Tilanne 27.12., jonka jälkeen tehty muutama myynti.
Yhtiö | Osuus |
---|---|
Fairfax Financial | 27,0 % |
Valeura Energy | 10,6 % |
International General Insurance | 6,7 % |
Secure Energy Services | 6,5 % |
AerCap | 4,0 % |
Linamar | 3,9 % |
Nelnet | 3,0 % |
Philip Morris | 2,4 % |
Investor B | 1,7 % |
- | - |
Käteinen | 34,3 % |
Yhteensä | 100,0 % |
YTD +18,78 %
Vuosi pakettiin salkkukatsauksella. Neloskvartaalille osui suhteellisen paljon myyntejä, mutta onneksi loppuvuoden ralli ehti tuoda mukanaan myös hyvät nousut. Parhaimmillaan YTD kävi päälle 25 prosentin, mutta eipä ole laskuille immuuni tämäkään salkku. Katsaus voisi alkaa tällä kertaa myyntien läpikäynnillä:
Vistry: Karmein ensin. “Brittien NVR” kunnostautui Q4:n aikana antamalla kolme erillistä negaria. Yhtiön lupailemat kasvavat tuotot siirtyivät eteenpäin, ja samalla viivästyivät myös nettovelattomuus ja massiiviset osakkeiden takaisinostot - eli ne kaksi asiaa, jota sijoittajat olivat hinnoitelleet yhtiön sijoitustarinaan koko alkuvuoden. Lopputuloksen voi arvata.
Oma Vistry-sijoitus katkesi epäseremoniallisesti ensimmäiseen negariin, ja hyvä niin: stop loss pelasti rumilta lisätappioilta, sillä osake on pudonnut vielä luokkaa 40 % myynneistäni. Vistry oli iso positio, ja siten salkkuun tuli ruma lovi tästä seikkailusta. On annettava firman johdolle ja hallitukselle sen verran krediittiä, että ongelmakohtia on tutkittu ilmeisen huolellisesti ja viestitty sijoittajille hyvin, mutta omistajien luottamus täytyy rakentaa täysin alusta alkaen uusiksi.
Jätin yhtiön shortlistille, sillä periaatteessa sijoituscase olisi vielä “ehjä”, sikäli kun projektien tuomat lisätappiot olivat oikeasti kertaluonteisia. Mutta ihan lähiaikoina en lähde kokeilemaan onneani yhtiön kanssa. Riskinnälkäisemmille on tällä hetkellä tarjolla Vistryä alle sen kiinteän omaisuuden tasearvon.
IPCO: Tästä lisää alempana.
Evolution: Perustelin myyntejäni ostomyyntiketjussa aiemmin, tässä linkki viestiin:
Tuon jälkeen Evo on jatkanut lasketteluaan, ja Fintwitterin kollektiiviset päät sulavat kertointen kutistuessa entisestään. Vain luoja tietää, mitä osakkeelle kävisi, jos jostain syystä yhtiön voittomarginaalit lähtisivät kutistumaan. Vaikka firman liiketoiminta on Pohjoismaiden kirkkainta kärkeä, niin liian moni haluaa myydä, ja silloin ei juuri tuottoja tehdä. Tämä on muuten malliesimerkki tilanteesta, jossa selkeällä mutta joustamattomalla osinkopolitiikalla tehdään lähinnä tuhoa.
Lyhyet kommentit salkkuyhtiöistä:
Fairfax: Positio saavutti vihdoin +100 %:n tuoton, jopa lisäilyjen jälkeen. Olen päivitellyt sijoitusyhtiöketjuun Fairfaxin menoa ja meininkiä, ja sama meno tulee jatkumaan niin kauan, kun yhtiö jatkaa 15+ %:n oman pääoman tuottojen printtamista ja osakekannan silppuamista. Jos korkotason nousu jatkuu, niin Fairfax tulee hyötymään n. 40 BUSD:n arvoisen korkosalkkunsa kanssa valtavasti. Ensi vuoden arvostustaso on edelleen luokkaa P/E 9, eli vielä ei ole kiire pois kyydistä.
Valeura: Tässä kohdassa oli ennen IPCO, mutta Valeuraan törmättyäni päätin tehdä vaihdon. IPCO on erinomainen öljy-yhtiö, mutta osakkeen suuri katalyytti on vasta parin vuoden päässä ja sen arvostus on huomattavasti vaativampi kuin Valeuralla, jonka bisnes on yhä hävyttömän halpa kovan nousun jälkeenkin. Valeura alkoi IPCOn tapaan ostamaan omia osakkeitaan mitätöitäväksi, ja myös sen pääomistajat ovat ostaneet lappuja pää märkänä viimeisen kuukauden ajan.
Valeura on myös lähivuosina melkoinen kassakone: sillä ei ole velkaa hoidettavaksi, käteistä on 150 MUSD:n edestä, ja loppusyksystä tehtyjen uudelleenjärjestelyjen myötä yhtiö sai käyttöönsä lähes 400 MUSD:n edestä verotappioita vähennettäväksi tulevista tuloveroistaan. Lienee syytä mainita, että yhtiön markkina-arvo on noin 500 MUSD. IPCOn kassavirrat ovat lähitulevaisuudessa sidottuna Blackrodin kehittämiseen, velanhoitoon ja takaisinostoihin, joten Valeuralla on paremmat mahdollisuudet yllättää markkina ja sijoittajat positiivisesti käyttämällä öljytulot vaikkapa voitonjakoon tai yritysostoihin. Asiat voivat toki mennä pieleenkin ja öljyn hinta voi heitellä, mutta P/E 3:lla treidaava Valeura tuskin kärsii eniten.
En halunnut liian suurta altistusta öljylle, joten tein tämän vaihdon lähinnä ensi vuoden tuottoja ajatellen. IPCOlla on paikkansa shortlistillä ja valuaation salliessa salkussakin, mutta olisin yllättynyt, jos Valeura ei pärjäisi ensi vuonna IPCOa paremmin.
IGIC: Ei toimenpiteitä. Sijoitus on mennyt ihan mukiinmenevästi (+72 %), mitä toki sopii odottaakin ostaessa velatonta ja kasvavaa 20+ %:n ROE:n firmaa kirja-arvolla. Ensi vuosi tuskin on yhtä räjähtävä, mutta jään holdaamaan ja seuraamaan, mihin kasvumatka vie. Eteenpäin katsova P/E on luokkaa 8.
Secure: Ei toimenpiteitä. Ensi vuoden ohjeistus julkaistiin joulukuun puolivälissä muutamalla yritysostotiedotteella höystettynä: Secure löysi öljy- ja vesibisneksensä ohelle metallinkierrätyslaitoksia ja -kalustoa, jotka se saa lisättyä tarjoomaansa. Yhtiön antama kasvuennuste on EBITDAlla mitaten 12 prosenttia, yhtiön treidatessa n. 8-9 prosentin FCF yieldillä vuoden päähän katsoen. Lisäksi buybackeja jatketaan jälleen reippaalla tahdilla.
Firman nimi vaihtuu tammikuun alussa, ja toivottavasti se tuo mukanaan uutta sijoittajakiinnostusta. Position kasvatus on ollut suunnitelmissa, sillä katalyytit kurssinousuun ovat kohdallaan. Securea tutkiessa haiskahtaa usein siltä, että käsissä saattaa olla aito ja oikea laatuyhtiö.
Linamar: Edellisen osakeidea-kilpailun yhtiövalintani päätyi myös salkkuun pienellä positiolla. Yhtiö matelee sekä syklin että sijoittajasentimentin osalta pohjamudissa, eikä syyttä: Trumpin tariffiuhkaukset olisivat todellista myrkkyä jokaiselle autoteollisuuden yhtiölle Pohjois-Amerikassa, luultavasti riippumatta siitä missä positiossa arvoketjua yhtiö sijaitsee. Tästä syystä positiokin on pieni. Mutta jos tariffit jäävät uhkauksien tasolle ja syklin pohjilta päästään nousemaan, niin nykyhinnat näyttävät naurettavilta. Noin 5 BCAD:n yritysarvon kasvava firma kykenee luultavasti tekemään syklin pohjalla miljardin EBITtiä - ei kuulosta kovin pahalta.
Yhtiö aloitti Q4:llä omien osakkeiden osto-ohjelman Q3-raportin yhteydessä, mikä herättää lupauksia - olen vielä hiukan epäileväinen sen suhteen, että kuinka omistajaystävällinen Linamar on. Toivottavasti järkevä pääoman allokointi jatkuu, sillä käteistä valuu kassaan varsin kunnioitettavasti.
Nelnet: Ei toimenpiteitä, mutta annan firmalle 1-2 kvartaalia aikaa näyttää, että operatiivinen toiminta saadaan takaisin järkeville raiteille. Firman Q3 oli luvattoman huono NBS-segmenttiä lukuun ottamatta, eikä Nelnet tapansa mukaisesti kertonut sijoittajille tarkempia syitä millekään epäonnistumiselle. Omistan tätä NBS:n ja historiallisesti hyvän pääoman allokoinnin takia, mutta viimeaikaiset näytöt eivät vakuuta (ja energiabisneksen osalta ne ovat kuin suoraan Hesulin perseestä vedettyjä). Jos Q4 on mennyt samaa rataa kuin Q3, niin positio lähtee kiertoon - alennus osien summaan ei lämmitä, jos firma ei saa kurottua / ole kiinnostunut kuromaan sitä umpeen.
AerCap: Ei toimenpiteitä. Näen hyvät mahdollisuudet yhtiön voittokulun jatkumiselle, joten luultavasti kasvatan positiota sopivan tilaisuuden tullen. Kaluston vuokrahintoja saadaan korotettua, joten "orgaanista kasvua"kin pitäisi tulla. Ensi vuoden arvostus on luokkaa 7-8x tulos, riippuen yhtiön realisoimista vakuutuskorvauksista ja vanhemman kaluston myyntiaktiviteetistä. Toimitusjohtaja Kelly saa jatkaa taikojensa tekemistä kaikessa rauhassa.
Philip Morris: Ei toimenpiteitä.
Investor AB: Ei toimenpiteitä.
Sijoitusvuosi on ollut onnistunut. Vuoden 2022 turpasaunan jälkeen jonkinlaista uutta strategiaa on tullut toteutettua ja kehitettyä nyt kaksi vuotta, ja tähän asti tuottoja on tullut ilman suurempia pudotuksia. Edullista, arvosijoittajalle sopivaa ostettavaa on tuntunut löytyvän suurimman osan ajasta, vaikka olenkin jarrutellut omia tuottojani pitämällä jatkuvasti merkittävää käteispainoa yllä.
Ensi vuoden kotiläksyksi tulee ehdottomasti opetella arvioimaan paremmin sitä, mitä odotuksia osakkeisiin on jo leivottu. Parhaimmat tuotot on tähän asti tehty firmoilla, jotka ovat kasvaneet hyvin ilman, että osakkeeseen oli hinnoiteltu juuri mitään positiivista. Vastaavasti esimerkiksi yllä mainittu Vistry ei ollut poikkeuksellisen halpa siitä huolimatta, että rakennettujen asuntojen määrän piti lähes tuplautua muutamassa vuodessa - kun oppisi välttämään pahimmat miinat tällä saralla, niin hyvä tulisi.
Se, mikä pärjää loistavasti ensi vuonna, on vielä tässä vaiheessa mysteeri. Oman strategiani mukaisesti panostan kuitenkin sen puolesta, että edullisesti ostetut, erinomaisesti pääomiaan allokoivat, luotettavasti johdetut ja osakekohtaista kasvua tavoittelevat yhtiöt pärjäävät aina.
Hyvää ja tuottoisaa uutta sijoitusvuotta 2025 koko Inden foorumille!