Neles Oyj - defensiivinen venttiilibisnes

Entäpä jos AL luopuu nyt ja kurssi putoaa nyt selvästi alle kymmenen. Voisiko Valmet sitten kahmia osakkeita ja tehdä pakollisen ostotarjouksen vastaavalla alle kympin hinnalla? Tällöinhän varsin harva vastaisi myöntävästi ostotarjoukseen. Vai onko Valmetin mahdollisen ostotarjouksen tuollaisessa tilanteessa oltava jotenkin kytköksissä sen aiemmin AL:n ostotarjouksen aikana tekemiin kauppoihin?

Kyllä laskelmia ja arvioita löytyy myös Inderesin analyysistä,

Arvopaperimarkkinalain 11 luvun 23 pykälä näyttää menevän näin:

Tarjousvastike pakollisessa ostotarjouksessa

Tarjousvastikkeena pakollisessa ostotarjouksessa on maksettava käypä hinta. Rahavastikkeen vaihtoehtona voidaan tarjota arvopaperivastiketta tai arvopaperi- ja rahavastikkeen yhdistelmää.

Käypää hintaa määritettäessä lähtökohtana on pidettävä korkeinta tarjousvelvollisen tai tähän 5 §:ssä tarkoitetussa suhteessa olevan tarjousvelvollisuuden syntymistä edeltävän kuuden kuukauden aikana tarjouksen kohteena olevista arvopapereista maksamaa hintaa. Tästä hinnasta voidaan poiketa erityisestä syystä.

Jos tarjousvelvollinen tai tähän 5 §:ssä tarkoitetussa suhteessa oleva ei ole tarjousvelvollisuuden syntymistä edeltävän kuuden kuukauden aikana hankkinut tarjouksen kohteena olevia arvopapereita, käyvän hinnan määrittämisen lähtökohtana pidetään tarjousvelvollisuuden syntymistä edeltävän kolmen kuukauden aikana säännellyn markkinan kaupankäynnissä tarjouksen kohteena olevista arvopapereista maksettujen hintojen kaupankäyntimäärillä painotettua keskiarvoa. Tästä hinnasta voidaan poiketa erityisestä syystä.

Tarjousvelvollisen ja tähän 5 §:ssä tarkoitetussa suhteessa olevan on ilmoitettava Finanssivalvonnalle tarjousvelvollisuuden syntymistä edeltäneen 12 kuukauden sekä tarjousvelvollisuuden syntymisen ja ostotarjouksen päättymisen välisenä aikana hankkimansa kohdeyhtiön osakkeet ja niihin oikeuttavat kohdeyhtiön liikkeeseen laskemat arvopaperit ja niistä maksetut vastikkeet.

4 tykkäystä

"Alfa Lavalin toimitus- ja pääjohtaja Tom Erixon

”Pidämme valitettavana, että alle 50 % osakkeenomistajista on päättänyt hyväksyä tarjouksen. Neleksen ja Alfa Lavalin välinen teollinen logiikka ja kasvusynergiat loivat merkittävän tilaisuuden molemmille yhtiöille. Emme kuitenkaan usko, että Neleksen etuja palvelisi se, että sillä olisi kaksi suurta osakkeenomistajaa, joilla on keskenään ristiriitaiset pitkän aikavälin strategiset suunnitelmat. Tästä syystä Alfa Laval on päättänyt peruuttaa julkisen ostotarjouksen. Toivomme nyt, että Neles löytää toisenlaisen polun menestyäkseen maailmanlaajuisella teollisella virtauksensäätömarkkinalla.”

Asianomaisille arvo-osuustileille kirjattu luovutusrajoitus koskien osakkeita, joiden osalta Ostotarjous on pätevästi hyväksytty, poistetaan mahdollisimman pian ja arviolta 9.11.2020 mennessä.
"

Tuossa myös vastaus niille, jotka miettivät hyväksytyn tarjouksen lukitsemien osakkeiden kohtaloa.

18 tykkäystä

HYVÄ SUOMI!

Tämä osoittaa sen ettei täällä kaikkia tarjouksia ihan noin vaan niellä.

Saa liputtaa, tässä voitonhuumassa ei kiinnosta.

7 tykkäystä

Tämä kysymys kuulunee tänne mieluummin kuin Valmet ketjuun. Vastaus luultavasti löytyy sieltä tarjouspapereista, jotka olet hyväksynyt samalla, kun hyväksyit sen ostotarjouksen (kyllä, sitouduit kaikkiin niihin ehtoihin). Tuossa lienee joitain pieniä byrokraattisia mutkia, jotka pitää hoitaa pankkien ja omistajien välillä ennen kuin osakkeet vapautuvat.

f11b863d-7e3c-5cd6-a8c7-062e38926f6c

Taisi olla tämä Neles-keissi vähän kuten -95 “Den glider in”. Ei kannata nuolaista ennen kuin kiekko on maalissa :wink: . Meemejä odotellessa :smiley:

Pitääkin pistää osake taas tarkempaan tarkkailuun. Jos tätä alkaa saamaan hyvään hintaan niin voisi palata omistajaksi :+1:

19 tykkäystä

Luin kyllä ehdot tarkkaan ja ei sieltä löytynyt mainintaa, että tulisivat kanittamaan osakkeitani sen jälkeen, kun ostotarjous on hylätty. Kyllä se mun mielestä on ihmeellistä, että osakkeita ei vapautetaan heti arvo-osuustililtä ja mikä tähän on syynä ja ketä siitä hyötyy?

1 tykkäys

Menee vähän off-topiciksi - pahoittelut siitä. Tämäkin tapaus saa jälleen ihmettelemään, että miksi ihmeessä sijoittajan kannattaisi ikinä hyväksyä ostotarjousta, jos markkina pitää ostoa todennäköisenä ja markkinahinta nousee tarjouksen tasolle tai jopa yli? Eikö aina ole parempi paukauttaa kaupaksi laitaan ja ottaa rahat heti?

Itse voin ainakin taputtaa itseäni selkään tämän casen kanssa. Myin yli tarjoushinnan laitaan ja mikäli hintaa laskee taas 8-9 euron välille voin ostaa myyntisummalla takaisin isomman osakemäärän kuin mistä alunperin luovuin. Tuurilla ne laivatkin seilaa.

12 tykkäystä

Juu, tiedän, mutta kiinnosti siis miten Sijoittaja.fi oli arvioonsa päätynyt. Ilmeisesti kopioineet Valmetin tiedotteesta. :slight_smile:

Sivu 15:

2 tykkäystä

Tässä tosiaan hyvä case-esimerkki miksi ei-sitovan ostotarjouksen hyväksymistä ei kannata tehdä heti/nopeasti, yleensä ei ole kuin hävittävää.

8 tykkäystä

Ihmeen hyvin kurssi vielä pitää kun muistaa Pihlajalinnan ja Baswaren.

Markkina on kuitenkin kehittynyt tuosta heinäkuusta ylöspäin, jolloin kurssi oli siinä 9e hujakoilla.

Mielestäni Nelesin ostotarjous sisälsi pienemmän preemion kuin esim. mainitsemallasi Pihlajalinnalla, mikä selittää jyrkempää romahdusta. Pihlajalinnan tapauksessa aika moni omistajista varmasti piti lappuja ostotarjouksen, eikä itse yrityksen takia (toisin kuin Nelesillä). Lisäksi ostotarjous oli jo jatkunut hyvin pitkään, vrt. Neleksen tapauksessa lyhyt aika. Eli tässä tapauksessa ei ole yhtä suuria drivereita välttämättä myydä omistuksiaan.

Näin olen itse toiminut jossain muussa ostotarjouskeississä (jostain syystä ei nyt muistu mieleen, mikä keissi se oli).
Kuriositeettina kiinnostaisi myös tietää AL:n puolesta, mitkä tämän seikkailun kustannukset olivat? Jos joku on esim. osakkeenomistajana tai muusta syystä seuraillut.

Mahtava esimerkki siitä mitä ylimielisyydellä saa aikaan, tappion - nöyryyttävän sellaisen. Sitä se oli Ruottalaisille mutta myös Neleksen hallitukselle. Kabinetti sopimuksissa kuvitellaan olevansa keskiössä ja tekemässä mitä haluaa. Unohdetaan aina muut ihmiset ja tällä kertaa se muut osakkeen omistajat.

Nyt Valmetille vaan paljon kärsivällisyyttä neuvotteluihin. Hienoa olisi jos Neles pääsisi näin Suomalaisittain ajattelevan laivan kapteenin mukaan.

4 tykkäystä

Tässähän on Neleksen pitkäaikaisilla omistajilla ollut vain hyviä tai parempia skenaarioita. Itsenäinen jatkaminen tai päätyminen ostotarjouksella Alfalle tai ostotarjouksen/fuusion seurauksena Valmetille tai jollekin muulle taholle. Nyt näyttäisi siltä, että fuusio Valmetin kanssa on todennäköisin ja varmaan omistajien kannalta toivottavin kotimainen vaihtoehto.
Mustana hevosena voisi olla kokonaan uuden tahon ilmaantuminen Nelesiä ostotarjouksella havittelemaan jos Valmet ei saa oletettavasti pian alkavia fuusioneuvotteluita kohtuullisessa ajassa maaliin Neleksen kanssa.
Tilanne on erilainen kuin esim. eri syistä epävarmoissa Baswaren ja Pihlajalinnan tapauksissa, joissa oli vain yksi kohdeyhtiöstä kiinnostunut ostajaehdokas ja tiellä isoja epävarmuuksia.

2 tykkäystä

Mikäli markkinahinta pysyttelee ostotarjouksen mukaisella tasolla, niin silloin lienee järkevää odotella, tulisiko vielä kilpaileva tarjous paremmalla preemiolla. Sitten jos osakekurssi nousee yli ostotarjouksen hinnan, on aika pohtia myykö heti laitaan vai pitääkö todennäköisempänä että a) kurssi nousee edelleen, b) tulee parempi, kilpaileva ostotarjous tai c) alkuperäistä tarjousta korotetaan, että saadaan tarvittava osakemäärä kasaan. Jäi paljon aakkosia käyttämättä, olisikohan vielä jokin muukin vaihtoehto? :thinking:

Mitä luulette, kohdistuuko Neleksen osakkeeseen myyntipainetta kun osakkeita vapautuu kaupankäyntiin 9.11.? Monilla tällaisilla osakkeet varmasti plussalla tämän hetken kurssiin verrattuna oli sitten markkinoilta ostettuja ennen ostotarjousta tai Metsosta irronneita. Pikavoittoa olisi siten vielä otettavissa ulos, muuten nousupotentiaali sitten enemmän pitkällä aikavälillä?

Eli voisiko pitkän aikavälin sijoittajalle tulla vielä halvempaa ostohetkeä ensi viikolla verrattuna tähän hetkeen?

Kuinka usein nää menee tällaiseksi huutokaupoiksi? Eikö yleensä tarjouksen tekijät aika tarkkaan tarkista selustansa ettei joku kiilaa isommalla ohi? Ei ainakaan itselle muistu heti mieleen tällaista nokitusta, jos ei nyt tätä valmet-casea lasketa.