Politiikkanurkkaus (Osa 1)

Natoäänestyksestä tehty kansalaisaloite kerää tällä hetkellä ääniä noin 1000kpl/tunti. Vaaditut 50000 lienee plakkarissa illlansuussa :+1:

3 tykkäystä

Kummallinen näkökohta. Toki meriliikenne Venäjälle menee hyvin läheltä Suomea, mutta mikäli Venäjälle tulisi konflikti Naton kanssa, niin mitenkäs ne laivat pääsisivät Itämerelle? Tai mistä Venäjän Itämerellä olevat laivat hakisivat tavaraa?

1 tykkäys

Kalustosiirrot heitä vastaan?

Just äsken tuli 50k täyteen.

1 tykkäys

Saako nyt sanoa että Natoäänestys to the moon! ? :rocket:

Suomen liittyminen Natoon on nyt erittäin kuuma puheenaihe. Itselläni ei ole tästä juurikaan näkemystä puolesta tai vastaan (okei aiemmin olen ollut enempi Natoon liittymistä vastaan), ja ihmettelenkin sitä, että miten niin monet ihmiset ovat nyt kiireen vilkkaa juoksemassa Naton syliin? Mitkä ne todelliset perusteet tähän ovat? Tätä olen itse koettanut hahmottaa ja hyvää pohjatietoa tarjoaa esimerkiksi linkin takaa löytyvä Arvio Suomen mahdollisen Nato-jösenyyden vaikutuksista Ulkoasianministeriön 2016 tehty selvitys Natoon liittymisen vaikutuksista. Raportissa avataan mm. Naton merkitystä ja erityisesti Suomen erittäin vahva linkittyminen Ruotsiin Natoon liittyvissä kysymyksissä oli itselleni uutta.

Mututuntumalla on tietenkin helppo todeta, että Natoon kannattaa liittyä, koska silloin saadaan hädän hetkellä sotilaallista apua. On luonnollista, että pienen Suomen kansalaisina monet näin tuntevat. Uskon kuitenkin, että parasta ratkaisua ei tosiaankaan tehdä pelon vallitessa, vaan päätöksen täytyy olla laskelmoitu ja erittäin hyvin perusteltu. Tämän takia Natoon ei todellakaan tule liittyä kansanäänestyksen perusteella. Myös se olennaista muistaa, että Suomi on jo Naton rauhankumppanuusyhteistyössä mukana.

5 tykkäystä

Nyt kun vapaampi keskustelu Suomen Natoon liitttymisestä on näköjään enemmän hyväksyttyä tässä ketjussa kiinnittäisin huomiota viimeiseen virkkeeseesi :

Miten tämä olennaista nykyisessä tilanteessa. Mielestäni ei mitenkään muuten kuin niin, että valmiudet liittymiselle on olemassa.

8 tykkäystä

Mitä merkitystä NATOn rauhankumppanuudella on? ”Friend without benefits” tulee mieleen vai mites tuo menee

14 tykkäystä

Pointtina tuolla oli se, että yhteistyö on jo merkittävää Naton kanssa, ja ei sinänsä ole epäselvää, että Suomi on kiinteä osa läntistä maailmaa. Ja kuten raportissa mainitaan, on Suomen hyvin todennäköistä päästä nopeallakin aikataululla Natoon jäseneksi. Eli siis onko nyt paras hetki liittyä, kun liittyminen itsessään toimii Suomelle pidäkkeenä? @Gadus @Perttu_Hamalainen

1 tykkäys

Menee aika villiksi, jos tänne siirretään uudestaan Nato-keskustelu. Annoin hyväksyntäni kansalaisaloitteelle. Ainoa syy, kuten aiemmin jo kirjoitin, oli epäluottamus etenkin SDP:n kykyyn keskustella asiasta avoimesti hallituksen sisällä ja ottaa se käsittelyyn. Nyt koko juttua ei voi hiljentää enää Tuomiojan tai Halosen tyyliin. Hallitus voi kansan edustamana jättää hakemuksen koska tahansa eikä kansalaisaloitteella ole siinä tapauksessa mitään merkitystä.

Siirtäkää nämä pois tästä ketjusta.

9 tykkäystä

https://www.paavovayrynen.fi/2022/02/25/itavalta-esikuvaksi-puolueettomalle-ukrainalle/

Miettikääpä, jos eläisitte vaihtoehtotodellisuudessa, jossa presidentinvaaleilla olisikin ollut tällainen voittaja.

4 tykkäystä

Natoon liittyminen nopealla aikataululla toisi lisää painetta Putinille ja osoittaisi omalta osaltaan, miten suuren virhearvioinnin hän on tehnyt.

6 tykkäystä

Venäjällä on kolme enemmän tai vähemmän läntistä naapuria, jotka eivät kuulu NATOon. Valko-Venäjä, Ukraina ja Suomi. Tämä olkoon 1 pisteen vihje kysymykseen siitä, miksi niin monen mielestä NATOn syliin kannattaa rynniä mitä pikimmiten.

Aiemmin puolueettomuutta on alleviivattu siksi, että naapurissa on vaikuttanut todellinen mahtivaltio, jota ei ole haluttu / uskallettu ärsyttää. Nyt tuo valtio on osoittanut olevansa varsin arvaamaton toveri, ja käytännössä koko maailma on kääntynyt sitä vastaan. Pitänee siis uudelleen miettiä ketä ja miksi kaveeraa.

Ja toki NATOn ulkopuolella pysymiseen on (ollut) myös monta taloudellista syytä, onhan naapurilla ollut pätäkkää ja oravannahkoja joilla käydä kauppaa. Vaan kun fyysinen rupla kelpaa enää sytykkeeksi ja sähköisiä yhteyksiä maailman finansseihin ei ole enää lainkaan, onko muussiksi tallottu talouskaan enää syy ottaa pienintäkään riskiä, joka pahimmillaan uhkaisi koko yhteiskuntamme olemassaoloa?

36 tykkäystä

@Markakorva siirsin sun kattavat NATO-pohdinnat tänne :hugs:

5 tykkäystä
16 tykkäystä

Kansalaisaloitteessa 69 420 allekirjoitusta.

Epic.

6 tykkäystä

Halutaan hypätä kansanäänestyksen yli

9 tykkäystä

Tein kahvihuoneelle NATOsta kyselyn, jotta voidaan kartoittaa foorumin mielipidettä.
Meinasin tänne laittaa sen ensin, mutta kattavamman aineiston takia kahvihuone valikoitui paremmaksi paikaksi. Mielestäni NATO-keskustelu on muutenkin nykyään enemmän jo kahvipöytä tason keskustelua, koska NATOn kannattajia ei heti leimata sotahulluiksi Yankee faneiksi, tai NATOn vastustajia Putinisteiksi.

Kävin allekirjoittamassa kansalaisaloitteen NATOon liittymisestä ilman kansanäänestystä. Käy sinäkin!

6 tykkäystä

Omasta näkökulmasta tämä keskustelu Naton ympärillä on melko käsittämätön ja uskon tämän suurimmaksi osaksi perustuvan siihen, että valtaosa kansasta ei ymmärrä miten läheisissä väleissä Suomi on ollut Naton kanssa jo pitkän aikaa.

Esimerkiksi itse olen varusmiehenä osallistunut Naton suureen sotilasharjoitukseen, joka järjestettiin Norjassa. Siis ollut varusmiehenä Naton sotilasharjoituksessa ulkomailla. Ei kuulosta kauhean etäisiltä väleiltä?

Toinen asia mikä hyvinkin konkreettisesti koskee tuhansia suomalaisia sotilaitaita, sekä aktiiveja että reserviä on Naton johtamat sotilaaliset kriisinhallintaoperaatiot. Esimerkiksi Afganistanissa ja Kosovossa ollaan oltu osana Naton sotilasjoukkoa. Afganistania myytiin suomessa rauhanturvaoperaationa, mutta todellisuudessa se oli Naton johtama sotilasoperaatio jota ei juuri millään tavalla voi kutsua rauhanturvaamiseksi.

Itse näkisin Suomen aseman niin että ollaan niin lähellä Natoa kuin ikinä on mahdollista olla ilman virallista Natostatusta. Ja tätä asetelmaa pidän erittäin epäsuotuisana. Osallistumme aktiivisesti Naton toimintaan, mutta tositilanteen sattuessa kohdalle mikään ei velvoita Natoa auttamaan meitä. Nyt on aika lopettaa Neuvostoliitolle kumartelu ja ottaa se viimeinen askel länteen.

19 tykkäystä