Pörssien suunta (Osa 2)

Vielä kun saisi Ruotsin puolelta vastavat P/E käppyrät :pray:

4 tykkäystä

Mä pistän tuonne Inderesin yhdel Slack-kanavalle, jos joku esimerkiksi maanantaina sais sieltä “Bloomberg”-koneelta kaivettua nuo. :slight_smile:

EDIT: @CitizenJ sain vastauksen, onnistunee - saat ehkä maanantaina. :slight_smile:


@Alex_af_Heurlin1 on kirjoittanut mielenkiintoisen jutun Ruotsista ja heidän kruunustaan. Ei maksumuuria.

Ruotsin teollisuudessa ei kuitenkaan juhlita. Ruotsin teollisuuden ostopäällikköindeksi painui keväällä alimmilleen sitten koronakevään 2020. Kuvaavaa on sekin, että Ruotsissa kaatuu nyt yrityksiä nopeimpaan tahtiin ainakin kymmeneen vuoteen. Taantuma on siis ovella.

17 tykkäystä

Tässä vähän pidemmältä ajalta kuvaaja tämän päivän työllisyyslukuihin liityyen, vahvaa on!

14 tykkäystä
5 tykkäystä

Juu. Jenkkimarkkinat ja etenkin Nasdaq on mennyt menojaan jo vuosikausia Eurooppaan ja viimeisinä kuukausina etenkin Helsingin pörssiin nähden. On vaikea haastaa näkemystä etteikö voisi ihan hyvin jatkua ja on edelleen järkevää pitää rahoja siellä.

Siltikin, Helsingin pörssi on ollut pitkällä aikavälillä oikein hyvä, maailman kärkeä tuotoissa (muistaakseni nähnyt esim. Saarion kirjassa ja jossain melko tuoreessa HS artikkelissa vertailuja). Ja kun mennään yhtiötasolle, Helsingistä löytyy paljon ainakin taseen puolesta laadukkaita ja omalla markkinallaan vahvoja yhtiöitä jotka toimivat globaalisti ihan samoilla markkinoilla kuin tällä hetkellä kalliimmat verrokit. On vaikea laskea näihin erityistä Helsinki-riskiä ottaen huomioon miten globaalisti lopulta vakaa yhteiskunta kyseessä.

Isot ja helpot ylituotot poistuvat nykyaikana luonnollista tietä, mutta onhan Helsingin pörssistä minusta objektiivisesti jopa helppo löytää kiinnostavia kohteita tällä hetkellä. Ei ole kun pari vuotta, että tuntui ettei ollut tunnuslukujen ja hinnan puolesta mitään kiinnostavaa, tällä hetkellä taas niin paljon ettei käteinen ja riskinottohalut/sijoitussuunnitelma meinaa antaa periksi. Ylipainotusta yritän välttää mutta mielummin näin päin kun ei nuo lyhyet/keskipitkät näkymät historiallisesti niin huikeat nyt missään päin maailmaa ole.

16 tykkäystä

Ei näitä pitkälle meneviä käppyröitä/viivoja kannata liian vakavasti ottaa, mutta kyllä näistä aina ajateltavaa saa jne.

Tässä on siis OP:n asiakkuusmarkkinoinnin ja digitaalisen myynnin johtajan Olavi Kurolan tviitti.

15 tykkäystä

Kiva käppyrä. Joskus 30-luvun lopulla Eurooppa on yli viimeisten huippujen.

6 tykkäystä

Näitä tilastoja on ihan hauska ja kiinnostava katsella.

22 tykkäystä

Tässä vielä Sijoittaja.fi:n katsaus USA:n työllisyysraporttiin, ihan hyvä tiivistelmä. Enemmän asiasta lukeneille tästä ei pitäisi hirveästi uutta tulla.

Seuraava tärkeä Yhdysvaltojen makrotalouden mittari saadaan ensi viikon keskiviikkona, kun inflaatiolukemat julkaistaan. Varsinkin ydininflaation taittuminen on osoittautunut viime kuukausien aikana haastavaksi, ja sitä Fed haluaa saada painettua alaspäin ennen kuin se suunnittelee ohjauskoron laskua. Joka tapauksessa USA:n työllisyysraportti oli osakemarkkinoille positiivinen. USA:n talous on kasvussa, mutta ei tulikuuma.

Alaotsikot:

  1. Työmarkkina viileni alimpaan lukemaan sitten loppuvuoden 2020
  2. Fed haluaa saada työmarkkinan viilentymään
11 tykkäystä

Hieman teknisempää asiaa inflaatiosta suomeksi

Miten kauan inflaatio kestää? – Euro ja talous

“Inflaation hillitseminen on vaikeaa. Historiallisten inflaatiojaksojen valossa korkeisiin lukuihin yltänyttä inflaatiota on hyvin vaikea palauttaa tasolle, joka vastaisi inflaatiotavoitteita, ellei rahapolitiikka ole olennaisesti aggressiivisempaa kuin menneinä vuosina.”

“–tutkimuskirjallisuudessa (ks. Holm ym. 2021 ja Havranek ja Rusnak 2013) havaitut rahapolitiikan vaikutusten pitkät viiveet, joiden keskipituus on ollut jopa 4 vuotta. Pituutta kasvattaa se, että esimerkiksi korkopolitiikalla on sekä välittömiä että välillisiä vaikutuksia, joista myös jälkimmäiset ovat määrällisesti tärkeitä jo pelkästään siksi, että korot eivät sellaisenaan suoraan vaikuta hintatasoon. Koska inflaatio harvoin loppuu itsestään, tärkeäksi muodostuu juuri se, miten nopeasti politiikkareaktiot vaikuttavat talouteen erityisesti kokonaiskysynnän kautta.”

7 tykkäystä

@Miika_Purola, hommas nää mulle. Kiitos! :slight_smile:

Se kannattaa muistaa, että tickerit voivat hieman hämätä ja itse Mäkisen Mikko käytti noissa vertailuissaan noita molempia eli GI:tä ja PI:tä.

Financials Ruotsi


Kiinteistöt Ruotsi

OMXSMCPI Index

OMXSCAPI Index

Pankit Ruotsi

Toivottavasti tuli nätisti, kiireinen päivä siellä täällä. :slight_smile:

30 tykkäystä

Jan Von Gerich Nordeasta kertoi ajatuksiaan:

22 tykkäystä

Kuten “lontooksi” sanotaan; Mark my words! Laman ennustaminen ei oikeasti ole niin vaikeaa kunhan ymmärtää keskimääräisen kuluttajien tilanteen kaiken muun uutiskohinan takaa. Ao artikkelissa kaikki oleeelliset huomiot.

10 tykkäystä

Tuohan on hyvä juttu inflaation kannalta.

Ihmettelen sitä että jengi kuluttaa pää märkänä inflaatiota kiihdyttäviä hyödykkeitä, kuten lentomatkustaa ja muutenkin energiaintensiivisiä hyödykkeitä. Ihan päätöntä hommaa.

2 tykkäystä

Dude, Where’s My Recession? Opinion | The U.S. Economy Looked Like it Was in for a Recession. It Wasn’t. - The New York Times

Sopivaa luettavaa Vartin ollessa lomatauolla :slight_smile:

4 tykkäystä

OP:n Olavi ja ostopäällikköindeksit.

11 tykkäystä

Jenkkilässäkin alkaa tulla ihan konkreettisia hidastumisen merkkejä.

12 tykkäystä

image

image

Kuluttajahintaindeksit sanoo että inflaatio on historiaa.

71 tykkäystä

Ja tässä linkki koko rapsaan.

Consumer Price Index - June 2023 (bls.gov)

Shelter kuukausitasolla +0,4 %, vuositasolla +7,8 %… sitkeää mutta alkaako kääntyä?

19 tykkäystä

OP:n Hännikäinen rupesi rustaamaan tviittiketjua, ketju päivittynee pikkuhiljaa. :point_down:

21 tykkäystä