Oma Säästöpankki - "Luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki"

Paljon vähemmästäkin on saatu bankrun aikaiseksi. Siis miten voi lausua että ei kehenkään voi enää luottaa omaSP:ssä? Tämä on aika uskomaton lausunto tuossa asemassa.

16 tykkäystä

Joo, aika iso osa luottokannasta epäkuranttia. Mitä on se Handesbankenin luottokanta? Oma Säästöpankki ostaa Handesbankenin Suomen pk-yritysliiketoiminnan loppuvuodesta ja siitä on taas kerran suuria odotuksia. Perinteisesti pk-yritysten ja samalla yrittäjien henkilökohtaiset lainat ovat olleet riskialttiinpia kuin yksityishenkilöiden ja yhteisöjen luotot. Veikkaan, että ei ihan täysin tervettä ole tuleva pottikaan.

2 tykkäystä

handelsbankenin luotonanto on sieltä konservatiivisesta päästä. en usko lainkaan, että k.o. lainat ovat ongelma. päinvastoin.

11 tykkäystä

Voi se niinkin olla. Oma näkemykseni alalla olleena ja yritylainojen parissa työkelleenä on kuitenkin varauksellinen. Aika on hyvinkin haastava. Yrityslainoissa se asiakkaan maksukyky voi aika äkisti muuttua. Vakuuksissa on usein silloin ongelmia varsinkin jos on ollut yrityskiinnityksiä ja henkilötakauksia. Myös liiketilojen ja hallien arvot ovat pudonneet. Näin pankista riippumatta. Toivotaan parasta, mutta en ihan 100% varmuuteen usko.

2 tykkäystä

Sisäpiiri kevyesti ostoksilla. :point_down:

- Volyymi: 200
- Keskihinta: 17,1376 EUR

7 tykkäystä

Näköjään hallituksen puheenjohtaja kyseessä, aikaisempi omistus 5673 kappaletta. Nyt uskallettiin laittaa sisään sairaanhoitajan kuukausipalkan verran rahaa🙂

Tarkoituksella kirjoitin hieman provosoivasti, mutta nyt, jos koskaan, olisi syytä osoittaa luottamusta omaa pankkia kohtaan hieman isommilla summilla.

26 tykkäystä

Markkina-arvo tällä hetkellä noin 565 M€. Inderes ennustaa tälle vuodelle nettotulosta 106,8 M€ ja tuleville yli 100 M€ per vuosi. P/E ennuste tälle vuodelle nykykurssilla 5,3. Jos yhtiö pystyy tekemään yli 100 M€ nettotulosta per vuosi, nykyinen kurssitaso on luokkaa “naurettavan halpa”. Ennustettu osinkotuotto jo yli 6 %, vaikka nettotuloksesta vain kolmannes menee osingonjakoon.

11 tykkäystä

Olen itse aika kovalla painolla mukana omasp:ssä, mutta kannatan silti muistamaan, että nykyiselle arvostukselle on olemassa syynsä. Jos nykyinen luottokanta on ennakoitua huonommalla pohjalla ja taloudessa vajotaan vielä syvemmälle voi sijoituksen arvo olla aika nopeastikin 0€.

5 tykkäystä

Hallituksen ostoista pitänee muistaa yhtiökokouksen päätös palkkioista:

Kiinteän vuosipalkkion saamisen ja maksamisen edellytys on, että hallituksen jäsen sitoutuu hankkimaan 40 %:lla kiinteästä vuosipalkkiostaan Oma Säästöpankki Oyj:n osakkeita säännellyllä markkinalla (Nasdaq Helsinki Oy) julkisessa kaupankäynnissä muodostuvaan hintaan. Suositus on, että hallituksen jäsen ei luovuta vuosipalkkiona saamiaan osakkeita ennen kuin hänen jäsenyytensä hallituksessa on päättynyt.

10 tykkäystä

Tämä on mielestäni juurikin se kysymys tämän sijoituksen kohdalla. Tämä selviää ainoastaan ajan myötä seuraavan 1-2vuoden aikana. Korothan ovat nyt lähdössä oletetusti laskuun ja euroopan talous nousuun. Mutta joo… Nähtäväksi jää.

Onhan tuota puskuria aika reilusti ja puskuri kasvaa kokoajan… Mutta riskit ovat myös koholla. Se ei pelaa joka pelkää. Vai miten se sanonta meni. Tänään viimeksi ostettu lisää :slight_smile:.

1 tykkäys

Jarmo Salmi, hallituksen pj, kiinteä vuosipalkkio 55000 eur + 1000 eur/kokous.Kiinteän vuosipalkkion saamisen edellytys ,että sitoutuu hankkimaan 40% oma Sp:n osakkeita. Ostetusta määrästä päätellen Salmella ollut “laskutikku” käytössä.
Jokohan se Mäkynen on ostanut lisää?

1 tykkäys

Toimitusjohtaja voisi helposti palauttaa luottamusta yhtiöön ostamalla itse yhtiön osakkeita. Luulisi kiinnostavan näillä tasoilla, mikäli uskoo omia puheitaan.

11 tykkäystä

"Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan epäillyistä niin sanotuista arvopaperimarkkinarikoksista, jotka liittyvät Oma Säästöpankkiin.

Rikosten tutkinta on aloitettu Finanssivalvonnan Keskusrikospoliisille tekemän tutkintapyynnön perusteella. Sen pohjalta Keskusrikospoliisissa on tehty esiselvitys asiasta ja siinä esiin tulleiden seikkojen seurauksena on aloitettu esitutkinta.

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajan, rikostarkastaja Lauri Pajunojan mukaan poliisi ei vielä kommentoi rikosepäilyä tai tutkittavia rikosnimikkeitä.

– Tutkinta on alkuvaiheessa ja siten epäiltyjen lukumäärään ja tutkinnan kestoon ei vielä voida ottaa kantaa, Pajunoja sanoo.

Poliisi tiedottaa aiheesta tutkinnan edetessä."

Edit: arvopaperimarkkinalaki 8 luku, 2§:

Arvopaperimarkkinarikos

2 §

Joka tahallaan tai törkestä huolimattomuudesta

  1. markkinoi tai hankkii arvopapereita antamalla 2 luvun 1 §:ssä mainitun tiedon,

  2. sisällyttää totuudenvastaisen tiedon 2 luvun 3-5 §:ssä tarkoitettuun tarjousesitteeseen,

  3. harjoittaa julkista kaupankäyntiä arvopapereilla vastoin 3 luvun 1 §:ää, 5 §:n 1 momenttia tai 13:ää,

  4. harjoittaa arvopaperinvälitystä vastoin 4 luvun 3 §:ää tai 6 §:n 2 momenttia, toimii vastoin 4 luvun 9 §:n 2 momentissa olevaa kieltoa tai hankkii tai luovuttaa arvopapereita vastoin 4 luvun 10 §:ssä olevaa kielota tai

  5. hankkii tai luovuttaa arvopapereita vastoin 5 lvun 2 §:n säännöksiä,

on tuomittava jollei teko ole vähäinen tai siitä ole muualla laissa säädetty ankarampaa rangaistusta, arvopaperimarkkinarikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

21 tykkäystä

Tässä vielä Finanssivalvonnan lehdistötiedote:

8 tykkäystä

Mielenkiintoista, kun alaskirjaus on johdon harkintaan perustuvasta lisävaraus, joka ei ole realisoitunut ja voi toisaalta jopa kasvaa. Mitenköhän mahdollinen vahinko voidaan tällaisessa tapauksessa määritellä?

1 tykkäys

Vielä kerran: kun TJ lausuu, että luotto omaan (pankki)organisaatioon on hataralla pohjalla eikä rauhoittele markkinaa toteamalla vaikka tilanteen olevan nyt hallinnassa ja luurangot siivottu. Kv pankissa tuollaisesta kommentista tulisi välittömästi kenkää kaikille muillekin, jotka ovat olleet edes samassa huoneessa. Nyt ollaan kyllä niin kotimaisen peräseinäjokelaisen pussihousupankin kanssa tekemisissä. Pankinjohtajat suhmuroivat omia busineksiä mm. SJK:n Sarajärven kanssa tekevät miljoonatiliä mikä sinällään herättä jo kysymyksiä.

14 tykkäystä

Eipä kyllä itseänikään rauhoita/ostohalukkuutta lisää toimitusjohtajan lausunto - eikä sitä mielestäni voi väärinkään tulkita.

Omat myin, kun pohdin Tsar-liikekeskuksen (en muista nimeä ehkä oikein, olikohan Lappeenrannassa) luottotappioriskiä aikoinaan. Ehkä olin arka, vähän jopa tuntui taas myyntini hätäilyltä, etenkin, kun kurssinousu jatkui (kuten lähes aina muidenkin myyntieni kanssa) ja ajattelin palata jossain vaiheessa luottoriskien mahdollisesti selvitessä. Samalla kasvoi myös epäilykseni/pohdintani saada tuottoa muualta kuin Hesulista (pl. eräät yhtiöt), ja palaaminen OmaSp:n pariin on jäänyt.

Taitaa tänään tulla kuitenkin aika raju kurssireaktio KRP:n tutkintaan liittyen. Kysymys kuuluukin, että luottaako vai ei OmaSp:n tulevaisuuteen nykyisin tiedoin? En odota saavani yksiselittäistä vastausta, mutta pientä ajatus- ja selvitystyötä tuo aiheuttaa.

Hiukan tästä jo yritin varoitella aiemmin tällä viikolla, kukas kissan hännän nostaa, jollei kissa itse🙂

Lisäys: Eihän tämä mikään mullistava tieto toki ole vaan looginen seuraus pankin johdon hölmöilyistä. Mutta tuskin myöskään mikään ajuri kurssille paitsi alaspäin. Epävarmuus tullee jatkumaan, kunnes viranomaiset saavat työnsä päätökseen ja odottavan aika voi olla pitkä. Esimerkiksi osingonmaksukielto voi tulla kyseeseen, tähän kevääseen se ei enää sentään ehdi(maaliskuussa jo maksettu). Todennäköisempää on toki jokin seuraamusmaksu tai varoitus.

10 tykkäystä

Yllätysmomentti tietenkin olisi, ettei keskusrikospoliisin tutkinta liittyisi mitenkään viimeaikoina esiin tulleisiin tapauksiin. Kovin niukkasanaisia tiedotteet olivat, joten mahdoton sanoa.

4 tykkäystä

Ei hyvältä sijoittajanäkökulman kannalta, kauppalehden etusivulla oma osio:


Tänään tuli Fiva ja KRP mukaan, noita karhuilin vähän myöhempään vaiheeseen.

12 tykkäystä