Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Ostojen rahoittaminen varmasti voi olla hyväksyttävä syy vaikka loppumetreillähän rahalla on hintansa eikä vaikkapa kymmenen miljardin nettokassa välttämättä ole osakkeenomistajien etu vaikka jokunen kauppa edullisen rahoituksen avulla tulisikin.

Toivottavasti Lundmark ei myöskään kassan avulla yritä kilpailla hinnalla voittaakseen markkinaosuutta. Päin vastoin pitäisi saada myös Ericsson hinnannostotalkoisiin ainakin missä hintahäirikkö Huawei ei ole kilpailemassa, jotta RAN-toiminnan kannattavuus saataisiin paremmalle tasolle. Muutenkin pitäisi pohtia missä toiminnassa on parhaat marginaalit ja kasvuvauhti ja pistää enimmät paukut siihen eikä yrittää olla suuri sellaisessa, joka ei riittävästi tuo osakkeenomistajille EPS-kasvua.

9 tykkäystä

Oma veikkaukseni on, että mahdollinen yritysosto olisi tuotekehitysinvestointi eli ostetaan/vahvistetaan esim AI, metaverse tms osaamista

11 tykkäystä

En usko, että tulee isoja peliliikkeitä lähiaikoina tai edes tänä vuonna. Nokian liiketoimintayksiköt parantavat toimintaansa tavoitellen ohjeistuksessa asetettuja tavoitteita. Mitään isoja yllätyksiä en odota tapahtuvan. Nokian nykyjohto ei maalaile leveällä pensselillä tulevaisuuden tuottoja kuten Suri teki viime vuosikymmenen loppupuolella, joten ei sieltäkään ole odotettavissa työntöä ylöspäin.

Nyt odotuksissa on mm. pari lisenssisopimusta takautuvine maksuineen, vahvasti kasvavaa liikevaihtoa Intiassa (ehkä 1,3 miljardista yli 2 miljardiin), yritysasiakasliiketoiminnan kasvua (ehkä 2 miljardista yli 2,5 miljardiin). Pelkona on patenttisopimusten viivästyminen ja tuloksen alittuminen neljäksestä toiseen ja kurssin kyykkääminen tulosjulkistusten myötä. Liikevaihto laskee Pohjois-Amerikassa ja se lienee otettu huomioon Nokian varovaisessa ohjeistuksessa vuodelle 2023.

Nyt ollaan kiihdytys- ja skaalausvaiheen välimaastossa eli tekemässä edelleen käännettä.

Eväitä on sekä jonkinmoiselle kurssinousulle että laskulle tänä vuonna, muttei mitään järisyttävää.

Sijoittajien kannalta viestintä voisi olla selkeän positiivista, kun katsomme muutaman vuoden päähän. Arvopaperin kuukauden osake haastattelussa tulevaisuutta käsiteltiin mm. seuraavasti:

Lundmarkin yhdeksi vahvuudeksi onkin mainittu nousevien trendien ennakointi ja hyödyntäminen liiketoiminnan kehittämisessä. Niistä hän puhuu nytkin.

”Olemme pärjänneet hyvin haastavassa nykytilanteessa, eivätkä haasteet ole vähenemässä. Meidän markkinaamme eivät kuitenkaan aja pelkästään makrotaloussyklit vaan yhteiskunnan yleinen digitalisaatio.”

Lundmark sanoo, että kasvupotentiaalia on paljon, koska vain noin 30 prosenttia maailmantaloudesta on digitalisoitu.

”Kysymys teollisuuden isosta digitalisaatiosta on ollut pöydällä ainakin 20 vuotta. Oikeastaan vasta nyt se on lähdössä isosti liikkeelle.”

”Nokia ei ole immuuni yleiselle talouskehitykselle, mutta on olemassa tällaisia pohjatrendejä, jotka ajavat markkinaa. Siksi olemme hyvin optimistisia tulevaisuuden suhteen.”

Ihan mukavaa ja uskoa vahvistavaa luettavaa, mutta eivät nämä yleisluonteiset visiot jaksa sellaisenaan kurssia nostaa. Omat odotukseni tälle vuodelle ovat, että kurssi ei paljon nouse muttei paljon laskekaan. Kurssi sahailee indeksien antaessa askelmerkit ja mahdollisesti pieni nousupyrähdys patenttisopimusten myötä, jos niiden arvo julkaistaan. Pitkäaikaisena sijoittajana katseeni on nyt vuosissa 2024 ja 2025.

18 tykkäystä

Nokia Oyj

Nokia Oyj

Press Release

Nokia launches analytics software to simplify and strengthen data collection and insights for CSPs #MWC23

20 February 2023

Espoo, Finland – Nokia today announced th e launch of AVA Customer and Mobile Network Insights , a cloud-native analytics software solution t hat simplifies the collection and analysis of 5G network data to provide communication service providers (CSPs) with stronger and more cost effective analytical capabilities .

The solution delivers “intelligence everywhere” through AI and machine learning tools that support intelligent and automated decision making based on correlated reports generated from data across 5G networks.

27 tykkäystä

Nokia vauhdittaa yritysasiakasliiketoimintaansa tarjoamalla LAAS (Lab-as-a-Service) palveluja.

"Nokia LaaS facilities are already in operation in the United States, Europe, South Korea and Japan, Nokia will now expand the service by opening a dedicated device testing facility for enterprise customers in Bangalore, India.
The flexibility of the testing service, which can be performed at a Nokia site or on the customer premise, adds to the ease-of-use. LaaS for enterprises not only provides differentiation for Nokia but should help substantially with customer adoption of private wireless networks for Industry 4.0 digitalization.”

11 tykkäystä

@Kunhalvallasaa kirjoitti oheisen mielipiteen kahvihuoneeseen arvellen negan olevan kiellettyä Nokia-ketjussa. Omasta mielestäni ketjussa on saanut kertoa kaikenlaisia perusteltuja mielipiteitä jo pitkään ja niistä on kyetty keskustelemaan asiallisesti. Kopioin viestin siis myös tänne.

Eiköhän nämä ajatukset ole pyörineet monien muidenkin Nokiaan sijoittaneiden mielissä. Ehkei ihan näin pitkälle vietyinä, mutta kuitenkin.

34 tykkäystä

Ericsson kulukuurille.

Olen tätä Nokia/Ericsson -asetelmaakin pohtinut pitkään. Mielestäni se ei ole hyväksi markkinatilanteen paranemisen kannalta. 5G on valunut Ericssonin “strategiseen markkinaosuuksien valtaukseen” ja hiljattain myös Lundmark puhui markkinaosuuksien kasvattamisesta kilpailijoiden kustannuksella haastavina aikoina. Hölmöläisten hommaa.

Samsung on nyt entistä näkyvämpi musta hevonen ja Amerikan teknojätit vaanivat selän takana. Pohjoismaalaisten mitellestä keskenään Aasiasta voidaan painella kohta ohi. Resursseista se ei ainakaan ole kiinni. Ja jenkkejä ei kannata unohtaa.

Mielestäni koko markkinalle olisi parasta, jos Euroopassa olisi vain yksi telecom-jättiläinen. Amerikka näyttää kuitenkin luottavan siihen, että sen omat teknojätit pärjäävät tulevaisuuden kilpailussa eikä ostoksille ole siten ollut tarvetta.

21 tykkäystä

R&D kapasiteettia kasvatettu mentaliteetilla ”what ever it takes” tavoitteena teknologia johtajuus. Tommin selostuksen mukaan henkilöstöä on lisätty 60%, mutta samalla R&D kapasiteetti on lisääntynyt 130% ja sitten vielä 11%. Tommi on kovasti tyytyväinen R&D-toiminnan tuloksiin ja on vakuuttunut sen tarpeellisuudesta.

22 tykkäystä

Skaalaminen ilman markkinaosuuden kasvua on suht vaikeaa hitaasti kasvavassa tai jopa hiipuvassa markkinassa…

14 tykkäystä

Epäilemättä. Arvosteluni kohdistui lähinnä Ericssonin ja Nokian(?) tapaan kasvattaa markkinaosuuttaan hinta edellä. Nyt kun kovin kysyntä on taantumassa ollaan samantien irtisanomassa tuhansia. Eihän tällainen kovin tervettä ole.

Toivon, että Nokian panostukset tuotekehitykseen näkyvät tulevaisuudessa myös parhaina ja toivottavasti ylivoimaisina tuotteina, joista ollaan valmiita myös maksamaan.

11 tykkäystä

@Kunhalvallasaa tottakai saa negatiivista kirjoittaa, kunhan vaan perustelee näkemyksiä. Ja vaikket kirjoittanutkaan suoraan tänne ketjuun, niin viesti löytää perille, eli jatkossa vaan suoraan tänne. :wink:

Et suinkaan ole ainoa jolla on ristiriitaiset tuntemukset. Aika monella se ristiriita tuntuu kumpuavan osakekurssin hinnasta, ei niinkään siitä miten yhtiö suoriutuu tällä hetkellä. Joku sanoisi että tilanne on siinä mielessä myönteinen - ennemmin näinpäin.

Ehkäpä turhauttavinta on negailut joissa ei ole taustalla esimerkiksi lukuihin perustuvaa faktatietoja, ja jotka on täysin fiilispohjalla heitetty tarkoittaen “on vaan p**ka yhtiö”. Enää tuota turhauttavammaksi tekee sen että kommentoi että historia näyttää että yhtiö tulee aina pettämään. Tällaisissa tapauksissa viestit eivät anna muille mitään lisäarvoa. Valitettavasti tällaisiin kommentoihin on Nokia -ketjussa saatu aika ajoin tottua.

En siis sano että sinun viestisi oli tällainen. Ja hyvä oikeastaan että sekin aiheutti jo keskustelua toisessa ketjussa. :+1: Pointtini on siis että negatiiviset näkemykset ovat hyvin tervetulleita kun niitä tosiaan perustelee, kuten myös Oldfeki toi esille. Ja toki jos muut ovat erimieltä voivat he perustellusti kommentoida takaisin.

26 tykkäystä

Kyllä turhautuneisuutta tällä palstalla on aika monella. Omalla kohdallakin olen jo ”luovuttanut” en jaksa uskoa enää operaattoribisneksen kovempiin marginaaleihin vaan sieltä tulosta tulee volyymilla jos tulee. Sen sijaan luotto Nokian muuhun liiketoimintaan esimerkiksi privaverkkoihin on suuri, koska automaatio ja megatrendinä digitalisoituminen on tosiasia, mutta vasta aivan alkuvaiheessa. Lisäksi r&d:hen panostaminen pitänee patenttisalkun kunnossa.

16 tykkäystä

Hiipuva markkina? Enpä tiedä. Suomessa ensimmäiset 5G-verkot avattiin 2019 - ei niin kauan aikaa sitten.6G-verkon kaupallisen käyttöönoton on arvioitu ajoittuvan 2030-luvulle.

Nokiaa kummeksun kyllä siitä, millä innolla se ostaa omia osakkeita. Niitä jaetaan ainakin kannustimina henkilöstölle. Osakkeen omistajalle maksettava osinko on ollut pitkään naurettavan pieni.

2 tykkäystä

Tässäkin kuitenkin hyvä muistaa se että “vasta” rauta on myyty, kaikki uudet viritykset menevät softalla (tai jollain plug&play tyyppisellä ratkaisulla)
softa se on joka kannattaa ja nythän kiitos Huawein, Nokia saanut ihan kohtalaisen siivun markkinasta olisiko jopa lähellä 30% kun Intiaa saadaan valmiiksi
5G Advanced jne

22 tykkäystä

3GPP matkapuheliverkkojen global population coverage on 95% eli tukiasemasaitit on pääosin rakennettu. Saitin modernisointi / kapasiteetin lisääminen on paljon halvempaa kuin saitin rakentaminen…

6 tykkäystä

Minulle Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmä on ennen kaikkea:

  1. Lypsylehmä, joka mahdollistaa mm. voitonjakoa ja investoinnit nopeammin kasvaviin liiketoimintoihin

  2. Teknologiatoimittaja nopeasti kasvaviin yksityisverkkoihin

Lundmarkin kanssa olen samoilla linjoilla ainakin kahdesta tärkeästä asiasta:

  1. SaaS-mallilla ohjelmistoja niin operaattoreille kuin muille yrityksille. Skaalauduttuan tämän myynnin marginaalipotentiaali on CNS-pomo Sahgalin mukaan kymmenissä prosenteissa;

  2. Fokusta ei-operaattorimyyntiin, kuten ns. webscale-yrityksille, niin kasvun kuin marginaalien vuoksi. Tähän liittyen Lundmark sai q4-esittelyssä kysymyksen, jonka vastaus osoittaa Nokian olevan tosissaan vaikkei haluakaan kvantifioida asiaa:

Sami Sarkamies
Hi. Thanks for the presentation. I want to dig deeper into your Enterprise aspirations. You mentioned a double-digit share as an interim target, but what could be the level in the long run? Are you planning to make acquisitions in order to strengthen your offering in this area, and can you please provide guidance on how long growth investments will go to margins? And what could be the level in the long run relative to
CSP margins? Thanks.

Pekka Lundmark
Well, the margin question, Enterprise versus CSPs, we are not opening up at this
stage. We are reporting the numbers in our businesses because Enterprise is not a full P&L as such. It is a customer segment, which has its own sales teams, but it’s not a full P&L. In terms of the ambition level, it is very clear, we want to continue double-digit growth. The market looks promising in terms of being able to support that. We have now increased to 8%, then we want to go to double-digit. And once we are there, then it’s the time to discuss the next steps. But of course, we want that to continue. We do not want it to stop at 10%. So after 10% comes 15% and then comes 20%, but how long that will take, I’m not going to speculate on right now. In terms of priorities, the number one priority is organic development. Then if that is not enough, then bolt-on type of acquisitions would be the second priority. That’s really what we are focusing on in terms of this business.

Eli paljossa olen samaa mieltä Lundmarkin kanssa ja hän on mielestäni tuonut merkittäviä parannuksia Nokiaan. Mutta olen tyytymätön Nokian melko täydelliseen välinpitämättömyyteen osakkeenomistajien lyhyen tähtäimen edun suhteen: alhainen osakekurssi ei ole saanut Nokiaa nostamaan omien ostoja ja osinkopolitiikkakin on epämääräinen. Tiedän vain sen, ettei Lundmark ole vannonut minulle henkilökohtaista uskollisuusvalaa :crazy_face: enkä voi olla varma, että hän päätöksiä tehdessään aina 100-prosenttisesti ajattelee ensi sijassa osakkeenomistajan etua. Siksi haluaisin selkeämpää politiikkaa niin osingonjakoon (minimiosinko), omien ostoihin (osaksi jokavuotista voittovarojen käyttöä) ja nettokassaan (määriteltävä miten suuri kassa on saavutettava). Luottoa on hyvä olla, mutta niin kuin arabit sanovat: luota Jumalaan, mutta sido kamelisi.

20 tykkäystä

@Kunhalvallasaa kirjoitti tiivistetysti muutaman hyvän huomion pohjalta syyn miksi Nokia tarpoo nykyisessä arvostuksessa ja tulee tarpomaan ”vitosen osakkeena hamaan tappiin”. Nokialla ei ole oikein yhtäkään kunnon profiilia tai identiteettiä niin, että tuloksenteko näkyisi kurssissa. Näyttääkin siltä, että Nokia on vain korkean osaamisen työpaikka, jossa tehdään valtavilla tuotekehityspanostuksilla liian vähän huipputuotteita.

Nokian tuloksenteko parin viime vuoden aikana, sen vahva teknologinen kiri, yhtiön strategian toteuttaminen, analyytikoiden ennusteet, arvioinnit ja korkeatkin tavoitehinnat, tällä palstalla olevat hienot ja monipuoliset analyysit ovat luoneet kuvan siitä, että myös kurssinousu alkaa pian – tai itse asiassa sen olisi pitänyt jo alkaa. Mutta eipä näy, missä vika?

@Kunhalvallasaa tuo myös mielestäni ratkaisevan tiivistyksen kaikkeen edellä mainittuun – Nokia ei ole kurssinousulle riittävän kunnollinen missään asiassa. Se ei ole kunnon omien ostaja, se ei erotu laisinkaan hyväksi osingonmaksajaksi, sen innovaatiot eivät ole kunnollisia suhteessa siihen, miten niihin sijoitetaan. Ainoa, joka tällä hetkellä saa kunnolla tuloksesta ovat lainojen rahoittajat korkeina korkoina. Näin säilytetään samalla profiilia rahakentän toimijoiden keskuudessa. Mahdollisesti listaan voi lisätä, että Nokia on taas hieno ja paljon lupaava työpaikka.

@Mustathmir on ehdotuksissaan tullut siihen tulokseen, että Nokian hallituksen on annettava selvitys, mihin valtava kassa aiotaan käyttää. Edellä mainittujen kirjoitusten – ja tietenkin niiden kaikkien täällä tehtyjen hienojen analyysien, kiitos niistä! – pohjalta ainoaksi kurssia muuttavaksi tekijäksi voi muodostua, että Nokian hallitus päättää joko selkeästi kiihdyttää omien ostoja tai tekee päätöksen osinkojen vahvasta nostamisesta. Koska t&k-toiminta rahoitetaan aina vuositason budjetista, on perusteltua käyttää kassaa jompaankumpaan tai kumpaankin yhdessä, joihin palstalla olevissa kyselyissäkin on päädytty.

Näin Nokia saa profiilin myös nousevan kurssinsa kautta hyvänä sijoituksena eikä pelkästään hyvänä yhtiönä. Muutoin ns. markkinat edelleen jatkavat Nokian käyttämistä erilaisten sijoitusinstrumenttiensa välineenä kuten tähänkin saakka. Kaikki oleellinen valta tässä asiassa on siten itse Nokian hallituksella. Onko muita reittejä vaikuttaa asiaan kuin @Mustathmirin tekemä kannanotto käsiteltäväksi yhtiökokouksessa?

7 tykkäystä

Kärsimättömyys, tämä kehitys lyö vielä läpi myös osakkeen hinnoittelussa.

En oikein ymmärrä väittämää että Nokialla on liian vähän huipputuotteita. Nykyisellään Nokia on teknologisesti johtava jo varsin monella osa-alueella jolla kilpailee. Ongelmana toki on että nämä tuotteet eivät ole sellaisia joita yksittäinen kuluttaja ostaa, tai edes juurikaan näkee. Tämä luo helposti vääränlaisen mielikuvan.

Toisekseen Nokia on nyt jo monen vuoden ajan ylittänyt analyytikoiden asettamat ennusteet. Näin ollen kyse on vaan siitä ettei osakkeelle markkinat ole sallineet, syystä tai toisesta, korkeampia arvostuskertoimia.

Osingonmaksu tulee olemaan nouseva. Nyt tänä vuonna, viime tilikauden tuloksesta, 4 * 3c = 12 c eli nykykurssilla 2,7 %:n verran. Itse olen vakuuttunut että tilikauden 2023 tuloksesta taas maksetaan 4 * 4 c = 16 c eli jos kurssi olisi nykytasoilla tietäisi se 3,6 %:n osinkotuottoa. Joo totta voisi se olla parempikin, mutta joka tapauksessa sitoutuminen nousevaan osinkoon on ilmaistu.

Kyllähän näistä voisi paljonkin jutella ja kirjoitella, ja samaan aikaan fakta on se ettei Nokia sovi kaikille sijoittajille. Monella on kärsivällisyys tiukoilla, mutta itse voin sen sanoa että luovun osakkeista sitten kun A) osake on arvostettu jotakuinkin reilulla tavalla tai B) yrityksen tuloskunto alkaa näyttää merkittäviä heikkenemisen merkkejä. Nykyisellä suuntauksella tästä tilikaudesta voi odottaa vertailukelpoista EPSiä noin 0,45-0,50 €. Teknisesti jos katsoo nykyistä tilannetta niin kyllä osake on sen kynnyksellä että tapahtuisi break out ja merkittävä arvonnousu. Ja samaan aikaan se ei tietenkään ole ollenkaan varmaa. Varminta on se että yhtiön tuloskunto näyttää vahvalta, edelleen, ja ennemmin kasvavassa määrin ja teknologisesti yhtiö on noussut jo aivan huipputasolle.

65 tykkäystä

Itse olen toki ollut kärsivällinen vuodesta 2015 lähtien ja kärsivällisyys jatkuu, kunhan asiat tehdään oikealla tavalla osakkeenomistajien etu maksimaalisesti huomioiden.

Nokian osakekohtaisesta voitosta vain kommenttina niille, jotka eivät taustaa tunne: raportoidun voiton suhteen 2020 ja 2022 ovat poikkeustapauksia laskennallisten verosaamisten taseesta poistamisen (2020) ja osittaiseen uudelleenkirjaamisen (2022) vuoksi. Ei-raportoitu liikevoitto taas on pitkään näyttänyt ruusuiselta, kun vuosi toisensa perään toistuneet “väliaikaiset” uudelleenjärjestelykulut on jätetty kylmästi huomioimatta ei-IFRS-tuloksesta.

Toki parempaan päin ollaan menossa niin raportoidun kuin vertailukelposen tuloksen osalta (ja lisäksi verokirjaukset huomioimatta kuilu näiden välillä kapenee), mutta tie on ollut ohdakkeinen eivätkä kaikesta päätellen markkinat vieläkään katso että Nokia ansaitsisi vaikkapa P/E-luvun 15 vaan ollaan alle kympin tai jopa alle kahdeksan jos nettokassa puhdistetaan osakekurssista.

Ja todettakoon, että kannatan myös merkittäviä t&k-panostuksia teknologiajohtajuuden saavuttamiseksi. Kuitenkin panostuksia pitäisi painottaa niille sektoreille, joilla myynnin kasvu ja marginaalit ovat parhaimmat.

25 tykkäystä

Sunnuntaina business update juuri ennen maanantaina alkavaa Mobile World Congressia!

image

Broadcast link: #MWC23 - Nokia Business Update - YouTube

image

Puhujina:

  • Pekka Lundmark, President and Chief Executive Officer (CEO)
  • Nishant Batra, Chief Strategy and Technology Officer (CSTO)
  • Tommi Uitto, President of Mobile Networks

PS. Pekan Keynote -puhe tiistaina:

27 tykkäystä