Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Uuden tavoitteen mukaan kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti on vähintään13 vuoteen 2026 mennessä, kun tavoite aiemmin oli 14.

  • ei suurta merkitystä ennustetta asetettaessa tuolla muutoksella,
    paitsi markkinoille…

  • uskooko Nokia & markkinat, mihin?

7 tykkäystä

Ei välttis järin iso, mutta puolustusteollisuuden verkkotuotteita

16 tykkäystä

Nokia intends to accelerate the investments in developing further specific defense solutions leveraging its IPR portfolio following the most advanced 3GPP standards and security requirements.

5 tykkäystä

Yllättävän pieni muutos liikevoittoon. Eiköhän se tue kurssia ylöspäin.

10 tykkäystä

No se on esim ~23,5mrd liikevaihdolla 4,5senttiä EBITtiä, eli helposti sen 50senttiä pois valuaatiosta (joka nyt (osin?) toteutunut)

mutta tuohan siis 2026 → nyt markkinat toki miettii kuinka uskottava se on ja mikä tulee 24 ja 25 (+tämä vuosi) olemaan…

7 tykkäystä

Muutama oma ajatus päivän uutisiin.

  • Nyt markkinoilla pureskellaan ennen kaikkea alustavia vuoden 2024 oletuksia.
    • Ehkäpä Infrassa on pientä epävarmuutta sillä kiinteiden verkkojen odotetaan vauhdittuvan USA:ssa vuoden jälkipuoliskolla. Jos kaikki menee suunnitelman mukaan, tekee infra kuitenkin vahvan tuloksen.
    • AT&T aiheuttaa merkittävän loven mobilen tulokseen seuraavina vuosina. Kulut alas, mutta mistä lisää liikevaihtoa? Kilpailukykyisiä ovat, mutta mahdollisesti tässä voi suurempi pelastus tulla vain mikäli privapuoli vetää tyyliin 2030 mennessä erittäin hyvin. En toisaalta olisi enään yllättynyt jos tämä osa ostettaisiin pois - myyntihinta olisi potentiaalisesti yllättävän hyvä.
    • Pilvi ja verkkopalveluiden odotetaan kehittyvän hyvin.
    • Teknologiassa edelleen täysi kysymysmerkki tuleeko sopua ja milloin.

Loppujen lopuksi ei tämä kovinkaan paljoa anna uutta. Itselle ehkä päällimmäisenä on lievä pettymys tuo toteamus mobilen liikevoitosta. Mutta kokonaisuutena Nokia on edelleen kilpailukykyinen ja kohtuullisen vakaa.

  • Ja sitten pidempi aikaväli. Itsessään tuo oikaistu liikevoittomuutos (vuodelle 2026) 14 % → 13 % ei dramaattinen sillä markkinat eivät ole siihen hetkeen uskoneet. AT&T tekee tässä kuitenkin tuon loven, että siinä mielessä RAN -asiakkuuden menetys tosiaan kirpaisee. Ja jatkossa Nokian pitää nyt kilpailla myös hinnalla, sillä muita asiakkuuksia ei voi menettää.

  • Fenix Groupia en ole tutkinut tarkkaan, mutta ajatuksen tasolla mielenkiintoinen hankinta yhdistettynä Suomen NATO -jäsenyyteen ja sen mahdollisesti avaamiin portteihin. Onko tämä Bittiumin kilpailija - siinä mielessä myös mielenkiintoinen tilanne? Jos ovat, miksi kysyntä on kohdistunut tähän kun ovat Oulussa Bittiumin kanssa käsi kädessä? Edit: Analyytikko kommentoi asiaa Bittiumin ketjussa. Eli ei täysin suora kilpailija, ja varsinkin markkina-alueet eroavat ainakin toistaiseksi.

  • Deutsche Telekom…

“We have been out of that network since 2017 and now we are making a comeback there through ORAN technology, so that is a significant win for us,” Lundmark said.

Ehkäpä parasta tässä ovat tällaiset lausahdukset. Sopimuksena ei varmastikaan erityisen suuri, ainakaan nyt. Asia erikseen jos jossain vaiheessa revitään Huaweita verkoista pois, voi tämä avata tietä eteenpäin.

Edit: On tässä muuten sellainen mielenkiintoinen aspekti, että Nokia tekee tässä yhteistyötä Fujitsun kanssa. Ja AT&T:n väitetyssä ORAN -verkossa yhdistvät Ericsson ja Fujitsu. Sikäli tätä asiaa varmasti monet seurailevat… ja ei varmastikaan vähiten AT&T.

Tämän Uiton kommentin voisi ottaa kuittina.

Together with our ecosystem of partners, we are providing more choice and a higher performance in Open RAN solutions to our customers than they will see from other RAN suppliers.

:laughing:

26 tykkäystä

Analyytikon kommentit päivän Nokia-uutisiin:

9 tykkäystä

Fenix Group näkyy olevan aktiivinen Linkkarin puolella, siellä uutisia silloin tällöin

Esittelelevät itsensä näin:

Fenix Group Inc | LinkedIn.

16 tykkäystä

Anti tänään tähän mennessä on sanalla sanoen pettymys. Olen yhä sitä mieltä, että MN tulisi erottaa omaksi yhtiökseen, mutta ei tässä sen enempää siitä, koska siitä laajasti taannoin kirjoitin (Nokia sijoituskohteena (Osa 3) - #4274 käyttäjältä Mustathmir).

@Atte_Riikola myös totesi, että “. Pilvi- ja verkkopalveluiden kannattavuustavoite on mielestämme melko vaatimaton, sillä liiketoimintaryhmän sisällä pitäisi kuitenkin olla skaalautuvaa.” Muistetaan, että jo vuoden 2021 pääomamarkkinapäivässä vuodelle 2023 kaavailtiin CNS:lle marginaaliksi 8-11% kun nyt vuodelle 2026 tavoitteena on 7-10%. Kovin on pehmeää tavoitteenasettelu ja sitä myötä lienee helppo päästä myös bonuksen edellyttämälle tasolle…

NI jatkanee vahvasti, mutta MN on kuin riippakivi, joka pilaa koko konsernin tulosta.

Herääkin pari kysymystä:

  • Onko Nokian tavoitteissa jotain positiivista, joka on jäänyt minulta huomaamatta?

  • Onko nykyjohdolla kykyä tai edes riittävää halua tuottaa omistaja-arvoa?

Näitä ei ole tarkoitettu retorisiksi kysymyksiksi vaan mielelläni kuulisin ennakkoluulottomia vastauksia perusteluineen.

5 tykkäystä

Näköjään Investtech heittää suolaa haavoihin, “ett sälj” on Nokia

2 tykkäystä

Tik-tak…kello käy vuoden loppua kohden ja patenteista ei halaistua sanaa (ilmeisesti) tänäänkään, joten hyvältä taas näyttää senkin suhteen.

1 tykkäys

“Jos neuvotteluja ei saada päätökseen vuoden 2023 loppuun mennessä, vaan ne ratkaistaan vuonna 2024, Nokia odottaa hyötyvänsä enemmän aikaisempiin kausiin liittyvistä maksuista.”
Tuon itse huomasin liittyen patentteihin.
Kopio kinkeille siis jotain alennusta luvattu jos nimet paperiin 2023 loppuun mennessä🤔

5 tykkäystä

Ei mielestäni tarkoita tätä.

Vaan Nokia antoi ohjauksen patenttituloista vuodelle 2024 - liikevoitto yli 1,0 miljardia euroa - olettamuksella että kiinalaisten kanssa on sopimukset tehty.

Jos sopimukset siirtyvät kuitenkin vuodelle 2024… Tällöin Terknologia -yksikön tulos on hyvin heikko vuonna 2023, ja toisaalta erityisen vahva vuonna 2024, koska taannehtuvia maksuja tulisi kahden vuoden ajalta - eli jälleen pidemmältä ajalta.

Tässä siis tuo ohjaus:

Jos nämä neuvottelut saadaan päätökseen vuoden 2023 loppuun mennessä, Nokia odottaa Teknologia-liiketoimintaryhmän vuoden 2024 liikevoiton olevan yli 1,0 miljardia euroa. Jos neuvotteluja ei saada päätökseen vuoden 2023 loppuun mennessä, vaan ne ratkaistaan vuonna 2024, Nokia odottaa hyötyvänsä enemmän aikaisempiin kausiin liittyvistä maksuista.

Ja kääntäen… Mikäli vielä loppuvuoden aikana kirjoitetaan sopimukset, muodostuu Teknologia -yksikön tuloksesta vuonna 2023 erityisen vahva, sillä taannehtuvia tuloja on jo kahden vuoden ajalta.

Ymmärrän ajatuksesi @LaRambla , tuo sanomuoto on hieman kinkkinen.

27 tykkäystä

Tässä amatöörinä kyselen, että onko tuolla niin väliä tulevatko patenttimaksut tämän vuoden puolella vai ensi vuoden puolella? Erohan on lähinnä kirjanpidollinen. Toiseksi tällä hetkellä kiinnostaa eniten voitonjako eli jakaako Nokia pulleaa nettokassaansa alkuperäisten puheiden mukaisesti osinkoina tai omien ostoina. Osakkeen tuotto lepää kuitenkin täysin noiden kahden varassa. Kurssikehityksestä ei näköjään tukea omistaja-arvolle näytä tulevan ainakaan lyhyellä aikavälillä.

3 tykkäystä

BARRONS

12.12.2023

  • There was some good news for Nokia—and its shares—as the company said it has begun rolling out its commercial open RAN network with Germany’s Deutsche Telekom.

6 tykkäystä

Tästä näyttäis pienehköltä diililtä. Kyseessä Neubrandenburgin kaupunki…

Nokia and Deutsche Telekom AG DTEGY DTEGF have announced the deployment of a multi-vendor Open RAN network in Germany, with collaboration from Fujitsu. The fully integrated into DT’s live commercial network will provide 2G, 4G, and 5G services to customers in Neubrandenburg, Northern Germany.

6 tykkäystä

Enpä nyt kovin paljon juhlisi: MN:n liikevoitolle ennustetaan vielä 2026 heikkoa marginaalia 6-9%.

1 tykkäys

Sanoisin ettei ole vain tuo, siellä nyt jo livenä (kohta) muualle myös, katsoin ekaksi samaa, mutta luin tarkemmin :nerd_face: kanssa

@Lexus :arrow_down: paino sanoilla Initial cluster ja project will be extended from Q12024 onwards :sunglasses:

22 tykkäystä

DT on kertonut, että panostavat massiivisesti 2024 ORANiin. Huawei on 5G RAN 60% osuudella ja tuoreemmalla raudalla kuin Ericsson. Eli ainakin Huawei rautaa pistetään nyt syrjään, mutta luultavasti myös Erkin vanhempaa kalustoa.

Iso askel eteenpäin :+1:

Tommin postaus myös mielestäni vahvistaa ettei jää pieneksi nyhertelyksi.

24 tykkäystä

Onko tietoa onko Nokialla aikaisempaa omistusta/osaamista puolustusteollisuuden tai niiden tuotteiden tarpeista? Toisin sanoen, onko Nokia jo nyt mukana toimittamassa laitteita/softaa puolustusteollisuudelle? En ole aktiivinen Nokia-seuraaja, mutta tämä uutinen jotenkin särähti korvaan.

3 tykkäystä