Palkkakeskustelu

Bruttopalkka 5200€ ja veroihin menee 1900€ käteen jäävä summa 2600€. Onko vielä väärin?

Tuohon vielä muutat että ”käteen jää 2600€ + vapaa autoetu” niin vihdoin saatiin numerot oikein :clap:

Mutta myönnetään että tuokin malli minkä esitit on jo sinänsä oikein ettei siinä enään vääristellä lukuja niinkuin teit aiemmin :+1:

Mulle jäänny kyllä outo maku kaikista DI ja KTM yms koulutuksista. Palkka on verrokkeihin verrattuna tapauksessasi alhaalla tai sitten opiskelulla ei ole mitään arvoa. Ammattikoulupohjaisen koulutuksen ylähaitarikin menee tuolla. Lääkärit taitaa olla tulojen osalta siellä missä kolulutusvuodet velvoittaa.

1 tykkäys

Ongelmahan on mitä tapahtuu tämän jälkeen. Saat 1000 euron palkankorotuksen niin se on iso ero jääkö käteen 800 euroa vai 470 euroa. Motivaatio ylitöihin tai extra rutistukseen laskee kuin lehmän häntä.

41 tykkäystä

Täysin samaa mieltä.

3 tykkäystä

Tässä on hetken naureskeltu vaimon kanssa keskituloisen kannustinloukkua.
Jos palkkani nousisi 400€, käteen jää noin 200€ lisää.
Jos palkkani nousisi 500€, käteen jäisi 150€ VÄHEMMÄN kuin ennen korotusta.

Käytännössä palkan pitäisi siis nousta 800€ että tulot pysyisivät ennallaan. Kukas sitä tarjoaa ilman lisävastuuta, ei kukaan.

Kannustinloukun nimi on kuntalisä.

29 tykkäystä

Mikäs se tällainen on? Kuulostaa kauhealta.

7 tykkäystä

Päivityksiä tähän, kiitosta vaan kaikille mielipiteensä ja kokemuksensa jakaneille! :pray:

Päädyin siis jättämään tämän mahdollisuuden väliin keskusteltuani muutaman firmassa aiemmin esihenkilönä toimineen kanssa. Tosiaan, stressiä, mittareita ja raportoitavaa roolissa piisaisi, mutta varsinaisesti aikaa edes tiimin tukemiseen ei tässä roolissa jäisi (mikä olisi itseäni eniten kiinnostanut, mutta eipä sitä nykyinenkään esihenkilö ehdi tehdä).

Tuntuu siltä, että nykytilani on jonkinlainen lokaali optimi, missä kannattaisi seuraavaksi keskittyä saman työpanoksen tuottamiseen pienemmällä työmäärällä, jolloin ylimääräisen ajan voisi sitten käyttää vaikka oman yritystoiminnan miettimiseen tai sivuprojektien työstämiseen. Suomessa kun ei asiantuntijarooleissa tunnu juuri olevan FAANG-tyyppisiä ”insinööriportaita” kiivettäväksi.

4 tykkäystä

On varmasti monia, jotka saavat amispohjalta hyvän duunin ja liksan. Itselläni on muutama kaveri, jotka rakentavat taloja ja muuta tulojen ollessa toki epäsäännölliset mutta lähes 100ke vuodessa. Peruskoulu ja amispohjalta lähtivät muutaman vuoden työkokemuksen jälkeen oman firman kautta tätä tekemään.

Jos katsoo laajemmin, niin tilastokeskuksen sivuilta yli 5500€/kk tienaavat (lomarahat huomioiden) kuuluvat top10%:iin:
“Parhaiten palkattuun kymmenykseen kuuluvat ansaitsivat vähintään 5 571 euroa kuukaudessa”

Lisäksi palkkakeskustelussa olisi syytä huomioida myös se työ itsessään eikä pelkästään koulutusvuosia. Työtunnit 37,5h/vko vai 40-60h. Eli tää perinteinen “siisti sisätyö” vai vähän rankempi fyysinen työ ulkona, työmaalla, viemärissä tai missä milloinkin. Itse aika ajoin kaipaan jotain muuta kuin kokouksissa istumista ja läppärin näpyttelyä eli en siis sitä mollaa. Ei toisaalta jossain 25 asteen helteessä kattohommat kateeksi käy…mielummin se ilmastoitu konttori.

Tärkeintä on mielestäni että jokainen löytää merkityksellisen työn ja mukavan ilmapiirin, missä saa viettää kolmasosan elämästään. Kun viihtyy hyvin ja saa tehdä about mitä oikeasti haluaa, niin hommat tulee tehtyä usein erittäin hyvin ja palkka kyllä seuraa perässä riippumatta koulutuksesta.

37 tykkäystä

Eihän siitä koulutuksesta työnantaja maksa, ellei siitä ole työnantajalle vastaavaa lisäarvoa. Tietty dippeliä voi olla vaikeaa saada palkattua jos tarjoaa kahta tonnia.

Monella vaan tuntuu olevan se käsitys, että opiskeluvuosien määrän kuuluisi olla suoraan verrannollinen palkkaan. Eräs neljän ja viidenkympin välissä oleva julkisen sektorin humanistirouva tuossa juuri päivitteli että “Olen opiskellut melkein 30 vuotta niin kyllä palkankin pitäisi olla parempi kuin neljä tonnia”. Joku toinen, esim amiksen käynyt sähkäri tai putkari, taas voisi kääntää tuon niin, että olet viettänyt mukavaa, yhteiskunnan tukemaa opiskelijaelämää 15 talvea sillä välin kun me olemme palelleet pakkasessa työmaalla.

Toisaalta sillä henkilöllä itsellään on suurin vaikutus “markkina-arvoonsa”. Eräs tapaus meillä töissä oli DI, joka oli suurimman osan “työuraansa” eli jonkun 15v ollut kotirouvana. Työelämään palattuaan teki väikkärin ja sai meiltä määräaikaisen pestin, jota ei jatkettu. Syynä tähän oli se, että henkilö oli käytännössä täysin talutettava ja opastettava ihan perustehtäviä myöten. Linkkarin perusteella sama meno jatkuu muissakin työpaikoissa.

28 tykkäystä

CV:llä pääsee haastatteluun, personaalisuudella saa työn. Näin se on mennyt minun kannalta teknisellä myyntialalla. Entinen duunikaveri, en muista minkä alan maisteri oli, teki rakennushommia valmistumisen jälkeen eikä sen jälkeen löytänyt oman alan hommia. Tämä on yleistä. Varsinkin jos oman alan o.oa ei nyt ole hirveästi tarjolla. Sen lisäksi kaikki eivät ole uraihmisiä

5 tykkäystä

Erittäin hyvä pointti. Suomessa korkeasti koulututtujen palkat ovat matalat. Kaikki tiimissäni tienaavat yli 100k€ vuodessa. Ihan tavallisia, mutta taitavia kavereita. Koulutusta ja kokemusta kaikilta löytyy. Mietin aina silloin tällöin, että olisi helpompaa, jos työnantaja olisi suomalainen, mutta sitten taas muistuu mielen nämä palkka-asiat… 5000€ kuukaudessa ei ole hyvä palkka.

5 tykkäystä

Asiantuntijatehtävissä ICT-alalla, vuosipalkka n 70k€ riippuen bonuksista. Taustalla AMK-koulutus, ikää 33v.

4 tykkäystä

Ollut mielenkiintoista lukea DI/maisteri tasoisten palkoista. Tein aikoinaan oikean päätöksen menemällä AMK:iin, kun tuntuu että poikkeuksetta niillä papereilla tienaa vähintään saman verran kuin korkeammin koulutetuilla. Koulutus ei toki suoraan ole palkkatasoa määräävä tekijä, mutta leivänkulmaan pääsi kiinni pikkuisen nopeammin ja palkkakehitys alkoi aikaisemmin.

Kuluvan vuoden tulot tulevat olemaan 77k€ (nousua edellisvuoteen noin 14k€), mitä pidän tradenomille varsin hyvänä.

17 tykkäystä

Insinöörien mediaanipalkka lokakuussa 2021 oli 4 200 euroa kuukaudessa ja keskiarvopalkka 4 483 euroa kuukaudessa. Vuoden takaisesta mediaanista nousua oli 0,7 prosenttia ja keskiarvosta prosentin. Insinööriliiton työmarkkinatutkimus toteutetaan vuosittain lokakuussa.

Diplomi-insinöörin mediaanipalkka vakituisessa työsuhteessa oli vuoden 2021 lokakuussa 5 225 euroa kuukaudessa ja keskiarvopalkka 5 687 euroa kuukaudessa. Vuoden 2021 aikana valmistuneiden diplomi-insinöörien vastaavat palkkaluvut olivat 3 720 ja 3 770 euroa.

14 tykkäystä

Asfalttialalla duunarina. Vuositulot ~60k€. 9kk vuodesta töissä josta 5kk aikana tehdään vuoden tili. Ikää 27v.

42 tykkäystä

Eikö kannattaisi sitten olla 5kk vuodesta töissä?

3 tykkäystä

Kannattaisi mutta lomautuksen päivämääriä ei saa itse päättää.

6 tykkäystä

Tartteeko noihin hommiin jotain koulutusta vai pitääkö vaan mennä paikalle? Kaverin puolesta kyselen.

11 tykkäystä

Mitä se 4kk tehdään, milloin ei tehdä tiliä, mutta ollaan töissä?

En tiedä alasta mitään. Kerran luin Stephen Kingin novellin opettajasta, joka teki opettajille tyypillisen pitkän kesäloman ajan asfalttihommia. En muista yhtään, mikä siitä teki kauhunovellin, mutta tuo ammattien yhdistelmä jäi mieleen.

9 tykkäystä