Nordic Semiconductor - Norjalainen MCU-paja

Hyvä nosto, itsellä mennyt ohi. Olen itsekkin (mm. tänään -7+% taulussa :D) katsonut kuinka arvostus tippuu. P/E:n ollessa kirjoitushetkellä jossain 26 kieppeillä. Yrityksen vahva suorittaminen on täysin sulanut makrojen laskiessa. 130NOK alkavaan kurssiin pitää varmaan harkita ostohousuja. Omasta mielestäni 330NOK 12kk TP:ksi olisi käyvä hyvässä talousynmpäristössä. Tässä ympäristössä 250NOK on omasta mielestäni enemmän oikealla tontilla. Pieni toimija menee isojen toimijoiden peräaalloissa. Nvidian, Intelin, AMD:llä ei ole yhtäkään samaa vertikaalia NS:n kanssa. Broadcomilla teorissa puolikas. Sinänsä nämä yritykset ovat pirun huono mittari NS:n verrokiksi mutta koska ne edustavat PJ-teollisuuden arvosta leijonan osaa niin se heijastuu varsin kovin.

Lisäksi: EUR/USD kursseista on näillä näkyminen tulossa kaikille EU teknoille isoja voittoja kun liiketoiminta on taaloissa mutta jouksevat kulut euroissa.

3 tykkäystä

Tulipahan itsekkin käytyä täällä (reply postaukseen). Muutamia poimintoja esityksistä:

  • nRF70xx sarjaan on tulossa jatkoa. Puhuivat sekä 7001/2 malleista eri price-point/feature luokkiin kuin myös että seuraavassa major versiossa piiristä tulee oikea MCU eli luultavasti nRF53/91 mallinen kahden prosessorin tuote. Itse odotin tätä jo launchissa kuten aikaisemmin täällä olen teorisoinut mutta näyttää että se tuleekin mutta vain myöhemmin. nR70 SDK:Sta oli puhetta. Se tulee devaajille 22q4 ja tuotanto versio julkaisu 23q1. Vastaavasti piiri itsessään menee tuotantoon 22q4. SDK:Sta on myös tulossa erillinen device driveri silloin kun piiriä käytetään esim STM32 tai NXP:n prossujen kanssa. Tämä on hyvä ja tärkeä.
  • nRF54:n samplet tulee 23q1. Todella hyviä uutisia. 54:a tulee ilmeisesti kahta mallia. Toinen on nRF52 potenssiin 2. Parempi ja uudempi nRF52:n siis. Toinen on multicore ratkaisu. Puheesta antoi ymmärtää että se on jotain mitä ei ole ennen nähty. Mielenkiintoista. Voisiko olla AI kiihdytin/coreja? 54:n nopea aikataulu saattanee johtua siitä että nRF53:n jää lyhyeksi tuoteperheeksi. Tuotantorajotteiden takia nykyinen malli jää ainoaksi. Liekkö RnD panos siirretty heti seuraavaan sukupolveen. 54:n tulee myös paremmalla process nodella. Eli <55nm ULP. Eli olisiko se sitten 22nm ULP GF:lta tai TSMC:ltä.
  • Uusia PMIC:jä tulee. Useita eri malleja on tulossa ja useampi konsepti asetteella. Tulossa pitäisi olla tulossa useamman jännitetason tuottavia regulaattoreita. Mahdollisesti ohjemoitava. Myöskin medium ja large akkukategorialle ja teholle on tulossa laajennosta. Myöskin lataamattomia (alkaline) paristo tekniikalle tarkoitettu versio olisi tulossa. Siinä olisi sekä buck että boost hakkurit ilmeisesti. Tuli myös selvyys että PMIC piirit tehdään 180nm nodella.
  • AoA BT ominaisuuksia ei ole pipelinessä. Johtuu siitä että tämä vie niin paljon energia budjettia että siinä ei ole järkä siinä mielessä mihin NS fokusoituu.
  • Yksi nosto myös potenttiaalisesti merkittävistä uusista vertikaaleista. BT kuulokkeet. Iso bisnes jossa tapahtuu iso teknologia hyppy. Nykysellään audio streamataan BT:n yli BT Classicin avulla. BTLE (audio) siirtyminen on edessä. Koska NS tarjoaa tällähetkellä markkinoiden parhaat BTLE piirit ja 40+% market penteraation on tiedossa isoja volyymejä. Varsinkin koska kategoria on kulutus elektroniikka niinkin volyymisessä kategoriassa kuin kuulokkeet on tämä tooosi hyvä.

Siinä kaikki omaan korvaan tarttuneet poiminnat

4 tykkäystä

DNBn kaverit olivat tutkineet uuden Airpodin sisuksia ja tekivät hienon löydön:

DNB Markets fant Nordic Semiconductor-brikke i Airpods Pro 2 - E24 Aksjelive

Arvioivat siis, että Apple voisi käyttää tätä komponenttia n 50-100 miljoonan taalan arvosta vuodessa.

3 tykkäystä

Tästähän oli preproduction kappaleiden perusteella mutuiltu mm Sharevillen puolella. Tämä on erittäin loistava uutinen. 100m vuositasolla tekee NS:n omasta 1 jaardi 2023 tavoitteesta erittäin mahdollisen ellen sanoisi jopa todennäköisen.

2 tykkäystä

Muutama päivä sitten NS julkaisi uuden PMIC:n: nPM6001 - nordicsemi.com. Tämä on juurikin se mistä sai vihiä kehittäjäpäivän esityksissä kuukauden päivät sitten:

Vaikuttaa varsin pätevälle laitteelle. Selkeä companion chip NS:n (tai muun valmistajan) prosessorille. Piiri efektiivisesti kokoaa kaikki IoT laitteen tarvitsemat tehotarpeet yhteen piiriin poistaen tarpeen erillisiltä diskreeteiltä regulaattoreilta.

2 tykkäystä

Nordic Semiconductor julkaisi tänään Q3/2022 osavuosituloksen [1].

  • Liikevaihto USD 202 million (+36%)
  • EBITDA 60 million (+112%)
  • EBITDA margin 30%

Erittäin hieno suoritus mielestäni kokonaisuudessaan! :slight_smile:

Erityisen ilahduttavaa oli havaita, että Bluetooth-liikevaihto kasvoi 44% ja Cellular IoT-liikevaihto kasvoi 61% vuodentakaisesta. Pieni pettymys oli, että proprietary-liikevaihto laski 29%. Kokonaisuuden kannalta Bluetoothin merkitys on kuitenkin tällä hetkellä selkeästi suurin, sillä sen osuus Q3/2022 liikevaihdosta oli 89%. Toimituskapasiteettia rajasi edelleen piikiekkojen saatavuus. Piikiekkojen saatavuus on ymmärtääkseni todennäköisesti rajoitteena jatkossakin.

[1] Nordic Semiconductor Quarterly Results

7 tykkäystä

Osarihan meni juurikin niin kuin oli ohjeistus: noin 200m. Ei näytä silti markkinalle maistuvan :smiley: EBITDA oli hieman vahvempi mitä odotettiin ilmeiseksi edukkaan asiakas ja tuote mixin sekä FX:n takia. Vastaavasti Q4 ohjeistus tälle vuotta on myöskin se mitä odotettiin. Edellistä kahta sekä tulevaa ainakin yhtä tulevaa vuosineljännestä rajoittaa voimakkaasti TSMC:n tarjoama kapasiteetti. Larssen kovasti kertoi webcastissa kuinka tekevät töitä jatkuvasti toimittajan eli TSMC:n kanssa että saataisiin lisää silikonia. Ongelma on edelleen se että nälkäinen ja erittäin volyyminen autoteollisuus kisaa samasta tuotanto-poolista kuin NS.

Webcastissä sekä CEO että CFO olivat jälleen erittäin vakuuttavia norjalaisine aksentteineen. Mielestäni Larssen hieman väisti BoA kysymystä 2023 1b USD tavoitteessta suhteessa silikonin saatavuuteen. Tiivistettynä markkina silikonion suhteen n nopeasti liikkuva ja epävarma eikä varmaan senkään takia kertonut mitään kovinkaan konkreettista.

Ilmeisesti WLAN piirit on otettu hyvin vastaan asiakkaiden puolesta. Tuotanto käynnistyy volyymissä tässä vuosineljänneksessä 40nm tekniikalla mikä voi tavallaan helpottaa tuloksenteko kykyä verrattuna 55nm pullonkaulaan.

NS:llä edelleen mukava 40% osa BTLE markkinasta. 25% sektorin laajuinen vuotuinen kasvu vuoteen 2030 asti lämmittää mieltä. Ilmeisesti teollisuus vertikaalit olivat tämän vuosineljänneksen hitti. Vastaavasti propraiatery piirit olivat laskusuhdanteessa. Tätä odotettiin jo edelliseen vuosi neljännekseen. Se tulikin nyt yksi Q myöhemmin.

3 tykkäystä

Kurssi kevyesti -13% vaikka tarinassa ei muutosta ja kassavirta kohdallaan oikeaan suuntaan.

Onhan tuo piikiekkojen pullonkaula mielenkiintoinen ilmiö. Isot fronttailee samassa jonossa, mutta tarvivat näiltä ohittamiltaan pienemmiltä myös komponentteja omiin tuotteisiinsa, jotta saavat ne kuluttajalle myytyä valmiin tuotteen. Isot valmistaa härpäkkeensä 98% valmiiksi ja on puolivalmistetta varastossa, jotka odottaa sitä viimeistä piiriä näiltä pienemmiltä, jotka matelee jonossa.

5 tykkäystä

Nordic Semiconductorin Q3 osavuosikatsaus löytyy nyt myös Inderesin sivuilta [1]. Kiitos @Yu_Gong! Super cool! :slight_smile:

[1] Nordic Semiconductor yhtiösivu

3 tykkäystä

Cellular IoT teknologia mahdollistaa hyvin monenlaisia uusia sovelluksia esimerkiksi mittaukseen, kauko-ohjaukseen ja esineiden seuraamiseen liittyen [1]. Cellular-IoT on nopeasti kasvava alue. Esimerkiksi Nordic Semiconductorin cellular-IoT liikevaihto kasvoi Q3:lla 61% vuodentakaiseen verrattuna.

Cellular IoT teknologian kasvua saattaa nykyisellään kuitenkin rajoittaa monimutkainen patenttilisensointi. Esimerkiksi LTE teknologia on hyvin katettu SEP-patenteilla (Standard Essential Patent). SEP-patentit lisensoidaan tyypillisesti lopputuotteen valmistajalle. Tämä aiheuttaa iso haasteita varsinkin pienille yrityksille, joilla ei ole ennestään kokemusta SEP-patenttien lisensoinnista ja asiaan liittyvästä lakiviidakosta.

SEP-patenttien lisensoinnin problematiikkaa on kartoitettu ansiokkaasti alla olevan linkin takana olevassa artikkelissa.

Nykyisellään monimutkainen SEP-patenttilisensointi hidastaa innovaatioiden tuotteistusta erityisesti pienissä yrityksissä. Olisikin tärkeää, että SEP-patenttien lisensointiin liittyen saataisiin lainsäädäntöä, joka yksinkertaistaisi lisensointia erityisesti pienyritysten näkökulmasta. Mielestäni paras ratkaisu olisi, että SEP-patenttien haltijat lisensoisivat patentit mikropiirien valmistajille ja vapauttaisivat lopputuotteen lisensointivaatimuksilta ainakin silloin, kun lopputuotteen volyymit ovat suhteellisen pieniä.

[1] Cellular IoT, Nordic Semiconductor

3 tykkäystä

Tässä vielä SEP-lisensointiin liittyviä kirjoituksia Nokian, Nordic Semiconductorin ja U-Bloxin näkökulmasta. Lisensointi kaipaa mielestäni vielä paljon yksinkertaistamista, jotta kynnys LTE-M ja langattomien IoT-teknologioiden soveltamiseen madaltuisi erityisesti pienyrityksille.

2 tykkäystä

Tuli etn:ltä uutinen vastaan. Ei suoraan NS:ään liittyvä vaan välillisesti koko IoT sektoriin: IoT:llä tehdään yhä enemmän rahaa

3 tykkäystä

Hyvää uutta vuotta tähänkin ketjuun!

Alkaa olla trendikäänteen tuoksua ilmassa inflaation hyytyessä. NS sen sijaan vetää vielä vastapalloon:

‘‘UBS, hjelper til med swingen med kursmål 134’’

Eli UBS kääntyi myy puolelle, kun taas esim Kepler nosti tavoitehintaa 175een pidä suosituksella. Norskien DNBllä edelleen 270 ja osta.

USAn semifirmat toipuneet jo suht hyvin. TSM raportoi eilen hiukan odotettua vaisummilla näkymillä, liekö vaikuttanut UBSn päätelmiin. Itellä kyllä alkaa olla aika härkämäiset fiilikset ja jos nyt tosiaan saadaan trendikäänne markkinoilla, niin eiköhän tämäkin tästä lentoon lähde. Inflaatiopaineiden hellittäessä USAn kuluttajaluottamuspohja näyttäisi olevan ohitettu ja työllisyystilanne erittäinkin hyvä. Kiinakin avautumassa, joten jos nyt venäjän suunnalta ei mitään uutta katastrofia tule, voidaan saada varsin hyvä 2023.

Täältä muuten löytyy keskitetysti NSään liittyviä uutislinkkejä:

6 tykkäystä

Joo piti kyllä hierasta silmiä tänään kun katsoi että mikäs salkkua painaa. Sen jälkeen tutkin firman omat uutisfeedit ja Sharevillen eikä TSMC:tä kummepaa syytä löytynyt. NS on muutenkin tehnyt kovasti jumppa 160-190NOK välissä edelliset kuukaudet. Macro tilanne on edelleen kovin epäselvä.

  1. helmikuutahan tulee q4 osari. Siellä pitäisi olla erittäin tasan se 200 miljoonaa liikevaihtoa, joka oli myös parilla edellisellä kvartaalilla saatavuus ongelmien takia. Valuutoista pitäisi tulla tulokseen hieman myötätuulta. Backlogi tulee toivottavasti kans pienenemään joka johtaisi parempaan saatavuuteen loppukäyttäjän kannalta. Backlogia on hyvä jäädä mutta tuollaista 12+kk tuotantoa vastaavana sitä ei kannata pitää.
6 tykkäystä

Sioittaja.fi:ltä NS artikkeli. Päivätty tälle päivää.

12 tykkäystä

Tämä ei suoraan liity NS, mutta kilpailevaan IOT-piireihin keskittyvään puolijohdevalmistajaan. Eli onko joku perehtynynyt Semtechiin SMTC? Yhdysvaltalainen firma, PE reilu 15, PB 2.66 ja instituutionaalinen omistus aika hämmentävä 96%. Pari mainintaa on ollut ketjussa aikaisemmin ainakin @JuhaS sekä @luettelo.

2 tykkäystä

Tuli nopeasti katsottua firmaa ja katalogia. Firma näyttää kasvaneen koossa ja portfoliossa ostaessaan muita firmoja. Ennen vanhaan näyttää keskittyneen nopeisiin (ja muihin) analogi piireihin, sitten LoRaan ja 2022 ostivat cellular IoT firman Sierra Wirelesin. Viimeisen oston myötä ovat suoraan samassa kategoriassa kuin NS nRF91. Pitääpä laittaa seurantaan mitä siellä suunnalla tehdään ja kuinka tekninen ratkaisu vertautuu NS:n tuotteisiin.

5 tykkäystä

Pettymyshän tämä oli tällä kertaa:

Ikävää, että nyt kysyntäkin sakkaa, erit Kiinassa. Toisaalta kyllähän kulutuskysynnän heikkoudesta on yleisesti ja laajasti ollut puhetta. Tilauskanta näyttää huonolta ja etenkin q1 ohjeistus heikko, selvästi alle q1 22. Voi tulla hyviä ostopaikkoja : )

4 tykkäystä

Komppaan. Osari oli kyllä iso pettymys. Talous on jäähymässä mikä näkyy myös NS:n tuloksessa. Konffapuhelun kuunneltua toimari kertoi hyvin mistä kiikastaa ilman kummempaa kikkailua. Ongelma itsessään on melko kaksijakoinen.

  • 55nm tekniikalla valmistettavien tuotteiden, eli nRF52, nRF53 ja nRF91, saatavuus on heikon ohjeistuksen syynä. Yksinkertaisesti maailmassa ei ole tarjolla tarpeeksi kapasiteettia.
  • Kiinan toimitukset sakkaavat kovasti. Pääasiassa heidän lockdownejen takia. Kiinan asiakkaat käyttävät pääasiassa NS:n legacy tuotteita, jotka eivät käytä pullonkaulana olevaa 55nm ULP nodea vaan vanhempaa ja huonompaa nodea. Ilmeisesti tätä vanhempaa nodea olisi saatavissa mikäli kysyntää olisi.
  • Kiinan myynti on sakannut jotain 60%. Toimarin sanoin on odotettavissa rebounce kun Kiina avautuu. Se kuinka nopea se on voi yllättää. Pitää seurata.
  • Sensijaan Euro ja NA alueiden myynti rullaa hyvin. Ilmeisesti tier-1 asiakkaiden vetäminä. Tältä listalta löytynee Apple ja sekalainen ryhmää muite Matter pioneereja (Amazon mm). Toimari kertoi uusista isoista tuote launcheista jotka vaikuttavat 23H2 eteenpäin 2024 läpi. Uskoisin tämän liittyvän juurikin Matter tuotteisiin eli kodin älytekniikkaan kuluttaja segmetissä
  • Vertikaaleista medtech ja teollisuus on vahvana. Osittain sen takia kun NS on priorisoinut näiden vertikaalien asiakkaiden toimituksia.
  • tier-1 asiakkaita ilmeisesti priorisoidaan kovalla kädellä. Kaippa siellä halutaan luoda luottamusta Appleen ja kumppaneihin. Pelkästään Applen uusimman generaation nappikuulokkeista tulee 100+ miljoonan liikevaihto. Se on 10% NS:n miljardin liikevaihtotavoitteesta. Nythän sitä rukattiin vuodella eteenpäin pehmeän alkuvuoden 2023 takia.
  • Backlog on pienentynyt. Toisin kuin Von_Wangell niin sanoisin että tämä on hyvä asia. Backlogia on nyt noin vähän alle vuoden päähän joka on varsin terve määrä backlogia sekä asiakkaan että NS:n näkökulmasta. 6kk lead timet piireille on alalla hyvin yleisiä. Merkittävästi sen alla tai sen yli oleva backlog on negatiivinen asia eri syistä.
  • 23H2 eteenpäin silikonin saatavuus on parempi ja 2024 alusta eteenpäin tuotantoa pitäisi tulle isolla volyymillä (luultavasti) 22nm ULP tekniikalla sekä GF että TSMC:ltä. Tähän liittyy toimarin mainitsema 100m tapeout maksu joka tulee maksettavaksi tämän kvartaalin aikana

Kokonaisuutena voisi sanoa että melkoinen kuoppa muuten hyvään kasvutarinaan. Parhaat ostokohdat on varmaan tämäm kvartaalin aikana riippuen markosta ja Kiinan rebouncesta.

5 tykkäystä
Nordic Semiconductor, MUSD Q4-2022 Konsensus Förändring mot konsensus Q4-2021 Förändring
Nettoomsättning 191,4 202,3 -5,4% 171,2 11,8%
Bruttoresultat 100,9 100,8 0,1%
Bruttomarginal 52,7% 58,9%
EBITDA 38,9 47,5 -18,1% 42,3 -8,0%
EBITDA-marginal 20,3% 23,5% 24,7%
Rörelseresultat 27,0 32,2 -16,1%
Rörelsemarginal 14,1% 18,8%
Nettoresultat 31,4 26,8 17,2%

Konsensusdata från Bloomberg

Ikävästi myös kuluneen kvartin EBITDA jäi konsensusodotuksista. Voipi olla, että analyyrikot laskevat tavoitehintoja aika rohkeastikin. Parempi nyt tosiaan katsella rauhassa, mihin TPt ja kurssi asettuu kevään aikana. Ite laitoin aika ison siivun ulos, josko sitten myöhemmin saisi edullisemmin takaisin…

Selasin myös Semtechin sijoittajapresentaatiota ja kyllähän kalvot ja potentiaalit hyvältä näyttävät, paitsi että siellä Kiinan osuus myynnistä oli jopa 60%, joten ihan mielenkiintoista nähdä seuraava raportti sen suhteen.

P/S aika samoilla hehtaareilla kuin NSllä. Teknisestä puolesta ja tuotteiden kilpailukyvystä kommentoinnit jätän suosiolla Luettelolle tai muille alan osaajille.

2 tykkäystä