Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Nokia julkaisee Q2-tuloksen huomenna torstaina klo 08:00. Kysytään taas palstalaisten näkemystä Nokian Q2:n vertailukelpoiselle liikevoitolle (M EUR). Viime vuonna (myyntikatteeseen) vaikutti kertaluonteinen 80 M EUR ohjelmistokauppa. Q1/22:llä kerrottiin myös, että neuvottelut joistakin lisenssisopimuksista laskivat teknologiayksikön tulosta vuoden takaisesta.

  • 683 M EUR (Vertailukausi Q2/21)
  • 629 M EUR (Indereksen ennuste)
  • 632 M EUR (Konsensusennuste)
  • 703 M EUR (Ericsson Q2 vertailukelpoinen (~raportoitu) liikevoitto )
  • Yli 1000
  • 950-1000
  • 900-950
  • 850-900
  • 800-850
  • 750-800
  • 700-750
  • 650-700
  • 600-650
  • 550-600
  • 500-550
  • 450-500
  • 400-450
  • 350-400
  • Alle 350

0 äänestäjää

7 tykkäystä

”Oikea” 5G ja 6G mobiililaajakaista käyttää korkeampia taajuuksia 4G verrattuna. Näitten korkeampien taajuuksien ongelma on se ettei niillä pysty rakentamaan hyvää sisätilapeittoa ja joudutaan asentamaan ulkoinen kiinteä antenni ja tuo ”mukaan ottamisen” etu häviää. Kuidun selkeä etu on kapasiteetti. 5G ja 6G kaistaa jaetaan naapuruston kesken ja kuten on huomattu se loppuu nopeasti

1 tykkäys

Mahtaako olla hyvää bisnestä? Kilpailu on kovaa ja noita mobiililaajakaistamokkuloita myydään muutamalla satasella

5G-mallit eivät ole vielä suinkaan bulkkia. 4G on sitten toinen juttu. Eli kyllä näille varmaan markkinarako on. Tosin Nokia näyttää myyvän vain operaattorien kautta.

2 tykkäystä

Minulla on ”kiinteä” antenni, jonka saan alle minuutissa autoon mukaan ja oma kaista 5g:tä.

1 tykkäys

Huomenna olisi se tuloslive, saa nähdä keitetäänkö Lidlin halppiskahvit vai jotain premium-luokan papukahvia? :coffee: :thinking:

Vielä ehtii osallistumaan ennustuskisaan, jossa voi voittaa Premium -jäsenyyden. :sunglasses:

Kommentoi vastauksesi miljoonan tarkkuudella (esim. 629 MEUR) torstaiaamuun 21.7. klo 7.55 mennessä. Tasapelin sattuessa kaikki yhtä tarkat ennusteet palkitaan. Voittaja julkistetaan viimeistään 22.7.2022
:trophy:

9 tykkäystä

Slicing eli oma kaista ei taida olla käytössä ja tosiasiassa jaat sitä ”omaa kaistaasi” naapuruston kanssa.

Jos luet vaikkapa Elisa sivuilta kuvauksen 1000 Mbps liittymästä ”Maksiminopeus 1000 Mbit/s arvioitu nopeus 5G-verkossa 10-1000 Mbit/s”
Tuon 1000 Mbps saat kun olet yksin tukiasema solussa - 10 Mbps kun kaikki naapurisi ovat samaan aikaan siellä.

5G laajakaista 3.5 GHz tasjuudella (jolla tuon teoreettisen 1000 Mbps voi saada) vaatii kiinteästi asennettavan ulkoyksikön talon ulkoseinälle ja siitä kaapeloinnin taloon sisälle. Minuutissa tuon purkaminen autoon on hatunnoston arvoinen suoritus.

1 tykkäys

Keskustelu käy 5G vai kuitu? Asia liittyy Nokiaankin siten, että kuinka moneen kertaan Nokia myy tekniikan operaattoreille (toki Fastmilet kuluttajille joskus…) ja moneenko kertaan operaattori netin kuluttajalle.

Kannattaa tutustua esim. Elisan liittymälupauksiin. 1000M 5G-liittymässä luvataan nopeudeksi 10-1000M. En ottanut kotinettiä 5G, vaikka 500€ asennukset tarjottiin ilmaiseksi. Sama ”lupaus” oli 4G kanssa ja iltaisin nopeudet kyykkäsivät, kun joku muukin halusi kaupunginosassa nettiä käyttää. Takuukaistaa myytiin ensin, mutta se lopetettiin. Nyt on ghettoversio eli kuitu+kupari, FTTC, jossa varmasti tulee 50M, ei yli ei ali ja pingiin ovat kellarin pelimiehet tyytyväisiä.

DNA vähän parempi?

Yksi radio siellä tolpassa ei jaa määräänsä enempää kaistaa. Tuleekohan tuohon parannus, kun joskus tulee pientaloalueillekin stand alone 5G? Uudet radiotko myydään operaattoreille taas ja parannukset tehdään joka kohtaan verkkoa.

Keskustelu siitä onko parempi, että data tulee optisena käyttäjälle vai muunnetaanko se välillä ruuhkista kärsiväksi radiosignaaliksi, joka läpäisee huonosti rakenteita ja taas takaisin bittivirraksi on sama kuin myytäisiin maanantaisin kossua, joka on sen 38 %, mutta se voi muuttua lauantai-iltaisin 0,38 % vahvuiseksi, koska niin moni muukin nauttii sitä samaan aikaan, jos pullon nyt sattui saamaan ovesta ehjänä sisälle. Toiset nauttivat konjakkinsa tasalaatuisena. Minulla vain siis 1 tähden jallua. Ehkä 5G NSA, SA, 6G jneG on ainakin Nokian osakkeenomistajille parempi rahasampo kuin kerran ? myytävä kuitu. Sille :+1:t3:

4 tykkäystä

Onko fysiikan vastaista, mutta Toimii, vaikka ei ole kiinteästi seinässä kiinni. Lituska johto menee ikkunan raosta varastoon. Tarkemmin ottaen purkaminen vie 30 sek ja palautus sen minuutin.

1 tykkäys

Stand Alone parantaa lähinnä latenssia ei juurikaan nopeuksia tai solun kapasiteettia. Carrier Aggregation eli taajuuksien yhdistäminen toimii sekä SA että Non SA. Ero siinä että NSA ssa 5G signalointi menee 4G Coren kautta.

2 tykkäystä

Lienen siis ymmärtänyt väärin tämän.

Slicing ei ole oma kaista vaan verkon ominaisuus, jolla se saadaan tarvittaessa toimimaan useana erillaisena verkkona yhdessä fyysisessä verkossa:

Toisin kuin 4G, 5G ei ole enää samalla tavalla “one size fits all”.

Kommentoin, koska tämä on yksi 5G:n erikoisuuksia aiempiin sukupolviin verrattuna :slight_smile:

3 tykkäystä

Olisiko ns. markkinointipuhetta. Toki jos DNA rajoittaa käyttäjien määrän 10 talouteen per solu, niin takuunopeus 100 Mbps toteutuu. Epäilen vahvasti. Kapasiteettia on kuitenkin yhteensä se 1000 Mbps jota sinä ja mahdolliset naapurinne jaatte keskenänne. Jos teitä on 20, kaikille ei riitä 100 Mbps samanaikaisesti.

Nokia Q2 asiakascase näkökulma

9 tykkäystä

Jos sulla on ”oma erillinen verkko” slicingilla, niin yhtenä lopputuloksena on myös oma kaista

1 tykkäys

Tällainen tuli vastaan (maksumuurin takana).

1 tykkäys

Kuluva vuosi 2022 5G-sopimukset. En pistä nyt kvarttaalivertailua, kun päivityksiä tulee niin harvakseltaan, ettei voi sanoa mille tapahtumat kuuluvat. Kaksi liveä lisää.

Deals 207 =>230 +11,1 %
Live 72 =>77 +6,9 %

Vertailu: 2022 kertymä verrattuna 2021 koko vuoden kertymään.

Deals lisäys 2021 69 kpl 2022 23 kpl (33,3 % vuoden 2021 lisäyksestä)
Live lisäys 2021 28 kpl 2022 5 kpl (17,9 % vuoden 2021 lisäyksestä)

153 diiliä odottamassa elämöintiä

11 tykkäystä

Sijoitusneuvojen antaminen on täällä kiellettyä. Kirjoittelin vastausta jo lounasaikaan, mutta kesken jäi, kun tuttu vanhus tuli kysymään neuvoa, kun sähköyhtiö spämmää koko ajan ja “vaatii” sopimuksen vaihtamista. Kiitos tämän ei ollut mahdollista lähettää viestiä ennen, kuin pörssi ehti jo mennä kiinni. Ei ainakaan voi syyttää vaikuttamisesta osto- ja myyntipäätöksiin.

Asiaan: aiemman viestini eräät muotoilut, kuten valuuttaeron aiheuttama “vieläkin suurempi alennusmyynti” saattaa tietysti viitata johonkin suuntaan. :wink:

Pitää silti muistaa, että ainakaan Juurikin aika ja ammattitaito eivät riitä arvioimaan Nokian eri toiminta-alueita, näiden kilpailuasetelmaa, koko alan kehitystä jne. Siksipä myöskään mitään osien summa -laskelmaa ei ole järkevää tehdä. Antaa ammattilaisten hoitaa homma. Hupihommana tietysti voisi, jos joku siitä maksaisi, kuten USA:ssa. :smirk:

Muista ja muiden motiiveista on parempi olla sanomatta mitään, mutta Juurikille Nokia on jo kaksi vuotta ollut selkeä käänneyhtiö. Käänteen käynnistyttyä viime vuonna pörssikurssi nousi jo jotain 60%. Käänne on pitkä, mutta nykyisen näytön perusteella kovasti todennäköinen myös jatkossa. Pörssikurssin nousu perustuu fundaan, ei tulevien vuosikymmenten odotuksiin, kuten ns. kasvuyhtiöissä.

Vielä muutama vuosi, niin jo nyt tapahtunut käänne liiketoiminnassa eli konkreettisessa tekemisessä on vahvistunut. Sen etenevä positiivinen vaikutus tulokseen laskettuna esim. EPS:nä tulee pakostakin siirtymään myös arvostukseen eli pörssikurssiin.

Nyt Nokia on arvostettu ns. pankkien tunnusluvuilla: P/E 12,2 ja P/B 1,41 (lähde: Kauppalehti).

@musa_2 toi tänään esille, että S&P 500:n Communication Servicesin P/E on 17,2. Aika hassua, että jos käänneyhtiö, joka on jo käytännössä osoittanut käänteen vahvasti alkaneen, hinnoitellaan matalamman kasvun P/E-luvulla, kuin toimialan keskinkertaisuudet. Mitäs se 41%:n erotus tekisikään pörssikurssille?

Juurikkia kiinnostaa Nokiassa suuret linjat, ei yksityiskohdat. Huomenna kiinnostaa eniten EPS:n kehitys rullaavan neljän edellisen kvartaalin muodossa mitattuna. Siis kiinnostaa tulokset, ei niinkään, miten ne on yksityiskohtaisesti saavutettu.

KL kertoo viitekehyksen, missä mennään (Inderes vahvistaa, joskin 4:n Q:n osalta ilmeisesti pyöristysten takia yhden €-pennin erolla):
Q2/21 0,06 €
Q3/21 0,06 €
Q4/21 0,12 €
Q1/22 0,04 €

Ei se ole niin pennilleen. Tärkeintä on, että Nokia tekee kasvavaa EPS:ä, joka Juurikin epäobjektiivisen tulevaisuusskenaarion mukaan tavoittaa rullaavan vuositason 0,50 € ehkä jo noin kolmen vuoden kuluttua. EPS 0,50 € ja keskinkertaisuuksien P/E 17,2, niin mitähän se tekisi pörssikurssille? Laske itse. Yllä olevan pohjalta voi kyllä laskea, jos kiinnostaa. Jos et osaa, opettele.

Pitää myös muistaa, että yleensä rivakoille kasvajille eli voittajille hyväksytään korkeampi P/E. Ei tietysti mitään hurlumhei P/E:tä, kuten monelle tämän keskustelupalstan suosikille silloin ennen, hyvinä aikoina. :smile:

PS. kiitos kysymästä, @Maikki1 . Ilman kysymystäsi ei Juurikki olisi kesken kesäloman/työkiireiden jaksanut penkoa Nokian nykykuvioita edes tunnuslukujen tasolla.

Jos ei ole myymässä eikä ostamassa, ei yksittäistä kvartaalitulosta voi ottaa muuten kuin viihteenä - tai tietysti varoituksena, jos ihan pieleen on mennyt. Ilman Maikin viestiä Juurikki ei olisi edes hoksannut, että huomennahan voisi pitää vapaata popcorn-aikaa ainakin puoleen päivään.

Nokia-kahvit? Croisantit on jo ostettu, muttei onneksi vielä täytetty. :+1:

31 tykkäystä

En mä sijoitusneuvoja kaipaa. Itselläni on vahva luotto Nokiaan ja olen sitä lisäillyt pitkin vuotta. Kiitos vastauksesta ja aamulla kahvit. :heart:

Hanki Outlook for Android

10 tykkäystä

Factsetin mukaan odotuksissa 2Q2022
Liikevaihto: 5612 meur
Liiketulos: 644 meur

Kuten linkin takaa näkyy, pienehkön ylityksen kera on kurssi historiassa vähän laskenut, ja ylityksen on pitänyt olla todella mojova jos on kurssinousun perään osaripäivänä

8 tykkäystä