Pelialan päivän polttavat, uutiset ja yhtiöt

Pelimoottori bisneksen käytännössä jakavat Unity ja Epicin Unreal Engine. Isoimmilla pelistudioilla on omia moottoreita mutta suunta on melkein joka puljulla niiden alasajo pikkuhiljaa. Vaikka kovalla työllä, ajalla ja rahalla voi tehä paremman moottorin omaan käyttöön(olen tehnyt itsekin) niin ei se pitkässä juoksussa ole vain kannattavaa lukuisista syistä mistä merkittävimpänä kuinka saada osaajia sinun TeinTänItse3D pelimoottorille. Joudut kaiken vaivan lisäksi vielä kouluttamaan työvoimankin.

Vr/ar skenessä valmiit pelimoottorit ovat käytännössä ainoa vaihtoehto koska kaikki laitteet hieman erillaisia, markkina fragmentoitunutta ja yksittäisinä liian pieniä. Et oikeasti halua itse tehdä supporttia näille kaikille. Eli kun vaihtoehtoja on tasan se kaksi ja molemmissa omat vahvuudet ja heikkoudet ei ole kovin vaikea nähdä että joku bullero näkee että toinen hallitsee markkinaa. Onko näin oikeasti, minä en tiedä. Onko tarpeeksi lähellä, luultavasti. Sijoittajana vaihtoehtoja on vielä vähemmän. Toinen on pörssissä ja toinen ei.

2 tykkäystä

Yritän taas kaivaa muistini syövereistä tuon webcastin antia, mutta kommentoivat oman moottorinsa tasoa jotenkin näin.

Kategoria (aiemmin → nyt):

Mobiili: selvä ykkönen
AA: haastaja → vahva peluri
AAA: ei mitään toivoa–> haastaja

2 tykkäystä

Joo, ja jos nämä olisivat selkeitä juttuja, niin kaikki sijoittajat tekisivät samat liikkeet. Betsi voi olla ihan oikea. Minä lähinnä nostan kulmakarvojani “koska a, niin b” -analyysille.

Itse olen seurannut AR/VR -skeneä vierestä ensimmäisestä Oculuksesta ja Google Glassista asti (ja toki näiden siivellä nämä kännykän kameraan perustuvat jutut). Vähän väliä käynyt kurkkaamassa mitä tapahtuu ja mikä on meininki. Unityn teknologiapino on ollut naurettavan helppo käyttää, vaikka sekin on jo muutaman vuoden aikana muutunut moneen kertaan. Haaste vain on siinä, että kukaan ei oikein tunnu tietävän mitä tällä hienolla teknologialla pitäisi tehdä ja miten laajat joukot saisi kiinnostumaan siitä. Ja ylipäänsä, onko se suurin potentiaali kuluttajille vai ammattilaisille suunnatuissa jutuissa.

Teknologiana tässäkin mennään varmaan aika tarkkaan Gartnerin hypekäyrän vuoristorataa. Nyt ollaan jossain siellä kuopan pohjalla matkalla pikkuhiljaa ylöspäin. Minä ajattelen vähän niin, että koska vielä ei oikein ole selvää miten teknologiaa tullaan käyttämään, niin tämän hetken positio toisella alalla ei suoraan takaa paikkaa toisella. Mutta se on sitä, mitä tuossa podcastissakin puhutaa, että tässä on mahdollisuus.

1 tykkäys

Unitystä yhtiönä (miksi niiden tuotteen ja yhtiön nimen täytyy olla sama…) täytyy vielä todeta, että suurin arvopotentiaali on kuitenkin mielestäni tuolla pelimoottoripuolella. Onko yhtiön arvostus tuolla markkina-asemalla kohdallaan? Kuinka jäätävän isoksi bisnekseksi keinotodellisuuden pitäisi räjähtää, jotta se muodostuisi merkittäväksi pelialan rinnalla?

1 tykkäys
1 tykkäys
2 tykkäystä

Across tracked markets 14.7 million PC and console games (digital and physical) were sold during February, which is a rise of 68% over the year before. Digital download sales accounted for 9.4 million games sold, a rise of 24% over the year before. Physical games accounted for 5.25 million, which was 26% up year-on-year. Nintendo does not share digital sales with GSD.

PS5 was the top selling console of the month across tracked markets, ahead of Nintendo Switch by 12%. Overall, console unit sales are up 84% in February compared with the same period the year before with almost half a million machines sold. Nintendo Switch sales are up 32% compared with February 2020.

Next month’s data will make interesting reading, as we are now entering a period where the first COVID-19 lockdowns started to take place.

7 tykkäystä
3 tykkäystä

Blumman uutisen mukaan, joka referoi vuorostaan Sky Newsiä, Epic Gamesin valuaatio viimeisimmässä rahoituskierroksessa olisi 28 miljardia dollaria. Yhtiö on keräämässä miljardin rahoitusta tällä kertaa.

Viimeksi seitsemän kuukautta sitten Epicin valuaatio oli rahoituskierroksessa 17,3 miljardia dollaria.

Kuumaa kamaa… :smiley:

15 tykkäystä

Veikkaan että jos Epic listautuisi nyt Nasdaqiin niin arvo olisi tuplat tuohon verrattuna. Verrokki Unity on arvostettu pörssissä juuri tuohon 28 miljardiin, ja Epicillä on Unreal Enginen lisäksi Game Store, Fortnite jne.

4 tykkäystä

Tästä voi epäsuorasti päätellä että Fall Guysin arvoksi tulisi liki 10 miljardia :thinking:

1 tykkäys
1 tykkäys

Microsoft hamuamassa Discordia…

Microsoftin omistajana olen innostunut, Discordin käyttäjänä vähemmän. :sweat_smile:

Tuskin sinänsä huono veto, koska Discord tuntuu vallanneen alaa pelaamisen standardina kommunikointiin ja peliryhmien ylläpitoon. Siellähän voi kans striimata.

Hauskasti muuten peliala syö pikku hiljaa someyhtiöiden kuten FB tonttia kun pelit ja pelaamiseen liittyvät alustat imaisevat sosiaalisen toiminnan itselleen.

20 tykkäystä

Voi olla iso kolaus Discordille, jos Microsoft sen pois ostelee. Discord on kuitenkin IRCin jatkumo, enkä usko sen IRCissä vallinneen militantin itsenäisyys ajattelun ja Microsoft vihan mihinkään kadonneen tässä matkan varrella. Ehkäpä tässä tehdäänkin full circle ja IRC tekee come backin vastavetona M$cordille :sweat_smile:

E:

Päivän historiahetkenä siis mainittakoon, että 20v sitten pelaamisen kommunikointistantardi näytti tältä:

Soittanee kelloja!

13 tykkäystä

Ei sinänsä olisi mikään yllätys että Discord myytäisiin, eihän tuo ole millään tavalla kannattavaa liiketoimintaa. Eiköhän se myynti ole ollut aika pian tavoitteena sen jälkeen, kun huomattiin että alustalle saadaan käyttäjiä.

Tuo twitterin teksti vaikuttaa aika sensaatiohakuiselta, vähän kuin diili olisi jo lähes solmittu. Voihan sekin tokin olla, että Bloombergia käytetään tässä taas neuvotteluvälineenä nostamaan kiinnostusta sekä hintatasoa. Tässä pari nostoa artikkelista:

Discord has been talking to potential buyers and software giant Microsoft is in the running, but no deal is imminent

Discord reached out to Microsoft to gauge interest, and Xbox chief Phil Spencer has been talking to the company

Discord has also held discussions with Epic Games Inc. and Amazon.com Inc. in the past

3 tykkäystä
1 tykkäys

Is Unity Software Being Overlooked As NFT Play?

Oletan että olet tästä asiasta edes jollain tasolla perillä. Haluaisitko hieman avata asiasta vähemmän perille oleville, miten ja ehkä enemmän, miksi NFT:t halutaan sotkea peleihin? Mitä konkreettista hyötyä niistä saadaan?

1 tykkäys

En NFT:stä sen syvällisemmin perillä kuin mitä tuolta Kryptovaluutat ja -maailma keskustelu ketjusta tänään lueskelin.

Eiköhän tuossa tarjota väylä kenelle tahansa Unity-mootorin päälle pelin tai muun sovellukseen tehneelle mahdollisuutta myydä sovelluksen sisällä jotain virtuaali"taidetta" tai -“krääsää”.

1 tykkäys

30.4 julkaisupäivä Returnalilla. Yoshida myös luomassa hypeä Twitterissä. Toivotaan että Suomeen saadaan tästä uusi globaalisti merkittävä studio. Sen verran heikkoa on next gen pelitarjonta vielä ollut että kiinnostusta tulee varmasti julkaisulla olemaan. Tosin 70 hintalapulla huomio tulee varmasti olemaan negatiivista jos yritetään heikkoa/keskinkertaista tekelettä myydä tällä hinnalla.

6 tykkäystä