Outokumpu - Jatkuvaa vuoristorataa vai vakavasti otettava sijoituskohde?

Melkoiset pieksäjäiset oli Outokummun osakkeella, ja löylytys jatkui USAn terässektorilla. Tällä lienee osansa asiassa, mutta onko varoitus uskottava?

4 tykkäystä

Kyseinen herra oli maalailemassa piruja seinälle jo toistaina, joten eiköhän tänään vain lasketeltu markkinan mukana. Bloomberg - Are you a robot?.

Tietysti herra on varmasti pätevä ja hänellä on tietoa markkinasta, mutta kun hinnat (ainakin rosterin) nousevat Euroopassa, että Amerikassa niin ei se ainakaan ole merkki ylitarjonnasta.

4 tykkäystä

Seuraavaksi kuulette täysin epämääräistä analyysiä q4 tuloksesta.

Q1 Outokumpu ohjeisti, että käyttökate pysyy samalla tasolla tai nousee. Lopputulos oli, että käyttökate nousi 26% Q1->Q2.

Q2 Outokumpu ohjeisti, että käyttökate pysyy samalla tasolla. Lopputulos käyttökate nousi 32% Q2->Q3.

Huomasin, että vuoden viimeiselle kvartaalille analyytikot ennustavat 330 miljoonan käyttökatetta. Q3 ohjeistuksen mukaan käyttökate nousee. Analyytikot siis ennustavat, että käyttökate kasvaa 12% Q3->Q4. Haluan nyt painottaa aikaisempien ohjeistuksien varavaisuutta. jos 26% kohdalla ohjeistettiin, että käyttökate pysyy samana tai nousee ja 32% kohdalla ohjeistettiin, että käyttökate pysyy samana, niin minusta olisi melko outoa, että 12% kohdalla ohjeistettaisiin kasvavaa käyttökatetta silloin.

Yritän tässä kommunikoida, että analyytikot tuntuvat olevan todella varovaisia tämän yhtiön kohdalla. Mikäli markkinoiden odotukset ovat samat kuin analyytikoiden odotukset, niin tässä voisi olla positiivisen yllätyksen paikka osaripäivänä.

19 tykkäystä

Samaa mieltä, positiivisen yllätyksen mahdollisuus on olemassa. Se loisi myös uskoa, että Outokumpu on täysimääräisesti pystynyt siirtämään viimevuonna tapahtuneen ruostumattoman teräksen hinnan nousun 2022 vuosisopimuksiin.

Näin ollessa olemme Q1/22 lähempänä #Opa :n ESP arvioita kuin analyytikkojen esittämiä.

10 tykkäystä

Kiitos kommentista. Tarkennan kuitenkin sen verran, että kyseisen teräspomon mainitsema ongelma viittasi lisäkapasiteetin syntymiseen, kun teräsfirmat perustavat uusia tuotantolaitoksia. Eli onko joku tehnyt laskelmia tai onko jossakin teräsaiheisessa mediassa tehty ennusteita, paljonko uutta kapasiteettia kaikkiaan on syntymässä ja miten kysyntäpotentiaali kehittyy lähivuosina? Tästähän pohjimmiltaan on kyse tuossa varoituksessa, ts. oliko Stelco-pomon kommentti luotettaviin ennusteisiin perustuva, vai oliko se sanottu siksi, että saataisiin kilpailijat (ja näiden rahoittajat) vielä harkitsemaan omia uusia terästehdashankkeitaan.

3 tykkäystä

Tuo Telcon kaveri puhuu mustasta teräksestä. Rosterimarkkina on erilainen varsinkin ATI:n (10% markkinaosuus) käsittääkseni vetäydyttyä perusrostereista.

Mutta, mustakin teräs on arvoiden mukaan 2022 undersupplied 91 mtons vs 107 mtons paikallisten firmojen toimesta edes. Tuontia avautuu n 3 mtons EU tuottajille, mutta USA infrapaketti nostaa jollain aikavälillä kysyntää noin 5 mtons/vuosi. Ja USA tullit suojaavat tuontia lähes kaikkialta

Käsittääkseni uudet tehtaat tietenkin nostavat kapaa ja balanseeraavat, mutta en nyt aivan putovaksi puukoksi USA mustaa terästä käsitä vaikka huippuhinnoista alaskin on tultu.

12 tykkäystä

Tulikin juuri nyt aamulla SMR:n viikkokirjeessä tietoa Stainless -tuonnista tuonne USA:n markkinoille, flat -tuotteita tuotiin 2021 426 ktons, kasvua edelliseen vuoteen 74%
Kun luntataan ISSF:n tilastoja niin USA:n stainless “melt shop” -tuotanto oli 2020 2144ktons, ja varmasti jonkin verran noussut 2021 (vrt Outokumpu Calvertin luvut)

Näin ollen USA:ssa tuonnin osuus kasvussa ja noin 20% luokkaa, vaikka tosiaan luvut eivät ole yhteismitallisia tuotteiden tai vuoden osalta.

2020 Outokumpu Americas tuotti USA:ssa noin 600 ktons ja 2021 tahti on noin 700 ktons
-joten tuonti on vastannut noin 60% Outokummun Calvertin volyymistä, mikä on paljon, onhan isompi peluri USA:ssa ainoastaan Acerinoxin NAS, ja markkinakolmonen oli 10% entisellä osuudellaan ATI.

Kuvittelisin, että USA:n tuonnin määrä ja nousu on positiivinen asia:
-USA:n markkina on suojattu tuontitulleilla. Ja kaille tuleva terästariffi 25%. Myös kuljetuskulut ovat olleet korkeita ja logistiikka kökköistä
-jos markkinoille tuodaan tuotteita, se viittaa vajaakapasiteettiin jota täydennetään kalliilla tuonnilla käytännön pakosta. Osa tuonnista on toki tuotteita joita USA:ssa ei valmisteta, ja niille anotaan ja suodaan tariffivapautuksia
-em puolestaan tukee paikallista markkinahintaa ja sen tasoja. Etenkin kun paikallinen tuotanto on niin keskittynyt
-USA:n markkinoille tulee rosterinkin osalta EU-sopimus jonka perusteella voi Euroopassa tuotettua materiaalia tuoda pienien kiintiöiden mukaan tuoda tullitta. Mutta isoja melt shoppeja on Euroopassa vain Outokumpu/ Acerinox/Aperam, joista kahdella on jo tuotanto USA:ssa. Aperamin lisätuonti lisää kilpailua USA:ssa, mutta mikä tahansa volyymi on toisaalta myös pois Euroopan markkinoilta
-USA:n infrapaketin luulisi nostavan rosterikysyntää kuten mustassakin teräksessä
-ATI hakee poikkeuslupaa tuoda Tsingshanin rosteria Indonesiasta, jota kylmävalssaisi USA:ssa. USW on sitä mieltä että ATI voisi yhtä hyvin tuottaa em materiaalin itse USA:ssa. Tätä kautta markkina voisi tavalla tai toisella vähentää alituotannon osuutta

Summa Summarum, tuo Stelcon “putoava puukko CEO” voi toki olla oikeassa, mutta on myös tilanne jonka taustat luontaisesti rajoittavat asioita kuten hintojen romahtamisia

U.S. imports of Stainless Steel Flat Products increased 74% in 2021
2022-01-21
U.S. imports of stainless steel flat products increased 74% (yoy) to 426 kt in 2021. December 2021 was the peak month of the last eight years with 61.6 kt level.

https://www.worldstainless.org/files/issf/non-image-files/PDF/ISSF_Stainless_Steel_in_Figures_2021_English_public_version.pdf

21 tykkäystä

Hintatietoja Euroopan rostereista, kerrotaan että hintaero jopa 700-800 EUR/t Eurooppalainen vs Kiinalainen/Taiwanilainen/Intialainen, ml tullit ja kuljetukset (oletettavasti sataman varastoon).

Toki hyvä noteerata, että Nikkeli on ollut nousussa ja puhkaisi jopa 24000 USD/t rajan viime viikolla. Ts jokin hinta voi perustua aivan toisen ajankohdan raaka-ainehintaan kuin toinen.

Mainitaan taas Euroopan Base Price 1800 EUR/t + Alloy surcharge 2600 EUR/t

Referenssinä Nikkelin hintakehitys, tässä USD/tonni. Viimeinen piste = viime pe 21.1.

11 tykkäystä

Todella suuri ero eurooppalaisen rosterin ja aasialaisen rosterin hinnoissa. Minusta tämä herättää kysymyksen, onko tullit vieläkään tarpeeksi ankarat? Jos tullien tarkoitus on rankaista polkumyynnistä, niin ei ne näytä toimivan.

6 tykkäystä

Tuli vastaan mielenkiintoinen asiakascase, missä tulee ilmi, että Torniossa käytettävää paikallista kumppania on hyödynnetty Calvertin operatiivisen toiminnan kehittämisessä. Kuinkahan paljon muita vastaavia caseja on toteutettu ja on meneillään millä kustannustehokkuutta on voitu parantaa Amerikan puolella. Yksittäisenä casena tuo ei ole mikään valtava, mutta näillä voi olla kustanustehokkuuteen huomattavasti casen suuruutta suurempia ja pitkäaikaisia vaikutuksia. Pidemmässä juoksussa kunnossapidon kehittämisellä voidaan saavuttaa kymmenien prosenttien säästöjä mikä näkyy suoraan Ebitda:n parantumisena. Disclaimerina, että allekirjoittaneella ei ole minkäänlaista kytköstä jutussa mainittuun yritykseen.

8 tykkäystä

Useimmilla globaaleilla firmoilla on Operations -tyyppiset funktiot, joissa yhtenä tehtävä on hakea hyviä käytäntöjä firman sisällä ja ulkoa, sekä viedä niitä käytäntöön tietenkin paikallisten organisaatioiden ponnistusten lisäksi.

Kuvittelen että käynnissä olevassa 250 MEUR säästöohjelmassa esimerkin mukaisia aktiviteetteja identifioidaan ja toteutetaan. Vaikkakin tuo artikkelin mukainen toiminta on jo alkanut aiemmin, Calverissahan oli isoja ongelmia.
Kaikenkaikkiaan hieno case, ja lukuisista niitä saadaanpaljon aikaan isoonkin firmaan!

6 tykkäystä

Juuri näin. Mukava lukea esimerkki miten säästöohjelma purkautuu käytännön tasolle. Yleisellä tasolla tullut törmättyä näissä Operations hankkeissa ns. näennäishankkeisiin ja säästöihin mitkä eivät todellisuudessa tuo säästöjä muuta kuin Powerpointilla. Toivon että tuo 250 m€ koostuisi oikeasti vaikuttavista hankkeista ja toimenpiteistä.

4 tykkäystä

Dollari vahvistuu, ehkäpä Fedin koronnostoa ennakoiden. Eikö tämä ole Outokummulle plussaa? Myynti on ainakin ferrokromissa täysin dollareina. Samoin Calverin myynti. Raaka-aineissa seosainelisät siirtävät kustannuslisäykset asiakkaille.

4 tykkäystä

Dollarin vahvistumisessa on varmasti hyviä ja huonoja puolia. Hyviä puolia on ainakin mainitsemasi asiat. Toisaalta Outokumpu saattaa ostaa raaka-aineet dollareissa, jolloin dollarin vahvistuminen olisi negatiivinen asia. En siis tiedä, millä valuutalla Outokumpu ostaa raaka-aineensa, mutta tyypillisesti raaka-ainekauppaa käydään dollareilla. Itse en kuitenkaan miettisi edes, miten muutaman prosentin mahdolliset valuuttakurssi muutokset vaikuttaa Outokumpuun, koska valuuttakurssit eivät ole yhtiön käsissä ja niiden vaikutukset ovat pieniä kokonaiskuvassa.

4 tykkäystä

Niin se vain taas palailee anti-hintoihin…
Joutuu pian osto leder hosenit laittaan jalkaan.

According to Bloomberg, 47 steel company officials are being jailed for between six and 18 months following a “crackdown” on companies breaking environmental rules that went unenforced for a long time. The officials worked at four steel mills in Tangshan, not far from Beijing. The city is known as China’s biggest steelmaking hub

5 tykkäystä

Siellä on Kiinassa myös raskaassa teollisuudessa maagisesti vähän huoltoseisokkeja kasaantunut tälle keväälle. Ihan kuin joku haluaisi että ilmanlaatu vähän paranisi Olympialaisia varten… eli toisaalta myös kysyntäpuoli saattaa hieman dipata tänä keväänä tuolla suunnalla.

3 tykkäystä

U.S. Steel CEO Sees Prices Stabilizing After Recent Decline Siitä lisää ajatuksia - melkoinen jokeripokeriboks taitaa olla nykyinen tulevaisuuden näkymä.

6 tykkäystä

Vara-Research on päivittänyt failinsa, muutaman uusi päivitys tullut ja mennyt uutisvirrassa ohi silmien.

Lisäsin omaan taulukkooni Vara:n taulukon uusia tietoja, targeteissa Median jopa 8,9 EUR. Vrt kurssi 5,9 EUR.

Tulosennusteissa EPS 2022 on nyt vuotta 2021 isompi
2021: Adjusted EPS = 1,31; Adj. EBITDA 1028,5 MEUR)
2022: Adjusted EPS = 1,37; Adj. EBITDA 1095,8 MEUR

Yhä edelleen itse kuvittelen, että tulostaso 2022 tulee olemaan selvästi isompi kuin analyytikoiden pohjana olevat arviot. Valitettavasti vaikka 2021 luvut saadaan tiskiin jo ensi viikolla, 1Q2022 tulosta joudutaan odottamaan 5.5.2022 asti.



22 tykkäystä

Olen itse miettinyt, että miten on mahdollista, että Outokumpu ei tiedota niinkin merkittävää asiaa kuin vuodeksi 2022 solmittujen vuosisopimusten osuutta liikevaihdosta/tonneista ja uusien vuosisopimusten hintamuutosta prosentteina verrattuna vuoteen 2021.

Tämä tietohan on hyvin olennaista arvioitaessa Outokummun tulosta vuodelle 2022.

Tämä tieto on hallituksella ja muulla yhtiön sisäpiirillä, mutta miten on mahdollista, ettei näin merkittävää tietoa julkaista heti tai viimeistään Q4/21 julkaisun yhteydessä. Muutoinhan hallituksella ja muulla yhtiön sisäpiiriin kuuluvilla henkilöillä on käytössään Outokummun arvoon olennaisesti vaikuttavaa ei-julkista tietoa.

Voiko kuka tahansa esittää kysymyksiä tulosjulkistuksessa vai onko tämä varattu vain “harvoille ja valituille”?

10 tykkäystä

Hyviä pointteja!

Kyllä Outokumpu antaa jonkinlaisen indikaation vuosisoppareista (n 50% Group), senkin jonkin verran epämääräisesti, tarkoituksella luulen.

Kilpailulainsäädäntö nimittäin rajaa mitä firma voi kertoa tulevaisuudestaan, erityisesti hinta-aikeet ja tarkemmat tuotantosuunnitelmat vaikuttavat kilpailijoiden tietoisuuteen ja toiimintaan markkinoilla.
-ja sanktiot voivat olla isot !

Kuten tuosta linkkaamastani random-artikkelista käy ilmi, kommunikointisäännöt eivät kuitenkaan ole selvärajaisia. Siksi luulen että esim Outokumpu viestii viitaten julkiseen tietoon ja historiaan

Mielenkiintoinen pointti tosiaan tuo sisäpiiritieto, sisäpiirillähän on rajallinen ikkuna hankkia firman osakkeita tyypillisesti osarin jälkeen, joten sisäpiiritiedon tulisi olla tarpeellisella tasolla kommunikoitu osarissa. Onko se sitä, jos kauppaa tehdään 2h2022, ja ohjeistetaan vain seuraavaa kvartteria? Lisäksi omasta puolestani voin kommentoida että aina kun pienikin yrityskauppa oli Due Diligencessä, kaikenlainen osakekauppa firman osakeilla oli NDA:ssa kielletty.

Itse en tiedä kuka voi esittää kysymyksiä Outsan tulosjulkistuksissa, mutta epäilen että kuka vaan… Analyytikot vaan ovat aktiivisempia. Kokeile ! Outokummun webcasteissä ei valitettavasti taida olla kysymyskenttää…

6 tykkäystä