Osakesijoittaminen

Pelialan päivän polttavat, uutiset ja yhtiöt

Ketju pelialan yhtiöille ja uutisille, jotka ovat vailla omaa virkeää ketjua. Ajatuksena käydä yleistä keskustelua pelialalla toimivista yhtiöistä, nostaa esiin mielenkiintoisia uutisia, pohdiskella eri yhtiöitä sijoittajan näkökulmasta ja koota peliyhtiöistä kiinnostuneita keskustelijoita samaan ketjuun.

Ajatus uuden ketjun avaamiseen heräsi tuoreimman ideresPodin myötä, jossa Atte ja Verneri avasivat tämän hetkistä pelimarkkinoiden tilaa ja kävivät pintapuolisesti useita peliyhtiöitä läpi. Foorumilta ei tällä hetkellä löydy aihepiiriin sopivaa ketjua, jossa esim. tämän podin yhtiöistä voisi vaihtaa ajatuksia. Kaikille yhtiöille ei ole relevanttia perustaa omaa ketjua, joten katsotaan onko tällaiselle yleiselle peliyhtiöketjulle kysyntää. Tämä kyseinen podi toimikoon osaltaan myös keskustelun avaajana:

28 tykkäystä

Hyvä avaus, tätä ketjua on odotettu jo hyvä tovi. Tähän mennessä suuri osa pelialan uutisista on isketty Remedy-ketjuun.

Kuuntelusuositus linkkaamallesi inderesPodille.

10 tykkäystä

Mahtava juttu, että podi innoitti avaamaan tämän ketjun! Tässä alkuun muutama sivusto, joiden kautta toimialan uutisvirrasta pysyy melko hyvin kärryillä.

Pelialan uutissivustot:


Toimialan globaalia markkinatutkimusta:

Tässä vielä yksi ruotsalainen sivusto, josta voi bongailla pörsseihin listattuja peliyhtiöitä:


Kaikille näistä ei löydy analyytikkoseurantaa/ennusteita.

Tässä vielä sivustoja, joista irtoaa jonkinasteista dataa yksittäisten pelien menestyksestä:
https://gamstat.com/games/ (Playstation-pelaajat)
https://steamdb.info/ (Steam-pelaajat)
https://www.appannie.com/en/ (Mobiilipelit, vaatii rekisteröitymistä)
https://sensortower.com/ (Mobiilipelit, vaatii rekisteröitymistä)
https://www.gamechartz.com/iphone_grossing.php?publisher= (Mobiilipelit)

21 tykkäystä

Tuosta newzoon tuoreesta raportista voisi nostaa tännekkin muutaman mielenkiintoisen slaidin ja pointin pelialan kasvuluvuista, jos on mennyt remedyketjussa joltakin kiinnostuneelta ohi.Muutamia vapaasti käännettyjä pomintoja:

  • Ennustamme pelimarkkinoiden kasvavan tänä vuonna 19,6% ja 174,9 miljardiin dollariin. Tämä on 15,6 miljardia dollaria suurempi kuin edellinen ennuste, jonka teimme pandemian alussa.

  • PC-pelit tuottavat 37,4 miljardia dollaria vuonna 2020, verrattuna edelliseen ennusteemme 36,9 miljardiin dollariin.

  • Mobiilipelit tuottavat 86,3 miljardia 2020, kun se edellisestä ennusteesta on $ 77,2 miljardia euroa.

  • Konsolipelit tuottavat 51,2 miljardia dollaria vuonna 2020, kun edellinen ennusteemme oli 45,2 miljardia dollaria.

  • Ennustamme nyt, että pelimarkkinat kasvavat 217,9 miljardiin dollariin vuoteen 2023 mennessä, mikä tarkoittaa vahvaa + 9,4% CAGR: ää vuosina 2018-2023. Tämä on enemmän kuin edellinen ennusteemme, 200,8 miljardia dollaria.

  • Viime kuukausien engagement metrics tietojen perusteella näemme, että kuluttajat harjoittavat edelleen enemmän pelaamista kuin ennen pandemiaa - jopa markkinoilla, joilla lockdownit on jo kauan sitten poistettu.

  • Vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla nähtiin markkinoiden kasvun huippu. Vaikka jotkut kuluttajat saattavat pelata vähemmän pandemian päättymisen jälkeen, kaikki merkit viittaavat siihen, että merkittävä osa tulojen kasvusta ja sitoutumisesta on pysyvää.

9 tykkäystä

Hyvä idea ketjulle! Välillä tahtoo keskustelu luisua esim. Remedy-ketjussa aihe pois olennaisesta :sweat_smile: Täällä voi kuitenkin keskustella isommassa kuvassa koko toimialasta! :+1:t3:

3 tykkäystä

Millainen on rovion tulevaisuus näillä näkymin? Onko tulossa suurta nousua korkean jälkeen? Voisitte heittää analyysit tälle ei-kokeneelle sijoittajalle.

Roviolla oma ketjunsa : Rovio - Sonyn suupala 2020?

1 tykkäys

Onkohan historiasta tutkimusta kuinka uusien konsoli sukupolvien julkaisu vaikuttaa pelimarkkinoihin? Voisi kuvitella, että ainakin hetkellinen boosti tulee kulutukseen ja uusia kotitalouksia taas liittyy pelijuhliin. Ainakin omassa lähipiirissäni on perheitä jotka eivät omista konsoleita vielä, mutta puhuneet viimeisen vuoden odottavansa ps5 julkaisua jotta saisivat natiaisille jonkun konsolin. Eikä tässä vaiheessa kehtaa vanhaa enää ostaa :slight_smile:

Varmasti tulee uusia konsolipelaajia mukaan, mutta samalla miljoonia ps4 omistajia jotka ostaa konsolin vasta kun sille tulee joku peli joka on pakko saada heti. EA:n urheilupelit taisi tulla kaikki neloselle, vaikka toimivatkin vitosessa, ja se laskee vähän ryhmäpainetta hommata heti konsoli, jota tuntuu olevan vielä liian vähän tarjolla muutenkin. Toki ne harvat kovat julkaisupelit myynee hunajaa koska joku pelihän se on kylkeen saatava. Itsellä on järjetön kasa ps plus ilmaispelejä kirjastossa joita ei ole edes tullut kokeiltua. Olen myös käsittänyt että alkuun tulisi myyntiin vain digiversiota konsolista.

Vähän samaa tulee tosiaan pohdittua. Löysin seuraavan kaavion pelimarkkinan suuruudesta, jossa laskettu eri segmentin mukaan.

Esimerkkeinä toimisi edellinen Playstation 4 (julkaistiin 15.11.2013) ja XBOX One (julkaistiin 22.11.2013) Kaavio näyttäisi ottavan pientä kasvua, mutta veikkaan ettei itse konsoli ole tähän syynä vaan yleisesti ottaen pelimarkkinan globaali kasvu. Sonylle ja Microsoftille tulee tietenkin tuottoa uuden alustan julkaisusta. Uusi alusta voi toki houkutella monia uusia pelaajia, mutta on myös niitä ketkä jättävät pelaamisen taakseen, eikä ryhdy ostamaan uutta konsolia.

Saa myös nähdä, onko koronalla jotain merkityksellistä vaikutusta konsolien myyntiin…

Muutenkin mobillipelimarkkinan dominoiniti näin pelimarkkinan liikevaihdon kannalta saa konsoli-segmentin liikkeet näyttämään varsin pieneltä. Historiallinen data ei kuitenkaan ole tae tulevaisuudesta, enkä minäkään ole mikään guru, mutta nämä ovat ajatukseni. :sweat_smile:
Voin olla myös täysin väärässä. :grin:

Laitoin linkin tuonne Nintendo -keskusteluun, mutta laitetaan nyt tännekin kun tässä puhutaan kuitenkin koko markkinasta

Tossa InderesPodissa 81 Verneri kertoo, miten oma RTX höyryää pelatessaan Controlia. Tästä tulikin mieleen että millaiset specsit @Verneri_Pulkkinen PC:stä löytyy? Tämä ketju vaikutti paremmalta paikalta kysyä, kun yhtiökohtaiset peliketjut… :sweat_smile:

2 tykkäystä

Ensinnäkin suuri kiitos InderesPodille. Taisi olla pitempi podi kuin yleensä, mutta olisin pitempäänkin kuunnellut.

Katselin PS5 lähestyessä Sonyn tunnuslukuja tällä hetkellä. P/e on seuraavalle vuodelle 16, EV/sales 1. Marketscreenerin mukaan 23 analyytikon keskitavoitehinta on 12 % korkeammalla kuin nykykurssi. Kurssin kehitystä katsoessa voi huomata PS4 julkaisun vaikutuksen. Vuoden 2013 jälkeen osakkeen hinta on noussut selvästi, joten mietin osakkeen ostoa PS5 julkaisua ajatellen. Tuskin myynti tulee kovin pahasti pettämään.

1 tykkäys

Olin menossa eilen ostamaan uutta AC Valhallaa Steamistä. Hämmennyin kun en nähnyt isoja bannereita vaikka oli julkaisupäivä, en myöskään löytänyt peliä koko storesta. Hölmistyneenä menin EGS josta bannerit löytyi ja ostin pelin tuolta. Miksi päädyn tätä selittämään foorumille niin en ollut ollenkaan tajunnut kyseisen pelin olevan EGS yksinoikeudella PC:lle vaikka olen suht paljon pelin hypetystä seurannut. Kuluttajat alkaa siis tämän havainnon mukaan sopeutumaan EGS strategiaan kun ei valitusta enää pursua joka tuutista kuten vielä 1-2v sitten.

Eiköhän suurin osa Ubisoftin pelejä pelaavista hanki ne Uplayhyn (tai siis nykyiseen Ubisoft Connectiin). Useimmat Ubisoftin pelit ovat myös paketoitu näytönohjainten ja prosessoreiden mukaan, eli sitä kautta pelejä saa hankittua huomattavasti halvemmalla. Esim. itse maksoin Valhallasta 15€.

Ubisoftilta ihan hyvä veto, että pelejä ei myydä Steamissa. Nimittäin Watch Dogs oli ainakin sellaista kuraa PC-optimoinniltaan, että Steamissa arvostelu olisi enintään “Mixed” tai “Mostly negative”. Kätevästi noita arvosteluja ei voi antaa Uplayssa tai Epic Storessa.

Kukin tavallaan… En kyllä itse yksittäisen pelin vuoksi ostaisi uutta rautaa :slight_smile: Toistaiseksi olen myös yrittänyt vältellä Uplaytä niin paljon kuin mahdollista ja ostaa bugisoftin pelit joko fyysisenä PS4 tai storesta PC:lle.

Eipä varmaan moni muukaan, mutta pointtini oli että lähes jokaisen vähänkään kalliimman näytönohjaimen tai prosessorin mukana on usein paketoitu joku peli. Raudan ostaja voi myydä sen eteenpäin, ja samalla pelistä kiinnostuneet saavat ostettua pelejä OVH-hintaa halvemmalla.

Esim. viimeaikaisia pakettipelejä ovat mm. Watch Dogs Legion, Call of Duty Black Ops Cold War, Assassin’s Creed Valhalla, Far Cry 6, Death Stranding, Division 2 jne jne.

1 tykkäys

Ja jos jaksaa kärkkyä näiltä raudan ostajilta kyseisiä pelejä ja vielä kuuluu heihin joille myyjä löytyy(pelin kysyntä lienee yleensä huomattavasti kovempaa kuin tarjolla olevien bundlepassien) niin on kyllä alennuksen ansainnut :+1: Itse en ole jaksanut mutta jos kohdalle osuisi niin ostaisin toki mielelläni myös 15€

Joo! Itseasiassa, olen hieman miettinyt riittääkö prosessori näyttikselle joten ehkä täältä löytyy näkemystä.

En tiedä vastaako tämä ketjun aihetta, mutta jos tämä ketju on lööppimäisempi kuin vakavat yhtiöketjut?

RTX 2080
i-7700K 4,2 ghz
32 GT RAM

Nuo 3-tonniset romautti kaksitonnisten hinnat. Voisi jossain vaiheessa hakea sellaisen pönttöön mutta nykyinen pyörii hyvin myös.

4 tykkäystä

Mulla itellä Vepu jos haluut jotain “benchmarkia”, niin oman koneen speksit (tärkeimmät):
NVIDIA GeForce GTX 1080ti
Intel i7-9700K
16 GB RAM
Eli prossu varmaan vähän ylitehonen vs. GPU :sweat_smile:

2 tykkäystä