NVIDIA - Mahdottoman mahdollistaja

Eilen tuli NVIDIAn Q3 tulos. Nettotulos oli 600-700 miljoonan tasolla, mutta kaikista kiinnostavinta on eri liiketoimintayksiköiden liikevaihtojen kehitys, mikä kertoo ja ratkaisee NVIDIAn talouden. Nythän Gaming vielä sukeltaa ja Datacenter business polkee paikallaan. Ollaan suvantovaiheessa.

Pari uutista, jotka avaa tulevaisuutta, eli ei yhtiö jää tähän polkemaan paikalleen:

NVIDIA Teams With Microsoft to Build Massive Cloud AI Computer | NVIDIA Newsroom

NVIDIA today announced a multi-year collaboration with Microsoft to build one of the most powerful AI supercomputers in the world, powered by Microsoft Azure’s advanced supercomputing infrastructure combined with NVIDIA GPUs, networking and full stack of AI software to help enterprises train, deploy and scale AI, including large, state-of-the-art models.

Onko täällä ryhmässä Super Micro Computerin seuraajia? Tehdäänkö lähivuosien AI & Datacenter superkoneet, myös NVIDIAn kalusto, tämän firman teknologialla, tätä ehkä kannattaisi tutkia vielä lisää.

12 tykkäystä

Q3 sijoittajapuhelusta muutama havainto

Colette Kress (talousjohtaja): Our data center business is becoming larger and larger and our customers are complex. And when we talk about hyperscale, we tend to talk about 7, 8 different companies.

Jensen Huang (tj.): There are two major dynamics that’s happening. First, the adoption of NVIDIA AI in internet service companies around the world, the number and the scale by which they’re doing it has grown a lot, internet service companies. And these are internet service companies that offer services, but they’re not public cloud computing companies. The second factor has to do with cloud computing. We are now at the tipping point of cloud computing. Almost every enterprise in the world has both a cloud-first and a multi-cloud strategy.

Poimin nuo sijoittajapuhelusta, koska muuten asiat pyörivät tuotteiden yksityiskohdissa, eikä isot linjat oikein niistä itselleni aukea. NVIDIAn silmin iso kuva on samassa asennossa kuin keväälläkin. Omniverse, AI, toimialojen virtualisointi etenee. Poimintani liittyy siihen, että kaikki em. tarvitsee pilveä. Ei oikein ole sellaista globaaleille markkinoille suunnattua ICT-palvelutoimintaa, mitä ei pilven kautta kehitettäisi ja hiottaisi kuntoon ja levitettäisi. Sitä Colette Kress ja Jensen Huang edellä rivien välistä sanoo omalla tavallaan. Kun julkinen pilvi ei varmaankaan tarvi NVIDIAn tuoterepertuaarin kärkipäätä, niin ollaan varmaankin pari kvartaalia NVIDIAn kannalta suvantovaiheessa, kunnes virtualisointi, AI yms. alkaa vetää.

Markkinalle yhtiö on hankala nyt(kin). Se on edelleen kasvuyrityksen hinnoissa, mutta kasvulukuja ei pariin kvartaaliin ole tulossa. Toiminta tekee edelleen reilusti positiivista tulosta, ja yhtiö on ostanut viime aikoina omia osakkeitaan 3 miljardilla, käyttänyt siis omaa kassaansa osakkeen omistajien hyödyksi. Mutta kun arvostus on korkea, niin 3 miljardilla sai vähennettyä osakkeiden määrää reilun prosentin verran.

8 tykkäystä

Alkoi kiinnostaa Jen-Hsunin ja Colette Kressin osakemyynnit menneen 3 vuoden ajalta. Jen-Hsunin into myydä on lopahtanut viime maaliskuun jälkeen, ja Colette ei ole myynyt 2,5 vuoteen mitään. Positiivisin lasein katsottuna NVIDIAn kärkikaksikko uskoo vankasti yhtiöönsä.

5 tykkäystä

Ao. kumppanuus on osa konsortiota (AI Centre, Lontoo), jolla on hyvin konkreettinen ja tavoitteellinen hanke kehittää AI:ta terveydenhuollon tarpeisiin. Hankkeessa on kehitetty työkalukokoelma kytkemään AI hoitoketjuihin ja potilastietoihin. Hankkeessa on tarkoitus levittää AI:ta v. 2023 brittien kansalliseen terveysjärjestelmään (NHS). Perimmäisenä tarkoituksena on ennaltaehkäistä sairauksia, auttaa niiden hoidossa, parantaa hyvinvointia ja alentaa terveydenhuollon kustannuksia.

2 tykkäystä

CES 2023 tapahtuman alla tuli mielenkiintoinen kumppanuusjulkistus:
Foxconn Partners With NVIDIA to Build Automated Electric Vehicles | NVIDIA Newsroom
Foxconn haluaa sähköautovalmistajien alihankkijaksi ja NVIDIA pyrkii Foxconnin kautta pääsemään tehokkaammin kasvattamaan itseohjautuvien autojen markkinaansa. Seuraavasta videosta voi poimia auto-osuuden (viimeinen jakso) josta voi todeta NVIDIA:n laajan yhteistyöverkoston parhaimpien automerkkien kanssa. Onhan tuossa videossa muutakin, mm. digital twins juttuja, peleistä…
NVIDIA Reveals Gaming, Creator, Robotics, Auto Innovations at CES | NVIDIA Blog

3 tykkäystä

“In the end, with its potential to generate up to $5 trillion in value by 2030, the metaverse is simply too big to be ignored.”
Peter Lynch on sanonut, että lyhyellä aikajänteellä osakekurssit menee miten sattuu. Tuo filosofia (tai kokemusperäinen tieto) sopii hyvin tähän hetkeen. Alla olevan linkin kautta voi tutkailla sitä, että ei ICT sijoittajan kannata vaipua koomaan ajatuksin “tässäkö tää oli”. McKinseyn raportti luotaa laajasti ICT:tä avatessaan metaversen tulevaisuutta.
https://www.mckinsey.com/~/media/mckinsey/business%20functions/marketing%20and%20sales/our%20insights/value%20creation%20in%20the%20metaverse/Value-creation-in-the-metaverse.pdf
Alkupalana oheinen kuva:
image

4 tykkäystä

Ehkä alla oleva kuva selittää sitä, miksi markkina tuntuu taas kannattelevan pilvipalveluita/datacentereitä varustavia yhtiöitä eteenpäin…


Koko artikkeli löytyy täältä:

7 tykkäystä

Microsoft avasi pilvipalveluiden tuloskauden. Kyllä se pilvi ja sen ympärille rakennettavat palvelut AI yms. vie näitä jättejä eteenpäin ja NVIDIA:n, AMD:n , SMCI:n yms. rakennuspalikoita tarvitaan.

Revenue in Intelligent Cloud was $21.5 billion and increased 18% (up 24% in constant currency), with the following business highlights:

· Server products and cloud services revenue increased 20% (up 26% in constant currency) driven by Azure and other cloud services revenue growth of 31% (up 38% in constant currency)

Revenue in More Personal Computing was $14.2 billion and decreased 19%

FY23 Q2 - Press Releases - Investor Relations - Microsoft

5 tykkäystä

Tuloksesta sanoisin, että hyvissä lähtökuopissa ollaan. Ehkä datacenter oli vähän vaisu. Sitten autosektorilla on alkanut olla imua. Marginaalit on taas paremmassa suunnassa ja seuraavan kvartaalin ennuste oli varsin hyvä, eli selvää kasvua taas tähän kvartaaliin verrattuna. Yhtiö on siis ihan iskussa, voi mennä vielä tovi kunnes AI ja datacenter alkaa kunnolla taas vetää.

6 tykkäystä

Kun katsoo miten muut sektorit himmasivat (tosin vetivät odotuksia paremmin), kaikesta huolimatta se on Datacenter joka edelleen kasvaa ja tuo parhaat hillot taloon. Siltä vain odoteltiin vieläkin huikeampaa kasvua.

6 tykkäystä

Yhtiön liikevaihto ei kasva, p/s 20 ja p/e luokkaa 130. Kulut ainakin skaalautuneet näyttävästi :grin: Silti kurssi eilen +15%. Mitä en nyt tästä Metaa arvokkaammasta bisneksestä ymmärrä? Myönnän toki että olen tutustunut vain hyvin pintapuoleisesti.

5 tykkäystä

Odotukset olivat paljon pahemmat koska PC-markkina yleisellä tasolla sakkaa. Se kuuluisa torjuntavoitto. Lisäksi Datacenter kasvaa edelleen (y/y taisi olla +11%)

2 tykkäystä

Otetaan tähän vielä pari tarkempaa datapistettä (Heikki Keskivälin eilisestä twiitistä):

“revenue -20%
operating income -60%
free cash flow -40%
inventories +100%”

Jokainen saa kyllä raportoidut luvut tukemaan omaa bull tai bear keissiään. Voisin itse tähän yhtä hyvin heittää, että operating income kasvoi Q-to-Q 109% ja ennustavat sen kasvavan seuraavassa kvartaalissa edelleen 34%. Nämä luvut kun annualisoi ja antaa oikeutetut ev/ebit kertoimet, niin tässä on muutaman vuoden päästä maailman suurin firma.

No todellisuus ei tietenkään ole noin ruusuinen, ei kannata extrapoloida 34% tai 109% opertating income kasvua tästä ikuisuuteen. Kuten en myöskään lähtisi ennustamaan esim. jatkuvaa myynnin laskua tai varastojen kasvua.

Mutta lopulta vain tulevaisuuden odotuksilla on väliä, ei niinkään menneillä luvuilla (muuta kuin sen verran miten ne vaikuttavat tulevaisuuden odotuksiin).

2 tykkäystä

Hyvät nostot. Noihin kiteytyy sijoittamisen ja osakepoiminnan kiehtovuus. Kuten @Kesa86 hyvin toteatkin, niin härät ja karhut saa aina oman tarinansa tehtyä käytännössä mihin tilanteeseen tahansa. Ja markkinahan saa meidät aina tuntemaan typeryksiltä sijoittajina :slight_smile: . Nythän netti on täynnä sell-arvioita NVIDIAsta. Koska yhtiö on historiaansa verrattuna jälleen aika hinnakas. NVIDIAn markkina-arvo elää tarinasta. Siitä tarinasta, että pilvipalvelut, supertietokoneet, tekoälyt, automaattinen ajaminen, metaverset tehdään lähivuosina merkittävässä määrin NVIDIAn siruilla (HW) ja softalla (SW). Intel on ulkona tästä (keskittyy irtisanomisiinsa), AMD on mukana, mutta en ole tunnistanut siitä samanlaista ohjelmistokyvykkyyttä luoda AI ajoympäristöjä, kuin NVIDIAlla on. NVIDIAlla on teknologista vallihautaa. Se ei nyt näy luvuissa, mutta markkina on sitä mieltä, että luvut paranee lähivuosina.

NVIDIAn osalta sijoittajapuheluiden transkriptit on hyvää materiaalia hahmottaa yhtiön tarinaa. Kuuntelin siitä jo pätkiä, AI on nyt isossa roolissa. Palaan vielä kun olen kahlannut läpi.

6 tykkäystä

No niin, tuli sitten kahlattua läpi q4 sijoittajapuhelu. Jos vedän asian lyhyesti yhteen, niin NVIDIA on se yhtiö joka luo, potkii eteenpäin, seuraavan vaiheen ICT:tä johon kuuluu AI, sen alakohtana autonominen ajaminen ja muu automatiikka ja metaverset. Vallihautana on se, että NVIDIA kykenee pitämään koko teknologiapinon kassassa sirusta ohjelmistoihin. Tällöin NVIDIA on itse määrittelemässä mukana mitä ylihuomenna Microsoft tai Meta tekevät.

7 tykkäystä

NVIDIAn vuotuinen GTC konferenssi on käynnissä. Jensen Huangin keynote-puhe luotaa tällä kertaa paljon AI:ta, mutta mukana on tutut jutut autonomisesta ajosta quantum alustoihin. Kyllä taas näkyy NVIDIAn vahvuus siinä, että se/he pystyy kokoamaan “sirun” päälle todella monipuolisia ohjelmistokehityskirjastoja ja sovelluksia. Kaikille nyt sitten viimeistään tulee selväksi, että ChatGPT nojautuu NVIDIAan.

7 tykkäystä

Tässä on Pekann tviittiketju Nvidiasta. :slight_smile: :point_down:

5 tykkäystä

Hyvin sanottu Pekalta; sirusektorin paras yhtiö ja nykyhinnalla sijoituksena huono. Se on juuri näin.

Erilaisia näkemyksiä on niitäkin, mutta ei Nvidian prosessi niin ihmeellinen ole, ettäkö siitä mitä tahansa kannattaisi maksaa. Arvostus on varsinkin EPS ja PE luvut huomioiden ihan järjetön.

Ostan heti, kun hinta puolittuu. Sitä odotellessa… :sleeping:

5 tykkäystä

Normaali sijoittaja ei ymmärrä, että odotukset on 10v jänteellä eteenpäin tai jopa 20v. Tähän matkalle voi tapahtua yhtä ja toista ja nämä kertoimet edellyttää täydellistä onnistumista sen min 10v. Kun analyytikot puhuvat siis AI:n tuomista hyödyistä talouteen.

11 tykkäystä

Hyvää pohdintaa. AI myötatuuli on vetänyt NVIDIAa erityisen vahvasti. Yhtiöhän on AI:n infran kehittäjiä. Odotan kovasti mitä tapahtuu Q1 tuloksen jälkeen 24.5.

2 tykkäystä