Näkemyksiä valuuttakurssien kehityksestä?

Monella meistä on sijoituksia muuallakin kuin euromaissa. Niiden kohdalla valuuttakurssit ovat merkittävä riski, valuuttakurssimuutokset voivat syödä kymmenien prosenttienkin kurssinousut. Onko teillä millaisia näkemyksiä valuuttakurssien kehityksestä tulevaisuudessa?

Oman muistikuvani mukaan Norjan kruunu on ollut käytännössä aina vahvempi kuin Ruotsin kruunu, nyt on päinvastoin joten voisi olla otollinen hetki sijoittaa Norjaan. Norjalla on myös eri tavalla paukkuja laitettavaksi kriisin jälkihoitoon kuin monella muulla ennestään velkaisella maalla. Venäjän rupla tuntuu seurailevan öljyn hinnan kehitystä.

4 tykkäystä

Norjan kannattaa pitää kruunu heikkona. Menee öljy ja muu paremmin kaupaksi ja öljyrahastolla sijoitukset pääasiassa muissa valuutoissa.

Viime viikkoina Yhdysvaltain dollari on heikentynyt jonkin verran suhteessa euroon. Itselläni on sijoituksista iso osa dollarimääräisiä joten tämä on vaikuttanut negatiivisesti salkun kehitykseen. Saa nähdä miten kehitys jatkuu, vielä jonkin verran heikentymistä on ennustettu.

Norjan kruunu taas on vahvistunut jo tuntuvasti maaliskuussa nähdystä historiallisesta pohjasta. Se oli oikea aika sijoittaa.

1 tykkäys

Osakesijoittajan ei kannata miettiä, missä valuutassa paperi on listattu: jotkut ovat useammassakin. Valuuttakurssien vaikutus osakesijoittajan eurotuottoihin syntyy lähinnä siitä, että omia “pikkuvaluuttojaan” käyttävien talouksien kilpailukyky ja siten yhtiöiden tuloskunto riippuu valuutan arvon kehittymisestä suhteessa euroon. Eli ei kannata harmitella ruotsiosakkeiden SEK-tuoton olleen korkeampi kuin eurotuotto, koska heikko valuutta on siivittänyt yhtiöiden menestystä. USA:n talous/kotimarkkina on tosin niin itsenäinen, ettei EUR/USD vaikuta monen sikäläisen pörssiyhtiön USD-tuottoon. Mutta koska tässä on kyseessä maailman kaksi suurinta valuutta-aluetta, kummankin terms of trade ja siten valuuttojen keskinäinen kurssi pysyy aika vakaana (vs. muut crossit, varsinkin raaka-ainevaluuttojen). Jos euroalue alkaa hajoamaan niin amerikkalaiset osakkeet ovat tietenkin hyvä hedge (ainakin parempi kuin muut osakkeet).

Eli ydinasiat:

  1. Valuutan heikkeneminen ei tarkoita siinä listatun osakkeen eurotuoton olevan huonompi kuin vastaavan euroissa toimivan yhtiön. Yhtiöiden altistukset kurssivaihteluille riippuvat niiden tulojen ja kulujen rakenteesta.
  2. Valuuttakurssit heijastavat makrotalouden trendejä, jotka korreloituvat myös osakemarkkinoihin. Sijoittajan kannalta olennaisia ovat itsenäiset tuottofaktorit (“pääkomponentit”).

Tätä voisi tarkastella paljon syvällisemminkin, mutta menee samalla tekniseksi. Valuuttakurssit itsessään ovat lähinnä fixed income -puolella päänvaivana. (Huvittavaa muuten, miten pankkien pääekonomisteilta/strategisteilta ym. ei ole koskaan kuullut älykästä lausuntoa aiheesta.)

3 tykkäystä

Onko valuuttakurssit edes riski? Katsoin tuossa erään omistamani ruotsalaisen yhtiön osavuosikatsausta. Yhtiö oli tehnyt kvartaalilla voittoa, mutta ruotsin kruunun vahvistuminen vei laajan tuloksen negatiiviseksi. Muita eriä kuin tulos ja kurssimuutokset ei ollut. Osakkeenomistajille kuuluva oma pääoma oli 30. kesäkuuta 97,81 % siitä mitä se oli 31. maaliskuuta. Samalla kuitenkin kruunu/euro kurssi oli noussut tuona aikana 0,09027 → 0,09552 eli 5,81 % (lähde: XE).

0,9781 * 1,0581 -1 = 3,50 %

Jos jätetään tuo valuuttakurssivaikutus huomiotta, yhtiö olisi lisännyt osakkeenomistajien varallisuutta 3,21 %. Vaikuttaa siltä että nämä aika lailla kumoavat toisensa.

Eur/ USD noteerataan nyt 1.1834. Viruksen, elvytyksen ja mahdollisten maailmankaupan päänsärkyjen väijyessä, en tiedä mitä dollaritililleni tekisin, kun en suunnittele jenkkiosakkeiden myyntiä eikä niitä juuri ole jäljelläkään - ideoita? Missä arvoissa kurssi olisi houkuttelevina niin, että a) ostaisitte dollareita valuuttatilille ,
b) entä vaihtaisitte dollareita euroiksi?

Yhdysvaltain dollari on heikentynyt kevään jälkeen n. 10 % suhteessa euroon. Eurolla saa jo yli 1,20 dollaria. Tällä tasolla on oltu viimeksi keväällä 2018.

1 tykkäys

Nyt tuo kurssi pitäisi kai usd- ostoissa hyödyntää. Myös kultaostot noteerataan dollareissa, ja kullan kurssi on juuri kääntynyt ylemmäs, toivottavasti pitemmäksi aikaa.
Voittojen kotiutuksessa voitot pitänee jättää dollaritilille odottamaan parempaa kurssia.

1 tykkäys

Millaisia ajatuksia teillä on dollari/euro kehityksestä lähitulevaisuudessa? Tänään jenkkien huonojen työllisyyslukujen seurauksena dollarin kurssi putosi hetkessä noin 0,6% ja illan aikana lasku senkuin jatkui. Dollareita valuuttatilillä lepuutellessa tällaiset liikkeet kirpaisee. Euro on vahvistunut suhteessa dollariin vuoden aikana reilun 10%. Miten ajattelette dollari/euro suhteen käyttäytyvän jatkossa.

image

Dollari/Euro kehitystä tässä spekuloin. Millaisia näkemyksiä teillä on dollarin kehityksestä? Tammi-maaliskuussa dollari vahvistui ihan mukavasti, mutta sen jälkeen on tultu tasaista pulkkamäkeä. Aiheuttiko alkuvuodesta 10 vuotisen nousu dollarin vahvistumisen, vai mistä tässä on kyse? Uutisointi työttömyysdatasta on aiheuttanut melko suurta päivän sisäistä heiluntaa suuntaa ja toiseen, mutta iso kuva dollarin kehityksestä kiinnostaa.

Olisi mielenkiintoista ymmärtää dollari/euro käyttäytymistä ja sen taustalla vaikuttavia asioita paremmin, jotta voisi ennakoida mihin suuntaan valuuttakurssit tulevaisuudessa kehittyy. Mikäli dollarin vahvistuminen liittyy korkomarkkinaan voisi dollarin ajatella vahvistuvan vielä tässä lähitulevaisuudessa sitten kun rahapolitiikkaa aletaan kiristämään. Tosin oletettavasti rahapolitiikan kiristäminen aiheuttaa niin voimakasta laskua osakekursseissa, ettei dollarin vahvistuminen siinä vaiheessa paljoa lämmitä.

1 tykkäys

Wall Street Pros Are as Baffled as Anyone by Dollar’s Fate (yahoo.com)

Näköjään pohdinta on ajankohtainen eikä asiaan tunnu olevan varmaa vastausta muillakaan.

Jatkan yksinpuhelua päivän dollari/euro pohdinnasta: Ensin nousua 0,5% ja heti perään laskua saman verran ja lasku vaikuttaisi jatkuvan. Uutiset ennakoitua korkeammista inflaatioluvuista vaikuttivat laukaisevan dollarin vahvistumisen, mutta mistä äkillinen käänne alaspäin johtui?

Oliko tässä kyse siitä että ennustettua korkeammat inflaatioluvut antoi olettaa 10 vuotisen koron lähtevän jälleen nousuun, mutta oletuksista huolimatta korot lähtivätkin laskuun?

1 tykkäys

Nordealla menee aikaa ja tupakkia näiden ennustamiseen. Ei ole tullut tosin seurattua miten nämä osuu.

https://docs.nordeamarkets.com/Publications/financial-forecast/?page=1

Eli valuuttakurssilla ei ole mitään merkitystä? Miksi?

Jeps. Puhtaasti kauppataseen perusteella ruplan voisi luulla vahvistuvan, energiatulothan ovat kasvaneet vaikka joutuvat myymään alennuksella Kiinalle ja Intialle. Mutta jos rupla olisi vapaasti vaihdettava, niin valuutapako taitaisi olla aikamoinen. Kaikilla kynnelle kykenevillä (mukaanlukien Putler itse) on tili tai useampi veroparatiiseissa. Ei ole sattumaa, että sodan alussa tuli se 80%:n sääntö valuutojen vaihdosta rupliksi vientiyrityksille. Oligarkkien tilit Caymanilla olisivat muuten paisuneet vikkelästi :joy:

Tässä muuten erinomainen kirjoitus ruplasta parin vuoden takaa, jolloin elettiin vielä suht normmalia aikaa:

1 tykkäys

Venäjä vie raaka-aineita, ne hinnoitellaan dollareissa. Sen mitä ne saavat tuotua hinnoitellaan dollareissa, juaneissa tai ties missä. Kun ruplaa ei saa vaihtaa vapaasti, niin on jokseenkin sama millä kurssilla se virallisesti noteerataan. Nykyisillä öljyn hinnoilla valuuttaa kyllä riittää tuontiin ja vaatimattomaan matkusteluun.

1 tykkäys

Eikös kaasua ainakin osteta Eurooppaan ruplissa?

Sopimukset on tehty euroissa tai dollareissa. Lisäksi markkina hinnoittelee öljyn ja kaasun dollareissa. Se on lähinnä arvovaltakysymys miksi Putler vaatii maksua ruplissa.

Ei oikeastaan, kyseessä on täysin keinotekoinen järjestely. Maksu suoritetaan venäläiseen pankkiin euroina/dollareina ja se vaihdetaan rupliksi toiselle tilille jolta lähtee maksu.

Voisiko nämä rupla taivastelut siirtää muulle palstalle, eikös täällä ollut joku ketju missä käsiteltiin valuuttoja? Ei omasta mielestä liity oikein tähän ketjuun nämä edelliset viestit.

5 tykkäystä