Mustat ja Harmaat joutsenet

Israel tekee erilaisia anti-Iran operaatioita koko ajan Lähi-idän alueella. Hiukan mittakaavaa:

Kyseessä on ns. “war between the wars” vaihe, joka on osa Israelin doktriinia. Suomessa vaan media raportoi näistä melko laiskasti, nyt uutiskynnys ylittyi kun kohteena oli pääkaupungin lentokenttä, eikä jokin syrjäinen varastorakennus aavikolla.

Israelin ilmavoimat ovat lentäneet Sudanissa asti pommittamassa Iranin asekuljetuksia.

9 tykkäystä

Eipä tässä mitään uutta tai tuoretta

3 tykkäystä
16 tykkäystä

Uusi komentaja puikoissa, joten harjoitellaanpa vähän lisää pojat ja tytöt

8 tykkäystä

Suhteet säilyvät kireinä näillä…

Muuta

10 tykkäystä

FSO Saferin pelastustoimet ottavat taas takapakkia:

Wikin tiivistelmä tilanteesta:

image

Mikäli tuo alus uppoaa ilman että öljyjä siirretään, niin kyseessä on miljardiluokan ympäristökatastrofi ja lisäksi Suezin kanavan laivaliikenne saattaa estyä öljylautan levitessä Punaisellamerellä.

20 tykkäystä

Tai voisi myös alkaa vähän sen jälkeen kun kiina katsoo ensin että yhdysvallat olisi mahdollisesti myös kiinni osittain siinäkin sodassa.

Voiko tätä nyt varsinaiseksi mustaksi jousteneksi edes laskea, mutta hailakan harmaa ehkä.
Inflaatio lähtee kevään rauhoittumisen jälkeen uudestaan laukalle viimeistään kesän jälkeen.
Juuri kun velalliset alkoivat elätellä toiveita korkojen laskusta ja kulujen helpottumisesta.
Syy: mikä on 2023 vuoden lannoitetilanne, niistä oli puhetta jo viime vuonna ja hinta oli kaksinkertainen. Onko tänä keväänä enää tarpeeksi lainnoitteita? Mihin ruuan hinta (ja riittävyys) nousee? Toinen syy sähkö. Saksa ei saakkaan kaasuvarastoja täyteen enää ensi talveksi ja vaikka Suomessa saadaan olkiluoto vihdoin pyörimään, niin hinta on korkea täälläkin muun Euroopan vuoksi.

5 tykkäystä

Kohta käydään jo helmikuuta ja Saksalla varsin hyvä tilanne kaasuvarastojen kanssa tällä hetkellä, ~80% maksimista. Vaikea uskoa että tulee aiheuttamaan enää ongelmia. Lannoitteet taidetaan hankkia talven /kevään aikana ja näiden saatavuus ja hinnat on olleet tiedossa jo kuukausia. Ei tule yllätyksenä joten en usko että aiheuttaa mitään paniikkia.

7 tykkäystä

Juniper Oak on tämä alkanut israelin ja usan yhteisharjoitus. Mukana on massiiviset 140 ilma-alusta, ilmeisesti jossain tietyssä harjoitustehtävässä …kaikkea B-52:sta alaspäin. Ilmatankkausharjoittelu ym. jälleen mukana.

5 tykkäystä

7kpl B-52 muodostelma matkalla Juniper Oak:n

9 tykkäystä
10 tykkäystä

On hyvin loogista että Israel kiristää ruuvia, kaikki mahdollinen tehdään ennen avointa hyökkäystä. Se mikä olisi ennen vaatinut hävittäjän taivaalle, onnistuu nyt pakulla ja dronella.

2 tykkäystä

Onhan se surullista, että piti vielä tämäkin mennä tekemään. Kolmas maailmansota ei vielä tästä käynnisty, mutta piirtää rajaa länsimaiden ja muiden maiden välille. Ei hyvä.

Tässä maailman tilanteessa ei ennakolta arvatut tapahtumat ole mitään mustia joutsenia. Musta joutsen tulee yllättäen. Onnistuivat sitten puskemaan koko islamilaisen maailman Putinin syliin yhteiselle uskovaisten ristiretkelle. Ei hyvä.

1 tykkäys

Huoli pois. Islamilaisella maailmalla on pakka niin sekaisin eri uskontokuntien tapellessa Koraanin versioista ja ties mistä profeettojen systeemeistä että eivät ne Putlerin syliin kiepsahda.

Israel pyrkii ennaltaehkäisemään Iranin ydinasepyrkimykset ja kun Iran on edennyt nyt liian pitkälle voi tästä alkaa silläkin suunnalla jonkinlainen eskalaatio. Kohdistunee kyllä Israelin suuntaan.

5 tykkäystä

Tässä on yksi harmaa joutsen. Näemme seuraavan 700 päivän kuluttua, pitääkö paikkansa. Siihen saakka odotellessa… :face_with_raised_eyebrow:

7 tykkäystä
7 tykkäystä

Kannattaa suhtautua varauksella, ainakin jälkimmäiseen

5 tykkäystä

Ja yllättyneitä olivat…

12 tykkäystä

Ranskalaisen uutistoimiston mukaan Netanyahu on tällä hetkellä kartoittelemassa liittolaisilta tukea Iranin kohtaamista varten. Viittaisi vähintään siihen, että isku ydinaseohjelmaa vastaan on vahvasti papereissa vaihtoehtona

10 tykkäystä