Pörssien suunta (Osa 1)

Lähellä on että menee Lepikön loppuvuoden ennuste 3600 jo tänään rikki, aikamoista nousua pukkaa.

Dax-futuuritkin pamahti +3% plussalle, huomenna palaa kyl swingi-shortsit huolella, varmaan pari pinnaa noustaan Euroopassakin huomenna.

1 tykkäys

Alkaa kyllä sanat ja usko hiukan loppua tähän menoon, kun enää ei tule edes niitä korjauspäiviä vaan ikuinen nousu jatkuu. Jossain muistan nähneeni sepe 4000 kommentin ja naureskelleeni sille, mutta nyt alkaa hymy hyytymään senkin osalta. Itse en pörssissä ollut 2000 teknokuplan aikana, enkä osaa verrata siihen, mutta sanoisin nyt, että kuplaa on syntymässä kyllä, kun spacit ja teknot sun muut nousee parhaimmillaan +30% päivässä ja indeksisijoittajana olisi tehnyt parhaimmillaan 6kk melkein +100%.

16 tykkäystä

Sama täällä. Mainoksia pyörinyt koko vuoden, mutta ”oudosti” maaliskuussa ne hävisivät. Kun ralli alkoi, ne palasivat. De Niro on muistuttanut ties kuinka monesti, miten olisi kannattanut ostaa Amazonia.

En ole itse TikTokissa, mutta siellä ainakin Twitteriin tehtyjen nostojen perusteella meno on vielä villimpää ja ”kaikki” tekee optioilla yms. satojen prosenttien tuottoja.

Jos howardmarksilaisesti koittaa arvioida missä kohtaa sykliä mennään nyt, tuntuu ainakin riskit unohtuneen sijoittajilta täysin ja kaikkialla nähdään vain tuottomahdollisuuksia. Voiko markkinalla edes hävitä rahaa?

Tällainen hetki on harvemmin se paras ostoille… Käytännössä nyt eletään peilikuvaa maaliskuun ostopaikoista, kun kaikki halusi eroon osakkeistaan hinnalla millä hyvänsä.

Lisäys: onneksi Suomi-yhtiöissä ilmiö on vielä suht rajoittunut mutta haipakkaa menoa on meilläkin kun sijoittajat innostuvat jostakin yhtiöstä.

Lisäys 2: ralli voi saada lisää voimaa siitä, että rahastonhoitajat ovat jääneet rannalle ja jos mielivät säilyttää työnsä pitää ”jahdata” SP500:sen tuottoja. Niistä leijonan osa on tullut kourallisesta teknoyhtiöitä, joten niitä olisi melkein pakko löytyä salkusta.

18 tykkäystä

Tässä on vain se pelko pepussa että vaikka suomifirmat eivät ole rallatelleet kuuhun, jos-kun tuo kuumatka päättyy ja isot jenkki-indeksit ottavat 10%+ korjausta, mikään ei viittaa siihen etteikö rallin “välttäneet” suomilaput silti symppaa korjausliikettä isolla voimalla. No, pidetään riittävä käteispuskuri jota varmaan voisi vähän kasvattaa ja varaudutaan uusiin ostokeleihin jos näin käy koska voin kyllä sanoa että jos NASDAQin teknoraketit ottaa -10% ja siitä masentuneena vaikkapa kaukana pre-korona-tasoista edelleen möyrivä Fortum ottaa myös -10% koska markkinapaniikki, sitä voi jo kutsua hinnoitteluvirheeksi.

15 tykkäystä

Se riippuu varmaan vähän siitä, millainen ilmapiiri markkinoilla vallitsee. Jos yhtäkkiä vain sektorikohtainen kupla puhkeaa niin ei se välttämättä vaikuta niin suuresti muihin sektoreihin, sillä kyllä iso osa osaa nähdä sen ennalta ja ymmärtää korjauksen syyn.

4 tykkäystä

Yleensä Suomi-sijoittajien ykkössuosikkien tie on päättynyt kivisesti. :frowning: Nyt ostokärjessä Fortum ja ulkomaisista Apple ja Tesla sekä, tsadaaaaa, Norwegian.

“Tesla, Apple ja lentoyhtiö Norwegian dominoivat ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntiä vaihtomäärillä mitattuna. Elokuun aikana Nordnetin kautta osakekauppaa käyvät suomalaiset yksityissijoittajat kasvattivat omistuksiaan kolmikon jokaisessa yhtiössä. Koronakriisin kiihdyttämän digitaalisen kehityksen vuoksi uskon kaupankäyntiaktiviteetin jatkuvan yleisesti korkealla tasolla etenkin ulkomaisten pörssien teknologiakohteissa, kertoo Tuppurainen.”

12 tykkäystä

Tuota olen itsekin juuri pohtinut, todennäköisesti siinä käy just niin että lähes jokainen lappu lähtee laskuun jos jenkeissä teknot tulee alaspäin. Mikä on kyllä mielestäni kumma ilmiö, mutta kait ne isot pelurit viskoo lapun kuin lapun laitaan jos pörssi sukeltaa, mut hyviä ostopaikkojahan silloin saattaa ilmestyä.

3 tykkäystä

Tämä on kyllä kuuma kysymys… viritelläkkö stoplosseja lappukohtaisesti, jolloin joutuu käyttämään hieman isompia prosentteja, vai laittaakko koko salkulle suojaraja jonka alittuessa se tyhjenee kokonaan. Aijai mikä homma ostella takaisinpäin jos noin tekisi (60+ lappua) :pleading_face:

Itse olen henk. koht lopettanut “oikeiden” stoplossien käytön pääosin koska avauksissa voi tulla niin isoja heilahduksia jotka ovat silti hyvin lyhytaikaisia. Sen sijaan käytän Tradingviewin alertteja. Eli periaatteessa asetan siellä “stoplossin” ja kun Tradingview rääkäisee, se on merkki tutkia tilannetta ja tehdä päätöksiä että heivataanko yli laidan. Loppuen lopuksi kuitenkin yleensä menetys siitä että tilannetta seuraa ja pohtii ehkä vartin vs. mekaaninen stoploss on aika pieni ja näin välttyy lappujen lähdöltä kun käppyrässä on iso piikki joka korjaa takaisin nopeasti.

Ja kun lappu lähestyy omaa targettia tuoton suhteen, pistän myös alerttia jossa kenties virittää osa pinosta myyntilaidalle.

“Stoploss, mutta automaattia valvoo ihmissilmä ettei tule hätiköityä”.

12 tykkäystä

Jees, opin keväällä, onneksi aika pienillä summilla, että nuo automaatit ovat huonoja, erityisesti lappukohtaiset siis. Nimenomaan kyykkyavausten johdosta. Allekirjoittaneen tilanne vaan on se, että lappuja on tosiaan reilusti erilaisia, ja päivästä riippuen voi olla, että TV:n hälystä kestää 14h ennen kuin pääsen koneelle. Eli pörssin sulkeuduttua. Itsekään vahtiminen ei siis oikein toimi.

Tässä mielessä tuon salkkukohtaisen rajan virittäminen Absolut minimiin voisi olla ok. Toki siinäkin on riskinsä, että salkku tyhjenee kokonaan täysin pohjalta, mutta ainahan ne vakuutukset jotain maksavat :thinking:

Vielä ei ole mitään käytössä, mutta päivä päivältä nousu hirvittää enemmän.

Jos oikeasti rommaillaan, niin eikö olisi parempi olla suunnitelma valmiina miten toimia? Kuvittelisin että hälytykseen reagointi hetkessä esimerkiksi kesken työpäivän ei välttämättä anna aikaa rationaaliselle ajattelulle. Huonoimmat sijoituspäätökset olen tehnyt, kun olen poikennut sijoitussuunnitelmasta ja itse asettamistani säännöistä, usein hetken huumassa tai hätäilyssä.

Mielestäni on parempi alkaa kontraamaan siinä kohtaa, kun kokee että tuottoa on tullut riittävästi. Tai vain kasvattaa käteisen määrää myymällä yhtiöitä joiden arvostus on nyt selkeästi venytetty? Olen tehnyt lyhyempiä treidejä ja ollut tyytyväinen 5-10% swingeihin jos sellaisia on irronnut.

1 tykkäys

Toinen vaihtoehto on maksaa vakuutuksesta - jättää stoplossit pois ja sen sijaan istuttaa salkun kulmalla sopivan kokoista indeksishortti-turboa tms.

Tällöin jos dyykataan, shortti pullistuu. Tosin loputtomassa bull-markkinassa tämä maksaa - paljon toimivampi ratkaisu kun markkina vetää kylkimyyryä viikosta toiseen.

Lähinnä nuo alertit suojaavat poikkeuksellisilta uutisilta jotka koskevat vain yhtä lappua salkussa - jolloin voi siinä ja silloin tehdä päätöksen aiheuttaako tämä toimenpiteitä. Koko indeksin liikkeitä kyllä tulee seurattua melkein koko ajan kun on yhden ikkunan titlepalkissa yleensä S&P 500 futuurien luku johon voi vilkaista silloin tällöin. Tosin tuonkin indeksin käppyrässä on yleensä alertti päällä jos se painuu alle isomman aikajänteen tukitason puskista. Harvoin triggeroituu, mutta on siellä valmiina herättämään jos asteroidi tippuu johonkin tms. jotta voi ainakin seurata että mitäs kettua nyt.

Duuni on onneksi sellaista että päivä istutaan koneella muutenkin, joten työasioiden alla puksuttava tradingview ei merkkaa ja kun hälyt on tunattu sopivasti, ne hälyttävät oikeasti vain jos jotain niin dramaattista tapahtuu että se olisi ollut stoplossin arvoista.

1 tykkäys

Pitää olla tekemättä liian suoria johtopäätöksiä yksittäisistä datapisteistä mutta näitä signaaleja satelee sieltä täältä.

Huom., jos oma salkku on lähinnä kotipörssissä ei kannata liikoja johtopäätöksiä vedellä, vaikka kyllähän usein laineet SP500 loiskumisesta kantautuu tänne asti.

8 tykkäystä

Nämä hyvä:

Nämä huono:

Nämä neutraali:

10 tykkäystä

Olen miettinyt ja spekuloinut kuinka rokote tulee vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen.

Kun ensimmäisen rokotteen kiertoonlaskemisen päivämäärä julkaistaan, sanotaan vaikka jenkeissä, niin olettaisin jenkkimarkkinaindeksin ottavan asian ensimmäisenä huomioon positiivisesti, ehkä reilun prosentin pomppuna. Suurin ero tässä voisi olla, että indeksiä nostanee enemmänkin tähän astiset kärsijat eli mm. matkailu ja ravintola-ala.
Nämä tapahtumat toki heijastuvat myös muualle maailmalle.

Jos ja kun rokotteen kiertoonlaskemisen päivämäärään on vielä ilmoituspäivästä kovin pitkä aika, niin alussa syntyneestä hurmoksesta markkina palaa hieman ensimmäisen piikin jälkeen ja jatkaa flättinä/maltillisesti nousten (olettaen ettei muut tekijät vaikuta) kohti kiertoonlaskemisen päivänmäärää, ehkä viikon parin päähän. Tästä pisteestä kurssit noussee hieman rivakammin kohti H-hetkeä ja edessä voi olla pienimuotoinen sell-the-news-ilmiö.

Osakemarkkina on tässä vaiheessa ottanut (taas) lisää etumatkaa reaalitalouteen nähden, mutta kun tieto rokotteen kierrosta on asettunut ihmisten päähän, heidän keskimääräinen kulutuskäyttäytymisensä ja kuluttajaluottamus alkaa taas kohentumaan.

Tl;dr: Psykologisesti ajateltuna näkisin, että rokotteen kiertoonlaskemisella on suurempi vaikutus ihmisten kulutuskäyttäytymiseen, kuin mitä sillä käytännössä katsoen on vaikutusta lyhyellä ajanjaksolla immuniteetin syntymisen tai viruksen taltuttamisen kannalta.

Voisiko joku muukin spekuloida aihetta? Yhden ihmisen näkemyksessä on monesti paljon harhaa ja vääristymiä.

1 tykkäys

Tech selloff on tässä spekulaatiossa rokotteen vaikutuksista kyllä hiton iso riski koko markkinan kannalta (mielestäni). Zoomit, Netflixit, Amazonit sun muut voi dyykata alkupompun jälkeen pahasti. Sektorirotaatiota nähdään vähintään, kuten mainitsitkin…

3 tykkäystä

Itse näen että sell-the-news on hyvin mahdollinen reaktio, nyt mennään rokotteen toivossa mutta sitten kun se tulee niin aletaankin miettimään että miltä se maailma näyttää kohta. Jos tech-yhtiöiden pomput johtuvatkin siitä että hankkeita onkin vain aikaistettu rakenteellisen muutoksen sijaan niin jälki tosiaan voi olla karmeata.

Olen koko ajan itse keventänyt salkkuja, pojan salkussa meni tänään käteinen jo 65% painoarvoon.

6 tykkäystä

Jos meistä monet (minä mukaanlukien) on varovaisia, kokeillaan kontraavaa näkökulmaa:

OLEMME IKUISEN NOUSUN ALKUMETREILLÄ !!!

Heitän tähän muutamia argumentteja, miksi voimakas nousu voisi jatkua (toki 10 % korjausliikkeitä voi tulla, mutta iso suunta on ylöspäin). En siis välttämättä allekirjoita näitä kaikkia, mutta kirjoitan ne tuomaan keskusteluun väriä.

i) Roaring twenties -skenaario. Viime vuosikymmeninä kehittyneiden talouksien yksi ongelma on ollut kärjistyvä eriarvoisuus, mikä syö keskivertokuluttajan ostovoimaa (reaalipalkat eivät ole esim. Yhdysvalloissa nousseet 40 vuoteen). Kiitos koronan tuoman BRRR-politiikan ja Trump-shekkien, keksimme että ostovoimaa voi buustata suoraan keskuspankin taseesta niin kauan, kun talous ei ylikuumene. Sen riski on pieni vielä pitkään, koska meillä on paljon käyttämätöntä kapasiteettia sekä työttömiä.

Syntyy hedelmällinen kierre, missä kulutus nousee → yhtiöt alkavat vastaamaan kasvavaan kysyntään ja investoivat → syntyy työpaikkoja → palkat lähtee nousuun → inflaatio elpyy → kulutus nousee → yritysten tulokset kasvavat kestävästi

ii) Arvostuskertoimilla ei ole väliä -skenaario. Sijoittajat tuijottavat P/E -lukua. Mutta entä kun indeksin isoimmista firmoista käytännössä vain Apple on kovan tuloksen tekemisen moodissa ja lopuilla on kasvumatka vielä kesken? Mitä kun Saas-yhtiöiden paino kasvaa indeksissä? Pitäisikö tuloksia katsoa pidemmälle?

Kun kasvuyhtiöiden paino indekseissä kasvaa, pörssit erkaantuvat yhä enemmän mörnivästä reaalitaloudesta ja niiden kertoimet nousevat reflektoiden alla muuttuvaa kompositiota.

iii) Vaihtoehtojen puute -skenaario. Talous ei juuri elvy, joten massiivinen elvytys jatkuu. ERP (equity risk premium, riskipreemio) laskee laskemistaan, koska 3 %:inkin tulostuotto hakkaa mennen tullen 0 % valtionvelan koron. P/E 33, uusi normaali?

Vakavasti puhuen, uskon että jokainen noista voi pelata jonkinlaista roolia jo nyt. Noihin keksii helposti myös lukuisia vasta-argumentteja, joita jätän muille kirjoitettavaksi. :smiley:

Lisäys: tällaisia kommentteja ilmestyy varmaan juuri huippujen lähellä… En käyttänyt kuitenkaan termiä ”new economy”.

47 tykkäystä

Tähän koronaan liittyy paljon pelkoa ja pessimismiä ja se heijastuu markkinoille. Toisaalta korona on pakottanut innovoimaan ja toimimaan uusilla tavoilla tai se on kiihdyttänyt jo käynnissä olevaa muutosta(mm. etätyö, verkkokauppa, rokotteiden tutkimus, kasvomaskien tuotanto). Voidaanhan tästä kriisistä tulla myös vahvempina ulos ja se voisi näkyä reaalitaloudessakin kenties. Voisiko jopa verrata maailmansotien jälkeiseen aikaan? Jos näin, niin ovatko osakemarkkinat jo diskontanneet tätä liiaksi :thinking:

3 tykkäystä