Nokia-ketju. Mitä ajatuksia teillä on Nokiasta? (Osa 1)

Tässä täytyy olla nyt takana jotain mitä ei täysin osata haarukoida, kun puhutaan 2021 tuloksesta.

  • Technologies tulovirta on varsin vakaata.
  • Software on tänä vuonna hieman pettänyt, mutta tuskin sama trendi jatkuu 2021.
  • Networksin tulosparannus on ollut huomattava 2020, ja kasvavan SoC osuuden myötä trendi on selkeä.

@88888 tarjosi tähän hyvää näkökulmaa edellisellä viestillään. Toivottavasti Pekka tarjoaa tähän lisää vastauksia iltapäivällä. Onko tosiaan niin että Networksin alenevat kustannukset menee hintakilpailun aleneviin katteisiin. Vai onko vielä jokin uusi selittävä tekijä?

10 tykkäystä

Miksi ei jatkuisi? Mikaelinkin osien summa antaa Softwarelle isohkon painoarvon, mutta onko se sittenkään perusteltua?

7 tykkäystä

image

Asia-Pacific ei tuonut maantieteellisesti toivottua kasvua. Onkohan tässä jäänyt vielä tulouttamatta kun tiedetysti, ja myös Nokian kertomana, aktiviteetti on hyvää.

Eurooppa osoittaa piristymistä. Kiina ei yllätä. Pohjois-Amerikka T-Mobilen varassa tänä vuonna.

1 tykkäys

Kannattaa lukea se Q3-materiaali. Siellähän sanotaan:

  1. The net sales decrease in Nokia Software was in comparison to a particularly strong Q3 2019, which significantly benefitted from the timing of completions and acceptances of certain projects.

  2. Furthermore, in Q3 2020, net sales were negatively affected by some project delays.

In Q3 2020, we continued to progress with our strategy to strengthen Nokia Software, underpinned by strong execution and the comprehensiveness of our portfolio. Nokia Software offers the industry’s leading cloud-native, multi-vendor and multi-network solutions combined with a robust partner ecosystem.

4 tykkäystä

@DayTraderXL tarjoaa taas laadukasta analyysiä kurssireaktiosta Tekninen analyysi -ketjussa.

5 tykkäystä

Yleisluontoinen kysymys tähän väliin koskien myös Nokiaa, mutta kun tulee näitä sopimuksia (koskee myös muita aloja ja yrityksiä), niin milloin sopimuksien numerot lyödään tulokseen?
Onko ne silloin, kun rahat saadaan vai koska?
Esim. nämä Nokian viimeaikaiset sopimukset, niin milloin ne realisoituu numeroiden valossa?

On siellä myös AT&T -asiakkuutena, ettei nyt yksinään T-Mobile… Sitten liuta pienempiä, kuten kanadalaiset operaattorit, mutta en tiedä onko siellä kummemmin mitään liikkeellä.

2 tykkäystä

Tämä nyt ei varsinaisesti vastaa kysymykseeni. Miksi software suorituisi ensi vuonna paremmin kuin on suoriutunut tänä vuonna? Lisäksi “strengteneing Nokia Software” ainakin uutisvirran mukaan tarkoittaa cloudin ulkoistamista Googlelle, mitä itse pidän positiivisena. Ok, “project delays” saattaa tuloutua myöhemmin. Mutta toistan, miksi ensi vuonna softwarella menisi yhtään paremmin numeroiden valossa?

Tarkemmin uudesta strategiasta kerrotaan joulukuussa. Mielenkiintoisinta siinä on se, että Nokia olisi siirtymässä network-as-a-service -malliin, jossa asiakkaat maksavat jatkuvaa maksua Nokian verkoista ja ohjelmistoratkaisuista. Tämän strategian toteutus ottaa aikaa ja rahaa.

Siis kysymyksesihän koski tämän vuoden Softwaren notkahdusta, minkä tuo lainaus selvensi. Eli kyse oli siitä, että lähtöasetelma, eli vertaaminen erityisen vahvaan Q3/19-tulokseen oli väärä.

Ymmärtääkseni tämän viestin jälkeen ei ole mitään syytä olettaa, että tilanne huononisi ensi vuonna – pikemminkin päinvastoin. Eikö?

In Q3 2020, we continued to progress with our strategy to strengthen Nokia Software, underpinned by strong execution and the comprehensiveness of our portfolio. Nokia Software offers the industry’s leading cloud-native, multi-vendor and multi-network solutions combined with a robust partner ecosystem.

Minä tulkitsen tuota uutisten valossa siten, että software suorittaa alihankintaa entistä enemmän. En usko siitä jäävän kauheasti Nokialle viivan alle. Ja kun ne kuuluisat näytöt puuttuvat…

Nokiahan on ulkopuolistenkin tahojen mukaan selvä markkinajohtaja softapuolella. Ei kai alihankinnassa mitään pahaa ole? Sehän mahdollistaa huomattavasti joustavamman resurssien käytön ja kustannusten skaalaamisen ylös/alas tarpeen mukaan, mikä on tietenkin erittäin hyvä asia Covid-maailmassa.

Ihan hyvä kysymys. Tästä oli selvästi epäselvyyttä aiemmin ketjusssa. Sopimusuutisesta on matkaa tulouttamiseen vielä reilusti. Projekteja viedään eteenpäin paloina ja tuloutukset tapahtuvat hyväksyntien jälkeen yhdessä tai useammassa osassa riippuen projektin koosta ja pituudesta.

Voi siis ajatella, että nämä viimeaikaiset sopimusuutiset tuovat hyvää viivan alle alkaen joskus ensi vuonna ja jatkuen siitä eteenpäin riippuen sopimuksen pituudesta. Tosin myös esim. Verizon-tulojen tyrehtyminen on pois erityisesti ensi ja tulevilta vuosilta.

3 tykkäystä

Itse en näe sisältöä.

CEO promised on Thursday, October 29, to do “whatever it takes” to become the 5G market leader.

“In those areas we choose to compete, we will play to win,” he told reporters on Thursday. “We will do whatever it takes to lead in 5G and we are ready to invest more.”

“Some of the geopolitical trends are opening up new opportunities,” Lundmark said, adding that progress in 5G product development has been “excellent”.

Teemat:
Voitto niissä liiketoimissa joissa päätetään olla mukana.
Lisää kehitysinvestointeja.
Viimeaikainen 5G tuotekehitys ollut erinomaista.

Viimeinen on huojentavaa kuulla myös toimitusjohtajan suusta vaikka viitteitä ollut muutoinkin. Tämä on lopulta se oleellinen asia.

7 tykkäystä

Myynnin tahti 3Q sentään parempi kuin koko alkuvuosi

3 x 3Q2020 vs 1-3Q2020:
AP: 2718 n. -1%
Europe: 5058, n. +7%
Greater CN: 1035, +8%
LAM: 669, n. -7%
MEA: 1446, n. +8%
NAM: 4953, n. +3%
Total 15882, n. +4%

3 x 3Q2020 vs 1-3Q2020:
Communication Service Providor: 12948, n. +3%
Enterprise: 1149, n. +7%
Licensees: 993, n. -3%
Other: 792, n. +22%
Total: 15882, n. +4%

4 tykkäystä
7 tykkäystä

Set for launch on January 1, the new operating model will “simplify the structure, make it easier for customers to do business with us and help investors assess the value of business groups better than today,” said Lundmark. Feedback from stakeholders in recent weeks has shown that Nokia’s operational model is “too complex.”

“We have a challenging deployment in North America on mobile,” said Marco Wirén, Nokia’s chief financial officer, in offering an explanation. Lundmark similarly blamed “margin pressure” in North American mobile for weak profitability.

But today’s restructuring should make R&D spending and profit margins more transparent in mobile, which has previously been lumped together with other network units. It should certainly make that division more focused and less worried about the performance of those other units.

3 tykkäystä

– Käymme jatkossa erittäin mielellämme asiakkaiden kanssa keskusteluja end-to-end-hengessä. Jos joku haluaa meiltä ostaa ratkaisun, jossa on mobiili- ja runkoverkkoja, sekä ohjelmisto- ja pilvipalvelut päälle, niin ilomielin sellaisen myymme. Mutta ydinasia on se, että jokaisen liiketoimintaryhmän täytyy pystyä osoittamaan, että ne ovat kilpailukykyisiä omin voimin ja kukin niistä luo arvoa osakkeenomistajille. Tätä vaatimusta ei tulla piilottamaan end-to-end-strategian taakse jatkossa.

Pekalta suorat sanat liittyen Surin ajan strategiaan.

21 tykkäystä

Ensimmäinen kerta ties kuinka pitkään aikaan kun luen Nokian viestinnässä sanat “luo arvoa osakkeenomistajille” :+1:

16 tykkäystä

Kyyneleet on silmissä, mutta omalle lapselle en sentään Nokiaa ole ostanut😢

4 tykkäystä