Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Pörssihinnoittelun seuraaminen ei ole kovin järkevää sisältöä mihinkään ketjuun, mutta eilisen uutisen valossa numeroista voi lukea rivien välistä muutakin.

image

Näyttää siltä, että Ericsson on kääntymässä tänään nousuun ja Ericssonin huonojen uutisten saattelemana laskussa onkin Nokia. Kuinkas muuten. :smiley:

48 tykkäystä

Gardell ei vaikuta tyytyväiseltä, ja mainitsee että myös Hallituksen PJ:llä seliteltävää. Hallituken PJ on Jan Carlson, mutta PJ vasta 2023 alkaen, Ronnie Leten väistyi.

Aktivistisijoittaja Cevian, joka on televiestintätoimittaja Ericssonin pääomistaja, uskoo, että eilen illalla Ericssonin Vonagen hankintaan liittyvä 32 miljardin kruunun jättimäinen alaskirjaus painostaa jättiläiskaupan takana olevaa arkkitehtia, toimitusjohtaja Börje Ekholmia. Cevianin perustaja Christer Gardell kertoo Bloomberg Newsille.

Gardell uskoo, että Ericssonin pitäisi perustella, miksi se käytti 60 miljardia kruunua hankintaan, ja että alaskirjaus on todiste osakkeenomistajien rahojen valtavasta pääomatuhosta.

Rahoittaja toteaa lisäksi uutistoimistolle, että Ericssonin toimitusjohtajalla ja puheenjohtajalla on nyt kova paine luoda eikä tuhota arvoa osakkeenomistajille.

https://www.ericsson.com/en/about-us/corporate-governance/board-of-directors/board-members

14 tykkäystä

Mä paasasin täällä jo reilu pari vuotta sitten Nokian panostuksista ja strategiasta yrityssektorille ja sinne tehtyihin jakelutiestrategioihin. Tuumailin Ericssonin tehneen virheen pitämällä yritysmyynnin operaattoreiden tehtävänä. Ericssonhan lähti myöhemmin muuttamaan yrityspuolen strategiaa johon Vonagaostoskin liittyy. Yrityssektorilla toimitaan hyvin erilaisella tavalla kuin operaattoreiden kanssa ja opettelu kestää kauan toimivimpien tapojen löytämiseksi. Tuo taas on johtanut Ericssonilla paniikinomaisiin ratkaisuihin. Mun nähdäkseni Nokia on saavuttanut sellaisen etumatkan että sitä on erittäin vaikeaa ja kallista tavoittaa.

22 tykkäystä

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ABG Sundal Collier uskoo, että Ericssonin osake voi nousta 5 prosenttia torstaina sen jälkeen, kun teleyhtiö paransi bruttokateprosenttiaan keskiviikkoiltana julkistettujen kolmannen neljänneksen alustavien lukujen mukaan.
Whispering odotukset ovat olleet 20-40 miljardin kruunun suuruinen arvonalennus, jota voidaan verrata Ericssonin julkaisemaan 32 miljardiin kruunuun.

9 tykkäystä

Tämä on se myönteinen seikka (marginaali), jonka myös itse nostin eilen esille. Mutta kuvittelisi, että se otettaisiin myös Nokian osalta myönteisesti vastaan - mutta kun ei kuulu ja ei näy. Edit: No nyt hiukan jo kuuluu ja näkyy.

Jotain selitystä yritin kaivella asiaan. Ja kyllähän siihen liittyy se että koneet laitetaan nyt hakkaamaan tiettyyn kurssiin mitä todennäköisimmin.

Tukialueena gap 3,3755 € ja edeltävä low @ 3,319 €.

10 tykkäystä

Kirjoitin toiseen ketjuun Elisan virtuaalisesta 150MW voimalaitoksesta ja jäin siinä samalla miettimään, että mikäköhän taho näitä oikein suunnittelee ja myy. Tietääkö kukaan?

Nokialla ei varmaankaan ole asian kanssa mitään tekemistä tällä hetkellä, vai onko?

Eikös tällaisia ratkaisuja kannattaisi myydä samassa yhteydessä, kun tukiasemia akkupaketteineen? Potentiaalin täytyy olla suuri, sillä uusiutuvan energian myötä säätövoiman tarve kasvaa rajusti. Jos Elisa saa Suomeen 150MW virtuaalivoimalan tukiasemiensa akuilla luulisi monissa isommissa maissa olevan paljon isompi potentiaali. Ja energiahan maksaa joka puolella paljon – usein Suomea enemmän.

Eihän tämä Nokian ydinaluetta tietenkään ole, mutta varmasti kysytty ratkaisu tulevina vuosina. Elisa on jutun perusteella tarjoamassa ratkaisuaan muille operaattoreille, mutta eikös tässä olisi hyvä sauma globaalille Nokialle, vaikka sitten yhteistyössä energiateknologiayhtiöiden kanssa?

Paljon kysymyksiä. :slight_smile:

12 tykkäystä

Minulla ei riitä osaaminen sanomaan, millainen Nokian liiketoimintarakenne pitäisi olla. Sen takia siellä on TJ, jolle maksetaan peruspalkkaa yli miljoona euroa vuodessa, että hän tekisi tarvittavia toimenpiteitä. Jos toimitusjohtajalla ja hallituksella ei osaaminen riitä, niin liikejohdon konsultteja saa kyllä rahaa vastaan antamaan suosituksia. Aiemmin kerrottiin, että jokaisen liiketoiminnon pitää pystyä itsenäisesti perustelemaan oma olemassaolonsa Nokia-konsernissa ja tarvittaessa tehdään toimenpiteitä. Nyt näyttää että verkkoinfra on ainut tyydyttävästi suoriutuva liiketoiminto (teknologiayksikkö tekee rahaa, mutta vain muiden keksinnöillä).

Älkääkä nyt vaan hyvänen aika ruvetko polttamaan omistajien rahaa mihinkään yritysostoihin! :scream:
Tähän ei tarvitse esimerkkejä katsoa sen pidemmältä kuin lähin kilpailija Ericsson teki eilen valtavan alaskirjauksen ja nyt puikoissa oleva TJ haaskasi omistajien ja veronmaksajien rahoja aiemmassa toimitusjohtajan roolissaan miljardeja Uniperiin (Ok syy ei ollut täysin Lundmarkin, mutta silti suurin osa yritysostoista epäonnistuu).

No mistä Nokian alhainen kurssi/markkina-arvo kertoo ja mitä asialle voisi tehdä.

  1. Nokia on valtava firma ja johtajat saavat luonnollisesti erittäin kovaa peruspalkkaa ja mahdollisia bonuksia päälle. Tämän jälkeen on varsin luonnollista, ettei johtajat osta enää omilla rahoillaan osakkeita. Jos johdolla on luottamusta Nokiaan, niin kyllä silti toivoisi omilla rahoilla ostettavan osaketta. Uitto taitaa olla ainut johtaja, joka on oikeasti omalla rahallaan osakkeita pitkään aikaan ostanut :frowning:
  2. Teknologiayksikön tulos ja näkymät. Näihin liittyy paljon epävarmuutta ja itsekin kuulun skeptisempään yleisöön; uskon kiinalaisten maksavan jotain, kun rahat on Nokian tilillä. Tällä palstallakin aika optimistista näkemystä viljellään, toivottavasti aiheesta. Nokia ei itse paljon voi vaikuttaa, mutta ehkä asiaa pitäisi työntää lobbaamalla esim noissa USA:n presidentin tapaamisissa yms. Valitettavasti saksalaiset käyttää Huawein verkkoja, koska halvimmat, juuri niin kauan, kunnes joku käskee niitä vaihtamaan. Valitettavasti Oppo yms käyttävät Nokian IP-oikeuksia maksamatta niistä senttiäkään jokaisella markkinalla juuri niin kauan kuin suinkin mahdollista.
  3. Aneeminen liikevaihdon ja tuloksen kehitys. Privaattiverkot ovat hieno kasvuaihio ja luvut kehittyvät nopeasti oikeaan suuntaan. Tämä on kuitenkin edelleen konsernin mittakaavassa pientä puuhastelua, eikä paljon näy luvuissa.

Liikevaihto ja -voitto pitäisi saada kasvuun. Se kun vaikuttaa hyvin haasteelliselta, niin pitäisi edes olla operatiivisesti erittäin tehokas.
Vilkaisin vertailun vuoksi muutaman teknologiayhtiön vuosikertomuksia (yhtiöt tietenkin toimivat eri alueilla liiketoimintoina ja maantieteellisesti, EUR SEK muunnos 11,6)

2022 data liikevaihto € työntekijöitä lv / työntekijä palkat keskipalkka
nokia 24 900 86900 287 6439 74,1
wärtsilä 5 842 17500 334 1104 63,1
valmet 5 074 17550 289 1171 66,7
ericsson 23 448 105000 223 6336 60,3

Nämä luvut on nopeasti katsottu. Nokialla henkilöstökuluihin tulisi myös bonuksia ja eläkejuttuja, kokonaisuudessaan 2022 7,9 mrd € vs peruspalkat 6,4 mrd €.
Ericssonilla on sentään enemmän väkeä ja vähemmän liikevaihtoa, mutta jos verrataan esimerkiksi Wärtsilään tai Valmetiin, niin laskutus työntekijää kohti on matalampi ja Nokia on jo ennen bonuksia selvästi avokätisempi palkanmaksaja.
En sano että Nokiassa tarvitsisi välttämättä alkaa väkeä vähentämään, mutta huipputeknologinen IT-yhtiö maksaa muita firmoja enemmän palkkaa ja laskuttaa asiakkailtaan vähemmän kuin konepajat. Nokialla on kuitenkin paljon työntekijöitä Intiassa ja Kiinassa, jonka luulisi laskevan keskipalkkaa :man_shrugging:

Katsotaan miten yhtiöitä hinnoitellaan tasettaan vastaan pörssissä: P/B-luku
Wärtsilä 2,8
Valmet 1,6
Ericsson 1,3
Nokia 0,9 !!

2023 Q2 2022 2021 2020
Nokian nettokassa 3660 4767 4615 2485

Mitä jos vaikka laitettaisiin tase töihin?!

“Yhtiön pääomarakenteen hallitsemiseksi Nokian hallitus käynnisti yhtiökokouksilta 2021 ja 2022 saatujen valtuutuksien nojalla osakkeiden takaisinosto-ohjelman palauttaakseen osakkeenomistajille vaiheittain enintään 600 miljoonaa euroa kahden vuoden kuluessa.”
" Nokia pyrkii jatkossa pitämään nettokassansa 10–15 %:ssa vuotuisesta liikevaihdosta ."

Kuvitteellinen pörssitiedote:

  • Kutsu Nokian ylimääräiseen yhtiökokoukseen ASAP
  • Agenda: hallitus hakee hyväksyntää uudelle osakkeiden takaisinosto-ohjelmalle
  • Perustelut: uuden nettokassatavoitteen mukaan Nokialla on yli miljardi euroa ylimääräistä nettokassaa ja yhtiö on mielestämme räikeän alihinnoiteltu (EV/EBIT noin 6 ja P/B noin 0,8). Haluamme ostaa pörssistä miljardilla eurolla Nokian osakkeita ja mitätöidä ne pääomankäytön tehostamiseksi.
19 tykkäystä

Elisa suunnittelee ja myy muillekin operaattoreille kansainvälisesti.

8 tykkäystä

Ericsson antaa alaskirjauksen jostain huonosta ostamastaan kaupasta, niin Nokian osake tippuu on osakemarkkinat kyllä aika sekaisin varsinkin kun puhutaan Nokian osakkeesta.

23 tykkäystä

ABG pui Ericssonin eilistä Vonage -alaskirjausta ja alustavia lukuja.
Ennen pörssin avautumista olivat mieltä, että kurssi nousisi, koska oikaistu myyntikate on noussut (39,2%), konsensus 38,3%.
Vonagen alaskirjaus ei ollut “täydellinen yllätys”. Eipä ei, herättihän kauppahinta tälläkin palstalla ihmetystä jo ennen kuin korot nousivat nykytasolla ja kurssit rommasivat.

Summa Summarum, huolimatta jenkkimarkkinan volyymien syväkyykystä putsattu myyntikate yli analyytikko-odotusten, ja oletettavasti yli markkinaodotusten, ja epävarmuus purkaantui mihin katteet asettautuisivat.
2Q23 myyntikate (gross margin) oli 38,3% eli 0,9% pu petraus samalla liikevaihdolla
3Q23 odotus olisi 38,3%, eli Erkki sai sen 39,2% tasoon vaikka liikevaihto-odotus oli melkein 6% ennakkotietoja korkeampi

ABG USKOA HINNAAN 5 % KOROSTUKSIIN PAREMPALLE BRUTTOKARTEALLE (suora)
12.10.2023 klo 08:40
TUKHOLMA (Nyhetsbyrån Direkt) ABG Sundal Collier uskoo, että Ericssonin osakkeet voivat nousta 5 prosenttia torstaina sen jälkeen, kun teleyritys paransi bruttokateprosenttiaan, keskiviikkoiltana julkaistujen kolmannen vuosineljänneksen alustavien lukujen mukaan.

“Parempi myyntikate motivoi positiiviseen osakekurssireaktioon”, ABG kirjoittaa keskiviikkoiltana päivätyssä pikakommentissa, jossa tutkimustalo myös huomauttaa, että myynti oli kuitenkin heikompaa.

Samaan aikaan ABG, jolla on Ericssonille ostosuositus, uskoo, että Ericssonin Vonageen liittyvä 32 miljardin kruunun alaskirjaus ei ole täydellinen yllätys, kun otetaan huomioon tilanne, jossa korot ovat korkeammat, alan vertaisarvioijat pienemmät kerrannaiset ja myynnin kasvun hidastuminen hankinnan jälkeen.

Lisäksi ABG huomauttaa, että Ericssonin Vonagesta maksama hinta on ollut osakemarkkinoiden huolenaihe, sillä hankinta tehtiin aikana, jolloin alan vertaisyritykset käyttivät kauppaa korkeilla arvoilla.

“Vaikka alaskirjaus korostaa korotettua useampaa Ericssonia, jonka Vonage maksoi, emme usko, että markkinat lukevat liikaa näitä uutisia viimeaikaisen kehityksen vuoksi”, ABG kirjoitti.

Analyysitalon arvio on, että kolmannen vuosineljänneksen alustavat luvut päätyvät valokeilaan. Tässä tulokset olivat ristiriitaisia.

Bears keskittyy Networksin odotettua heikompaan suorituskykyyn, kun taas sonnit keskittyvät pilviohjelmistojen ja -palvelujen jatkuvaan positiiviseen kehitykseen, Networksin parantuneeseen bruttokateprosenttiin ja siihen, että Ericsson toimittaa oikaistun ebitan kolmannen vuosineljänneksen konsensuksen mukaisesti, ABG uskoo. .

Ericssonin alustavat luvut olivat ABG:n mukaan pitkälti odotusten mukaisia ​​oikaistun ebitin osalta. Alustava oikaistu myyntikate oli 39,2 prosenttia, mikä oli parempi kuin ABG:n 38,1 prosentin odotukset ja 38,3 prosentin konsensus.

Liikevaihto oli alustavasti 64,5 miljardia kruunua, mikä oli 3 prosenttia pienempi kuin ABG:n arvio ja yksimielisyys.

9 tykkäystä

näyttää olevan edelleen vahvaa osaamista talossa, näissä video-ääni codekeissa

13 tykkäystä

Olisi toki huomaavaista, mutta luulen, ettei kaikkien aika aina riitä tähän. Siksi mielestäni on parempi, että lähettää jutun tai linkin ilman käännöstä tai referointia kuin ettei lähetä sitä ollenkaan.

4 tykkäystä

Oisko tässä taustalla sellaista, että markkinoille enakkotiedot merkitsee (jonkun) pahemman skenaarion laukeamista ja helpotuksen myötä Ericssonin kurssi saa pientä nostetta.

Voisko samaa odottaa myös Nokian kohdalla, jahka sieltä jotain tietoa tippuu?

2 tykkäystä

Kyllä. Epäilen että markkinat ovat arvioineet että Intian marginaalit ovat todella heikot. Nyt kun USAn osuus oli “pieni” (tai aikaisempaa pienempi) ja Intian suuri, oli Ericsson kuitenkin kykenevä marginaalikohennukseen versus Q2. Ja kun tulevina vuosina kehittyvien markkinoiden osuus kasvaa, voidaan tämä kehitys ottaa osittaisena helpotuksena vastaan. Ehkäpä kyse on siis juurikin siitä että on hinnoiteltu niin alas ettei heikot uutiset enää hetkauta paljoa.

Huomiota kuitenkin myös siihen että tänä vuonna Ericssonin raportoimat luvut ovat hyvin heikot, ja toisaalta vertailukelpoiset ovat myös heikentyneet viime vuodesta, mutta ovat ok tasoa. Nokian raportoidut ja vertailukelpoiset lukemat ovat nyt huomattavasti lähempänä toisiaan.

16 tykkäystä

Indian kuulumisia…

Nokian Chennain tuotantolaitos, joka on yksi Nokian suurimmista maailmanlaajuisesti, vie 50 prosenttia tuotannostaan.
Laitoksessa on valmistettu seitsemän miljoonaa teleyksikköä, ja siellä valmistetaan televiestinnän infrastruktuurilaitteita 4G/5G-verkkoja varten. Tehdas lisää myös komponenttien paikallishankintaa 5G-laitteiden valmistuksessa.

Lue lisää osoitteessa:

25 tykkäystä

Nokia on esitellyt Virtual Power Planttia MWC 2022 ja 2023. Periaate ihan sama…

11 tykkäystä

Mihin tämä ”koska halvimmat” perustuu? Huawein hinnat oli halvimmat 20 vuotta sitten, mutta epävirallisten operaattoritietojen mukaan tämä ei enää pidä paikkaansa.

Tuntematta kovinkaan paljon konepajayrityksiä, uskoisin että telecom vaatii suhteessa suurempaa tuotekehityspanosta.

Mitä palkkoihin tulee niin ainakaan Intiassa kokeneemmat osaajat saavat suurempaa tai vähintään samaa palkkaa kuin suomalaiset kolleegansa.
.

3 tykkäystä

Onkohan heikko kruunu vaikuttanut marginaaleihin?

1 tykkäys

Onhan tuosta aika paljon todisteita että Huawei on lähihistoriassa myynyt verkkoja räikeillä alihinnoilla. Ja toisaalta on myös todisteita mm. Tanskasta että ovat rikollisella tavalla ottaneet tarjouskilpailuissa tietoonsa kilpailijoiden hinnat ja sen jälkeen antaneet omansa. Esimerkiksi DT:n tapauksessa epäilen edullisen hinnan olleen yksi merkittävä tekijä siinä miksi Huawein osuus on niin suuri. Se on myönnettävä että aina näihin hetkiin asti yhtiö on ollut teknologisesti hyvin vahva. Ehkäpä tulevaisuudessa ei niinkään. Ja siitä voisi toki kirjoittaa esseen että miten Huawei pääsi kilpailijoiden kanssa teknologisesti yhtä vahvaksi, ja lopulta myös edelle. Likaista touhua.

Edit:

Mutta toki varmasti Huaweilla on osattu laskea vaihtamisen kustannus sen jälkeen kun on ensin itselle raavittu iso osuus jossain operaattorissa.

15 tykkäystä

Tätä pitää tarkastella paremmin sitten kun kaikki Q3 lukemat on saatavilla. Hyvä huomio, itsellä ei vielä tietoa miten valuutat ovat vaikuttaneet.

4 tykkäystä