Osakesäästötili

Laaditaan eduskunnan vastaus joka lähetetään tasavallan presidentille vahvistettavaksi. Vahvistamisen jälkeen julkaistaan. Vähiin käyvät joulukuun päivät, ei mitenkään selvää että voimaan vielä 1.1.2024. Jää nähtäväksi, mutta tulee kyllä aikanaan. Hallituksen esityksessä: “Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2024.”

7 tykkäystä

Vaikka laki tulisi voimaan heti vuoden alussa, osalla toimijoista voi hyvin kestää teknisissä asioissa pidempään ja OST:n talletusraja eri sijoituspalveluissa nousee sitten kun nousee.

4 tykkäystä

Lakien voimaantulo on tietyissä tapauksissa nopeaa. Esimerkiksi valmisteverolait säädetään tyypillisesti muutama päivä ennen vuoden vaihtumista ja tulevat voimaan vuoden alusta. Alan toimijat tietävät käytännön ja tietojärjestelmät on rakennettu sen mukaisesti. Koska kyse on verotuksesta, ei sallita mitään selityksiä.

OST:n suhteen tilanne ei ole sama, mutta toimijoilla on ollut alunperinkin mahdollisuus varautua rajan nostamiseen. Veikkaan, että Nordnet on valmis :grin:

2 tykkäystä

Korjaus lakiin on suhteellisen yksinkertainen ja tekisi mieli sanoa, että ei tuo kovin suurta muutosta tarvitse pankkienkaan koodiin, että tuo rajaa voidaan nostaa pankkien puolelta 100k€. Lukujen muuttaminen lähtökohtaisesti aika mutkatonta verrattuna isompiin muutoksiin. Eli muilla valmis tammikuun puolella ja OP:lla joskus vuonna 2025.

27 tykkäystä

Samaa mieltä softan päivityksen yksinkertaisuudesta. Ohjelmoinnista jotain ymmärtävänä voin sanoa, että jos pankit eivät omaan softaansa pysty noin triviaalia muutosta tekemään, ni tällöin itse softa on niin amatöörimäisesti tehty, että on syytä huolestua.

Ja vaikka sitä softaa hallinnoisikin joku IT-pulju, eikä itse pankki, ni jos tossa kohtaa tulee yskimistä, ni sitten on valittu huono IT-pulju.

5 tykkäystä

OST on voitolla, mutta muista salkuista tuli 2022 tappiota. Pohdin onko järkevää myydä OST:stä ja käyttää voittoja verotuksessa muiden salkkujen luovutustappioissa.

Meneekö laskenta näin.

Jos OST:n käypä arvo olisi 10k€, voitto 5k€ ja pääoma 5k€

Nostat 4k
Pääomatulo=Voitto/käypä arvo* nostettu summa eli 5k/10k*4k=2k, eli voitto/käypä arvo=1/2

Nostetusta summasta

  • 2k pääomatuloa (veronalainen), veron 600€ jälkeen jää 1.4k
  • 2k pääomaa

Tämän jälkeen OST:n käypä arvo 6k, voitto 3k ja pääoma 3k

Tallennat 2k pääoman takaisin OST:lle. Tämän jälkeen OST:n käypä arvo 8k, voitto 3k ja pääoma 5k, eli voitto/käypä arvo=0.375
Voit sijoittaa nostetun pääomatulon verojen jälkeen (1.4k) vaikka AOT:lle

Ihan en lopusta saanut kiinni, mutta eikö ne kannata sit kaikki kerralla myydä ja siirtää? Tai jättää suoraan se 1,4K aot:lle?

En tiedä, onko kaavani oikea, koska vasta tänään asiaa pohdin.
Mutta jos nostat OST:ltä 4k, voit sijoittaa käsittääkseni nostamasi 2k pääoman takaisin OST:lle. Samoin pääomatulon verojen jälkeen (1.4k) voit sijoittaa AOT:lle tai jos OST ei ollut täynnä, niin sinne.
Eli maksoit 2k pääomatulosta verot ja sijoitat loput rahat takaisin OST/AOT:lle

Voi olla ajatusvirheitä

Minä en sinuna nostaisi rahaa pois OST:ltä, ainakaan ennen “lunastusvaihetta”.

Case1: sinulla on 10k tili, jolla 5k pääomaa ja 5k tuottoa.
Case2: sinulla on 8k tili, jolla on 5k pääomaa 3k tuottoa.

Yksinkertainen skenaario: Päätät heti ensi vuoden alusta lyödä tilin maksimeihin ja siirrät 95k. Lopputuloksena Case1-salkku on 105k, jota voit kasvattaa verovapaasti. Case2-salkku on vain 103k.

Jos toistat ylläolevaa vaikka parin kolmen vuoden välein, niin Case2 jää aika pahasti jälkeen. Tililtä nostaminen siis laskee saatavaa verohyötyä, koska talletusten määrä on rajallinen.

Toiseksi tappiot säilyvät verotuksessa muistaakseni syntymisvuoden jälkeen 5 vuotta, joten sinulla on vielä monta vuotta aikaa käyttää ne. Käsittääkseni ohjelmoinnin konseptit ovat sinulle tuttuja. Korostan, että nyt tulee oman päättelyni tulos, enkä ole suoraa vahvistusta löytänyt: Tappiot kertyvät queue muotoon, ei stackina (kuten itse ymmärsin aloittelevana sijoittajana). Eli tämän vuoden tappiot menevät jonon perälle, ja tulevat käyttöön vasta kun aiemmat on käytetty. Niitä ei siis ensimmäiseksi netoteta saman vuoden voittoihin, kuten itse kuvittelin.

Eli jos ensi vuonna teet vaikka tuhannen euron tappion, niin nuo 2022 tappiot käytetään ensin. Ei siis tarvitse tehdä kokonaan tappiollista vuotta päästäkseen noita hyödyntämään.

Nuo tappiot itseasiassa kuluvat pikkuhiljaa, vaikka et edes myisi mitään, kunhan saat muihin salkkuihin esimerkiksi osinkoja tai metsä-, vuokra- tai korkotuloja. Itse en siis missään nimessä nostaisi, jos tarkoituksena on vielä tallettaa rahaa OST:lle.

3 tykkäystä

Näin karkeasti sen järkeilin, mutta lisäksi voit sijoittaa pääomantulon veron jälkeen takaisin (1.4k) AOT:lle (jos OST on täynnä)
Näin sinulla on sijoituksissa tuon operaation jälkeen 9.4k. Olet maksanut OST:n tuotosta veron 600€

En usko, että tätä pitää toistella 3 vuoden välein. Uskon, että 2022 kaltainen lasku ei niin usein toistu ja toisaalta siitä on paljon opittu

Pitää vielä pyöritellä. Pyörittelyyn on toki aikaa 2027 asti

1 tykkäys

Olet aivan oikeassa. Ja itseasiassa jos sinulla on tappioita, niin saat tuon 600€ myös takaisin aikanaan. Pointtina kuitenkin, että nostaminen rajoittaa tilille kertyvän pääoman määrää. Tällähän ei tietysti ole mitään merkitystä, jos tiliä ei saa täyteen tai OST ei sovi omaan sijoitustyyliin

1 tykkäys

Jep, hieman samoin asiaa olen pohtinut. Itsellä OST on täynnä ja ehkä jatkossakin on näin, joten pitää pyöritellä.
Voihan tuon ajatella niinkin, että maksat osasta OST:n tuottosta verot, joiden vuoksi käypä arvo luonnollisesti laskee. Sitten vaan uusilla voitoilla sitä kasvattamaan.

Edit Niin toki itse olisin nostanut OST:ltä ja olisin vähentänyt voitot 2022 tappioista eli en veroja olisi maksanut. Eli lopputulemana sijoituksissa edelleen olisi tuossa esimerkissä 10k

Naapurissa viilaillaan osakesäästötiliä säästäjälle mieluiseen suuntaan.
Siellä muutenkin on mukavampi asenne vaurastumista kohtaan, joten ehkä rikastumista nopeuttaisi jos muuttaisi Kööpenhaminaan ja hakisi ruotsin kansalaisuutta…

12 tykkäystä

Skandinaviassa asuneena, työskennelleenä ja sijoittaneena laitan kuitenkin joitain vertailutietoja näytille ennen kuin joku tekee muuttopäätöksiä osakeverotussyistä Pohjoismaissa :slightly_smiling_face:

Arvo-osuustilipohjaisessa sijoittamisessa Suomessa osinkoverohan on 30 000 € asti 30 % ja siitä yli menevältä osuudelta 34 %. Koska osingoissa on 15 % osuus verovapaata, ovat todelliset veroasteet edellä mainittuja alhaisempia eli kaikissa tapauksissa alle 30 %.

Ruotsissa tavanomainen osinkoveroprosentti on 30 % nurkilla. Tanskassa osinkojen verotaso on 27 % noin 5000 € asti ja sen jälkeen sijoittajan täytyy maksaa 42 % verot.

Esim. OECD on julkaissut vertailevia tilastoja osinkojen veroasteista. Niissä Suomi sijoittuu aika samalla tasolle Ruotsin kanssa, Tanska raskain verottaja.

Suomessahan on kohta osakesäästötili 100 000 € asti ja vakuutuskuoret yms. joista veroa menee vasta “kotiuttaessa” tuloja. Ruotsissa ISK-tili hieman eri lailla eli nykyinen hallitus vapauttaa pienet ISK-tulot veroista, mutta toisaalta - toisin kuin Suomessa - siellä on jatkuvasti nousussa ollut omaisuusvero tällaiselle sijoittamiselle.

Kun vertailee Pohjoismaita, niin varmasti löytää jonkun yksittäisen maan jonkun nurkan, jossa verotus alempi muita. Mutta taas jossain toisessa kohtaa samassa maassa verokarhun kouraisu syvempi.

14 tykkäystä

Olisi mukavaa nähdä vertailu käppyröiden kera, missä vertaillaan eri sijoitustyylejä (kasvuosakkeet, osinko-osakkeet…) Ruotsin ja Suomen, miksei muidenkin maiden malleissa. Missä verotus ja säännöt suosivat enemmän tietynlaista tyyliä yms. Ja eri sijoitusstrategiat, kuten pitkäaikainen osta ja pidä vs. veivailu; missä järjestelmässä ei kannata nostaa varoja välillä pois.

Uskoisin Suomen-mallisen OST:n suosivan omaa tyyliäni, nimittäin osinko-osakkeita OST:llä suosivan, pitkäaikaisen korkoa korolle -lumipallon kerryttämisen.

Nyt tuo taitaa olla virallista, että talletusraja nousee 100 000 euroon vuoden alusta alkaen.

13 tykkäystä

Kiitos tästä joululahjasta!

Ja kiitos kertomisesta heti tuoreeltaan. @SamiK Olikin jo tarkoitus kysellä asiasta.

Pääsee Juurikkikin taas tekemään KISS :kiss: -laskelmia (Keep It Simple Stupid). Onkin kiireiden takia jäänyt tämä harrastus vähemmälle. Siis mitä myydä AOT:ltä ja mitä ostaa OST:lle tilalle 50 k€:lla. Onko edes puolet samoja?

Voisi samalla kokeilla, josko KISS :kiss: -metodia voisi terästää tuottovaatimuksesta lasketulla hinnan elementti -analyysillä, joka ehkä auttaisi ymmärtämään kalliita kasvuosakkeita harrastavien aivoituksia. Pörssihinnan jakaminen elementteihin avaisi tien myös riskitarkasteluun, mutta jääköön se tuleville vuosille. Juurikki ei edes tykkää numeroista, mutta kun ei näitä pelkkään loogiseen kalkyyliinkään saa väännettyä.

Pitääpä joulun aikana suunnitella tarkemmin. Helpoiten asia hoituu, kun miettii asiaa aina nukkumaan mennessä. Kun on käynyt asiat läpi unessa, voi valveilla yllättyä muka uudesta äkillisestä oivalluksesta, siis oletetusta älykkyyskohtauksesta.

Kun ensin laskeskelee, mitä firmoja on syytä myydä, vähentää, lisätä tai uutena ostaa, pääseekin tutkimaan ostoerälistasta, miten paljon olisi AOT:n myynneistä tulossa voittoa ja minkä osuuden voitosta voi kattaa tappioilla. Vai tarvitseeko niitä edes miettiä ennen vuoden 2024 välipäiviä?

Tänä vuonna Juurikki teki voittojen ja tappioiden tasapainotuksen räkätaudin takia aiemmin kuin ikinä, jo viimeisenä pörssipäivänä ennen joulua, siis eilen. Nyt on rahaa AOT-tilillä ja varmasti kiusaus käyttää ne AOT:lla jo välipäivinä, vaikka pitäisi malttaa säästää OST:a varten 2.1.2024 asti.

Hyvää Joulua myös osakevälittäjille. Kannattaa lomilla levätä hyvin, sillä saattaa tulla kiireinen tammikuu ja uusia ennätyksiä @ ostoja/myyntejä per pv, vk & kk.

7 tykkäystä

Itse en myisi ainakaan mitään voitollista verojen takia. Ainoa poikkeus on jos on tänä vuonna vanhenevia tappioita.
Tappioiden hyödyntäminen on minulle aivan yhtä konkreettista rahaa kun kaikki muukin. Turhien verojen laukaiseminen mahdollisten osakesäästötilin tuominen verohyötyjen takia on minusta aika ristiriitaista.

2 tykkäystä

Muista myös pitkän aikavälin etu hankintameno-olettamasta. Siis kovasti voitolla olevia ei kannata myydä AOT:lta ostaakseen ne takaisin OST:lle tästäkään syystä.

Pikkuvoitolla olevat voi kyllä tasapainottaa pikkutappiolla olevilla ilman veroseuraamuksia. Juurikkia ei huoleta kerätä tammikuussa laskennallista verovelkaa, kun onhan siinä vuosi aikaa tehdä tappiota, jos ei veroista tykkää. Voi niitä tappiolle menneitä putkahtaa esille vuoden aikana, vaikkei niitä edes yrittäisi järjestää. :wink:

1 tykkäys

Uskoisin Suomen-mallisen OST:n suosivan omaa tyyliäni, nimittäin osinko-osakkeita OST:llä suosivan, pitkäaikaisen korkoa korolle -lumipallon kerryttämisen.

Taitaa vaan olla niin, että aika harva saa 100K OST-sijoituksellakaan niin paljon osinkoja, että niiden uudelleensijoittaminen on kovin jouhevaa jos vähänkään joutuu normaaleja suomalaisten välittäjien välityspalkkioita maksamaan ja salkkua on vähänkään hajautettu.