Pörssien suunta (Osa 2)

Sahatavaran osalta kapasiteettia voitaisiin kasvattaa lisäämällä työvuoroja. Suomessa kuitenkin varsin suuri osa leimikoista on korjuukelpoisia ainoastaan talvella.

2 tykkäystä
5 tykkäystä
4 tykkäystä

Iltapäivää! Inflaatioluvut tupsahtivat äsken julki ja kyllähän siellä kulmat hieman kohosivat, eli odotukset ylittyivät. Muutos vuodentakaisesta 4,2 % ja kuukausitasolla 0,8 % (Reutersin konsensus 3,6 % ja 0,2 %). Hintojen nousu on edelleen vahvasti energian ajamaa.

image

31 tykkäystä

…mutta efekti ei ole ainakaan heti ole kovinkaan kummoinen verrattuna tuohon isoon ennusteiden ylitykseen. Olikohan parin päivän pulkka jo frontannut tämänkin hintoihin?

13 tykkäystä

Hyvin mahdollista. Todella suuria vaihteluita luvuissa: energian lisäksi käytettyjen auton ostajien ainakin täytyy kaivaa kuvetta:
“The index for used cars and trucks rose 10.0 percent in April. This was the
largest 1-month increase since the series began in 1953, and it accounted for
over a third of the seasonally adjusted all items increase.”
Tuo käytettyjen autojen hintojen nousu heijastui myös pohjahintoihin, jotka nousivat jo reippaasti yli Fedin tavoitteen (pohjahinnat +3,0 %, maaliskuussa +1,6 %). Näyttää siltä, että taloudessa alkaa aidosti olla niukkuutta. Nyt enää ratkaisevana on se, pitääkö Federal Reserven johto tätä edelleen väliaikaisena vai onko merkkejä pysyvistä hintapaineista.

19 tykkäystä

Ralli alkoi indeksien futuureissa ainakin.

vix

8 tykkäystä

Energian (teollisuus käy kuumana tavaroiden kysynnän ja kotoilun vuoksi) ja esim mainitsemasi autojen (sirut loppu) hintojen raketoimiseen löytyy järkevät ajurit. Onko tässä korissa sitten kuinka paljon muuta (no toki iso paatti jäi nalkkiin isompaan ojaan aiheuttaen tarjontapuutetta) joka nostaisi inflaatiota vai olisiko tässä kuitenkin rajattu määrä osa-alueita. Ja piikin jälkeen inflaatio-odotukset tukahduttaa itsensä. Näin me tuumitaan :thinking:

7 tykkäystä

Inflaatio 4,2%. Kohta rommataan oikein huolella? :sweat_smile: Pörssihän tykkää perinteisesti ylireagoida aika huolella alkuun.

edit: jahas tämä olikin mainittu muutamaa viestiä aiemmin.

5 tykkäystä

Ei näytä oikein markkina sanovan että rommataan. Botit tottakai panikoivat ensimmäisellä minuutilla mutta DAX jo pomppasi takaisin lähtökuoppiin ja S&P 500kin on kuronut suurimman osan dipistä kiinni.

Jos tuosta otetaan autot pois ollaan reilusti alle ennusteiden. Eli oikeastaan tuo käytettyjen autojen 10% pompsahdus koska saatavuusongelmat koska autojen valmistusongelmat koska piiriongelmat on ainoa syy miksi tuo luku pomppasi noin reilusti yli ennusteiden. Ja uusien autojen hinnat nousivat vain 0.5%…

Ja siis joo, kyllähän tässä on inflaatiota, mutta ei tämä mielestäni ole ihan niin dramattinen luku mitä päänumerosta voisi kuvitella. Lähikuukausina sitten selviää onko tämä väliaikaista vai ei.

15 tykkäystä

OP:n inflaatio videossa (Ei uskalla linkata) oli hyvä toteamus tuohon. Vuosi sitten öljyfutuurien kanssa hölmöiltiin öljyn hinta negatiiviseksi ja nyt on 70$ barreli niin kyllä sillä saa jo aika hyvin inflaatiota aikaan. Videossa puhuttiin kyllä raaka-aineiden kovasta noususta.

14 tykkäystä

Tässä ote pohjahintoihin liittyen lukuja julkaisevan BLS:n tiedotteesta (bureau of labor statistics):

The index for all items less food and energy rose 0.9 percent in April. A
10.0-percent increase in the index for used cars and trucks was the largest
contributor, but many indexes increased substantially. The shelter index rose
0.4 percent in April. The indexes for owners’ equivalent rent and for rent both
increased 0.2 percent, while the index for lodging away from home rose sharply,
increasing 7.6 percent. The index for airline fares also rose sharply in April,
increasing 10.2 percent.

Eli kuten luvuista voi päätellä, matkustaminen elpyy kovaa vauhtia ja se osaltaan nostaa inflaatiota. Toisaalta tästä tuskin vielä pysyviä hintapaineita saadaan aikaiseksi.

13 tykkäystä

Osimoilleen näin käy. Me uskotaan että tämä on jo helmitaululla pyöritelty ja laitettu hetkellisen inflaation piikkiin; ensin ostetaan mökkejä, autoja ja sähköläskejä, sen jälkeen hei me kaikki lennetään Kanarialle.
Hetki hurmosta ja pikku hiljaa takaisin arkeen :upside_down_face:

6 tykkäystä

Kuusisahatavaran osalta päätehakkuu ( lue se mistä sahatavaraa eniten tulee) voidaan helposti tehdä myös kesällä. Mänty tietysti pienin varauksin, koska sinistymisen kanssa pitää olla tarkkana. Kuusella kirjanpainajan pelko aiheuttaa muutenkin yleensä puulajin vaihdon koivuun, joten juurien rikkomisesta ei paljon haittaa koidu. Joitain alueita kantavuuden takia on helpompi hakata talvisin.

3 tykkäystä


Inflaatio otti tosiaan odotuksia kovemman hypyn ylös!
Muistakaa kuitenkin vertailukauden kuoppa.
Esim Helmikuu21 → Huhtikuu22 CPI on noussut 3,1%, joka vastaisi 2,7% vuositahtia
Mutta kuitenkin, Hurja on inflaatiotahti ja tästä varmaan vielä kuullaan. :scream:

4 tykkäystä

US10year bond ottaa myös hieman etukenoa:

4 tykkäystä

Inflaatio-odotukset ovat näemmä rantautuneet Suomeen. Tukkureilta tulee oikein sähköpostia, että joutuvat nostamaan hintoja 2,8-3,8% tuoteryhmistä riippuen. Poikkeuksellista on, että asiaa selitellään normaalia tarkemmin. Syy on raaka-aine ja rahtikulut, kuten kaikki tiedämme. Näin LVI-alalla.

Voidaan hyvinkin päästä täälläkin tuohon 4%+ inflaatioon.

10 tykkäystä

Itse odotin vähän rajumpaa reaktiota kymppivuotiseen. Mutta ehkä markkinat hinnoitteli ennakkoon tämän suht oikein odottamalla suunnilleen tämänkaltaisia lukuja, tai sitten inflaatio nähdään vielä vain väliaikaisena, eikä täten vaikuta niin rajusti pitkä ajan inflaatio-odotuksiin ja näin korkoon. Mikäs se FEDin kuukausibudjetti velkakirjaostoille olikaan, saako laittaa nousulle jarrua ja pistää sen päivässä kaiken haisemaan :face_with_hand_over_mouth:

Edit:

:thinking: :thinking:

Selvästi miinusmerkkinen reaalinen korko selittää paljon yllä olevaa eroa.

2 tykkäystä

image

Täällä jo huudellaan FEDin (myöhemmin tänä vuonna) muuttuvasta rahapolitiikasta.

5 tykkäystä

Oma tulkinta (arvaus) on, että viimeaikaiset varoittelevammat Fedin puheet on vain puheita, ja markkina pelkää nyt liikaa, eikä juuri nyt mitään suurempia romahdusriskejä tiedossa. Fear and Greed indeksikin kääntynyt fearin puolelle. Todellisuudessa Fed ei tule tiukentamaan politiikkaansa merkittävästi ennen kuin inflaatio on ollut jo pitkään kestävästi koholla.
=> Arvelen, että nyt on hyvä buy the dip paikka, joka kestää määrittämättömän ajan. Aloitin itse tänään osakepainon kasvattamisen ja jatkan sitä toistaiseksi.

26 tykkäystä