NVIDIA - Mahdottoman mahdollistaja

Hienoa että oli hyvä jako! :smiley:

Muutamia ajatuksia viikonlopun jäljiltä.

En usko, etteikö kukaan sinänsä kyseenalaistaisi tekoälyn hyötyjä.

Tässä mielessä se ei ole kupla, kuten vaikkapa vetyteknologia jonka käytännön sovellukset varsinkaan taloudellisessa mielessä eivät ole olleet mitenkään omistajille palkitsevia. Edes Hyzonille, vaikka eräät kuten @Sijoittaja-alokas ovat yrittäneet tuoda vedyn positiivisia mahdollisuuksia esiin ahkerasti.

Esimerkiksi jo nyt, jos aloitan tylsästi omasta työstä, se auttaa editoimaan ääniraidat (Adoben palvelu), tekemään pitkistä videoista automaattisesti lyhyitä IG:seen (joku Vizard, @Ville_Kivinen on tunnukset siihen :smiley: ) ja TikTokkiin meneviä pätkiä. Uskoisin, että pian tai jo nyt olisi mahdollista tehdä AI:lla kokonaan osa Inderesin videoista, mutta laatu olisi vielä vähän kökköä ja keskustelu ontuvaa. Mutta ainakin napakoita laajaan rapsoihin pohjautuvia videoita voisi tehdä jo. AI varmaan osaisi tehdä osan analyytikoidenkin teksteistä jo nyt parempia, jos sillä on käytössään apuri ja aineisto. :smiley:

Tekoäly vie asiakaspalveluhommia: Klarnan toimitusjohtaja uhosi, että firma puolittaa työpaikkojensa määrän. Klarna pudotti pommin

"Klarna työllistää tällä hetkellä noin 3 800 henkilöä, kun vielä viime vuonna työntekijöitä oli 5 000. Siemiatkowski kertoi Financial Timesille, että määrä voi pudota tulevina vuosina vain 2 000:een. Tarkempaa aikataulua hän ei kuitenkaan antanut.

– Emme pysty ainoastaan tekemään enemmän vähemmällä, vaan todella paljon enemmän, hän totesi tekoälyn mahdollisuuksista.

Siemiatkowski on yksi myönteisimmin tekoälyyn suhtautuvista eurooppalaisjohtajista. Se, että ihmiset menettävät työpaikkojaan tekoälylle, ei Siemiatkowskin mukaan ole yritysten, vaan maiden hallitusten ongelma."

Tekoälyä voi hyödyntää lääketieteessä lääkekehitykseen, jo vuosia on ollut ainakin teoriassa lääkäriä avustavia tekoälyjä jne.

Tekoäly on jo vuosia auttanut Metaa ja Alphabetiä kohdentamaan mainoksensa paremmin ja vakoilemaan ihmisiä oletettavasti siis tehokkaammin.

Palantirin vapaan maailman puolustusmission veijarit kehittelevät AI systeemejä, jotka voivat identifioida ja tuhota esim. dronen voimin ihmisiä itsekseen jos niin päätetään.

Esimerkit riittänee tältä erää.

Hyödyt tuottavuudessa ja teknologisessa kehityksessä ja ihmiskulttuurissa voi kuvitella jo nyt yhtä suuriksi, kuin aiemmin internet (joka ei kylläkään lopulta oikein näkynyt missään tilastoissa…), lentoliikenne, rautatiet, höyryvoima, öljyn hyödyntäminen tai vaikkapa radio.

Yksi ongelma makaa enemmän siinä, että AI-pelin “lopullista voittajaa” on vaikea sanoa. Kuten Fund Smithin Terry totesi viime vuonna kirjeessään, harvemmin sijoittajat löytävät heti alkuun uuden teknologian voittajia. NVIDIA ja Microsoft ovat tässä mielessä harvinaisia löytöjä nyt samantein, koska ne ovat konkreettisia buumista hyötyjiä.

On paljon asioita ja sovelluksia, mitä emme osaa edes kuvitella. Ja varmasti tulee myös ongelmia, mitä emme osaa edes kuvitella huolimatta Terminatorin, Black Mirrorin, Metropoliksen (1927 eeppinen elokuva) ja muiden kulttuurituotosten ruokkimasta mielikuvituksesta.

Ihmisillä on myös tendenssi yliarvioida lyhyen aikavälin kehitystä. Mitä jos Blackwell hikka jatkuu? Mitä jos skaalautuminen, mistä on puhuttu yllä, ei jatkukaan kuten tähän asti mikä romauttaa mallien ROI:n mitä suuremmaksi ne kasvavat?

Yksi kysymysmerkki on myös yhteiskunnan ja ihmisten reaktio. Väestö vanhenee, ja jokainen voi varmasti omalta työpaikaltaan nostaa esimerkkejä miten vanhemmalle kaartille edelleen internetin käyttö ja excelin taivuttaminen sujuu kankeasti. Jos nyt peliin tulee valtava määrä AI-sovelluksia, niiden pitäisi olla todella intuitiivisia jotta ne otettaisiin nopeasti käyttöön.

Kiina on ollut monessa suhteessa tekoälyn kärjessä, mutta epäilen haluaako kommunistinen puolue nähdä maan työmarkkinalla samanlaista disruptiota, mitä Klarnan yhteiskuntavastuuttomalta kuulostava toimitusjohtaja tuossa yllä visioi.

Sama pätee jossain määrin myös demokraattisissa sekatalouksissa länsimaissa. Lopulta talouden idea on palvella ihmistä ja järjestää resurssit niin, että jokainen saa leipää kotiin. Pitää mennä johonkin kokoomusnuorien sakeille jatkoille, jotta törmäisi ihmisiin jotka aidosti uskovat ihmisen palvelevan loputtoman ahnasta markkinataloutta joka toimii kuin luonnonvoimat. Talous on ihmisen rakennelma, ei mikään fysiikan lakien dominoiva luonnontuotos. Jos AI disruptoi elämää ja työmarkkinaa liiankin tehokkaasti (bullish NVIDIA), voi sääntely vastata äkäisesti (enemmän bearish).

Sijoittajalle hinnoittelu ja odotukset ovat kaikki kaikessa.

Noh, nämä kaikki huolet ja murheet olisivat turhempia mikäli AI-osakkeiden, kuten Microsoftin, NVIDIAn, AMD:n yms. arvostustasot olisivat maltillisia. Mutta, etenkin NVIDIAn tapauksessa mikä on tämän ketjun aihe, ne eivät todellakaan sitä ole. NVIDIA on tekoälyinvestointien kuumemittari. Vallankumouksen on jatkuttava alati paisuvin investoinnein, jotta NVIDIAn nykyhinnoittelu olisi mitenkään järkevä. Se ei ole mahdotonta, enkä uskaltaisi shortata osaketta jos tällä kertaa olisikin “this time is different”.

Kuten tuossa yllä nostettiin, ei ole hyväenteinen merkki miten pölhölässäkin NVIDIA puhuttaa otsikoissa ja sen tulosten yhteydessä järjestetään bileitä. NVIDIAssa on suorastaan bitcointyyppisiä uskonnollisia piirteitä ilmoilla. Se saa ainakin itseni varovaiseksi.

Tällaisia muutamia ajatuksia maanantaiaamuun, mutta jälleen kerran muistutan että nämä tulevat henkilön suusta joka a) ei ymmärrä kovin syvällisesti teknologiaa b) kasvanut musikaalisessa perheympäristössä missä ei puhuttu taloudesta mitään :musical_score: c) on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri d) harrastaa historiaa ja pahimpana e) omistaa mm. tärinänvaimentimia myyvää tukkuria.

Lisäys: minulla on vuosi ja vuosia ollut NVIDIAN näytönohjain pöntössä, eli yhtiö on suhteessa pieneksi jääneen peliliiketoimintansa osalta tuttu ja laadusta nautittu. :smiley:

Lisäys 2:

Käsittääkseni koko it-kupla oli melkoinen verilöyly, ja aiemmat voittajat ovat olleet huonoja sijoituksia. Satojen, tai tuhansien, firmojen joukosta joku Amazon ja Microsoft olisivat olleet hyviä poimintoja mutta Amazonin osake laski kuplan puhjetessa 90 %. Kyytiin pääsi siis halvalla, todella halvalla, myöhemmin. Ciscot ja Intelit täällä kaikki tietävätkin. Osa firmoista paljastui ihan puhalluksiksi, kuten nyt pahaenteisesti Supermicro-ketjussa yhtiö on paljastumassa osin huijaukseksi tai vähintäänkin kirjanpidossaan hyvin liberaaliksi. :smiley:

32 tykkäystä