Pörssien suunta (Osa 1)

27-åring en av de som vårdats på intensiven i Sverige

Lähde: Aftonbladet

Eilen joku terveystieteiden professori telkkarissa totesi että koronaan kehittyy immuniteetti sairastamisen jälkeen. Se on ainut mikä tämän lopettaa.

Tällä karanteenihommalla tauti saadaan kuukauden-kahden sisällä suurinpiirtein häviämään, mutta ei varmaan mene kauaa kun se jostain taas lentoliikenteen jatkuttua leviää tänne taas uudestaan. Sitten pitäisi samalla strategialla vetää taas parin kuukauden lockdown.

Sitten kun tavallinen kansa on taudin suurissa määrin sairastunut, alkaa vanhuksetkin olla paremmassa turvassa, kun jokainen vastaantulija ei ole enää kipeä, eikä edes piilokipeä. Ei pääse tulemaan uutta sairastumisaaltoa, kun kansa on jo taudin sairastanut.

Näillä karanteenihommilla siirretään vain suurella kustannuksella väistämätöntä tapahtumaa tulevaisuuteen.

3 tykkäystä

Voisiko nämä karanteenitoimenpiteiden järkevyyttä koskevat keskustelut käydä jossain muussa ketjussa, ja tässä ketjussa rajoittua siihen miten todellisuudessa tapahtuvat toimenpiteet vaikuttavat talouteen?

10 tykkäystä

Immuniteetin kehittyminen on aika useassa eri lähteessä jo kritisoitu. Useampi on antanut monta kertaa negatiivisen testin sairastumisen jälkeen, jonka jälkeen tietyn ajan päästä sairastunut uudestaan.

Toimimalla nyt kovaa, voidaan sitä taudinleviämis-basea pienentää oleellisesti. Sen jälkeen löysäämällä karanteeneja jne, voidaan pitää sitä leviämistä hallussa ja joko ajautua hyvällä tuurilla sen tukahduttamiseen tai lääke/esto -keinojen löytämiseen, tai vaihtoehtoisesti saadaan tauti sairastettua tarpeeksi isolla osalla kansaa - mutta ilman sairaaloiden ym. kuormittamista.

Joka tapauksessa vaikutukset talouteen ovat valtavat, mutta nostamalla kädet pystyyn tulee mielestäni taloudelliset ongelmat olemaan valtavat, jonka lisäksi siinä tilanteessa talous olisi murheistani pienin.

Luulisi, että alkuun asetettu kuukausi olisi ennemminkin minimi, jota lähdetään tarvittaessa pidentämään? Omaan silmään Suomi näyttää seuraavan Euroopan yleistä linjaa, ja lock downithan ovat vasta alkamassa Briteissä, ja tilanne pahenemassa Etelä-Euroopassa. Bill Gatesin 6-10 viikon lock down -ennuste jenkkeihin (oletuksella, että kaikki menee putkeen) kuulostaa omaan korvaan realistisimmalta. Allekirjoittaneen on siis vaikea löytää katalyyttejä pörssin käänteelle tässä tilassa.

Itseäni mietityttää, että vaikka tässä palattaisiinkin “normaaliin” arkeen, niin mitenkäs estetään, ettei joku onnekas kuljeta tautia seuraavaksi kehitysmaihin? Potentiaaliset tuhot tulisivat olemaan melkoiset länsimaihin nähden, joten itse näkisin, että jos sinne 18 kk päähän saataisiin toimiva rokote, ja sen tuotanto riittävälle tasolle, niin voidaan alkaa taas puhumaan normaaliin palaamisesta.

Edit. Jottei mene ihan ohi aiheen, niin esitetään kysymys, onko tällä hetkellä helikopterirahojen ohella mitään syytä, miksi pörsseillä olisi mitään syytä kääntyä ylöspäin?

Viruksen taloudellisista vaikutuksista voi keskustella tässä ketjussa, mutta itse virus ja sen leviäminen kannattaa keskittää tänne Wuhan Coronavirus (Osa 1) - #3518 by Samsu

Tottakai tämä on melko hienoinen jakoraja, koska viruksen elämä vaikuttaa talouteen.

6 tykkäystä

Noh, itselläni ei ole tähän immuniteetti -kysymykseen minkäänlaista kompetenssia arvioida, mutta näin joku suomalainen professori eilen televisiossa väitti. Tämän väitteen kyseenalaistamiseen olisi sitten mielestäni syytä olla jotain muutakin kuin “joku linkki”.

Anyway, “tilanne tulee pahenemaan” varmaankin numeroiden osalta joo, mutta jos ja kun alle 70-vuotiailla taudinkuva tuntuu olevan pikemminkin se että osa ei edes huomaa sairastavansa tätä koronavirusta (mikä syynä suureen leviämiseen), niin ei tuo nyt ihan niin apokalyptinen sairaus ole kuin mitä tuomionpäivän julistajat antavat ymmärtää. Varmasti vaarallinen jollekkin jossain joo, onhan kynsisieni-infektioonkin joku onnenpekka kuollut.

Kehitysmaissa terveydenhuolto lienee kategorisesti paljon huonompaa, mutta toisaalta siellä kovin suuri osuus kansasta ei ole edes yli 60-vuotiatia, jolloin voi myös olla ettei tauti kovin paljoa vakavia sairastumisia edes aiheuta. Who knows.

Tämä käsitys “ei me kuollakkaan kaikki” kun saa palstatilaa tiedonvälitystoimistoissa, niin ehkä kaikkein vihaisimmat superbearitkin vähän leppyvät ja samalla kurssisyöksyt suoristuisivat.

Ehkä hieman valtavirtaa vastaan minä kehtaan sanoa toivovani kurssien pikaista paranemista. Minä en halua nähdä kuinka kauhea talouskatastrofi tästä ihmiskunnalle voi vielä tulla. Ja ei, käteiskassa on tällähetkellä noin 80% ja ostotkin aloitettu vasta tällä viikolla.

“Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.” - M. Koivisto

5 tykkäystä

Kuten tuossa aiemmin linkkasin, niin tutkitusti Euroopassa sekä Kiinassa yli puolet tehohoitoa vaativista on alle 50 vuotiaita ja nuorten osuus on nousussa.

ps. En usko kurssien pikaiseen paranemiseen, vaan pitkäaikaiseen alamäkeen. Oman arvion mukaan jenkeissä ei olla vielä lähellekkään riittävän alhaalla.

1 tykkäys

Empiiristä tutkimusta kentältä ja eri vaikutusten pohdintaa. Kävin kaupassa hakemassa kahvia ja huomasin kuinka vähän ihmisiä on liikkeellä ja kuinka kukkurallaan hyllyt, hedelmäosasto ja leipäosasto olivat. Lisäksi tuntui että purkamattomia lavoja oli tavallista enemmän porukkaa hyllyttämässä. Voi olla toki olla että oma K-kauppa on poikkeama, mutta se sai ajatukset liikkeelle talouden ja pörssin näkökulmasta.

Hamstraus sai aikaan täysin normaalista poikkeavan kulutuspiikin. Kaupat tekivät isoja tilauksia ja nyt kaikki ovat kotona ja kaupoissa taas hyllyt täynnä? :thinking: hullunkurinen tilanne ihan pelkän ajatuksen tasolta. Käytin esimerkissäni kauppaa, mutta sama ilmiö lienee tällä hetkellä lääkkeissä ja muissa tarpeissa. Toisaalta myös ei niin tarpeettomien hyödykkeiden kulutus laskee kun ostopäätöstä lykkäillään epävarmuudessa ja hyviä uutisia odotellessa. Purkautuuko tämän epävarmuuden aikana patoutuneet kulutustarpeet poikkeusolojen lakatessa vai aiheuttaako tämä pysyviä muutoksia meidän kuluttamiseen ja yritysten toimintaan? Varmasti yritysten varautuminen tämän kaltaisiin tilanteisiin lisääntyy.

Ketteryys ja liiketoimintojen uudelleen suunnittelu nousee arvoon arvaamattomaan. Hyvänä esimerkkinä esimerkiksi omassa feedissä vastaan tullut lihakauppa Roslund joka romahtaneen ravintolamenekin johdosta kuljettaa tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla lihaa kotiin ilman toimituskuluja. Ruoan ja ruokaostosten toimitus kotiovelle saannee tästä tapahtumasta mukavan boostin ja sellaiset, jotka eivät vielä ole tätä tapaa käyttäneet ovat ehkä nyt rohkaistuneet sitä kokeilemaan.

Mitä ajatuksia teissä tämä poikkeustilanne herättää? Mitkä alat voisivat oppia tästä eniten ja kääntää ketteryydellään tilanteen parempaan suuntaan? :smiley:

Itse ainakin seuraan omia firmoja ja tarkkailen ketkä jäävät ikään kuin tuleen makaamaan ja ketkä viestivät toimistaan avoimesti ja innovoivat uusia keinoja ja tapoja toimia.

3 tykkäystä

Kuten meilläkin, jenkeissä ravintola-ala on hyytynyt. Ala ja sen liitännäiset on maan toisin isoin työllistäjä melkein 16 miljoonalla työntekijällään (jenkeissä n. 155 miljoonaa tai rapiat ihmistä ylipäätään töissä).

Ala on tunnettu jatkuvasti konkursseista, mutta ei samaan aikaan. Melko iso tälli tulossa siis työllisyydelle ja sitä kautta kulutukseen.

” The food service industry is the nation’s second-largest private employer, with 15.6 million employees, according to the National Restaurant Association, which counts 1 million restaurants, including fast food outlets, in the United States.”

Tämän ja vastaavien takia nuo Trumpin tonnin shekit postiluukkuihin olisi pian hyvä saada hyrräämään…

kuva

5 tykkäystä

Yhteistyökumppani Hong Kongista:
“With the spread of COVID-19, many flights canceled but the shipping demand keeps increasing. In the week after February 24, the China-International air freight market jumped more than 50%, so the air shipping price is keep increasing day by day.”

Pieni positiivinen signaali, ehkä.

14 tykkäystä

Näkeekö kukaan muu tässä mahdollisena tulemana rajua inflaatiota? Tai maanis-depressiivistä deflaatio-inflaatioa tuotteista riippuen :wink: En t-o-d-e-l-l-a-k-a-a-n tiedä mitään aihealueesta, mutta kehdataan nyt kysyä silti :slight_smile:

Mietin, että shippaushinnat nousee, materiaalien hinnat noussee, kun maiden lockdownien seurauksena on alitarjontaa ja pulaa, rajatarkastukset hidastaa toimituksia, tehtaat käy alityövoimalla kuka minkäkin osan puutteessa ja samaan aikaan keskuspankit kaikkialla painaa kilpaa rahaa. Monelta loppuu toimeentulo ja käytössä on entistä vähemmän rahaa, niin näyttäisi minun kristallipallossa siltä, että vaikka osa tuotteista jää ainakin hetkellisesti 90%alekoriin kysynnän puutteesta, paljon tulee olemaan 490% ylennyskorissa, kun tavaraa ei ole tarpeeksi ja osat ja kuljetukset jne on kalliimpaa.

50% pomppu 0,0001:stä on pieni. Eli lähtötason alhaisuus lienee syynä näin isoon rahtihinnan nousuun. Niin ja ehkä samalla tarjonnan leikkaus koska niin paljon rahtia menee matkustajakoneiden kyydissä “lisäboonuksena”.

Sitten kun alkaa idlenä istuvat matkustajakoneet mennä pajalle penkkien poistoon ja rahtikäyttöön niin tiedämme että rahtikysyntä on kovaa :smiley:

Ei siinä tapauksessa hinnat nousisi - kun kapasiteetistä on pulaa, vasta silloin rahtihinnat nousee.
Kannattaa välillä nostaa niitä aurinkolaseja pois nenältä :sunglasses:

6 tykkäystä

Siis on selvää että kapasiteetista on yhtäkkiä pulaa, mutta +50% ei välttämättä ole lähelläkään vanhoja hintoja vielä koska hinnat oli painuneet niin alas kun rahdin kysyntä välillä rommasi.

Ei niissä mitään 50% alea ollut, ei rahtiyhtiöt lennä tyhjillä koneilla tappiolla. Ne on mieluummin maassa.
Mutta tämä on vain oma kokemustieto, muilla voi olla sitten jotain muuta. Isot yhtiöt ja määrät saa muutenkin eri hinnat kuin tavallinen nappikauppias.

Se osa rahdista mikä on mennyt matkustajakoneiden kyydissä on hyvin joustavan hintaista koska ne koneet lentävät joka tapauksessa. Tai no, normaalisti näin. Nyt ei enää…

:bear: :koala: :panda_face:

2 tykkäystä

“Treasury considering issuing 25 and 50 yr bonds to finance stimulus”
Näin tuollaisen chatissa, mahtaako olla jotain virallisempaa? @Verneri_Pulkkinen

1 tykkäys

Olen itsekin seurannut Kiinasta tupruavaa dataa mitä mm. taas kasvaviin hiilidioksidipäästöihin tai sähkönkulutukseen tulee (Aki Kangasharju tviittaillut niitä tämän tästä). Sen lisäksi anekdoottinen evidenssi Twitteristä puhuu elpymisen puolesta.

Samalla täytyy muistaa, että maailmantalouden kannalta Kiinan elpyminen on suht laiha lohtu (joskin toki rohkaiseva esimerkki että tästä voi nopsakkaa elpyä jos palikat on kohdallaan). Maa on maailmantalouden tehdas, ei veturi. Eli karrikoidusti se tuottaa (siksi puhuttiin aluksi supply shockista kun koronavirus oli vielä pelkästään Kiinaan rajoittunut ongelma), mutta ei luo kysyntää maailmantalouteen.

Sen sijaan Yhdysvallat on se isoin veturi. Ja siellä epidemia on vasta alkamassa ja samalla siellä ei ehditty reagoida ajoissa mikä voi tarkoittaa pidempää kestoa koronaviruksen hoidossa, mitä esim. Kiinassa. Tehdas voi mennä pariksi kuukaudeksi seisakkiin, onhan varastoja. Voiko veturi? Siinä taitaa koko letka pysähtyä.

Ei ihme että globaalisti juostaan dollareiden perässä vielä kun niitä saa, ennen kuin kysyntä tavaroille (eli toisin päin dollarien myynti niitä vastaan) ottaa ison osuman.

Hieman karrikoitua mutta näin itse hahmottelisin. Olisi pitänyt tietysti käydä tämä ajatusleikki jo kuukausi sitten läpi. :sweat_smile: Hidas sytytys…

12 tykkäystä