Osakesijoittaminen

MP Materials - FVAC / harvinaiset maametallit sähkömoottoreiden raaka-aineena

MP Materials louhii ja rikastaa harvinaisia maametalleja: Nd - Neodyymi ja Pr - Praseodyymi, jotka ovat kestomagneettien raaka-aineita.
image
Kestomagneettimoottori on voimakkaasti kasvava käyttökohde. Tuollainen löytyy mm. Tesla Model 3/Y taka-akselilta ja Model S/X etuakselilta. Muita vihreitä käyttökohteita ovat tuulivoimaloiden generaattorit.

Maailman NdPr-tuotannosta 95% on Kiinassa ja MP Materialsin kaivos on Kaliforniassa. USA:n hallinnolla on kauppa- ja puolustuspoliittinen intressi varmistaa paikallinen harvinaisten maametallien saatavuus. Vielä 80-luvulla suurin osa tuotannosta oli USA:ssa Mountain Passin kaivoksella. Toiminta päättyi konkurssiin vuonna 2014. MP Materials hankki kaivoksen omistukseensa vuonna 2017 ja aloitti vuonna 2018 tuotannon uudestaan. Nykyisin rikaste myydään Kiinaan jatkojalostettavaksi. Suunnitelmissa on oman jalostamon käynnistäminen vuonna 2022 ja magneettitehdas aikaisintaan vuonna 2025.

MP Materials on listautumassa yhdistymällä SPAC-yhtiö Fortress Value Acquisition kanssa (FVAC), joka on listattuna NYSE:ssä. Sopimus yhdistymisestä on tehty 15.6.2020. Listautumisen aikataulua ei ole julkistettu, mutta yleensä näissä on aikaa kaksi vuotta.

Yhtiösivut: https://mpmaterials.com/investors/
Tässä esityksessä on MP Materialsin suunnitelma https://mpmaterials.com/uploads/2020.07%20MP%20Materials%20Transaction%20Deck.PDF

Tietoa harvinaisista maametalleista (Rare Earth Elements, REE; Rare Earth Metals, REM)

Kriittinen puheenvuoro https://www.defenseone.com/ideas/2020/08/rare-earths-pentagon-making-same-mistake-twice/167585/

Huhtikuussa jenkkien energiavirasto (DOE) varoitti, että kiinalainen China’s Shenghe Resources Holding Co omistaa 9,99% MP Materialsin osakkeista https://www.reuters.com/article/us-usa-rareearths-insight/american-quandary-how-to-secure-weapons-grade-minerals-without-china-idUSKCN2241KF
Kesäkuussa tämä DOE:n lausunto kumottiin vääränä uutisena https://www.forbes.com/sites/jimvinoski/2020/06/26/mp-materials-says-theyre-our-fastest-path-to-re-establishing-the-american-rare-earths-supply-chain/#4d4751116773

That minority ownership stake by a Chinese firm has led to unfortunate disinformation about the company. For example, there was a recent report by The Japan Times that the U.S. Department of Energy (DOE) had instructed its scientists not to work with the company because of that affiliation. But that report is false. “The Department of Energy does not have a policy ‘blacklisting’ MP Materials,” said DOE spokeswoman Jess Szymanski. “To say so is inaccurate and a mischaracterization of the Critical Materials Institute Interim Director’s comments. The research and development of rare earth elements and collaboration with industry in this area remain high priorities for DOE.”

16 tykkäystä

Mikä lienee tilanne pyrkimyksissä päästä eroon näistä metalleista? Hämärä mielikuva että Mersun kestomagneetti sähkömoottoreissa ei näitä olisi.

1 tykkäys

Vuonna 2012 vaasalaiset saivat jopa palkinnon innovaatiosta, joka korvaisi kestomagneetin generaattorissa. En löydä tuosta tuoreempaa tietoa.

Neodyymin hinta oli tuolloin ottanut kovan piikin ylös


Siitä lähti liikkeelle ideat vähentää riippuvuutta Kiinan ylivallasta harvinaisten maametallien tuotannossa.
Tätä on tutkittu

Loppupäätelmä:

On a global scale, growth in wind power markets is expected to continue which means the future demand for NdFeB magnets in wind turbines is likely to increase, in particular for offshore applications.

2 tykkäystä

https://finance.yahoo.com/news/u-europe-face-hurdles-cut-040000455.html

Tuoretta aiheesta.

1 tykkäys

Varsin bullish kirjoitus harvinaisista maametalleista.

1 tykkäys

MP Materialsin hallitukseen kaksi uutta jäsentä (kolme viikkoa vanha uutinen)

Tuoretta tutkimusta pyrkimyksestä päästä eroon kestomagneettimoottoreista ajoneuvoissa, induktiomoottorilla on toivoa:

BMW iX3, iX ja i4 moottorit eivät muuten ole enää kestomagneettimoottoreita ja harvinaisia maametalleja ei niihin käytetä.

3 tykkäystä

MP Materialsin ja FVAC:n yhdistyminen on valmis. Kaupankäynti jatkuu 18.10.2020 tikkerillä MP.

1 tykkäys

Mikä tämän eilinen close olikaan, 15.25? TV ei näytä vielä historiaa.

TV näyttää nyt FVAC:lle last 14.39. En muista eilistä, mutta kovassa nousussa taisi olla.

1 tykkäys

Ja heti ensimmäisenä pörssipäivänä pieni $9.6 miljoonan valtionapu MP:lle.

1 tykkäys

Q3 2020 oikaistu käyttökate $11.6M eli 36.1% liikevaihdosta.

Lyhyt raportti: https://d1qmdf3vop2l07.cloudfront.net/adroit-marten.cloudvent.net/hash-store/d796be3db2528c3b1e6664875c626128.pdf

Yritysesittely ja Q3-raportti: https://s25.q4cdn.com/570172628/files/doc_financials/2020/q3/MP-3Q20-Earnings-Deck-FINAL-11.23.2020.pdf

Tuotantomäärät ja myyntihinnat ovat kasvussa ja tuotannon yksikkökustannukset ennallaan.

Vaihe II eli rikasteen pasutuslaitoksen rakentainen vuonna 2022 on aikataulussa ja nettokassa $507M.

Näyttää oikein hyvältä. Pysyn mukana tässäkin.

2 tykkäystä

CEO James Litinsky pääsi Jim Cramerin showhon eilen.
https://www.cnbc.com/2020/12/16/mp-materials-ceo-on-being-a-picks-and-shovels-play-for-ev-market.html

1 tykkäys

Lähestytään pikku hiljaa tärkeitä tukitasoja 28 yläpuolella. Itse katselen pikku hiljaa ostopaikkoja.
Bofa antoi 1.4. suosituksen neutral 38$. Edellinen tulos oli lievästi positiivinen (tulos selkeä beat, liikevaihto vähän ennakoitua pienempi). @MoneyWalker Vieläkö seurannassa?

1 tykkäys

MP on seurannassa ja salkussakin vielä hyvin pieni siivu. Kevensin 75% tammi-helmikuussa. Tänä vuonna myyntihintojen nousu lienee ainoa varsinainen tulosajuri ja sijoittajilla voi olla tämän kanssa sopivan tylsää. EV / Sales (LTM) 37 ja P/B 6.3 pitää varovaiset sijoittajat loitolla. Itse kyttään ostopaikkaa ja tähtäin on vuodessa 2026.

3 tykkäystä

Hyvä ER ja guidance, kurssi tänään -3% vaikka eilen tultiin jo valmiiksi alaspäin reilusti ennen tuloksia. Onko fiksummilla mitään selitystä tälle? @MoneyWalker @DayTraderXL

3 tykkäystä

ER:ien vaikutukset näkyy yleensä aina vähän viiveellä, joten en ainakaan löydä itse muuta syytä hinnan putoamiselle kuin se, että ilmeisesti odotukset olivat vielä suurempia. Hyvä tulos ei riittänyt. Mutta olennaisinta olisi, että 26.67 pitäisi ja pompattaisiin takaisin ylöspäin ennen sitä. Silloin myyjien määrä ei ollut suuri ja joku isompi taskuinen vain kevensi salkkunsa painoa tämän osalta.

3 tykkäystä

Yksittäisellä kvartaalituloksella ei pitkässä kuvassa ole suurta merkitystä. Q1:llä REO:n myyntihinta oli poikkeuksellisen korkea. Neodyymin markkinahinta tuplaantui vuoden takaisesta. Maaliskuun puolivälistä alkaen neodyymin hinta on pikkaisen laskenut ja MP:n kurssi siinä mukana.

Nd ja Pr hintoja voi seurata täältä: Strategic Metals | Kitco

Isossa kuvassa kysyntä kasvaa lähivuosina tuotantokapasiteettia nopeammin - ainakin kilpailevan kaivosyhtiön mukaan:

Mikäli kilpailija Peak Resources (PEK) kiinnostaa, niin tässä luettavaksi heidän tuorein yhtiöesittely https://www.peakresources.com.au/wp-content/uploads/2021/02/Peak-Resources_Investor-Presentation_9-Feb-2021.pdf

4 tykkäystä