Neles Oyj - defensiivinen venttiilibisnes

Verohallinto antoi ohjeen Neleksen ja Metso Outotecin osakkeiden hankintamenon määrittämisestä. Päätös:

Neles Oyj:n osakkeen hankintameno on edellä mainituilla perusteilla 34,07 prosenttia Metso Oyj:n alkuperäisestä hankintamenosta ennen osittaisjakautumista.

Metso Outotec Oyj:n osakkeen hankintameno on edellä mainituilla perusteilla 15,33 prosenttia Metso Oyj:n alkuperäisestä hankintamenosta ennen osittaisjakautumista.

2 tykkäystä

Seuraava kysymys on että hoitaakohan Nordnet kaiken maagisesti oikein vai ei asiakkaiden salkkujen verorapsaan… Jännitystä.

OP:lle laitoin kyselyä, niin siellä pitäisi hoitua automaagisesti ainakin.

Olen pitkälle samoilla linjoilla. Minäkin suuresti ihmettelin artikkelin kirjoittajan sanavalintoja!? Laineella on mielestäni hyvätkin synergiasyyt estää firman luisuminen, alihintaan, ruåttalaisille.

Minulla osakkeet pitkässä pidossa, palataan asiaan 5 v päästä. Veikkaan, että saan omani pois :slight_smile:

3 tykkäystä

Lisäyksenä edelliseen ja mitä teknologiaan tulee, palstoilla puhutaan venttiileiden olevan “obsolete” teknologiaa. Lukujen mukaan on tosiasiassa niin, että yli puolet Neleksen myynnistä on automatisoituja sulkuventtiileitä (automated on-off) ja käsiventtiileitä. P&P säätöventtiileitä menee hyvin, mutta O&G puolella markkina-asema on todella pieni.

Mitä virtauksensäätöön yleensä tulee, niin portaattomasti konvertteriohjatut sähkömoottorit & pumput on enämpi pöllipuolen juttuja, ja eivät ole saaneet juurikaan jalansijaa O&G puolella, turvaluokitus, prosessien vaikeuden etc syistä.

Summa summarum, yleisesti ottaen perinteiselle venttiiliteknologialle ei ainakaan lyhyellä tähtäimellä löydy syrjäyttävää vaihtoehtoa.

Holdaan 5-10v. Palaamme asiaan.

3 tykkäystä

Nordean mukaan Itävallan kilpailuviranomaisen suorittama selvitys kestää 18.9. asti, joten sitä ennen ei Valmet mene 25 % osuuden yli Neles-omistuksensa kanssa.

Nordea näkee Valmetin Neles-omistuksen omistaja-arvoa kasvattavana investointina. Nordea maalailee Neleksen tekevän 181 Meur liiketuloksen vuonna 2025, mikä 12.50 euron ostotarjoushinnalla tarkoittaisi 9.6 % tuottoa sijoitetulle pääomalle. Tämä on selvästi korkeampi kuin Neleksen WACC, joka on 6.9 %.

2 tykkäystä

Toihan tarkoittaisi liiketuloksen kaksinkertaistumista vuoden 2019 tasosta, mikä vaikuttaa ihan mahdolliselta. Siinä mielessä Alfa Lavalin tarjous on hävyttömän huono, jos ajattelee, että pelkästään liikevoiton kaksinkertaistuminen voisi nostaa Neleksen kurssin plus 15 euroon. Toki pikavoittoja ei ole luvassa, mutta itse näenkin Nelesin vuosikymmenen projektina.

2 tykkäystä

Kauppalehti flash:

2 tykkäystä

Ulkomaisten toisen käden lähteiden mukaan RBC Capital Marketsin analyytikko Sebastian Kuenne on todennut, että Alfa Lavalin osto onnistuu todennäköisesti.

Tämä on siis hänen Alfa Laval -analyysistään nostettu tieto/väite. Sebastian Kuenne on nostanut Alfa Lavalin tavoitehinnan 250 kruunuun (220).

RBC:n tekemän analyysin mukaan Neleksen osto onnistuu, vaikka se ei mene suunnitelmien mukaan. En tiedä onko tuossa analyysissä muuten perusteltu väitettä. Mitä tuo nyt voisi tarkoittaa, ostaisiko Alfa Laval Valmetin osakkeet vai muu yhteisymmärrys löydetty? Tai sitten puhdasta spekulointia.

Analyysissä Kuenne on kuulemma todennut, että Valmetin ja Alfan kuuma taistelu osoittaa kuinka “strategisesti tärkeä Neles on molemmille”.

1 tykkäys

Ei ilmeisesti hoida, vaan on asiakkaan itse tehtävä. Tämä oli ohje 2019

Veikkaan, että arvio perustuu siihen, ettei AL edellytä 2/3 kaupan toteuttamiselle, vaan ottaa ne, mitkä saa. Todennäköisesti saavat yli 50 prosenttia, jos ei jokin muu taho tee korkeampaa tarjousta. Toki voivat itse yrittää sen jälkeen korotetulla tarjouksella houkutella loppuja luopumaan osakkeistaan.

2 tykkäystä

Mitäs kurssille mahtaa käydä, jos Alfa saa vain 50%? Sen jälkeen ei ole voimassa olevaa ostotarjousta 11,50€ hintaan, joten siltä kantilta uskoisin hinnan tippuvan. Toisaalta taas Alfa Laval voi toimia ikäänkuin markkinatakaajana ostamalla osakkeita pörssistä (samaan tapaan kuin Valmet on toiminut viime viikkoina)

Yleensä pidentävät tarjousaikaa joko korotetulla tai samalla vastikkeella (sama vastike yleensä silloin, kun suurin osa, tyyliin 86% hyväksynyt… tässä tapauksessa todennäköisesti pitää korottaa).

Toki ennen korotusta täytyy odottaa oliko 6kk tai joutuu maksamaan lunastetuille osakkeille korotuksen.

https://www.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/neles-oyj-arvopaperimarkkinalain-9-luvun-5-ja-6-n-mukainen-ilmoitus-blackrock-incn-omistus-neleksesta/f08e5864-991d-4a24-80a1-a133690e24d4

Blackrock taiteilee 5 %:n molemmin puolin. Nyt kuitenkin 5,25 % omistus viimeisimmän liputuksen mukaan.

Eli on ostanut hinnalla joka on sama/suurempi kuin Alfan tarjous, tuskin siis hyväksyy tarjousta. BR + Valmet + eläkeyhtiöt > 33% osuus.

5 tykkäystä

Menee yhä mielenkiintoisemmaksi.

5 tykkäystä

Panokset senkun kasvaa. Laine on varmaan ottamassa koppia tästä. En tiedä onko Valmetin ja sitä kautta Solidiumin kannalta järkevä liike, mutta mielenkiinnolla seuraan tilannetta.

Valmet ylittää 30% vähemmistöosuuden ja tekee Alfaa korkeamman ostotarjouksen koko potista? Mihin AL vastaa muuttamalla tavoitettaan omistusosuudesta 50 prosenttiin ja nostaa vuorostaan omaa ostotarjoustaan?

Saisi nyt edes tulla jännittävä loppu tälle touhulle.

1 tykkäys

Valmet liputti 25% ylityksen myös tänään, jos joku ei vielä huomannut.

4 tykkäystä