Palkkakeskustelu

Kysehän on ihan puhtaasti vaihtoehtoiskustannuksesta. Mikäli jäät töihin pusertamaan pitkää päivää, otat lisää vastuuta ym niin rahallinen korvaus on se kompensaatio minkä yleensä siitä saa. Mikäli verottaja rokottaa siitä liian suuren osan niin totta ihmeessä se vaikuttaa päätökseesi. Joka muuta väittää valehtelee

Tietenkin jos olet jo valmiiksi miljonääri niin ei tarvitse prosentteja niin tarkasti ynnäillä

7 tykkäystä

Tämähän tulee kaikki pelkästään progressiivisesta verotuksesta. Niin kauan kuin meillä on progressiivinen verotus, on myös korkeampi marginaaliveroprosentti. Mitä suurempi progressio, sitä suurempi marginaaliveroprosentti.

3 tykkäystä

Edit: Pitää myöntää, kun on tehnyt bugin laskuissa. Kävin uudestaan katsomassa verohallinnon laskurilla kokonaisveroasteen 40k vs 41k ja kyllä tuosta lisätonnista jää käteen n. 53 %, joten menkööt yleistyksenä 50 pinnaa.

11 tykkäystä

Tuli näistä korkeista marginaaliveroista mieleen yksi keskustelu EU:n elvytyspaketista, missä oli mukana Juhana Vartiainen ja joitain vasemmiston edustajia. Vartiainen totesi siinä, että ehkä osan paketista voisi Suomessa kohdistaakin ehkä verojen laskuun, mille vasemmiston edustajat hihittelivät. Hyvin kuvaa Suomen tilannetta, eli tietysti vasemmisto laittaa ne rahat johonkin kivoihin valtion hankkeisiin. Lopputuloshan on se, että suomalaiset pysyy yksityistasolla EU:n köyhälistössä itäblokin maiden seurassa (Tosin niiden kansalaiset tullee ohi 10-20 vuoden kuluessa).

Itse kuulun siihen sakkiin, joka on ottanut töiden osalta jo pidempään tietoisesti leppoisammin, koska nettotulojen takia ei kannata lisätöitä tehdä. Palkanlisäyksen otan toki vastaan, jos se tulee samalla vaivalla :smiley: Ulkomaille tehtäväksi menee käytännössä ne työt mitä en tee. Joku 40%:n rajaveroaste voisi olla siedettävä taso missä sekä yritykselle, että itselle olisi löydettävissä break-even taso, millä lisätyöt kannattaisi tehdä. Pitää muistaa, että tuo rajavero kurittaa työntekijän lisäksi myös työnantajaa, koska hyötysuhde sille, kun yritys haluaa palkalla kannustaa työntekijää on Suomessa surkea.

Esim. korkeamman tason asiantuntijalla, jolla 7k€ kuukausipalkka rajavero nousee 60:n prosenttiin, eli työntekijä saa n. 40%:ia maksetusta lisäpalkasta. Tuon päälle työnantajan pitää maksaa palkan sivukulut n. 21%. Valtio ottaa siis 60+21/121, eli n. kaksi kolmasosaa tälläisen henkilön suorittamasta lisätyöstä. Samalla tavalla laskien valtio ottaa jo 2700€ kuussa tienaavan lisätuloista 57%:ia, eli eipä tämä tosiaan vain suurituloisten onkkelma ole.

IMO: Verot pitäisi kerätä jostain muualta kuin tehdystä työstä, koska veroilla on aina se vaikutus, että se mitä verotetaan enemmän saadaan vähemmän. Ei ole mitään järkeä himoverottaa asiaa, joka nimenomaan tuottaa sitä jaettavaa kakkua yhteiskunnalle.

14 tykkäystä

Minun yhden miehen sijoitusyhtiö maksaa lokakuussa mätkyinä yhteisöveroa yli 300 000 euroa. Tämän lisäksi maksan omasta reilun 200 000 euron vuosipalkasta yli 100 000 euroa ansiotuloveroa, veroprosentin ollessa yli 50. 97 000 euron osingoista sen sijaan maksan vain 7,5% veroa.

Eli yhteensä tuen hyvinvointivaltiota tänä vuonna suorilla veroilla yli 400 000 euron edestä. Mutta en valita korkeasta veroprosentista. Näin perheellisenä olen hyvin tyytyväinen varhaiskasvatuksen, koulujen ja julkisen terveydenhuollon tarjoamiin palveluihin.

80 tykkäystä

Foorumin yhteisöstä taitaa olla suurinosa korkeampi koulutettua (?). Verot kun unohtaa, niin ylityöt on kuitenkin monelle mahdollisuus, eikä taakka. Ne tekee ketä haluaa ja saa näin vaikutettua omaan talouteensa. Itsekin tehnyt jo vuosi palkansaajana sen 330-600h ylitöitä vuodessa. Ymmärrän ihmisiä ketkä arvostaa vapaa-aikaansa. Niin minäkin, mutta tykkään työstäni, joten tämä ei ole itselleni taakka toistaiseksi. Ja ylitöiden saattelemana tulojen kasvu on loistava vetoapu omaan talouteen…teki niillä rahoilla sitten mitä vaan. Vähennellään ylitöitä, kun alkaa puulta maistumaan.

2 tykkäystä

En taida aiemmin nähneen, joten pistetääs kysellen: Mikä on korkein tutkintosi?

  • Tohtori
  • Maisteri
  • Ylempi AMK-tutkinto
  • AMK-tutkinto
  • Ammattitutkinto
  • Ylioppilas
  • Peruskoulu / kansakoulu
  • Elämäm koulu :smiley:
  • Joku ulkomainen, joka ei sovi yllä oleviin
0 äänestäjää
  • Kandidaatti
0 äänestäjää

@Verneri_Pulkkinen saisko kyselyn kahvihuoneen puolelle, vai miten tähän saisi parhaan näkyvyyden? :man_shrugging:

1 tykkäys

Saisiko tähän vaihtoehdoksi vielä kandidaatintutkinnon, että yliopisto-dropoutitkin voivat vastata :slight_smile:

8 tykkäystä

Huu, ei anna muokata enää :stuck_out_tongue:

2 tykkäystä

Tuplakyselyllä tässähän selviää hyvin, mitä koulutustasoa palkkakeskustelu kiinnostaa eniten :joy:

2 tykkäystä

No, insinööri löytää ratkaisun, joten lisäsin toisen kyselyn kylkeen :slight_smile:

6 tykkäystä

Nostan hattua sulle. Olet ilmeisesti reipas tyyppi ja minun mielestäni hieno asenne. :slightly_smiling_face:

Menestynyt ystäväni sanoi vähän samaa kuin sä ja hänelle tämä yhteiskunta on antanut hyvän mahdollisuuden menestyä, minkä hänen puheistaan ymmärsin. Itselläni veroprosentti on maltillinen, koska tulot eivät ole kovin isot, mutta paljon olen saanut tältä yhteiskunnalta (sekä henkistä ja käytännön tukea omalta perheeltäni) ja varmaan siksi(kin) porskutan eteenpäin aika hyvillä mielin. :blush:

6 tykkäystä

Hieno asenne. Itse en noihin tuloihin pääse, mutta ajattelen samalla tavalla. Koulutus, terveydenhuolto on ne asiat joissa tämä korostuu. Koulutus ei jää täällä kiinni siitä kuinka paljon rahaa itsellä tai vanhemmilla on siihen laittaa. Eikä kenenkään tarvitse mennä vararikkoon sairastumisen takia. En uskalla edes kuvitella millaista on sairastua syöpään tai saada sydänkohtaus USA:ssa ilman vakuutusta. Kuten tässä ketjussa vähän ylempänä mainittiin, tämä asia oli Jensillekin jossain määrin kirkastunut saatuaan lapsen. Hienoa toki, mutta olisi suotavaa että useampi miettisi näitä asioita ennen kuin omalle kohdalle tulee se tilanne eteen. Meidän hyvinvointivaltio ei ole missään nimessä ongelmaton, mutta siinä on valtavan paljon myös hyvää, kun vaan välillä katsoo oman hyväosaisen napansa ulkopuolelle.

5 tykkäystä

Kannattaa pitää mielessä että valtion menoista alle 20% menee koulutukseen ja terveydenhuoltoon, eli omasta 45% veroasteesta n. 9%. Ei riitä itselleni perustelemaan nykyistä verotuksen tasoa, jonka takia teen aggressiivisiakin toimenpiteitä veroasteeni mininoimiseksi.

20 tykkäystä

Eikö nuo koulutus- ja terveydenhuoltopalvelut ole pitkälti kuntien vastuulla?

Muistelisin että Helsingin osalta ovat luokkaa 70% soteen ja 15% koulutukseen budjetista. Eli muodostavat valtaosan kunnan menoista.

1 tykkäys

Ja kunnat saa rahansa veroista, eikä vain kuntaverosta, vaan kaikista veroista mitä maksetaan, sillä valtio maksaa kunnille valtionosuuksia.

Kaikkien julkisyhteisöjen menot huomioiden kuvio näyttää kutakuinkin tältä:
image

Sama prosentteina:

46% sosiaaliturva
15% yleinen julkishallinto
13% terveydenhuolto
10% koulutus
8% yritystuet
3% vapaa-aika ja kulttuuri
2% puolustus
2% poliisi
1% muu

12 tykkäystä

Olet oikeassa, mutta valtionosuudet ovat aika pienessä osassa (noin 6% vuonna 2019) ainakin Helsingin osalta. Ovat kiinteistöverokertymän luokkaa (ennen koronaavustuksia).

https://www.hel.fi/static/kanslia/Julkaisut/2020/HKI-talousarvio-2021.pdf

Sivu 71

1 tykkäys

Yllättävän pieni osuus stadille. Keskimäärin tuo on luokkaa 25%, mikä tarkoittaa että joissain kunnissa se on huomattavasti korkeampikin.

1 tykkäys