Ovaro - Uusi nimi, uudet kujeet?

Tässä on Henri Elon tekemä juttu Ovarosta, jonka lukemiseen menee muutamia minuutteja.

Ovaro julkisti osavuosikatsauksessa alueellisen jakauman konsernin kiinteistöistä markkina-arvoin sekä pinta-alan mukaan laskettuna. Johdon mukaan nykyisestä 43 miljoonan euron kiinteistösalkusta toimitilojen osuus on noussut jo noin puoleen ja toinen puoli on asuntoja.

Yhtiö on jo useita vuosia toteuttanut strategiaa, jossa se luopuu pienempien kaupunkien asuinkerrostaloista ja kohdentaa vapautuvat varat tuottavampiin investointi- ja kehityskohteisiin isoissa kasvukeskuksissa.

Sijoituskiinteistöjen pinta-alaperusteinen vuokrausaste oli syyskuussa 83 prosenttia. Asuntosalkun vuokrausaste oli 94,3 prosenttia ja toimitilojen 73,5 prosenttia.

Alaotsikot:

  1. Toimitiloissa aktiivista
  2. Kiinteistökanta keskittyy kasvukeskuksiin
  3. Vakava paikka rakennusliikkeille
2 tykkäystä

Ovaron hallituksen jäsen Aki Pyysing kommentoi Fransin tuoretta kommenttia liittyen omien osakkeiden ostoihin.

3 tykkäystä

Tässä on Fransin kommentit siitä, että Ovaron ja IH:n Kukkula-hanke etenee aikataulussaan. :slight_smile:

3 tykkäystä

Onpas kuollut ketju, no eihän tätä kukaan muu seuraa kuin Aki Pyysing(nykyään myös hallituksessa) ja @Sijoittaja-alokas, yhtiö on myynyt alle tasearvon omistuksiaan, ei pysty näköjään linkittämään tiedotetta Ovaron sijoittajasivuilta eli tässä oleellinen:

Ovaro myi 45 asuntoa maakunnista

Ovaro myi yksityissijoittajille asuntokohteita maakunnista, kuten Kotkasta. Kohteet on rakennettu 1970-luvulla. Kohteisiin ei ole tehty merkittäviä peruskorjauksia. Kaupan kassavaikutus oli 1,53 miljoonaa euroa. Kohteet myydään noin 20 prosenttia alle tasearvojen tukkukaupan luonteesta johtuen. Myydyn asuntoportfolion vaikutus tulokseen on noin -400 tuhatta euroa. Tulosvaikutus kirjataan kokonaisuudessaan Q4/2023 tulokseen. Ovarolle jää kaupan jälkeen omistukseen noin 200 asuntoa, jotka sijaitsevat pääosin korkeakoulukaupungeissa.

6 tykkäystä

Mielestäni hyvin myönteinen ja strategian mukainen uutinen.

1 tykkäys

Hyvä tietää, itse en yhtiötä tosiaan seuraa, hiukan laajasanaisemmin voisit toki perustella tätä kommenttiasi. Yhtiöketjuissa pyritään hiukan monisanaisempaan ilmaisuun.

1 tykkäys

Kiitos, perusteltu toive. Tässä jotain, mitä olen yrittänyt seurailla yhtiötä…

Yhtiö on myynyt vuosien aikana määrätietoisesti satoja asuntoja erityisesti pienemmistä kaupungeista vapauttaen pääomaa ja maksaen velkansa pois. Toki myynnit ovat toteutuneet selvästi alle tasehintojen. Samalla myös tasearvoja on korjattu alaspäin, joten uskon arvojen olevan varsin hyvin kohdallaan.

Yhtiö on samaan aikaan perustanut osakkuusyritykset kolmasosan omistuksin Investor s House Oyj:n ja Royal House Oy:n kanssa (Apitare Oy ja Jyväskylän Kukkulan kehitys Oy) kehittäen kiinnostavia hankkeita Jyväskylässä.

Lisäksi on kiinnostavia muita kiinteistökehityshankkeita.

Asunnoissa, jotka on käsittääkseni peruskorjattu aika laajasti, on prosentuaalisesti vähemmän pääomaa kiinni ja riskit (sijaitsevat käytännössä vain korkeakoulukaupungeissa) ovat pienentyneet.

Yhtiö on velaton ja kassassa on rahaa. Ostelee omia osakkeitaan tällä hetkellä aktiivisesti.

Tämä viimeisin liike tukee mielestäni vahvasti eo. strategisia linjauksia.

6 tykkäystä

Lisäisin vielä, että hinnat mitä saatu ovat parempia siihen nähden mihin pörssissä Ovaron asuntokantaa arvostetaan. Nämä olivat vielä niitä asuntoja, missä arvostuksessa oli varaa enemmänkin alas huonossa näkymässä.

Ovaro menee oikeaan suuntaan askel kerrallaan ja nyt niitä likvidiä varoja on mukavasti millä ottaa niitä oikeita askeleita mielenkiintoisessa markkinassa :+1:

Frans-Mikaelin kommentit kaupoista:

7 tykkäystä

Paljon tuntuu tapahtuvan jatkuvasti yhtiön ympärillä. Tänään laitoin Q4-Pre/päivitys pihalle, jossa huomioin ennusteissa Hervannan rakennusoikeuden 1,0 MEUR:n myyntivoiton ensi vuodelle ja Kukkula-hankkeen +1,5 MEUR arvonnousun vaiheen 2 kiinteistöistä onnistuneiden vuokraustoimien myötä Investors Housen Q4-raportin mukaisesti.

Odotamme Ovaron raportoivan hyvän Q4-tuloksen osakkuusyhtiöistä kirjattavan tulososuuden tuella. Odotamme yhtiön ohjeistavan selvästi laskevaa tulosta vahvan vuoden 2023 jälkeen, mutta näemme edellytykset myös positiiviseen ohjeistusyllätykseen. Lähitulevaisuuden ennusteemme nousivat viimeaikaisen uutisvirran perusteella, jonka myötä nykyinen arvotustaso (P/EPRA NAV 0,68x) on mielestämme edelleen houkutteleva. Nostamme tavoitehintamme 4,30 euroon (aik. 4,00 €) ja toistamme lisää-suosituksemme.

Torstaina sitten taas mielenkiintoista päästä katsomaan yhtiön päivitettyjä arvostuksia ja erityisesti ohjeistusta.

Tämmöistä uutista tuli myös tänään pihalle.

7 tykkäystä

Uutta kehityskohdetta Kuopiosta. Aika suuri kiinteistö kyseessä, vastaa yli puolta Ovaron nykyisestä neliömäärästä. Tiedotteessa annettujen arvioiden valossa tuottopotentiaali vaikuttaa mainiolta.

Ovaro hankki noin 14.000 m2:n kiinteistön Kuopion Haapaniemestä osoitteesta Teollisuuskatu 1. Kohteen velaton kauppahinta oli 2,7 M€.

Ovaro arvioi, että kohteen kiinteistökehityksen kautta saatavat tuotot ovat arviolta noin 1-3 M€ seuraavien 3 vuoden aikana. Ovaron tavoitteena on muuttaa kiinteistön käyttötarkoitus teollisuus- ja toimistokohteesta liiketiloiksi.

4 tykkäystä

Tässä on Fransin kommentit aamun Q4-tuloksesta. :slight_smile:

Ovaro raportoi aamulla operatiivisesti odotuksiamme paremman tuloksen, mutta asuntokannan odotuksiamme suuremmat negatiiviset käyvän arvon muutokset ja selvästi suuremmat verot painoivat tuloksen tappiolle. Vuoden 2024 ohjeistus sen sijaan oli selvästi odotuksiamme vahvempi. Yhtiön hallitus ehdottaa myös maksavansa odotuksiamme suuremman osingon (0,13 €/osake). Yhtiö tiedotti eilen illalla myös hankkineensa suuren kiinteistökehityskohteen Kuopiosta.

2 tykkäystä

Frans ja CEO Marko Huttunen juttelivat Ovaron Q4:sta ja kaikesta muustakin. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:16 Q4:n kuulumiset
03:48 Osinko
04:10 Ohjeistus
05:35 Markkinatilanne
06:58 Kehityshankkeet
08:11 Kiinteistö Kuopiosta
10:33 Kukkula-hanke
11:44 Strategia

Hieman asiaa myös Ovarosta Marko Kaarron podivierailussa https://youtu.be/xa_x8EmcV3c?si=V2x7-tWIJ7QNNKPq

2 tykkäystä

@Frans-Mikael_Rostedt kirjoitti Ovaron uudesta ostoksesta. :slight_smile:

@Frans-Mikael_Rostedt on antanut kommenttinsa aamun tuloksesta. :slight_smile:

Ovaron kausiluontoisesti heikko Q1-tulos oli hieman odotuksiamme parempi, jonka taustalla oli erityisesti kiinteistöveron palautus. Yhtiö on tehnyt mielestämme alkuvuonna useita hyviä peliliikkeitä ja tehdyt investoinnit tulevat tukemaan loppuvuoden tulosta. Yhtiö toisti odotetusti ohjeistuksensa, johon arvioimme yhtiön pääsevän, vaikka se edelleen nojaa kuitenkin myös nähdäksemme melko paljon Kukkula-hankkeen kertaluonteisiin tuottoihin.


Frans haastatteli Ovaron toimitusjohtajaa Marko Huttusta. :slight_smile:

Aiheet:

00:12 Q1:n pääkohdat
00:44 Jyväskylästä ostettiin kauppakeskus Forum
01:58 Kauppakeskukset uutena aluevaltauksena
03:00 Jyväskylän kauppakeskukset
04:00 Forumin investointitarpeet
04:39 Nisulankadun hankkeen eteneminen
06:15 Kuopion teollisuus- ja toimitilakiinteistön suunnitelmat
07:24 Jyväskylän Pappilan hotellihanke
07:58 Ostajan markkinat
09:14 Ohjeistus ja tuloskasvun ajurit

1 tykkäys

@Frans-Mikael_Rostedt on tehnyt uuden yhtiöraportin Ovarosta. :slight_smile: :gem:

Ovaron Q1-raportti oli hieman odotuksiamme parempi kertaluonteisen kiinteistöveron palautuksen ansiosta. Jyväskylän kauppakeskushankinta nosti operatiivisia ennusteitamme. Näemme Ovarolla edellytykset hyvään tulostasoon lähivuosina, vaikka Kukkulan JV-hankkeen ja omien asuntokehityshankkeiden tuloihin ja näiden ajoitukseen liittyy selvää epävarmuutta. Arvostus (24e P/EPRA NAV 0,70x) näyttäytyy viimeaikaisten transaktioiden valossa edelleen houkuttelevana.

image


EDIT:

Kommentit vielä:

3 tykkäystä

Hallituksessa istuva Pyysing (firman 4. suurin omistaja) kävi ostoksilla Q1-tuloksen jälkeen. 4004 kappaletta kokonaispotti (3,9 € per osake).

6 tykkäystä

Pyyhkäisin pienen position Ovaroon noin viiden vuoden tauon jälkeen. Yhtiö on muuttunut paljon ja hyvään suuntaan.

Erityisesti diggaan tästä kontraavasta otteesta: kun markkina on jäässä, Ovaro on ostanut toimistokiinteistöä Hervannasta, rakennuttaa K-Marketis Jyväskylään, Kuopiossakin on projektia. Mieluummin nyt aktiivinen ostaja kuin syklin huipulla.

Vertailu Cityconiin on suorastaan huvittavaa. Ovarolla on viime aikana ollut suorastaan reippaasti transaktioita, Cityconilla lähinnä paljon puheita mutta vähän tekoja. Ovaro ostelee omia osakkeita ja tase on kunnossa, Citycon jakaa osinkoa johon ei olisi varaa, ja sitten paikkaillaan hätäratkaisuilla kun luottoluokittajilta tulee sapiskaa.

12 tykkäystä

Vertailu on toki vaikeaa, kun Citycon on valmiiksi ollut varsin raskaalla velkalastilla seilaava laiva (tosin ei erityisen raskas velkalasti mitä tulee verrokkeihin) ja Ovaro oli edellisten vuosien divestointien jälkeen nettovelaton ja omasi pulskan kassan. Lisäksi sijoitusprofiilit ovat pitkälle erilaisia.

Toki iso ero on on siinä että Cityconin pääomistaja on persaukinen kiinteistösijoittaja jonka oma, reippaammin vivutettu korttitalo tarvitsee kassavirtaa osingoista. Ovaron suurimmat omistajat ovat vakavaraisia eikä ole tarvetta voitonjakoon osinkojen muodossa tässä tilanteessa, kun firmaa on järkevä kasvattaa astetta isommaksi.

Eipä sillä, Ovaron käänne ja toiminta vaikuttavat hyviltä. Nykymarkkinalla tosin näen parempiakin sijoituskohteita.

3 tykkäystä

Joo, tämähän ei ollut missään määrin analyyttinen vertailu, kunhan nostin muutamia huomioita kun niin ex-oravassa kuin Citykanissakin nyt pienet possat sattuu olemaan.

Jos jotain tässä iän myötä on ymmärtänyt, niin johdon lisäksi suurimmilla omistajilla ja heidän intresseillään on todella paljon merkitystä. Ovarossa tältä osin tilanne on minun silmissä terve.