Osakesijoittaminen

Näkemyksiä valuuttakurssien kehityksestä?

Monella meistä on sijoituksia muuallakin kuin euromaissa. Niiden kohdalla valuuttakurssit ovat merkittävä riski, valuuttakurssimuutokset voivat syödä kymmenien prosenttienkin kurssinousut. Onko teillä millaisia näkemyksiä valuuttakurssien kehityksestä tulevaisuudessa?

Oman muistikuvani mukaan Norjan kruunu on ollut käytännössä aina vahvempi kuin Ruotsin kruunu, nyt on päinvastoin joten voisi olla otollinen hetki sijoittaa Norjaan. Norjalla on myös eri tavalla paukkuja laitettavaksi kriisin jälkihoitoon kuin monella muulla ennestään velkaisella maalla. Venäjän rupla tuntuu seurailevan öljyn hinnan kehitystä.

3 tykkäystä

Norjan kannattaa pitää kruunu heikkona. Menee öljy ja muu paremmin kaupaksi ja öljyrahastolla sijoitukset pääasiassa muissa valuutoissa.

Viime viikkoina Yhdysvaltain dollari on heikentynyt jonkin verran suhteessa euroon. Itselläni on sijoituksista iso osa dollarimääräisiä joten tämä on vaikuttanut negatiivisesti salkun kehitykseen. Saa nähdä miten kehitys jatkuu, vielä jonkin verran heikentymistä on ennustettu.

Norjan kruunu taas on vahvistunut jo tuntuvasti maaliskuussa nähdystä historiallisesta pohjasta. Se oli oikea aika sijoittaa.

1 tykkäys

Osakesijoittajan ei kannata miettiä, missä valuutassa paperi on listattu: jotkut ovat useammassakin. Valuuttakurssien vaikutus osakesijoittajan eurotuottoihin syntyy lähinnä siitä, että omia “pikkuvaluuttojaan” käyttävien talouksien kilpailukyky ja siten yhtiöiden tuloskunto riippuu valuutan arvon kehittymisestä suhteessa euroon. Eli ei kannata harmitella ruotsiosakkeiden SEK-tuoton olleen korkeampi kuin eurotuotto, koska heikko valuutta on siivittänyt yhtiöiden menestystä. USA:n talous/kotimarkkina on tosin niin itsenäinen, ettei EUR/USD vaikuta monen sikäläisen pörssiyhtiön USD-tuottoon. Mutta koska tässä on kyseessä maailman kaksi suurinta valuutta-aluetta, kummankin terms of trade ja siten valuuttojen keskinäinen kurssi pysyy aika vakaana (vs. muut crossit, varsinkin raaka-ainevaluuttojen). Jos euroalue alkaa hajoamaan niin amerikkalaiset osakkeet ovat tietenkin hyvä hedge (ainakin parempi kuin muut osakkeet).

Eli ydinasiat:

  1. Valuutan heikkeneminen ei tarkoita siinä listatun osakkeen eurotuoton olevan huonompi kuin vastaavan euroissa toimivan yhtiön. Yhtiöiden altistukset kurssivaihteluille riippuvat niiden tulojen ja kulujen rakenteesta.
  2. Valuuttakurssit heijastavat makrotalouden trendejä, jotka korreloituvat myös osakemarkkinoihin. Sijoittajan kannalta olennaisia ovat itsenäiset tuottofaktorit (“pääkomponentit”).

Tätä voisi tarkastella paljon syvällisemminkin, mutta menee samalla tekniseksi. Valuuttakurssit itsessään ovat lähinnä fixed income -puolella päänvaivana. (Huvittavaa muuten, miten pankkien pääekonomisteilta/strategisteilta ym. ei ole koskaan kuullut älykästä lausuntoa aiheesta.)

3 tykkäystä

Onko valuuttakurssit edes riski? Katsoin tuossa erään omistamani ruotsalaisen yhtiön osavuosikatsausta. Yhtiö oli tehnyt kvartaalilla voittoa, mutta ruotsin kruunun vahvistuminen vei laajan tuloksen negatiiviseksi. Muita eriä kuin tulos ja kurssimuutokset ei ollut. Osakkeenomistajille kuuluva oma pääoma oli 30. kesäkuuta 97,81 % siitä mitä se oli 31. maaliskuuta. Samalla kuitenkin kruunu/euro kurssi oli noussut tuona aikana 0,09027 -> 0,09552 eli 5,81 % (lähde: XE).

0,9781 * 1,0581 -1 = 3,50 %

Jos jätetään tuo valuuttakurssivaikutus huomiotta, yhtiö olisi lisännyt osakkeenomistajien varallisuutta 3,21 %. Vaikuttaa siltä että nämä aika lailla kumoavat toisensa.

Eur/ USD noteerataan nyt 1.1834. Viruksen, elvytyksen ja mahdollisten maailmankaupan päänsärkyjen väijyessä, en tiedä mitä dollaritililleni tekisin, kun en suunnittele jenkkiosakkeiden myyntiä eikä niitä juuri ole jäljelläkään - ideoita? Missä arvoissa kurssi olisi houkuttelevina niin, että a) ostaisitte dollareita valuuttatilille ,
b) entä vaihtaisitte dollareita euroiksi?

Yhdysvaltain dollari on heikentynyt kevään jälkeen n. 10 % suhteessa euroon. Eurolla saa jo yli 1,20 dollaria. Tällä tasolla on oltu viimeksi keväällä 2018.

1 tykkäys

Nyt tuo kurssi pitäisi kai usd- ostoissa hyödyntää. Myös kultaostot noteerataan dollareissa, ja kullan kurssi on juuri kääntynyt ylemmäs, toivottavasti pitemmäksi aikaa.
Voittojen kotiutuksessa voitot pitänee jättää dollaritilille odottamaan parempaa kurssia.

1 tykkäys