hiljattain luin Pirkkalalaisesta, että heillä myös raskaan kaluston kumipyörissä huippulaatua. Summa summarum: oli mukava lukea, että uskoa ja osaamista valoisaan tulevaisuuteen löytyy, vaikka pääkonttori on ‘susirajan takana’.

1 tykkäys

Tälläisellä setupilla lähdetään Tammi-Ralliin.

29 tykkäystä

Laitetaanpa tähän oma 10 vuoden kuluessa rakentunut sijoitusportfolioni. Strategiana on pääosin buy & hold ja tasaisesti kasvava osinkovirta. Strategiaan on pitkään kuulunut myös että 40% sijoituksista on USD valuutassa.

Annualisoitu kokonaistuotto pitkältä ajalta (netto-osingot mukaan lukien) on 8,85%. Vertailuindeksi on tuottanut samassa ajassa 9,0% sisältäen osingot. Aika pitkään olin edellä vertailuindeksiä, mutta pari viime vuotta on tässä valuttu pikku hiljaa alaspäin. Alun perin olen lähtenyt siitä että tavoittelen 10% annualisoitua tuottoa.

Positioita näyttää olevan 59, joista enin osa suorissa osakesijoituksissa mutta mukana on myös rahastosijoituksia. Sijoitussalkun koko on noin 10 kertaa vuosipalkan verran, joten laaja hajautus on minulle välttämätön. En silti koe seurantaa erityisen työlääksi sillä luotan valitsemieni yritysten johtoon. Enimmäkseen keskityn muutamien isoimpien positioiden tarkempaan seurantaan.

55 tykkäystä

Rakenne aika omaperäinen. Rakentunut noin 25 vuoden aikana. On aiemmin ollut paljon enemmän hajautusta, mutta nyt keskittynyt näihin. Toki harmillisen vähän suoraan esim. Amerikkalaisia osakkeita ja venäjäriskiä oli riittävästi. Pääsääntöisesti pidän ostamia yritysten osakkeita pidempään ajatuksella että ovat osuuksia näistä yrityksistä ja niiden liiketoiminnoista. Hajautuksesta tiputettu 1–2 alisuoriutujaa vuosittain. Tietty eksoottisuus kuvaa kotiseuturakkautta. Scanfilin hyvä kehitys nostanut sen osuutta ja luen sen kyllä aika kansainväliseksi tänä päivänä. Kaikkia salkun merkittäviä omistuksia on ollut omistuksessa vähintään 10-15 vuotta. Osingot ja voitonjako ovat jo tärkeä osa omaa tulonmuodostusta.

30 tykkäystä

Mielestäni salkun rakenne on hyvä ja näyttää tasapainoiselle. Rakenne on hyvin samantyyliselle kuin omani. Tällä hetkellä itse hoidan hajautuksen muutamalla rahastolla, joiden paino noin 50% salkusta ja loput 50% 5-10 osakkeessa. Tämä vain kommenttina/ajatuksena, jos murehdit onko salkussasi riittävästi hajautusta.

4 tykkäystä

Päivitetään nyt tämäkin taas tänne, en tiedä onko siitä mitään hyötyä koska olen äärimmäisen huono avaamaan mitenkään järkevästi miksi jotain salkussa on.
Vuoden loppusiivous tehty ja tällaisella tarkoitus mennä kohti ensi vuotta. Toivottavasti väreistä saa selvää mikä mikäkin on.

Minulla on osakepoiminnassa oikeastaan pari asiaa johon kiinnitän huomiota.

-Tiedänkö mitä firma tekee ja onko minulla itselläni jotain kokemusta yhtiöstä
-Jos on ja olen todennut hyväksi, niin käyn läpi lukuja ja tutustun niihin paremmin

Muutama firma toki salkussa on minkä tuotteista minulla ei ole omaa kokemusta, mutta olen todennut lukujen puolesta sellaisiksi, että pystyn niihin sijoittamaan.
Oman päätyön kautta koen finanssi- ja vakuutussektorin olevan sen verran tuttua, että sieltä on löytynyt yhtiöitä salkkuun melko suurella kokonaispainolla.

Pyrin pitämään yhtiöiden määrän alle 20:ssä, jollei paria ETF sijoitusta oteta huomioon, jotta pystyn seuraamaan yhtiöitä edes jotenkuten.

T: Mies joka veneilee Nimbuksella juoden Colaa ja käy välillä Volvon kaivurilla tekemässä hommia. Kotiin sitten Puuilon ja Tokmannin kautta Nordean kortilla maksaen juomaan Monsteria ja pelailemaan koneella, jonka sisältä löytyy AMDta ja Microsoftia.

43 tykkäystä

Tässä olis tällähetkellä löytyvät - qt myyty. Hajautus storebrandin usa indeksirahastoon superluoton takia mutta olen tullut nyt siihen tulokseen että en ala vivuttamaan salkkua ja käteistä olisi muutenkin noin 35% koko salkusta ( svealla osa) miettinytkin että kippaanko käteiset /kk säästöt tulevaisuudessa world etf ajallisesti hajauttaen, ja myynkö tuon storebrandinkin. Hajautusta ja päällekkäisyyksiäkin tuossa alkaa jo olla. Suorat osakkeet lähtee ajan myötä luultavasti kaikki ja pysyn pelkissä etf/ indeksirahastoissa.

22 tykkäystä
Nimi Painoarvo, %
iShares MSCI ACWI 15,17%
Handelsbanken Usa Indeksi 11,75%
Microsoft 7,99%
Realty Income 6,72%
Nordea 6,58%
Nordnet Indeksirahasto Suomi 6,32%
Kesko 5,26%
Apple 5,25%
Nokia 4,5%
Visa 3,46%
VanEck Video Gaming and eSports 3,41%
VanEck Gold Miners 2,82%
Interactive Brokers 2,63%
RTX Corp 2,2%
Freeport McMoran 1,89%
Nordnet Indexfond Sverige 1,81%
Pepsi 1,79%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 1,77%
Nordnet Indeksfond Norge 1,64%
Altria 1,41%
ConocoPhillips 1,26%
Lockheed Martin 1,19%
Käteinen 3,17%

Salkusta noin 45% on rahastoissa ja 55% osakkeissa. Tällainen noin 50-50 jako on tarkoitus pitää myös jatkossa. Rahastojen osalta viimeaikoina olen lisännyt vain MSCI ACWIa ja Nordnet Suomea. Suorien osakkeiden osalta strategia on pääosin sijoittaa yrityksiin, jotka joka vuosi korottavat osinkoa. Kaikki osakkeet eivät tähän strategiaan osu, mutta niitä ei lisäillä säännöllisesti. Tyypillisesti aina osingon maksupäivänä ostan lisää, jotta seuraavalla kerralla tulee enemmän osinkoa :money_mouth_face: Tässä on ideana se, että saa säännöllisen ajallisen hajautuksen. Tämä salkku on itselleni ollut hyvin toimiva, sijoittamiseen löytyy motivaatiota ja salkun liikkeet eivät stressaa.

27 tykkäystä

Ohops edellisestä päivityksestä ehti mennä kyllä liian pitkä aika. Katsotaanpa lyhyesti mitä salkkuun kuuluu.

Eli strategia on sama tuttu: indekseissä yli 80% ja satelliittisalkku n. 20%. Käteistä ei ole tässä nyt huomioitu, mutta sen paino on vuoden mittaan pienentynyt. Kesästä syksyyn on kasvateltu indeksipuolta enemmän.

chart(4)

Nokia: Myyty pois. Valitettavasti taisin olla isosti väärässä enkä ymmärtänyt kuinka korkotilanne iskee asiakkaisiin eli operaattoreihin. Pihejä ovat ja kasvu on tiukassa. MN vaikuttaa nyt vähän murheenkryyniltä enkä halunnut roikottaa yhtiötä salkussa, kun muutakin ostettavaa näyttäisi olevan. Aika pahat turskat nostin tästä veneeseen.

Aallon Group: Uutena salkkuun. Tätä defensiivistä mörnijää tuli otettua salkun tukijalaksi. Pieni Verneri -peesi tässä oli myös taustalla vaikka olin tästä sijoituspäiväkirjassani aina ajoittain haaveillut.

Kempower: Kempoweria tuli jo alkusyksystä salkkuun ensimmäistä kertaa, mutta kurssin raketoidessa myin koko pienen positioni reilulla 30% voitolla. Osaripettymys ja Kemppien myynnit kuitenkin avasivat ovet uudelleen ja otin vähän isomman position tilalle. Tätä varmaan tulee lisättyä ensi vuonnakin.

Mandatum: Puhtaasti arvosijoitusta lähdin hakemaan alunperin. Analyytikot ainakin ovat sitä mieltä, että hintalappu saisi olla vähän kalliimpi. Alunperin otin vähän lyhyemmän aikavälin sijoitukseksi, mutta jos tällä jäsenkirja Osinkopuolueeseen napsahtaa niin jätän ehkä salkkuun?

Admicom: Uutena salkussa. Tätä laadukasta kasvajaa nappasin kun Inderes oli lapusta niin positiivinen ja huonotkaan uutiset eivät enää rakennusalalta jaksaneet laskea kurssia. Kyllähän tästä hyvä tulee, jos kasvu tulee läpi. Kansainvälistyminen vähän pelottaa, koska se ei ole oikeasti kovin SaaSmaista liiketoimintaa vaan kovin lokaalia.

Nestettä, että Huhtamäkeä tuli lisättyä kesällä. Jälkimmäiseen olen tyytyväinen, ensimmäisen kanssa on välillä halailtu oksennusämpäriä. Vähän viimeisimmät uutiset epäilyttävät, mutta uskon silti firman olevan aliarvostettu. Paradoksisesti tämä varmaan kuitenkin lähtee salkusta sitten pikkuhiljaa regulaatioriskin ja valtio-omistuksen takia.

Sampoa höyläsin pienesti nojaten täysin Inderesin arvonmääritykseen. F-Securea ajattelin ostaa lisää, mutta kurssi on vähän keulinut syksyn pohjista. Olen selkeästi positiivisemmalla asenteella liikkeellä yhtiön kaupoista kuin markkina.

Spinnova on aika kova ehdokas veromyynniksi. En oikein pidä yhtiön sekoilusta toimitusjohtajien kanssa saatikka sen tiedotuslinjasta. Onneksi ei ole iso positio. Ehkä tässä on vähän kyynistynyt tai kypysynyt osakepoimijana, koska tämähän oli ensimmäinen ostokseni. Olisi pitänyt pistää laitaan pari vuotta sitten kesällä, kun raketoi.

Vähän tajunnanvirtaa oli tämä päivitys, mutta toivottavasti siitä ottaa jotain selkoa. Koitetaan päivitellä jatkossa tiheämmin.

26 tykkäystä