Oriola - Lääkkeiden ja terveystuotteiden tukkukaupan asiantuntija

Melkonen huutari alle päivän tasojen, oliko normaalia? Pikkusen alkanut taas tutkia missä välissä käänne tulis

Jos nyt vähän sallitaan kurssispekulaatio tässä yhtiöketjussa kun muuten on niin hiljainen ketju:

Tosiaan tietyt tahot selvästi myyneet Oriolaa alas ja hankkiutuneet lapuista eroon ”hinnasta viis”. Volyymi on ollut todella kovaa ja nyt tässä 0,9 päällä tuntuisi ostajiakin jo löytyvän kun tällaisia määriä saadaan tungettua markkinoille. Pohjat käsillä / lähestymässä?

4 tykkäystä

Usein tällaiset voimakkaat liikkeet voivat päättyä, kun nähdään suuria blokkikauppoja. Vaikea sanoa vielä varmaksi, kun on tätä “indeksistä myymistä”, mutta kiinnostuneiden kannattaa seurata.

3 tykkäystä

Totta tosiaan, huutarissa oli volyymia rutkasti
A-sarjaa vaihtui vain 2400 kpl
B-sarjaa menikin päivän mittaan 4,33 mkpl

Huutarissa 3,915 mkpl
image

Tuollaisen määrän omistajia ei montaa ole, toki hallintarekkarin puolella 20,3 mkpl B-sarjalaista (ja 0,5 mkpl A-sarjalaista).

Kaikenkaikkiaan osakkeita on 181,5 mkpl, joten huutarissa noin 2,2% koko osakekannasta

Eli vällttämättä lipustusta, mutta voi tullakin jos ostajana Mariatorp (Herlin), Wipunen, Varma tai Ilmarinen. Tai sopiva taho hallintarekkarin uumenista.

https://www.oriola.com/fi/sijoittajat/osakkeenomistajat/suurimmat-omistajat-osakemaara/

3 tykkäystä

Hankala uskoa, että myyjä tulisi muualta kuin hallintarekkarista. Myyntiä on nyt riittänyt pitkään ja voimallisesti, mielenkiintoista nähdä omistajalistan muutokset.

1 tykkäys

Eikö toi mainittu indeksistä poistuminen selitä ihan hyvin asiaa? Eli indeksirahastot joutuu myymään “hinnalla millä hyvänsä”? Jos ne on hallintarekkarissa niin muutos ei näy mutta eikö myös jos isoissa pankissa passivinen indeksirahasto myy ja sitten taas joku aktiivisesti hoidettu rahasto ostaa niin ei sekään näy muutoksena omistuksessa.

Erittäin mielenkiintoista joka tapauksessa nähdä sekä suurimmat omistajat muutospäivitys ja sitten se vaikuttaako indeksimyyntien loppuminen nyt elikuussa ja nähdäänkö minkälainen rekyyli.

Lisäys: Oriola olikin jo päivittänyt. Isoimmat lisännyt hallintarekkareista myyyty. Mun mielestä lupaa hyvää.

4 tykkäystä

Kuukauden viimeisen päivän myynnit ja ostot eivät välttämättä päivity ko. kuukaudelle, vaan päivittyvät vasta seuraavalle kuukaudelle. Tämä oma havaintoni.

3 tykkäystä

Tätä juuri pohdin / kysyin kahvihuone ketjussa. Vähän hoopoa jos noin. Ehkä jopa Oriolan (ja kaikkien muidenkin yhtiöiden) kannattaisi odottaa se muutama päivä ja päivittää vasta sitten kun Euroclearilta on lopulliset numerot.

1 tykkäys

Jep. Voi olla, että jopa toiseksi viimeinen päivä jää päivittymättä, mutta siihen en ole erityisemmin kiinnittänyt huomiota.

Ei eilisillan kauppa ole vielä omistajarekistereihin kirjaantunut luulisin, ei taida keskiviikon kaupatkaan. Selvityspäivä pörssissä on T+2, eli Nordnetin esimerkissä maananatain kauppa on kirjataan arvo-osuustilille kahden pankkipäivän päästä eli keskiviikkona

Kun katsoo viimeisten 3kk kauppamääriä niin näkee hyvin miten viimeisen kuukauden aikana kaupankäyntimäärät ovat kasvaneet. RSI14 on melkein koko 3kk alle 30…

Tuolta omistajalistauksesta kun klikkaa top 100 niin listaukseen pölähti SEB ja Citibank Europe. Ilmeisesti heidän hoteissaan on tuo koko hallintarekisteripotti. Voisi kuvitella että eilisen huutarin potti on sieltä vielä sitten extrana pois.
Muuten TOP100 omistusmuutoksia lähinnä Kalevan vähennys ja Greenzap / S-pankki lisäykset.
Mitä silmäilin niin isoimpia omistajia ei myöskään ole kokonaan kadonnut TOP30.

3 tykkäystä

Kyllä se tosiaan niin on, että eiliset kaupat puuttuvat muutoksista ja todennäköisesti myös keskiviikkoiset.

Itsekkin oletan indeksimyyntien vaikuttaneen rajusti viimeaikaiseen myyntipaineeseen. Ei fundamenttikehitys hyvää ole ollut, mutta ei kuitenkaan ihan niin heikkoa suhteellisesti, mitä kurssikehitys. IMO.

4 tykkäystä

Oriola on sopinut jakelusopimuksen lääkkeidenjaosta Orionin kanssa. Orionhan on Oriolan suurin asiakas. Joten ainakin sitä kautta saattaa olla parempaa luvassa.

3 tykkäystä

Jostain syystä en löydä tietoa mistä indeksistä Oriola tippuu ja milloin?

Vaihtarina Nasdaqin sivuilta löytyvä Morningstarin Fact Sheet ohessa

Sieltä katselin, että sinänsä suht flätti liikevaihdo on antanut suht vakaan Gross Margin %:n
Firman omat hommailut heijastuneet liikevaihtoon. Mitä näitä nyt ollut,
-ERP-sekoilut
-Venäjän bisnekset
-Hehku
-yms

https://lt.morningstar.com/gj8uge2g9k/stockprofile/default.aspx?externalid=FI0009014351&externalidexchange=EX$$$$XHEL&externalidtype=ISIN&LanguageId=en-GB&CurrencyId=EUR&BaseCurrencyId=EUR&tab=-1

2 tykkäystä

Tuolta näkyy msci:n muutokset josta Oriola tippui eilen. Muutoksista ilmoitettiin 10.08

2 tykkäystä

https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/vko-35-23-oriola-palkkiot-osingot/

Oldenburgin Phoebus-blogi on palannut kesätauolta, analysoi Oriolaa ensimmäisessä kysymyksessä. Ollut hänelle tietenkin suuri pettymys, mutta näkee nyt kurssitasoon suhteutettuna positiivisia merkkejä.

16 tykkäystä

Lueskelin vielä tuota Oldenburgin tekstiä tarkemmin, pari otetta:

”Oriolan osakekannan markkina-arvo on tätä kirjoittaessani 185 miljoonaa euroa ja yhtiö on nettovelaton.”

”Kaikki tämä (anteeksi pitkä intro!) tarkoittaa, että ydintukkuliiketoiminnan tulos ilman annosjakelua alkaa olla lähellä historiassa ”normaalia” noin 30me tasoaan (noin 15% ”oikeasta liikevaihdosta”), jolla se oli vuosikausia, kunnes muutaman vuoden takainen it-sekoilu sekotti pakan hetkeksi. Se, että ydintoiminta on nyt kunnossa on minusta erittäin hyvä asia, vaikka se ei vielä näykään selvästi luvuissa annosjakelun tappioista johtuen.

Ydinliiketoiminnan arvo vastaa minusta vähintään koko yhtiön tämän hetken markkina-arvoa, 6x liiketulos ei ole ainakaan kohtuuton.”


Kuulostaa äkkiseltään aika hyvältä, tilanteen normalisoituessa noin alhainen P/E? En tunne yhtiötä juurikaan joten voin ymmärtää jotain väärin. Paljon epävarmuuksia tuossa normalisoitumis-skenaariossa? Näkemyksiä ketjun Oriola-eksperteiltä?

9 tykkäystä

En ole expertti mut inderes arvio ettei uusi normaali ole 30 vaan max 25. Lisäksi odotetaan tulosvaroitusta. Kovasti on ryssitty aiemmat hyvät käännepaikat joten vähän varovaiseksi on ite tullut. Edessä myös Ruotsin erpin uusinta ja varmaan Suomen kapaa pitää kasvattaa jos haluu lisää volyymiä reilusti. Jos Orionilta tulis reilusti lisää volaa niin miten nykykapa vetää?

8 tykkäystä

Ei Orionilta tule reilusti volaa, ihan hyvin vetää, koska Orion on jo tärkein asiakas, ollut sitä vuodesta 1948. Kysymys lienee siinä, miten jakelusopimukset on hinnoiteltu ja nyt kun lääkkeiden hinnat nousevat, tuo se myös lisää rahaa Oriolan kassaan.

Lääkkeiden hinnat eivät vaikuta Oriolaan sitä eikä tätä. Oriolalle maksetaan ainoastaan lääkkeiden logistiikasta. Toki apteekkipuolella asia on toisin.

4 tykkäystä

En ole ihan 100% varma tästä. Mitä kalliimpi ja kriittisempi lääke sitä enemmän pitäisi myös kuljetuksesta maksaa. Ei tosin aavistustakaan onko nyt tai tulevaisuudessa näin Oriolalla tai kenelläkään muulla lääketukkualalla.