Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Btw. @Mailman2 kaipaan enemmänkin näkemyksisäsi. Kuten sanot usein kyynisiä, mutta kuitenkin niissä on mielestäni asiaa.

T-Mo ja Ulf yhdistelmä kieltämättä hieman pelottaa. Ulf vanha Ericssonin soturi, jonka ura kuitenkin näyttäisi olleen siellä hyvän alun jälkeen laskusuuntainen. Mikä on siis hänen fiilis nyt pitkäaikaisesta kodistaan? Mutta näin järjellä ajateltuna on hieman vaikeaa nähdä että tässä tapauksessa Ericssonin pystyisi tekemään T-Mo 'lle sellaisen tarjouksen johon Nokia ei pystyisi vastaamaan. Käsitykseni mukaan RAN-osuudet ovat 50 /50. Ja Ericssonin kassa ammottaa tyhjyyttään, toisin kuin Nokialla. Ja epäilemättä T-Mo’n 50 % swap vaatisi syvää kassaa. Ainoastaan tämä voisi selittyä Ulfin pohjattomalla raukkaudella Ericssonia kohtaan.

Mutta samaa mieltä - ne järjestelyt tuleeko, vai mikä tilanne… nykyinen MN tilanne on kyllä kestämätön. Onneksi muu osa Nokiaa toimii. Ja kyllähän MN on sikäli hyvissä käsissä, edelleen.

6 tykkäystä

Kyllähän ne omat osakkeet on mitätöity. Mutta samaan aikaan printteri sylkee uusia palkkio-osakkeita maailmalle.

Aika moni omistaja taitaa ajatella, että johdon palkkioiden taso suhteessa osakkeenomistajan saamaan hyötyyn ei ole aivan sopusoinnussa.

32 tykkäystä

Ihan relevantisti voidaan kysyä mikä on Baldaufin anti yhtiön kehittämiselle jos ja kun suhteettoman suuria palkkioita sisäpiiriläisille ei lasketa?

Strategiaryhmän perustaminen on sentään tervetullut asia ja viittaa isompiin kehitysaskeliin.

Hyvä tästä tulee.

2 tykkäystä

Kyllä siinä on kysymys laajemmasta joukosta kuin pelkkä johto. Palkkiojärjestelmällä palkitaan sekä sitoutetaan. Huonosta vuodesta palkkioita maksetaan vähemmän, kuten viime vuodesta nähtiin. Joka tapauksessa bonuksia pitää maksaa tuloksesta ja tavoitteiden saavuttamisesta, maksetaanko se rahalla vai osakejärjestelyillä on makuasia.

5 tykkäystä

Perustalliaisen mielestä on täysin järjetöntä “palkita” sellaisesta työstä joka ei kanna hedelmää… Kyllä bonusmittarit on aivan persiillään jos jostain liikevaihdon ja voiton tippumisesta täytyy vielä “hyvästä” työstä palkita. Mittarit pitäisi olla semmoiset että ei palkita jos ei siihen ei ole syytä. Siihen päälle osakekurssin kunnon lasku, joka kyllä aika hyvin myös indikoi sitä miten ollaan onnistuttu.

2 tykkäystä

Edelleen (toistoa), jos omia ei olisi ostettu ja silputtu, olisi tämänhetkinen lappumäärä noin 5,75mrd, vs nykyinen 5,613mrd (ei nokian omistamia mukana)

eli jaa tuo 1623m (2023 tulos)
niin EPS on nykymäärällä 0,29 +3,5% :kissing_heart:
ilman omien ostoja se olisi 0,28

26 tykkäystä

Koska emme tiedä AT&T - Nokia vanhasta ja uudesta sopimuksesta, on tässä kohdin aika vaikea arvioida myöskään mahdollisia tähän liittyviä korvauksia, rahansiirtoja - saatikka sopimusrikkomuksia.

Spekuloida voi, mutta muuttavatko nämä spekulaatiot markkinakuvaa yhtiöstä?

Toivotaan hinta-laatusuhteen olevaan jatkossa markkinajohtajuuteen mahdollistavaa ja täten myös kasvavia katteita. Tämäkin on lähinnä toivomus

1 tykkäys

Niin, siis voi varmaan sanoa ettei asiaa oltu käsitelty lopullisesti. Näin Uitto toi sen esille. En ole varma onko vieläkään.

Mutta on mielestäni täysin selvää ettei alkuperäisenä 5 v RAN -sopimus toteudu, joten olettaisi Nokian olevan neuvotteluissa aika vahvoilla.

Onko tällä sitten jotain suurempaa merkitystä, tuskinpa. Mikä on muuten markkinakuva? Uskon että neuvotteluiden seurauksena Nokia tulee saamaan lisäkauppaa muulta kuin langattomien -puolelta. AT&T on myös vahvaa kiinteän verkkojen liiketoimintaa.

7 tykkäystä

Olen yrittänyt pitää mielessä tätä (jenkki)markkinan isoa kuvaa eli siis Trumpin aikaista lähtötilannetta. Eli sitä kun koko joukko prime-jenkkiteknoja kerättiin tuumimaan näitä 5G ja 6G asioita.

Ja sen jälkeenhän on mm. Koch veljekset rahoittaneet Mavenirin (verkkotekniikan Andy Rubin?) kehitystyötä jo about miljardilla. Mikä lienee ollut sitten tavoitteena? Ja onko nyt sitten alla jo plan B tai C? Mutta siis ilmeistä “poliittista” mielenkiintoa on ollut ja on isosti.

Samaten muistuu mieleen Ericssonin ja sen johtajien vaikeudet mm. lahjontasektorilla. Jenkkihallintohan oli näissä keiseissä vahvasti mukana. Ei voi oikein välttyä ajatukselta, että Ericsson johtoa on “pehmitetty” näillä miljardivaateilla johonkin.

Hankala sanoa mitä tuleman pitää mobiiliverkkotekniikassa, mutta kannattaa varmasti sijoittajana pitää mielessä myös tämä isojen poikien mielenkiinto aiheeseen. Etteivät yllättävät käänteet tulisi ihan yllätyksenä.

6 tykkäystä

Nokialla ymmärtääkseni osakeohjelma kattaa ison osan henkilöstöstä. Liksat eivät ole Noksulla mitään huipputasoa, joten kai tämä osaltaan sitä kompensoi, sekä sitouttaa paremmin ja ehkä siten on myös omistajien etujen mukaista. Tuloksenteko, kun on arvonmäärityksessä tärkeämpää, kuin tuloksenjako.

2 tykkäystä

Naapurin kaupoista:

Ericssonin vuosikertomuksen jälkeen SEB alensi telekommunikaatiojätin tavoitehintaa ja suositusta.

Tytäryhtiö Vonagen ja sen liiketoimintasegmenttien arvo on tällä hetkellä miinus 3,3 miljardia kruunua.

3 tykkäystä

Reutersilla vähän eri meininki kun kotimaisella Kuppalehdellä.

https://www.reuters.com/business/media-telecom/nokia-q4-operating-profit-down-27-beats-forecast-2024-01-25/

26 tykkäystä

Raportin osalta on jo aamutuimaan useammalta kevyttä analyysiä kirjoitettu ja myös raportin kohtia avattu.

Omalta osalta raportissa omien ostot ja osinko olivat pettymys, odotus oli itsellä, että Nokia runsaammin lähtisi jakamaan kassaa omistajille. Kuitenkin otsikon osuus jo raportissa (leikkaus alla), sekä korostettu osuus olivat positiivisemmat kuin oma odotus ja tästä johtuen uskaltauduin tekemään prosentuaalisesti maltillisen lisäyksen (1250 kpl) omaan salkkuun.

10 tykkäystä

Nokia in charts: Q/Q sales rise across all major segments in Q4; Europe and North America surge, while India dips

4 tykkäystä

Oliko näin? Käsittääkseni ostetut osakkeet jäivät emoyhtiön hallintaan käytettäväksi mm. palkkioihin, eli niitä ei mitätöity. Löytyykö tästä dataa?

No tuossa vaikkapa yksi esimerkki:

10 tykkäystä

2 mitätöintiä 2022 ja 2023 lopulla, EPS olisi sentin pienempi ja osakemäärä +130m lappua

11 tykkäystä

Ei ihan noin suoraviivaista, toki pääomakulutkin olisi pienemmät kun velkaa olisi pienennetty vs osakkeiden ostelu.

jos ne olisi käytetty osinkoihin ? ei vaikuttaisi velkoihin/pääomakuluihin, mutta oiottu siis kärjistyksen vuoksi kun monilta tämä tuntuu unohtuvan kun haukutaan omien ostoja (menee johdon palkkiohin) joista jenkeissä tykätään

samaan hengenvetoon voisi muuttaa tuon kvartteriosingon jenkkiystävällisemmin puolivuosiosingoksi (kuluja pienetäisi saajilla), mutta ihan sama minulle ja yhtiölle toki tasaisempi kassasta poistuminen

3 tykkäystä

Nyt kun patenttitulot on joksikin aikaa “vakioitu”, mun mielestä tätä pitää katsoa pelkästään kassavirran kautta. Järjestelykulut on jatkuvia, yhden säästöprojektin loppuessa alkaa pian seuraava. Asiakkaat on eri vaiheissa verkkojensa siirrossa sukupolvesta toiseen, eli osa asiakkaista on jatkuvasti nokian kannalta rauta-opexia vaativassa vaihessa loput nokian kannalta kassa-ystävällisemmässä päivitysmoodissa. Isotkin swapit on toimialla suht yleisiä ja kestävät helposti 2-3 vuotta eli “kertaluontoisuudelle” ei ole riittävää perustetta. Kassavirta per osake ainoa selkeä mittari, sitä vois sitten pilkkoa divisioonien välillä jos haluaa tarkemmin ennustaa…

12 tykkäystä