Politiikkanurkkaus (Osa 1)

Onneksi suurin osa näistä kun kasvaa aikuisiksi, tulevat järkiinsä. Ei valitettavasti kaikki, mutta silti…

14 tykkäystä

Vaikka suuri osa tuleekin järkiinsä, niin suhteessa pienempi osuus Tampereen Yliopiston kommunisteista. Aivopesu tekee tehtävänsä…

2 tykkäystä

Mutuna sanoisin, että ne järkiinsä tulemattomat siirtyvät poliittisiksi avustajiksi, poliittisin perustein täytettäviin virkoihin yms.
Aiemmassa kehitysapukeskustelussa oli väitteenä, että “länsimaat maksavat siirtomaan ajalla tekemänsä rosvouksen tuhoja takaisin”. Minulla on tuttu, joka on käynyt Sirola-opiston sekä jatko-opintoja Moskovassa ja DDR:ssä. Hän sanoi joskus, että näin opetettiin noissa mainituissa opinahjoissa jo 70-luvulla väittelyissä länsimaisten kapitalistien kanssa.
Greta on kapitalismin syrjäyttämisen tarpeellisuudesta saanut ajatuksen Neuvostoliiton aikanaan tekemästä luonnon- ja ilmansuojelun onnistumisesta.

2 tykkäystä

Sopimus irtisanotaan vakuutuskauden loppuun

Korvausmenojen kasvun syiksi vakuutusyhtiö listaa lisääntyneet yksityisten lääkäripalveluiden tarjonnan ja käytön sekä Kela-korvauksiin tehdyt leikkaukset. Sairaanhoidon kulut ovat kasvaneet, mutta Kela-korvaukset eivät ole seuranneet perässä, mikä on nostanut myös vakuutusyhtiöltä haettavia korvauksia.

Eli tässä alkaa käymään juuri niin kuin aikaisemmin oli puhetta. Kelakorvauksien leikkaukset menevät suoraan vakuutuksien hintoihin tai ehtojen huonontamiseen.

8 tykkäystä

Marinin hallitus kävi Suomelle kalliiksi.

25 tykkäystä

@Kalakukko1 jatketaan keskustelua täällä. :slight_smile: Politiikasta on aina hauska keskustella.

Miksi nostit esiin YK:n naisjärjestön twiitin? Oliko siinä jotain väärää?

1 tykkäys

Vastasin kaffehuoneella ja palaan tähän laittamaasi viestiin hieman illemmalla. Kiitos ”kädenväännöstä” ja voin avata vielä myöhemmin :+1:

2 tykkäystä

Jep, asiallista keskustelua. :slight_smile: Palataan asiaan, jos ehditään.

1 tykkäys

Miksi nostit esiin YK:n naisjärjestön twiitin? Oliko siinä jotain väärää?

Ajatellaampa samaa toimintalogiikkaa eri konteksteissa.

  1. YK twiittaa, että 91 % sotarikoksista Venäjän hyökkäyssodassa kohdistuu ukrainalaisiin. Viestissä vaaditaan vain venäläisiin kohdustuvien sotarikosten lopettamista.

  2. YK twiittaa, että 91 % vihapuheesta kohdistuu tummaihoisiin. Samassa twiitissä vaaditaan vain valkoihoisiin kohdistuvan vihapuheen lopettamista.

  3. YK twiittaa, että 91 % koronaan kuolleista on yli 70-vuotiaita. Samassa twiitissä vaaditaan parempia ehkäisy- ja suojelutoimia koronakuolemien välttämiseksi vain alle 70-vuotiaille.

Tarvitseeko olla ukrainalainen, tummaihoinen tai yli 70-vuotias, jotta tuossa logiikassa näkee jotakin vikaa?

7 tykkäystä

Tai sitten voi ehkä lukea viestin muutaman kerran ennen kuin antaa oman tunnepohjaisen liskoaivoreaktionsa viedä. Ei tarvitse kovin kummoista hahmotuskykyä tai sisälukutaitoa ymmärtääkseen, että YK:n pointtina oli kasvu naisten osuudessa eikä suhdeluku sinänsä.

3 tykkäystä

12 vuotta vanhan tutkimuksen mukaan naisten maailmanlaajuinen osuus journalisteista oli 33 %, ja määrä on noussut noista ajoista ainakin länsimaissa. Eli twiitin luvut tarkoittavat sitä, että nyt on siirrytty lähemmäs sukupuolineutraalia suhdetta journalistien kuolemissa. Kun puhutaan prosenteissa, tätä voitaisiin pitää tasa-arvoisempana tilanteena.

Sitä twiitissä ei mainittu, vaikka ehdottomasti olisi pitänyt, että mitä ne absoluuttiset määrät ovat. Onko ylipäätänsä kuollut enemmän journalisteja? Onko naisjournalisteja kuollut enemmän kuin aiemmin? Huonoa viestintää riippumatta siitä, onko katsojalla jonkinlaisia värilaseja vai ei.

Edit: pitihän ne luvutkin selvittää: suoria sukupuolijaoteltuja lukuja ei raportissa* mainita, mutta tapettujen määrät olivat 62 (2020) ja 55 (2021). Jos nyt oikein pyöristysvirheet huomioiden laskin, niin määrät ovat 4 ja 6 naisten osalta.

Tiivistyksen piikkiin tuo ei mene. Tämä on se kohta, jota sen sijaan olisi kannattanut tuoda esiin lukuineen päivineen, jos haluaa erityisesti naisjournalisteihin kiinnittää huomiota: “However, non-fatal attacks to which women journalists are subject, such as digital attacks, occur at a higher proportion than male journalists.”

3 tykkäystä

On ihan perusviestintää, että tiivistetään pointti muutamaan kuvaavaan ydinlukuun. Varsinkin ytimekkääksi suunnitellussa alustassa.

Tiedän, että lukutaito on toisinaan haastavaa, ja twiiteissäkin pitäisi tästä syystä pystyä aina vääntämään kaikki rautalangasta. Naisten osuus journalisteista koko maailmassa ei tässä ole kovin hedelmällinen vertailukohta, koska journalistien murhat ovat niin vahvasti alueellisesti painottuneet. Kannattaisi ehkä ennemmin miettiä sitä, kuinka suuri osa journalisteista on naisia esimerkiksi sellaisissa maissa kuin Pakistan tai Afganistan tai sitä, kuinka suuressa osassa maailmaa naisjournalistit tosiasiallisesti voivat kirjoittaa samoista aiheista kuin miesjournalistit.

Naisten osuus journalisteista koko maailmassa ei tässä ole kovin hedelmällinen vertailukohta, koska journalistien murhat ovat niin vahvasti alueellisesti painottuneet.

Kun puhutaan globaaleista luvuista, verrataan globaaleihin lukuihin. Oliko järkeä alun perinkään puhua globaaleista luvuista 4-6 henkilön otannalla saati tehdä niiden pohjalta mitään muutosanalyysiä? Ei. Osoittiko hyvää makua nostaa esiin tilasto, jossa miehet ovat negatiivisesti erittäin yliedustettuja, mutta keskittyä silti pelkästään siihen aliedustettuun ryhmään? Ei. Saako ja pitääkö naisjournalistien ongelmista puhua? Kyllä, mutta tuo twiitti oli pohjanoteeraus monella eri tasolla.

Kannattaisi ehkä ennemmin miettiä sitä, kuinka suuri osa journalisteista on naisia esimerkiksi sellaisissa maissa kuin Pakistan tai Afganistan tai sitä, kuinka suuressa osassa maailmaa naisjournalistit tosiasiallisesti voivat kirjoittaa samoista aiheista kuin miesjournalistit.

Juurikin näin. Tuolla saralla riittää ongelmia perattavaksi, etenkin Afganistanin huonomman kehityssuunnan kanssa. Ja vielä alkuperäiseen aiheeseen liittyen: Afganistanissa tapettujen journalistien suhde poikkeaa normista Unescon koko tilastointiajan datan mukaan; 20 % on ollut naisia, ja tapettuja on ylipäätänsä paljon (81). Tiedä sitten mikä on naisjournalistien suhde siellä, mutta ei varmasti lähelläkään länsimaista, eli heikon yleistilanteen lisäksi asiaan voisi olettaa liittyvän selkeä spesifisti naisiin kohdistuva vaino.

Pakistanissa on Unescon datan mukaan tapettu 90, joista naisia on ollut vain kaksi. Siellä ei ole naisjournalisteja ja tai eivät päädy tilastoihin? Meksikossa journalisteja on tapettu ilmeisesti kovinta tahtia (150), mutta naisten osuus on siellä lähempänä keskiarvoa (13,3 %).

Venäjän aloittama sota tulee näkymään näissäkin tilastoissa, 10 journalistia on jo kuollut Ukrainassa sodan alkamisen jälkeen.

Unescon tilasot: https://en.unesco.org/themes/safety-journalists/observatory/

4 tykkäystä

Löyty ihan statistiikkaa näistä naisjournalistien kuolemista. Josta voi päätellä, että menee kyllä ihan normaaliin vaihtelun piikkii. Vuonna 2021 oli vielä yks tapaus, jossa kuoli 3 naisjournalistia yhessä iskussa. Eli 50% koko vuoden tapauksista…

Edit: Number of female journalists killed 2021 | Statista

1 tykkäys

Siitä olemme samaa mieltä, että mistään trendeistä ei tietysti voida kahden vuoden perusteella puhua, ja tässä mielessä YK:n tasa-arvojärjestön viestintä ei ole onnistunut. Nämä rinnastuksesi ontuvat kuitenkin niin monilta osin, ettei niissä ole mitään järkeä. Tässä twiittaajana on järjestö, joka tekee töitä nimenomaan naisiin ja tyttöihin kohdistuvan syrjinnän ja väkivallan lopettamiseksi. On totta kai itsestäänselvää, että henkirikos on aina henkirikos, eikä UN Women yritä vähätellä miehiin kohdistuvaa väkivaltaa, vaan nostaa esiin yhteiskunnallisia rakenteita, jotka vaikuttavat naisjournalisteihin kohdistuvan väkivallan taustalla. Tiedottajan virhe on se, että twiitin koheesio ontuu ja loppuosa on tulkittavissa johtopäätökseksi alkuosaan. Vastaanottajan virhe on tulkita viesti ilman asiayhteyttä ja UNESCOn raporttiin perehtymistä.

2 tykkäystä

No täällä onkin tullut jo paljon näköjään puhetta sillä välin asiasta. Ajattelin nyt antaa tämän oman loppusanan tästä journalistitweetistä.

Minusta tämmöiseltä järjestöltä on ala-arvoista laittaa tuommoisella ulostulolla tuosta asiasta. Ihan sama mitä hauskaa muotoa harrastaa tekstissä, niin luulisi olevan parempi tapa ajaa agendaa.

Tänne myös laitettiin jo tuo data tuosta asiasta.

Kysymys kuitenkin herää tämmöisenä aikana, kun sukupuoliasioissa on herkkyyttä ja kaikenmaailman syrjintä on kiellettyä, niin miksi ”voi” laittaa asian noin? Pitäisikö naisten YK twitterin vetäjän myös laittaa ja juhlia nyt kuinka ”naisten kuolleisuus laskussa x% Ukrainassa :partying_face:”, koska miehet ovat pakotettuja puolustamaan maatansa ja naisia on evakuoitu? Eikö tämmöinen särähtäisi korvaan? Tai miten jos vaikka twiitattaisiin kuinka ”naisten osuus itsemurhista on noussut 2%”, koska miehillä olisi esimerkiksi saatu apua jotenkin asiaan?

On aivan eri asia, jos vaikka lähi-idän jotain naisia koskevaa tapahtumaa puhuttaisiin heidän tilillään. Miksi heittää tuollaista tuolla tavalla? Olisiko sittenkin mahdollista, että YK on yksi huonosti vedetty, tekopyhälle agendalle altistunut, maineensa menettänyt kirjainyhdistelmäorganisaatio muiden joukossa?

2 tykkäystä

Teet siis tällaisen johtopäätöksen järjestön somevastaavan hieman kömpelösti rakennetun twiitin perusteella? Ok. :smiley: Ehkä parempi selitys olisi vaikka se, että somevastaavalta puuttuu syvällisempi substanssiosaaminen, kuten somevastaavilta usein.

Nämä ovat taas sen verran heppoisia olkinukkeja, että ne voisi täällä jättää sanomatta. Journalistitwiitissä kyse on siitä, että YK:n tasa-arvojärjestö on kansainvälisenä päivänä toimittajiin kohdistuneiden rikosten rankaisemattomuuden lopettamiseksi nostanut esiin havaintonsa, jonka mukaan sukupuolittuneella väkivallalla on yhteys naisjournalistien surmiin. Esimerkeistäsi on kovin vaikea löytää tällaista yhteiskuntien rakenteisiin menevää ongelmaa.

5 tykkäystä

Tottakai tässä käy niin.

Tuon arvioidun säästön (valtion kassassa) lisäksi on jäänyt taka-alalle arviot siitä, kuinka paljon uudistus keventäisi KELAn työtaakkaa. Itse kuntoutusalalla työskennellessä tiedän sen verran, että esim. fysioterapialähetteet ovat edelleen paperilappuja, joilla kela-korvaus on haettavissa. Sen hakee joko palbeluntarjoaja tai asiakas itse. Kela käsittelee sen ja myöntää tai kieltää. Kaikilta (yksityinen palveluntarjoaja, asiakas ja kela) säästyy “turhaa” työtä. Tuskin säästö/muutos kovin suuri on, mutta oikeaan suuntaan paperisodan vähentämisessä ja KELAN käsittelyviidakossa.

1 tykkäys

Nyt ei tarvi enää kiistellä siitä, vaikuttiko Venäjä vai ei.

Putinin kokilla oli lusikka sopassa myös Trumpin vaalivoitossa.

Edit. Ja samaan sarjaan vielä toinen juttu. Unkari ei hyväksy Ukrainan tukipakettia. EU:n miljardituki Unkarille kelpaa, mutta se on valmis asettumaan koko muuta EU:ta vastaan Ukrainan suhteen. EU:n pitäisi päästä Unkarista eroon – nopeasti.

9 tykkäystä