Mitä sinulla on salkussa?

Appiukko on melkein 90 v, ikänsä tehny duunarihommia. Ei ajokorttia. Tietokoneista ei mitään haisua. On omistanut saman Meriläis-hyttiveneen vuodesta 1973. Ehkä yllättävää että ukkeli on hieman kiinnostunut osakehommista. Ei ihan myötäänsä myllää sijotuksiaan eestaas. Hänellä on yhä 1970 -luvulla ostetut Nordean osakkeet. Eukkoansa ukkeli tituleeraa Pörssihaiksi, eukkosella on nääs enempi sijotuksia mut ei hänkään ymmärrä tietokoneiden päälle yhtään mitään. Sijotusta kerryttää kuukausisäästöllä rahastoon, eläkkeestä menee osa sinne. Just osaavat puhelimella soittaa. Ei tule sijotuslehtiä tms. Kunnostavat venettä, mökkeilevät ym. kivaa tekevät.

41 tykkäystä

Mitenköhän tämän muotoilisi… Ehkäpä niin, että kun valitsee salkkuun pääosin Investor AB:n, Emerson Electricin, Fortisin, NNN REITin jne. kaltaisia yhtiöitä, niin ei tarvitsekaan olla aikaa seurata yhtiöiden kehitystä tarkemmin.

11 tykkäystä

Meikäläisellä salkussa tällä hetkellä 50 yhtiötä. Mutta käytännössä kaikki suuria vakiintuneita firmoja, joita ei mielestäni tarvitse kovin tarkasti seurata. Seuraan kyllä markkinaa jonkin verran päivittäin, ja jos jostain yhtiöstä tulee jotain isoa uutista niin todennäköisesti huomaan sen.
Onhan toi määrä silti aika iso. Jatkossa yritän mieluummin pienentää kuin kasvattaa sitä.

19 tykkäystä

Ostin ensimmäiset 5v pääosin rahastoja opiskellen ja hankkien muutamaa suoraa osaketta. Näistä selvittiin onneksi pienillä/lähes tappiotta. Nyt ajatuksena 60/40 suorat osakkeet/rahastot. Emäntä sijoittaa indekseihin hyvän siivun, niin koen varsin järkevänä ottaa näkemystä varsin kompaktilla salkulla. Ideaalitilanteessa minulla voisi olla 6 suoraa sijoitusta, mutta koska pääoman keruu alussa niin tällä hetkellä löytyy 2 osaketta ja käteiset varattuna 3:een hankintaan. Tavoittelen suorissa osakkeissa 15% vuosituottoa, joten arvostukset rajaavat ostokohteita ja jossain vaiheessa käteistä voi kertyä.

Innofactor
Jatkuvasti parantunut tekeminen, ROEn nousu jo >15% tasolle, matala arvostustaso, onnistuminen myös vaikeassa markkinatilanteessa. Tulevaisuuden arvo tulee olemaan SaaS tuotteissa, joista liikevaihdosta jo n. 30%. Täällä katetasot korkeat ja kasvu hyvää, käyttökate olisi reippaasti yli 30% jos investoinnit eivät olisi niin korkeat. Lisäksi Microsoft sekä Copilot näkymät vaikuttavat varsin lupaavilta tarinassa. Bonuksena jos myynti muissa maissa saadaan vetämään.

Admicom
Suomen laadukkaimpia yhtiöitä hyvällä kasvulla ja vakaalla tekemisellä myös rakennusmarkkinan pohjissa, ensi vuonna mennään taas kovempaa. Tätä haluaisin lisätä jos hinnoittelu käy vielä korjaamassa. Skaalautuva liiketoimintamalli ja markkinassa paljon varaa kasvaa kun näkymät paranevat ja asiakkaiden toimintoja digitalisoidaan. Rule of 40 täyttyy kivasti, sekä myös innofactorin Saas bisneksessä…

Rahastot
kk säästö vapautin <1000e usa indeksistä verotottomana jotka tarkoitus siirtää tuottavampaan kohteeseen, aion jatkaa myös USA kk säästöä ja mahdollisesti ostaa isomman pompsin jos markkinat korjaavat lähivuosina.

17 tykkäystä

Tilannepäivitys salkusta taas. Tosiaan salkussa ns. välivuosi käynnissä kun 70% varoista on käytetty asuntolainan lyhentämiseen vuoden alussa. Hetken näytti, että tuo olisi oikea päätös, mutta kun nyt katsoo edellisiä omistuksia kuten Incap ja Ambea, niin alkaa jo harmittamaan. Incappia veikkailin vielä vuoden top3-kisaan :man_facepalming: Noh, kevyen asuntolainan mielirauha jäi kuitenkin käteen tästä. Tein myös talletuksia viime aikana runsaasti.

Keskeisiä liikkeitä viimeisen päivityksen jälkeen:

  • Neste lisäys pariin otteeseen, ei edes lähellä dippiin :poop: Nokiaan en ole koskaan sekaantunut, mutta tästä on tulossa mun oma Nokia. Ollaan jatkossa varovaisempia näiden mallisalkkupeesauksien kanssa.
  • Osto SmartEye @ 81.7 SEK (kiitos @timontti ja muut tätä keissiä ansiokkaasti tutkineet ja jakaneet)
  • 60% kevennys Nurminen @ 1.19 (TJ:n odotukset Q2:sta kuulosti vaatimattomalta, ja iso myyjä melkein koko ajan läsnä laidalla)
  • Pari treidi öljy etf ja Eurooppa indeksin kanssa, tuotot niistä n. 10%.
  • Yksi Dax short treidi vielä auki ATH tasoilta, mutta lähipäivinä sekin lähtee ulos salkusta.

Pikkumiikalla mennään tämä vuosi tällä hetkellä pääosin Neste-sijoituksien takia. Pitää pitää pää kylmänä eikä sekaantua vivutettuihin etf:hin niin kun juuri olen tekemässä. Nousut ja laskut kuuluu asiaan, ja onneksi euromääräisesti ei ole isosta laskusta enää kyse.

27 tykkäystä

Yön ratoksi tekee mieli avata tämän hetkinen salkun sisältö. Top-3 osakkeiden osalta olen tyytyväinen, kun saa nukkua yöt rauhassa ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Keskikastissa kaikki ovat miinuksella ja suurennuslasin alla seuraavat kvartaalit. Pieniin löytyy luottoa ja hyvän flow:n jatkuessa niitä lisätään.

Top-3:
Noho 15%
Huhtamäki 14%
Incap 13%

Base:
Nordea 12,5%
Nokia 12%

Liipaisimella:
Tieto 8,5%
Dovre 7%
Tecnotree 7%

Himottais lisää:
Olvi 4,5%
Aallon 4,5%

Käteinen 2%

E: Keskikastilla tarkoitan liipaisin ryhmää. Nokia ja Nordea toki tuottaa enempi tai vähempi, säännöllisesti.

16 tykkäystä

Salkku on sen verran pieni että 8-10 lappua on pisin hajotus.
Sisältö:
A P Moller - Maersk
Cadeler
Frontline
Svitzer
BioArctic
Herantis Pharma
Nanoform
Lifeline SPAC
Kaikki suurin piirtein saman kokoisia + 1 position verran käteistä

Että meret ja lääkkeet - hajotus sekin. Toivon, että Lifeline löytää myös jotain lääkealalta. Tai merestä.

download

22 tykkäystä

Yli vuosi kulunut edellisestä päivityksestä, joten laitetaanpa tuorein tieto eli top 15 isointa osakeomistustani:

  1. Realty Income REIT (O)
  2. Gladstone Commercial Corporation (GOOD)
  3. Cibus Nordic Real Estate (CIBUS)
  4. CapMan Plc (CAPMAN)
  5. Kesko Corporation A (KESKOA)
  6. Equinor (EQNR)
  7. Microsoft (MSFT)
  8. Pfizer (PFE)
  9. Neste Oyj (NESTE)
  10. Sampo Plc A (SAMPO)
  11. Tokmanni Group Oyj (TOKMAN)
  12. Kinder Morgan (KMI)
  13. Coca-Cola (KO)
  14. T. Rowe Price Group (TROW)
  15. Mandatum Oyj (MANTA)

Uusin positioni on MAIN, vanhin Fiskars. Kaikkiaan omistan 41 pörssiyhtiön suoria osakkeita.

34 tykkäystä

Tässä olis 19-vuotiaan junnun osakesalkun top-10:

  1. Tesla Inc
  2. Hexatronic group ab
  3. Vestas wind systems as
  4. Kamux oyj
  5. Kempower oyj
  6. Amazon
  7. Kh group
  8. Nordea bank ab
  9. Advanced micro devices
  10. Alibaba group holdings

Hyvinkin erilainen salkku mitä tätä ketjua on jo pidemmän aikaa lukenut mutta näihin luotetaan toistaiseksi.

40 tykkäystä

Salkun allokaationi, huomioita ja perusteita kyseiselle allokaatiolle, joka ei rehellisesti sanottuna ole kantanut erityisemmin hedelmää verrattuna maailma-indeksin omistamiseen

  • Salkun kantavat teemat ovat pienyhtiöt, terveydenhuolto, kuluttajabrändit sekä kotimaiset arvoansat
  • Pienyhtiöiden arvostus sekä arvostuskertointen että suhteellisen arvostuksen puolesta verrattuna suuryhtiöihin tuntuu houkuttelevalta
  • Terveydenhuolto ratsastaa kohtuullisilla arvostuksilla (ja ennätyshuonoilla marginaaleilla, return to mean?) sekä pitkän tähtäimen megatrendillä. Painotuksen tarkoitus on suojata sekä taantumaa että väestön vähenemistä vastaan (uskon terveydenhuoltosektorin olevan hupenevan väestön maailmassa harvoja voittajia).
  • Kuluttajabrändit sekä Berkshire ovat salkussa käytännössä rikkaan miehen “World ex. mag-7” -valintana (vaikka Berkshire sisältääkin Applea).
  • Vajaa 1/3 salkusta on valitettavasti kotimarkkinamme osakkeissa, mikä on luonut salkkuun pienen suojaisan nichetaskun joka puolelta satavia ennätystuottoja vastaan
  • Olen oppinut itsestäni hiljalleen, kuinka paljon inhoan käteistä. Miltei päivittäin harmittelen “tuottamatonta” käteispositiota (rahamarkkinarahastoa ja euro-oblikaatioita), vaikka se oikeastaan tuottaa muutaman prosentin vuosituottoa ja on kelpo hätävara. Kehityskohde itselleni onkin oppia sietämään varallisuutta joka ei ole osakemarkkinalla.
  • Suorista osakkeista suurimmat omistukseni ovat Fortum, Valmet, Admicom, Elisa, sekä valitettavasti myös TietoEvry ja Neste.
18 tykkäystä


Pieni kesäpäivitys :sun_with_face:
Viimeaikoina ollut positiivinen ongelma, kun ei tiedä mihin sitä rahaa tunkis. Pikkuhiljaa ottanu erilaisia korko-etf (IE00BZ163K21, IE00BGYWFK87 ja IE00B3VWN518) mukaan salkkuun.

Uusina tulokkaina yrityksistä nekkar (foorumilla hyvä topikki firmasta) ja ruotsalainen karolinska development (sijoitusyhtiö, joka betsaa erinäisiin lääke-ja terveysfirmoihin, päätyi salkkuun vahvan taseen vuoksi, eli downside aika pieni tai näin itse näkisin asian)

Myös vähän syklisiä firmoja (outokumpu ja ssab) otettu. Jos nyt ollaan kysynnän aallonpohjalla tai ei ainakaan syklin huipulla ja yhtiöiden kassatilanne hyvä, niin sitten kysynnän piristyessä voi olla ihan solidia tulosta. Fortum muodostaa tukijalan, keskihinta itsellä varsin alhainen kyseisessä firmassa ja mielellään holdailen nauttien osingoista.

17 tykkäystä

Laitetaas muuten vaan mun repun sisältö. Saa köyhät sitten peesata :laughing:

Nimi. Osuus salkusta. Tuotto.

Saab 24% +85%
Kempower 21% -12%
Op-Amerikka indeksi 16% +24%
Op-Pohjoismaat Indeksi 14% +24%
Fodelia 14% +10%
Bitcoin etf 4% +82%
Op-Suomi indeksi 3% +4%
Faron 2% -63%
Neste 1% -3%

Koko salkku +16%

Noilla viidellä ekalla painotus ja luotto. Muut mitä lienee. Kaikki tai ei mitään. Tuon Suomi-indeksin aloittelin vasta hetki sitten.

Ostolinjalla alusta asti. Myyntejä tosi vähän. Saabin kevennys harkinnassa.

Ja nappikauppaa since 2022

55 tykkäystä
  • iShares Core S&P 500 20,0%
  • iShares Core MSCI World 14,1%
  • Amundi NASDAQ-100 11,3%
  • Handelsbanken Usa Indeksi 9,2%
  • iShares Core MSCI EM IMI 4,5%
  • iShares MSCI ACWI 3,4%
  • Nordnet Suomi Indeksi 2,2%
  • Nordnet Sverige Index 1,8%
  • Nordea 1,8%
  • Coinbase 1,5%
  • NVIDIA 1,5%
  • Altria 1,3%
  • XACT Norden 1,1%
  • Berkshire Hathaway B 1,0%
  • Xtrackers FTSE 100 1,0%
  • Exxon Mobil 1,0%
  • BlackRock 1,0%
  • Apple 1,0%
  • Shell 0,9%
  • Xtrackers MSCI World Energy 0,9%
  • Investor B 0,9%
  • Nordnet Danmark Indeks 0,9%
  • Tesla 0,9%
  • Netflix 0,8%
  • Nordnet Norge Indeks 0,7%
  • Sprott Physical Uranium Trust 0,7%
  • Amazon 0,7%
  • Alphabet A 0,6%
  • Sampo 0,6%
  • Meta Platforms 0,6%
  • Lockheed Martin 0,6%
  • Franklin FTSE India 0,5%
  • Orion B 0,5%
  • Seligson Global Top 25 Pharmaceuticals 0,5%
  • Microsoft 0,5%
  • Coca-Cola 0,5%
  • Ford 0,4%
  • SPDR MSCI Europe Small Cap Value 0,4%
  • Kempower 0,4%
  • SPDR MSCI USA Small Cap Value 0,4%
  • Zoom 0,4%
  • Wells Fargo 0,4%
  • AT&T 0,4%
  • Evli Suomi Pienyhtiöt B 0,4%
  • Qt Group 0,3%
  • Antero Resources 0,3%
  • Frontline 0,3%
  • McDonald’s 0,3%
  • Kone 0,3%
  • Oracle 0,3%
  • Roku 0,3%
  • Fortum 0,3%
  • Nokian Renkaat 0,3%
  • Liberty Media 0,3%
  • RTX 0,3%
  • Valmet 0,3%
  • Kesko B 0,2%
  • UPM-Kymmene 0,2%
  • Intel 0,2%
  • iShares MSCI World Small Cap 0,2%
  • Harvia 0,2%
  • Mandatum 0,2%
  • Evli Ruotsi Pienyhtiöt B 0,2%
  • Realty Income 0,1%
  • BASF 0,1%
  • Revenio 0,1%
  • SRV Yhtiöt 0,1%
  • SSAB B 0,1%
  • Alibaba Group 0,1%
  • Golar LNG 0,1%
  • YIT 0,1%
  • Perma-Fix Environmental Services 0,0%
  • Kemira 0,0%
  • Hyzon Motors 0,0%
39 tykkäystä

Magnificent Seven:


IMG_323477C98CE2-1

51 tykkäystä

Tuotto YTD +15,04%

34 tykkäystä

18 tykkäystä

Katoin paljollako tuli aikoinaan ostettua Mikrosoftia. Vähä yli 25 dollaria. Millon liekään?

Vaikka kaikki omistukset pitäs olla samalla viivalla, en ostais nyt Mikosoftia ekan kerran. Silti myyminen ei ole vakavasti harkinnassa.

Mut jos ei ostais ko osaketta nyt, eikö olis loogista myydä ne ja ostaa muuta? Psykologinen lukkiuma. Sitte harmittaa jos laskee.

Kyseinen yritys on kuiteskin suht iso ja tuotteella lie kohtalaisesti kysyntää joten tuskin tuo on nollille menossa heti kohta. Olkoon kun aiemmin myin puolet.

5 tykkäystä

Päivitystä salkkuun. Ostin isolla osalla käteispositiota Daqo New Energyä salkkuun.
Vuoden alusta asti tätä seuranneena uskon yhtiön pärjäävän hyvin haastavassa markkinassa. Polypii markkina on ylisaturoitumassa joka on johtanut hintojen kovaan lasketteluun viime vuoden aikana. Kysyntä kuitenkin jatkaa kasvuaan ja tasapaino löytyy varmasti tarjonta vs. kysyntä tulevaisuudessa. Daqon menestystekijät tässä vahva käteispositio n. 2,5x markkina-arvo, sekä paremman laadun N-type polypiin hinnoittelu >1usd/kg markkinaa korkeammalle ja positiivinen tulos myös hintojen laskussa. Odotan seuraavien 5v aikana eliminointia osalta toimijoista sekä positiivisena driverinä voi olla Kiinalaisvalmistajien myynnin vapautuminen Aasian ulkopuolelle. Riskeinä pysyvä red ocean, Kiina- riippuvuus sekä työolot/pakotteet toimittajaa kohtaan. Ikä ja salkun pieni koko kestävät näitä riskejä vastaan tällä hetkellä.

Tulevaisuuden helpottavana laskelmana toimii 250 000MT kapasiteetti, josta myytäessä 200 000MT vuodessa esim. 2usd/KG voitolla jää 400 milj. USD pohjariville, vaatisi n 1usd hinnan nousua nykyisestä. Ja P/E 5vuoden tähtäimellå voisi olla tuolla 3:n pinnassa.

10 tykkäystä

8 tykkäystä

Harvia 22,1%
Transmedics Group 20,5%
Aspen aerogels 19,5%
Käteinen 16,2%
Admicom 9,3%
Alarum technologies 6,3%
Talenom 6,1%

Boreon kanssa loppui kärsivällisyys, isot turskat talteen siitä. Vapautuville rahoille löytyy parempia kohteita.

Harvia ns. ikuisuuspidossa, osinkoja ja kasvulatua riittää.

Transmedics ja Aspen aerogels hieman samankaltaisissa vaiheissa, kasvutilaa riittää useaksi vuodeksi. Aspen valmistaa eristysmateriaalia mm. teollisuuteen ja sähköautojen akkuihin. Transmedics valmistaa laitteita elinsiirtoja (sydän, maksa, keuhkot) varten ja rakentaa ekosysteemiä tämän ympärille. Foorumilta löytyy yhtiölle oma lanka.

Admicom on laatuyhtiö, tilaa kasvulle löytyy Suomestakin mutta laajeneminen ulkomaille edessä. Tunnetusti ei ole ollut helppoa suomalaisille yhtiöille, mutta mukana ollaan ja seurataan tilannetta.

Alarum on suuren riskin sijoitus Israelista, löytyy jenkkien pörssistä. 2013-2019 yhtiö keskittyi yrityksille suunnattuihin tietoturvaratkaisuihin. 2019 yhtiö osti NetNutin ja keskittyy nykyään ainoastaan siihen, muut rönsyt ympäriltä on myyty tai ajettu alas. NetNut kasvaa vauhdilla ja on erittäin kannattavaa bisnestä. NetNut toimii datankeräys/IP proxy-markkinoilla.

Talenomissa Ruotsin eteneminen on se mitä seuraan. Mikäli homma ei siellä piakkoin lähde kääntymään, keksin rahoille muuta tekemistä.

Salkun koko parisen sataa alle 30k.

12 tykkäystä