Osingoilla vai ilman? Osinkoketju

Otsikon sanoin: osingoilla vai ilman?

Onko osinkotuotto teille tärkeää sijoittaessa? Vai pidättekö enemmän yhtiöistä, jotka investoivat rahavirtansa kasvuun?

1 tykkäys

Osinko toimii indikaattorina firman tuottamasta rahavirrasta ja osinkotuottoprosentti osakkeen arvostuksesta. Toisaalta myös siitä ettei firmalla ole järkeviä investointikohteita rahoilleen. On hyvä tarkistaa mihin maksettu osinko perustuu. Ottaako firma lisää lainaa maksaakseen osinkoa tai myykö omaisuuttaan? Mieluummin pitäisin salkussa vahvan taseen yrityksiä kuin tällä tavalla osinkonsa rahoittavia yrityksiä.

Toisaalta osingoilla on ennen kaikkea psykologinen vaikutus: osinkoraha omalla tilillä tuntuu varmemmalta kuin markkinoiden arvonanto yhtiön kirja-arvolle. Osingot ovat samalla hieman paradoksaalisia: miksi sijoittaisit yhtiöön jos et luottaisi yhtiön johdon allokoivan pääomaasi tehokkaasti, vaan toivoisit saavasi rahasi takaisin? “Korkoa korolle” -efekti kärsii osinkojen tapauksessa osinkoverojen maksusta.

4 tykkäystä

Osinko ei lähtökohtaisesti kiinnosta. On tiettyjä erikoistilanteita jolloin pidän siitä, mutta 80% ajasta pidän sitä yhdentekevänä. Joskus haluaisin että yhtiö maksaa enemmän osinkoa ja joskus haluaisin että yritys vähentäisi osingonmaksua. Teorian mukaan koko osinko on myös täysin yhdentekevä.

Pidän itse tärkeänä, että salkussani on ylipainotettuna hyväksi havaittuja osinko-osakkeita, joista saan vakaata tuottoa ja sitten on erikseen nämä niin sanotut pelipaperit, jotka myydään heti kun alkaa siltä tuntumaan :slight_smile: Nämä valinnat ovat tietenkin jokaisen henkilön omaan sijoitusstrategiaan liittyviä valintoja.

Kasvava osinko ja ikuinen hold olisi ihanteellinen.

4 tykkäystä

Osingot lienevät aika 2-piippuinen juttu. Jos firma kasvaa ja investoi järkevästi, niin osingot aika turhia. Korkoa korolle toimii. Mutta: toisaalta sijoittajan kannalta on kiva lypsää lehmää edes kerran vuodessa takaisinpäin, kun ei koskaan voi olla varma on lehmä huomenna jo kuollut:)

5 tykkäystä

Vernerin vastaus QA:ssa kysymykseen osingon syvimmästä olemuksesta kannattaa lukea.

1 tykkäys

Kiitos, tässä vielä itse Q&A Osingon syvin olemus? | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Hyviä ajatuksia täällä! :slight_smile:

Unelmatapaus tietysti olisi Revenion kaltainen yhtiö, joka voi samaan aikaan jakaa kasvavaa osinkoa, kasvattaa silti liiketoimintaa nopeasti (ilman merkittäviä tarpeita lisäinvestoinneille) ja panostaa uusiin kasvulähteisiin. Saat tavallaan kaikki herkut samassa korissa.

Nyt vähän karrikoin, mutta joku voisi sanoa että “osingonmaksu kertoo yhtiön johdon mielikuvituksen puutteesta”. ;D Tietysti suurimmalla osalla firmoista ei ole järkeä laittaa lisää ropposia alueille, joissa niillä ei ole enää varaa kasvaa ja silloin osingot jees. Jos yhtiöllä on iso kiitorata edessä, kaikki vaan kasvuun (järkevästi, ei tuhlaillen). Veromielessä pragmaattiset omien osakkeiden ostot olisivat myös tervetullut työkalu tänne Suomeenkin.

3 tykkäystä

Niin. Masse-setä puhui tuossa yllä siitä, että piensijoittajalle voi tulla ikävänä yllätyksenä se, että aamulla huomaa, että ennen niin lypsävä lehmä onkin kuollut! Katsokaas vaan miten kävi tänä aamuna Nexstimille…

Eli kyllä osingon lypsy takaisinpäin sijoittajan ämpäriin on ihan ok, jos sille rahalle ei firma löydä ihan oikeasti parempaa ja järkevämpää kohdetta.

1 tykkäys

Nexstim ei ole koskaan ollut lähelläkään sitä pistettä, että se voisi lypsää rahaa takaisin sijoittajille: Nexstim lypsää sijoittajia ennemminkin.

Takaisin tulos tekeviin yhtiöihin: sinänsä yhtiöt, jotka investoivat koko ajan voitot takaisin liiketoimintaan tai uusille osa-alueille, vaatii sijoittajalta vielä enemmän seuraamista ja luottamusta yhtiön johtoon pääoman allokoijana: hehän hoitavat teidän rahojanne! Osinkoyhtiöissä seuraaminen voi olla paljon passiivisempaa: johto pumppaa kaiken rahan sijoittajan taskuun ja sijoittajan työksi jää rahan allokoiminen uusiin sijoituskohteisiin.

2 tykkäystä

Juu, Nexstim ei ole osinkoyhtiö, mutta vähän laajemmin Masse tarkoittaa siis sitä, että karvalakin kannattaa ottaa edes joskus tuoretta maitoa (arvonnousu, osinko) takaisin omaan ämpäriin, koska huomenna voi olla maidontuottaja jo kuollut (tai ainakin vuosiksi halvaantunut).

Osingoissa on kyllä sellainen hyvä puoli, että ne tapahtuvat tahdostasi riippumatta, niin ei tarvii itse tehdä myynti päätöstä aina, kun haluaa sitä rahaa itselleen päin. Itse tavoittelen tilannetta jossa osingot kattaisivat enimmät rahan tarpeet. Kiva kun sitä rahaa tippuu tilille!

Oon koittanut valikoida salkkuun sellaisia kasvavia ja osinkoa kasvattavia yhtiöitä, jotka olisivat 2-3v päästä sopivasti osinkoa maksavia ja samalla edelleen kasvavia.

Alkuperäiset talenom sijoituksetkin tuottavat jo 5% osinkoa ja pidän varmana, että osinkoa taas voidaan kasvattaa.
Jännäämistä on mm. Qt ja Avidly kohdalla. Niissä tähän saakka arvon nousu on ollut ok.
Toiveita myös it palvelu sektorilla vincit ja gofore.
Mikäs teidän strategia?

3 tykkäystä

Juu, Masse-sedällä on ainakin puolet tukevasti hyvää ja/tai kasvavaa osinkoa maksavissa yhtiöissä, mutta loppu on sitten näissä jännittävissä FN-tason viihd… eikun kasvuyhtiöissä. Ilman jännitysviihdettä ei ole elämää::slight_smile:

Masse, niin rasvaisen osinkomaidon kuin jännityskasvun ystävä

2 tykkäystä

Jos yritys kerran haluaa antaa rahaa, niin enhän minä kehtaa kieltäytyä :grinning:.

Koska opiskelijan budjetissa ei mitenkään mielinmäärin kahisevaa kolise, niin on mietittävä erityisen tarkkaan mihin rahojaan sijoittaa, tai tarkemmin sanottuna millä strategialla nukkuu yöt hyvin. Maltillisiin viihdekohteisiin on varaa, mutta todellisiin viihdekohteisiin en uskalla kajota, vaikka hyvät kasvutarinat jäävätkin silloin väliin. Kasvava osinko ja mahdollisimman hyvä osinko, sekä terve osingonjakosuhde kuulostaa mukavalta, mutta ei tällaisia tapauksia tunnu kokoajan löytyvän.

Sijoitusstrategiaani kuuluu tällähetkellä maltillisesti kasvavan ja hyvänlaatuisen osingon metsästäminen. Toivon, että tulevaisuudessa voisi turvautua aika voimakkaastikin osinkotuloihin, joten sijoitushorisonttini on erittäin pitkä.
Tämän takia olen aloittanut sijoittamisen tällaisista aika tutuista ja turvallisen tuntuisista rinkuloiden tapaisista yrityksistä.
Kunhan sijoituskokemusta on hiukan karttunut pyrin toki lisäämään joukkoon potentiaalisia kasvukohteita, esim. First northilta.

2 tykkäystä

Mielensä pahoittajan tyyliä lainaten, kyllä en osta yhtiötä, mikä ei päästä minua osalliseksi voitoistaan. Pyrin löytämään alihintaan kohtuullista tai hyvää tuloksentekokykyä. En usko, että markkinat osaavat hinnoitella osakkeet ”oikein”, joten pakko hakea tuotolle pohjaa sieltä yrityksen tuloksenteko kyvystä. Tällöin olisi loogisesti suotavaa, että saisi osansa yrityksen voitoista.

1 tykkäys

Itselle osinkoja tärkeämpi on näin ”uran alkupuolella” tuotto-odotus kokonaisuutena: EPS-kasvu, osingot, arvostuskertoimien muodostama kokonaisuus. Mielellään tämä >20%.

Uran ehtoopuolella näkisin defensiivisen osingon kasvuhakuisuutta ja ylituoton hakemista tärkeämpänä.

3 tykkäystä

Minä tykkään, että jos osingon jako % ei ole mitenkään kohtuuttoman suuri ja kasvetaan samalla ja osinko kuitenkin kasvaa siinä perässä. Näistä ajattelen yleensä, että kuitenkin jos ei kasvettaisi niin kovaa, niin voitaisiin nostaa osinko vaikkapa 5% eikä vielä oltaisi missään 100% osingonjako suhteessa. Näissähän tulee sitten yleensä samalla sitä arvon nousua.

Itse arvostan enemmän yhtiön arvon nousua pitkässä juoksussa kuin osinkoa. Osinko on menesti kumminkin niin pieni summa että mieluummin ottaisin vaikka 10% kurssinousun vuodessa.

2 tykkäystä

Näin Masse siis kirjoitti aiemmin yllä. Siis vielä kerran: Jos pörssiyhtiöt olisivat tukevia taloja kalliolle perustettuna ja joka vuosi olisi laajennuspiirrustukset kourassa, niin turhaa olisi osinkojen pumppaus ulos. Mutta kun ne ovatkin enemmän aavalla ulapalla kelluvia lauttoja, joista ainakin pienimpiä saa joka aamu tähystää, ovatko uponneet tai ainakin pahasti haakserikkoutuneet, niin mielellään sitä Masse-setä ottaa kerran vuodessa vähän talteen::slight_smile:

Tämän paremmin ei setä pysty teille sitä kertomaan.

Osinko-Masse, FA

5 tykkäystä

Olisihan se kovin optimaalista poimia salkkuun Peter Lynchin kuuluisaksi tekemiä tenbaggereitä ja nauraa matkalla pankkiin. Harmittavasti omat ennustajanlahjat eivät riitä kurssiliikkeiden ennustamiseen, joten nöyrästi annan suurimman arvon nykyiselle tuloskunnolle suhteessa hintaan ja terveelle osingonmaksu politiikalle. Tulkoon mahdollinen kasvu sitten voiksi leivän päälle, jos/kun pörssisopulit suostuu kurssia kirittämään ylöspäin. En raamatullisesti rankkaa ulos “huonoja” osingonmaksajia, mutta jostain syystä tämän hetken salkkuun ei ole mahtunut kuin yksi helsingin pörssin keskiarvoa alempaa osinkotuottoa maksava yritys.

Selvennettäkööt etten pyri saarnaamaan, että yksi tapa olisi toista parempi. Kukin tekee kuten strategiaansa on raapustanut ja itse näkee järkeväksi.

2 tykkäystä