Politiikkanurkkaus (Osa 1)

Tämä on kyllä just näin.

Tekee sitten vaikka samalla palkalla, kunhan pääsee tekemään vaativampaa positiota. :+1:

En ole vielä kuullut, että rekrytoinnin yhteydessä palkasta neuvoteltaessa uusi työnantaja vaatisi edellisen paikan palkkakuitteja todisteeksi, ettei vaan maksa liikaa edelliseen työnantajaan verrattuna. :smirk:

2 tykkäystä

No esim, myyntialalla (joka on suurelta osin aika tyhmien ja lahjattomien ihmisten ala, itse olen esimerkki siitä), voi työpaikkaa vaihtamalla kyllä tehdä ihan hyviä peliliikkeita yksinkertaisesti vaihtamalla työnantajaa firmaan, jolla on parempi tuote, jota on helpompi myydä. Tällöin käykin sitten usein niin, että parempaa tuotetta paremmassa firmassa myydessä tahtoo palkkakin olla suurempui ja tällöin kaikilla on kivaa, niin työnantajilla, kuin työntekijöilläkin. Aika pitkälle voi päästä ilman esim. esimiesvastuuta, joka on usein stressaavaa.

Rohkaisen kaikkia katsomaan hieman out of the box työuran suunnitelussa, kannattaa! Voi olla, että nykytyönantajanne ei voi hyödyntää oikealla tavalla kaikka kykyjänne ja uudelle työnantajalle kykynne taas kelpaavat hyvin. Kyse on kysynnän ja tarjonna kohtaannosta.

Sitten jos ei kiinnosta työ samalla työpanoksella, mutta paremmalla palkalla, koska siitä menee niin paljon veroa, en voi auttaa.

2 tykkäystä

Omalla kohdalla on semmoinen ongelma että oma osaaminen on se tuote. Vaihtamalla firmaa tuote ei muutu. Vain lisäämällä työtehtäviä ja vastuuta voi tuotetta kehittää. Samaa työtä paremmalla palkalla ei oikein ole, vaan se on vaativampi työ liian pienellä palkalla, kun huomioidaan verot.

Ei kukaan tietenkään vastusta palkankorotusta jos sen eteen ei tarvitse mitään tehdä.

2 tykkäystä

Ok ymmärrän, jotenkin tosin ajattelisi, että ainakin yksityisellö sektorilla samasta työtehtävästä voisi saada parempaa palkaa paremmalla työnantajalla. Mutta julkisella sektorilla tilanne on toki haastavampi.

Konsultit pitkälti käyty läpi ja kaikilla samaa palkkatasoa. Sen verran niche hommaa, mihin tarvitsee ison organisaation taustalle kun on osana isompaa myyntikokonaisuutta, ettei pieniä toimijoita oikein voi harkita. Valtiolle toki mahdollista päästä, nousisi palkka lomien kanssa, mutta ei moraali kestä sitä.

Riskillä taas yrittäjänä voi päästä ihan ok ansioille, mutta se menee sitten aikaan kun yrittäjänä tienaisi sen 20k vuodessa 10-20h/kk työajalla ja loput salkusta. Siihen menee vielä aikaa.

1 tykkäys

Jos jätetään Trump nyt rauhaan edes tässä pörssien suunta ketjussa. Ei ole ollut virassa moneen vuoteen ja tulevasta emme tiedä.

Esimerkiksi Trumpin ollessa vallassa ja käydessä kauppasotaa Kiinan kanssa tullien muodossa, oldfeki kirjoitti eri ketjuihin kymmeniä viestejä Trumpin hulluudesta. Lopulta maailma ei kuitenkaan tuhoutunut Trumpin aikana eikä hänen vuokseen olla nyt geopolitiittisesti lirissä siellä täällä. Ja nythän jopa EU on asettamassa tulleja Kiinaa vastaan ja haluaa eroon Kiina riippuvuudesta. Trumpin kohdalla hulluutta, EUn tapauksessa nerokasta toimintaa?

Lähi-idässä on rymistelty vuosi kymmeniä Israelin ja arabien välillä. En usko että tälläkään kertaa pörssit tuhoudu, alueella on ollut isompiakin konflikteja ja näitä tulee olemaan aina lähi-idässä, mutta eivät ne globaalia taloutta kaada.

6 tykkäystä

Viime hallituskaudella kuulimme hallituksen edustajien suusta valetta de facto, että valtion velkoja ei tarvitse maksaa takaisin, ja että kyseisen hallituksen ottama velan korko on negatiivista.

No kyllä valtionkin velka tietenkin pitää maksaa takaisin, kokonaan tai jos joutuu velkasaneeraukseen niin sitten osittain. Maksua se on lainan maksaminen uudellakin velalla.
Vale puri hallitukselle itselleen niin hyvin että Sipilän aloittama talousjärjestys unohtui, samoin uudistaminen. Kertaluontoinen korona, ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan eivät ole vain Suomea koskettavia asioita.

No näköjään vielä 2019 lähtien vaikka korko on sukeltanut jopa negatiiviseksi, valtion ottaman negatiivisen koron laina käännetään valtiovarainministeriön ohjeiden mukaan muuttuvaksi. Koska joskus 2004 näin on strategiaksi päätetty.
Vaikka tosiasiassa strategia olisi pitänyt tarkastella säännöllisesti, voi nyt myös todeta valeeksi väittämän että edellisen hallituksen velka olisi nollakorkoista tai negatiivista, sillä ministeriön ohjeiden mukaan lainakorot korvertoidaan muuttuviksi.

Jep jep, vakuuttavaa toimintaa taas jälleen kerran yhteisten asioiden hoitajilta. Kun operoidaan toisten rahoilla, ja ohjaus on poliitikkojen toimesta niin ei näköjään ihmeitä voi odottaa.

12 tykkäystä

Oltaisiinko tuossa vain tarkoitettu sitä, että täysi velattomuus ei ole välttämättä se järkevin tavoitetila. Aivan kuten yrityksilläkin tai yksityishenkilöikkä velasta voi olla myös hyötyä. Otetut yksittäiset lainat tietenkin maksetaan takaisin, ja ollaan aina maksettu. Ei kai sitä kukaan ole koskaan kiistänyt. Tai jos on, niin olisi kiva kuulla, kuka tuollaista tuubaa on selittänyt.

2 tykkäystä

On kyllä ihan uskomattomat kommentit virkamiehiltä HS:n artikkelissa. Täysin käsittämätöntä ettei kukaan saa potkuja tai joudu virkasyyteeseen. Noh, maan tapaan on taas toimittu ja “noudatettu sääntöjä”, riippumatta siitä kuinka typeriä ja kuinka paljon veronmaksajille koituu tappiota. Näköjään Yli-Viikarit ja vastaavat ovat vaan jäävuoren huippu, ja ongelma onkin suuri joukko täysin pätemättömiä virkamiehiä ihan laajemminkin?

13 tykkäystä

Mukava huomata, että Trump-viestejäni on joku lukenut. Niiden vaikutus ei selvästi ollut toivomani, mutta en odottanutkaan ihmettä tapahtuvaksi kaikkien viestieni vastaanottajien kohdalla. Trumpista olen kirjoittanut varmasti satoja viestejä, en kymmeniä – pääasiassa kahteen ketjuun.

Viestisi sekoittelee niin monia asioita niin monella eri tavalla, että siihen on jopa vaikea vastata selittämättä ensin juurta jaksain, mitä viimeisen puolentoista vuosikymmenen aikana on tapahtunut. Siis sitä, mitä kommenttini vääristä raiteista Putinin ja Trumpin kohdalla tarkoitti. Se ei taida maksaa vaivaa.

Totean vain, että maailma on edelleen väärillä raiteilla ja Trumpin poliittinen vaikutus on edelleen vahva. Maailma tai pörssit eivät ole olleet tuhoutumassa – edes globaali talous ei ole kaatumassa. Mutta isossa murroksessa moni asia on ja tästä kaikesta on paljolti kiittäminen konfliktihakuisia johtajia, ympäri maailmaa levinneine konfliktihakuisine tukijoukkoineen.

Toistan ainoastaan tämän lainaamasi lauseen:

Konfliktihakuisuus on lisääntynyt niin somessa kuin politiikassakin ympäri maailmaa.

2 tykkäystä

Ei ole ollut eduskuntatasolla ainakaan keskustelua, että velattomuus olisi realistinen vaihtoehto, tai edes tavoitetila.

Sen sijaan vasemmistohallituksen rahankäytöstä ja sen merkityksestä on ollut juttua, ja vasemmisto mielellään mitätöi tekemiensä lisämenojen merkitystä juuri tuolla että velalla ei ole väliä, laina on ilmaista.

Kuten kielenkäytöllä että valtion velkoja ei tarvitse maksaa takaisin, jos joku kantaa huolta entistä suurempien menojen kattamisesta velkaa lisäämättä. Tai muut ovat vielä velkaisempia.

Kyllähän tuo modern monetary theory on ihan oikea taloustieteellinen teoria josta on keskusteltu vakavissaan myös tällä palstalla muutamia vuosia sitten. Se oli nousukaudella enemmän tapetilla ja ymmärrettävästi menettänyt suosiotaan talouden vaikeuksien myötä. Eikä teoria taida ihan päteä Suomeen, kun ei meillä ole omaa valuuttaa. Tuo kansankielistetty “velalla ei ole väliä”-lähestyminen taas on sitten aika kaukana mistään realismista.

1 tykkäys

Olisin kiinnostunut kuulemaan perustelut väitteellesi.

Eikös rauhaa ja turvaa yhteiskuntaan tuo terveet, rauhaa ja turvaa ja ennakoitavuutta kokevat ihmiset? Nämä asiat mahdollistuu mielestäni mm takaamalla laadukkaan terveydenhuollon sekä riittävän ja ennakoitavan perusturvan kaikille kansalaisille ja siihenhän veroja paljolti käytetään. Suomi muuten käyttää terveydenhuoltoon selvästi vähemmän rahaa kuin muut pohjoismaat. Tämä ei ole ihanteellista ottaen huomioon, että merkittävä osa Suomen työttömistä kärsii erilaisista terveysongelmista ja jää turhan usein vaille adekvaattia hoitoa. Erityisesti psyykkisten ongelmien ja niiden hoidosta vastaavan psykiatrian rahoitus on laahannut vuosikaudet perässä somatiikkaan verrattuna.

Se, että Suomi faktisesti saataisiin nousuun ja työttömät töihin vaatisi mielestäni päättäjiltä malttia velkaantua strategisesti ja investoida rahat tarkkaan siten, että useammalla syy nousta sängystä aamulla liittyisi muuhun kuin kaljan/lääkkeiden/huumeiden hakuun lähikaupasta. Vaikka velkasuhde hetkellisesti kääntyisi nousuun näkyisivät tulokset pitkällä aikavälillä lisääntyneenä työllisyytenä ja verotuloina sekä vähenevinä sosiaalisina ongelmina. Nämä vaatisivat toki sitä, että päättäjien katse yltäisi pidemmälle kuin seuraavaan kvartaaliin tai hallituskauden loppuun. Valitettavasti se tuntuu olevan kovin vaikeaa tässä velkafoobisessa ja riskiaversiivisessa maassa.

4 tykkäystä

Tartun varmasti taas lillukanvarsiin. Sekä Sanna Marin, että Antti Lindtman muistivat mainita Ahtisaaren muistotwiiteissään Martin panoksen SDP:n asioiden ajajana. Ensinnäkin Presidentti luopuu käytännössä puoluetaustastaan virkaan astuessaan, toiseksi Ahtisaaren puolueaktiivisuus juontaa 1960-luvulle ja kolmanneksi SDP torppasi itse toisen kauden mahdollisuuden. Virkaan saatiin puolueen ajatusmaailmaan paremmin sopiva Tarja Halonen. Ahtisaari kun oli liikaa kallellaan yritysten puolelle ja lisäksi puoluetta jäi kaivelemaan EU- kokouskäytäntö, jossa Presidentti edusti Suomea niin halutessaan.

Miksi tähän kauniiseen muisteluun piti tunkea näin läpinäkyvä puoluemainos sekaan.

10 tykkäystä

Liittynee siihen että Ahtisaari kantoi SDP:n puoluekirjaa taskussaan 40 vuotta ennen presidentiksi pääsyään.

5 tykkäystä

Nyt olisi kyllä Kokoomuksen, Keskustan ja SDP:n syytä kantaa vähän vastuuta vuoden 2010 uudistuksistaan. Silloin Kokoomus etunenässä toitotti että terveydenhuollon avaaminen yksityisille toimijoille parantaa hoitoa ja laskee kustannuksia kaikilta. Lopputulos ei varsinaisesti näytä osuneen maaliin.

12 tykkäystä

Ei tässä ole kyse mistään terveydenhuollon yksityistämisen ongelmista, vaan siitä että 1) viimeiset vähintään 30 vuotta lääkäreitä on koulutettu liian vähän, ja 2) sysipaska soteuudistus.

Vastuunkannon suhteen kaikki suuremmat puolueet toki vastuussa, ja myöskin niiden äänestäjät. Sote-uudistuksen osalta Keskusta suurin syypää, mutta p**kaa on jaettavaksi yllinkyllin SDP:lle, Kokoomukselle, Vasemmistoliitolle, RKP:lle ja kaikille muillekin. Ja yleisesti lisäisin mukaan ahneen Lääkäriliiton ja sen lobbarit.

12 tykkäystä

Kyllä, odotankin luetteloa niistä SDP:n puoluetta edistäneistä toimista, kun kerran niistä kiiteltiin. Puoluekirjaa voi hyvin kantaa olematta yhtään mukana politiikassa.

1 tykkäys

Ahtisaari oli yksi Suomen parhaista presidenteistä, ja varmasti aliarvostetuin. Teki parhaansa sitoakseen Suomea länteen aikana jolloin se ei ollut yhtä suosittua tai ilmiselvää kuin nyt, varsinkaan politiikan vasemmalla laidalla. Nobelin rauhanpalkinto hieno osoitus työstä jota hän teki Suomen ulkopuolella.

Kiitokseksi toverit tekivät temput ensimmäisen presidenttikauden jälkeen, ja korvasivat AY-juristilla…

7 tykkäystä