Plug Power ($PLUG)

Maksumuuri…joten kirjoitettu yhteenveto
" Plug Power vie eteenpäin Tolkkisten vetyhanketta – projektipäällikkö palkattu"

Kilpilahden alueen kaavoitustyössä paljon kohua herättäneet teollisuuden suojavyöhykekysymykset (UM 1.8.) eivät todennäköisesti muodostu ongelmaksi, jos amerikkalaisen Plug Powerin Porvoon Tolkkisten niemelle suunnittelema puhtaan vedyn tuotantolaitos toteutuu.

Plug Power kertoi toukokuussa suunnittelevansa Porvooseen, Kokkolaan ja Kristiinankaupunkiin suuria uusiutuvaa vetyä tuottavia laitoksia (UM 31.5.). Investoinnin yhteisarvo olisi 4,2–7,8 miljardia dollaria. Porvooseen rakennettaisiin 250 MW:n elektrolysaattori. Investoinnin arvo olisi EK:n vihreän siirtymän investoinneista ylläpitämän rekisterin arvion mukaan noin 500 miljoonaa euroa.

Lopullinen investointipäätös tehtäisiin vuosina 2025–2026, ja laitokset valmistuisivat vuosikymmenen loppuun mennessä.
Plug Power kertoi tuoreimmassa osavuosikatsauksessaan suunnittelevansa vetylaitoksia Suomeen, mutta ei avannut suunnitelmien etenemistä sen enempää (hs.fi 10.8.).

Porvoon apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz kertoo, että kaupunki ja Plug Power ovat pitäneet yhteyttä melko tiiviisti.

– Plugin edustajat kävivät viime viikolla Porvoossa. Tällä hetkellä he tekevät feasibility studya (toteutettavuusselvitys, toim. huom.). Eli hanke on käynnissä, ja yritys on palkannut projektipäällikön Porvoon projektiin.
Von Schoultzin mukaan laitoksen tarvitsemaa asemakaavaprosessia ei ole aloitettu, mutta se voidaan käynnistää, kun toteutettavuusselvitys on valmis. Todennäköisesti kaava laaditaan kumppanuusmallilla suunnitteluvarauksen ja kaavoitussopimuksen avulla.

Kaavaprosessiin sisältyy normaali monivaiheinen vuorovaikutus ja aktiivinen keskustelu alueen asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Ympäristövaikutusten arviointiselvityksen (YVA) tarve ratkeaa myöhemmin.

Laitosta varten on varattu noin 20 hehtaarin alue Tolkkisista.

Päästötön eli vihreä vety valmistetaan elektrolyysin avulla vedestä ja sähköstä.

Vety on palo- ja räjähdysvaarallinen kemikaali, jonka vuoksi sen tuotantoa tai varastointia toteutettaessa on arvioitava mahdollisista räjähdyksistä aiheutuvat vaikutukset.

– Näiden vaikutusten perusteella päätetään tarvittavista suoja-alueista, esimerkiksi riittävästä etäisyydestä asutukseen. Laitteiden tekniset suureet, erityisesti paine ja laitekoko, vaikuttavat vaikutusalueiden laajuuteen, turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Timo Talvitie kertoo.
Koska vety ei ole myrkyllistä eikä terveydelle tai ympäristölle haitallista, suoja-alueet ovat yleisesti ottaen huomattavasti pienemmät kuin esimerkiksi Nesteen jalostamotoiminnasta aiheutuvissa myrkyllisen kaasun vuotoskenaarioissa.

Tolkkisten laitosalueen etäisyys lähimpään asutukseen on noin kilometri, jolloin väliin jäävä suojavyöhyke kuulostaa Talvitien arvion mukaan “hyvinkin riittävältä”. Hän kuitenkin korostaa, ettei Tukes vielä tiedä Plug Powerin hankkeesta muuta kuin sen mitä julkisuudessa on tähän asti kerrottu.

– Asemakaavaprosessi on laitoksen rakentamisen alkuvaiheen asioita. Tukesin lupaprosessit, jotka liittyvät laitteistoihin ja rakentamiseen, tulevat hankkeen loppuvaiheessa, kun suunnittelussa ollaan hyvin pitkällä ja ollaan siirtymässä rakentamiseen.

Suomessa on uusiutuvan vedyn investointeja YVA-vaiheessa. Toistaiseksi ainoa Tukesin käsittelyssä oleva uusiutuvan vedyn laitos on Harjavallassa, jonne P2X Solutions aikoo rakentaa maan ensimmäisen ison mittakaavan laitoksen.

Suomen suurin vedyn käyttäjä on Neste Porvoossa, mutta monet muutkin teollisuusyritykset valmistavat vetyä, joka on rakennuspalikka useissa tuotantoprosesseissa.

30 tykkäystä

Mistä Plugin tehtaalle saadaan sähköä? Tuuli ja aurinkovoimaa pitäisi rakentaa paljon lisää. Porvoosta itäänpäin puolustusvoimat hallitsevat ilmatilaa eikä myllyille löydy paikkoja.

1 tykkäys

Tilanne itä-suomessa tulee muuttumaan tuulivoimamyönteisemmäksi.

5 tykkäystä

Plug symppoosiumi. Varmasti mielenkiintoinen tapahtuma ja oletan että saadaan paljon uutta tietoa siitä, missä yhtiö on juuri tällä hetkellä menossa.

18 tykkäystä

Affordable green hydrogen is within reach. That’s because green energy prices continue to fall while there’s meaningful incentives to reduce greenhouse gas levels.

@_TeemuHinkula

“Plug Power Inc. will produce liquid hydrogen this year in Georgia to fuel the transportation sector, making 15 tons per day and upgrading to 30 tons daily. It will source green energy from a local rural electric cooperative to do so.

Tuosta boldatusta keskusteltiin. Tässä tapauksessa näemmä sähkö ostetaan paikalliselta toimijalta.

11 tykkäystä

Plugin vastine vihreän vedyn mahdollisiin lisävaateisiin:

Kannattanee lukea.

13 tykkäystä

Georgian nestemäisen vedyn tuotannon käynnistyminen tulee olemaan iso juttu.

Ensi viikon perjantaina pitäisi viimeistään tulla ilmoitus, ettö Georgian tehdas on alkanut tuottamaan nestemäistä vetyä. Näin viimeisten lupausten mukaan. Ainakin vielä olen siinä uskossa, että tässä jo kertaalleen siirretyssä aikataulussa nyt pysytään.

Olen tähän panostanut tekemällä isolla riskillä keskihintaa alentavia ostoja pitkin viikkoa niin, että aivan ranteita pakottaa. :sweat_smile:

Jos tehdas oikeasti alkaa tuottamaan, samalla on mielestäni nähty Plugin osakearvostuksen pohja ja liike ylöspäin voi olla rajukin. :+1:

12 tykkäystä

Riittääkö tuo uutinen siihen, että kurssi oli10 kertainen jonkun aikaa sitten, merkittävä nousu, mikä se on pohjien jälkeen?
Ongelma lienee korot ja tukien eli investointien vähnetyminen vetysektorilla.

Mukana olen ollut pitkään, ja kaikki on nähty, viimeiset lisäykset olisivat saaneet jääneet tekemättä. Myynnit aikanaan 7++, 6 ++ ja 3++, saatana kun en myynyt kaikkia…
Laskeviin kursseihin ostaminen eli keskihinnan laskemiseen ostamisen olen jo lopettanut, olen siitä jo omat oppirahat maksanut.

5 tykkäystä

Kyllä sillä on suorastaan valtava merkitys. Läpimurto. Pari kolme vuotta sitten kursseja nosti melkeinpä pelkästään vetyhype. Siihen kun tuli sitten ne kuuluisat ylilupaamiset ja kirjanpitokääntelyt ym toistuvat pettymykset, mahalasku oli pohjustettu hyvästi. Nyt jos kerrotaan nestemäisen vetytuotannon käynnistyneen, se luo uskoa sijoittajille siihen, että tämä yhtiö on oikeasti käännepaikassa ja tuotantoa aletaan nostamaan ylös myös toisilla laitoksilla niin USA:ssa kuin muuallakin.

Nestemäisellä vedyllä on iso kysyntä ja se alkaa olemaan in erityisesti liikenteen voimalähteenä, mutta myös teollisuudessa.

Plugin kurssiin on nyt leivottu viimeisten viikkojen aikana kaikki mahdolliset pettymykset mukaan. Siksi mielestäni ei ole hölmöä enään nimenomaan tässä vaiheessa tehdä keskihintaa alentavia lisäostoja, etenkin kun nyt arvostuksessa liikutaan aivan parin-kolmen vuoden pohjilla ja aivan “huulilla” on tulossa merkittävä läpilyönti yhtiöllä.

Korot on varmasikin olleet myös rasitteena mukana, mutta ne toimii lähinnä hidasteena, ei esteenä. Vetyyn satsataan jo tällä hetkellä isosti, kiihtyvällä tahdilla, en ole nähnyt vetyyn investointien olevan millään tavalla jäissä, pikemminkin päinvastoin, taloustilanteesta huolimatta… :+1:

16 tykkäystä

Kannattaa kuitenkin katsoa miten sektorilla menee. Koko vihreän siirtymän osakkeet on aika pulassa ainakin jos johtaviin ETF:iin on uskominen, ja vastavirtaan taistelu harvoin kannattaa. Verrokkina PBW, QCLN, TAN. Mä olen Plugin kans menettänyt niin paljon hilloa että olen täysin oppinut pois “I want to believe” -sijoittamisesta.

Edit: jos vetylappuun haluaa sijoittaa, miksei Bloom? Osakkeen performanssi on ollut selkeasti parempi, ja linjassa sektorin kanssa.

Alla vielä osakkeen kaunis 90% pudotus $70-tasolta. Trendiviivat kohtaavat ensi tammikuussa.

14 tykkäystä

Myös Bloom salkussa, lähes yhtä suurella painolla kuin Plug. Lähiviikoille odotan kuitenkin Plugin kurssin reagoivan isommasti tuleviin loppukuun ja ensi kuun tapahtumiin (Georgian käynnistyminen, vetypäivät ensi kuussa)…

Itse en ole tehnyt Plugilla tappiota, vaikka ensimmäiset ostot tapahtuikin lähellä 30 taalaa. Onhan se ollut haastavaa pitää “pää pinnalla” Plugin kanssa. Mutta oikeassa kohtaa kun riittävän usein olen onnistunut keventämään ja lisämään, välillä jopa koko position laitaan heittämällä, on Plugiin sijoittaminen pysynyt plussalla. Tällä hetkellä tosin keskihinta on karannut 8 dollarin paikkeille ja siihenkin on pitänyt tehdä lisäostoja viikolla rankasti. Tämä viikko nostikin Plugin selkeästi salkun isoimmaksi, Bloom seuraa hyvänä kakkosena…

Kukapa näistä tietää varmasti? Ainoa varma on, että vety tulee kaupallisesti markkinoille lähivuosina lujasti. Tuskin sitä kukaan enään kiistää. Onko lopullinen “voittaja” Plug, Bloom, Ballard vai joku Powercellin tai NEL:lin tapainen startuppi, jää nähtäväksi.

Niin ja tietysti se vielä, että tällä hetkellä “vetysalkkuni” on 10% miinuksella, tämän viikoisen myllerryksen jälkeen. Mutta tappioksi se muuttuu vasta jos myy ja nyt ei ole tosiaankaan vetylappujen myynnin aika… :+1:

9 tykkäystä

Tähänkin väitteeseen on tullut uusia mietteitä kun on kilometrejä kertynyt treidaajana. Nimittäin opportunity cost, eli nuo rahat ovat poissa muusta kaupankäynnistä millä voisit tehdä fyffeä. Pahimmassa tapauksessa menetät vuosien potentiaalisen tuoton jos vain bagholdaat miinuksella olevia lappuja.

15 tykkäystä

Voi tulla, mutta tuleeko siitä kenellekään kannattavaa bisnestä, on eri keskustelu. Vertailukohtaa ei tarvi hakea kaukaa - tuulivoimaa puskee joka tuutista mutta ei kovin kaksisesti mene kai kenelläkään voimalatoimittajalla.

5 tykkäystä

@Alan_Cali , oletan, että olet tehnyt tuottoa treidaamisella, onnittelut siitä ja arvostuksen osoitukseni. Itse kokeilin treidaamista ja se ei onnistunut häävisti, toisena päivänä tuli voittoa, toisena turskaa -lopputulos muutaman kk:n harjoittelun jälkeen muutaman kilon tappio. Totesin, että ei ole oma lajini eikä tällä iällä ole enään (eläkeläisukko lähes) intoa opiskella syvemmin alan saloihin :nerd_face: Tuulivoimasta vielä lyhyesti, myös tuulivoima hyötyy isosti vetytuotannon käynnistymisetä. Tuulivoiman ylituotto voidaan käyttää vedyn tuottamiseen ja näin ylituotannostakin saadaan hintaa, toisin kuin nyt. Toisaalta vetytuotannon kunnollaan käynnistyminen ei onnistu ilman tuulivoimaa ja samalla se vetää tuulivoimayhtiöitten kannattavuutta ylös. “Muna kana” -ilmiö, mielestäni… :grinning:

Plugissa pysyäkseni, ketju kun on tarkoitettu siitä keskusteluun, niin yhtiö kiinnostaa katsoa mihin pääsee, ei niin häävistä historiasta huolimatta. Yhtiössä on viimeisen vuoden-parin aikana tapahtunut paljon positiivista. Plugin arvostuksen mahalasku liittyy pääosiltaan yhtiön ylilupauksiin. Kun toistuvasti lupaukset aikatauluista, tappioiden määristä ym petetään, sijoittajien luottamus katoaa. Miksi näin on käynyt sitten? Mielestäni pohjasyyt tähän ovat olleet osaavan henkilöstön puute, resurssipula yleensäkin ja uuden teknologian mukanaan tuomat haasteet, joita ei ole osattu ennakoida -osaamisen ja ymmärtämisen puutteen takia.

Siksi, toistan, että mikäli ensi viikon loppuun mennessä tulee ilmoitus Georgian tuotannon käynnistymisestä, osakkeen nousu käynnistyy siitä hetkestä ja ensi kuun vety symposiumi lisää löylyä kiukaalle. Jos ilmoitusta ei tule, pulkkamäki jatkuu ja toivon tosissaan, ettei näin tapahdu. :astonished:

Kyse on ennen kaikkea sijoittajien luottamuksesta. Usein olen väärässä, mutta odotan Plugin kurssin olevan ensi kuun lopussa aivan eri levelillä, joko ylempänä tai alempana -fifty fifty sanoisin… :+1:

Lokakuussa selviää, oliko satsaus Plugiin kannattava -vai jääkö se salkun kummajaiseksi odottamaan dipin jälkeistä palautumista, jotta voi myydä tappiotta pois - joka voi kestää kauankin. En millään usko kuitenkaan yhtiön olevan lähitulevaisuudessa missään sellaisissa isommissa vaikeuksissa, että olisi pelkoa näiltä 8 taalan tasoilta sijoitetun pääoman menettämiselle… :+1:

12 tykkäystä

NEL:lin kaltainen startup? Nel on perustettu vuonna 1927. Itse en poiminut listautumisannista.

6 tykkäystä

Sori huolimattomuuteni /heittoni. Vaikka näissä vety-yhtiössä määrittelenkin yhtiön liikevaihdon mukaan startupiksi enkä sen mukaan milloin yhtiö on perustettu, tuo oli väärä nosto, sillä NEL on kuitenkin jo 1/10 osa jotakuinkin Plugin liikevaihdosta (100 M€ -23). Plugilla menee miljardi rikki tälle vuodelle. Ballard on NEL:in kanssa samassa kokoluokassa, niitä molempia löytyy myös salkustani…

Powercelli on lv:taankin vielä startup-luokkaa omassa “kategoriassani”.

3 tykkäystä

Vaikuttaakohan tämä Microsoftin ja Plugin välisiin datacentereiden sähköistämissuunnitelmiin🤔 Korvataanko datacenttereiden vetyprosessin avuin sähköistämissuunnitelma sittenkin kokonaan ydinvoimalla, vai onko Plugin jalka vielä oven välissä datacenttereiden suhteen…

Ainakin on kovasti ollut hiljaista uutisoinnin suhteen yli vuosi sitten päättyneiden kokeilujen jälkeen näiden kahden firman osalta.

7 tykkäystä

Vähän huonoltahan tuo Plugin ja vedyn kannalta näyttää.

Taitaa olla vielä aika pitkä matka tuon vedyn kaupallistumiseen, ainakin lisää tukiaisia lisää tullee vaatimaan.

2 tykkäystä

Plugin 100 MW:n PEM-glyyserin toimitus Portugaliin varmistui. Toimitus ensi vuoden aikana…:

33 tykkäystä

Eipä ole tullut mitään uutista Georgian tuotannon käynnistymisestä. Pari päivää etsikkoaikaa, jos aikovat pysyä lupauksissaan. Jos ei ala kohta tihkuun tietoa aiheesta, pitää painaa hattu syvälle päähän, että pysyy matkassa tulevassa pulkkamäessä. En silti ole myymässä, vaan “pelaan” tämän kanssa loppuun asti ja katson mihin päädytään.

Mutta koetan jo psyykata itseäni valmiiksi, vanhan sanonnan mukaan, eli pessimisti ei pety (ainakaan niin pahasti) :grimacing:

5 tykkäystä