Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Taitaa olla menossa kansan rauhoittelu. Ei haluta kertoa liikaa ettei tulisi sitä paniikkia.

Koska virallista dataa ei haluta antaa, annan karkeasti matemaattisen mallin mukaan arvion että tartunnan saaneita on suomessa jo tuhansia (suurin osa oireettomia) ja teholle “pääsee” seuraavan kahden viikon aikana 100+. Toivottavasti toimet tuli niin aikaisin ettei terveydenhuollon tehohoitokapasiteetti ylity. Hirveästi ei tule jäämään pelivaraa näillä näkymin.

1 tykkäys

Sellainen toimintamalli ei ole koskaan kuulunut Suomeen. Pahinta olisi, että se antaisi nimenomaan tilaa väärälle tiedolle. Avointa tiedon jakamista ovat korostaneet kaikki tahot WHO:sta lähtien.

Vaikea uskoa, että tiedonvälitystä suitsittaisiin poikkeuslain julistamisen jälkeen. Enemmän tuo vaikuttaa ammattitaidottomuudelta tai välinpitämättömyydeltä.

8 tykkäystä

THL on kyllä ainakin tiedotuspuolella osoittanut jo ammattitaidottomuutta.

Oma valistunut arvaus; Riviporukoissa on rautaista osaamista, mutta johto on poliittisesti nimitettyä kakkaa joka on nyt noin 5x liian syvässä vedessä räpiköimässä ja hiki otsalla kun tiedetään että on suurennuslasin alla hallituksen suuntaan.

En näkisi mahdottomaksi että on tullut noottia että numeroista ei nyt haluta ehdoin tahdoin puhua. Samaan tapaan kun valkeni että testauskapasiteettia ei ole, testauksesta haluttiin yhtäkkiä puhua vähemmän.

Ennustan että jos/kun testausongelma on ratkottu, THL on yhtäkkiä hirveä testaamisen puolestapuhuja ja hirveä organisoitu kampanja polkaistaan pystyyn. Siihen asti puheissa koko testaus unohdetaan niin täysin kuin mahdollista.

7 tykkäystä

Jep, kamalaa katseltavaa ja kuunneltavaa tämä on ollut. Palkkaisivat vaikka jonkun tiedottamisen konsultin, joka miettisi etukäteen kansaa ja tiedotusvälineitä kiinnostavat kysymykset ja niihin vastaukset. Voisivat sitten niitä ladella näissä tilaisuuksissa sen sijaan, että näyttäisivät siltä, kuin olisivat ensimmäisen kerran ajatelleet koko asiaa.

Vai olenko vain itse naiivi tiedottamispolitiikan suhteen? Ote Tampereella ilmestyvästä Aamulehdestä >

Tampereen yliopistollisen sairaalan infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen vahvistaa, että Pirkanmaalla on todettu kaksi uutta tartuntaa, mutta ei kommentoi esimerkiksi sitä, mistä tartunnat ovat lähtöisin tai liittyvätkö ne aiemmin kerrottuihin altistumisiin.

Tieto siitä, liittyykö uudet tartunnat tiedossa oleviin tartuntaketjuihin on kriittistä. Jos ei liity, eikä tartuntaketjua tunnisteta ollaan Keski-Euroopan tiellä. Jos tiedetään, ollaan Etelä-Korean tiellä (testausongelmista huolimatta)

5 tykkäystä

samaa viestiä kuin italiasta

1 tykkäys

Juuri näin.
Kaiken lisäksi alun yltiövarovaisella ja varoittelevalla viestinnällä on myös kauaskantoiset seuraukset - TODELLA moni elää vieläkin niillä tiedoilla, joita on silloin alussa annettu ulos. Moni elää kokonaan tilanteen ulkopuolella, eikä kiinnosta/halua pahoittaa mieltään ja lukea asiasta enempää. Tilanteen “faktat” on kerran tsekattu silloin alussa, ja niillä mennään.
Ja kun miettii niitä THL:än alkuohjeita, niin miksi ei vois levillä vetää vähän after ski:ssä pelti kiinni ja halailla ja kaulailla kaikkia mahollisia ihmisiä? Ja tämä on siis meno siellä nyt.

7 tykkäystä

Testauskäytännöistä johtuen uudet tartunnat ovat a) terveydenhuollon henkilökuntaa, b) teholle tulleita tai c) aiempien ketjujen lähipiiriä.

Onkohan testeissä yhä päivän viive tuloksiin?

1 tykkäys

Mutta näitähän on koko maassa… “yhden käden sormilla tai ehkä kahden käden sormilla” mitattava määrä epidemian alusta lähtien. :grin:

Ymmärsin TAYSin osastoylilääkärin eilisistä kommenteista, että kaikki hoitoon otetut testataan. Ei siis pelkästään teholle päätyneet sormet**.

(**) Sormia voi teholla olla THL:n mukaan minimissään 10 (paitsi jos sormia/käsi on amputoitu). Maksimissaan sormia voi olla 10*10=100). Eli sormia voi olla välillä 10-100.

2 tykkäystä

Täällä olikin jo kommentoitu tätä uskomatonta tilannetta, ettei Suomessa tiedetä edes tehohoitopotilaiden määrää. Ja koko homma on vasta ihan alussa.

Täytyy toivoa, että niillä on edelleenkin homma oikeasti paremmin hanskassa, kuin miltä ulospäin vaikuttaa.

Samalla kommentti, kun YLE jakaa virheellistä informaatiota. (artikkeli alla)

Todellisuudessa saippua tuhoaa viruksen. Jokainen joka on käyttänyt esim. Fairya, tietää että se tehoaa erinomaisen hyvin rasvaan. Koronalla on rasvakuori (lipidikalvo), jonka saippua avaa ja hajottaa sitten viruksen. (kuva alla)

Peskää siis kädet nimenomaan saippuan kanssa.

Vahva alkoholigeeli toki toimii myös.

kuva

4 tykkäystä

Juu, nyt menee allekirjoittaneella jo paatoksen puolella, joten lopetan heti. Lainaan kuitenkin vielä kansallisrunoilija Juice Leskistä ja kappaletta Siniristiloppumme.

(Täät-tä-rättää-tät-tärä-rättää)
Mikä mikä mikä mikä mättää?
(Kuka saatanan tunari taas tunaroi?)
E-e-e-e-en ko-ko-kommentoi

7 tykkäystä

Poikkeusolot tuovat ihmisten luonteenpiirteet esille.

2 tykkäystä
5 tykkäystä

Tämän tuoreen viittauksen perusteella Italiassa on jonkin verran enemmän sairaalapaikkoja suhteessa väkilukuun kuin Yhdysvalloissa. Tulee kyllä kovat paikat jenkkilässäkin lähiviikkoina ja -kuukausina.

That truth is rather grim. Though Italy’s health system is highly regarded and has 3.2 hospital beds per 1000 people (as compared with 2.8 in the United States), it has been impossible to meet the needs of so many critically ill patients simultaneously. Elective surgeries have been cancelled, semielective procedures postponed, and operating rooms turned into makeshift ICUs. With all beds occupied, corridors and administrative areas are lined with patients, some of them receiving noninvasive ventilation. (Lihavointi tässä)

3 tykkäystä

Aika huolestuttavaa esim. kaupassa asioinnin kannalta on tuo tieto, että virus säilyy ilmassa jopa tunnin.
Uloshengitys - sisäänhengitys.

“Arkielämään se ei vaikuta. Arkielämässä ihminen ei saa sitä virusta ulos itsestään aerosolin muodossa. Se liittyy enemmänkin terveydenhoitoon silloin, jos tehdään toimenpiteitä, esimerkiksi intubointi. Sellaisissa tilanteissa on mahdollisuus, että nämä virukset muuttuvat aerosolien muotoon, Tuomas Aivelo sanoo.”

5 tykkäystä

Tämä Suomen malli huolestuttaa ja huolestutti. Terveydenhuollosta oli lähipiirin testattavalle sanottu ettei asiasta saa hiiskua mihinkään päin mitään. Lääkärit sanoo että flunssassa voi mennä töihin (työterveyslääkäri lähihoitajalle).

Positiivista sekin kai että tämän jälkeen lääkärilupien määrä tullee lisääntymään? Sitten heräsin.

2 tykkäystä

Tuo pelkkä aerosolitartunnan mahdollisuuskin on huolestuttavaa, vaikkakin ratkaisevaa tuossa on käsittääkseni tuo ilmateitse tarttuvuuden ulottuvuus, kuten Aivesalokin viittaamassasi artikkelissa toteaa. Myös tuossa Pika-Sissin linkittämässä artikkelissa viitattiin osaltaan nimenomaisesti hoitotoimenpiteen mahdollisesti aiheuttamaan viruspartikkelien aerosolisoitumiseen:

The virus is transmitted through droplets, or little bits of liquid, mostly through sneezing or coughing, Dr. Maria Van Kerkhove, head of WHO’s emerging diseases and zoonosis unit, told reporters during a virtual news conference on Monday. “When you do an aerosol-generating procedure like in a medical care facility, you have the possibility to what we call aerosolize these particles, which means they can stay in the air a little bit longer.” (Lihavointi tässä)

Samankaltaisen arvion on antanut myös Amesh Adalja (MD, an infectious disease specialist at the Johns Hopkins University Center for Health Security), joka viittaa coronan mahdolliseen aerosolisoitumiseen juuri joidenkin sairaalaympäristössä tehtävien hoitotoimenpiteiden seurauksena. Imateitse tarttuvan sairauden osalta Adalja antaa esimerkin tuhkarokosta, joka voi tarttua vaikkapa niin, että hissillä matkustanut henkilö tartuttaa sen ilman kautta tunnin kuluttua samaa hissiä käyttävään henkilöön (videon kohta 18 min 20 sek).

EDIT: Eria asia sitten on, pitäisikö varautumisperiaatteen johtaa siihen, että viruksen oletetaan jo nyt voivan aerosolisoitua arkielämän tilanteissa, vaikkei sitä vielä luotettavasti olekaan osoitettu.

Sellaistakin kuullut yrityspuolelta, että jos työntekijän perheenjäsenellä on korona, niin töihin vaan normaalisti. Hieno linjaus.

2 tykkäystä
1 tykkäys