Politiikkanurkkaus (Osa 1)

Eiköhän Suomen demokratia kestä VKK:ta vuoden 2027 eduskuntavaaleihin asti. En ymmärrä miksi VKK:sta edes uutisoidaan, koska oikeasti ketään ei kyseisen puolueen asiat kiinnosta. Tietysti jos Anolla lähtee entistä enemmän mopo käsistä, voisi laittaa YouTube kanavan tilaukseen ihan huumoriarvon vuoksi.

2 tykkäystä

Otinpa pienen tarkastelun VKK nykypanokseen edustuksellisessa demokratiassamme.

  • Anohan on pudonnut niin eduskunnasta kuin kunnanvaltuustosta - saaduilla näytöillä paluuta ei ehkä ole odotettavissa
  • -VKK kuitenkin sai 10 paikkaa maakuntavaaleissa. Pienelle ja johtajakeskittyneelle vastarinta- ja ääripuolueelle tyypillisesti VKK on kuitenkin riitaisi ja porukka ilmeisesti kaikonnut uusiin
    “puolueviritelmiin” .Luultavimmin näin VKK aluevaltuustopaikat ovat myös vähenneet.
  • Ano aikoo osallistua presidenttikilpaan, se vaatisi 20000 kannattajakorttia, tarvittaessa “Venäjän avulla” -teoriassa mahdollista, VKK aluevaltuutetut saivat yht. 24189 ääntä. Puolueen “huippuhetki” on kuitenkin jo mennyt, sanoisin että kuulostaa lähinnä Anon deluusiolta.

Loppupäätelmänä poliittista arvoa - jos sit hetken jotain oli - niin jäljellä on hyvin vähän. Jäljelle jääkin lähinnä sekoilu- ja huumoriarvo. Näillä spekseille asia ei oikein politiikkanurkkaukseen enää edes kuulu. Päätänpä tämän siis tähän :grinning:

5 tykkäystä

Kuten kirjoitin nämä heikkoudet ovat johtaneet tähän nykytilanteeseen mutta ihan Hyvä kun tarrasit aiheeseen (vaikkakin hieman hyökkäävällä tavalla) joka toisaalta sekin kertonee yhden nykyajan ongelmista. Toivon toki että viimeistään nyt länsimaat kykenisi ratkaisuihin ja yhdessä tekemiseen.

Heikkouden lisäksi historia kertonee myös valitettavasti tyhmyydestä jonka seurauksena

-USAn johtajien ylimielisyys ja mm dollarin käyttäminen ’aseena’ sai muun maailman heräämään ja jokseenkin yhdistymään. Sattumoisin näissämaissa asuu suurinosa maapallon ihmisistä ja ovat hyvin ’motivoitu’ taistelemaan ja kuolemaan maansa tai johtajansa puolesta (Mites meillä länsimaissa?)

-On helvetin tyhmää leikata oksaa poikki jonka päällä istut,
näissä kyseisissä maissa on valtavat luonnonvarat mistä olemme riippuvaisia, painetaanko lisää kaasupohjassa euroja ja dollareita jos nuo maat sattuvat jatkossakin myymään meille nuita luonnon rikkauksia? Ainiin, se inflaatio perkele kiusaa ja korotkin pääsi nousemaan ja kukahan ostaa ne velkakirjat, kaikenlisäksi veronmaksajatkin ovat jo äärirajoilla.

-Eihän tässä tilanteessa oltaisi jollei tyhmyyttään olisi ajaneet itseään niin riippuvaisiksi mm. Kiina halpatyö/tavara maana ja Venäjä halvan energian maana (tehden näistä vahvoja). Btw. Tälläkin hetkellä USA ostaa ennätysmäisen paljon halpaa rikastettua uraania Venäjältä samalla tukien (kuten sinä sanoit) ’lasten tappamista’. Toki myös Eurooppa ostaa raaka-aineita Venäjältä

-jos ainoa vahvuus päättäjillä on ottaa velkaa ja antaa muille kurjistaen samalla oman maan ja kansalaisten tilannetta, en näkisi sitä parhaana vahvuutena.
-USAssa kuten Euroopassakin ollaan melkoisen tyytymättömiä omiin poliittisiin päättäjiinsä, jatkuvia mielenosoituksia koskipa ne ilmastoa, sotia,koronaa,köyhyyttä,maahanmuuttoa,farmareiden ahdinkoa tai vaikkapa persuja kohtaan jne. (Heikot johtajat tekee huonoja päätöksiä jne)

-Itse poliitikotkin ovat erimieltä jokaisesta asiasta ja oikeita päätöksiä ei saada aikaan, jos päättäjät taistelee keskenään niin ei ihme että kansalaisetkin ovat niin jakautuneita. (Heikot johtajat jne)

-miljardeja on jaettu vuosikymmeniä kaikennäköisiin tutkimuksiin ja tuhoon tuomittuihin kehitys hankkeisiin mm kuinka saada keski-aasialaiset lopettamaan tupakoinnin jne. Voi miettiä kuinka paljon pahemmin tyytymättömiä kansalaiset olisivatkaan tietäessään että heidän ihonahasta revityt verorahat annetaan korruptoituneihin maihin jotka kaikenlisäksi vihaa länsimaita ja luultavammin käyttää rahat ei hyviin tarkoituksiin.

-Länkkäreiden heikkoutta ja tyhmyyttä hyväksikäyttäen nämä lukuisat maat ovat kasvaneet voimakkaiksi taloudellisesti ja sotilaallisesti.

-Positiivisena asiana näen että virheistä aletaan oppimaan ja länkkärit selviytyy kekseliäänä tästä kaikesta ulos yhdistyneempänä ja vahvempana ulos ajan saatossa.

Sinä toki halutessasi voit perustella omaa näkemystäsi, eli miksi meillä on todella viisaat ja vahvat johtajat… en nähnyt kummempia perusteluja paitsi tuon lisää velkaa tukemalla muita maita.

Menee kyllä hieman poliittiseksi keskustelu mutta oli sen verran provoa insinööriltä että lyhyt vastaus piti antaa kun kysyi…

5 tykkäystä

Tiesin toki saavani pahapaha USA-vuodatuksen, mutta ilman tätä asenteesi paljastavaa vuodatusta olisi totuus erittäin kummallisen väitteesi takana olisi voinut jäädä joillekin epäselväksi - eli joku olisi voinut vaikka uskoa sepustuksesi.
Paljon pahaa maailmaan toki mahtuu, mutta USAn syyttäminen kaikesta on yksinapaista. Se kuitenkin tuo meille taloudellista vakautta, aseellista ja poliittista turvaa sekä paljon kauppatoimeliaisuutta. Täydellinen se ei tietenkään ole, mutta sen tyhmäksi haukkuminen kertoo ehkä kuitenkin enemmän haukkujasta itsestään.

Mahtuuhan tänne kaikenmaailman mielipiteitä, mutta yhden asian sanon vielä: Ukraina sotii meidän kaikkien eurooppalaisten puolesta. Se sota on voitettava, ja sitä on siksi tuettava kaikella mahdollisella, oma puolustuskykymme muistaen. Ihan sama millä rahalla tämä tehdään, mutta jos tuo sota hävitään, hävitään kaikki muukin. Tämän eurooppalaiset ja amerikkalaiset tämän hetkiset johtajat ymmärtävät hyvin, ja siitä kuuluu heille kaikki kiitos.

25 tykkäystä

Sulla taitaa nyt olla jauhot sekaisin, miksi edes kirjoitat mitään jos et osaa yhtään asiaa tuoda ketjuun? Tuollaiset henkilöön kohdistuvat hyökkäykset on aivan turhia, yrität saada jäähyä? Hohhoijjaa

1 tykkäys

Erinomainen esimerkki, kun toimitaan toisten rahoilla. Siis meidän yhteisillä verovaroilla, joku toinen sanoisi.
Ihanan kallista… 30 meur projekti

14 tykkäystä

Nämä voisi varmaankin siirtää politiikkaketjuun tms ja jatkaa siellä keskustelua millaisia johtajia länsimaat tarvitsevat.

Toivottavasti länsimaihin ei kovin moni toivo rikollista toimintaa/kansamurhia harjoittaneita ns vahvoja johtajia mitä löytyy mm venäjän, pohjoiskorean ja joidenkin arabimaiden historiasta. Saksan historiastakin näitä löytyy ainakin 1kpl. Kiinassa on kaiketi vahvan johtajan sijaan vahva puolue. Usassa oli viime vaalikaudella vahva(?) johtaja kenestä en olisi yllättynyt jos se olisi vahvana(?) antanut putinille ukrainan saadakseen itselle tai usalle jotain kivaa.

9 tykkäystä

Tämä taitaa olla keskittynyt enemmän suomalaiseen politiikkaan, mutten toistakaan paikkaa keksinyt. Pitäisikö olla joku yleinen geopolitiikan tmv. ketju? Mutta kun taas puhututtaa eri maiden kehitys ja arpominen siitä, että voisiko niistä tulla demokraattisia, niin osaako joku sanoa, että mitkä ovat olleet viimeisimpiä tällaisia? Eli entinen totalitaristinen diktatuuri - jota myös länsimaiset demokratiat aikanaan olivat - olisi muuttunut demokratiaksi? Tai vastaavasti toiseen suuntaan mennyttä kehitystä? Ihan vaan mietin, että kuinka harvinaisia tällaiset ovat ja löytyykö niille jotain yhtäläisyyksiä?

Äkkiseltään tulee mieleen, että Turkkihan on mennyt melko totalitaristiseksi, mutta minulla ei ole käsitystä, että kuinka demokraattinen tai oikeusvaltion periaatteita noudattava se oli ennen Erdogania? Iran on toinen, mutta siellä saadaan mennä jo vähän pidemmälle ajassa taakse päin. Sitten on tietty vieraan vallan alta itsenäistyneet maat. Aasiasta löytyy varmaan enemmänkin ja ainakin Indonesia on demokratisoitunut tällä vuosituhannella.

1 tykkäys

Vaihdoin tämän ketjun nimeksi “Politiikkanurkkaus - Suomi”

Suomi on kuitenkin monen meistä kotimaa, ja kotimaan asioista riittää ruodittavaa.
Nyt tähän ketjuun siirretään muista ketjuista kuten pörssien suunta, US-presidentin vaalit, yms tavaraa jota niihiin ei haluta

Perustan uuden ketjun "Politiikkanurkkaus - kansainväliset asiat, jossa voi käsitellä niitä asioita joiden linkki Suomeen on etäisempi

8 tykkäystä

HS-analyysi | OECD:n tilasto: Suomi on Norjan jälkeen vähiten velkaisin maa – mistä on kyse?: https://www.hs.fi/talous/art-2000009930680.html

“Suomi on läntisen maailman nettovelattomin maa heti Norjan jälkeen.”…Tulos johtuu siitä, että Suomessa eläkejärjestelmä on täysin lakisääteinen. Siksi eläkevarat on tilastoitu 1980-luvulta asti julkisiin varoihin."

“Miten Suomi sijoittuisi, jos muidenkin eläkevarat ovat mukana?..Kun vertailuun otetaan kaikki tulevia eläkkeitä varten varatut, jollain tavoin rahastoidut säästöt, Suomi sijoittuu kansainvälisessä vertailussa hyvin. Euroopassa Suomi on Hollannin ja muiden Pohjoismaiden kanssa kärkeä mutta ei aivan kärjessä.”

“Monissa Euroopan maissa tulevia eläkkeitä varten ei silti säästetä käytännössä lainkaan etukäteen, vaan eläkkeet maksetaan aikanaan työntekijöiden ja yritysten pakollisilla maksuilla sekä suoraan valtion budjetista. Rahastointiaste on hyvin matala.”

Mitä mieltä olette, kannattaisiko Suomen maksaa eläkerahastoistaan valtionvelka pois ja jatkaa vahvemmin Eurooppalaisella tavalla? Kysehän lienee yksinkertaistettuna siitä, että a) onko se perustuslaillisesti mitenkään toteutettavissa? b) Uskotaanko, että valtionvelan korko% on isompi kuin eläkevarojen tuotto%?

Mikäli molempiin vastaus on kyllä, tuo toimenpide tulisi kaiketi järkisyistä tehdä?

Minun mielestä ei missään nimessä. Tämä on asia, joka nousee aina säännöllisesti esiin, että pitäisikö sijoitettuja eläkevaroja laittaa johonkin muuhun, kuin eläkkeiden maskuun. Tämä on poliittisesti ymmärrettävää, koska se on niin houkuttelevaa. Ketäpä ei houkuttaisi ottaa kasasta rahaa ja tehdä sillä kaikkea kivaa ja maksaa lasku sitten joskus myöhemmin? Peruste, että miksi ei, niin tämä mahdollistaa sen, että törsätään ensin eläkevarat johonkin ja sitten ollaan tilanteessa, missä julkistalous on samassa jamassa, kuin nyt - tai jopa huonommassa - velkaa on saman verran kuin nyt, ja siihen päälle ei ole millä maksaa eläkkeitäkään.

Sanotaan, että velka maksettaisiin nyt eläkevaroilla, Suomen valtionvelka olisi 0 € ja korkomenot samalla tavalla 0 €. Mikä mahti maailmassa takaa nyt sen, että seuraava, tai sitä seuraava, tai… hallitus ei ota velkaa kaikkeen kivaan ja tätä jatketa niin, että vaikkapa 2040-luvulla valtionvelkaa on saman verran, kuin oli ennen eläkevarojen kansallistamista?

14 tykkäystä

Ei mikään, mutta siinäkin tapauksessa velkaa ja korkomenoja olisi nykyisen velan verran vähemmän (verrattuna tilanteeseen, ettei nykyvelkaa maksettaisi eläkevaroilla).

Sitä kaikkea kivaa voisi keksiä aluksi ainakin niillä rahoilla, jotka säästyy velanhoidosta (taisi olla ensi vuoden budjetissa 4mrd€?). Purrakin nosti velanhoitokulut isoksi syylliseksi valtion samantahtisen velkaantumisen jatkumiselle.

Ei ihan. Velkaantuminen loppuu siinä vaiheessa, kun lainaajat loppuvat. Ja tämä ei ole mitään teoreettista pohdintaa, vaan on tapahtunut monellakin maalla moneen kertaan. Oli Suomellakin muutama vuosikymmen sitten sen verran lähellä, että jouduttiin reagoimaan. Eläkevarat kansallistamalla voidaan saavuttaa sama velkataso, mikä muutenkin, mutta sillä erolla, että myös eläkkeisiin varatut rahat on dokattu.

8 tykkäystä

Mikäs järki on olla ottamatta velkaa? Norjallakin taitaa olla velkaa parisataa miljardia euroa, sillä tienaa kun lainaa matalalla korolla ja lainaa eteenpäin vähän korkeammalla.

Valtion velkojen korot myös tapaavat olla inflaatiota matalampia, ei se ole sama asia kuin kotitalouksilla.

Ei velassa toki itsessään mitään, vaan että mihin sitä otetaan. Tätä olisin tietty voinut tarkentaa. Jottei mene vänkäämiseksi, niin mun mielestä homman voi yksinkertaistaa näin:
Jos luottaa nykyisen ja tulevien hallitusten kykyyn tehdä hyviä ja oikeita päätöksiä, niin lienee järkevää kannattaa velkaantumista ja vaikkapa eläkevarojen kansallistamista. Jos luottaisin, niin kannattaisin, mutta en luota, niin en kannata. Tässä pitää huomioida etenkin tulevat hallitukset, enkä puhu nyt siitä, että mitkä puolueet muodostavat hallituksen vaikka seuraavalla, tai sitä seuraavalla kerralla, vaan seuraavat vuosikymmenet.

Tämä kattaa myös ne mahdollisuudet, että nyt tuntematon tai olematon porukka nousee valtaan vaikka 20 vuoden päästä ja vaikka lupaamalla jotain, mikä on täysin järjetöntä. Tähän voi ottaa vertailukohdaksi vaikkapa sen, että kuka olisi vaikka 1999 tai 2003 uskonut, että n. 20 vuoden päästä Perussuomalaiset ovat lähellä nousta suurimmaksi puolueeksi ja kuka osaa arvata, että mikä on persujen kannatus esim. 2030- tai 2040-luvulla? Tai kuka olisi osannut ennustaa samoihin aikoihin, että Trump on Yhdysvaltain presidentti?

Jos taas ei luota siihen, että pystyy ennustamaan hallitusten hyvyyden pitkälle tulevaisuuteen, sekä siihen, että nämä tulevat ja tuntemattomat hallitukset tekevät viisaita päätöksiä, niin vaikea perustella (minun mielestä) velkaantumista. Jos sen sijaan olisi vaikkapa marmoriin hakattu velkakatto (ei siis Yhdysvaltojen tyylinen, joka nousee aina velan saavuttaessa sen), niin siitä tulisi ongelmia sen takia, että velkaa ei voida käyttää hyödyllisiin asioihin, mutta se myös estäisi sen, että erilaiset populistiviritelmät nousisivat valtaan lupaamalla kaikenlaista kivaa ja pörröistä “tulevaisuusinvestointia”. Koska suhtaudun hyvin skeptisesti tulevien hallitusten, tai nykyisen, hyvyyteen, niin pitäisin absoluuttista velkakattoa pienempänä pahana. Tämän takia suhtaudun negatiivisesti kaikkiin keinoihin, jotka mahdollistavat pahemman velkaantumisen tulevaisuudessa siitä huolimatta, että velkaa on mahdollista käyttää myös järkeviin asioihin.

Mun näkemystä hallitusten hyvyydestä ei tarvitse jakaa, mutta logiikka taustalla lienee selkeä?

6 tykkäystä

Nyt on laitettu eläkevarat ja velka vastakkain. Eli kiertäen päätellen olet sitä mieltä, eläkerahastoon laittamalla velanotto on järkevää, eikö niin? Minun mielestäni etenkin tässä korkomarkkinatilanteessa se ei ole järkevää. Eli mielummin siirtäisin (ainakin palstalaisten melko yleisen mielipiteen mukaan liian) huonosti tuottavat eläkerahastovarat velan lyhentämiseen.

Onko mielestäsi juuri nykyinen velan ja eläkevarojen suhde eurolleen hyvä, vai olisitko valmis ottamaan lisää valtionvelkaa eläkerahastoon (kuvitteellinen tilanne, tiedän :smile:)?

Eläkerahastot ovat sosialistin märkä päiväuni. Antti Rinne taisikin pääministeriuransa alussa kaivata sieltä rahaa. Paljon rahaa, jota voisi käyttää kaikkeen kivaan.
Komppaan @mskomu , ja itse en sekuntiakaan kuvittele että poliitikot kykenesivät käyttämään rahastorahoja mihinkään järkevään ja samalla nykyisiä tuottoja korkoampia tuottoja tuovaan.

Eläkerahastoissa valtion eläkevastuut ovat sentään vähän turvassa poliitikkojen kotkotuksilta, mikä on näin yksilön kannalta erittäin tärkeää, koska lähes kaikkien eläkesäästöt pakkohoidetaan valtion järjestelmän kautta.

VER - Valtion eläkerahasto määrittelee tehtävänsä seuraavasti:

Valtion Eläkerahaston tehtävä on valtion eläkemenoihin varautuminen sekä eläkemenojen tasaaminen. VER vastaa valtion eläkevarojen sijoittamisesta ja auttaa valtiota varautumaan tulevaisuudessa maksettavien eläkkeiden rahoitukseen. Pitkäaikaisena sijoittajana VERin toiminnassa korostuvat korkea ammattitaito ja vastuullinen toimintatapa. VER toimii osana rahastoivaa eläkejärjestelmää.

VER siis kerää eläkemaksutuloja ja puskurin kautta toimiessaan tuottaa sijoitustuottoja. Tuottoja on kertynyt 2020-luvulla 5,3% nimellistuoton ja 3,4% reaalituoton verran
image image

On sitten VER:n tuotto hyvä tai ei, ainakin se on korkeampi kuin Valtion velan korkotaso. Voisikin ajatella niin että jo valtio tarjoaa korkotuottoa, joka ylittää vapailta markkinoilta saatavat tuotot, eläkerahaston kannattaisi lainata rahaa valtiolle.
Tosin siinä tilanteessa riski olisi huomattava, koska lähtökohtaisesti valtion luottotiedot ovat paremmalla tolalla kuin niillä markkinoilla joista “riskitöntä” korkoa korkeampaa tuottoa tavoitellaan.
image

8 tykkäystä

Siitä huolimatta, että eläkevarojen sijoittamista on säädelty hyvin tiukasti ja sen johdosta niiden tuotto on ollut pitkällä aikavälillä esimerkiksi osakeindekseihin verrattuna kehnompi, niin niiden tuotto on ollut kuitenkin huomattavasti suurempi kuin valtion velkojen korko.

On aika uskomatonta, että vasemmistolaisilla vaikuttaa olevan kova halu päästä eroon kaikesta varallisuudesta. Tuhlata se mahdollisimman pian, jotta päästään jakamaan rahaa velaksi.

17 tykkäystä

Ei aivan tuore näkemys, mutta toki ajankohtainen.

14 tykkäystä

Martin Paasilta (taas) hyvä puheenvuoro Suomen kaivoslaista, EUn kaivosasetuksesta ja Suomen liian nöyrästä asenteesta EUn suuntaan.

Jakson pituus n. 46min. Sen ehtii kuuntelemaan vaikka työmatkoilla.

8 tykkäystä