Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Autonvalmistajien matkapuhelinpatenttien lisenssit on päivitettävä 5G:hen tänä vuonna: (Avanci, Huawei) Auto IP Summit -huippukokouksessa Münchenissä.

7 tykkäystä

Varmaan ollut juttua aikaisemmin, mutta minkälaisia summia voi odottaa Nokian vanhoista patenttiportfolioista ja minkälainen asema yhtiöllä on 5g-teknologiassa?

Pohdiskelin vain riittääkö noista tuloja kuinka pitkälle tulevaisuuteen

2 tykkäystä
7 tykkäystä

Ajattelin tehdä yhtiökokoukselle muutaman ehdotuksen ennen kaikkea voitonjakoon ja nettokassaan liittyen. Ehdotukset yhtiökokoukselle pitää lähettää Nokian hallitukselle viimeistään 2.2. Jos joku haluaa kommentoida englanninkielistä luonnostani, niin teksti löytyy seuraavan linkin kautta: https://www.reddit.com/r/Nok/comments/10odkhx/draft_proposals_to_the_board_of_directors_ahead/

12 tykkäystä

Tuohan kertoo sen, että saatujen patenttien määrä on vuosituhannen alimmalla tasolla ja laskee koko ajan. Ei toki kerro laadusta mitään, mutta liekö voi odottaa tulojen tippuvan hiljalleen vuosien kuluessa

Pyysing arvioi Nokiaa viikkokolumnissaan:

P/E luku joka tapauksessa tarkoittaa, että tasaisen vauhdin taulukolla Nokia keräisi kasaan markkina-arvonsa verran tulosta kymmenessä vuodessa. Akin arvaustoimiston tulkinta tästä on, että markkina hinnoittelee Nokialle lähivuosina tulosheikennyksiä.

29 tykkäystä

Pienet ovat Nokian sijottajan murheet, jos “ylisuuri” kassa tuottaa päänvaivaa :slight_smile:

Uuden Strategian toteutus on tähän asti sujunut loistavasti ja ennusmerkit viittaa suunnan olevan eteenpäin.

Itse toivoisin lisää panostuksia:

  1. Yksityisverkkoihin
  2. IP and Fixed Networks

Molemilla on ollut tekeminen ollut hyvällä mallilla ja mielelläni näkisin yritysostoja näihin kahteen liiketoimintaryhmään. Valitettavasti osaamiseni ei riitä arvioimaan mitä ja milloin tulisi ostaa tai riittääkö lisäpanostukset orgaaniseen kasvuun…

Keskuspankkiirien kiristyvä rahapolitiikka johtaa kaikkien omaisuuserien laskuun ja jo tästäkin syystä mielestäni on syystä pitää vähän suurempaa nettokassaa. Se tuo turvaa ja mahdollistaa investointeja.

Itseäni hieman huvittaa, että keskustellaan 3, 4, vai 6 sentin kvartaaliosinkosta nyt, vaikka isossa kuvassa Nokia on erittäin hyvin asemoitunut seuraavan teollisen vallankumouksen 4.0 yhdeksi voittajista.

Tiedän ja muistan Nokian kännykkä -suuruudun luhistumisen ja haasteellisen yritysfuusion sekä kangertelun RAN chippien kanssa, mutta nyt on ollut hyvää tekemistä…

Kaikille Teille, jotka tuskailette Nokian arvostuksen kanssa haluan muistuttaa Warret Buffetin sanoista: 1. price is what you pay. value is what you get
2. Be Greedy When Others Are Fearful
=kyllä se arvonnousu vielä tulee

Lisäksi suosittelen tutustumaan: Berkshire Hathawayn sijoittajakirjeisiin 1970 -1980 luvulta, jolloin vallitsi korkea inflaatio ja sen vaikutuksesta pörssikursseihin.

38 tykkäystä

Wau kylläpä foorumi on nyt innostunut keskustelemaan Nokiasta. Ja samoin on tapahtunut myös kotimaan mediassa. En muista aiemmin vastaavaa, joten syytä varmaan tulkita myönteiseksi signaaliksi.

Vuonna 2019 päädyin itse kirjoittelemaan tänne, ja silloin oli keskustelua melko reilusti, ja luonnollisesti Nokian ongelmista johtuen sävy oli pääosin hyvin negatiivista. Sitten hiljeni pariksi vuodeksi kunnes WSB tuo hetkellisen kiinnostuspiikin.

Mutta hyvä asia siis, tämä ketju on ollut liian harvan kiinnostuksen kohteena jo liian pitkään.

73 tykkäystä

Suurempana riskinä pitkällä akavälillä näen USAn panostuksen kotimaiseen verkkotoimittajaan. USAn hallinto on jo valinnut Dellin tulevaisuuden verkkokomponenttien kehittäjäksi ja vaikka alku tulee varmasti olemaan kivinen, niin kun ottaa huomioon maassa olemassa olevan osaamisen ja maan inestointikentän suuruuden ja resurssit, niin jollain aikavälillä Dellistä voi tulla varteen otettava kilpailija. Samsung taas on pystynyt tähän mennessä hyvin rajallisesti haastamaan Nokiaa ja Ericssonia ja ilmeisesti heidän osuutensa esim. Verizonen verkoissa on ollut suhteellisen pieni.

12 tykkäystä

Ukrainan sodan myötä olen miettinyt onko tai miksi nokia ei ole pyrkinyt MIL markkinoille drone network tuotteillaan? Nokialla on varsin tehokas ja hyvin varusteltu drone tuoterepertuaarissaan, jolle varmasti olisi helppo löytää MIL puolen sovelluksia. Nythän nokia jo tekee varsin hyvää bisnestä suojattujen yhteyksien puolella MIL sektorilla mm. yhteistyössä Airbusin ja USAn sotilashallinnon kanssa. Suomen pv:lla voisi olla osansa sopivan yhteistyön puitteissa dronejen kehittämisessä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Nyt Pekka ja Tommi, olkaa hereillä ja osaamista ja resursseja MIL puolelle. Rauta on kuumaa.

They are being equipped and enhanced progressively such as with the addition of powerful cameras, sensors and thermal imaging that help collect valuable data.

“It’s evident that the enhancement of sensors is a continuous process and we’ll soon have cameras capturing 100-megapixel images. Drones equipped with such versatile technologies are redefining missions of the future,” stresses Mika Jarvenpaa, a UAV Operations Specialist at Nokia.

Investments in UAVs are soaring and will continue to do so with the spike in unmanned aerial operations in urban, rural and industrial airspaces. Challenges, however, remain especially in relation to network coverage and stability. Effective and resilient mission critical networks are essential to robust and seamless drone connectivity and while much work is being done in that direction, a lot of ground is yet to be covered.

24 tykkäystä

Nokialla yhtiönä menee hienosti ja hyvä sekin. Olen kuitenkin vain Nokia-sijoittaja ja oma huoleni kumpuaa ainoastaan siitä näkökulmasta.

Koko kassakeskustelun pointti muutamalla yksinkertaisella ranskalaisella on tämä →

  • Nokialla menee paremmin kuin vuosikausiin
  • Yhtiön tuotepaletti on kunnossa ja asema kilpailussa jälleen hyvä
  • Olemme pitkään jatkuvan 5G-buumin huipulla
  • Nokian kassa pursuaa rahaa
  • Telekommunikaatioteollisuuden tulevaisuus näyttää hyvältä
  • Monipuolinen tuoteportfolio ja teknologian kehittyminen tarjoaa kasvumahdollisuuksia

Ja seuraus tästä (…rumpujen pärinää…) → Nokian arvostus on laskenut.

Jokaisen Nokian osakkeenomistajan pitäisi olla tästä (ainakin vähän) huolissaan. Itse tykkään myös puntaroida sitä olisiko asialle jotain tehtävissä – ja jos olisi, mitä? Ehkä omistajien runsaskätisempi palkitseminen auttaisi nyt, kun siihen vihdoin olisi varaa?

DnB Markets perusteli matalia tavoitehintojansa Nokialle ja Ericssonille, ennen Nokian tuloksen julkaisua, kurssinousuun vaadittavien “triggereiden” puuttumisella. Ehkä DnB on tajunnut jotain, mikä ei pelkillä numeroilla, mittareilla ja yhtiötuntemuksella aukea. Täytynee miettiä tätä triggeriasiaa vielä uudestaan, sillä hyvään tekemiseen ja tulokseen Nokian osakekurssi ei reagoi millään tavalla. Vaikuttaa siltä, että osakkeen luontainen suunta on nyt väärä – eli alaspäin. Q4:n hyvää tulosta ja osakkeen pysymistä nykytasolla voi kuvailla amerikkalaissanonnalla “dodging the bullet”. Miten käy Q1 tai Q2?

Ihmeitä ei kannata odottaa ja toiveisiin ei kannata sijoittaa. Tässä on kuulkaa omat selitykset aika vähissä. Se huolestuttaa.

36 tykkäystä

Tuo sotilaallinen puoli olisi varsin mielenkiintoinen kasvuala. Sillä puolella katteet ovat hyviä ja asiakassuhteet erittäin pitkäkestoisia. Uskoisin Ukrainan sodan ja Taiwanin epävarmojen aikojen kasvattavan globaalisti sotilastarvikkeiden kysyntää voimakkaasti vähintään 10-15 vuoden ajan. Ukrainan sodassa dronet ovat nousseet merkitykseltään huomattavasti ennakoitua suurempaan rooliin ja ilmeisesti niiden kysyntä sekä tiedustelu- että taistelukäyttöön tulee kasvamaan, lisäksi niiden rooli tarvikkeiden kuljetuksessa voi olla tulevaisuudessa erittäin merkittävä.

14 tykkäystä

Pakko laimentaa vähän omaa negatiivissävytteistä viestittelyäni siitä huolimatta, että moni teistä vaikuttaa olevan jokseenkin samoilla taajuuksilla kanssani.

Yhtiön kurssi on alamaissa, sitä ei pääse karkuun, mutta ei kurssia 5G-flopin tasoille saada painettua – ei sitten millään. Jos pörsseissä on pakko käydä kurkkimassa pohjia niin neljä euroa voi mennä rikki. Toisaalta, oma intuitioon ja markkinan seurantaan perustuva väitteeni on, että teknosuhdanne paranee vuoden toisella puolikkaalla. Suhdanne, joka omasta mielestäni on ollut iso tekijä Nokian kohdalla ja jonka muutoksille Nokia on lähihistoriansa takia erityisen altis.

Joten, teettäkääpä tekin seinällenne tällainen lippu… ja matka jatkuu →

26 tykkäystä

Swedbank, Pidä & 5,20 €.

Teemat: epäuskoa marginaaleihin ja toisaalta ajatusta että markkinat piikkasivat vuonna 2022. Tiedämme että Nokia on ohjannut kasvua liikevaihdon osalta ja myös marginaaliohjauksen keskiväli on vuoden 2022 toteumaa korkeampi, joten joku on väärässä.

Olen itse tuskaillut viime aikoina aikalailla, sillä vaikka näkemys tuloskehityksestä on mennyt vähintään kohtuullisen hyvin lankulle ei tärkein sijoitus siitä huolimatta näytä tuottoa. Tässä kohdassa minua fiksumpi rauhoitteli: “Kurssi nyt menee juuri nyt miten menee, mutta paljon tärkeämpää on että miten yhtiö suoriutuu - ja sehän näyttää hyvälle”. Tähän änkytin takaisin “mutta kun tämä alkaa jo riittää, myös itsellä pitäisi tehdä tulosta”. :sweat_smile: Kärsimättömyyttä alkaa olla paljon ilmoilla - tämä lienee se kohta jossa viimeiset heikot omistajat tiputetaan vielä kerran kyydistä pois.

36 tykkäystä

@atte_riikola :n laatimassa yhtiöraportissa on taulukko Nokian verrokkiryhmän arvostuksesta. Mielenkiinnosta kysyn onko kaikkien P/E-luvut laskettu raportoidusta tai vertailukelpoisesta tuloksesta, siis samalla tavalla.

Mm. Nokian P/E-luku taaksepäin laskettuna raportoidusta tuloksesta on melkein 14 (arvaus kun en nyt osannut poistaa kertaluontoisten verosaamisten taseeseen kirjaamista), siis aika lähellä verrokkien vuoden 2023 ennustettujen P/E-lukujen keskiarvoa. Ahdistus Nokian aliarvostuksesta helpottuisi, jos verrokkien P/E-luvut on laskettu raportoiduista luvuista. Mutta jos taas kaikkien P/E-luvut on laskettu vertailukelpoisista tuloksista. P/E-luvun kipuaminen lähelle keskiarvoa nostaisi kurssin noin 6 euroon jo vuoden 2022 tuloksella.

18 tykkäystä

Eniten vaan mietin sitä että kun se tulee ettei yllä tulos odotukseen niin tiputaanko -20%, Kun ei näillä hyvillä tuloksilla ole mitään merkitystä osakkeen hintaan.

4 tykkäystä

Google Finance on saanut päivitettyä viikonlopun aikana Nokian tuloslaskelman vuoden 2022 osalta. Toivottavasti tämäkin nostaa suuren yleisön tietoisuutta Nokian etenemisestä!

24 tykkäystä

Verrokkidata tosiaan tulee Refinitiviltä ja en ihan pysty jokaisen yhtiön osalta suoraan todeksi sanomaan, mutta kyllä tuossa nuo P/E-luvut pääosin on laskettu ainakin jollain tasolla oikaistuilla luvuilla. Esim. Ericssonin P/E-luvut niin matalia ja oikaistut multippelit eri palveluissa suunnilleen noilla tasoilla pyörivät.

15 tykkäystä

Älkää vaipuko epätoivoon, tänäänhän irtosi viimeinen erä vuoden 2021 hulppeasta osingosta, 0,02 c, pitäähän kurssin nyt siihen reagoida: https://www.kauppalehti.fi/porssi/osinkokalenteri

Lisäys: @Smuriola unohdin laittaa sarkasmivarauksen ja hymiön tekstiini :slight_smile:

21 tykkäystä

Tuskin nyt 2021 kuitenkaan