Orion - Mitkä ovat tulevaisuuden näkymät?

Nubeqa (darolutamidi) ja Xtandi (entsalutamidi) ovat kilpailijoita keskenään.

Nubeqan on todettu olevan hieman Xtandia parempi ainakin tiettyjä eturauhassyöpävariantteja sairastavilla potilailla, ja Nubeqan tehokkuutta tutkitaan edelleen muitakin eturauhassyöpävariantteja vastaan Faasi 3 tutkimuksisa (ARANOTE ja ARASTEP), mikä voi lisätä Nubeqan myyntiä Xtandia vastaan.

Nubeqalle (darolutamidi) ei ole tulossa rinnakkaislääkettä vielä vuonna 2028, vaan Nubeqan kilpailijalle Xtandille (entsalutamidi), mikä voi vaikutta vaikuttaa Nubeqan myyntiin siinä mielessä, että lähes yhtä hyvän kilpailevan lääkkeaineen (entsalutamidi) hinta laskee jopa 95 % alkuperäisestä hinnasta.

12 tykkäystä

Yhdysvalloissa josta suurin osa myyntituloista tulee vanhenee Enzalutamidin patentti jo 2027. Euroopassa 2028. Formulaatiopatentit voimassa 2033 asti, mutta parilla formulaatuotekniikalla joita astellas ei tajunnut suojapatenteilla blokata enzalutamidi formulaatiota voidaan tuoda muutamia kilpailijoita markkinoille jo heti -27 alkaen.

2 tykkäystä

Lieneekö jollakin käsitystä mitkä tahot seuraavat analyytikkona Orionin tilannetta, montako niitä mahtaa kaiken kaikkiaan olla? Kauppalehden perjantaisin julkaisema ostosuositustaulukko perustaa numeronsa kuuteen analyytikkoon, mutta siinä ei varmaankaan kaikki?

1 tykkäys

Orionin sijoittajasivuilta löytyy vastaus eli kahdeksan analyytikkoa seuraa yhtiötä: Analyytikot

4 tykkäystä

Ensi viikolla 5.3.2024 Orionin läheinen yhteistyökumppani Bayer julkistaa tuloksensa. Itse tulos jää ilmeisesti kuitenkin sivuosiin.

Tän päivän FT kertoo (“Bayer’s breakup looks inevitable”), että yhtiö alkaa olla pakkoraossa lääkedivisioonansa kanssa. Bayer on niin korviaan myöten veloissa, että sen on pakko tehdä iso ratkaisu, joista harkitaan joko lääketoimintojen irrottamista (spinnaus) erilliseksi yhtiöksi tai niiden myymistä.

Lisäksi - tulee sitten spinnaus tai myynti - niin uuden lääkeBayerin pitäisi ryhtyä yritysostoihin, koska oma lääkepatenttisalkku on parin vuoden päästä tyhjän puoleinen, toteaa Financial Times.

Bayerin lääkepuolen irtaantumista kuitenkin vastustetaan sisäisesti ja se ei ole läpihuutojuttu. Mutta tarjolla on vain ei-helppoja vaihtoehtoja ja Bayerin yli 60 miljardin € velkakuorma on muuten kaatamassa taloa.

Tietysti Suomen päästä tutkitaan 5.3. suurennuslasilla tilinpäätöksen Nubeqa-tekstejä, mutta taitaa olla syytä katsoa yhtä tarkasti, mihin koko iso Bayer-laiva suuntaa.

15 tykkäystä

Yleisesti Bayerin tilinpäätös oli parempi kuin pelättiin ja ainakaan välittömästi yhtiötä ei pilkota, mutta tj. totesi ”ei pidä koskaan sanoa ei koskaan”

Nubeqan myynti oli kasvanut 2023 94 % ja tälle vuodelle ennustetaan kuvan mukaista menoa:

25 tykkäystä

Toimitusjohtaja Liisa Hurmeen katsaus eilisestä yhtiökokouksesta! :blush:

10 tykkäystä

Fenno-salkun hoitaja Juha Varis päivittelee Orionin kurssikehitystä ja ennustelee, että se päätyisi Small Cap-yhtiöiden joukkoon…

Siis onko yhtiö putoava puukko vai nyt saa alelaarista priimatavaraa?

Mitään huolestuttavaa uutista yhtiöstä ei ole kuulunut ja nykyhinnalla saa 4-5 % osinkoinflaatiosuojan osakeostokselleen. Nubeqan pitäisi kannatella Orionia tämä vuosikymmen ja tutkimusputkessa on tavaraa. Mutta kyllähän kurssipudotuksesta tulee lisäjännitystä Q1/24-raporttiin 25.4.2024.

25 tykkäystä

Orion poimittu OP:n viiden parhaan osakeidean listaukseen. Tiiviit argumentit menevät OP:lla niin, että: i) Nubeqan ja Easyhalerin draivaamina lähivuosien kasvunäkymä on vahva ja Bayerin viimeaikaiset kommentit viitoittavat siihen, että Nubeqa saavuttaa tulevaisuudessa parhaimmillaan yli kolmen miljardin vuosimyynnin. ii) Orionin kliininen kehitysputki on edennyt positiivisesti eturauhassyövän alueella ja tämän odotetaan jatkuvan. iii) Tuloskertoimet houkuttelevat: osakkeen arvostus 5 v pohjissa.

46 tykkäystä

Miten pitkään nämä huippumyynnin lukemat tulee kestämään ja mihin Nubeqan myynti asettuu sitten kun geneerinen enzalutamidi tulee markkinoille? Xtandin patenttien suojaus riittänee jonnekkin 27-28 vaiheille josta eteenpäin kai pitäisi alkaa tulla markkinoille geneerisiä kilpailijoita (esim. vaikka Nanoformin nanoenzalutamidi). Tuolloin kai tuo >3Mrd peak sale osuisi jonnekkin 27-28 paikkeille ja sen jälkeen kiristyvä hintakilpailu tulisi todennäköisesti askemaan myös Nubeqan hintaa, eikö?

Yritin googlailla geneeristen lääkkeiden markkinoille tulon vaikutusta lääkkeiden hintoihin ja löysin tällaisen kuvaajan (lähde:https://www.iqvia.com/-/media/iqvia/pdfs/institute-reports/price-declines-after-branded-medicines-lose-exclusivity-in-the-us.pdf).

Tuon perusteella voisi siis olettaa jopa yli 50% pudotusta ensimmäisen parin vuoden aikana ja tuon lopullisen hinnan asettuvan jonnekkin jopa -80% paikkeille. Kyseessä ei tietenkään olisi tuossa vielä geneerinen darolutamidi, jolloin varmaan Nubeqan hinta ei välttämättä laskisi aivan yhtä paljoa, mutta painetta laskea hintaa tulisi kai kuitenkin.

15 tykkäystä

En oikein jaksa uskoa että siedettävyydeltään huonomman enzalutamidin patentin umpeutuminen vaikuttaisi erityisen negatiivisesti darolutamidin hinnoitteluun. Ainakin tämän paperin mukaan samassa luokassa kilpailevien patenttisuojattujen lääkkeiden asema saattaa parantua suhteessa patenttisuojan menettäjään, sillä kannustin markkinoida geneeristä lääkettä laskee ja sitä kautta kilpailijoiden suhteellinen asema vahvistuu. Toki tuo tutkimus perustuu vanhahkoon dataan, mutta kuitenkin. Tämä abstrakti taitaa viitata samanlaiseen efektiin, vaikka koko artikkelia en päässytkään lukemaan.

Darolutamidin patentithan ulottuu 2030-luvulle ja näistä oli Bayerin vuosiraportissa tietoa. Itse olettaisin huippumyynnin ajoittuvan lähelle patenttien umpeutumista. Tässä on kuitenkin indikaatioiden laajennuksiin liittyvät tutkimukset vielä meneillään ja niiden onnistuessa paljon ramp-uppia edessä.

33 tykkäystä

Jos darolutamidilla on markkinajohtajan asema kategoriassa ”turvallisin ja ainakin yhtä tehokas”, sitä ei herkästi horjuteta. Jos se olisi vain yhtä tehokas ja yhtä turvallinen, asia olisi eri. Varsinkaan, jos se ei olisi myynnillisesti markkinajohtaja.

Biosimilaarien tulo huonommin siedetylle kilpailijalle vaikuttaa vain siihen segmenttiin markkinasta, jossa lääkkeen hinta määrää, mitä käytetään. Esim. USA:n markkinoilla on vaikea nähdä tilannetta, jossa vakuutusyhtiöt menestyisivät markkinoimalla ”olemme halvempia, mutta et valitettavasti saa parasta lääkettä”. Kehittyvissä maissa kilpailijan biosimilaarit menestyisivät, antiandrogeeneja saisivat jatkossa nekin, jotka olisivat jääneet ilman hoitoa. Gigamyyntilääke pembrolitsumabin biosimilaarihankkeet ovat kehittyvissä jo menossa.

Oletus tyyliin bloody obvious: Jos patenttisuoja on voimassa, myyjällä on intressi tehdä kalliita trialeja lisätäkseen edelleen käyttöaiheita ja myyntiä, patentin menettäjällä ei sellaista taloudellista intressiä enää ole.

Tehdään eturauhassyöpätrialien rekryvaiheen haku antiandrogeeneista per Clinical Trials

40 Studies found for: Darolutamide | Recruiting Studies | Prostate Cancer

73 Studies found for: Enzalutamide | Recruiting Studies | Prostate Cancer

47 Studies found for: Apalutamide | Recruiting Studies | Prostate Cancer

16 Studies found for: Bicalutamide | Recruiting Studies | Prostate Cancer

7 Studies found for: Flutamide | Recruiting Studies | Prostate Cancer

2 Studies found for: Nilutamide | Recruiting Studies | Prostate Cancer

Ei mennytkään oletuksen mukaan…toki, jos enzalla vanhoja häntiä ja darolla uusia aloituksia, tasapaino voi vähitellen muuttua. Ja mikä on noiden trialien laatu, ei tullut tutkittua. Apalutamidilla patentti 2033 saakka. Ketjussa ei ole mainintaakaan siitä lääkkeestä. Bicalutamidi menettänyt patentin jo aikoja sitten, sitähän Orion myös myy/myi.

17 tykkäystä

Kiitos Antti ja Vino_Pino näistä selvennyksistä. Tähän peilaten nuo Nubeqan myynnistä tulevat tulot mahdollistaisivat siis oikein hyvin kliinisten kokeiden toteuttamisen tai uusien lääkeaihioiden kehittämisen / hankkimisen lähivuosina.

7 tykkäystä

Orionin hallituksella on valta päättää mahdollisesta osakeannista.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja kannattaako Orionin ostot jättää vasta tähän osakeantiin?

1 tykkäys

En usko, että osakeantia oltaisiin tekemässä lähiaikoina. Syinä osakeannille on yleensä suomalaisissa yrityksissä suuri velkataakka, jonka takaisinmaksuun tarvitaan rahaa ja tämä ei ole tilanne Orionin suhteen. Toinen syy tehdä anti olisi kerätä rahaa investointeihin, mutta Orionin bisnes tuottaa kassavirtaa sen verran hyvin, että ei ole järkeä dilutoida omistajia. Remedy taisi joskus hulivilivuonna 2021 tehdä annin, kun osake oli hyvin yliarvostettu. Tämä olikin järkevää, sillä saatiin paljon käteistä suhteessa pienelle diluutiolle. Orionissa näkisin, että osakkeen hinnan pitäisi olla ainakin yli 50 €, jotta anti voitaisiin perustella omistaja-arvoa luovaksi.

Eli yhteenvetona mielestäni 99,9 % todennäköisyydellä ei ole antia tulossa tänä vuonna. Orion ei ole historiallisestikaan käyttänyt anteja rahan keräämiseen, joten tuskin nytkään tällä omalla historiallaan matalalla arvostustasolla.

37 tykkäystä

Olen ihan samaa mieltä @Osinkosijoittaja kanssa. Tulosrahoitus riittää Orionille mainiosti.

En osaa sanoa tilastoista, mutta tuntuma on että suurin osa yhtiöistä hakee antivaltuutuksia yhtiökokoukselta enemmän tai vähemmän vuosittain. Syynä lienee useimmiten johdon palkitseminen ja harvemmin kyse on osakeannista.

17 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu Orionista, siinä on lainattu mm. OP:n ajatuksia. :slight_smile:

Kurssilaskun myötä Orionin osakkeen arvostustaso on laskenut houkuttelevalle tasolle. Kuluvan vuoden konsensusennusteilla laskettu EV/Ebitda-kerroin on 13,5x, kun se viime vuonna oli 17,2x.

OP:n mukaan Orionin arvostus on houkutteleva siihen nähden, että yhtiö takoo vakaata kassavirtaa ja sillä on hyvät tulosnäkymät.

”Pidemmän aikavälin kehitystä tukee yhtiön hyvin edistynyt ja potentiaalinen kliininen kehitysputki”, pankki toteaa.

Alaotsikot:

  1. Nubega-lääke on Orionin valttikortti
  2. Pankki uskoo Orionin kasvutarinaan
25 tykkäystä

Näköjään joku toimija saanut shorttipositionsa rajan tuohon julkisesti näkyvään 0,5 prosenttiin, avattu viime torstaina, oma oletus on, että silloin menty vain tuon rajan yli: AQR CAPITAL MANAGEMENT, LLC ORION OYJ FI0009014377 0.5 11 April 2024

Vähän vaikea uskoa, että tuo Jefferiesin analyytikon helmikuun lopulla antama 28 euron tavoitehinta on ainoa syy rapsakalle kurssilaskulle, se kuitenkin ennakoi asioita jo useiden vuosien päähän ja ennustaminen on tunnetusti vaikea laji. Toki sillä on vaikutuksensa konsensukseen. Seurataan tilannetta ja tankkaillaan matkan varrella, eihän tässä tarvitse odotella Q1-tuloskatsausta kuin puolitoista viikkoa eli to 25.4 saakka.

Lainaan tähän muuten vielä @PorssiPatruuna :n aiemmasta viestistä perustelut tuolle Jefferiesin näkemykselle:
-Nubeqasta kohta yli 50 % tulovirrasta
-Muuten myynti lisääntyisi tulevina vuosina vain 3,2 %
-2028 tulossa kilpaileva rinnakkaislääke Nubeqalle (Xtand)
-Orionin P/E-luku 20, joka yli alan keskiarvon

Jotta pysyn uskollisena sille, mitä kahvihuoneella sanoin niin mainittakoon vielä, että näillä kurssitasoilla, Orion tarjoaa jo viiden prosentin osinkotuoton ensi vuonna(Inderesin ennusteiden mukaan).

23 tykkäystä

Tätä olin itse tuossa aiemmin pohtinut, mutta Antin linkkaaman paperin mukaan tuo kilpailevien yhdisteiden patentin päättyminen vaikuttaa kovin vähän muiden lääkkeiden myyntiin. Tässä on vielä kuva tuosta artikkelista, josta tämä käy ilmi. Sen vuoksi en näe tätä pointtia enää niin suurena riskinä.

12 tykkäystä

Xtandi uhka on hyvin suuri ja todellinen. Haasteena on, että näytetty tieto ei pidä paikkaansa onkologisten lääkeiden kohdalla, jotka ovat 10-50 kertaa kalliimpia ja potilas ei voi ostaa niitä itse.

Ongelma Nubeqalle on, että terveysvakkutusyhtiöt kattavat suuren osan onkologisten lääkkeiden kustannuksista. Kun Xtandi tulee geneeriseski, yksikään vakuutusyhtiö ei enää kata Nubeqa, joka on sillä hetkellä 10-20 kertaa kalliimpi kuin Xtandi. tässä tilanteessa potilaan tai lääkärin mielipide ei merkitse mitään, koska terveysvakuutusyhtiö maksaa lääkkeet. Niinpä potilaalla on valinnanvara saada Xtandi ilmaiseksi (+ koitakin haittavaikutuksia) tai ostaa itse Nubeqa ja maksaa itse kymmeniätuhansia $$$$$$. Tietenkin patriotismi toimii Saksassa ja Suomessa, missä KELA ja GKV maksavat Nubeqasta, vaikka on olemassa 10-20 kertaa halvempi vaihtoehto kuten Xtandi. Mutta käytännössä saksan ja suomen ulkopuolella Nubeqan myyti laskee todella nopeasti kun Xtandi muuttuu geneeriseski kesällä 2027.

5 tykkäystä