NOTE AB - ruotsalaista sopimuselektroniikkaa

Elektroniikan sopimusvalmistajista foorumilla on jo ketjut mm. suomalaiselle Incapille ja norjalaiselle Kitron ASA:lle, joten eiköhän avata oma ketju myös ruotsalaiselle NOTElle.

Perustietoa yhtiöstä:

NOTE on Incapin tavoin elektroniikan sopimusvalmistaja. Koon puolesta Euroopan TOP-kahteenkymppiin mahtuva sellainen. Se tekee asiakkaidensa tuotteita ja osia niistä. Se on siis toimija, jolle esimerkiksi sähköautolaturien tai maanmittauskojeiden valmistaja ulkoistaa tuotantonsa, jolloin NOTEn asiakkaalle jää pääasiassa myyntiin, markkinointiin jne. liittyviä tehtäviä. Yhä useammin NOTElle ulkoistetaan myös T&K-toimintaa, logistiikkaa, ylläpitoa, huoltoa jne.

Noin puolet liikevaihdosta tulee piirilevyladonnasta ja puolet box-buildista, joka siis tarkoittaa suurin piirtein sitä, että tehdään kokolailla valmiita tuotteita loppukäyttäjien tarpeisiin.

NOTElla on neljä tuotantolaitosta Ruotsissa, yksi Hyvinkäällä, yksi Kiinassa, yksi Virossa ja kolme UK:ssa. Sen historiassa yritysostot ovat näytelleet varsin merkittävää roolia, kuten yhdestä alla olevasta kuvastakin näkee.

Asiakkaat ja tuotteet

NOTEn tuote-/asiakasportfolio jakautuu neljään osaan, jotka ovat Industrial, Medtech, Greentech ja Communication. Industrial on selkeästi suurin segmentti ja NOTEn johdon mukaan tämän segmentin voisi jakaa lukemattomiin alasegmentteihin, koska kokonaisuus on niin laaja. Kaikki segmentit vetävät kuulemma hyvin, eikä mitään segmenttiä tarvitse esimerkiksi paremman kannattavuuden osalta priorisoida toisen ohi. NOTEn toimitusjohtaja mainitsi joulukuun 2022 pääomamarkkinapäivässä, että esimerkiksi medtech-segmentissä heillä on mainio pipeline, jonka hän uskoo ralisoituvan luvuiksi lähitulevaisuudessa. Toisaalta hän sanoi myös, että esim. greentech tulee kasvamaan myös kovaa ja he ovat olleet hieman pettyneitä tämän segmentin kasvulukuihin vuonna 2022.

EMS-toimijalle tyypillisesti NOTE kertoo hyvin vähän asiakkaistaan ja mainitsee heitä nimeltä aniharvoin. Joitakin referenssejä kuitenkin löytyy heidän verkkosivuiltaan, esimerkiksi sähköautolatureita valmistava ChargeAmps ja maanmittaustekniikkaa valmistava Trimble. Huomionarvioista on kuitenkin seuraava nosto 2021 vuosikertomuksesta:

Generally speaking, NOTE has a diversified customer base where no single customer (group) represents more than 7% (6%) of total group sales.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Incapilla suurin asiakas Victron Energy toi yli 60 prosenttia koko liikevaihdosta, jolloin on ihan perusteltua sanoa, että nyky-Incap elää ja kuolee Victron Energyn kanssa. NOTElla tällaista asiakasriippuvuutta yksittäiseen asiakkaaseen ei ole.

NOTE - kuten kai kaikki yritykset nykyään - haluaa olla asiakkailleen tiivis strateginen partneri. Ja totta se taitaa olla, että EMS-toimijoiden merkitys ja vaikutusvalta sekä osuus arvoketjussa on ulkoistuskehityksen myötä suurempi kuin ennen. On kuitenkin hyvä muistaa, että nämä yritykset elävät kroonisessa kannattavuuspaineessa, joka alapäätä kivistää raaka-aine- ja komponenttihankinta ja yläpäätä asiakkaan neuvotteluvoima. Isot ja vakiintuneet asiakkaat ovat usein globaaleja pelureja, joille EMS-toimijalla voi olla hyvin rajallisesti kinasteluvaraa.

Liiketoiminnan kehitys

NOTEn osakekurssi on viimeisen kymmenen vuoden aikana raketoinut. Viimeiseen viiteen vuoteen on tainnut tulla osaketuottoa 50 % per vuosi ja kymmenelle vuodelle annualisoitunakin vissiin neljänkymmenen prosentin luokkaa.

Syy tähän on tietysti suurelta osin liiketoiminnan mainio kehitys. Kymmenkunta vuotta sitten liikevaihto pyöri miljardin kruunun tietämillä, kun se nyt on kokolailla nelinkertainen. Yritys oli myös joinakin vuosina 2010-luvun alkupuoliskolla tappiollinen, kun nyt se tekee tuollaista 8-10 prosentin EBIT-marginaalia (vrt. Incapin 13-15 %). En ole ihan varma, että oliko tuon ajan NOTE liiketoiminnaltaan edes ihan samanlainen kuin nyky-NOTE, mutta kehitys on ollut huimaa yhtä kaikki.

Yhtiön toimitusjohtaja Johannes Lind-Widestam on ollut puikoissa neljä vuotta ja hän sanoi, että aloittaessaan hän ei uskonut, että NOTEn kaltainen yritys voisi kasvaa orgaanisesti yli 20 prosenttia. Nyt hän kuitenkin näkee, että tuo on ihan normaali kasvuvauhti hyvälle EMS-toimijalle, eikä siinä ole mitään erikoista.

Eli tässä siis joitakin lukuja liiketoiminnasta ja sen kehityksestä:

 • Yli 20 % liikevaihdon orgaaninen kasvu viimeiset 5 vuotta
 • EBIT-% nostettu kuudesta lähelle kymmentä viidessä vuodessa
 • ROIC 10-20 prosenttia vuodesta riippuen

Mielenkiintoista on se, että myyntikate-% (gross profit) on kuitenkin vain 13-14 prosentin luokkaa, kun se Incapilla on jossakin kolmenkymmenen prosentin päällä. Toimitusjohtajan mukaan tavoitteena on jopa “Incap-tason” kannattavuus, mutta tällä myyntikatteella se on mahdottomuus. Tekemistä siis kannattavuuskehityksen osalta edelleen riittää ja virallisena tavoitteena oleva 10 prosentin EBIT-marginaalikin on EMS-yhtiölle jo erinomainen. Incap on tässä pelissä kannattavuuden osalta ihan terävintä kärkeä ja vähän vielä sen yli.

Lisäys 27.1.2023:
Oikaisu NOTEn myyntikate-prosentteihin. NOTEn raportointitavan vuoksi myyntikate sisältää jo henkilöstökulut, jotka poistamalla myyntikate vuodelta 2021 olikin 30,5 prosenttia aiemmin mainitun 13 prosentin sijaan. Näin ollen NOTEn myyntikate on tosiasiallisesti jo hyvin lähellä Incapin myyntikatetta ja tämän aloituspostini kriittisimmät kannattavuuskommentit eivät kuvasta todellisuutta. Katso tarkemmat tiedot seuraavista Joonaksen ja Maurin viesteistä.

Yritysostot

Yritysostomarkkinahan on EMS-sektorilla kuumaakin kuumempi. Incap, NOTE, Kitron ja kaikki muutkin kilpailevat samoista ostokohteista. Markkina konsolidoituu voimalla (Incapin CMD:sstä oli hyvä markkinakatsaus).

Hauskaa - tai ei varmaan ostajien kannalta kylläkään - on se, että kaikki haluavat nyt ostaa EMS-toimijoita, jotka

 • operoivat kasvavasti ja kannattavasti modernien teknologioiden parissa
 • ovat hierarkialtaan matalia ja pystyvät toimimaan hyvin itsenäisesti sekä ketterästi
 • eivät operoi syklisillä auringonlaskun aloilla (esim. perinteinen autoteollisuus)
 • sijaitsevat Pohjois-Amerikassa, Saksassa tai joissakin tapauksissa Itä-Euroopassa
 • eivät ole mitään huonon kannattavuuden käännetarinoita
 • eivät ole vanhojen ja huonojen asiakkaiden puristuksissa
 • eivät ole liian pieniä, eivätkä liian suuria

NOTEn omat periaatteet yritysostoihin löytyvät alla olevasta kuvasta.

Ei ehkä ihme, että Incap on etsinyt ostettavaa jo vuosia ja NOTE on tehnyt ehkä yhden ostoksen per vuosi. Samalla tahdilla se aikoo kuulemma myös jatkaa.

Tämä NOTEn CMD:ssä ollut kuva kertoo hyvin siitä, miten kasvua haetaan ensin nykyisiltä asiakkailta (yleensä isot asiakkaat kasvavat isosti), sitten uusilta asiakkailta ja lopuksi vasta yritysostoin.

Näkymät ja arvostus

NOTEn tulevaisuus näyttää valoisalta (Q3/2022 raportista poimittua):

Successful new sales to new and current business customers, and continued healthy demand in all customer segments, were contributors to record-high order intake.

Uncertainties on the global market have quickly altered conditions in several sectors. We’re still seeing good opportunities to continue our positive progress. We have very strong order levels, with a range of exciting customers and projects in start-up phases. With our current market situation, we see good potential to achieve quarterly sales of SEK 1 billion for the first time ever, equivalent to growth of some 25%. For the full year 2022, this translates to sales of SEK 3.65 billion. We’re well positioned to achieve our long-term targets for growth, profitability and sustainability.

Yritysosto-pipelinen sanotaan olevan hyvä.

NOTEn taloudelliset tavoitteet vuoteen 2025 ovat seuraavat:

 • 5 miljardin kruunun liikevaihto (2021: 2,643 Mrd ja vuonna 2022 kolmeen kvartaaliin 2,649 Mrd)
 • 10 prosentin EBIT-%
 • väintään 30 % omavaraisuusaste

Näistä tavoitteista CEO sanoi, että etenkin liikevaihdossa on kuulemma vähän ilmaakin ja siihen päästään pelkällä orgaanisellakin kasvulla, vaikka tulisi hieman vastatuulta markkinoista. Varsin rennosti lausuttu.

Arvostus (luvut otettu muuten suoraan GuruFocuksesta, joten en laita näistä päätäni pantiksi) on EMS-toimijoilla ylipäätään ollut viime vuosina hieman koholla, mutta hyvän trendin myötä tämä on ihan perusteltua. Absoluuttisestihan kertoimet eivät ole mahdottomia jos tuollaista luvattua kasvua jatketaan.

Ulkomuistista sanon, että vuoden 2025 eteenpäin katsova PE olisi jossakin 12 huitteilla jos nuo taloudelliset tavoitteet saavutetaan. Incapilla luvut ovat aika samaa luokkaa, ja muistaakseni myös Kitronilla. Itse sanoisin, että jos Incapin asiakasrakenne olisi hajautuneempi, niin se ansaitsisi mielestäni NOTEa korkeammat kertoimet. Niin massiivista orgaanista kasvua ja huippukovaa kannattavuutta se on muihin EMS-toimijoihin nähden tehnyt.

Vuoden 2022 tilinpäätös ja Q4/2022 tulos julkaistaan heti ensi viikon maanantaina 30.1.2023, joten olemme jännän äärellä, vaikka kuukauden takaisessa CMD:ssä saimmekin aika kattavan tietopaketin nykytilasta.

En omista, enkä ole arvonmääritystä vielä tarkemmin tehnyt. Mutta tässä tällainen humanistianalyysi keskustelun aloitukseksi.

62 tykkäystä

Kiva kun avasit ketjun. Meillä on johdon kanssa puhelu maanantaina raportin jälkeen. Voin laittaa tänne jos tulee jotain mielenkiintoista ja uutta yllä mainitsemiesi asioiden lisäksi.

25 tykkäystä

Morjens Mauri!

Asiallisia poimintoja Notesta.

Mielenkiintoista on se, että myyntikate-% (gross profit) on kuitenkin vain 13-14 prosentin luokkaa, kun se Incapilla on jossakin kolmenkymmenen prosentin päällä.

Tämä kohta nappasi omaan silmään. Note raportoi tulosliuskansa toimintokohtaisesti, kun taas Incap tekee sen kululajikohtaisesti. Eli tuossa Noten bruttokatteessa on matkassa myös myytyihin romppeisiin tai niiden osiin liittyneet työvoimakulut. Incapilla taas myyntikate on puhdas materiaalikate. Olen melko varma, että Notenkin myyntikate pyörii tuolla 30-35 % kantturoilla muiden EMS-talojen tapaan.

37 tykkäystä

@Joonas_Korkiakoski näkevätkö silmäni oikein ja olet palannut Inderesille? Joka tapauksessa hienoa saada juuri sinut takaisin foorumille🤩

2 tykkäystä

Moro MoneyWalker!

En ole palannut, tuo vesileima on vain historian jäänne. Eiköhän se siitä liukene jossain kohti pois!

8 tykkäystä

Mainio poiminta. Totta tosiaan, näinhän se on. Olisihan tuo myyntikatteen (13 %) ja liikevoiton (< 10 %) erotus ihan mahdoton jos tuohon väliin pitäisi vielä 1 300 henkilön kulut painaa.

Katsoin 2021 vuosikertomuksesta hieman tilinpäätöstä ja sieltä löytyvin tiedoin sain vuoden 2021 myyntikatteeksi 30,5 %, joka alkaa itse asiassa olla aivan Incapin lukemissa. Tämä siis asettaa aloituspostini kriittisimmät kannattavuuskirjaukset hyvin erilaiseen valoon. Käynkin tästä tekemässä pienet lisäykset aloituspostiin, ettei johdeta ketään harhaan.

image

Nopeasti laskettuna NOTE on tämän päivän kurssilla (216 kr) ja kuluneiden 12 kuukauden luvuilla (eli Q4/21-Q3/22):

 • P/E 27,9
 • EV/S 1,9
 • EV/GB 6,1
 • EV/EBIT 21,7

Nämä laskin yhtiön omista raporteista, joskin kun henkilöstökuluja ei esim. Q3/22 raportissa eritelty, niin oletin myyntikatteen olleen 31 %. Toivottavasti ovat jo aiempia lukuja täsmällisempiä.

Nyt kun toimitusjohtaja on puhunut, että nykyisellä henkilöstöllä päästään jo huomattavasti suurempaan tuotantoon, eikä henkilöstön määrää ole tarve lisätä, niin myyntikatteessahan on potentiaalia nousta entisestään. Tämä helpottaisi huomattavasti myös Incap-tason -liikevoittomarginaalin metsästystä. Tätä pitää seurata tulevissa raporteissa.

Vertailun mahdollistamiseksi vielä Incapin luvut Inderesiltä samaan postiin:

10 tykkäystä

Tässä hyvä ottaa huomioon tämä:

→ Yhden asiakkaan kohdalla Note varasi SEK 30m edestä luottotappioita Q3 kvartaalilla.

Kyseinen yhtiö kuitenkin ostettiin ja bisnes Noten kanssa jatkuu:

Jos oikaistaan Q3 liikevoittoa SEK 30 miljoonalla, liukuva 12kk EV/EBIT on 19.5x. Toki tällä vaikutusta myös muihin multippeleihin jotka esitit yllä.

13 tykkäystä

Ehkä lisätään myös tähän ketjuun henkilö nimeltä Erik Stenfors. Kaveri perusti Noten vuonna 1999. No, vuonna 2008 perusti kilpailijan nimeltä Hanza. Yritys on myös listattu. Hanza tekee jo lähes saman verran liikevaihtoa kuin Note mutta marginaali on alhaisempi. Hanzan tavoitteena on päästä vuonna 2025 SEK 5 miljardin liikevaihtoon vähintään 8% EBIT marginaalilla. Yrityksen EV tänään on noin SEK 3.1 miljardia.

Erik Stenfors

Hanza Q3 2022

13 tykkäystä

Lyhykäisyydessään hieno tulos:
-Sales increased by 28% to SEK 1,038 (814) million. Adjusted for acquisitions and currency effects, organic growth was 8%.

-Operating profit was SEK 129 (87) million and corresponded to an operating margin of 12.3% (10.6%).

Lukekaa lisää raportista :slight_smile:

4 tykkäystä

Lyhyet kommentit puhelun jälkeen. Mukana CEO ja CFO.

 • Toimari ollut Notella vuodesta 2018. Oli myös Kitronilla 2007-2010. Siihen aikoihin exit barrierit oli todella matalat ja asiakkailla oli paljon sananvaltaa. Tilanne muuttunut aivan toisenlaiseksi ja nykyään heidän customer retention on 97-98%. Ehkä yksi asiakas vuodessa voi vaihtaa toiseen toimittajaan. Tämä tilanne tietenkin auttaa myös marginaaleissa.

 • Juteltiin Kitronista, Hanzasta ja Incapista. Incap eniten heidän kaltainen toimija. Kitron keskittyy liikevaihdon kasvuun mutta ei ole ainakaan vielä saanut marginaaleja ylöspäin. Incapista mainitsi että yrityksellä oli vaikeat vuodet vajaa 10 vuotta sitten ja toimintaa on tehostettu paljon sen jälkeen. Pitävät myös Noten tavoin pääkonttorin henkilöstömäärän pienenä. Tietenkin tulevaisuuden kasvu riippuu paljon Victronista. Jos Noten toimari olisi Otto, ei saisi nukuttua kun yksi asiakas on yli 60% liikevaihdosta. Mutta heillä on varmasti toimiva verkosto Intiassa ja heille Intia sopii hyvin. Notelle taas Eurooppa sopii hyvin.

 • Juteltiin myös useista asiakkaista. Uudet asiakkaat toivat 2021 17% marginaalilla bisnestä ja tämä ei ole muuttunut. Tämän takia marginaali nousee. Joissakin neuvotteluissa joissa kyse todella isoista volyymeista, marginaali voi olla 10-12%. Tässä puhutaan SEK 500m ordereista. Muuten korkeampi.

 • Etsivät aktiivisesti kohdetta Saksasta. Vaikea saada asiakkaita jos siellä ei ole paikallista henkilöstöä ja tehdasta. Eivät kuitenkaan halua automotive asiakkaita. Myös Tsekki olisi kiva koska työvoima kolmasosan Viron hinnoista.

 • Ainoa syy miksi nykyisiin 2025 tavoitteisiin ei päästäisi olisi laajamittainen sota jossa Venäjän ja Ukrainan lisäksi myös muita maita olisi mukana. Tai trade war jossa komponenttien saatavuus heikkenisi huomattavasti entisestään.

 • Q4 2022 org kasvu oli vain 8%. Tähän on olemassa hyvä selitys. UK EV Charging bisnes laski yli 50% Q4 2021 verrattuna. Tämä laski Greentech liikevaihtoa vs aiemmat 2022 kvartterit. Muuten Greentech vahvaa kasvua. Eli Q2 2023 org kasvu pitäisi taas kiihtyä selvästi.

 • Toimari innoissaan kahdesta asiasta. Customer satisfaction index oli korkein koskaan. Way above the industry level. Ja toinen, tällä hetkellä tehostavat tuotantoa jokaisella tehtaalla.

27 tykkäystä

Tässä vielä Financial Hearingsin tekemä webari inderesTV:ssä.

11 tykkäystä

Tulos-webcast katseltu kertaalleen pintapuolisesti läpi ja kirjoiteltu siitä kertalaakista suttuiset muistiinpanot, joiden oikeellisuudesta en mene takuuseen. Kannattaa epäselvät kohdat kuunnella itse Vepun linkistä.

Toimitusjohtaja Johannes Lind-Widestam:

 • On ollut turbulentti ympäristö. Inflaatio ja valuuttakurssit ovat aiheuttaneet hankaluuksia. Puolijohde-tilannekin on säilynyt hankalana: joillakin alueilla ollaan normaalitilanteessa, mutta joidenkin puolijohteiden osalta ongelmat jatkuvat.
 • Huomaan aloittavani nämä aina pienellä pessimismillä, mutta nämä ovat ne asiat, jotka minua tällä hetkellä öisin valvottavat.
 • Joka tapauksessa fantastinen kvartteri meiltä, vaikka yritysostosta ja valuuttakursseista tuli vastatuulta.
 • Orgaanisen kasvun 8 prosenttia Q4:lla voi kuulostaa heikolta, mutta meillä oli vahva vertailukausi alla ja tässä oli edelleen 200 miljoonaa viivästyksiä, jotka eivät ehtineet lukuihimme.
 • En ole lainkaan hermostunut Q4:n orgaanisesta kasvuluvusta ja meillä on hyvät näkymät 2023 vuodelle.
 • Ohjeistuksesta: voi olla, että olemme joidenkin mielestä konservatiivisia, mutta meidän ohjeistus on asetettu siten, että uskomme ylittävämme sen varmasti.
 • Olemme erittäin innoissamme tästä raportista, koska olemme tehneet mm. kaikkien aikojen kovimman kvartaalimyynnin.

 • Erittäin hyvät numerot koko vuodelta 2022 vaikeasta komponenttitilanteesta huolimatta.
 • Kassavirtamme nousi positiiviseksi Q4:lla, mutta emme ole kassavirran suhteen tietenkään vielä siellä, missä haluamme olla. Kasvu syö edelleen kassavirtaamme, mutta näemme selvästi paremman kassavirran 2023 kuin 2022. Tätä on kuitenkin vaikea ohjeistaa.
 • Pyrimme edelleen lisäämään kapasiteettiamme ja investoimaan kasvuumme, joten kassavirran kehittyminen positiivisesti investoinnit mahdollistaen on erittäin erittäin tärkeää.
 • Vuosi sitten meille sanottiin, että emme pysty toistamaan kasvulukujamme (41 %; 2021), emmekä aivan pystyneetkään, mutta jälleen kerran upea kasvuvuosi meiltä (39%; 2022).
 • Underlying kannattavuusluvut kuvaavat mielestäni paremmin meidän todellista kannattavuutta kuin raportoidut luvut, joissa on poikkeuskuluja (spot-materiaalit, yritysostot, valuuttaoikaisut).
 • Tilauskantamme on vakuuttava. Toimialallamme on alettu jo raportoida pieneneviä tilauskantoja, mutta me emme näe sitä.
 • On toki mahdollista, että meidänkin tilauskantamme pienenisi, mutta meillä on varsin hyvä näkyvyys ainakin vuoden kolmelle ensimmäiselle kvartaalille ja uskomme, että meillä on mahdollisuudet tehdä miljardin liikevaihto jo ensimmäisellä kvartaalilla.
 • Olemme aika luottavaisia, että teemme jonkin yritysoston myös tänä vuonna.

 • WE:n (Western Europe) suorittaminen oli erittäin vahvaa ja kaikki neljä tuotantolaitostamme Ruotsissa kasvavat ja parantavat kannattavuuttamme.
 • Suomessa kehitys myös hyvää ja Virossa kasvu yli 50 prosenttia.
 • 2021 oli fantastista kasvua greentechissä, mutta erityisesti UK:n valtiontukien poistuminen EV-latausratkaisuilta aiheutti vastatuulta, jonka jälkeen markkina ei ole vieläkään normalisoitunut, mutta pitkässä juoksussa greentech tulee menestymään hyvin.
 • Medtech-puolella ollut komponenttivaikeuksia, joten tulevina kvartaaleina uskomme tämän segmentin kasvavan voimakkaasti, kun ongelmat helpottavat.
 • Communications oli varsin heikko 2020-2021, joten en usko, että saavutamme 78 prosentin kasvua uudelleen 2023 nyt kun vertailuluvut ovat kovemmat.
 • Industrial on meillä kattava, iso ja tärkeä segmentti.
 • Meillä on neljä segmenttiä ja meidän heikoin segmentti kasvoi 18 prosenttia.
 • Meillä on hyvin hajautunut asiakasrakenne ja yksittäiset asiakkaamme eivät ole liian suuria (isoin asiakas vain alle 6 % liikevaihdosta).
 • Vahvuutemme on, että voimme kasvaa voimakkaasti erittäin laajalla rintamalla ja tämä tulee olemaan tulevaisuudessa vahvuutemme.
 • Asiakastyytyväisyytemme kasvoi, tilauskantamme kasvoi jne.

 • Ennätyksellinen 80 M capex uusiin laitteisiin ja aiomme jatkaa tätä yhä suuremmin panoksin, koska meillä on tänä vuonna taas enemmän tuotantolaitoksia, joiden tuotantoa meidän pitää suojella.
 • Käytämme capexia henkilöstökulujen pitämiseksi matalana.
 • Meidän tapamme on investoida teknologiseen tehokkuuteen, jota kaikki eivät tällä toimialalla tee, vaan monet panostavat vanhoihin laitteisiin ja isoon henkilöstöön.
 • Viimeiseen neljään vuoteen olemme kolminkertaistaneet tuotantomme, mutta henkilöstö vain +40 % (sis. yritysostot).
 • Ostimme tuotantolaitoksen, jossa olimme vuokralla Torsbyssä, koska uskomme laajentamisen olevan helpompaa kun omistamme sen.

 • Meillä on riittävästi käteistä liiketoiminnan pyörittämiseen.
 • NOTE Herrljungan tarina jälkimmäisellä puoliskolla 2022 oli aivan uskomaton: 154 M SEK tuotanto puoleen vuoteen, kun odotimme koko vuodelta 140 M SEK.
 • Vuosi 2023 tulee nähdäkseni olemaan erittäin hyvä vaikeasta toimintaympäristöstä huolimatta.
 • Meillä on erittäin paljon uusia asiakkaita, joita alamme implementoimaan massatuotantoon lähivuosina.
 • Paljon puhutaan, että EMS-toimijat ovat alttiita taloussykleille, mutta emme näe tätä tällä hetkellä bisneksessämme ja kun katsomme tilauskirjoja, niin kaikki näyttää hyvin vakaalta.
 • Uskomme, että olemme kannattavuuskehityksemme osalta siellä missä haluammekin olla.
 • Haluamme, että meitä seuraavat ihmiset ymmärtävät, että vaikka olemme raportoineet hieman ehkä joidenkin odotuksia heikompia kannattavuuslukuja, niin meidän kannattavuuskehityksemme on hyvää ja kannattavuutta on painaneet 2022 poikkeukselliset erät.

 • Markkina kasvaa erittäin hyvin ja tästä oli hyvää tietoa juuri esimerkiksi Inissionin CMD:ssä.
 • Eurooppa on erittäin hyvä paikka sijaita, USA toki myös, mutta on vaikea hallita bisnestä, joka on kovin kaukana pääkonttorista.
 • Ennemmin tai myöhemmin tulemme tietenkin olemaan myös USA:ssa.
 • Näemme varmasti jatkossakin pientä kvartaalikohtaista vaihtelua kasvussa ja kannattavuudessa, mutta iso trendi jatkuu samana.
 • En olisi yllättynyt jos saavuttaisimme 10 prosentin raportoidun EBIT-marginaalin jo tänä vuonna.

Q&A:

Energiakustannukset:

 • Emme käytä energiaa kovin paljon, joten energiakustannusten tuplaantuminenkaan ei sysää meitä huonoon tilanteeseen.
 • En kuitenkaan ihmettelisi, jos katoillemme alkaisi tulla kasvavissa määrin aurinkopaneeleja.

EBIT-ero west/rest:

 • Hieman enemmän high volumes rest of the world -segmentissä.
 • En usko, että rest saavuttaa westiä, ero pysynee parissa prosenttiyksikössä, mutta molempien kannattavuus tulee paranemaan.

“Ylituotannon” riski:

 • En näe tätä riskinä, markkina on edelleen balanssissa tai tuotantokapasiteetti on jopa liian vähän.
 • Näen, että 3-5 vuotta olemme ainakin aika hyvin balanssissa kysynnän ja tarjonnan suhteen.
 • Uskon, että taantumakin hidastaisi vain hetkellisesti tuotantoa, jonka jälkeen tuotanto pompahtaisi takaisin kasvutrendille.

Kapasiteetti ja suuret asiakkaat:

 • Meillä on vapaata, uutta ja kilpailukykyistä kapasiteettia Ruotsissa ainakin kuluvalle vuodelle.

Näetkö 30-40 kasvun kestävänä tuleville vuosille:

 • Nuo luvut edellyttävöt meiltä yritysostoja.
 • Markkina ei ole jäähtymässä, mutta jos saavutamme 40 prosentin kasvun 2023, niin se olisi meiltä erityistä venymistä.
 • Voitamme kyllä markkinakasvun (7-10 prosenttia), mutta katsotaan nyt Q1 ennen kuin nähdään, että minkälaisiin kasvulukuihin tullaan pääsemään koko vuoden 2023 osalta.

Mistä kasvunne tulee Herrljungassa:

 • Emme voi puhua asiakkaista, mutta meillä on siellä suuri ja vakuuttava asiakas, joka kasvaa voimakkaasti, ja uskomme tämän kehityksen jatkuvan 2023, johon vastaamme investoimalla kasvuun (oma huomio: taisi olla jokin iso MedTech-asiakas, josta oli Q4-raportissakin).

UK:n markkina ja kannattavuus siellä:

 • Meillä on siellä kolme tehdasta, jotka kehittyvät hyvin eri tavoin.
 • Olimme 2022 aika lähellä edellisen vuoden kannattavuus-lukuja jos summaamme kolme tehdastamme siellä, mutta yksittäisten tuotantoyksiköiden kehityssuunnat poikkesivat toisistaan merkittävästi (oma huomio: CMD:ssä Johannes sanoi, että yksi tuotantolaitos on heikoissa kantimissa, mutta 2/3:n tilauskirjat lupaavat kasvua).

MedTech ja sen kehityksen kestävyys:

 • Saimme asiakkaan, jonka aloitusta meillä olemme odottaneet pari kvartaalia ja lisäksi meillä on useita hyviä MedTechasiakkuuksia nyt käynnissä.
 • Näemme, että 3 ensimmäistä kvartaalia 2023 tulemme selvästi voittamaan viime vuoden numeromme ja uskon, että vaikka Q4/2022 oli MedTechille kova, niin voitamme aikanaan myös nuo vertailuluvut selvästi.

Miksi laajennutte nyt erityisesti Norrtäljessä ja Torsbyssä?

 • Norrtälje kolminkertaistanut tuotannon 3,5 vuodessa ja tila on käynyt ahtaaksi.
 • Norrtälje tulee kasvamaan edelleen vuosia erittäin voimakkaasti ja katsotaan, että pystymmekö laajentamaan tehdastamme siellä vai pitääkö rakentaa toinen yksikkö.
 • Torsbyssä on asiakkaillamme kovaa kysyntää 3-5 vuoden aikajänteellä.
 • Luulimme, että Torsbyn edellinen laajennus 2021 olisi riittänyt pidempään, mutta näin ei ollut, koska kasvu on ollut todella kovaa. Jos kaikki menee suunnitelmiemme mukaan, niin tarvitsemme lisäkapasiteettia Torsbyhyn parin vuoden aikajänteellä.
 • Herrljungassa meillä on merkittävää kasvupotentiaalia ja puolet tilasta on nyt siellä vapaana, ja aiomme ottaa tämän käyttöön.
 • Lundissakin pitää tehdä jotain, koska olemme siellä aika ahtaasti.
 • Suomessa olemme jo aika tiukoilla ja pärjäämme ehkä 1-2 vuotta nykykapasiteetilla.
 • Virossa teemme koko ajan parannuksia ja voimme siellä kasvaa, mutta viimeistään 2024 alkaen pitää saada lisää tilaa.

Loppusanat:

 • 2021 oli erityinen vuosi, 2022 sitäkin vahvempi koska vertailuluvut oli kovat.
 • Odotan, että jatkamme samalla polulla ja kasvu tulee jatkumaan sekä kannattavuus paranemaan.
 • Asiakkaamme ovat hyvin optimistisia.
 • Nostamme yrityksen taas uudelle tasolle.
 • 5 Mrd. on tärkeä merkkipaalu meille ja olen ihmeissäni jos emme pääse ennen vuotta 2025 sinne.
 • Kannattavuutta tulemme paranemaan ja siellä on vielä tekemistä.
 • Kiinteät kulumme kasvavat nyt hyvin hitaasti.
 • Kokonaisuudessa olemme siellä, missä haluammekin olla ja saamme toiminnastamme paljon kiitosta asiakkailtamme.

Katselin raportinkin jo läpi ja otetaan sieltä poiminnat myös ketjuun jossakin välissä. Sitten vielä numerot Exceliin.

Mutta kaiken kaikkiaan hyvältä näyttää kyllä. Alkaa tulla sellainen olo, että joutuukohan sitä jossakin välissä vähentämään Victron Energy -riskiä siirtämällä osan Incap-sijoituksesta NOTEen. Joka tapauksessa EMS-markkina näyttää kovin houkuttelevalta ja haluan olla siinä mukana.

22 tykkäystä

Nyt kun ollaan kuljettu tuhkalla ripoteltu säkki päällä eilisen Incap-negarin seurauksena, niin länsinaapurin EMS-kilpailija NOTE se sen kuin porskuttaa. Kuuntelin viime vuonna johdon itsevarmoja puheita pieni Ruotsi-filtteri päällä, mutta niin vain numerot menevät ainakin toistaiseksi sinne, minne johto on luvannutkin.

Financial performance January-March

 • Sales increased by 28% to SEK 1,051 (821) million. Adjusted for acquisitions and currency effects, organic growth was 14%.
 • Operating profit increased by 48% to SEK 112 (76) million.
 • The operating margin widened by 1.4 percentage points to 10.7% (9.3%).
 • Profit after financial items was up by 50% to SEK 104 (69) million.
 • Profit after tax rose by 51% to SEK 85 (56) million, corresponding to SEK 2.92 (1.95) per share.
 • Cash flow after investments amounted to SEK 49 (9) million, or SEK 1.69 (0.31) per share. Adjusted for acquisition-related payments in the period, operating cash flow after investments was SEK 72 (9) million.

NOTE osti myös hiljattain pienen bulgarialaisen EMS-pajan (kuvakaappauksen alin kohta).

On kyllä kauttaaltaan taas vahvaa puhetta NOTE:n johdolta:

NOTE’s sales in the first quarter made brisk progress. Despite persistent challenges due to shortages on the component market, we achieved growth of 28% and sales of SEK 1,051 million in the period. A somewhat more positive situation for materials has meant that the growth driven by extraordinary cost increases on electronic components has slowed.

Our order backlog was over 20% higher than at the corresponding point of last year. With our high order levels and current market conditions, we see good potential to continue our positive progress. We expect to achieve growth of 20% for the second quarter, and sales of at least SEK 4.2 billion for the full year 2023. We anticipate a continued increase in operating profit, and improvement of our operating margin.

Kasvu taisi tällä kertaa tulla pääosin Ruotsin ja Viron markkinoilta, kun taas UK:n EV-latausratkaisujen ongelmien uskottiin jatkuvan vielä pitkälle loppuvuoteen. Medtech-, Industrial- ja Communication-segmenteissä komeaa kasvua, mutta noiden UK-ongelmien vuoksi Greentech-segmentin liikevaihto laski. Vertailun vuoksi todettakoon, että vaikka Incap ei segmenttilukuja raportoikaan, niin ymmärtääkseni juuri Greentech-segmentti olisi varmaan Incapilla segmenteistä suurin, joskin tuotteiden määrittely segmenttiperusteisesti (esim. Greentech vs. Industrial) saattaa olla aikamoista viivojen veteen piirteilyä.

Markkina kiittää ja tänään osake +8 prosenttia ja YTD jossakin + 40 kieppeillä.

Kyselin muuten NOTE:n IR:stä englannikielistä vuosikertomusta. Tulee kuulemma jossain vaiheessa tässä keväällä. Ruotsinkielinenhän jo löytyy, mikäli länsinaapurin murre taittuu.

Sattuipa silmään vielä Coeus Investin sijoittajakirjeestä seuraavaa:

Note on niin ikään vahvasti kasvava elektroniikan sopimusvalmistaja mutta yhtiön
asiakaskunta on selvästi laajemmalle hajautunut kuin Incapilla. Yksikään asiakas ei
tuo yli 7 %:ia Noten liikevaihdosta. Noten valuaatio on Incapia kalliimpi, mutta näemme
Notella myös selvän mahdollisuuden marginaalin parannukseen. Johdon kanssa
käytyjen keskustelujen perusteella uusien ja olemassa olevien asiakkaiden uusi
liiketoiminta tuo keskimäärin yli 15 %:n marginaalin, kun konsernin raportoima
marginaali oli reilut 10 %:ia vuonna 2022. Viimeisten viiden vuoden aikana yritys on jo
osoittanut mukavaa operatiivista vipua, kun vajaan 26 %:n vuotuinen liikevaihdon
kasvu on johtanut 32 %:n vuotuiseen liikevoiton kasvuun.

Notella on käsityksemme mukaan hyvä näkyvyys liiketoimintaan etenkin kuluvalle
mutta myös seuraavalle vuodelle. Johto on myös tunnettu hyvin konservatiivisena
ohjeistajana. Joulukuussa 2022 järjestetyn pääomamarkkinapäivän perusteella yhtiö
uskoo pääsevänsä vähintään 5,5 miljardin kruunun vuotuiseen liikevaihtoon vuonna
2025. Operatiivisen vivun myötä tämä johtaisi laskelmiemme mukaan noin 660
miljoonan kruunun liikevoittoon vuonna 2025, mikä tarkoittaisi noin 10x EV/EBIT
multippelia vuodelle 2025 nykyisellä yritysarvolla. Historiassa Note on kuitenkin
suoriutunut selvästi ohjeistustaan paremmin.

Sekä Notella että Incapilla varaston taso on myös noussut poikkeuksellisen korkeaksi
komponenttipulan takia. Komponenttipulan helpottaessa ja varaston tason palatessa
normaalille tasolle näemme kummankin yrityksen taseesta vapautuvan käteistä lähes
10 %:ia suhteessa nykyiseen markkina-arvoon. Tätä voidaan käyttää orgaanisen
kasvun vauhdittamiseen tai epäorgaaniseen kasvuun.

17 tykkäystä

Katselin lauantain ratoksi NOTE:n Q1-webcastin ja olihan taas rennon rehvakasta menoa. Tykkään kyllä toimarista ja yhtiöstä kovasti jo ihan senkin puolesta, että CEO ei paljon säästele kuvaillessaan yhtiötä ja markkinaa tai visioidessaan tulevaisuutta.

Oli muuten 40 katselukertaa Youtubessa, että jos nyt pari vuottakin putkeen katsoo nämä webcastit, niin kuuluu varmaan maailmassa siihen yksinumeroiseen ihmisjoukkoon, joka on seurannut kaikki NOTE:n webcastit kahden vuoden ajan.

CEO:n puheet:

 • Toimialalla pitkästä aikaa hieman vakaampi vaihe
 • Kysyntä erittäin vahvaa ja meillä on edelleen vaikeuksia saada joitakin komponentteja, jonka seurauksena osa tilauksista siirtyi seuraavalle kvartaalille
 • Yksi meidän parhaista kvartaaleista joka tapauksessa
 • Tilauskirja 20 prosentin kasvussa ja tilauskirja kasvaa nopeammin kuin ohjeistuksemme edellyttäisi, mutta tänä vuonna näkyvyys varmasti vähenee, kun komponenttitilanne ei edellytä asiakkaitamme tekemään tilauksia niin pitkälle ennakkoon.
 • Ruotsi kasvaa erittäin hyvin, UK kohtuullinen, Suomi odotuksiimme, Kiina ja Viro oikein vahvaa tekemistä.
 • Greentech pieneni vahvojen vertailukausien myötä odotetusti
 • Medtech vahvaa kasvua ja odotan kasvun olevan myös Q2-Q3 n. 100 prosenttia, mutta Q4 hieman normaalimpaa kasvua vahvan vertailukauden myötä
 • Balanssi ja sekoitus eri segmenttejä on meidän vahvuutemme.
 • Suurin asiakkaamme itse asiassa pieneni tällä kvartaalilla, mutta koska meillä ei ole suurta asiakasriippuvuutta yksittäisestä asiakkaasta, ei se näy kokonaisluvuissamme.
 • Kaksi suurinta asiakastamme 2022 tulevat tippumaan ulos top-viidestä 2023, koska muut suuret asiakkaamme kasvavat niistä ohi.
 • Keskitymme edelleen koko ajan laadun parantamiseen ja täsmälliseen toimitukseen. Olemme näissä vahvoja, mutta pystymme edelleen parantamaan.
 • Me investoimme tuotantoomme jatkuvasti ja tämä on tärkeää, jotta voimme voittaa uusia asiakkaita ja säilyttää vanhat. Siksi emme maksa osinkoja vaan investoimme kasvuun. Uskon, että voimme tehdä vielä niin paljon lisää, enemmän ja paremmin.
 • ROOC 24 prosenttia on hyvä, mutta se on itselleni hieman pettymys ja uskon, että pystymme parantamaan tätä vielä tämän ja tulevien vuosien aikana.
 • Yritysosto Bulgariasta: moderni tuotantolaitos, vahvat asiakkuudet, 4000 neliön lattiapinta-ala ja erittäin selvä logiikka arvonluontiin, kun lisäämme hankintakanavamme tuotantolaitoksen käyttöön. ”Big opportunities!”
 • Ohjeistuksemme 2023 SEK 4,2 miljardia ja Q2 orgaaninen kasvu 20 prosentia, joka on logiikkamme mukaisesti alaraja sille mitä odotamme nykyisellä markkinanäkymällä ja tilauskirjalla.
 • Odotamme edelleen 2025 liikevaihdon olevan 5 miljardia kruunua ja EBIT-prosentin paranevan.
 • Olemme koko ajan puheissa parin yritysostomahdollisuuden kanssa ja meille soitetaan nyt paljon, ja tarjotaan tuotantolaitoksia, koska meidän tiedetään investoivan kasvuun ja kehitykseen. Emme ole ennen olleet tällaisessa tilanteessa, mutta se on tietysti hyvä meille.
 • Olemme varmoja, että orgaaninen kasvu parantaa kannattavuuttamme.

Kysymyksiä ja vastauksia:

Asiakkaiden varastotilanne:

 • Suurin asiakkaamme pienentää varastojaan, mutta isossa kuvassa asiakkaamme ovat enemmänkin kasvattamassa tilauksiaan kuin vähentämässä niitä liian suuren varaston tai heikon kysynnän vuoksi.

Oman varastonne tilanne:

 • Varastomme koko on liian suuri. Mutta meidän tavoitteena on toimittaa täsmällisesti, jonka myötä varastomme voi olla hetkellisesti hieman liian suuri. Sanoisin, että varastomme on SEK 300 miljoonaa liian suuri nyt. Joko pienennämme varastoamme vähitellen tai kasvamme ilman varaston kasvattamista.

Hankintakanavanne implementointi Bulgariassa:

 • Ei olla vielä sovittu täsmällisesti, mutta odotan, että 2023 aikana.

Osingot ja kassavirta:

 • Meillä on paljon hyvää käyttöä kassavirralle, joten en usko, että hallitus muuttaisi näkemystä
  ja jakaisi voitot omistajille. Tämä on tietysti kysymys hallitukselle, mutta näin minä tämän näen.

Suurimmat asiakkaat:

 • Suurin asiakkaamme viime vuonna oli 6,5 prosenttia ja jos se suurin asiakkaamme pienenisi esim. 20 prosenttia (vrt. Incap), niin ei tätä edes huomaisi meidän kokonaisluvuissamme.

Uuden liiketoiminnan marginaalit:

 • Uusi ja vanha liiketoiminta/kapasiteetti ei eroa kannattavuuden osalta, vaan määrittävä tekijä on tuotantomix, jota valmistamme.
16 tykkäystä

Mille tämä ostos vaikuttaa?

1 tykkäys

Jossain määrin yllättävä veto lähteä ostoksille Britteihin, kun CEO ei ole tätä maantieteellistä aluetta ainakaan minun kuuntelemissa yritysosto-spekulaatioissa maininnut. Mielestäni ovat selkeinä tutkimusalueina maininneet vain Itä-Euroopan ja Saksan.

Toisaalta heillä on jo jalansijaa UK:ssa, joten siinä mielessä markkina on tuttu ja kun on aiempaa tuotantoa UK:ssa, niin kenties se helpottaa integraatioprosesseja. Ovat kuitenkin olleet jossain määrin hankaluuksissa viime aikoina UK:ssa (ilmeisesti tosin vain jonkin yksittäisen EV-latausratkaisu -asiakkaan kanssa), joten siinäkään mielessä en olisi arvannut heidän lisäävän panostuksia sinne.

Kauppahan näyttää olevan muutoin hyvin strategian mukainen ja näyttää juuri sellaiselta kohteelta, josta monet isot ja kovaa kasvavat eurooppalaiset EMS-toimijat haaveilevat. On hyvä asiakasportfolio, modernit tuotantolinjat, kasvavia industrial-/greentech-asiakkuuksia jne. Eihän tämä iso laitos ole, mutta kuitenkin sen verran kookas, että pystynee varsin itsenäiseen toimintaan. Kannattavuus “in line with NOTE`s” (EBIT-% ~10), joka on tällaiselle pienelle perheyhtiö-tuotantolaitokselle mielestäni aika hieno luku.

Hinnaksi mainitaan EV/EBIT 7, joka on täsmälleen sama arvostus, jolla Incap teki juuri Pennatronics-hankinnan USA:ssa. Pidän hintaa aika kohtuullisena - jopa edullisena - ja tämä osaltaan vahvistaa sitä näkemystä, että arvostukset ovat tulleet ja tulossa alas huippulukemista, ja näitä laadukkaita sekä kannattavia (perheomisteisia) EMS-yhtiöitä konsolidoidaan tulevina vuosina varmaankin aika vauhdilla. Voisiko EMS-konsolidaatiokisa tässä jopa kiihtyä, kun orgaanista kasvua ei ole nyt ihan niin helposti saatavissa kuin pari vuotta sitten ja kokoa voi omistaja-arvoa luoden kasvattaa myös yritysostoilla?

7 tykkäystä

Q2 tuli viime viikolla

Webcast: NOTE Q2 report 2023 - YouTube

5 tykkäystä

Tälle ei taida olla analyytikkoseurantaa, tai en ainakaan löydä netistä mitään ennusteita ja analyyseja. Yritys on pitemmällä tähtäimellä ollut hyvä, mutta nyt kurssi on tippunut reilusti. Miettinyt sijoittamista, mutta kaipaisi enemmän tietoa. Osaako kukaan vinkata jotakin tietolähdettä?

1 tykkäys

Placerasta löyty

"NOTE

SEB sänker riktkursen för Note till 248 kronor (270), upprepar köp - BN (Finwire)

2023-07-14 06:10"

1 tykkäys

Blumman mukaan ei näyttäisi olevan muita kuin @Fenkku mainitsema SEB. 2022 ollut myös Sadif Investment Analyticsin Team Coverage mutta tämä taho ilmeisesti lopettanut seuraamisen vuodenvaihteessa.

2 tykkäystä