Politiikkanurkkaus (Osa 1)

Ehkä kyseessä on peliriippuvuus, joka voisi vaatia hoitoa, kuten muutkin päihdeongelmat. Raha tähän tuskin auttaa. Varmaan suurempi vaikutus olisi, jos yhteiskunta rajoittaisi peliaikaa ellei ole toteuttanut yhteiskunnallisia velvoitteitaan.

1 tykkäys

Tuo kuulostaa mielestäni hyvältä idealta. Olisi varmasti suurelta osin toimiva. Baltiassa tämä toimii, kun sosiaaliturva on niin ohut ja valtio näyttää keskaria sluibailijoille. Se elintaso kun ollut Neuvostoliiton perujen myötä niin matala, että yhteiskuntapalvelusta kieltäytyminen ja tukien reaalinen menetys johtaa aivan aikuisen oikeasti nälkiintymiseen.

Vastaavia toimia olen nähnyt Kiinassa. Valtion sosiaaliturva on olematon. Maaseudulta kaupunkeihin luvatta muuttaneet ovat “lainsuojattomia”, eli heillä ei ole oleskelulupaa, työlupaa ja lapsilla koulunkäyntilupaa. Heitä kuitenkin näkyy raksahommissa ja muissa hanttihommissa, joita paikalliset eivät halua tehdä. Kaikille ei kuitenkaan ole läheskään aina sitä oikeaa työtä tarjolla.

Paikallisviranomaiset kuitenkin tekevät sinänsä fiksusti, että kadunlakaisijan paikka löytyy aina, josta saa sen verran rahaa että saa ruokaa päiväksi. Eli tällaisia nälkäisiä vihaisia “kaupunkiinmuuttajia” ei pääse laumoiksi asti nurkissa pyörimään ja ongelma pysyy hallinnassa. Samalla kadut pysyy siistimpänä ja ihmiset työn touhussa.

Entä Suomessa? Laitan tähän Aktiivimallin ajalta yhden artikkelin. Työtön valittaa lehdessä, kun on pakotettu hakemaan paikkaa, joka ei ole aivan sopiva.

Minua velvoitettiin kaksi kertaa hakemaan määräaikaista palkanlaskijan paikkaa eräässä yrityksessä. Tehtävien vaativuus tai palkkaus ei vastaa lainkaan koulutustani tai osaamistani, mutta laitoin hakemukset, koska hakematta jättäminen johtaa karenssiin eli työttömyystuen katkaisuun.

Tämä keskustelupalstan ketju kertoo todellisuuden. Etsitään aktiivisesti keinoja, joilla työllistymistä voi välttää.

Mistä tämä johtuu? Suomessa on työttömillä suhteellisen hyvä elintaso ja työpaikassa vaatimustaso, joita kumpiakaan ei haluta laskea. Sanon nyt tähän sen, etten ole sitä mieltä, että työttömillä pitäisi olla huono elintaso, mutta on fakta asia, että haluttomien ihmisten työllistäminen ei Suomessa onnistu niin kauan, kun he voivat ylläpitää elintasoaan tarpeeksi hyvänä ilman työtä. Sosiaalidemokraattisessa hyvinvointivaltiossa tämä asia ei tule muuttumaan.

Alla on ote Yhdysvalloista. Työtön saa työttömyystukea pääosin 26 viikkoa, eli puoli vuotta. Monissa osavaltioissa huomattavasti vähemmän. Katsokaapa taulukossa korrelaatiota työttömyysturvan kestosta ja työttömyysasteesta. Alabama ja Florida eivät ole työläisten paratiiseja. Niissä on rankkaa elää, jos olet pidemmän aikaa työtön.

Lopuksi haluan sanoa, etten kannata meidän menevän Yhdysvaltojen malliin, sillä se on köyhille äärettömän ankara ja jopa kuolettava. Haluan vain tuoda ilmi sen, että eksistentiaalinen uhka ruoan loppumisesta on se tekijä, joka saa ne viimeisetkin sluibat töihin vaikkei kiinnostaisi. Valitettavasti siinä on valtavasti huonoja lieveilmiöitä. En tiedä, kuinka tämän ongelman voisi Suomessa ratkaista inhimillisesti.

6 tykkäystä

Miten on kyseessä ilmaistyö, jos kunta ohjaa sinut ja ryhmän vaikka leikkipuiston äärelle aamulla, te poimitte siellä roskia päivän ja sitten menet kotiin. Kuukauden päätteeksi kela maksaa sinulle työttömyystukea. Työn tilaaja maksaa työn tekijälle palkkaa, ei se siis ole mitään imaistyötä.

Ja nimenomaan niin että yksityinen sektori ei ole hommassa mukana mitenkään. Kaikki “hyöty” tästä kuntapalvelusta menee meille kuntalaisille, kun ulkona on vähemmän roskia maastossa jne.

Jos näistä töistä pitäisi maksaa “oikeaa” palkkaa, niin ongelma on se että mistä sitä rahaa löytyy. Sen sijaan nämä työttömyys- ja toimeentulomenot valtiolla on niskassaan ihan joka tapauksessa, joten miksei samalla vaateisi jotain suoritetta menojen vastineeksi. Ei se ole kohtuutonta ja kuten todettu ihan koska tahansa voi työllistyä muualle. Tai jos on riittävästi rahaa tilillä elättää itsensä ilman tukia niin eihän sitten ole mikään pakko osallistua ko. hommaan.

Ja tosiaan, valtiolle tästä suurin hyöty olisi ihan jo se että ties vaikka 30% työttömistä imeytyisi omatahtoisesti oikeaan työelämään ihan vain koska se on parempi diili kuin olla tämmöisessä kuntapalvelussa. Se on se suurin voitto. Pienemmät voitot ovat sitten se että syrjäytyneiden määräkin varmasti vähenisi kun heille pakotettaisiin tavanomainen arkirytmi ja joku homma mitä päivittäin tehdä. Kuulostaa ehkä nykymittapuulla rajulta (niin kuin ihan minkä tahansa vaatiminen keltään nykyään), mutta väitän että nämä syrjäytyneet tulisivat myöhemmin kiittämään että joku pakotti ottamaan ryhtiliike.

Eihän siihen KuntaPalveluun ole mikään tarve ja pakko kenenkään jäädä loppuelämäkseen. Ihan vain kunnes se oma oikea työ löytyy. Kannustaa etsimään, kun vapaa-aikaa ei ainakaan ole vaihtoehtona. Niin kuin ei ole meillä työssäkäyvilläkään.

5 tykkäystä

Eihän tässä ole mitään salattavaa.

Jos minä joskus rikastun satumaisesti, niin minäkin lopetan työt siihen paikkaan ja nautin vapaa-ajastani. Omakustanteisesti, siinä toki se oleellinen ero.

Motiivi työttömyyteen ja kotona oleskeluun on ihan selvä. Sitä joskus yritetään vähän piilotella taikka vähätellä, mutta ihan kristallinkirkas se on. En minäkään tekisi töitä joka arkipäivä jossei se olisi elintasoni ylläpidon kannalta välttämätöntä.

8 tykkäystä

Se on ilmaistyö, koska siitä ei makseta palkkaa. Työttömyyskorvaus ei ole mikään palkka.

Kyllä se on kohtuutonta. Jos koska tahansa voisi työllistyä muualle palkkatöihin niin kukaan ei menisi tekemään töitä työttömyyskorvauksella.

1 tykkäys

Onnistuin näemmä löytämään aiemmin itselleni tuntemattoman “puolueen”, joka menee asioiden kieltämisinnokkuudessa ehkä jopa yli vihreiden tasolle, mutta vastakkaiseen suuntaan :sweat_smile:

Ehkä ne persut nyt kuitenkin mieluummin :joy:

Mitähän kaikkia muita uusia puolue-ehdokkaita tuleekaan vielä kevään aikana vastaan :thinking:

Vähän olen aistivinani, että osalle porukasta on tärkeintä, että työttömiä ja syrjäytyneitä rankaistaan/nöyryytetään, jotta “laiskuus” saadaan piiskattua heistä pois. Toki ymmärrän tuossa sen logiikan, että tehdään työttömyydestä niin ankeata, että mikä tahansa paskaduuni nollatuntisopimuksella vaikuttaa ruhtinaalliselta.

Mutta. Ei tuo ole kunnalle mitenkään ilmaista touhua. Jonkunhan pitää valvoa, että tämä “työvoimareservi” saapuu paikalle sovittuna aikana. Sitten pitää olla työvälineet sekä joku valvomassa, ettei niitä rikota. Pitää olla ruokapalvelu, työturvallisuutta valvova henkilö, siirtymiset paikasta toiseen jne. Sitten jonkun pitää vielä valvoa, että siellä työmaalla tehdään jotain. Muutenhan sinne voi tulla vaan seisoskelemaan kuin Neuvosto-järjestelmässä konsanaan.

Lisäksi pitäisi päättää, ketkä tähän risusavottaan osallistuvat. Täytyykö saapua paikalle heti ensimmäisenä työttömyyspäivänä? Entä ne, joilla on esim. fyysisiä rajoitteita eivätkä voi heiluttaa lapiota 6h päivässä? Entä mielenterveysongelmaiset?

Unohtumatta toki sitä, että tätä tällaista toimintaa harrastetaan jo tänä päivänä, eli ei ole mikään uusi keksintö.

7 tykkäystä

Nimenomaan. Se on tässä tarkoituskin. Meillä on Suomessa vakavat kannustinloukut kun työttömiä ja avoimia työpaikkoja on molempia satoja tuhansia. Kivempi olla kotona tekemättä mitään ja saada silti kivasti rahaa. Kiva juttu, mutta alkaa käydä vähän raskaaksi ylläpitää.

Jos sanoo että haluaa saada tukia valtiolta, niin valtio voi vaatia tukien vastineeksi jotain osallistumista johonkin valtiota hyödyttävään toimintoon. Valtiolla on aika pitkä lista lakisääteisiä asioita joita sen on pakko tarjota kansalaisilleen. Voisi kansalaisillakin olla edes jotain velvoitteita myös valtiotaan kohtaan. Me työläiset maksamme veroja aika isolla prosentilla. Ei sekään ole kivaa.

Olisihan se kivaa jos kaikki voisivat vain olla vapaa-ajalla eikä tarvitsisi tehdä mitään työtä.

6 tykkäystä

Aistit väärin.

Tämä minun kaverini pelaa innoissaan tietokoneellaan kaiket päivät. Hänen elämänsä kuvainnollisesti valuu sormien läpi hukkaan. Hän ei ehkä itse tajua miten surkea tilanne hänellä on, tai ainakin sitä että miten paljon hänellä jää elämästään näkemättä ja kokematta.

Jos joku järjestelmä saisi hänet kammettua kotoaan pois (vapaaehtoisesti hän ei sieltä halua poistua) niin se saattaisi avata hänen silmänsä ja saada hänet ymmärtämään että onhan elämässä nyt muutakin kuin pelkkä virtuaalipelailu.

Avainasemassa olisi ainakin ensin saada jokin järjestelmä siihen että yöllä nukutaan ja päivällä valvotaan. Päivällä sitten puetaan vaatteet ja lähdetään ulos muiden ihmisten ilmoille. Jonkun kanssa voi vaikka jutella ja rupatella vaikka sähkön hinnasta taikka pakkasista. Tuosta se lähtee liikkeelle, sitten jos vielä saisi jonkun duunin jostain hommattua (ensin täytyy olla päivällä hereillä) niin sitten voisi alkaa tienaamaan rahaa ja huolehtimaan itse itsestään. Perustulo, kuten nykyinenkään järjestelmä, ei auta tässä mitenkään. Siinä järjestelmä passivoi ihmistä hänen itsensä lisäksi, voisi melkein puhua jo tuottamuksellisesta syrjäytymisestä.

Jos tuohon nyt sitten haluaa joku tulla rutisemaan että tuo on kyykyttämistä ja paskaduunia ja mitä vain niin en kyllä ymmärrä. Mieti mikä se lähtötilanne on. Nuo tuollaiset syrjäytyneet eivät itse osaa nousta suostaan ylös, olisivathan he sen jo tehtneet. Heitä pitää jollain tökätä ja saada liikahtamaan. Sitten he huomaavat itsekin, että onhan tässä elämässä jotain muutakin järkeä kuin vain istua koneen edessä 18h päivässä.

Suomi käyttää näemmä tänä vuonna noin 5,3 mrd€ työttömyysmenoihin. Jos tällaisella kuntapalvelu -järjestelyllä saadaan vaikka 30% työttömistä siirtymään oikeisiin töihin, niin säästöt ovat miljardeissa. Siinä on sitten jo pelivaraa pari ihmistä palkata koordinoimaan tätä työporukkaa. Lisätään mielenterveyskulut ja niihin todennäköisesti muodostuva positiivinen helpotus niin voisi hyvinkin jäädä koko järjestelmä reilusti plussalle.

Ja kuten Mäkynen totesi, jokainen julkinen työntekijä vahvistaa julkista taloutta.

8 tykkäystä

Ajatuksesi työttömyydestä näyttää olevan tylyimmästä päästä. Jos tuo pelaamisen ja tekemättömyyden elämäntyyli on niin helppoa ja mukavaa sekä tuet liian suuria niin miksi emme näe enempää lopputilejä? Tuohan saadaan kuulostamaan kerrassaan mahtavalta elämältä aina kun halutaan leikata tukia tai keksiä “työllisyystoimia”.

Olisiko kuitenkin niin, että työttömänä ollessa olet siellä yhteiskunnan pohjalla (toki maahanmuuttajat vajoaa nykyään vielä alemmaksi) eikä sieltä kepillä ja rangaistuksilla nousta ylös.

Mitä jos tempastaisiin yhtä päättömästi ja savustettaisiin yritykset palkkaamaan kaikki Suomen työttömät töihin? Pölläytetään kunnolla käyntiin nämä “yhteiset talkoot” ja “työllisyystoimet”.

No tämähän olisi melkoinen taikatemppumalli. Toivottavasti tämän ajatusmallin puolueet eivät pääse valtaan.

Onhan meillä vaihtoehto. Jos työttömänä on niin mukava pelata ja lojua suurilla tuilla niin onnistuuhan se ihan normaalilla irtisanomisajalla. Sehän on vaan järjestelykysymys. Minä en ainakaan kaipaa takaisin työttömäksi. Lojuminen ja pelaaminen voi kuulostaa jotenkin helpolta, mutta kyllähän se on (ja olikin) todella raskasta elämää.

6 tykkäystä

Itse olen miettinyt tähän sellaista ratkaisua, että näitä työttömiä tukia saavia voitaisiin velvoittaa tekemään yhteiskunnallisesti hyödyttäviä töitä/asioita. Miksi tukien pitäisi tulla vastikkeetta? Miksi osa voi työkykyisenäkin vain lomailla muiden kustannuksella?

Alkaako oman työpaikan hankkiminen kiinnostaa, kun ei voikaan vain lorvailla kotona ja pelailla pelejä kavereiden kanssa eläkkeelle asti?

2 tykkäystä

Plärää tätä ketjua tämän aamun osalta, siitä tässä on keskusteltukin :slight_smile:

Sinä nyt ehkä ajattelet tätä vähän eri näkökulmasta kuin minä. Sinä näet tämän jonkinasteisena sosiaalisena oikeudenmukaisuusasiana. Voihan se sellainenkin toki olla, ja jotkut väkisin haluavat sen aina sellaiseksi myös vääntää.

Minä näen että ainakin tuo tietokonemaailmaan uppoaminen on pikemminkin jopa addiktio tai sellaiseen verrattavissa oleva. Pelit ja virtuaalimaailma valtaa ihmisen koko ajatusmaailman, eikä siinä sitten normaali elämä oikein ota luonnistuakseen siinä rinnalla. Kuukaudet kun vaihtuvat vuosiksi pelaillessa öisin pelejä ja ilman että käy missään ihmisten ilmoilla tekemässä mitään niin tilanne ei loppupeleissä ihan kauheasti eroa huumeaddiktiostakaan. Kaikki aika menee siihen omaan addiktioon ja ohessa kärsii kaikki muu.

Eihän huumeidenkäyttäjillekkään hoitomuoto ole “perushuume” jonka saa käydä hakemassa joka päivä jotta käyttäminen voisi jatkua mahdollisiman vaivattomasti. Päinvastoin, huumeidenkäyttäjillä puhutaan katkaisuhoidosta ja kuntoutuskeskuksista. Jokin paikka, jonne mennään ja jossa ehdottomasti ollaan ilman huumeita. Syödään normaalisti ja valvotaan päivisin. Sieltä jos ihminen kuntoutuu, niin hän pääsee takaisin kiinni ihmisarvoiseen elämään ja jälkikäteen lienee varsin tyytyväinen, siitäkin huolimatta että hänet oli pakotettu hoitoon.

Syrjäytyneistä (ainakin 18-45v miehistä) todennäköisesti varsin moni elää addiktionomaisessa suhteessa tietokoneisiin ja se addiktio estää heitä näkemästä oman tilanteensa surkeutta. Tuo ongelma ei millään tukijärjestelmillä ratkea, siihen tarvitaan aktiivinen väliintulo. Kai sitä voi jokin psykiatrian palvelukin tarjota, mutta se on vähän pirun kallista tarjota kymmenille tuhansille. Toisaalta siellä on varmasti seassa sellaisiakin jotka eivät varsinaisesti ole mitenkään psyykkisesti sairaita, mutta joilla vain ei ole haaveena purjevenettä eikä omakotitaloa. En minä usko että tämä kaverini mitenkään varsinaisesti mielisairas on. Ihan normaali kaveri sinänsä, hän on vain todella, todella kiinnostunut tietokoneista ja peleistä. Jos hän ja hänenkaltaisensa kävisi töissä ja illat pelaisi omakustanteisesti niin tuossa ei olisi sinänsä mitään pahaa. Ainakin kaverini on täysin terve fyysisesti, ei mikään terveydellinen seikka estäisi häntä tekemästä jotain työtä.

4 tykkäystä

Mielestäni sosiaaliturva on nimenomaan perusturvaa eikä sen tarvitsekaan olla vastikkeellista. En myöskään usko että tällainen ihmisten nöyryyttäminen laittamalla työttömät keräämään roskia toisi yhtään mitään hyötyjä kenellekään. Se aiheuttaisi aivan varmasti katkeruutta ja vastareaktion — ihmiset tekisivät mitä tahansa välttääkseen tuon kohtalon.

Ja se tärkein kysymys on oikeastaan se, hoitaisiko tämä sairautta vai oiretta? Voisiko työmarkkinoiden joustavoittaminen tai koulutuksen, erityisesti aikuiskoulutuksen, lisäresursointi olla tehokkaampi keino puuttua työttömyyteen? Työhaluton ja mukavasti tuilla elelevä työtön on enemmän myytti.

5 tykkäystä

Ottaisivat ihan piruuttaan vastaan palkkatöitä jostain ja työllistyisivät?

Vasemmiston painajainen!

16 tykkäystä

Kuntouttavaa työtoimintaa tehdään jo aika suuressakin mittakaavassa ja sillä taitaa olla positiivinen vaikutus yksilön työllistymiseen. Ongelma varsinkin kuntien järjestämässä työtoiminnassa on se, että se on jumalattoman kallista. Työtoimija nostaa tuet ja sen kuuluisan 9€/pv. Sen lisäksi kunta järjestää hänelle lähiesimiehen, perehdytyksen ja koulutuksen, suojavarusteet ja työvälineet, sosiaalitilat ja ruokailut. Sinällään olen sillä kannalla, että tämä on hyvä tapa hoitaa työttömyyttä; kuten sanot se varmasti johtaa hyviin tuloksiin syrjäytymisen estämisessä. Onko siihen varaa ja onko se järkevää rahan käyttöä on sitten toinen kysymys. Ne rahat kun ovat suoraan pois muista kuntien palveluista.

1 tykkäys

Hassu ajatus, että sen pitäisi olla jotain nöyryyttävää.

Töissä käymisellä on suuri merkitys myös yhteiskunnassa kiinni pysymisessä:

  • työssäkäyvän päivärytmi
  • aitoja ihmiskontakteja
  • tottuu tekemiseen ja ehkä jopa alkaa nauttia siitä
  • kokee tekee jotain hyödyllistä ja saa siitä vastiketta
  • työtä tekevä ihminen on paljon helpompi palkata kuin kotona vuosia notkunut!

Tukien pääsääntöinen tavoite tulisi olla välttämättömyyksien turvaaminen. Verotuksen ja tukien muodon sellainen, että sen joka aamulla herää ja lähtee töihin, kuuluu saada enemmän rahaa kuin sen joka ei töihin lähde.

1 tykkäys

Miksei “kuntouttava työtoiminta” voisi olla jotain tuottavaa, joka jotakuinkin kattaisi itse kustannuksensa?

Siinähän on muutamakin ongelma.

a) jos työtoiminta on tuottavaa, se kilpailisi suoraan jonkun yrityksen kanssa
b) nämä ihmiset eivät varsinaisesti ole tuottavia työntekijöitä, vaan vaativat yleensä niin paljon erityistukea, että kustannukset karkaavat paljon tehdyn työn arvoa suuremmiksi
c) tähän mennessä emme ole halunneet tehdä työttömistä ilmaista työvoimaa yrityksille. Se toki voidaan tehdä ja tällä tavoin ratkaistaan listan aiemmat ongelmat, mutta se sotii aika pahasti yleistä oikeustajua vastaan.

5 tykkäystä

Meillä on työttömyyteen ja työn tekemiseen liittyen useita vastakkaisia voimaa, ja tätä kompleksia ongelmaa ei voi ratkaista yksinkertaisin keinoin. Kannustan tutustumaan Wicked Problem -aiheeseen liittyvään teoriaan politiikassa usein esiintyvän populismin sijaan. Wicked problem - Wikipedia

  1. Ensimmäinen ongelma on se, että matalapalkkaisen työn tekeminen ei ole Suomessa kannattavaa verrattuna saataviin tukiin.

  2. Lähden liikkeelle perusolettamuksesta, että haluamme pitää kiinni hyvinvointiyhteiskunnasta, jossa ihmiset saavat palveluita, hoitoa ja turvaa esimerkiksi työttömyyden yllättäessä.

  3. Koska kohta 2. meillä on maailmanlaajuisesti katsottuna todella korkea verotusaste. Verojen leikkaaminen on kuitenkin hankalaa, jos haluamme pitää kiinni kohdasta 2. Suomi on kuitenkin velkaantunut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana, joten jotain on tehtävä. Kuka kertoo että mitä?

  4. Suomessa on potkittu SOTE tölkkiä eteenpäin usean hallituksen toimesta. Asiantuntijaryhmä ehdotti, että tehokkain ja taloudellisesti kannattavin ratkaisu olisi ollut 5 aluetta. Meillä on poliittisen agendan (pidetään koko Suomi asuttuna) vuoksi alueita nyt yli 20 kappaletta. Jokaisella alueella on oma hallinto-organisaatio kirjanpitoineen, laskutuksineen jne.

  5. Tässä toki vain murto-osa asioista joita ottaa huomioon. Listaa voisi jatkaa Wicked Problem muodossa vaikka kuinka. Esimerkiksi minkälainen vaikutus töistä syrjäytymisellä on mielenterveyteen, ihmisen yleiseen terveydentilaan ja sitä kautta kuluja valtiolle / kunnille.

Perustuloa esitetään ratkaisuksi ja monilta osin olenkin sen kannalla vaikka en uskokaan sen yksinomaan tarjoavan kania hatusta. Meillä on valtava määrä ihmisiä hoitamassa ja käsittelemässä hakemuksia ja niiden poikkeuksia. Jos lähdetään olettamuksesta että haluamme pitää kiinni kohdasta 2. ja ihmiset saavat tukea jatkossakin, eikö meidän ensimmäiseksi kannattaisi purkaa turhia hallintorakenteita ja virastoja? Kuinka paljon valtion budjettiin jäisi enemmän euroja, jos tukiviidakosta päästäisiin pois perustulon avulla? Ainiin, mutta jos otamme perustulon käyttöön kuinka paljon ihmisiä tippuu tuille, kun alkaisimme näitä silloin turhia hallintorakenteita purkaa? Hups :smile: Huomaatteko kuinka kompleksista asiasta on kyse?

Mukaan mahtuu aina väliinputoajia ja systeemin hyväksikäyttäjiä, mutta olisi hyvä lähteä perusolettamuksesta että ihmiset haluavat tehdä töitä eivätkä istua pimeissä yksiöissä tietokoneilla :wink: Ratkaistaan oikeaa ongelmaa ei marginaalia.

8 tykkäystä

Jos oletat, että kuka tahansa voisi tehdä mitä tahansa työtä ja juuri sillä tietyllä asuinpaikalla olisi sopivia töitä tarjolla niin noinhan tuo menee. Todellisuutta se ei kuitenkaan ole. Itse uskoisin, että useampi kouluttamaton henkilö, etenkin kielitaidoton sellainen, turvautuisi rikoksiin.