Salkkujen tuotto-%

Tuotto lasketaan päivittäin suhteessa pääomaan. Olet siis joko tallettanut tai nostanut rahaa tililtä.

Edit: @Juho3 ytd% ei vertaa vuoden alkuun vaan tilanne päivitetään joka ikinen päivä.

1 tykkäys

Tämän vuoden kuvaaja. Ihan kivasti plussalla. Koko salkkukin on jo kivunnut vain 5,83% miinukselle. Jos vuosi 2024 olisi se vuosi kun koko salkku olisi taas plussalla. :sparkles:

12 tykkäystä

Not good not terrible, no ihan ok kun ajattelee että oltiin yli 10% pakkasella parhaimmillaan.
Vuoden isoin ja tärkein tapahtuma oli kuitenkin oman asunnon ostaminen. Tämän myötä tulot nousee ja menot laskee ja avataan sen verrsn että olen aiksisemmin saanut eläkkeen saajan asumis tukea mutta en enää. Nyt voin liittyä ilman esteitä osinko puolueeseen :grinning:
Innolla ja hyvillä mielellä kohti ensi vuotta.

11 tykkäystä

Juu olen nettotallettanut. Mikäli nuo prosentit on tuotto% siihen, mitä vuoden alussa tilillä oli, sitten tuo kait teoriassa voisi pitää paikkansa, mutta tämänhetkisellä pääomalla ei sinne päinkään. Kiitos avusta!

Vuosi 2023 oli loppujen lopuksi ihan kelvollinen. Salkkuni noudattelee melko orjallisesti hesulia, sillä en ole koskaan ostanut muita kuin suomalaisia ja ruotsalaisia osakkeita. Yritin pelata tänä vuonna puolustuspeliä omistamalla Nordeaa ja Fortumia (Ajatuksenani oli, että nousevat korot eivät merkittävästi haittaa pankkeja ja energiaa tarvitaan aina.) Kuten muinakin vuosina sijoitustoimintaani leimasi hyvä tuuri. Fortumeista ja Nordeoista leijonan osa tuli ostettua lähellä pohjia, eikä mikään osto varsinaisesti tuhonnut pääomaa.

Vuoden epäonnistumiseksi lasken hermoilun opintolainan korkojen kanssa. Ajatuksenani oli, että työllistyminen ei ole varmaa, mutta opintolaina on varmasti maksettava. Salkusta lähti ½ lainan maksuun. Toisaalta rahan olisi voinut käyttää tehokkaamminkin, mutta toisaalta velatonna on hyvä olla ja tuotto lainan maksulla oli täysin varmaa. Opintolaina maksoi lopulta itse itsensä pois.


Kohta neljä vuotta matkaa takana ja toivotaan, että hyvä tuuri ja kylmä pää säilyy matkassa.

Lähen vuoteen 2024 seuraavalla salkulla:
44,2% Nordea
32,7% Fortum
23,0 % MGI

Tarkoituksena on lisätä kuukausittain rahaa MGI:hin kunnes positio on täynnä ja sitten hajauttaa neljänteen osakkeeseen.

18 tykkäystä

Vuosi paketissa ja plussalle päästiin. OST pärjäsi muutaman prosenttiyksikön paremmin, mutta AOT:n jenkkilaput laskivat kokonaisuutta.

Jälkikäteen ajateltuna tein useita tuottoa syöviä virheitä vuoden aikana (Metan myynti liian aikaisin, lokakuussa olisi pitänyt ostaa kotimaisia osakkeita aggressiivisemmin), mutta toisaalta ei tullut tehtyä mitään isoja tappoitakaan. Toivotaan, että valittu strategia toimii jatkossakin.

Vuoden TOP3:

  1. Uponor Aliarvostettu ja laadukas osingonmaksaja sai ostotarjouksen ja päätin kotiuttaa 80% voitolla. Hieman kun olisi malttanut istua käsien päällä, niin olisi voinut saada enemmän

  2. Meta Platforms Vuoden 2022 Black Fridaysta pieni spekulaatio-positio myytiin alkuvuodesta reilulla 50% voitolla. Paljon enempään olisi ollut mahdollisuudet.

  3. Marimekko Kaikille tuttu kuluttajatuoteyhtiö. Erittäin laadukas firma, oli pitkään aliarvostettu. Olisi pitänyt ostaa toinen siivu vaikka noilla Metan voitoilla. YTD + 52%

Vuoden FLOP3:

  1. Nokian Renkaat
  2. Fortum
  3. Neste

Kaikkia ostettu tänä vuonna laskeviin kursseihin, kaikki pysyvät todennäköisesti eläkesalkussa vielä pitkään. Odotellaan parempia aikoja ja keräillään samalla verottomia osinkoja OST:lle.

Salkku kokonaisuudessaan alla:

21 tykkäystä

ost_tuotot

OST tuottanut mukavasti, toivottavasti jatkuu samaan malliin.

39 tykkäystä

Vuosi päättyi vielä pieneen hymyyn, vaikka se nousu 3v käyrältä ei tahdo edes näkyä. Matkalle osunut erittäin huonoja osakepoimintoja, joihin lukeutuu pahimpina Hyzon, jonka tappiot realisoitiin 2 dollarin yläpuolella (yli -10 000 €). Sitten vielä salkussa olevat Tecnotree ja Voxtur jatkoivat tätä työtä. Näihin kuitenkin löytyy vielä jonkinlaista luottoa…

Loppuvuodesta aloitettu rahastojen osto, toki nyt OP:n puolella oli jo OP!n omia rahastoja pieni määrä. Nyt Nordnetin käteiskassasta lähtee 200€/kk hajautettuna 3:een eri rahastoon. Ajattelin alkuvuodesta vielä pistää hieman extraa. Jos tällä tavalla saataisiin salkkua tasaisen tappavaan tahtiin piristettyä. Onneksi kuitenkin ollaan vielä jotenkin ±0, jos kaikki myynnit ja verojen maksut otetaan huomioon. Saattaa hieman olla pakkasella. Exit olisi tullut tehdä suurimmasta osasta osakkeita, kun salkun arvo oli kaksinkertainen. Ahneella on paskainen loppu :face_with_hand_over_mouth:

Kryptot ovat taas täysin oma juttunsa joihin on rahaa laitettu, harmi kun näiden ostoista tai ostopaikoista ei ole pitänyt minkäänlaista kirjaa ja osa on kulkeutunut useamman lompakon läpi. Helpottaa verotushommia kun myydään, :rofl: jos ei jollain maksetulla palvelulla saa seurattua ketjua.

Valonpilkku salkusta onkin sitten kryptoihin liittyvä Core Scientific, jota tuli ostettua hieman yli 10 sentillä. Harmittaa vain, kun tuli muihin 'lotto’lappuihin tungettua kolminkertainen summa, jotka eivät niin menestyneet. Vielä on uskoa, että tuosta nykyhinnasta noustaan, mutta stoplossit täytyy virittää tiettyyn pisteeseen.

Tämä taas 0-content kirjoitus, mutta kiva avautua jossain. TLDR; Hypelaput eivät ole yleisesti hyvä peesauskohde tai hyviä pitkän ajan sijoituskohteita, tietysti poikkeuksia saattaa löytyä. Ilman tietotaitoa riski rahan menetykselle on erittäin suuri.

26 tykkäystä

Osakesalkun 2023 tuotto oli +4,8%. Tuotto ylitti Helsingin pörssi-indeksin noin 6,5%.

Pyn Eliten ja Seligsonin rahastot ei ole luvussa mukana, koska olen katsonut tuottolukeman nordnetista. Nuo ovat kuitenkin vain noin 5% osakesalkusta, joten ei tulos paljoa muuttuisi.

5 ja 10 vuoden tuotot alla

image

Salkun 5 ja 10 v tuotto liikkuu 12% havinoilla. Indeksituoton ylittäminen ei ole helppoa. Jonkinlaisena tavoitteena on ollut tavoitella vuosittain noin pari prosenttia indeksiä ylittävä tuotto. Muutenhan osakepoimintaa on vaikea perustella itselleen, jos ei kuvittele saavansa siitä jotain hyötyä. Rimaa täytyy siis hilata hieman korkeammalle ja toivoa parasta. :sweat_smile:

Jos pörssi tuottaisi keskimäärin 9-10% p.a. , se tarkoittaisi noin 11-12% tuottovaadetta. Verrokkina olen käyttänyt aina helsinkiä, mutta nykyään salkussa on jonkin verran muun maailman hajautusta. Yhtä kaikki, oma pääoma on kasvanut kaksinumeroisilla prosenteilla pidemmän ajan yli, joka on hyvin tyydyttävä tulos.

Tällä salkulla ensi vuoteen.
Salkkua olen rakennellut niin, että se puolustaisi pääomia pyrkien jonkinlaiseen defensiivisyyteen, mutta olisi kuitenkin garppimaiseen kasvuunkin kallellaan.
image

23 tykkäystä

2023 oli huonoin vuosi sijoitusurallani (>20v.) ja toivoa sopii että myös jääkin sellaiseksi.

Edit:
Sellainen huomio vielä, että kun tarkistin salkkuni pääoman @ 31.12.2021 ja vertasin sitä salkkuni pääomaan @ 30.12.2023 ja lisäsin siihen talletukset vs nostot 2022-2023, on salkkuni pääoma laskenut kahdessa vuodessa 28,3%.
Mielenkiintoista sinänsä kun salkkuni laski vuonna 2022 -13,4% ja 2023 -25,2%. Ei kyllä minun matikalla selvitetä tätä dilemmaa??

Lisään vielä jäljellä olevien omistusteni 2023 kurssimuutokset (aakkosjärjestyksessä):

-48,93%
-18,22%
-8,96%
-41,74%

26 tykkäystä

Hei,
Luulen että osoitetiedot pitää olla Ruotsissa jotta voi ryhtyä asiakkaaksi. Kulut sopeutuu omien tarpeiden mukaan mutta esimerkiksi minulla on tällä hetkellä minimi 39 kr tai 0,15% ja tämä on kaikkiin pohjoismaiden markkinoihin.

2 tykkäystä

Vuosi 2023 oli torjuntavoitto, toki ihmeen levollisin mielin olin tämän kauden, vaikka syksyllä oltiin pahimmillaan jossain +2,5% tienoilla. Tällä hetkellä harmittaa, että miksi salkun piti nousta 2kk aikana +20%? Vuoteen mahtui maltillisia liikkeitä ja pari hyvää myyntiä, eikä montaa huonoa ostoa. Aina tulee ostettua liian aikaisin tai liian myöhään. Jatkossa yritän pitää salkussa käteiskassaa, jotta voi reagoida paremmin markkinoihin. Koitetaan pitää kasvua ja osinkoa sopivassa suhteessa.

Edelleen toivotaan, että muutaman 2021 FOMOn arvo nousisi, jotta niistä pääsisi eroon järkevällä hinnalla. Sekä pari riviä on muistuttamassa, että järki käteen osakepoiminnassa. Pahimmat laskut kärsittiin jo 2022, eikä niistä enää ole suurta huolta, kunhan ei toista virheitään.

Sijoitusuran aloitin 2019 marraskuussa ja nyt olen (taas pitkästä aikaa) absoluuttisesti plusssalla salkun arvon kanssa. Hyvin se tästä etenee.

OST tilin talletusraja (e: 50k, kappas se nousee 100k) tulee ihan juuri täyteen (juhuu!) ja vuonna 2024 AOT tilillä aletaan kasvattaa USA markkinoiden (osinko)osuutta, joka on tällä hetkellä 0.


YTD: +24,18%
Osinko: 2,60%

image


image
5v käppyrä ATH +210% ja nyt +86%. toki summa on valuutan jne takia yllättävän pieni


18 tykkäystä

Riemuvuoden 2021 päätteeksi salkut olivat +47,3% ja sijoittaminen tuntui helpolta.

Vuoden 2022 YTD olikin sitten -37.45% ja kulunut vuosi oli myös tappiollinen YTD -6.1%. Suurimmat tappiot tulivat Nokia-, Plug-, Technotree- ja Voxtur-sijoituksista, lisäksi salkuissa on Helsingin pienyhtiöitä.

Sijoittaminen on ollut kallis, mutta mielenkiintoinen harrastus. Tunnelma alkavalle vuodelle on silti varovaisen positiivinen. Tästäkin voidaan vielä tippua alaspäin, mutta pitkällä aikavälillä päästäneen taas nousuun.

14 tykkäystä

Sijoittamista takana nyt ensimmäinen täysi kalenterivuosi.

Melkoista vuoristorataahan tuo on ollut, ei haittaa, kunhan pitkällä aikajänteellä suunta ylöspäin. Reilu puolet salkun arvosta Palantirissa, Teslassa ja Kempowerissa. Joten jatkossakin mennään ylös-alas kohtalaisella vauhdilla. Ketjuun “Mitä sinulla on salkussa” sisällöstä erillinen postaus myöhemmin.

Nyt tarkoitus tunkea salkkuun vakaampaa tavaraa. Sijoitussummat vaihtelevat välillä 400€-1500€ per kuukausi.

.

17 tykkäystä

Hyvä loppuvuosi pelasti ja ytd +41,97%.

11 tykkäystä

Hattu päästä!
Tällä pärjätään komeasti foorumin suurin OST kisassa(jos sellaista olisi).
Voitko yhtään avata mitä olet tehnyt kun saanut tälläisiä tuottoja vaikeassakin markkinassa?

23 tykkäystä

Nordnet osakesalkun YTD +17%. Siellä lopputulos olisi ollut roimasti parempi, jos ei olisi tullut turhaan säädettyä välissä. Ehkä 2024 opin istumaan paremmin käsieni päällä, sillä omat sijoitusideat ovat toimivia, mutta turha sekoilu syö niistä turhan ison siivun. Interactive Brokersin puolella tulee treidattua pääasiassa jenkkilappuja ja siellä YTD +51%. Ihan hyvää tekemistä, siellä swing-treidit ja satunnaiset intran treidailut menivät mukavasti. IB:n ja NN:n salkkujen koot suunnilleen saman verran, mutta IB:n puolelle tallettelen aina ansiotuloista noin tonnin lisää kuussa. Nettovarallisuus toivottavasti ensi vuonna rikkoo 100k euroa ja pysyn terveenä. Hyvää uutta vuotta foorumilaisille!

13 tykkäystä

Jooh, paremminkin olis voinu mennä, mutta seuraavaan vuoteen mennään ihan uudella asenteella. Huomasin tuossa myös, että en tänä vuonna tehnyt myyntejä lainkaan.

42 tykkäystä

Minulla on 3 salkkua: yksi arvo-osuustili, juustotili ja jenkkitili. Tässä reflektointia vuodesta.

PERVO
Tänä vuotena tuli tauluun -8 % arvo-osuussalkulla eli tuttavallisemmin Pervolla. Olen sijoittanut suoriin osakkeisiin 8 vuotta, ja urani aikana kärsinyt 3 negavuotta. Kävin laskemassa Pervolle CAGRin Inderesin sijoituskoulun opeilla. Se oli huimat 19 %. Tuo luku sisältää vain osakkeet, niiden nousut/laskut ja osingot, ei osakkeisiin varattua rahaa arvo-osuustilillä.

Valikoidut selitykset tämän vuoden tappioille on Capman (oli toiseksi suurin sijoitus, nyt sulanut numerolle neljä), sekä annista ostetut spinnovat, inderes ja spac. En ole oikein pitänyt tästä salkusta huolta, joten se saa erityishuomiota ensi vuonna. Ainakin spin-off-lappu Manda lähtee ensi vuonna, koska sitä löytyy myös juustolta. Suurimmat kantavimmat voimat tässä salkussa ovat Sampo, jota kahmin jostain alle 30 € tasoilta kaksin käsin pari vuotta takaperin sekä tämän vuoden korkosijoitus (ensimmäinen ikinä, oli vähän jännää) OP Euro A.

JENKKI
Amerikan Yhdysvaltoihin pelkästään sijoittava jenkkisalkkuni YTD on +12 %. Tämäkin luku sisältää vai sijoitusten nousut ja osingot tältä vuodelta, ei jemmassa olevaa käteistä.

Salkussa on vain 3 lappua, ja ensi vuonna, mahdollisesti, kasvatan sitä yhdellä tai kahdella lapulla, riippuen kursseista ja maailmantilanteesta. Tai sitten en.

JUUSTO
OP:lta ei saa raportointia juustolle, ja osakkeiden arvo näyttää + 17%. En tiedä kuuluuko tuohon osingot ja millä aikavälillä osakkeiden arvonnousu on ilmoitettu. Täpästä “kehitys” näkee jotain osinkotuottoja, mutta ne eivät täsmää tämän vuoden maksettujen osinkojen kanssa (OP wtf??!). Arvelen kuitenkin, että arvonnousu koskisi tätä vuotta, koska olen ostanut 2/5 lappua tänä vuonna, ja ovat reippaasti vihreällä. Tässä salkussa raskaasti tappiollinen on vain spinnova, kaikki muut ovat hienosti ylös ostohetkestä.

Näillä mietteillä kohti uutta sijoitusvuotta! Olkoon se suosiollinen meille kaikille!
Edit: typo. Ja korkosijoituslisäys Pervolle.

9 tykkäystä

Vuosi 2023 tiivistettynä Suomi-salkuissa:

  • Suomi-salkkuni (pitkä) otti takkiin -6,07 %. Salkku on hyvin keskitetty ja kun Duell sekä Nokia veivät sitä alaspäin, ei muut yhtiöt riittäneet saamaan sitä plussalle.
  • Suomi-salkkuni (peli) tuottivat noin 15,3 %.

Onnistumiset Suomi-markkinoilla:

  • Loput Caverionin osakkeet myyty heti vuoden 2023 alussa ja kuitattu mehevät voitot
  • Musti Groupia tuli osteltua paljon 16-18 euron välillä ja ostotarjouksen myötä kuittaan hyvät voitot. Suurin osa Musteista myyty hieman yli 26 euron hintaan.

Epäonnistumiset Suomi-markkinoilla:

  • Duell. Huono johto, huono hallitus, halpa osake (varmaankin näistä kahdesta edellä mainitusta syystä).
  • Nokia. En ymmärrä mitään bisneksestä enkä yhtiön kilpailueduista. Pitänee taas kaivella muistiinpanot esille, että miksi tähän olen sijoittanut.

Muutama päänosto vuodesta 2023:

  • Hajautus maailmalle kannatti ja ETF:t sekä suorat osakesijoitukset etenkin jenkkeihin kannattivat hyvin.
  • Metsä- ja asuntosijoituksissa ei mitään yllätyksiä. Pieniä myrskytuhoja metsissä, mutta saavatpahan ötökät sitä kaipaamaansa lahopuuta ja minä kerään pisteet monimuotoisuuden parantamisesta.
  • Harjoittelin sijoittamista (=pelaamista?) kryptoihin. Oikein hyvin meni ja kaksinumeroiset tuottoprosentit. Jatketaan pelaamista (ei kun sijoittamista?) vuonna 2024, kyllä tämä Veikkauksen palvelut voittaa.
  • Makselin asuntolainan pois. Olen velaton. Ei varmaankaan fiksua ole taloudellisesti ajateltuna, mutta tuo kivasti mielenrauhaa.
  • Elin huoletonta elämää taloudellisessa mielessä. Uusi auto on tulossa ensi vuonna, en malta odottaa.
16 tykkäystä