Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Nokia kertoi näkymistään 14.7.2023 [1] seuraavasti:

  • Liikevaihto 23,2-24,6 miljardia euroa
  • Vertailukelpoinen liikevoittoprosentti 11,5-13 %
  • Vapaa kassavirta suhteutettuna vertailukelpoiseen liikevoittoon 20-50 %
Luotatko siihen, että näkymien mukaiseen liikevaihtoon, liikevoittomarginaaliin ja vapaaseen kassavirtaan osutaan?
  • Kyllä
  • En
  • Ei vastausta
0 äänestäjää

[1] 14.7.2023 päivitetyt taloudelliset näkymät, Nokia

5 tykkäystä

Olisiko niin, että mallisalkkuun otetaan yrityksiä yli 12kk tarkastelujaksolla ja enemmän kasvuyhtiöitä kuin “käteisen korviketta”.
Nousevalla osingonmaksulla Nokia on hyvä sijoituskohde, mutta nousuvaraa kokonaisuudessa tuskin on kuten Qt:ssa.

12 tykkäystä

Miksi luotan Nokian antamiin näkemyksiin vuoden 2023 toteumasta? Luotan Nokian nykyjohtoon, että he eivät anna ohjeistusta vastoin heidän omaa parasta tietämystään yhtiön mahdollisuuksista saavuttaa asetetut tavoitteet. Minulla ja varmaan myöskään ennustetaloilla ei ole tällä hetkellä tämän parempaa tietoa markkinoista eikä yhtiön suorituskyvystä.

Oletan, että näkemyksien alalaita on pessimistinen, puoliväli realistinen ja ylälaita optimistinen skenaario tälle vuodelle. Tietenkin tänäkin vuonna voi tapahtua mitä tahansa, jolloin painutaan näkemyksien alalaidan alapuolella tai noustaan ylälaidasta läpi. Näistä oma kristallipalloni ei kerro mitään :roll_eyes:, joten mennään Nokian ylimmän johdon antamilla evästyksillä tämä vuosi.

23 tykkäystä

Jonkin aikaa sitten palstalla keskustelimme Metaversesta, kun hype oli vielä voimissaan ja Nokian strategiapapereissa korostettiin Metaversea yhtenä tulevaisuuden mahdollistajana. Keskustelu sitten hiipui.

Nokian sivuilla on tutkimusraportti “The metaverse at work, New study with partnership with EY around industrial and enterprise metaverses”

Käänsin pienen palasen sivulta. Nokian aneemisen kurssin seuraaminen ei nyt kiinnosta, täytyi keksiä jotain muuta virikettä.

Kiinnostus metaversumia kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina, ja hype on vahvistunut peli-, sosiaalisissa ja kuluttajatiloissa. Nyt hype on alkanut hiipua, ja ehkä sen myötä deflatoivat odotukset metaversumin yhteiskunnalle tuomasta arvosta. Mutta älä tunne pettymystä - metaversumi- ja metaverse-teknologiat ovat tulleet jäädäkseen. Markkinat sopeutuvat ja keskittyvät uudelleen konkreettisiin käyttötapauksiin testatakseen metaversumin tuomia panoksia ja todellista arvoa. Tämä uudelleenkeskittyminen on vahvistanut, että teollisuuden ja yritysten metaversumit ovat täällä ja tarjoavat todellista, kestävää arvoa hypetyksen ulkopuolella - antamalla yrityksille mahdollisuuden rakentaa nykyisiä digitalisaatiopyrkimyksiään ja parantaa tehokkuutta, kestävyyttä ja turvallisuutta.

11 tykkäystä

Itse uskon, että Nokia ottaa riskiä tuon alarajan kanssa, ennemmin kuin lähti laskemaan sitä. Eikä ole maailmanloppu, vaikka siihen ei päästäisikän. Ja kuten JPS totesi joskus, ei Nokia voi alkaa julkisesti ennustamaan/puhumaan mitään muuta kuin, että sopu syntyy. Se on signaali Oppo/Vivolle, että tehkää diili, muuta vaihtoehtoa ei ole.

19 tykkäystä

Itse en ihmettele, miksi Nokia ei ole mallisalkussa. Nokia ja QT on eri planeetalta. Sen huomaa kun katsoo yhtiöiden webcasteja. QT ei kerro oikeasti mitään bisneksestään, vain liikevaihdon ja tuloksen. Kaikki muu on arvailujen varassa. Nokia toimii hyvien käytäntöjen mukaan, tosin globaalina pelurina sillä ei ole paljon vaihtoehtojakaan.

Alla olevassa viestissä Mikael Rautanen kertoo lisänneensä Nokiaa salkkuunsa. Aikoinaan Mikael seurasi analyytikkona selä Nokiaa että QT:ta. Toki en tiedä, paljonko QT:ta Mikaelin salkussa on.

20 tykkäystä

Buy America -huolet hälvenevät Nokian BEAD-ilmoituksen myötä

14 tykkäystä

Tämä on varmasti typerä kysymys, mutta mikä estää jotain Kiinalaista yritystä ostamasta Nokiaa pois kuljeksimasta? Tai Ericssonia? Molemmat halpoja tällä hetkellä ja käsittääkseni ainakin Nokian omistus on niin pirstoutunut että osto voisi olla mahdollista.

Tuli vain mieleen kun näitä Jenkkien hehkutuksia Nokiasta kumppanina lukee.

10 tykkäystä

Tähän on varmasti paljon erilaisia mielipiteitä. Vastaus kysymykseen on paljon monimutkaisempi kuin voisi nopeasti kuvitella.

On selvää, että kiinalaisten yritysten yritysostoihin länsimaissa liittyy politiikkaan ja turvallisuuteen liittyviä haasteita, joita ostettavien yhtiöiden hallitukset voivat pitää ylitsepääsemättöminä. Asiaan liittyy myös säädöksiä ja valvontaa, joka ei houkuttele kiinalaisia ostoksille. Kiinalaisilla yrityksillä on usein valtio-omistusta ja niitä ohjataan lopulta aina poliittisin motiivein. Tästä syystä kiinalaisyritysten tavoitteet saatetaan nähdä lännessä enemmän poliittisina kuin taloudellisina. Tätä pyörittelyä, tästä näkökulmasta, voisi jatkaa pidempäänkin…

Nostan kuitenkin esille yhden asian, jota en ole nähnyt paljoa käsiteltävän, mutta joka on varmuudella merkittävä ellei merkittävin tällaisissa yrityskaupoissa. Erityisesti siis kiinalaiselle osapuolelle, jolla olisi pääomaa isoihinkin yritysostoihin. → Kulttuurierot.

Kiinalaisten on helpompi kasvattaa omassa maassaan toimivaa yritystä kansainväliselle markkinalle kuin ostaa ulkomaista osaamista. Työpaikkojen kulttuurierot ja myös liiketoimintakäytännöt poikkeavat usein merkittävästi länsimaisesta. Vaikka Nokia tai Ericsson ovat numeroiden valossa varsin hyviä ostokohteita, ja niillä luulisi saavan mainion jalansijan länsimarkkinoille, näin ei ole todellisuudessa – kiinalaisnäkökulmasta.

Nokia on täynnä demokratioissa kasvaneita insinöörejä, jotka tietävät arvonsa ja jotka voivat halutessaan vaihtaa työpaikkaa toiseen länsiyritykseen. Työnteon kulttuuri jopa päivittäisessä työssä poikkeaa selvästi kiinalaisesta. Kiinalaisnäkökulmasta länsimainen 85 000 työntekijän yhtiö on hankalasti integroitava kiinalaiseen ostajayritykseen. Kulttuurierot ja toimintojen integroiminen voisivat pahimmillaan ajaa ostajayrityksen karikolle.

Kiinalaiset ovat toki ostaneet isojakin länsiyrityksiä (mieleen tulee esim. Geelyn ostama Volvo Cars tai Lenovon IBM:n tietokoneliiketoiminta) mutta melko vähän niitä on verrattuna länsimaisiin yrityskauppoihin tai länsimaisten yritysten läsnäoloon Kiinassa. Monissa tällaisissa kaupoissa länsiyrityksillä on ollut jo merkittävää toimintaa (valmistusta) Kiinassa ennen yrityskauppaa. Kiinalaiset yritykset ovat kuitenkin lisänneet omistustaan merkittävästi useissa länsiyrityksissä puuttumatta varsinaiseen liiketoimintaan.

Edit. Unohtui… ei todellakaan ollut typerä kysymys. :slight_smile:

41 tykkäystä

90% of the US population is connected by our network solutions
Our fixed networks power more than 50% of the telco fixed broadband lines in the US
41% of our top 100 supplier spending is with US-based businesses, a significant investment in the US economy
7.4% of Nokia US supplier spending is with diverse vendors
US headquarters - Dallas, Texas
Canadian headquarters - Ottawa, Canada

Lainaus Nokian sivuilta.Minusta tuo 90% estää Nokian siirtymisen kiinalaisten käsiin.Myös Bellin labrat ovat amerikkalaisilla tärkeitä. Nykyinen tilanne on amerikkalaisille hyvä.Saavat käyttää valtaa, koska Nokian omistuksesta on suuri osa jenkeissä.

18 tykkäystä

Vajaan viiden minuutin video (paljon :clap:):

35 tykkäystä

Mahtaako operaattoreiden kitsaus olla masentanut myös Tommi Uiton, sillä miehen twiitti-mittari näyttää punaista? (Twiitti-mittari = twiittien määrää ja sisältöä analysoiva “biotekninen havainnointi”)

Uitto on twiittaillut huomattavan laiskasti kesä-heinäkuussa ja twiittien sisältökin on keskittynyt suurelta osin Suomen politiikkaan koskien mm. Nokiallekin elintärkeää työperäistä maahanmuuttoa, josta on toki helppoa olla Tommin kanssa samaa mieltä. Kesäloma selittää osan twiitti-mittarin punaisesta lukemasta mutta ei kaikkea.

Eihän sitä tietenkään koko ajan voi olla innostunut tai selittää Twitter-yleisölle Nokian kehittämää teknologiaa, mutta Tommi Uitto on mittarin mukaan selvässä alavireessä. En tiedä, pitäisikö tästä olla huolestunut. Ja kyllä… kaikkea täällä seurataan, kun panostukset ovat isot.

17 tykkäystä

Itsekin huomannut että hänen twiitit nyt myös esim. tällaisia.

kuva

Edit. Tarkoittaako hän siis sitä, että ilman ulkomaalaisia Nokia ei olisi mahdollisesti päässyt laitteissaan kilpailukysyisiksi? Mahtaa tuntua suomalaisista nokialaisista hyvälle?

Edit2. Lisätään tähän, että mielestäni UItto toi asian sitten hieman väärällä tavalla julkisesti esille. Tämä on siis oma mielikuva jonka tuosta twiitistä sain.

6 tykkäystä

Ei esittämäsi kaltaista kahtiajakoa ole olemassa Nokian kaltaisissa yrityksissä. Siis “ulkomaalaisia ja suomalaisia”. Työn tekeminen kansainvälisellä tasolla kilpaillussa työympäristössä on opettavaa ja moni suomalainen hakeutuu suomalaisiin työpaikkoihin, joissa siihen on mahdollisuus. Nokia on yksi monista Suomessa. Moni hakeutuu myös ulkomaille.

Kaikilla on samat, työlokaatioon sidotut, työehdot ja palkkataso. Parhaat saavat nämä työpaikat, joita ei jaeta kansallisuuden perusteella. Nokia on tässä asiassa edelläkävijä Suomessa – varmasti muuallakin.

Ja kyllä, ulkomailta tulevat osaajat ovat monelle kansainväliselle yritykselle äärimmäisen tärkeitä. Eivät kaikki Suomesta valmistuvat korkeakoulutetut ole huippuosaajia, joita Nokia ja muut yhtiöt tarvitsevat. Niitä on pakko houkutella myös muualta maailmasta, jos haluaa pärjätä kansainvälisessä kilpailussa. Suomessa heidän houkuttelemisensa voi olla vaikeampaa kuin esim. USA:ssa, jonne moni lähtee mielellään sekä opiskelemaan että tekemään töitä.

31 tykkäystä

Kun Suomeen on palkattu lisää, on noin 50 % ollut ulkomaalaisia (tai ei-syntyperäisiä suomalaisia). Eli noin 1 000 ulkomaalaista on palkattu lisää, ja toisaalta palkatuista noin 1 000 on ollut syntyperältään suomalaisia.

Yhtiö on palkannut kaikki parhaat saatavilla olevat tekijät. Ja toisaalta Uitto viittaa yksinkertaisesti siihen ettei syntyperäisiä suomalaisia huippuosaajia ole ollut riittävästi saatavilla - luonnollista. Mielestäni on ollut aistittavissa jo pidemmän aikaa että kansalaisuudesta riippumatta valtaosa työntekijöistä on ylpeitä “Nokialaisia”.

33 tykkäystä

Linkataan tämä nyt tännekin, kun kerta tällaista yhteneväisyyttä kahden eri sektorin välillä maalailin. Ei tosin ollut edes ensimmäinen kerta. Vahva brändikään (en tarkoita tulilientä) ei auta tämän yli ja sen saksalaiset saavat karvaasti todeta. En kuitenkaan osaa olla vahingoniloinen. It’s happening again…

23 tykkäystä

Ei yllätyksiä.

Private wireless RAN revenues accelerate in Q2: Dell’Oro - Mobile Europe

The top three private wireless RAN suppliers for the 3Q 2022 to 2Q 2023 period included Huawei, Nokia, and Ericsson. If China’s market is excluded, Samsung joins the top 3.

Total private wireless RAN revenues are projected to grow at a 24% CAGR between 2022 and 2027, while public RAN revenues are set to decline at 2% CAGR over the same period.

26 tykkäystä

Mikähän näiden ennustustenkin arvo oikein on, kun niitä hilataan aina uuteen asentoon sitä mukaan kun markkina muuttuu. Välistä ennusteiden mukaan RAN kasvaa +2%, ja hetken kuluttua se onkin -2%. Onkohan esim. jonkun Dell’Oron osumatarkkuutta jotenkin mitattu joskus. Eihän kukaan oikeasti tiedä 5 vuoden päähän oikeastaan mitään, kun ei tiedetä vuodenkaan sisällä.

28 tykkäystä

Jep, aikalailla samaa mieltä. Toisaalta esimerkiksi Ericsson ottaa vuotuisen markkina-arvion Dell’Oron raportista. Mutta tosiaan silloin on kyseessä sen kyseisen vuoden kasvuarvio, ei viiden seuraavan vuoden.

Mutta ehkäpä tuossa suurimpana viestinä on se että priva jatkaa ripeää kasvuaan, vaikkakin räjähdysmäinen katalyytti puuttuu. Puolestaan teleoperaattoreiden RAN -investoinnit laskevat maltillisesti. Isossa kuvassa ennusteiden muutokset vaikuttavat kuitenkin aika pieniltä.

Ehkäpä 5G advanced tarjoaa mahdollisuuden että myös Dell’Oro kääntää ennustettaan uudelleen napsun myönteisemmäksi.

13 tykkäystä

Muistetaan nyt kuitenkin, että Intia on Venäjän läheinen kumppani ja pelaa molempia palloja. Arvopuolella Intia nykyhallinnon alla on lähempänä Kiinaa kuin meitä. Mutta eipä meillä silti taida vaihtoehtoja olla, vastavoimia on haettava ja tuettava, vaikka vähän huteralla pohjalla mennäänkin.

3 tykkäystä